Bronnenmateriaal voor de Vinopedia
Deze vinopedia is uiteraard niet volledig uit eigen proefnota's en bezoeken ontstaan, maar uit een combinatie van commentaren van wijnprofessionals (handelaren, wijnmakers, journalisten) en uit het raadplegen van een hele reeks tijdschriften en boeken. Er is de grootste moeite gedaan om nooit zomaar klakkeloos een opinie over te nemen zonder ze te toetsen. Een deel van de informatie (de meer technische) komt uiteraard rechtstreeks uit deze bronnen, maar werd in de mate van het mogelijke getoetst aan bronnen op het internet. Ik vermeld hier ook een paar boeken die misschien minder materiaal opleverden, maar die me vooral inspireerden.
Tijdschriften
Boeken
Algemeen
Adventures on the Wine Route. A Wine Buyers Tour of France.
, LYNCH, KERMIT, North Point Press, New York, 1988, 270ppOok vertaald in het Nederlands en hét boek om te hebben als echte wijnliefhebber. Soms wat extreem in zijn ideeën en conclusies maar hier spreekt zoveel liefde en passie voor wijn, dat het het meest aanstekelijke wijnboek is dat ik momenteel ken.
Larousse Wijn Encyclopedie., Uitgeverij Lannoo, Tielt, 2001, Vertaald uit het Frans, 624 pp
Basiswerk dat in elke Vlaamse boekenkast zou moeten staan. Boordevol correcte informatie en, interessant, ook veel info over de beste domeinen van elke regio.
Parker's Wine Buyers Guide. Sixth Edition., PARKER, Robert M. Jr., ROVANI, Pierre-Antoine, Simon & Schuster, New York, 2002, 1635 pp
Voor Bordeaux een wijnbijbel uiteraard en zeker als koopgids waarvoor hij eigenlijk ook bedoeld is. In mijn ogen echter veel te weinig informatie over de domeinen en dat is waarom ik dit boek zelden vastneem en ook niet inruil voor de nieuwste versie, wat ik met de Revue de Vin de France gids bijvoorbeeld wel doe.
Wine Report, 2008., STEVENSON, Tom, Dorling Kindersley Ltd (The Penguin Group), 2007, 432 pp.
432 pagina's roddel en opinies over de wereld van wijn. Controversiele opinies, goede tips, belangrijke evoluties. Voor elke regio komt een specialist aan het woord en zelfs de benelux heet zijn eigen hoofdstukje.
Wine Travel Guide to the World., JOSEPH, Robert, Footprint Handbooks, 2006, 384 pp.
Voor wie zoals mij grotendeels gekluisterd zit aan zijn schrijftafel: een droomboek. Voor wie over meer tijd en geld beschikt dan schrijver dezes: een heel handige gids voor de wijnreiziger, goed geschreven en geïnformeerd.
Frankrijk
Le Guide des Vins de Bourgogne.
, EcriVIN, Beaune, 2005, 351ppWat onoverzichtelijk, moeilijke layout, met af en toe zeer goede informatie maar ook met curieuze gaten erin. Een beetje zoals de wijnregio zelf…wat chaotisch, of is dat gewoon Frans ?
Le Grand Guide des Vins de France, 2008., BETTANE & DESSEAUVE, Editions Minerva, 2007, 1182 pp.
Toen Michel Bettane en Thierry Desseauve in 2006 het Revue de Vin de France vaarwel zegden en automatisch dus ook de door hen in 1995 gecreëerde gids Classement des Vins de France, werd dit hun nieuwe, jaarlijks te verschijnen opus, in concurrentie met van naam maar niet van layout of opzet veranderde versie van de Revue de Vin de France. Licht afwijkende meningen, een aantal interessante nieuwigheden, maar voor de rest nogal gelijklopend met de vorige. Als amateur moet één van de twee in uw boekenkast zitten, niet beide. Ik ben er zelf nog niet uit welk het beste is…
Les meilleurs Vins de France, 2008., POUSSIER, Olivier, GERBELLE, Antoine & POELS, Olivier, La Revue du Vin de France, 2007, 662 pp.
Het naslagwerk van het Revue de Vin de France dat elk jaar aangepast verschijnt. Weerspiegelt uiteraard de meningen van de redacteurs van het tijdschrift, maar is een onmisbaar naslagwerk voor wie bezig is met Franse wijn. Staat open voor nieuwe domeinen en volgt de evolutie op de voet. Misschien iets minder open tegenover de nieuwe golf natuurlijke wijnbouwers dan zou moeten.
Italië
Gambero Rosso, 2003.
, Slow Food Editore, 2003, 840 ppDit is het standaardwerk voor Italiaanse wijn en een voortbrengsel van de Slow Food beweging. Alhoewel bijna niet te missen indien je met Italiaanse wijn bezig bent, duidt het vooral goede wijnen en domeinen aan, mijns inziens met te weinig achtergrondinormatie over domein en wijnmakers. Maar ongetwijfeld onmisbaar…ik heb dringend een recenter exemplaar nodig !
Wegwijs in Italiaanse Wijn., FRANCQUE, Guido en SCHEYS, Fabian, BMP Culinair, 2006, 160pp
Zeer mooi vormgegeven, goed geschreven en zeer informatief. In samenwerking met Licata Vini maar zonder enige commercialiteit. Een must voor de liefhebber van Italiaanse wijnen…en eigenlijk voor eke wijnliefhebber tout court.
Overige Europese wijnlanden
Australian Wine Companion, 2006, HALLIDAY, James, Harper Collins Publishers, Sydney, 2005, 682pp
Ik ben absoluut geen specialist in Australische wijn maar sommige teksten doen mij wensen dat ik het wel was. Alleen jammer dat veel van de hier beschreven wijnen zo goed als onvindbaar zijn in België. Zéér volledig naslagwerk.
The Illustrated Greek Wine Book., MANESSIS, Nico, Olive Press Publications, Corfu, 2000, 2nd Edition, 370pp.
Voor zover mij bekend de enige min of meer volledige bron over het Griekse wijnlandschap. Goede informatie over domeinen, druivenrassen en wetgeving. Handige omzetter van het Griekse naar het romeinse schrift. Interessante proefnota's voor elk domein.
Peñin Guide to Spanish Wine, 2006., PEÑIN, José, Peñin Ediciones, Madrid, 1104 pp
De bijbel voor de liefhebber van Spaanse wijn met een gigantische hoeveelheid proefnota's. Zeer interessante info over wijn in het algemeen en over de Spaanse wijnwereld, helaas ook uitermate beknopt als het over individuele domeinen gaat, en dat is jammer.