Wachau
Niederösterreich.
1400 ha. Wit, met grüner veltliner, riesling, weissburgunder, beuburger en
rieslingxsilvaner. De wijngaarden van Wachau liggen op naar het zuiden gerichte terrassen op
de oevers van de Donau, op een vulkanische ondergrond met oerrots, waar ze
zoveel mogelijk zon vangen. Een koele wind uit de bergen zorgt voor verkoeling
en de nodige zuren in de druiven. Het klimaat is continentaal met zachte, droge
herfsten. De meeste wijngaarden liggen in terrasbouw op de hellingen en hebben
leisteen in de ondergrond, met naarmate men naar de vallei zakt meer zand en
loess. Hier komen de beste witte wijnen van Oostenrijk vandaan, fruitig en,
tegelijk mineraal, met grüner veltliner en riesling aan de kop. Wachau ontwierp
zijn eigen kwaliteitsindeling die op het etiket staat. Steinfeder is de
lichtste in alcohol (11%) en klasse, gevolgd door de al iets gewichtigere
Federspiel en voor de allerbeste en rijkste Smaragd (13%). Deze laatste is zéér
goed en gemaakt van druiven met laag rendement en van de beste terreinen. Hij
wordt ook later geplukt. Hij heeft een goed verouderingspotentieel. Wachau valt
onder de beste riesling regio’s van de wereld.
Wachau
jaargangen
2004: warme
zomer met een milde oktober, goede gruner veltliners. 2003: volle vette gruner
veltliners. 2002: klassiek. 2001: zeer sterk. 2000: volle en vette witten.
1999: Gruner Veltliners zijn nu perfect op dronk. 1998: minder jaar. 1997:
perfect jaar voor de witte; nu drinkklaar
Domäne
Wachau (vroeger bekend als Freie Weingartner Wachau)
Dürnstein,
Wachau, Oostenrijk. Grote coöperatieve. °1938. 600 leden, 420ha wijngaard,
ongeveer 30% van de totale oppervlakte. Goed voor een jaarproduktie van 2,5
miljoen flessen. 55% van de produktie is grüner veltliner, 16% riesling. 30h
neuburger, een witte specialiteit uit de Wachau. Rood is goed voor 9%. De Freie
Weingartner Wachau is een belangrijke en goede wijncoöperatie in Dürnstein, met
erg goede Grüner Veltliner en Riesling. Roman Horvath is sinds begin 2005 de
bedrijfsleider. Heinz Frischengruber is de oenoloog. Sinds 2006 bezig met een
programma om het kwaliteitsniveau in de wijngaarden van de leden te verhogen.
Regelmatig qua kwaliteit en in staat om grotere hoeveelheden te leveren. 30% export. www.domaene-wachau.at
WG
Wachtstetter
Pfaffenhofen,
Württemberg. Rainer Wachtstetter. 11ha, goed voor ongeveer 100.000 flessen. De beste
wijngaarden liggen op de Pfaffenhofer Hohenberg en de Heuchelberg. Terroir met
rode mergel en zandsteen. 20% lemberger, 17% trollinger, 17% riesling, 12%
spätburgunder, 8% schwarzriesling, 7% samtrot, 5% dornfelder en 14% voor de
rest. Een echte specialist in rood, met de op barrique gerijpte Ernst Combé,
genaamd naar zijn grootvader-stichter, als topper. Ook de gewone, op het
traditionele grote holzass gerijpte wijnen zijn goed. Ook goede schuimwijn. www.wachtstetter.de
Lemberger Sekt,
Wachtstetter, 2010: : CSP degustatie, 7 november ’12, CSP, Württemberg. In de
neus wit fruit, maar vooral bloemen, bijna een parfum. Later kwam er tabak naar
voor. In de mond mooi schuimend, ook hier erg floraal, fris genoeg maar wel erg
fruitig voor een schuimwijn **
Ernst Crombé, Spätburgunder, 2007: : CSP degustatie, 7 november ’12, 15,2 euro. Prachtig aroma, een klassieke
spb, om aan te blijven snuffelen en heel mooi evoluerend in het glas; op dronk
en zéér lekker, mooi bittertje, heelgoed gestructureerd, heel lekker
wegdrinkend; ♥♥♥
Hohenberg grosses
Gewachs, Lemberger, 2009:: CSP, 7 november ’12; 25 euro op het domein. Lijkt
wat op de vorige maar véél complexer, zit veel meer in, heel interessant
(spijt, spijt...); erg mooie start, strak bittertje, dan fris en met mooie
tannines en een lange afdronk; subliem ♥♥♥♥
Wagram / Donauland
Niederösterreich. 2451 ha. Wit
met grüner veltliner, riesling en weissburgunder. De wijngaarden van Donauland liggen ten westen
van Wenen op een bodem van löss (leemachtig zand) met klei en wat kalk. De naam
Donauland komt van de voornaamste helling die miljoenen jaren geleden de oever
van de Donau vormde. Warmer dan Wachau, maar ijskoude
winters. Er wordt vooral witte wijn gemaakt met de grüner
veltliner druif maar deze is niet de beste van
Oostenrijk. De produktie van rood is beperkt. De
officiële naam van dit wijngebied is sinds 2007 Wagram.
