Yalumba
Angaston,
Barossa Valley. 940ha. Yalumba is Australië's oudste nog onafhankelijke wijnbedrijf en werd
in 1849 gesticht door Samuel Smith, een naar Australië geëmigreerde Engelse
brouwer uit Dorset. Zijn zoon Sydney liet in 1907 de
nog steeds bestaande gebouwen optrekken om er ondermeer
een populaire versterkte wijn te maken. Kleinzoon Wyndham Hill-Smith verlegde
na WOII de nadruk op table wines, een
zeer succesvolle en belangrijke beslissing. Vandaag wordt het domein geleid
door Robert Hill-Smith (°1951) die vanaf 1985 het domein leidde. Hij heeft drie
dochters. Het bedrijf scoorde eind jaren 80 en begin jaren 90 heel sterk met de export van Angas Brut. Altijd heel sterk in de selectie van de
percelen en in de ontwikkeling van nieuwe brands. Eén
van de eerste bedrijven die met de screwcap startten.
Zo goed als dé specialist in viognier in de regio,
heel sterk in riesling ook, maar eigenlijk een erg uiteenlopend, breed gamma.
Brian Walsh overziet het wijnmaken, geholpen door de
Riesling-specialist Louisa Rosa als Chief Winemaker en Senior Winemakers als
Kevin Glastonbury, Natalie Fryar, Peter Gambetta en Teresa Heuzenroeder. www.yalumba.com 900.000 kisten per jaar.
In Belgtië verdeeld door Chacalli
Wines.
Y, Riesling, 2002: Gent, 20 februari 05,
Sylvain & cie. Door
Louisa Rose. 87/100 Parker. Uitstekende, lekker
vettige, fruit en petrol riesling. Erg goed, begon
wel wat te vervelen na de eerste fles.
Y, Viognier,
2004: Degustatie CSP, 9 maart 06, 8,82 euro. 91/100,
James Halliday: "bright,
light green yellow; clear apricot and incipient
honey varietal fruit; good balance, mouthful
and aftertaste" 9
maart: het aroma is oniddellijk zeer elegant maar wat
onduidelijk, alhoewel er an vijf minuten pompelmoes
en kruidige honing naar bonven kwamen; mooie
elegante, aardige aanzet, fris middenstuk, lange afdronk; gedroogde abrikoos
kwam snel in de aanzet, later ook in de neus; bij opwarmen te straf, te veel
alcohol, maar fris een complese en erg aangename
wijn; ♥♥♥
Y, Viognier,
2005: Wine Rack Westerham,
8,99 pond, 24 april 06. Goed.
Y, Viognier,
2009: Ferry P & O,
september ’10. mooie strogele kleur; mooi fruitig aroma, herkenbaar viognier; in de mond vleugjes limoen, mooi fris achteraan,
met wat amandel/honing als echo, welwat plakkerig
einde; erg aardige wijn aan een aardige prijs (ongeveer 6 pond), mag in mijn
kelder ©©
Y, Unwooded Chardonnay, 2004: Degustatie CSP, 9 maart 06, 8,82 euro. 14,5%. Chacalli Wines. Pompelmoes
en passievrucht; fris, aardig, een duidelijkk
bittertje, iemand verwees ook naar ananas (de herdere
kern), exotisch fruit; nogal straf wanneer opwarmend (♥)
Y, Shiraz - Viognier,
2003: Degustatie CSP 8 maart
06, 8,8 euro. 14%. 5% viognier. Een rokerige vlezige neus met kruidnagel, munt, vicks,
eucalyptus; in de mond fris, vlezig, rokerig, ook weer die kruidnagel;
heerlijke wijn, goede p/k. ♥♥(♥)
Y, The Signature,
Cabernet Shiraz, 2000: Degustatie CSP 8 maart 06, 23,99 euro. Gemaakt door Peter lehmann. 14,5%. De neus is straf en complex, heel zuiver en
fris, ook hier weer eucalyptus; wel storend veel zuren en erg tanninerijk;
onevenwichtig
Domaine Yann
Chave
Mercurol. °1970 door vader Bernard en geen familie
van Jean-Louis. Yann was een bankier in Parijs die in
1996 alles liet vallen om zijn vader op te volgen. 20ha, vooral in de vlaktes
in het zuiden van de aoc Crozes-Hermitage,
maar ook met 1,3ha in Hermitage. Modern gemaakte wijnen. Snoei en groene oogst
en zo laat mogelijk oogsten (maar niet te laat!). Lutte
raisonnée. Ontsteelt. Gebruikt geen vreemde
giststammen. Voegt nooit zuren toe. Maakt gebruik van micro-oxygenisatie
wat zijn wijnen zeer fruitig maakt. Hermitage en Crozes-Hermitage. De Le Rouvre komt
van een oude wijngaard in Pont d'Isère en is meer
eik-gedomineerd. Aanrader, net als zijn Hermitage trouwens.
