Y

Yalumba

Angaston, Barossa Valley. 940ha. Yalumba is Australië's oudste nog onafhankelijke wijnbedrijf en werd in 1849 gesticht door Samuel Smith, een naar Australië geëmigreerde Engelse brouwer uit Dorset. Zijn zoon Sydney liet in 1907 de nog steeds bestaande gebouwen optrekken om er ondermeer een populaire versterkte wijn te maken. Kleinzoon Wyndham Hill-Smith verlegde na WOII de nadruk op table wines, een zeer succesvolle en belangrijke beslissing. Vandaag wordt het domein geleid door Robert Hill-Smith (°1951) die vanaf 1985 het domein leidde. Hij heeft drie dochters. Het bedrijf scoorde eind jaren 80 en begin jaren 90 heel sterk met de export van Angas Brut. Altijd heel sterk in de selectie van de percelen en in de ontwikkeling van nieuwe brands. Eén van de eerste bedrijven die met de screwcap startten. Zo goed als dé specialist in viognier in de regio, heel sterk in riesling ook, maar eigenlijk een erg uiteenlopend, breed gamma. Brian Walsh overziet het wijnmaken, geholpen door de Riesling-specialist Louisa Rosa als Chief Winemaker en Senior Winemakers als Kevin Glastonbury, Natalie Fryar, Peter Gambetta en Teresa Heuzenroeder.  www.yalumba.com 900.000 kisten per jaar. In Belgtië verdeeld door Chacalli Wines.

Y, Riesling, 2002: Gent, 20 februari 05, Sylvain & cie. Door Louisa Rose. 87/100 Parker. Uitstekende, lekker vettige, fruit en petrol riesling. Erg goed, begon wel wat te vervelen na de eerste fles.

Y, Viognier, 2004: Degustatie CSP, 9 maart 06, 8,82 euro. 91/100, James Halliday: "bright, light green yellow; clear apricot and incipient honey varietal fruit; good balance, mouthful and aftertaste" 9 maart: het aroma is oniddellijk zeer elegant maar wat onduidelijk, alhoewel er an vijf minuten pompelmoes en kruidige honing naar bonven kwamen; mooie elegante, aardige aanzet, fris middenstuk, lange afdronk; gedroogde abrikoos kwam snel in de aanzet, later ook in de neus; bij opwarmen te straf, te veel alcohol, maar fris een complese en erg aangename wijn; ♥♥♥

Y, Viognier, 2005: Wine Rack Westerham, 8,99 pond, 24 april 06. Goed.

Y, Viognier, 2009: Ferry P & O, september ’10. mooie strogele kleur; mooi fruitig aroma, herkenbaar viognier; in de mond vleugjes limoen, mooi fris achteraan, met wat amandel/honing als echo, welwat plakkerig einde; erg aardige wijn aan een aardige prijs (ongeveer 6 pond), mag in mijn kelder ©©

 Y, Unwooded Chardonnay, 2004: Degustatie CSP, 9 maart 06, 8,82 euro. 14,5%. Chacalli Wines. Pompelmoes en passievrucht; fris, aardig, een duidelijkk bittertje, iemand verwees ook naar ananas (de herdere kern), exotisch fruit; nogal straf wanneer opwarmend (♥)

Y, Shiraz - Viognier, 2003: Degustatie CSP 8 maart 06, 8,8 euro. 14%. 5% viognier. Een rokerige vlezige neus met kruidnagel, munt, vicks, eucalyptus; in de mond fris, vlezig, rokerig, ook weer die kruidnagel; heerlijke wijn, goede p/k. ♥♥(♥)

Y, The Signature, Cabernet Shiraz, 2000: Degustatie CSP 8 maart 06, 23,99 euro. Gemaakt door Peter lehmann. 14,5%. De neus is straf en complex, heel zuiver en fris, ook hier weer eucalyptus; wel storend veel zuren en erg tanninerijk; onevenwichtig

 

Domaine Yann Chave

Mercurol. °1970 door vader Bernard en geen familie van Jean-Louis. Yann was een bankier in Parijs die in 1996 alles liet vallen om zijn vader op te volgen. 20ha, vooral in de vlaktes in het zuiden van de aoc Crozes-Hermitage, maar ook met 1,3ha in Hermitage. Modern gemaakte wijnen. Snoei en groene oogst en zo laat mogelijk oogsten (maar niet te laat!). Lutte raisonnée. Ontsteelt. Gebruikt geen vreemde giststammen. Voegt nooit zuren toe. Maakt gebruik van micro-oxygenisatie wat zijn wijnen zeer fruitig maakt. Hermitage en Crozes-Hermitage.  De Le Rouvre komt van een oude wijngaard in Pont d'Isère en is meer eik-gedomineerd. Aanrader, net als zijn Hermitage trouwens.

