Zaccagnini
Staffolo, Marche. °1973 door Mario Zaccagnini. Nu
geholpen door dochter Rossella en schoonzoon Franco. 42ha groot domein met 25ha
hoogelegen wijngaarden en 17ha olijfbomen. 325.000 flessen per jaar. 400m boven
de zeespiegel. Veel minerelen en zouten in de zanderige bodem. De aanplant kwam
tot stand door kloonselectie op basis van vier op het domein voorkomende
stamdruivelaars wat ervoor zorgt dat ze perfect passen bij het terroir. Er
wordt met de hand geplukt en men probeert het gebruik van sulfiet laag te
houden. Alberto Musatti is de consulterende oenoloog voor de witte wijnen.
Spumante, wit en rood. Mooie verdicchio’s.
www.zaccagnini.it
Zacinjak
Druivenras uit Servië, zelfs daar al zeldzaam geworden. Laatrijpend.
Fruitig en floraal.
Zakynthino
Griekse druif.
Ook bekend als zacharo of skiadopoulo. Alleen op de Ionische eilanden,
Cephalonia, Zakynthos, Akaranani en Ileia. Bloemen, perzik.
Quinta do Zambujeiro
Rio de Moinhos,
Alentejo. In 1998 aangekocht door de Zwitser Emil Strickler. Alain Bramaz en
Luis Lourinho als oenologen. 31,5ha met tussen de drie en de dertig jaar oude
stokken. Leisteen en klei. Alleen rood. Met de hand geplukt. Lage opbrengsten,
zeker voor de wat ambitieuzere Zambujeiro (100% nieuwe ei) en Terra do
Zambujeiro (50% nieuwe eik). De Monte do Castanheiro is de basiswijn. Alle
malolactische gebeurt op eik. Er wordt meestal niet gefilterd. Erg ambitieus
domein. www.zambujeiro.com In nederland verdeeld door Vinites in Haarlem.
Zametovka
- Zametka Crnina
Sloveense blauwe
druif. Gevoelig voor lentevorst. Laatrijpend. Komt ook voor in Kroatië en
Oostenrijk. Lichte, levendige rode wijn met stevige zuren. Meestal gebruikt in
blends. Kan ook wit gevinifieerd worden.
Zalema
In de DO Condado
de Huelva in Andaloesië wordt een sherry wijn gemaakt die in plaats van de
palomino in Jerez de Zalemo druif gebruikt. De sherry-variant noemt men Condado
Palido en hij is wat minder elegant dan sherry’s die gemaakt zijn met de
palomino druif. In 1979 startte men in de regio echter ook met de produktie van
een droge witte wijn, een vino joven afrutado, gemaakt met zalemo, die hier
zeer geschikt voor bleek. Het is een frisse, fruitige en droge witte met
vegetale aroma's (appelschil). Hij wordt steeds populairder.
Zehnthof -
Theo Luckert
Sulzfeld am
Main, Franken. 13ha. 70.000 flessen. 40% silvaner, 20% müller-thurgau en
telkens 10% riesling en weissburgunder. Plantte onlangs ook frühburgunder en
merlot aan. VDP lid. Wolfgang en Ulrich Luckert. Door hun vader in 1962
opgestart met 2ha en een weissburgunder pionier voor Franken. Ulrich is vandaag
de wijnmaker, Wolfgang de manager. Vervingen vanaf 2000 alle inox door grote
houten vaten (5000 liter). Excellente silvaner en een sterke chardonnay. www.weingut-zehnthof.de
Zelen
(Tsj) zie Sylvaner
Zelen
Slovenië. Zou
een verre verwant zijn van de Italiaanse verduzzo. Zelen betekent groen en dateert
uit een periode toen men de wijn nog zeer jong en ongebotteld dronk en hij een
lichtgroene schijn kreeg van de rondzwevende deeltjes. Deze verdwijnen bij het
filteren voor de botteling. Een aroma van gunpowder tea schijnt typisch te
zijn. Kan verouderen. Alleen in de regio's Vipava en Brda.
Zeleni
Silvanec (Slo) zie Sylvaner
Zélige-Caravent
Corconne, Pic Saint-Loup, Languedoc. Klei
en kalk. 10ha, met chasan en roussanne voor wit, alicante, cinsaut, carignan,
grenache, mourvèdr”e en syrah, deels met oude stokken, deels met een nieuwe
aanplant in sélection massale, en met 8 tot 12000 stokken per ha. 22
verschillende percelen. Geen herbicides of pesticides. Fermentatie op beton,
met drie tot vier weken schilweking, en uitlsuitend met natuurlijke gisten.
