Z

Zaccagnini

Staffolo, Marche. °1973 door Mario Zaccagnini. Nu geholpen door dochter Rossella en schoonzoon Franco. 42ha groot domein met 25ha hoogelegen wijngaarden en 17ha olijfbomen. 325.000 flessen per jaar. 400m boven de zeespiegel. Veel minerelen en zouten in de zanderige bodem. De aanplant kwam tot stand door kloonselectie op basis van vier op het domein voorkomende stamdruivelaars wat ervoor zorgt dat ze perfect passen bij het terroir. Er wordt met de hand geplukt en men probeert het gebruik van sulfiet laag te houden. Alberto Musatti is de consulterende oenoloog voor de witte wijnen. Spumante, wit en rood. Mooie verdicchio’s.  www.zaccagnini.it

Zacinjak

Druivenras uit Servië, zelfs daar al zeldzaam geworden. Laatrijpend. Fruitig en floraal.

Zakynthino

Griekse druif. Ook bekend als zacharo of skiadopoulo. Alleen op de Ionische eilanden, Cephalonia, Zakynthos, Akaranani en Ileia. Bloemen, perzik.

Quinta do Zambujeiro

Rio de Moinhos, Alentejo. In 1998 aangekocht door de Zwitser Emil Strickler. Alain Bramaz en Luis Lourinho als oenologen. 31,5ha met tussen de drie en de dertig jaar oude stokken. Leisteen en klei. Alleen rood. Met de hand geplukt. Lage opbrengsten, zeker voor de wat ambitieuzere Zambujeiro (100% nieuwe ei) en Terra do Zambujeiro (50% nieuwe eik). De Monte do Castanheiro is de basiswijn. Alle malolactische gebeurt op eik. Er wordt meestal niet gefilterd. Erg ambitieus domein.   www.zambujeiro.com In nederland verdeeld door Vinites in Haarlem.

Zametovka - Zametka Crnina

Sloveense blauwe druif. Gevoelig voor lentevorst. Laatrijpend. Komt ook voor in Kroatië en Oostenrijk. Lichte, levendige rode wijn met stevige zuren. Meestal gebruikt in blends. Kan ook wit gevinifieerd worden.

Zalema

In de DO Condado de Huelva in Andaloesië wordt een sherry wijn gemaakt die in plaats van de palomino in Jerez de Zalemo druif gebruikt. De sherry-variant noemt men Condado Palido en hij is wat minder elegant dan sherry’s die gemaakt zijn met de palomino druif. In 1979 startte men in de regio echter ook met de produktie van een droge witte wijn, een vino joven afrutado, gemaakt met zalemo, die hier zeer geschikt voor bleek. Het is een frisse, fruitige en droge witte met vegetale aroma's (appelschil). Hij wordt steeds populairder.

Zehnthof - Theo Luckert

Sulzfeld am Main, Franken. 13ha. 70.000 flessen. 40% silvaner, 20% müller-thurgau en telkens 10% riesling en weissburgunder. Plantte onlangs ook frühburgunder en merlot aan. VDP lid. Wolfgang en Ulrich Luckert. Door hun vader in 1962 opgestart met 2ha en een weissburgunder pionier voor Franken. Ulrich is vandaag de wijnmaker, Wolfgang de manager. Vervingen vanaf 2000 alle inox door grote houten vaten (5000 liter). Excellente silvaner en een sterke chardonnay. www.weingut-zehnthof.de

Zelen (Tsj) zie Sylvaner

Zelen

Slovenië. Zou een verre verwant zijn van de Italiaanse verduzzo. Zelen betekent groen en dateert uit een periode toen men de wijn nog zeer jong en ongebotteld dronk en hij een lichtgroene schijn kreeg van de rondzwevende deeltjes. Deze verdwijnen bij het filteren voor de botteling. Een aroma van gunpowder tea schijnt typisch te zijn. Kan verouderen. Alleen in de regio's Vipava en Brda.

Zeleni Silvanec (Slo) zie Sylvaner

Zélige-Caravent

Corconne, Pic Saint-Loup, Languedoc. Klei en kalk. 10ha, met chasan en roussanne voor wit, alicante, cinsaut, carignan, grenache, mourvèdr”e en syrah, deels met oude stokken, deels met een nieuwe aanplant in sélection massale, en met 8 tot 12000 stokken per ha. 22 verschillende percelen. Geen herbicides of pesticides. Fermentatie op beton, met drie tot vier weken schilweking, en uitlsuitend met natuurlijke gisten. Geen klaring, geen filtering. 15 tot 35 hl/ha. De witte is momenteel nog steeds een monocépage van chasan, een kruising tussen chardonnay en listan, een tafeldruif. www.zelige-caravent.fr 

Bereich Zell

Dit is de eigenlijke Beneden-Moezel, met grote hoeveelheden riesling van goede, maar zelden topkwaliteit. Ze zijn vaak zelfs wanneer trocken nog een beetje zoet. Enkele belangrijke dorpen zijn Winningen, Kobern-Gondorf, Cocem en Pommern. Ook rond Zell zelf liggen uitstekende wijngaarden.