Waipara
Tot voor kort
snelst groeiende wijnregio van Nieuw-Zeeland. Een paar uitstekende rieslings en
pinot noirs, maar ook goeie sauvignon blanc.
Pinot gris, chardonnay en gruner veltliner staan ook aangeplant. Sterk
wisselende jaren met natuurlijk lage opbrengsten. Zeer grote
temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Meer en meer beînvloed door de
grote spelers die hier snel goede gronden opkopen, maar het interessantst door
een mooie groep kleinere spelers die heel mooie, nog betaalbare wijnen maken.
Elena Walch
Termeno –
Tramin, Alto Adige. Ex-architecte. Domein uit 1869. Geleid door Elena sinds
1985 toen ze huwde met een erfgenaam, met als basis twee grotere domeinen,
Castel Ringberg in Kaltern en Kastelaz in Tramin. Naast lokale rassen als de
Lagrein plantte ze ook internationale varianten aan, en vanaf het begin
reduceerde ze de opbrengsten om meer concentratie te krijgen. Ze wil gezonde
rijpe druiven die geen of heel weinig eik nodig hebben. 30ha. Goed gemaakte,
zuivere wijnen met weinig eikinvloed. Een domein met een erg goede reputatie en
enkele schitterende pinot blancs. www.elenawalch.com
Chardonnay, 2009: La Sagrestia, Rome, 14 juni ’10. droog, fruitig en lekker, mooi zuiver,
geen eik, heel herkenbaar alto adige. ©©
Lagrein, Elena Walch, 2003: Auchan, 8,3 euro, 15 december 04. Rijping
op franse Allier eik. 12,6%. 1,5 g/l suikers, 5,1 g/l zuren. Deze is één van
een reeks die Elena maakt met de nadruk op de eigenheid van de druif. Erg
donker gekleurd; belletjes ? nog een beetje aan het gisten ? heel zuiver aroma
van woudbessen, na walsen complexer met de geuren van een stal waar je in een
Tiroler dorp aan voorbij wandelt; bijna onmidddellijk érg fris en fruitig
(opnieuw die zwarte bessen); hoge zuurtegraad in het midden die naar het einde
mindert (gelukkig) en vervangen wordt door iets warms; opmerkelijke wijn; dag
2: een zachter aroma van zwart fruit en chocola (en nog wat van die stal); erg
aangename start met zacht zwart fruit, de zuren kwamen ook maar waren niet meer
zo agressief; wel nog steeds die warme alcoholgolf achteraan, erg aangename
afdronk; te jong geopend…helemaal achteraan in de afdronk wat potloodgrafiet
? ©©
Wallner
Deutsch-Schützen.
Josef en Anna Wallner. Gerhard
Wallner, de vierde generatie op het domein, is verantwoordelijk in de kelder.
7ha. Leem. Bijna geen wit (10%), voornamelijk rood met blaufränkisch, cabernet sauvignon,
merlot en zweigelt. Men werkt hier voornamelijk met grote oude eiken vaten, met
een uitzondering voor bepaalde cuvées waarvoor barrique wordt gebruikt. www.wallnerwein.at In België verdeeld door Vano Vino in Melle.