Geen klaring, geen filtering. 15 tot 35 hl/ha. De witte is momenteel nog steeds
een monocépage van chasan, een kruising tussen chardonnay en listan, een
tafeldruif. www.zelige-caravent.fr
Bereich
Zell
Dit is de
eigenlijke Beneden-Moezel, met grote hoeveelheden riesling van goede, maar
zelden topkwaliteit. Ze zijn vaak zelfs wanneer trocken nog een beetje zoet.
Enkele belangrijke dorpen zijn Winningen, Kobern-Gondorf, Cocem en Pommern. Ook
rond Zell zelf liggen uitstekende wijngaarden.
Azienda
Zenato
San Benedetto di
Lugano. Opgericht in de jaren 60. Sergio Zenato met kinderen Alberto en Nadia.
Tophuis met grote wijnen. Serieuze investeringen in de kelder eind jaren 90
leveren u resultaten op. Verschillende wijnen in de Gambero Rosso. Alberto en
Nadia vervoegden hun vader. 40ha in Peschiera in het Lugano gebied, vooral voor
wit met de trebbiano di Lugana, 30ha in Valpolicella. Blijven ook groeien en
kochten onlangs nog wijngaarden in Sant'Ambrogio. Voor de valpolicella geven ze
de voorkeur aan een blend van corvina, rondinella en sangiovese. De Ripasso en
de Amarone hebben een uitstekende reputatie. www.zenato.it
Domaine Zeyssolff
Gertwiller, Alsace. °1778 door Jean-Daniel
Zeyssolff. Bottelen zelf sinds 1960. Yvan Zeyssolff sinds eind jaren 90.
Sindsdien werden wat nieuwe percelen aangekocht en de installaties ten dele
gemoderniseerd. 8ha, waarvan één met de zeldzame klevener de heiligenstein. De
betere percelen (Cuvée Z) krijgen rendementsbeperking en lutte raisonnée. Kopen
ook sylvaner en pinot blanc aan. Zou ook mooie pinot noirs maken. Leuke gîte. www.zeyssolff.com
Zibibbo<o:p></o:p>
Gebruikt in Sicilië voor een weelderig zoete witte
wijn, maar er wordt sinds een tijdje ook een aardige droge witte mee gemaakt.
Ook veel in blends. Familie van de muscat.
Az Agr
Zidarich
Duino Aurisina,
Friuli. Beniamino Zidarich. De' familie maakte al generaties lang wijn voor eigen
gebruik maar realiseerde zich in 1988 dat dit ook kon worden gecommercialiseerd
en begon druivelaars bij aan te planten. Vandaag 12ha opgedeeld in veel kleine
stukjes en in zeer moeilijke omstandigheden (op sommige stukken moest hij zelfs
grond aanvoeren om de druivelaar de kans te geven zich te hechten). Werkt met
vitovska, malvasia en terrano. Heel hoge dichtheid en druivelaars die heel diep
in de grond hun voedsel moeten zoeken. Alles wordt met de hand geoogst (ken ook
niet anders). Ontsteelt en vinfieert dan op Franse en Sloveense eik. Zeer
mineralige wijnen met heel veel terroir. www.zidarich.it
Zenkoji (Ryugan)
August Ziegler
Maikammer, Pfalz. Uwe en Harald Ziegler, broers en
de 8e generatie op dit domein. Sinds 1998, daarvoor geleid door
vader Herwarth Ziegler. 19ha, goed voor 180.000 flessen per jaar. De beste
wijngaarden liggen op de Gimmeldinger Biengarten en Mandelgarten, de
Alsterweiler Kapellenberg en de Maikammer Kirchenstück. Leem-zand en vergane
zandsteen. 30% riesling, 10% spätburgunder, 8%
weissburgunder, 8% dornfelder, 7% gewurztraminer, 6% scheurebe, 6% st laurent,
5% sauvignon blanc en 20% andere. Winzer des Jahres (DLG) in
2008. Verdienstelijke wijnmakers. www.august-ziegler.de In België ingevoerd door VeraVinum in Kelmis.
Domaine Ziegler-Mauler
Mittelwihr. Philippe
Ziegler volgde in 1996 zijn vader Jean-Jacques op. Heel sterk in riesling en
gewurztraminer. 0,4ha rood met pinot noir. 4,15ha wit met 25% gewurztraminer,
25% riesling, 17% pinot blanc, 17% pinot gris, 11% sylvaner en 5% muscat.
Weingut Ziereisen
Efringen-Kirchen, Markgräflerland, Baden. Gemengd bedrijf voor asperges, fruit en wijn.
