Xarel-lo
Van deze Catalaanse druif wordt beweerd dat
hij een cava verknoeid en zijn gebruik neemt af. Wordt ook geblend in andere
witte wijnen uit Spanje. Typische aroma's :
noten, kaneel, koekjes
Xavier
Xavier
Vignon (°1970) is een oenoloog die in Reims en Montpellier oenologie studeerde
en zijn carrière begon bij Moët & Chandon in de Champagne en bij professor
Boidron in de Bordeaux. Sinds 1995 werkt hij als consultant in de Rhône vallei
waar hij aan het hoofd staat van één van de twee belangrijkste labo's van de
Châteauneuf-du-Pape. Sinds 1999 brengt Xavier ook zijn eigen wijnen op de
markt, gemaakt met druiven van stukken land van zijn klanten die hem bijzonder
interesseren. Hij mikt op intensiteit en structuur wat hem aardig lukt, maar
hecht ook veel belang aan de prijs-kwaliteitsverhouding van zijn wijnen, wat ze
trouwens populairder en populairder maakt. Chaotische persoonlijkheid die houdt
van experimenten maar wel héél veel van wijn maken afweet. Zeer geregeld
geciteerd in de Guide Hachette behalve in 2007 en 2008 toen hij het zo druk had
dat hij vergeten was zijn stalen op te sturen. Zijn 100% Xavier wijnen bestaan
naar eigen zeggen uit een blend van 20% passion, 20% heart, 20% body, 20% dream
en 20% spirit. Blijft ook actief als meester-blender bij Moët & Chandon en
consulteert nu meer dan 100 domeinen in de Rhône. Sinds kort in samenwerking
met Tristan Depauw die zijn marketing en verkoop verzorgt. In België verdeeld
door Cavopro in Beerzel, in Nederland door Wijnimport Karakter in Amsterdam.
Côtes du Rhône, Blanc, 2006:
Cavopro, 7,95 euro, 30 juli ’09. 7 augustus
’09: screwcap; opvallende toetsen van grenache blanc met iets extra’s; mooie
start in de mond ook met het kelderappeltje van een goede cider, maar wordt al
snel complexer (marsanne in de blend ?); mooie frisse zuren zetten nu ook op;
in de afdronk komt citrus; heel goeie p/k; later ook een beetje drop in de
afdronk ©©©
Côtes du Rhône, Blanc, 2007:
Cavopro, 9 juni ’10,
7,95 euro. 11 augustus ’10, aan zee: opvallend wit grenache fruit en iets fris;
lekker en origineel, zuiders en mooi fris, stevig maar met voldoende finesse;
aardig en interessante prijs ©©
100% Xavier Blanc: Wijnfestival Leuven, 4 november 07, Cavopro, 9,75 euro. Blend van 7
verschillende druiven (roussanne, marsanne, viognier, grenache blanc,
bourboulenc, chardonnay en vermentino), van drie verschillende jaargangen en
afkomstig van wijngaarden in de Rhône en de Languedoc, 50% op inox, 50% op eik.
eerste eindruk was elegantie-ook complex, lekker en fruitig, eventjes tabak
ook, maar moeilijk om juist aan te duiden wat precies; ook in de mond dezelfde
elegantie, mooie afdronk; op de vijf minuutjes die ik doorbracht met hem te
proeven leek ik elke keer weer iets anders te ontdekken. Zou hier eens een
avondje mee moeten doorbrengen ♥♥ ♥♥ 9,95 euro, 30 juli
’09: augustus aan zee: goudgeel; heel apart intens aroma, eerst witte bloemen,
dan wat pikante kruiden (peper, gember, wasabi...); in de mond honing, balsamico,
gesuikerde appelsien, een tikje van iets zouts en peperigs; complex en lekker ©©©
Côtes du Rhône, 2010: Cora
Anderlecht, 18 oktober ’12, 7,59 euro. 60% grenache, 25% mourvèdre, 15% syrah.
Donkere, intense kleur, schitterend en zuiver; eerst een lichte geur van
filter, gesloten, na walsen cassis en kruiden; na een tijd kwam er zwarte
chocola, wat koffie en een steeds groeiende complexiteit, na een half uur sloot
hij zich weer; in de mond zacht en met mooi fruit, leuke tannines, niet zoveel
zuren; ook hier na een tijd chocola; lekker (fris genoeg gedronken) ♥♥(♥)
Gigondas, 2001: 15,15 euro, deg CSP Cavopro, 6 april 05. GH05. Gesloten aroma en er werd
verwezen naar naft; zeer tanninerijk; had moeten gedecanteerd worden ? Verslag
Gert een dag later: Neus: Iets (maar niet veel) minder gesloten dan gisteren.
Duidelijk aroma van opgelegde kersen waarneembaar (duidelijk alcoholisch).
Mond: Veel rondere smaak dan gisteren (alhoewel de taninnes nog ruim aanwezig
zijn hoor). De wijn wordt beter in evenwicht gehouden door het fruit (opnieuw
kersen). Veel vanille in de aanzet en een lange warme finale (opnieuw
duidelijke alhocol)
Début, Vin de Table: Wijnfestival Leuven, 5 november 05, 9,15 euro, Cavopro. Blend van zeven
druiven die hij 100% Xavier noemt. Twee jaargangen gemengd. Warm en kruidig.
Xavier Vignon, Côtes du
Rhône, 2001: Wijnfestival Leuven,
november 04, 6,9 euro, Cavopro. Vrolijke fruitige CdR die indien elke
goedkopere CdR was als deze de problemen van de regio in één klap oplostte.
Deed denken aan een zomerse boomgaard. Eerlijk, zuiver, pakken rood fruit maar
ook pretentieloos. Wijn voor momenten waarop de mensen om je heen belangrijker
zijn dan de wijn.(♥)
100% Xavier Rouge: Wijnfestival Leuven, 4 november 07, Cavopro, 9,75 euro. Blend van 8
verschillende druiven (syrah, merlot, grenache, mourvèdre, caladoc, marsellan,
cinsault, carignan), van vier verschillende jaargangen (01, 03, 05 en 05)en
afkomstig van wijngaarden in de Rhône en de Languedoc, 50% op inox, 50% op eik.
Fris en straf tegelijk, heel veel karakter, heel complex, veel tonen door
elkaar; idem als voor de witte
Xynogaltso (Griekenland) zie xinomavro
Xynomavro
Noordelijk
Griekenland. Reageert goed op houtrijping. De bekendste is die van Naoussa,
gemaakt met 100% xynomavro en 12 maanden op eiken vaten bewaard (24 voor de
reserve en grande reserve). Ze geuren naar zwarte bessen, kaneel en vanille en
hebben een volle en warme smaak. De harde tannines en stevige zuren maken altijd twee à drie jaar extra flesrijping aangeraden,
maar na vier, vijf jaar wordt hij fluweelzacht om dan nog ongeveer 12 jaar goed
te blijven. De reserve en grande reserve kwaliteit heeft een aroma van zoete,
overrijpe vruchten, eventueel zelfs gedroogde, met een zachte vanilletoets. Ook
deze wordt best eerst nog enkele jaren gekelderd, maar hij wordt dan
uitmuntend. In Griekenland vergelijkt men ze na kelderrijping met de grote
Bourgogne’s. Vaak vergeleken met nebbiolo. Ook bekend
als Popolka, Xinogaltso, Mavro Naoussis of Naoustiano.