Azienda Zenato

San Benedetto di Lugano. Opgericht in de jaren 60. Sergio Zenato met kinderen Alberto en Nadia. Tophuis met grote wijnen. Serieuze investeringen in de kelder eind jaren 90 leveren u resultaten op. Verschillende wijnen in de Gambero Rosso. Alberto en Nadia vervoegden hun vader. 40ha in Peschiera in het Lugano gebied, vooral voor wit met de trebbiano di Lugana, 30ha in Valpolicella. Blijven ook groeien en kochten onlangs nog wijngaarden in Sant'Ambrogio. Voor de valpolicella geven ze de voorkeur aan een blend van corvina, rondinella en sangiovese. De Ripasso en de Amarone hebben een uitstekende reputatie. www.zenato.it

Domaine Zeyssolff

Gertwiller, Alsace. °1778 door Jean-Daniel Zeyssolff. Bottelen zelf sinds 1960. Yvan Zeyssolff sinds eind jaren 90. Sindsdien werden wat nieuwe percelen aangekocht en de installaties ten dele gemoderniseerd. 8ha, waarvan één met de zeldzame klevener de heiligenstein. De betere percelen (Cuvée Z) krijgen rendementsbeperking en lutte raisonnée. Kopen ook sylvaner en pinot blanc aan. Zou ook mooie pinot noirs maken.  Leuke gîte. www.zeyssolff.com

Zibibbo<o:p></o:p>

Gebruikt in Sicilië voor een weelderig zoete witte wijn, maar er wordt sinds een tijdje ook een aardige droge witte mee gemaakt. Ook veel in blends. Familie van de muscat.

Az Agr Zidarich

Duino Aurisina, Friuli. Beniamino Zidarich. De' familie maakte al generaties lang wijn voor eigen gebruik maar realiseerde zich in 1988 dat dit ook kon worden gecommercialiseerd en begon druivelaars bij aan te planten. Vandaag 12ha opgedeeld in veel kleine stukjes en in zeer moeilijke omstandigheden (op sommige stukken moest hij zelfs grond aanvoeren om de druivelaar de kans te geven zich te hechten). Werkt met vitovska, malvasia en terrano. Heel hoge dichtheid en druivelaars die heel diep in de grond hun voedsel moeten zoeken. Alles wordt met de hand geoogst (ken ook niet anders). Ontsteelt en vinfieert dan op Franse en Sloveense eik. Zeer mineralige wijnen met heel veel terroir. www.zidarich.it

Zenkoji (Ryugan)

Wit druivenras uit Japan. Tropisch fruit.

August Ziegler

Maikammer, Pfalz. Uwe en Harald Ziegler, broers en de 8e generatie op dit domein. Sinds 1998, daarvoor geleid door vader Herwarth Ziegler. 19ha, goed voor 180.000 flessen per jaar. De beste wijngaarden liggen op de Gimmeldinger Biengarten en Mandelgarten, de Alsterweiler Kapellenberg en de Maikammer Kirchenstück. Leem-zand en vergane zandsteen. 30% riesling, 10% spätburgunder, 8% weissburgunder, 8% dornfelder, 7% gewurztraminer, 6% scheurebe, 6% st laurent, 5% sauvignon blanc en 20% andere. Winzer des Jahres (DLG) in 2008. Verdienstelijke wijnmakers. www.august-ziegler.de In België ingevoerd door VeraVinum in Kelmis.

Domaine Ziegler-Mauler

Mittelwihr. Philippe Ziegler volgde in 1996 zijn vader Jean-Jacques op. Heel sterk in riesling en gewurztraminer. 0,4ha rood met pinot noir. 4,15ha wit met 25% gewurztraminer, 25% riesling, 17% pinot blanc, 17% pinot gris, 11% sylvaner en 5% muscat.