8ha met de helft spätburgunder, 25% gutedel en voor de rest weissburgunder,
graubrugunder, chardonnay en gewurztraminer en regent. Meer dan 200 jaar oude
wijnkelder. Hanspeter Ziereisen. Overtuigd van het belang van terroir en alle
wijnen dragen de vermelding van de wijngaard. Mikt op atletische, krachtige en
toch elegante wijnen. Bio zonder certificaat maar met heel veel werk in de
wijngaard. Zorgvuldige triage. Lange schilweking. Geen filtering, zo goed als
geen sulfiet en lange vatrijping in grote eeuwenoude houten vaten voor de witte
wijnen. Voor de top-roden wordt barrique gebruikt, maar met maar een klein
percentage nieuwe. Gaat richting vin naturel en is de enige in Duitsland voor
zover ik weet. www.weingut-ziereisen.de
Ö: Augustus ’12. Cider. Een zuivere dorstlessende en frisse cider met wat
karakter
Pinot Extra Brut, 2003: Ziereisen, 21 juni ’12, 15 euro. 40% pinot noir, 40% pinot gris, 20% pinot blanc. Op holzfass gefermenteert
en dan 7 jaar te rijpen gelegd. Mooie neus, brioche maar met een hele leuke mineraliteit on top; in het glas als een hele goeie
champagne, heel complex en met een prachtige structuur, veel volume, heel evenwichtig
en complex, zeer lang, fijne zuurtjes. Schitterende schuimwijn voor bij de
maaltijd of zo apart (niet echt als apero) ♥♥♥
6 november ’13, CSP: gist, dan honing, dan kelderappeltjes…gekarameliseerde
appelbeignets ! in de mond lang, breed en mooie mineraligheid;
♥♥♥ dag 2 kapot
Ohrechruebler, Gutedel Extra Brut,
2003: Ziereisen, 23 juni ’12, 10 euro. 100% gutedel. 5 juli 12: schitterend aroma, heel rijp en rijk en
verwijzend naar holzfass ? wat een prachtige mond,
heel edel, op dronk, zacht en fruitig en mooi gerijpt; heerlijke schuimwijn ♥♥♥(♥)
6 november ’13, CSP: kaas en okkernoten, maar helaas ook voorbij en dood
Heugumber, 2011: Ziereisen, 21 juni ’12, 5,4 euro. 100% gutedel; Met de hand geoogst. 50% inox,
50% groot houten vat. 8 maanden rijping. Alleen natuurlijke gisten. 22 juni
’12: heel droge, licht kruidige neus; in de mond fris en jeugdig, lekker
wegdrinkend, frisse zuren, ok; dag 2: nog iets beter, iets evenwichtiger ♥(♥)
Heugumber, 2012: Ziereisen, 19 oktober ’13, 5,4
euro. 100% gutedel. 6 november ’13, CSP: bloemekes,
lentejurkjes, later wat citrus; eenvoudig maar leuk;
een dag later nog ok, maar het lentefrisse was eraf ♥(♥)
Gutedel, Steingrüble, 2009: 5,5 euro, 11 november ’11, op het domein. 100% 25jaar oude chasselas. 11,5%. Gefermenteerd op de eigen gisten. 11
maanden rijping sur lie op holzfass. Zo apart dat hij alleen als Deutscher
Tafelwein werd erkend. 14 september ’12: zeer mooi en
complex aroma, kruidig en mineralig; in de mond een
heel mooie evenwichtige wijn met veel body en structuur, een mooi bittertje met
een mooi zuurtje en een heerlijke smaak, een beetje kweepeerachtig maar ook
mooi kruidig ♥♥(♥) dag 2: prachtig complex aroma, iets versmoltener; ook in de mond schitterend en zeer
interessant en lekker; ook veel langere afdronk en een echt prachtige complexe
finale ♥♥♥
Gutedel, Steingrüble, 2011: Ziereisen, 13 december 2012, . 100% 25jaar oude chasselas. 11,5%.