Ycoden - Daute - Isora Esta D.O

°1994. Oosten van Tenerife. 800 ha. Bastardo blanco, Bermejuela, Forastera blanca, Gual, Listán blanco, Malvasía, Moscatel, Pedro Ximénez, Sabro, Torrontés, Verdello, Vijariego (wit) en Listán negro, Bastardo negro, Negramoll, Tintilla, Malvasía rosada, Moscatell negra en Vijariego negro (rood).

Yealands

Blenheim, Marlborough, New Zealand. Peter Yelands komt uit de mosselindustrie en plantte zijn eerste stokken pas in 2002. In 2008 kwam zijn eerste jaargang op de markt. Hij past een soort lutte raisonnée toe en gebruikt heel kleine schapen om het gras tussen de ranken kort te houden. Het bedrijf heeft een CarbonZero certificaat en schenkt zeer veel aandacht aan milieu en sustainability. Heel groot bedrijf met acht eigen wijngaarden in Awatare Valley en Wairau Valley, goed voor bijna 1000ha. Tamra Washington is de wijnmaakster, met ondermeer vier jaar ervaring bij Calatrasi in Sicilië en een lange tijd voor Sainsbury’s als Flying Winemaker in Italië. www.yealands.com In Nederland ingevoerd door Gall & Gall in Zaandam.

Yecla DO

Murcia. 11500 ha. Wit, rosé en rood. Gebruikte druiven: wit met merseguera en verdil, rood met monastrell en garnacha. De traditionele Yecla wijn is rood en sterk en koppig, maar er komt meer en meer fruitige wijn die gemaakt word met het principe van de macération carbonique. Yecla werd als aparte DO erkend in 1972. De wijngaarden liggen tussen de 630 en 750m hoog en het klimaat is continentaal en zeer droog. Qua bodemsoort zijn er twee regio’s. De Noordelijke, de Campo Arriba, heeft een arme, stenige bodem die ook kalk bevat en brengt de beste kwaliteit voort. Het zuiden, de Campo Abaja, is vruchtbaarder en productiever maar de kwaliteit is minder. Witte wijn van Yecla is gemaakt met merseguera, verdil, airen en macabeo en degenen die gemaakt werden op een moderne manier zijn fris en fruitig. De rosado’s zijn gemaakt van monastrell en garnacha en kunnen goed zijn. De hoofddruif van Yecla is de monastrell die op bijna 80% van alle grond is aangeplant. Daarbuiten word er ook een beetje garnache gebruikt. Met de monastrell word meer en meer via de methode van de macération carbonique jonge, fruitige wijn gemaakt. De gewone rode wijnen kunnen echte monastrell wijnen zijn, stoer en vol en soms erg lekker, maar ook doordeweeks en saai. Een goede wijnhandelaar kan hier helpen.

Grupo Yllera

Rueda. °1972. 70ha. www.grupoyllera.com Zesde generatie druiventelers van de familie Yllera, samen met de oenoloog Ramon Martinez. Toro, Ribera del Duero en Rueda. Drie bodegas: één in de Ribera voor rood, één in de Rueda voor wit en één waar de wijnen rijpen. Groot en modern uitgerust bedrijf. 30hl/ha voor de rode. Naast de eigen wijngaarden, overwegend in Rueda, betrekt de groep druiven van een 700tal ha van andere eigenaars, maar waar ze wel zelf controle over uitoefenen.