Weingut Ziereisen

Efringen-Kirchen, Markgräflerland, Baden. Gemengd bedrijf voor asperges, fruit en wijn. 8ha met de helft spätburgunder, 25% gutedel en voor de rest weissburgunder, graubrugunder, chardonnay en gewurztraminer en regent. Meer dan 200 jaar oude wijnkelder. Hanspeter Ziereisen. Overtuigd van het belang van terroir en alle wijnen dragen de vermelding van de wijngaard. Mikt op atletische, krachtige en toch elegante wijnen. Bio zonder certificaat maar met heel veel werk in de wijngaard. Zorgvuldige triage. Lange schilweking. Geen filtering, zo goed als geen sulfiet en lange vatrijping in grote eeuwenoude houten vaten voor de witte wijnen. Voor de top-roden wordt barrique gebruikt, maar met maar een klein percentage nieuwe. Gaat richting vin naturel en is de enige in Duitsland voor zover ik weet. www.weingut-ziereisen.de

Ö: Augustus ’12. Cider. Een zuivere dorstlessende en frisse cider met wat karakter

 

Pinot Extra Brut, 2003: Ziereisen, 21 juni ’12, 15 euro. 40% pinot noir, 40% pinot gris, 20% pinot blanc. Op holzfass gefermenteert en dan 7 jaar te rijpen gelegd. Mooie neus, brioche maar met een hele leuke mineraliteit on top; in het glas als een hele goeie champagne, heel complex en met een prachtige structuur, veel volume, heel evenwichtig en complex, zeer lang, fijne zuurtjes. Schitterende schuimwijn voor bij de maaltijd of zo apart (niet echt als apero) ♥♥♥ 6 november ’13, CSP: gist, dan honing, dan kelderappeltjes…gekarameliseerde appelbeignets ! in de mond lang, breed en mooie mineraligheid; ♥♥♥ dag 2 kapot

 

Ohrechruebler, Gutedel Extra Brut, 2003: Ziereisen, 23 juni ’12, 10 euro. 100% gutedel. 5 juli 12: schitterend aroma, heel rijp en rijk en verwijzend naar holzfass ? wat een prachtige mond, heel edel, op dronk, zacht en fruitig en mooi gerijpt; heerlijke schuimwijn ♥♥♥(♥) 6 november ’13, CSP: kaas en okkernoten, maar helaas ook voorbij en dood

 

Heugumber, 2011: Ziereisen, 21 juni ’12, 5,4 euro. 100% gutedel; Met de hand geoogst. 50% inox, 50% groot houten vat. 8 maanden rijping. Alleen natuurlijke gisten. 22 juni ’12: heel droge, licht kruidige neus; in de mond fris en jeugdig, lekker wegdrinkend, frisse zuren, ok; dag 2: nog iets beter, iets evenwichtiger ♥(♥)

 

Heugumber, 2012: Ziereisen, 19 oktober ’13, 5,4 euro. 100% gutedel. 6 november ’13, CSP: bloemekes, lentejurkjes, later wat citrus; eenvoudig maar leuk; een dag later nog ok, maar het lentefrisse was eraf ♥(♥)

 

Gutedel, Steingrüble, 2009: 5,5 euro, 11 november ’11, op het domein. 100% 25jaar oude chasselas. 11,5%. Gefermenteerd op de eigen gisten. 11 maanden rijping sur lie op holzfass. Zo apart dat hij alleen als Deutscher Tafelwein werd erkend. 14 september ’12: zeer mooi en complex aroma, kruidig en mineralig; in de mond een heel mooie evenwichtige wijn met veel body en structuur, een mooi bittertje met een mooi zuurtje en een heerlijke smaak, een beetje kweepeerachtig maar ook mooi kruidig ♥♥(♥) dag 2: prachtig complex aroma, iets versmoltener; ook in de mond schitterend en zeer interessant en lekker; ook veel langere afdronk en een echt prachtige complexe finale ♥♥♥

 

Gutedel, Steingrüble, 2011: Ziereisen, 13 december 2012, . 100% 25jaar oude chasselas. 11,5%. Gefermenteerd op de eigen gisten. 11 maanden rijping sur lie op holzfass. Zo apart dat hij alleen als Deutscher Tafelwein werd erkend. 6 november ’13: mooie tonen in de neus, duidelijk hout maar ook sinaasappel en mineraliteit; zeste van appelsien, hout, elegante zuren, zuiver en mooie balans ♥♥(♥)

 

Grauer Burgunder, 2011: Ziereisen, 21 juni ’12, 8,8 euro, cadeau. Pinot gris. 8 maanden gerijpt. Badischer Landwein. 10 juli ’12: erg gesloten; breed en voldoende fris, potentieel maar te jong denk ik; drie dagen later:  elegante neus met wat kruidigheid; veel lekkerder geworden, ronder en voller, met een meer “af” smaakpatroon, echt nu pas lekker ♥♥

 

Lügle, 2010: Ziereisen, 13 december ’12. Weissburgunder. 20 maanden holzfass. 6 November 13: intense neus met mooie floraliteit en hout, later ook wat tabak; in de mond goei boter, fijn, mooi gestructureerd ♥♥♥

 