Blaufränkisch Reserve, 2006: Megavino, oktober ’09, 12,6 euro, VanoVino. Meer dan 20jaar oude stokken op een met
verweerde leisteen doorschoten leembodem. Mooi, wat rokerig aroma; mooi
uitgebouwd, goed evenwicht; mooie tannines ©©©
Kentaur, 2005: Megavino, oktober ’09, 20 euro, VanoVino. Opgevoed
op barriques. 70% blaufränkisch en 30% zweigelt. Rokerige, complexe en wat vlezige neus; complex, fris
en rijk, elegant en sterk, goed gemaakt ©©©(©)
Blaufränkisch, Alte Reben,
2005: Megavino, oktober ’09, 27,3 euro. Heel ernstige wijn, beetje balsamico; in de mond heel straf en ernstig,
gesloten en serieus maar met veel gebalde kracht ©©
Wälscher
Domaine Alfred Wantz
Mittelbergheim. 12,5ha in lutte
raisonnée. °1940. Jean-Marc
en Stéphane Wantz. Vader
jean-Marc houdt zich bezig met de wijngaard, sinds 2003 maakt zoon Stéphane de
wijnen. Goed gemaakte smakelijke wijnen met vaak nog een tikje restsuiker.
Goede sylvaner. www.alfredwantz.com
Warwick Estate
Mike Ratcliffe, derde generatie. Tot 1902
bekend als De Goede Sukses, maar dan door Colonel William Alexander Gordon omgedoopt tot Warwick ter ere van zijn regiment. Stan en Norma Ratcliffe
kochten het domein in 1964. Hun cabernet sauvignon druiven werden snel gegeerd door omringende
wijnmaker en tegen 1984 maakte Norma, een getalenteerde wijnmaakster haaar eerste wijn, een Cabernet Sauvignon La Femme Bleue. In 1986 kwam de Trilogie, een
Bordeaux blend op de markt. Zijn Three Cape Ladies is
een Cape Blend (met pinotage).
Nic van Aarde is vandaag de wijnmaker. www.warwickwine.com
First Lady,
White, 2010: Tasting Boeres,
13 maart ’13. Chardonnay, unoaked.
Interessante en klassieke zuivere neus van mango en nectarine, beetje plakkerig
in de finish; kan beter maar is goed en mooi etiket; commercieel maar lekker ©©
Three Cape
Ladies, Warwick Estate Wine, 2008: Tasting Boeres,
13 maart ’13. Cabernet sauvignon,
syrah en pinotage. Mooi evenwicht.
Fris, zacht en lekker, net complex genoeg, erg mooie wijn (fles 19 van de tasting, enige profmoeheid begint op te treden…) ©©©
Three Cape
Ladies, Warwick Estate Wine, 2002: De Wijnkraal, 2 juni 06. 18 juni 06: mooi en erg complex aroma met bessenfruit,
maar ook nog veel andere geuren zoals hout, rook, (ook volgens Anne). Ook in de mond complex en
rijk maar ook fris; tannines zijn er maar niet te
veel. ©©©
Three Cape
Ladies, Warwick Estate Wine, 2001: De Wijnkraal, 14,9 euro, 19 mei 2004. 41% Cabernet
sauvignon, 29% Merlot, 31% Pinotage. 24
maanden franse eik, waarvan 30% nieuwe en 40%
tweedejaars. 14,5%. Goed tot 2011. Degustatie commanderij Hoegaarden,
27 feb. 05. 14,2 euro. Strakke tanninerijke wijn die zeker nog bewaren kan en
moet. Interessante wildgeur, open haard, pub, oude
herberg. Deg CSP mei 06: In het aroma zitten complexe
geuren die doen denken aan een oud gebouw met een groot haardvuur, een oude
Engelse pub op het platteland bijvoorbeeld; ook mokka werd herkend, net als
fruit; in de mond vlezig, rokerig, complex en zeer mooi; afgeronde maar
duidelijke tannines. Nogal veel alcohol (14,5%) maar
heel sterk en unaniem verkozen als rode wijn van de maand. ©©©
14500 ha (in 1993 was dat nog 4500ha). De
historische eerste aanplant van druiven gebeurde in 1825 in Fort Vancouver en
tegen 1910 hadden immigranten zowat overal hun regionale druivenrassen
aangeplant. Vanaf 1903 werd irrigatie toegepast wat een heel aantal
interessante klimaten vrijmaakte. Ondanks de Grote Drooglegging bleef er
interessen en tegen 1938 waren er een veertigtal domeinen actief. Pas eind
jaren zestig kwam er echt commerciële interesse voor wijnmaken. De oenoloog
Andre Tchelistcheff hoorde van de mogelijkheden en kwam werken voor Chateau Ste
Michelle en zette zo de kwaliteitsrevolutie in gang. De vele microklimaten
maken het wijnmaken er erg interessant en ondertussen is het na California de
tweede grootste wijnregio van de States. Wijn is er de vierde grootste
landbouwactiviteit geworden en vandaag gaat er om de 15 dagen een nieuw domein
open. Heel typerend voor de regio is de scheiding tussen druiventelers en
wijnmakers. Het is hier niet ongewoon dat de eigenaars van de topwijngaarden
zelf geen wijn maken maar verkopen aan producenten en dat een topperceel
uitkomt onder verschillende domeinnamen.