Gefermenteerd op de eigen gisten. 11 maanden rijping sur
lie op holzfass. Zo apart
dat hij alleen als Deutscher Tafelwein
werd erkend. 6 november ’13: mooie tonen in de neus, duidelijk hout maar ook
sinaasappel en mineraliteit; zeste
van appelsien, hout, elegante zuren, zuiver en mooie balans ♥♥(♥)
Grauer Burgunder, 2011: Ziereisen, 21 juni ’12, 8,8 euro, cadeau. Pinot gris. 8 maanden gerijpt. Badischer Landwein. 10 juli ’12: erg gesloten; breed en voldoende
fris, potentieel maar te jong denk ik; drie dagen later: elegante neus met wat kruidigheid; veel
lekkerder geworden, ronder en voller, met een meer “af” smaakpatroon, echt nu
pas lekker ♥♥
Lügle, 2010: Ziereisen, 13 december ’12. Weissburgunder. 20 maanden holzfass. 6 November 13: intense neus met
mooie floraliteit en hout, later ook
wat tabak; in de mond goei
boter, fijn, mooi gestructureerd ♥♥♥
Musbrugger, Grauer Burgunder, 2007: 18 euro op het domein, 11 november ’11. 22 maanden vatrijping. Wat een
pracht van een neus, één van de lekkerste pinot gris die ik al rook, met een
zeer elegante houttoets; heel mooie complexiteit in de neus; mooi volume, heel
mooi hout, lang en complex, zeer mooie wijn met lange afdronk, die me vreemd
genoeg héél sterk deed denken aan frau Ziereisen. ♥♥♥(♥) 6 November 13, CSP: floraal,
blonde tabak, iets rokerigs; in de mond heel lactisch
en zacht maar met een fris
pompelmoeszuurtje er door geweven; ok maar twee jaar geleden
lekkerder ♥♥(♥)
Reizbrunnen, Gewürztraminer,
2012: Ziereisen, 12 euro op het domein,
19 oktober ‚13. Fermentatie
op holzfass. Lychee en typerende gewürz-tonen;
in de mond redelijk fris en niet te zwaar,
ook hier de lychee, perfect voor de Thai keuken; Dag 2: interessante neus,
fijn en iets heel schwarzwaldachtigs (het restaurant); echt een heel apart parfum in de mond,
absoluut niet zoet, in de afdronk echt een parfum ♥♥
Hard, Chardonnay,
2010: Ziereisen, 13 november ’12. 10% nieuwe en 90%
gebruikte eik. 20 maanden sur lie.
Ongefilterd. Elegante, fijne chardonnay met duidelijke holzfass invloed, later wat cresson en tabak; mooie fraicheur
maar ook veel diepgang; mooie zuren, lijkt
wel te vibreren;
♥♥ dag 2 slecht
Schmätterling, Rosé, 2012: Ziereisen, 19 oktober ’13, 6,5 euro. 20 februari ’14: zo lekker dat hij
al op is…en dat in putteke winter. Vet en een beetje
rokerig aroma; goed gestructureerd, fris maar niet te, vet maar niet te, zeer
smakelijk (bij slaatje met spekjes en geitekaas); ♥♥
Schmätterling, Rosé, 2011: Ziereisen, 22 juni ’12, 6,5 euro. Met de hand geoogst. Vooral regent en
wat spätburgunder. Aangename en frisse rosé met
weinig body maar wel structuur, een beetje apart maar wel lekker ♥.
Zünderobsi, 2008: Ziereisen, 13 december ’12, cadeauke. Pinot noir, regent en syrah. 5 weken schilweking. 20% nieuwe en 80%
gebruikte barrique. 14 november ’12: een prachtig,
diep en complex aroma, heel onverwacht voor wat toch de rode instapcuvée is; ook in de mond zeer lekker maar in de
finish wat dun en kort, alhoewel de afdronk na een seconde of twee plots
terugkomt met een heel vlezige toets; een wat vreemde combinatie maar erg
lekker; frisse zuurtjes ook in de mond, even wennen toch...paar uurtjes later:
echt wel een prachtige neus; ook in de mond nu beter, iets langer, iets
evenwichtiger; leuke fles ! dag 2: aroma is nu pinot noir
met iets kruidigs erbij, heel anders dan gisteren; krokanter in de mond dan
gisteren, frisser ook, de mond is nu eerst minder aangenaam, pas na rondwalsen
wordt hij terug goed, en de afdronk is erg mooi ♥♥(♥) 6
november ’13: zonder opties ! haha; heel aardige, sympathieke neus, lekker;
fris, leuk en fruitig, en wat Rhône achtig volgens sommigen; frisse fruitige
afdronk; zonder pretentie, sehr ziereisen ♥♥
Blauer Spätburgunder, 2009: 8,8 euro op het domein, 11 november ’11. 18 maanden op holzfass. Apart aroma, herkenbaar spb
fruit met additionele hele kruidige toetsen; na een half uurtje plooide de wijn
zich terug in het glas; in de mond erg aangenaam maar zeer apart, wat
prikkelend, heel nerveus, sprankelend eigenlijk, maar ook lekker fruitig
Blauer Spätburgunder, 2011: 9 euro op het domein, 19 oktober ’13. Ongefilterd. 4 weken schilweking, dan 20 maanden holzfass.