Musbrugger, Grauer Burgunder, 2007: 18 euro op het domein, 11 november ’11. 22 maanden vatrijping. Wat een pracht van een neus, één van de lekkerste pinot gris die ik al rook, met een zeer elegante houttoets; heel mooie complexiteit in de neus; mooi volume, heel mooi hout, lang en complex, zeer mooie wijn met lange afdronk, die me vreemd genoeg héél sterk deed denken aan frau Ziereisen. ♥♥♥(♥) 6 November 13, CSP: floraal, blonde tabak, iets rokerigs; in de mond heel lactisch en zacht maar met een fris pompelmoeszuurtje er door geweven; ok maar twee jaar geleden lekkerder ♥♥(♥)

 

Reizbrunnen, Gewürztraminer, 2012: Ziereisen, 12 euro op het domein, 19 oktober ‚13. Fermentatie op holzfass. Lychee en typerende gewürz-tonen; in de mond redelijk fris en niet te zwaar, ook hier de lychee, perfect voor de Thai keuken; Dag 2: interessante neus, fijn en iets heel schwarzwaldachtigs (het restaurant); echt een heel apart parfum in de mond, absoluut niet zoet, in de afdronk echt een parfum ♥♥

 

Hard, Chardonnay, 2010: Ziereisen, 13 november ’12. 10% nieuwe en 90% gebruikte eik. 20 maanden sur lie. Ongefilterd. Elegante, fijne chardonnay met duidelijke holzfass invloed, later wat cresson en tabak; mooie fraicheur maar ook veel diepgang; mooie zuren, lijkt wel te vibreren; ♥♥ dag 2 slecht

 

Schmätterling, Rosé, 2012: Ziereisen, 19 oktober ’13, 6,5 euro. 20 februari ’14: zo lekker dat hij al op is…en dat in putteke winter. Vet en een beetje rokerig aroma; goed gestructureerd, fris maar niet te, vet maar niet te, zeer smakelijk (bij slaatje met spekjes en geitekaas); ♥♥

 

Schmätterling, Rosé, 2011: Ziereisen, 22 juni ’12, 6,5 euro. Met de hand geoogst. Vooral regent en wat spätburgunder. Aangename en frisse rosé met weinig body maar wel structuur, een beetje apart maar wel lekker ♥.

 

Zünderobsi, 2008: Ziereisen, 13 december ’12, cadeauke. Pinot noir, regent en syrah. 5 weken schilweking. 20% nieuwe en 80% gebruikte barrique. 14 november ’12: een prachtig, diep en complex aroma, heel onverwacht voor wat toch de rode instapcuvée is; ook in de mond zeer lekker maar in de finish wat dun en kort, alhoewel de afdronk na een seconde of twee plots terugkomt met een heel vlezige toets; een wat vreemde combinatie maar erg lekker; frisse zuurtjes ook in de mond, even wennen toch...paar uurtjes later: echt wel een prachtige neus; ook in de mond nu beter, iets langer, iets evenwichtiger; leuke fles ! dag 2: aroma is nu pinot noir met iets kruidigs erbij, heel anders dan gisteren; krokanter in de mond dan gisteren, frisser ook, de mond is nu eerst minder aangenaam, pas na rondwalsen wordt hij terug goed, en de afdronk is erg mooi ♥♥(♥) 6 november ’13: zonder opties ! haha; heel aardige, sympathieke neus, lekker; fris, leuk en fruitig, en wat Rhône achtig volgens sommigen; frisse fruitige afdronk; zonder pretentie, sehr ziereisen ♥♥

 

Blauer Spätburgunder, 2009: 8,8 euro op het domein, 11 november ’11. 18 maanden op holzfass. Apart aroma, herkenbaar spb fruit met additionele hele kruidige toetsen; na een half uurtje plooide de wijn zich terug in het glas; in de mond erg aangenaam maar zeer apart, wat prikkelend, heel nerveus, sprankelend eigenlijk, maar ook lekker fruitig

 

Blauer Spätburgunder, 2011: 9 euro op het domein, 19 oktober ’13. Ongefilterd. 4 weken schilweking, dan 20 maanden holzfass. 6 november ’13: rode bosvruchten in de neus; redelijk fris, nogal scherpe tannines dan pas fruit; niet makkelijk, deze wijn; a regouter

 

Tschuppen, Spätburgunder, 2007: Tom degustatei blind, augustus ‚14. Echte spätburgunder neus, echt Baden, heel veel fraîcheur (opvallend); fris, mooi fruit, fijn en elegant; lange afdronk ***

 

Schulen, Spätburgunder, WG Ziereisen, Baden, 2003: G. Zoller, Freiburg, 14,5 euro, 4 mei 06. Handpluk. 30 jarige stokken. 50% nieuwe, 50% gebruikte eik. 11 juli 08: ietwat troebel (ongefilterd); in de neus wild en ook fruitig, met een vleugje stal en andere tonen; in de mond onmiddellijk zeer fruitig zonder suiker; erg lekker ♥♥