De meeste wijngaarden zijn op het zuiden
gericht en liggen in het oosten van de staat, op dezelfde breedtegraad als
Bordeaux. Het zijn de klassieke druiven die hier het meest populair zijn, maar
de stijlen varieren sterk door de jeugd van de wijnmakers en de vele
microklimaten. Naast irrigatie in de zomer is het ook nodig om de druiven te
beschermen tegen de winterkou of om ze te harden. Er staan meer dan dertig
druivenrassen aangeplant, iets meer dan de helft daarvan is wit. Over het
algemeen kunnen de volgende stijlen worden onderscheiden: levendige, frisse
chardonnay, stevige riesling met abrikozentoetsen, merlot met parelende
bessensmaak, zeer fruitige cabernet sauvignon. De regio kent 11 verschillende
appellaties of AVA’s. Columbia Valley is met 4000ha de grootste. Puget Sound
ligt aan de noordkust, naar canada toe en heeft een gematigder klimaat. Er
staan vooral rassen die daaraan aangepast zijn als müller-thurgau, siegerrebe
en pinot noir. Walla Walla Valley is een
klein gebied met zeer goede wijnen en vooral rood met cabernet sauvignon,
syrah, merlot. Yakima Valley is één van de oudste AVA’svan de staat. Irrigatie
is er noodzakelijk. Wahluke Slope is erkend sinds 2006 en is één van de
droogste en warmste. Red Mountain is heel droog en gebruikt vooral rode
druivenrassen als cabernet, merlot, syrah, sangiovese. Columbia Gorge wordt
beïnvloed door Columbia River en kent warme dagen en koele nachten. Horse
Heaven Hills werd erkend in 2005, met steile, op het zuiden gerichte hellingen
met goed drainerende ziltige leem. Eén van de betere. Rattlesnake Hills bestaat
sinds 2006 en ligt tussen Columbia Valley en Yakima Valley. Snipes Mountain is
nog maar pas, in 2009, erkend. Het is klein, met maar zes domeinen en ligt binnen
de grenzen van Yakima Valley, maar met hoger gelegen wijngaarden. Ook Lake
Chelan werd pas in 2009 erkend. Het ligt in Columbia Valley, maar hoger, rond
een groot bergmeer.
Jaargangen
2006 was heet en droog, met naar verluid veel zuren. 2005
kende een lang en mooi groeiseizoen met lange hangtijden en zeer
geconcentreerde wijnen. 2004 kreeg een hete zomer en een koele herfst wat veel
en rijke smaken opleverde. 2003 was een topjaar door de late hete zomer en de
koele herfst. 2002 was moeilijk door te vroeg rijpende druiven. 2001 was heel
warm, resulterend in ronde en mollige wijnen en zeer sterke syrah. 2000 was
zeer onregelmatig en sterk verschillend van regio tot regio. 1999 zag een koele
zomer en een warme, droge herfst, resulterend in zeer evenwichtige wijnen. 1998
en 1997 waren goed, 1996 zeer moeilijk. 1995 was goed, in 1994 was het te heet
in de zomer en moest er nogal vroeg geoogst worden.