Ycoden - Daute
- Isora Esta D.O
°1994.
Oosten van Tenerife. 800 ha. Bastardo blanco, Bermejuela, Forastera blanca, Gual, Listán
blanco, Malvasía, Moscatel,
Pedro Ximénez, Sabro, Torrontés, Verdello, Vijariego (wit) en Listán negro, Bastardo negro, Negramoll, Tintilla, Malvasía rosada, Moscatell negra en Vijariego negro (rood).
Yealands
Blenheim, Marlborough, New Zealand. Peter Yelands komt uit de mosselindustrie en
plantte zijn eerste stokken pas in 2002. In 2008 kwam zijn eerste jaargang op
de markt. Hij past een soort lutte raisonnée toe en gebruikt heel kleine schapen om het gras
tussen de ranken kort te houden. Het bedrijf heeft een CarbonZero
certificaat en schenkt zeer veel aandacht aan milieu en sustainability.
Heel groot bedrijf met acht eigen wijngaarden in Awatare
Valley en Wairau Valley, goed voor bijna 1000ha. Tamra
Washington is de wijnmaakster, met ondermeer vier
jaar ervaring bij Calatrasi in Sicilië en een lange
tijd voor Sainsbury’s als Flying
Winemaker in Italië. www.yealands.com In Nederland ingevoerd door Gall & Gall in Zaandam.
Yecla DO
Murcia.
11500 ha. Wit, rosé en rood. Gebruikte druiven: wit met merseguera
en verdil, rood met monastrell
en garnacha. De traditionele Yecla
wijn is rood en sterk en koppig, maar er komt meer en meer fruitige wijn die
gemaakt word met het principe van de macération carbonique. Yecla werd als aparte
DO erkend in 1972. De wijngaarden liggen tussen de 630 en 750m hoog en het
klimaat is continentaal en zeer droog. Qua bodemsoort zijn er twee regio’s. De
Noordelijke, de Campo Arriba,
heeft een arme, stenige bodem die ook kalk bevat en brengt de beste kwaliteit
voort. Het zuiden, de Campo Abaja,
is vruchtbaarder en productiever maar de kwaliteit is minder. Witte wijn van Yecla is gemaakt met merseguera, verdil, airen en macabeo en degenen die gemaakt werden op een moderne manier
zijn fris en fruitig. De rosado’s zijn gemaakt van monastrell en garnacha en kunnen
goed zijn. De hoofddruif van Yecla is de monastrell die op bijna 80% van alle grond is aangeplant.
Daarbuiten word er ook een beetje garnache gebruikt.
Met de monastrell word meer en meer via de methode
van de macération carbonique
jonge, fruitige wijn gemaakt. De gewone rode wijnen kunnen echte monastrell wijnen zijn, stoer en vol en soms erg lekker,
maar ook doordeweeks en saai. Een goede wijnhandelaar kan hier helpen.
Grupo Yllera
Rueda. °1972. 70ha. www.grupoyllera.com Zesde generatie druiventelers
van de familie Yllera, samen met de oenoloog Ramon Martinez. Toro, Ribera del Duero en Rueda. Drie bodegas: één in de Ribera voor rood, één in de Rueda voor wit en één waar de wijnen rijpen. Groot en
modern uitgerust bedrijf. 30hl/ha voor de rode. Naast de eigen wijngaarden,
overwegend in Rueda, betrekt de groep druiven van een
700tal ha van andere eigenaars, maar waar ze wel zelf controle over uitoefenen.
Château Yon-Figeac
Saint-Emilion Grand Cru Classé. Vuursteen en kiezel
op een ondergrond met klei en kalk. Bernard Germain is de oenoloog en hij mikt
hier op finesse en tannines. Sinds 1985 steeds beter.