 

Schulen, Blauer Spätburgunder, 2008: 18,5 euro op het domein, 11 november ’11. 18 maanden vatrijping, 20% nieuwe eik, 80% oude. 23 juni ’12: een mooi en fris spatburgunder aroma met kersen en holzfass; in de mond eerst nogal ingetogen, dan fris; eleganter eerder dan krachtig; een uurtje later is de neus expressiever, net als de mond die meer volume ontwikkelt; dag 2: weg is de spâtburgunder, daar komt de pinot noir; zeer bourgondisch nu, in een rokerige stijl, veel meer barrique gedreven aroma; nog steeds erg fris, maar molliger geworden en zachter, meer verweven, heel positieve evolutie; dag 3: lichtere neus, erg versmolten, als een oude gelagzaal ’s morgens; in de mond zacht, een beetje chocolade (melk), en achteraan zelfs nog wat tertiair; nog steeds die frisse zuren ♥♥♥ 6 november ’13: zeer mooie en complexe spatburgunder neus, heel fijn en elegant inde mond, heel mooi gemaakt met een mooie structuur; ♥♥♥

 

Rhini, Blauer Spätburgunder, 2008: 22 euro op het domein, 11 november ’11. 18 maanden vatrijping, 30% nieuwe. 16 juni ’12: redelijk donker, een rijpere wijn al, mooie kleur eigenlijk; onmiddellijk een zeer mooi en fijn aroma, grote complexiteit en zeker na walsen wanneer de wijn één van de mooiste spâtburgunder aroma’s krijgt die ik ken; in de mond frisse zuren en krokant fruit, zeer veellagig, continu veranderend, heel mooi; aan de zuren moet je wel wennen...prachtige afdronk; ik krijg er de tranen van in mijn ogen, zo mooi. ♥♥♥♥ vijf uur later: nog steeds even mooi; dag 2: nog steeds zeer mooi aroma, maar meer versmolten, meer houtinvloed duidelijk, rijper; ook in de mond meer samengesmolten, mooie en stevige fraîcheur; na 24 uur een veel complexere Bourgondische neus, veel minder spb, alleen na stevig walsen nog wat; Dag 3: de neus is nu echt die van een  grote pinot noir, zeer complex en samengesmolten en heerlijk; in de mond lijkt hij zachter en meer timide alhoewel die zuren er nog echt wel zijn, maar ze vallen minder op en zitten meer achteraan. Definitely ♥♥♥♥

 

Rhini, Blauer Spätburgunder, 2009: 19 oktober ’13, Ziereisen. 6 november ’13: wat een prachtige versmoltenheid, heel mooi vol, veel body, heel zuiver (zuivere lucht vanop de top van de berg); heel zacht in de mond, heel vrouwelijk, complex, poëtisch, “een mistige herfstochtend in een bos” volgens Kris, nog iets te jong wel (de paddestoelen stonden er nog niet…); ♥♥♥♥

 

Jaspis Pinot Noir, 2010: 19 oktober ’13, 45 euro, Ziereisen. 10 weken schilweking. 22 maanden vatrijping, 20% nieuwe en 80% gebruikte eik. Ongefilterd. 6 november ’13, CSP: nog erg gesloten maar een prachtige complexiteit schemert al zeker door; topwijn die echter nog heel in zichzelf zit; evolueerde de twee dagen erna zéér positief♥♥♥

 

Gestad, Syrah, 2008: Degustatie Lucie, 31 november ’13. Tabak, roet, rook en fruit. In de mond fris en fruitig, maar ook iets hards en stroefs. Volgens sommigen licht gekurkt en onherkenbaar maar onze laatkomer herkende hem onmiddellijk als syrah…♥♥(♥)

 

Gestad, Syrah, 2009: 21 juni ’12, Ziereisen, 22 euro. Handgeoogst. Stokken uit 1999. 8 weken fermentatie. 16 maanden vatrijping met 25% nieuwe eik en 75% groot oud houten vat. In de neus rokerig en onmiddellijk herkenbaar als Duits( holzfass). In de mond chocola, koffie, mooie zuren en erg lang. Alleen een soort vlezigheid in neus en mond verwijst naar Syrah. ♥♥♥♥ maar wel ook een beetje omwille van het specialleke

 

Gestad, Syrah, 2010: 19 oktober ’13, Ziereisen, 22 euro. 22 maanden vatrijping. Ongefilterd. 6 november ’13: beetje reductie eerst, gekookte groenten, en pas na stevig walsen komt er wat fruit en koffie door; in de mond opvallend fris, veel zuren; Dag 2: chocola en koffie ! en beide goeie; in de mond fris, opvallend zelfs, maar ook mooi droog; twijfelgeval ♥(♥)

 

Zierfandler

Zeer veeleisende druif uit het Oostenrijkse thermengebied. Uitstekende maar zeldzaam wordende witte wijn, zowel in een kruidige droge uitvoering als in een uitmuntende zoete vorm. Bijna altijd in blend met de rotgipfler. Ook bekend als spätrot. Aroma verwijst vaak naar iets notigs.