WG Fritz
Wassmer
Bad
Krozingen-Schlatt. 18ha. 74000 flessen per jaar. Wijngaarden in Malterdingen en Kenzingen, de
beste op de Malterdinger Bienenberg en de Kenzinger Rotenberg. Loess met
verbrokkelde zandsteen, rode mergel en mosselkalksteen. 67% spätburgunder, 10%
weissburgunder, 5% grauburgunder, 5% syrah, de rest is viognier, merlot en
cabernet franc. Opgeleid in het Blankenhornsberg schooldomein, eerst voor
anderen werkend maar in de late jaren 90 begonnen met een eigen wijndomein
waarvoor hij wijngaarden kocht en pachtte. Concentreert zich op rode wijn, maar
ook in wit best te pruimen. Gebruikt Franse pinot noir klonen die hij ent op
minder sterk producerende wortelstokken en aanplant met een erg hoge dichtheid
(8000 tot 12000 stokken per ha). Voegt geen vreemde gisten toe. Op basis van
zijn 2002's door Gault-Millau bekroond als nieuwkomer van het jaar in 2005.
Evolueert nog positief. Net als de andere Wassmer eerder Frans qua stijl. www.weingut-wassmer-schlatt.de
WG Martin
Wassmer
Bad
Krozingen-Schlatt, Markgräflerland, Baden. Martin Wassmer. 10ha, goed voor
een jaarproductie van 48.000 flessen. Vooral loess met zandsteen en klei. Beste
wijngaarden zijn de Schlatter Maltesergarten en de Laufener Altenberg. Veel
oude stokken. Hecht zeer veel belang aan gezonde druiven met genoeg concentratie
dankzij opbrengstbeperking. 70% spätburgunder, 12% weissburgunder, 7%
grauburgunder, 4% muller-thurgau, 4% gutedel, 3M muskateller. Wanneer mogelijk
uitsluitend natuurlijke gisten en geen filtering. Alle wijnen rijpen op
holzfass, de beste op barrique. Ooit gestart als aspergekweker, maar na studies
als kok en stages op andere wijndomeinen sinds 1998 toegespitst op wijn.
Scoorde bijna onmiddellijk erg hoog met zijn rode wijn en blijft dat sindsdien
ook doen. Wordt beter en beter, vooral in rood, iets minder in wit. www.weingut-wassmer.de
Weisser Burgunder, Martin Wassmer, 2006: Vera Vinum, 8 december 07, 9 euro. 2 mei 08: strogeel, wat bleker, belletjes;
witte lentebloesems, lenteweide, beetje wit fruit, zeer zuiver; rond en zacht
en tegelijk ook fris, zeer goed gestructureerd, rijp en erg evenwichtig ♥♥
Schlatter Maltesergarten, Spätburgunder, 2005: Megavino, Vera Vinum, 17,5 euro, 20 oktober
07. Fruit, wat teer; zeer
fruitig in de mond, lekker fris, goed gestructureerd; een typsiche smakelijke
spätburgunder. ♥(♥)
Chardonnay SW, Martin Wassmer, Baden, 2005: Megavino, Vera Vinum, 15 euro, 20 oktober 07.
Nog wat gesloten in de neus, maar al zeer wow in de mond, zeer rijpe indruk ♥
7 december 07: schaamteloos hedonistisch hout, nu nog wat eenduidig maar
veelbelovend; in de mond schitterend rijp fruit omwikkeld door edel hout, mooie
frisse zuren, mooi bittertje; mooie frisse afdronk, wijn met potentieel (nog
niet helemaal versmolten). ♥♥
16 maart 08: erg mooe eiktoets rond heel zuiver en duidelijk fruit (agrumes);
ook in de mond zeer fruitig, nu ook wat abrikoos naast die agrumes, een beetje
honing ook, heel mooi en complex, sterk ! ♥♥♥
Spätburgunder SW, 2004: Megavino, Vera Vinum, 27,5 euro, 20 oktober 07. Zeer complex, tamelijk
dudelijk nieuw hout, zeer edel en rijk, bleef doorzinderen in de mond; zeer
goed maar verdiende betere proefomstandigheden ♥♥♥(♥)
Wedgetail
Weingut
Weegmüller
Neustadt-Haard. Stefanie
Weegmüller-Scherr. 15,2ha met 60% riesling, 6% scheurebe, en telkens 5% grauer
burgunder, weisser burgunder, gewürztraminer, kerner en dornfelder. Zeer goed gelegen
wijngaarden in en rond Haardt. Bestaat al sinds 1865 en Stefanie is de 12e
generatie. Samen met echtgenoot Richard Scherr, maar Stefanie is al van haar 25
de wijnmaakster. Eén van de beste domeinen van de Pfalz. Niet echt bio, maar
wel bewust. Letten ook sterk op opbrengstbeperking. Tamelijk uitgebreid maar
mooi gamma. www.weegmueller-weine.de In België verdeeld door Vinikus.