6 november ’13: rode bosvruchten in de neus; redelijk fris, nogal scherpe tannines dan pas fruit; niet makkelijk, deze wijn; a regouter ♥
Tschuppen, Spätburgunder, 2007: Tom degustatei blind, augustus
‚14. Echte spätburgunder neus,
echt Baden, heel veel fraîcheur (opvallend); fris, mooi fruit,
fijn en elegant; lange afdronk
***
Schulen, Spätburgunder, WG
Ziereisen, Baden, 2003: G. Zoller, Freiburg, 14,5 euro,
4 mei 06. Handpluk. 30 jarige stokken. 50% nieuwe, 50% gebruikte
eik. 11 juli 08: ietwat troebel (ongefilterd); in de neus wild en ook fruitig,
met een vleugje stal en andere tonen; in de mond onmiddellijk zeer fruitig
zonder suiker; erg lekker ♥♥
Schulen, Blauer Spätburgunder, 2008: 18,5 euro op het domein, 11
november ’11. 18 maanden vatrijping, 20% nieuwe eik, 80% oude. 23 juni ’12: een
mooi en fris spatburgunder aroma met kersen en holzfass; in de mond eerst nogal ingetogen, dan fris;
eleganter eerder dan krachtig; een uurtje later is de neus expressiever, net
als de mond die meer volume ontwikkelt; dag 2: weg is de spâtburgunder,
daar komt de pinot noir; zeer bourgondisch nu, in een
rokerige stijl, veel meer barrique gedreven aroma;
nog steeds erg fris, maar molliger geworden en zachter, meer verweven, heel
positieve evolutie; dag 3: lichtere neus, erg versmolten, als een oude
gelagzaal ’s morgens; in de mond zacht, een beetje chocolade (melk), en
achteraan zelfs nog wat tertiair; nog steeds die frisse zuren ♥♥♥
6 november ’13: zeer mooie en complexe spatburgunder
neus, heel fijn en elegant inde mond, heel mooi gemaakt met een mooie
structuur; ♥♥♥
Rhini, Blauer Spätburgunder, 2008: 22 euro op het domein, 11
november ’11. 18 maanden vatrijping, 30% nieuwe. 16 juni ’12: redelijk donker,
een rijpere wijn al, mooie kleur eigenlijk; onmiddellijk een zeer mooi en fijn
aroma, grote complexiteit en zeker na walsen wanneer de wijn één van de mooiste
spâtburgunder aroma’s krijgt die ik ken; in de mond
frisse zuren en krokant fruit, zeer veellagig, continu
veranderend, heel mooi; aan de zuren moet je wel wennen...prachtige afdronk; ik
krijg er de tranen van in mijn ogen, zo mooi. ♥♥♥♥ vijf
uur later: nog steeds even mooi; dag 2: nog steeds zeer mooi aroma, maar meer
versmolten, meer houtinvloed duidelijk, rijper; ook in de mond meer
samengesmolten, mooie en stevige fraîcheur; na 24 uur een veel complexere
Bourgondische neus, veel minder spb, alleen na stevig
walsen nog wat; Dag 3: de neus is nu echt die van een grote pinot noir,
zeer complex en samengesmolten en heerlijk; in de mond lijkt hij zachter en
meer timide alhoewel die zuren er nog echt wel zijn, maar ze vallen minder op
en zitten meer achteraan. Definitely ♥♥♥♥
Rhini, Blauer Spätburgunder, 2009: 19 oktober ’13, Ziereisen. 6
november ’13: wat een prachtige versmoltenheid, heel
mooi vol, veel body, heel zuiver (zuivere lucht vanop de top van de berg); heel
zacht in de mond, heel vrouwelijk, complex, poëtisch, “een mistige
herfstochtend in een bos” volgens Kris, nog iets te jong wel (de paddestoelen stonden er nog niet…); ♥♥♥♥
Jaspis Pinot Noir, 2010: 19 oktober ’13, 45 euro,
Ziereisen. 10 weken schilweking. 22 maanden
vatrijping, 20% nieuwe en 80% gebruikte eik. Ongefilterd. 6 november ’13, CSP:
nog erg gesloten maar een prachtige complexiteit schemert al zeker door; topwijn die echter nog heel in zichzelf zit; evolueerde de
twee dagen erna zéér positief♥♥♥
Gestad, Syrah,
2008: Degustatie Lucie, 31 november ’13. Tabak, roet, rook en fruit. In de mond
fris en fruitig, maar ook iets hards en stroefs. Volgens sommigen licht gekurkt
en onherkenbaar maar onze laatkomer herkende hem onmiddellijk als syrah…♥♥(♥)
Gestad, Syrah, 2009: 21 juni ’12, Ziereisen, 22 euro. Handgeoogst. Stokken
uit 1999. 8 weken fermentatie. 16 maanden vatrijping met 25% nieuwe eik en 75%
groot oud houten vat. In de neus rokerig en onmiddellijk herkenbaar als Duits( holzfass). In de mond chocola, koffie, mooie zuren en erg
lang. Alleen een soort vlezigheid in neus en mond verwijst naar Syrah. ♥♥♥♥ maar wel ook een beetje
omwille van het specialleke
Gestad, Syrah, 2010: 19 oktober ’13, Ziereisen, 22 euro. 22 maanden vatrijping. Ongefilterd.