Weingut Klaus Zimmerling

Dresden-Pillnitz, Sachsen. Klein domein van 4ha, goed voor 15.000 flessen per jaar. Kelders in de kapel van het paleis van Pillnitz. Wijngaard op de Pillnitzer Königlicher Weinberg. Zand en klei op vergane steen. 22% riesling, 18% kerner, 18% grauburgunder, 12% gewürztraminer, 12% müller-thurgau, 7% weissburgunder, 6% traminer en 5% bacchus. Zeer lage rendementen (21 hl/ha). Bio. Klaus Zimmerling wou al wijnmaker worden tijdens het DDR regime en vertrok als leerjongen naar de Wachau. Nog aan het leren, maar al erg goed en plus est en vous ! Weigert zijn flessen op te sturen naar de wijn-autoriteiten en zijn flessen worden dan ook gebotteld als Sachsische Landwein. Echtgenote Malgorzata Chodakowska zorgt voor de schulpturen die op de etiketten worden afgebeeld. Geen eigen website en wil er ook geen. Moeilijk te vinden buiten Sachsen.

Domaine Zind-Humbrecht

Turckheim. °1959 uit het huwelijk van Léonard Humbrecht en Geneviève Zind. Vader Leonard en zoon Olivier MW paren hier traditie aan modernisatie met groot succes. De intuïtie en ervaring van de vader wordt vandaag getoetst door de wijnkennis van zoon Olivier, landbouwingenieur en 'Master of Wine', die in 1988 de eerste Fransman was die deze titel behaalde. Zowel in wijngaard als kelder (volledig vernieuwd in 1992) is een constante strijd om verbetering bezig. Staan aan de top van de wijnbouw in de Elzas. 40ha wijngaard en een heel breed gamma. 1ha pinot noir. 39ha wit met 30% gewurztraminer, 30% pinot gris, 30% riesling, 7% pinot blanc en auxerrois en 3% muscat. Werken met voor de regio erg lage opbrengsten (35hl/ha is typisch) om het terroir duidelijker te laten doorkomen. Bezit een paar geweldig goede Grand Cru wijngaarden die papa Léonard kon kopen omdat hun steile hellingen geen mechanisatie toelieten en hun eigenaars er daarom liever vanaf waren (hij gebruikt paarden). Ook een Chardonnay die eerst deel uitmaakte van hun pinot blanc assemblage maar toen dit door de INAO werd verboden gebruikten ze hem om er een steeds populairder wordende Vin de Pays van te maken. Ook een erg goede Vin de Table, de Zind, een assemblage van chardonnay, auxerrois en pinot blanc (aan 19 euro wel kostelijk). Biodynamisch sinds 1997 na kleinschalige experimenten die hen overtuigden, met een Ecocert certificaat sinds 2001. Past in de wijngaard de non-interventie zo veel mogelijk toe waarbij het wijnen zelf zijn die beslissen of ze in malolactische fermentatie gaan of  niet. Raad aan om te karaferen bij zijn jonge wijnen.

Zinfandel

Na decennialange discussies over zijn afkomstig (de meeste oenologen beschouwden hem als een rechtstreekse afstammeling van de primitivo) blijkt zijn stamvader een Kroaat te zijn, de Plavac Mali. In Californië is het de symboolwijn van de lokale wijnindustrie die er zowel lichte alledaagse drinkwijn mee maakt (een beetje te vergelijken met Beaujolais of Chianti) als houtgerijpte giganten in Bordelese stijl. Een tijd lang bracht Californië aromabommen voort die weliswaar indrukwekkend maar ook dodelijk vermoeiend waren. Vandaag zijn sommige zinfandel’s grote wijnen geworden. Het is echter altijd oppassen geblazen voor te grote opbrngsten (de natuurlijke neiging van de zin) die lompe en overdreven wijn voortbrengen. Door de hoge weerbaarheid tegen ziektes vindt men in de VS ook nog zeer oude struiken die een laag rendement en een hoge concentratie opleveren. De stevige exemplaren kunnen stevige kost aan als stoofpotje, peking-eend, pasta’s met room of oude brokkelkazen. Typische aroma's : braam, zwarte bes, specerijen, zwarte peper, specerijen, confituur

Zitsa

Centraal-Griekenland. Epirus. Wit. Gebruikte druiven: 100% debina. In het Noorden van Ipiros of Epirus, tegen de Albanese grens, op 600m hoogte, liggen met de druif debina aangeplante wijngaarden die stille of licht mousserende wijnen voortbrengen die droog of halfzoet kan zijn. Hij is meestal elegant, fris en zeer fruitig.