Scheurebe, trocken, 2011: Vinikus, 10 euro, 27
november ’12. frisse en kruidige neus; licht, erg fruitig met een vrolijke
kruidigheid, erg lekker bij de raclette ♥
Spätburgunder Blanc de Noir,
2007: Opening Vinikus, 3 oktober 08, 10,5 euro. Ronde en
frisse, easy going wijn, heel typisch ♥
Spätburgunder Blanc de Noir,
2009: Opening Vinikus, 2 oktober ’10, 10,5 euro.
Levendig en fris; rood fruit met een leuke bite, aardige wijn ©©
Weissburgunder trocken, 2006: Megavino,
20 oktober 07, Vinikus, 9,3 euro. Een mooie volle en zachte
wijn, honing, veel structuur; volgens Gert even vol en rond als de wijnmaakster
zelf ♥(♥) 2 mei 08, een kleine vergelijkende degustatie: goudgeel;
vegetale neus, beetje wrang, restsuikertje; ook in de mond iets vegetaals, erg
droog, redelijk fris en toch ook wat mollig; typisch weegmuller zoetje; viel me
nu wat tegen (♥) dag 2: bijna een riesling met zijn scherpe zuren (in de
finish vielen die pas weg) en limoenpuntje, lekkerder eigenlijk dan gisteren…♥
Weissburgunder trocken, 2009: 2 oktober ’10, Vinikus, 9,65 euro. Bloemen
en kruiden en redelijk vet; mooi maar wel nogal mollig ©(©)
Haardter Mandelring, Riesling Kabinett Trocken,
2006er: Vinikus, 10 november 07, 7,23 euro. 2,95ha. Leem en
mergel. Mooi fruitig en zuiver aroma; in de mond fris en fruitig, evenwichtig
en lekker, maar een beetje plakkerig en eenvoudig; prijs/kwaliteit OK. (♥)
Mandelring, Riesling Trocken,
2008: CSP degustatie april
’10, 9,65 euro, Vinikus. 14% alcohol. Veel restsuiker maar toch ook sprankelend
fris, gelukkig maar; ook in de mond iets zoets, dat echter nooit plakkerig
wordt; nogal voluptueus maar wel lekker ©(©)
Mandelring, Riesling Kabinett
Trocken, 2009: Vinikus, 2 oktober ’10, 9,65
euro. Frisse neus; appel in de mond; mooie levendige zuren ©©
Riesling Trocken, Vom Gelben Fels, 2009: 3 oktober ’11, 9,9 euro,
eerder elegante neus, maar met een krachtige mond, zeer fruitig en redelijk
lang; heel extraverte stijl *(*)
Haardter Bürgergarten, Riesling Kabinett, 2005: Vinikus,
10 november 07, 8,22 euro. 4,23ha. Leem, zanderige leem, zandsteen.
Geelgroen; eerder gesloten, beetje fruit; onmiddellijk fruitig en met een
stevige zoete tik; een echte Kabinett volgens Duitse (maar niet Belgische)
smaak; een dag later veel beter: nog steeds een gesloten aroma maar in de mond
een veel beter evenwicht tussen zoet en zuur, waarbij het zuur genoeg
overheerst om de wijn interessant en blijvend te maken; ♥
Herrenletten, Riesling Trocken, Alte Reben,
2006: Vinikus, 10 november 07, 11,24 euro. 2,46ha.