6 november ’13: beetje reductie eerst, gekookte groenten, en pas na stevig
walsen komt er wat fruit en koffie door; in de mond opvallend fris, veel zuren;
Dag 2: chocola en koffie ! en beide goeie; in de mond fris, opvallend zelfs,
maar ook mooi droog; twijfelgeval ♥(♥)
Zierfandler
Zeer veeleisende
druif uit het Oostenrijkse thermengebied. Uitstekende maar zeldzaam wordende
witte wijn, zowel in een kruidige droge uitvoering als in een uitmuntende zoete
vorm. Bijna altijd in blend met de rotgipfler. Ook bekend als spätrot. Aroma
verwijst vaak naar iets notigs.
Weingut
Klaus Zimmerling
Dresden-Pillnitz,
Sachsen. Klein domein van 4ha, goed voor 15.000 flessen per jaar. Kelders in de
kapel van het paleis van Pillnitz. Wijngaard op de Pillnitzer Königlicher
Weinberg. Zand en klei op vergane steen. 22% riesling, 18% kerner, 18%
grauburgunder, 12% gewürztraminer, 12% müller-thurgau, 7% weissburgunder, 6%
traminer en 5% bacchus. Zeer lage rendementen (21 hl/ha). Bio. Klaus Zimmerling
wou al wijnmaker worden tijdens het DDR regime en vertrok als leerjongen naar
de Wachau. Nog aan het leren, maar al erg goed en plus est en vous !
Weigert zijn flessen op te sturen naar de wijn-autoriteiten en zijn flessen
worden dan ook gebotteld als Sachsische Landwein. Echtgenote Malgorzata
Chodakowska zorgt voor de schulpturen die op de etiketten worden afgebeeld.
Geen eigen website en wil er ook geen. Moeilijk te vinden buiten Sachsen.
Domaine
Zind-Humbrecht
Turckheim. °1959 uit
het huwelijk van Léonard Humbrecht en Geneviève Zind. Vader Leonard en zoon
Olivier MW paren hier traditie aan modernisatie met groot succes. De intuïtie
en ervaring van de vader wordt vandaag getoetst door de wijnkennis van zoon
Olivier, landbouwingenieur en 'Master of Wine', die in 1988 de eerste Fransman
was die deze titel behaalde. Zowel in wijngaard als kelder (volledig vernieuwd
in 1992) is een constante strijd om verbetering bezig. Staan aan de top van de
wijnbouw in de Elzas. 40ha wijngaard en een heel breed gamma. 1ha pinot noir.
39ha wit met 30% gewurztraminer, 30% pinot gris, 30% riesling, 7% pinot blanc
en auxerrois en 3% muscat. Werken met voor de regio erg lage opbrengsten
(35hl/ha is typisch) om het terroir duidelijker te laten doorkomen. Bezit een
paar geweldig goede Grand Cru wijngaarden die papa Léonard kon kopen omdat hun
steile hellingen geen mechanisatie toelieten en hun eigenaars er daarom liever
vanaf waren (hij gebruikt paarden). Ook een Chardonnay die eerst deel uitmaakte
van hun pinot blanc assemblage maar toen dit door de INAO werd verboden
gebruikten ze hem om er een steeds populairder wordende Vin de Pays van te
maken. Ook een erg goede Vin de Table, de Zind, een assemblage van chardonnay,
auxerrois en pinot blanc (aan 19 euro wel kostelijk). Biodynamisch sinds 1997
na kleinschalige experimenten die hen overtuigden, met een Ecocert certificaat
sinds 2001. Past in de wijngaard de non-interventie zo veel mogelijk toe
waarbij het wijnen zelf zijn die beslissen of ze in malolactische fermentatie
gaan of niet. Raad aan om te karaferen
bij zijn jonge wijnen.
Zinfandel
Zitsa
Centraal-Griekenland.
Epirus. Wit. Gebruikte druiven: 100% debina. In het Noorden van Ipiros of
Epirus, tegen de Albanese grens, op 600m hoogte, liggen met de druif debina
aangeplante wijngaarden die stille of licht mousserende wijnen voortbrengen die
droog of halfzoet kan zijn. Hij is meestal elegant, fris en zeer fruitig.