Château Yon-Figeac

Saint-Emilion Grand Cru Classé. Vuursteen en kiezel op een ondergrond met klei en kalk. Bernard Germain is de oenoloog en hij mikt hier op finesse en tannines. Sinds 1985 steeds beter. In 1996 werd ook de herstructurering in de wijngaard afgesloten. Manuele oogst met triage, vinificatie per perceel, opvoeding in eiken vaten van 400 liter die uit de eigen tonnellerie van Germain komen. 25ha met 80% merlot en 2% cabernet franc. 150.000 flessen.  Goed gelegen maar nog jonge stokken. In de zomer van 2005 aangekocht door Alain Château. Sinds dan geconsulteerd door Denis Dubourdieu.  In 2006 gedeklasseerd op basis van de mindere resultaten in de jaren 90.

Yountville VA

California. Napa Valley. Pas erkend in 1999. Tussen Mount Veeder en Stags Leap.

Domaine Yoyo

Banyuls. Laurence Manya Krief, afkomstig uit Perprignan maar na een carrièere in Parijs en Duitsland teruggekeerd. °2005, met aanmoediging van J-F Nicq en Edouard Lafitte. Eerste bottelingen in 2007. 3ha over zes percelen in Banyuls. Zwarte leisteen. Oude grenache en carignan en jonge mourvèdre stokken. Grondbewerking. Veel biodynamische principes worden toegepast. Met de hand geoogst. 10 à 20 hl/ha. Laurence oogst vaak wat vroeger om fraîcheur te bewaren. Interessant domein met lekkere maar ook wat bevreemdende flessen die aandacht en tijd vragen bij het degusteren.

La Vierge Rouge, VdFrance, 2011 : 18,5 euro, 11 juni ’13, A Taste Affair. 100 grenache blanc. 1 november ’13 : kurk ruikt naar kurk…maar geen spoor ervan in de neus, wel gedroogd fruit en honing; in de mond eerst erg fijn en zacht, mooi maar speciaal fruit, dan in de finish prikkelend en kruidig met een lange mooie afdronk; goed evenwicht, lekker ©© dag 2: elegant en licht met vooral boenwas en iets sherry fino, achtig; notig en droog in de mond, maar zeer lekkere mondindruk en finish met iets van honing maar dan droog , lange afdronk, heel lekker ©©©

 

Akoibon, Vin de France, 2009: 22 juni ’10, Wijnfolie, 19,85 euro. 14%. 14 jaar oude mourvèdre stokken. 3 weken maceration carbonique, daarna opvoeding op inox en barriques die al vier jaar meegaan. 29 juli ’10: erg natuurlijke neus met veel acidiceit, na stevig walsen komt er toch wat interessanter fruit door; in de mond een tinteling van nog fermenterende wijn, zeer veel zuren, maar als je de wijn inde mond houdt komen er erg leuke dingen door: bosfruit, champignons, tannines en zelf structuur, maar echt onder die zurige mantel wat hem zeker niet voor iedereen ok maakt ... best wel lekker maar erg duur ! maar je proeft wél waarom, het laatste glas was werkelijk wreed goed ©©

 

La Tranchée, 2009 : December ’10, wijnfolie, 19,85 euro. 100% grenache. 15 jaar oude stokken. 14,5%. 29 dec. 10: licht prikkelende neus met veel fruit en iets van snoep, iets zoets; in de mond veel evenwichtiger, mooi strak en gespannen, met eveneens mooi fruit (kirsch ondermeer), iets verrassend kruidigs (een specerij, geen kruid) – oosters, achterin wel opvallende alcohol, een beetje als een likeurpraline; lange afdronk met ondermeer tabak; dag 2: heel mooi aroma, bedwelmend kruidig, toetsen van boenwas, een ouderwets parfum; in de mond heerlijk nu, evenwichtiger en zachter, mooie fraîcheur, wel nog steeds die alcoholgloed achteraan; excellent, wel duur, maar heel erg lekker; langzaam van genieten...dag 3: leeggedronken met een vriend, nog steeds schitterend, met nog meer die oude bijenwas in de neus ©©©

 