Leem, zanderige leem, mergel. Beste van de Haardter Lagen. 10 feb. 08: zeer
donkergele kleur, heel intens, goudgeel; niet zo erg intens aroma met fruit
(citrus, mandarijn) en ook kruidige elementen; in de mond dik en vet maar heel
goed gestructureerd, heel mooie onderbasis; lekkere zurige tonen met een
complexe afdronk; weinig mineralen, meer fruit; wel goed bewaarpotentieel, denk
ik, maar misschien niet zo mijn stijl … wel een heel mooie afdronk én echo ♥(♥)
Herrenletten, Riesling Trocken, Alte Reben,
2007: Opening Vinikus, 3 oktober 08, 15,95 euro. Een
mooie diepgang; goed evenwicht tussen zoet en fris; mooi, nog jong, maar al
mooi ♥(♥)
Herrenletten, Riesling Trocken,
Alte Reben, Spätlese, 2008: CSP april ’10, Vinikus,
15,95 euro. Fris, fijn fruit, rabarber; fris maar ook
volumineus, rabarbertaart ©©(©)
Herrenletten, Riesling Trocken, Alte Reben, Spätlese,
2009: 2 oktober ’10, Vinikus, 15,95 euro. Heel mooi evenwicht, maar wat gesloten;
nu erg jong, maar echt wel veelbelovend, heel mooie structuur ©©(©) 3 oktober ’11: veelkarkater hier, meer evenwichtig dan de
gewone, maar ook intens en stevig en duidelijk ♥♥
Bürgergarten Gewürztraminer trocken, Alte Reben,
2006: Vinikus, 10 november 07, 10,5 euro. 4,23ha.
Leem en zanderige leem. 28 maart 08: goudgeel maar jong; kruidig maar ook een
beetje groen; in de mond kruidig en fruitig en vol en tegelijk ook zéér droog,
onverwacht zelfs; op zichzelf net wat te fris en kort, maar in combi met spicy
thai food zéér lekker; lekkere fris-zoete afdronk; ♥(♥)
Bürgergarten Gewürztraminer trocken, Alte Reben,
Weegmüller, Pfalz, 2007: Opening Vinikus, 3 oktober 08, 15,95 euro. Mooie,
wat groene en erg kruidige gewürz; droog en heel evenwichtig, erg karaktervol,
geen spoor van Elzas zoetigheid ♥♥♥ 11 oktober ’09:
geslotener aroma; droge en zeer fruitige wijn, niet plakkerig, mooi evenwicht,
maar wat vlakker dan een jaar geleden ? ©©
Bürgergarten
Gewürztraminer trocken, Alte Reben, Weegmüller,
Pfalz, 2008: Vinikus, 2 oktober 08, 15,95 euro. 2 februari ‚13: mooie complexiteit, kruidig en al
wat naar was en oud hout geurend; erg lekkere, volle en kruidige mond, één van
de betere gewurztraminers die ik dronk, ben beetje
verrast, mooi verouderd in ieder geval ♥♥ 19 januari ’14: laatste fles;
diep goudgeel; mooi aroma, kruiden en honing en perzikensap;
lekker, mooi fris en ook heel intens, perfect bij de kip in satésaus van jamie ©©(©)
Scheurebe Spätlese, 2008: Vinikus, 2 oktober ’10, 14,2 euro. Eine
früchtexplosion ! heel extraverte wijn, echt een explosie van perzik en mango !