Zöldsilváni
(Ho) zie Sylvaner
Zöldveltelini
(Ho): zie grüner veltliner
Zorgvliet
Banghoek Vallei, 5km
buiten Stellenbosch. Bekend als restaurant, hotel en
voor trouwfeesten, maar ook een wijndomein. Moderne, techisch
goed gemaakte wijnen. www.zorgvlietwines.com
Viognier, Silver Myn, 2010: Tasting Boeres,
13 maart ’13. 100% viognier. Zachte neus, ik vond eerst
wat vermoeid; in de mond redelijk complex met toetsen houtrook
en specerijen; moet heel goed zijn bij een exotische schotel of een slaatje met
gerookte of geroosterde kipstukjes; ©©
Zotzenberg Grand Cru
33ha grote grand cru in de Elzas op het grondgebied van Mittelbergheim. Eén
van de weinige grands crus die sylvaner toelaten (40% van de aanplant), en deze
sylvaners behoren dan ook tot de top van de Elzas. Alhoewel hij pas sinds 2005
officieel tot de grand cru toegelaten is dateren de meeste stokken toch uit de
jaren 70. Goed beschermd door de eerste uitlopers van de Vogezen. Zuid- en
Zuidoost-expositie. Ook riesling, pinot gris en gewurztraminer, eerder
exuberant in stijl, en wat pinot noir van een ijzerhoudende strook in het
midden.
Domaine de la Zouina
Meknès. Gérard Gribelin (Ch. Fieuzal) en Philippe Gervoson
(Larrivet-Haut-Brion). Domein van 155ha in de Midden-Atlas, met 63ha
wijngaarden. Chardonnay voor wit, caladoc en marselan voor rosé en cabernet
sauvignon, syrah, tempranillo en mourvèdre voor rood. Klei en
kalk in de ondergrond. Gervoson kocht in 2012 Gribelin uit en zette Bruno
Lemoine, zijn manager, aan het hoofd. Met de hand geoogst en getrieerd. De
percelen worden elk apart gevinifieerd in een moderne kelder die koeling en
werking door zwaartekracht toelaat. Begonnen met een succesvolle olijfolie,
maar nu met twee gamma’s wijnen, de Volubilia, blends die op cuve rijpten, en
Epicuria, sinds 2008, een reeks monocépages met vatrijping.
Familia Zuccardi
Maipu, Mendoza,
Argentinië. °1963 door Don Alberto Zuccardi om te bewijzen dat zijn irrigatiekanaal in
Maipu werkte. Tien jaar later kocht hij een tweede wijngaard in Santa Rosa. In
1985 nam zoon José Alberto het roer over en vandaag is ook zoon Sebastian,
afgestudeerd als landbouwingenieur, actief binnen het bedrijf. Rodolfo
Montenegro is de wijnmaker die sinds 2003 experimenteerd met lokale giststammen
om meer finesse en structuur te krijgen. Modern bedrijf dat een eigen
kweekstation voor druivelaars heeft en ondermeer de viognier en de zinfandel in
Argentinië introduceerden. Lokaal verkopen ze continu nieuwe experimentele
wijnen van 35 ongewone rassen die in zeer kleine hoeveelheden worden gemaakt om
te leren en die worden verkocht onder de Innovacion en Textual namen. Edgardo
Consoli is de viticulturist die een modern en goed doordacht beleid voert in de
wijngaard. Vandaag 170ha groot domein in Maipu (incl restaurant) en een 1600ha
groot domein in Santa Rosa (met 440ha beplant). Sinds 1998 bezig met organisch
te werken (vandaag zijn 300ha gecertifieerd als organisch). De Zeta, de Q en de
Malamado zijn de toppers. De Santa Julia reeks is het basisgamma, de betere
cuvées komen uit onder de naam Zuccardi. Succesvol in de export. www.familiazuccardi.com In België op verschillende
adressen verkrijgbaar.
Zürich
644 ha. Wit en
rood. Wit met müller-thurgau, räuschling en andere, rood vooral met pinot noir.
Samengesteld uit de twee oevers van het meer van Zürich, het Limattal, het
Unterland en het Weinland. 60% van de aanplant is rood. De ouhet druivenras
Raüschling (18ha) is een erg fruitige, jong te drinken lokale specialiteit die
goed past bij zoetwatervis. Ondergrond met schist en molasse (voor Underland
kalk en moreen).