Château d'Yquem

Sauternes. Al sinds 1593 aanplantingen. In 1785 huwt Françoise Joséphine de Sauvage d'Yquem met graaf Louis Amedée de Lur-Saluces en in die familie bleef het kasteel tot recent. De wijn was toen al populair en in 1823 werd de eerste "moderne" kelder gebouwd. In 1855 opgenomen in de classificatie als Premier Cru Supérieur. In 1847 werd "per ongeluk" het botrytis effect ontdekt en begon een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de wijn. Bertrand de Lur-Saluces bestuurde het kasteel van aan het einde van de eerste WO tot zijn dood in 1968 en was ook cruciaal voor de erkenning van de aoc Sauternes. Zijn neef Alexandre nam het van hem over. Hij moderniseerde en herinvesteerde in het domein dat wat achterop was geraakt na enkele slechte oogsten. In 1999 werd de luxegroep LVMH hoofd-aandeelhouder toen graaf Alexandre zijn aandelen verkocht. De prijzen gingen vanaf dan stelselmatig omhoog en evolueerden van 75 euro in 1999 tot een slordige 400 in 2005. Tot zijn pensioen in 2004 bleef graaf Alexandre aan het hoofd, maar sinds dan heeft de nieuwe eigenaar Pierre Lurton aangeworven als directeur. Denis Dubourdieu treedt op als consultant. 112 ha, waarvan er 12 steeds braak liggen. Tamelijk gevarieerde ondergrond, maar veel klei. Ligt in het midden van de appellation op een heuveltje en is eigenlijk sinds zijn begin nooit gewijzigd. 80% sémillon, 20% sauvignon. Ongeveer 100.000 flessen per jaar, maar in sommige jaren beduidend minder (slechts 25.000 in 2000). Drie jaar op eik. Al in de 18e eeuw ontzettend populair. Tussen 1983 en 1990 geëvolueerd naar de absolute top, "l'extravagance de la perfection". Beschouwd als de rijkste, compleetste en best gemaakte sauternes. Duur. Belachelijk kleine opbrengsten, tot 8-9hl/ha (één glas per stok). In slechte jaren wordt hij niet gemaakt (laatste maal in 1992). Tweede wijn Y is beendroog en krijgt twee jaar eik (maar blijft botrytis toetsjes houden). www.chateau-yquem.fr

Charles Yung & fils (Les Hauts de Palettes)

Beguey, Bordeaux. Actief sinds 1961 en nu eigenaar van 110ha wijngaard. Les Hauts de Palette is de verdeler, in handen van dezelfde familie, die ook optreedt als négociant. De volgende kastelen zijn in eigendom: Château Saintongey (17ha, Bordeaux, sinds 1992), Château Haut-Mondain (Bordeaux, sinds 1962), Château du Barail (kiezelhoudende croupe, maar eigenlijk deel van Haut-Mondain),  Les Hauts de Palette (Premières Côtes de Bordeaux), Chateau Arnaud Jouan (Premières Côtes de Bordeaux, gemeente Cadillac), Château Moulin de Tassin (10ha, Premières Côtes de Bordeaux, samensmelting van Château du Moulin en du Tassin) en Chateau d’As (Graves). De eigen merknamen zijn Duc D’Epernon, Cassiopée, Les Charmilles de Hauts de Palette, OD’AS. Als négociant vertegenwoordigt het Château de Portets (Graves, 50ha) en Château Lafon (Haut-Médoc, 14,75ha). Werkt vooral via de grootdistributie in België en Frankrijk. 

Château Yvonne

Parnay. °1996 door de frans-zwitserse uitgever Jean-François Lamunière en zijn vrouw Yvonne. 11ha, 8 rood, 4 wit. Verzameling perceeltjes in Parnay, Turquant, Souzay en Champigny. Grondbewerking en enherbement (en al lang). Bio vanaf 2010. Witte saumurs van hoog niveau (wil het niveau van goede bourgogne of elzasser bereiken). Bio (met Ecocert certificaat). Strenge snoei, drastische oogstselectie, opvoeding op hout. Tot in 2003 onder keldermeester Françoise Foucault, echtgenote van Charly (zie Clos Rougeard).  Ook 2ha rood, opgevoed op barriques met dezelfde zorgvuldigheid. Eén van de betere witte Saumur's. In 2006-2007 overgenomen door Mathieu Vallée, een ingenieur, die in het begin geholpen werd door mensen als Gérald vallée, zijn broer, van het domein La Cotelleraie, Françoise Foucault en Etienne de Bonnaventure.