In 1996 werd ook de herstructurering in de wijngaard afgesloten. Manuele oogst
met triage, vinificatie per perceel, opvoeding in eiken vaten van 400 liter die
uit de eigen tonnellerie van Germain komen. 25ha met
80% merlot en 2% cabernet
franc. 150.000 flessen.
Goed gelegen maar nog jonge stokken. In de zomer van 2005
aangekocht door Alain Château. Sinds dan
geconsulteerd door Denis Dubourdieu. In 2006 gedeklasseerd op basis van de mindere resultaten in de
jaren 90.
Yountville
VA
California.
Napa Valley. Pas erkend in
1999. Tussen Mount Veeder
en Stags Leap.
Domaine Yoyo
Banyuls. Laurence Manya
Krief, afkomstig uit Perprignan
maar na een carrièere in Parijs en Duitsland
teruggekeerd. °2005, met aanmoediging van J-F Nicq en
Edouard Lafitte. Eerste
bottelingen in 2007. 3ha over zes percelen in Banyuls.
Zwarte leisteen. Oude grenache en carignan
en jonge mourvèdre stokken. Grondbewerking. Veel
biodynamische principes worden toegepast. Met de hand geoogst. 10 à 20 hl/ha.
Laurence oogst vaak wat vroeger om fraîcheur te bewaren. Interessant domein met
lekkere maar ook wat bevreemdende flessen die aandacht en tijd vragen bij het
degusteren.
La Vierge Rouge, VdFrance, 2011 : 18,5 euro, 11 juni
’13, A Taste Affair. 100 grenache blanc. 1 november
’13 : kurk ruikt naar kurk…maar geen spoor ervan in de neus, wel gedroogd
fruit en honing; in de mond eerst erg fijn en zacht, mooi maar speciaal fruit,
dan in de finish prikkelend en kruidig met een lange mooie afdronk; goed
evenwicht, lekker ©© dag 2: elegant en licht met vooral boenwas en iets
sherry fino, achtig; notig en droog in de mond, maar zeer lekkere mondindruk en
finish met iets van honing maar dan droog , lange afdronk, heel lekker ©©©
Akoibon, Vin de France, 2009: 22 juni ’10, Wijnfolie, 19,85 euro. 14%. 14 jaar oude
mourvèdre stokken. 3 weken maceration carbonique, daarna opvoeding op inox en
barriques die al vier jaar meegaan. 29 juli ’10: erg natuurlijke neus met veel
acidiceit, na stevig walsen komt er toch wat interessanter fruit door; in de
mond een tinteling van nog fermenterende wijn, zeer veel zuren, maar als je de
wijn inde mond houdt komen er erg leuke dingen door: bosfruit, champignons,
tannines en zelf structuur, maar echt onder die zurige mantel wat hem zeker
niet voor iedereen ok maakt ... best wel lekker maar erg duur ! maar je proeft
wél waarom, het laatste glas was werkelijk wreed goed ©©
La
Tranchée, 2009 : December ’10, wijnfolie, 19,85
euro. 100% grenache. 15 jaar oude
stokken. 14,5%. 29 dec. 10: licht prikkelende neus met veel fruit en iets van
snoep, iets zoets; in de mond veel evenwichtiger, mooi strak en gespannen, met
eveneens mooi fruit (kirsch ondermeer), iets verrassend kruidigs (een specerij,
geen kruid) – oosters, achterin wel opvallende alcohol, een beetje als een
likeurpraline; lange afdronk met ondermeer tabak; dag 2: heel mooi aroma,
bedwelmend kruidig, toetsen van boenwas, een ouderwets parfum; in de mond
heerlijk nu, evenwichtiger en zachter, mooie fraîcheur, wel nog steeds die
alcoholgloed achteraan; excellent, wel duur, maar heel erg lekker; langzaam van
genieten...dag 3: leeggedronken met een vriend, nog steeds schitterend, met nog
meer die oude bijenwas in de neus ©©©
Château d'Yquem
Sauternes. Al sinds 1593 aanplantingen. In
1785 huwt Françoise Joséphine
de Sauvage d'Yquem met
graaf Louis Amedée de Lur-Saluces
en in die familie bleef het kasteel tot recent. De wijn was toen al populair en