Zöldsilváni (Ho) zie Sylvaner

Zöldveltelini (Ho): zie grüner veltliner

Zorgvliet

Banghoek Vallei, 5km buiten Stellenbosch. Bekend als restaurant, hotel en voor trouwfeesten, maar ook een wijndomein. Moderne, techisch goed gemaakte wijnen. www.zorgvlietwines.com

Viognier, Silver Myn, 2010: Tasting Boeres, 13 maart ’13. 100% viognier. Zachte neus, ik vond eerst wat vermoeid; in de mond redelijk complex met toetsen houtrook en specerijen; moet heel goed zijn bij een exotische schotel of een slaatje met gerookte of geroosterde kipstukjes; ©©

 

Zotzenberg Grand Cru

33ha grote grand cru in de Elzas op het grondgebied van Mittelbergheim. Eén van de weinige grands crus die sylvaner toelaten (40% van de aanplant), en deze sylvaners behoren dan ook tot de top van de Elzas. Alhoewel hij pas sinds 2005 officieel tot de grand cru toegelaten is dateren de meeste stokken toch uit de jaren 70. Goed beschermd door de eerste uitlopers van de Vogezen. Zuid- en Zuidoost-expositie. Ook riesling, pinot gris en gewurztraminer, eerder exuberant in stijl, en wat pinot noir van een ijzerhoudende strook in het midden.

Domaine de la Zouina

Meknès. Gérard Gribelin (Ch. Fieuzal) en Philippe Gervoson (Larrivet-Haut-Brion). Domein van 155ha in de Midden-Atlas, met 63ha wijngaarden. Chardonnay  voor wit, caladoc en marselan voor rosé en cabernet sauvignon, syrah, tempranillo en mourvèdre voor rood. Klei en kalk in de ondergrond. Gervoson kocht in 2012 Gribelin uit en zette Bruno Lemoine, zijn manager, aan het hoofd. Met de hand geoogst en getrieerd. De percelen worden elk apart gevinifieerd in een moderne kelder die koeling en werking door zwaartekracht toelaat. Begonnen met een succesvolle olijfolie, maar nu met twee gamma’s wijnen, de Volubilia, blends die op cuve rijpten, en Epicuria, sinds 2008, een reeks monocépages met vatrijping.

Familia Zuccardi

Maipu, Mendoza, Argentinië. °1963 door Don Alberto Zuccardi om te bewijzen dat zijn irrigatiekanaal in Maipu werkte. Tien jaar later kocht hij een tweede wijngaard in Santa Rosa. In 1985 nam zoon José Alberto het roer over en vandaag is ook zoon Sebastian, afgestudeerd als landbouwingenieur, actief binnen het bedrijf. Rodolfo Montenegro is de wijnmaker die sinds 2003 experimenteerd met lokale giststammen om meer finesse en structuur te krijgen. Modern bedrijf dat een eigen kweekstation voor druivelaars heeft en ondermeer de viognier en de zinfandel in Argentinië introduceerden. Lokaal verkopen ze continu nieuwe experimentele wijnen van 35 ongewone rassen die in zeer kleine hoeveelheden worden gemaakt om te leren en die worden verkocht onder de Innovacion en Textual namen. Edgardo Consoli is de viticulturist die een modern en goed doordacht beleid voert in de wijngaard. Vandaag 170ha groot domein in Maipu (incl restaurant) en een 1600ha groot domein in Santa Rosa (met 440ha beplant). Sinds 1998 bezig met organisch te werken (vandaag zijn 300ha gecertifieerd als organisch). De Zeta, de Q en de Malamado zijn de toppers. De Santa Julia reeks is het basisgamma, de betere cuvées komen uit onder de naam Zuccardi. Succesvol in de export. www.familiazuccardi.com In België op verschillende adressen verkrijgbaar.

Zürich

644 ha. Wit en rood. Wit met müller-thurgau, räuschling en andere, rood vooral met pinot noir. Samengesteld uit de twee oevers van het meer van Zürich, het Limattal, het Unterland en het Weinland. 60% van de aanplant is rood. De ouhet druivenras Raüschling (18ha) is een erg fruitige, jong te drinken lokale specialiteit die goed past bij zoetwatervis. Ondergrond met schist en molasse (voor Underland kalk en moreen).