Domaine
Valentin Zusslin
Orschwihr,
Alsace. 13ha wijngaard op de Bollenberg en de Grand Cru Pfingstberg, waarvan
11,2 wit met 22% pinot blanc en auxerrois, 22% pinot gris, 22% riesling, 18%
gewurztraminer, 8% muscat, 4% chasselas en 4% sylvaner. 1,7 ha pinot noir. In 1691
gesticht domein, nog steeds in handen van dezelfde familie. Vader Valentin nam
sinds 2000 ook dochter Marie (°1976), de dertiende generatie al op het domein,
op in de leiding. Ondertussen is vader teruggetreden en is ook broer Jean-Paul,
sinds 2000 actief in de kelder, mede-eigenaar. Hij is een gediplomeerd oenoloog
die ervaring opdeed bij Léonard Humbrecht, Marc Kreydenweiss en Léon Boesch.
Gepassioneerde mensen. Maakten de wijnen droger, meer geschikt voor de maaltijd
en gooiden sinds 1997 het roer om richting biodynamisme. De druiven worden met
de hand geoogst en heel zorgvuldig en traag gemaakt, zonder chaptalisatie en
zonder vreemde gisten. Pure, droge en geconcentreerde wijnen. Sinds kort veel
export. Elk jaar beter. Volgens Jean-Paul maakt hij geen wijn, maar hij
begeleidt een natuurlijk proces waarbij most wordt omgezet in wijn. www.valentin-zusslin.com
Zweigelt
Oostenrijkse
druif. Kruising tussen Blaufränkisch en St Laurent, uitgevonden door Fritz
Zweigelt. Gemakkelijk performer in kwantiteit en vaak gebruikt in assemblages.
Best als licht gekoelde fruitige zomerwijn, maar er bestaan ook krachtigere
bewaarwijnen. Typische aroma's : kersen
Zwitserland
De 14900 ha
wijngaard van Zwitserland strekt zich uit tussen het Rhône-bekken ten westen
van de Alpen, het Rijn-bekken in het noorden en de Po in het zuiden. Door de
Zwitserse geografie zijn er ondanks de kleine oppervlakte zeer uiteenlopende
klimatologische omstandigheden met zeer uiteenlopende bodemsoorten. Grof gezegd
zijn er drie hoofdregio’s maar daarbinnen zijn de verschillen erg groot. De
eerste en grootste is die van Romaans Zwitserland, die bijna drie vierde van
het totaal voor zich neemt (11400 ha). Het deel dat zich in Duitssprekend
(Alemanisch) Zwitzerland bevindt is erg versnipperd en goed voor 17% van de
produktie. In Italiaanssprekend Zwitserland liggen de wijngaarden (1300ha) in
de vallei van de Tessin of Ticino. 56% van de produktie was wit, in 2004 werd
er voor de eerste maal meer rood dan wit gemaakt (52%). De chasselas (5249 ha)
is de traditionele druif van franssprekend Zwitserland, met pinot noir (4609ha,
om voor de populaire rosé Oeil de Perdrix) en gamay (1897 ha) als populairste
rode varianten. In Duitssprekend Zwitserland domineert de pinot noir en de
müller-thurgau (652ha, ook bekend als riesling x silvaner, jong te drinken bij
asperges of zoetwatervis). Het warmere Italiaanse deel is gedomineerd door de
merlot (876 ha) wat een paar uitstekende wijnen oplevert. In wit ontmoeten we
ook nog chardonnay (253 ha), pinot gris (166 ha), pinot blanc (91ha), sauvignon
(64ha), aligoté (20ha). Zwitsers drinken hun wijn grotendeels zelf op (zo’n 20
liter per jaar per Zwitser) en importeren dan ook nog eens een goede 30 liter,
wat meteen de reden is waarom hij buiten Zwitserland relatief moeilijk te
vinden is (slechts 1% wordt geëxporteerd). De moeilijk gelegen gronden en de
grote vraag maken de gemiddelde Zwitserse wijn ook duur. Veel wijnbouwers
staren zich ook al decennialang blind op kwantiteit die gewone alledaagse
tafelwijn oplevert, maar er komt meer en meer uitstekende witte en rode wijn
van jonge wijnmakers.
Zymè
San Pietro in
Cariano, Verona. In 2000 door enkele consultants opgericht bedrijf dat in de
valpolicella regio gevestigd is maar geen enkele doc wijn maakt, alleen IGT. In
2003 werden de kelders in gebruik genomen. 9ha wijngaard, deels in bezit, deels
gepacht. De drie waren Celestino Gaspari, 11 jaar bij Quintarelli, Francesco
Parisi, enkele jaren bij Fratelli Pasqua en Flavio Peroni, 23 jaar als
wijnmaker bij Bertani. Flaovio Peroni stapte onlangs uit het project en
Francesco Parisi blijft ook buiten het bedrijf erg actief als consultant,
terwijl Gaspari nu full-time het beheer van Zymè voor zich heeft genomen. De
firma maakt ondermeer een 100% oseleta en de IGT wijnen Harlequin en Kairos. www.zyme.it