in 1823 werd de eerste "moderne" kelder gebouwd. In 1855 opgenomen in
de classificatie als Premier Cru Supérieur. In 1847
werd "per ongeluk" het botrytis effect
ontdekt en begon een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de wijn. Bertrand
de Lur-Saluces bestuurde het kasteel van aan het
einde van de eerste WO tot zijn dood in 1968 en was ook cruciaal voor de
erkenning van de aoc Sauternes. Zijn neef Alexandre nam het van hem over. Hij moderniseerde en
herinvesteerde in het domein dat wat achterop was geraakt na enkele slechte
oogsten. In 1999 werd de luxegroep LVMH hoofd-aandeelhouder toen graaf Alexandre
zijn aandelen verkocht. De prijzen gingen vanaf dan stelselmatig omhoog en
evolueerden van 75 euro in 1999 tot een slordige 400 in 2005. Tot zijn pensioen
in 2004 bleef graaf Alexandre aan het hoofd, maar
sinds dan heeft de nieuwe eigenaar Pierre Lurton
aangeworven als directeur. Denis Dubourdieu treedt op
als consultant. 112 ha, waarvan er 12 steeds braak liggen. Tamelijk gevarieerde
ondergrond, maar veel klei. Ligt in het midden van de appellation op een
heuveltje en is eigenlijk sinds zijn begin nooit gewijzigd. 80% sémillon, 20% sauvignon. Ongeveer
100.000 flessen per jaar, maar in sommige jaren beduidend minder (slechts
25.000 in 2000). Drie jaar op eik. Al in de 18e eeuw ontzettend populair. Tussen 1983 en 1990 geëvolueerd naar de absolute top, "l'extravagance
de la perfection". Beschouwd als de rijkste,
compleetste en best gemaakte sauternes. Duur. Belachelijk kleine opbrengsten,
tot 8-9hl/ha (één glas per stok). In slechte jaren wordt hij niet gemaakt
(laatste maal in 1992). Tweede wijn Y is beendroog en krijgt twee jaar eik (maar
blijft botrytis toetsjes houden). www.chateau-yquem.fr
Beguey, Bordeaux. Actief sinds 1961 en nu
eigenaar van 110ha wijngaard. Les Hauts de Palette is
de verdeler, in handen van dezelfde familie, die ook optreedt als négociant. De volgende
kastelen zijn in eigendom: Château Saintongey
(17ha, Bordeaux, sinds 1992), Château Haut-Mondain
(Bordeaux, sinds 1962), Château du Barail (kiezelhoudende croupe,
maar eigenlijk deel van
Haut-Mondain), Les Hauts de Palette
(Premières Côtes de Bordeaux), Chateau Arnaud Jouan (Premières Côtes de Bordeaux, gemeente
Cadillac), Château Moulin de Tassin (10ha, Premières Côtes de Bordeaux, samensmelting van Château du Moulin en du Tassin) en Chateau d’As (Graves). De eigen merknamen zijn Duc D’Epernon,
Cassiopée, Les Charmilles de Hauts de Palette, OD’AS. Als négociant vertegenwoordigt het Château de Portets (Graves, 50ha) en Château Lafon
(Haut-Médoc, 14,75ha). Werkt vooral via de grootdistributie in België en Frankrijk.
Château Yvonne
Parnay. °1996 door de frans-zwitserse
uitgever Jean-François Lamunière en zijn vrouw
Yvonne. 11ha, 8 rood, 4 wit. Verzameling perceeltjes in Parnay,
Turquant, Souzay en Champigny. Grondbewerking en enherbement
(en al lang). Bio vanaf 2010. Witte saumurs van hoog
niveau (wil het niveau van goede bourgogne of elzasser
bereiken). Bio (met Ecocert certificaat). Strenge
snoei, drastische oogstselectie, opvoeding op hout. Tot in 2003 onder
keldermeester Françoise Foucault,
echtgenote van Charly (zie Clos
Rougeard). Ook
2ha rood, opgevoed op barriques met dezelfde
zorgvuldigheid. Eén van de betere witte Saumur's. In
2006-2007 overgenomen door Mathieu Vallée, een
ingenieur, die in het begin geholpen werd door mensen als Gérald
vallée, zijn broer, van het domein La Cotelleraie, Françoise Foucault en Etienne de Bonnaventure.