Domaine Valentin Zusslin

Orschwihr, Alsace. 13ha wijngaard op de Bollenberg en de Grand Cru Pfingstberg, waarvan 11,2 wit met 22% pinot blanc en auxerrois, 22% pinot gris, 22% riesling, 18% gewurztraminer, 8% muscat, 4% chasselas en 4% sylvaner. 1,7 ha pinot noir. In 1691 gesticht domein, nog steeds in handen van dezelfde familie. Vader Valentin nam sinds 2000 ook dochter Marie (°1976), de dertiende generatie al op het domein, op in de leiding. Ondertussen is vader teruggetreden en is ook broer Jean-Paul, sinds 2000 actief in de kelder, mede-eigenaar. Hij is een gediplomeerd oenoloog die ervaring opdeed bij Léonard Humbrecht, Marc Kreydenweiss en Léon Boesch. Gepassioneerde mensen. Maakten de wijnen droger, meer geschikt voor de maaltijd en gooiden sinds 1997 het roer om richting biodynamisme. De druiven worden met de hand geoogst en heel zorgvuldig en traag gemaakt, zonder chaptalisatie en zonder vreemde gisten. Pure, droge en geconcentreerde wijnen. Sinds kort veel export. Elk jaar beter. Volgens Jean-Paul maakt hij geen wijn, maar hij begeleidt een natuurlijk proces waarbij most wordt omgezet in wijn. www.valentin-zusslin.com

Zweigelt

Oostenrijkse druif. Kruising tussen Blaufränkisch en St Laurent, uitgevonden door Fritz Zweigelt. Gemakkelijk performer in kwantiteit en vaak gebruikt in assemblages. Best als licht gekoelde fruitige zomerwijn, maar er bestaan ook krachtigere bewaarwijnen. Typische aroma's : kersen

Zwitserland

De 14900 ha wijngaard van Zwitserland strekt zich uit tussen het Rhône-bekken ten westen van de Alpen, het Rijn-bekken in het noorden en de Po in het zuiden. Door de Zwitserse geografie zijn er ondanks de kleine oppervlakte zeer uiteenlopende klimatologische omstandigheden met zeer uiteenlopende bodemsoorten. Grof gezegd zijn er drie hoofdregio’s maar daarbinnen zijn de verschillen erg groot. De eerste en grootste is die van Romaans Zwitserland, die bijna drie vierde van het totaal voor zich neemt (11400 ha). Het deel dat zich in Duitssprekend (Alemanisch) Zwitzerland bevindt is erg versnipperd en goed voor 17% van de produktie. In Italiaanssprekend Zwitserland liggen de wijngaarden (1300ha) in de vallei van de Tessin of Ticino. 56% van de produktie was wit, in 2004 werd er voor de eerste maal meer rood dan wit gemaakt (52%). De chasselas (5249 ha) is de traditionele druif van franssprekend Zwitserland, met pinot noir (4609ha, om voor de populaire rosé Oeil de Perdrix) en gamay (1897 ha) als populairste rode varianten. In Duitssprekend Zwitserland domineert de pinot noir en de müller-thurgau (652ha, ook bekend als riesling x silvaner, jong te drinken bij asperges of zoetwatervis). Het warmere Italiaanse deel is gedomineerd door de merlot (876 ha) wat een paar uitstekende wijnen oplevert. In wit ontmoeten we ook nog chardonnay (253 ha), pinot gris (166 ha), pinot blanc (91ha), sauvignon (64ha), aligoté (20ha). Zwitsers drinken hun wijn grotendeels zelf op (zo’n 20 liter per jaar per Zwitser) en importeren dan ook nog eens een goede 30 liter, wat meteen de reden is waarom hij buiten Zwitserland relatief moeilijk te vinden is (slechts 1% wordt geëxporteerd). De moeilijk gelegen gronden en de grote vraag maken de gemiddelde Zwitserse wijn ook duur. Veel wijnbouwers staren zich ook al decennialang blind op kwantiteit die gewone alledaagse tafelwijn oplevert, maar er komt meer en meer uitstekende witte en rode wijn van jonge wijnmakers.

Zymè

San Pietro in Cariano, Verona. In 2000 door enkele consultants opgericht bedrijf dat in de valpolicella regio gevestigd is maar geen enkele doc wijn maakt, alleen IGT. In 2003 werden de kelders in gebruik genomen. 9ha wijngaard, deels in bezit, deels gepacht. De drie waren Celestino Gaspari, 11 jaar bij Quintarelli, Francesco Parisi, enkele jaren bij Fratelli Pasqua en Flavio Peroni, 23 jaar als wijnmaker bij Bertani. Flaovio Peroni stapte onlangs uit het project en Francesco Parisi blijft ook buiten het bedrijf erg actief als consultant, terwijl Gaspari nu full-time het beheer van Zymè voor zich heeft genomen. De firma maakt ondermeer een 100% oseleta en de IGT wijnen Harlequin en Kairos. www.zyme.it