©©
Scheurebe Auslese, Mandelring,
2007: Vinikus, 2 oktober ’10, 14,5 euro. Heel intens, heel geconcentreerd abrikoos ©©
Rieslaner Auslese, 2007: Vinikus, 2 oktober ’10, 14,5 euro. Iets meer ingehouden en evenwichtiger
dan de Scheurebe, maar ook net iets minder aha! ©(©)
Domaine Weinbach
Kaysersberg. 29ha waarvan een derde op de heuvels
van de Schlossberg (zeer sterke rieslings). 1,1ha pinot
noir, 27,9ha wit met 41% riesling, 26% gewurztraminer, 15% pinot gris, 6%
muscat en chasselas, 6% pinot blanc en auxerrois en 6% sylvaner. Laurence en Catherine Faller. Sinds 1898 in handen van de Faller's. Théo
Faller, politicus en wijnbouwer, speelde een belangrijke rol bij het tot stand
komen van de AOC Alsace. Hij stierf in 1979 en werd opgevolgd door echtgenote
Colette en later de dochters Laurence en Catherine. 23ha. Hun mooiste wijngaard
was de historische 5ha grote Clos des Capucins, al vermeld in 980, en hierop
steunend maakte Colette faam en naam voor haar genereuze en toegankelijke witte
wijnen die in de jaren 80 als geen ander het imago van de Elzas als wijnstreek
omhoog trokken. Dochter Laurence heeft ze nog verder uitgepuurd en werkt sinds
1997 meer en meer biodynamisch. Ze heeft ook het niveau restsuikers wat
teruggeschroefd. Gemiddeld 35 hl/ha met rijke en geconcentreerde wijnen, heel puur en elegant.
Laurence wordt geholpen door zuster Catherine en haar nog steeds erg aanwezige
moeder, maar haar wijnen zijn duidelijk van haar hand. Kritisch
tegenover hun 2000 waarvan ze zeggen dat ze de druiven te rijp lieten worden.
Ook hele mooie wijngaarden binnen de grand cru’s Schlossberg,
Furstentum en Mambourg. Laurence is plots
overleden aan een hartstilstand op 13 mei 2014. www.domaineweinbach.com
Clos des Capucins, Pinot Noir, 2009: 33 euro, restaurant in
Thannenkirch, 19 juni ’12. gekoeld geserveerd. Redelijk donker en intens van kleur;
redelijk gesloten, maar wel wat verse zwarte natte kersen; geen tannines, wel
mooi strak, en achterin komt pas het fruit en zelfs de tannines; vooral
achteraan veel fraîcheur; ♥♥
Weingut
Robert Weil
Kiedrich,
Rheingau. °1875
door Robert Weil, een voormalig professor Duits aan de Sorbonne. Nu olv Wilhelm
Weil, nu al de vierde generatie. Suntory als mede-eigenaar. 65ha, met 98%
riesling en 2% spätburgunder. Beschouwd als één van de beste
riesling-wijndomeinen ter wereld en vooral zijn zoete wijnen worden als de
grootste zoete rieslings beschouwd. Ook één van de beste domeinen van de
Rheingau (indien niet het beste). De beste wijngaarden zijn de Kiedricher
Gräfenberg (ze hebben daar nog een Auslese uit 1893 van, toen de Duitse
rieslings tot de duurste wijnen van de wereld hoorden)en Wasseros. VDP. Charta.
Moderne topwijnen. Zeer sterke reputatie. www.weingut-robert-weil.com. In de kelder een trio,
Michael Thrien, Christian Engel en Stefan Bieber. Er wordt met de hand geoogst
in verschillende beurten en het kan acht tot tien weken duren eer een wijngaard
helemaal geplukt is. Geen kunstmest, geen herbicides. In de Duitse vakpers
algemeen beoordeeld als behorende tot de top 5 van Duitsland.
Weinviertel
Niederösterreich.
16000 ha. Wit met grüner veltliner (50%), wälsch en rhein riesling,
weissburgunder, chardonnay, rood met blauer portugieser en zweigelt. Van de subgebieden van
Niederösterreich is dit de grootste en 31% van alle oostenrijkse wijn komt van
hier. De wijngaarden liggen ten noorden en noordwesten van Wenen en de Donau op
een bodem van zwarte leem en kalk. Hij is meestal eenvoudig en licht en meer
dan de helft is gemaakt met grüner veltliner. De DAC Weinviertel is de eerste
gekontroleerde herkomstbenaming (naar analogie van de Franse AOC) van
Oostenrijk waar de plaats van herkomst belangrijker is dan de gebruikte druif.
De grüner veltliner is kruidig met wat peper, subtiel fruit en een citroengele
kleur. De dorpen Retz, Poysdorf en Wolkersdorf maken deel uit van de DAC.
Weissburgunder
Duitsland. zie
Pinot Blanc
Weisser
Riesling
Zuid-Afrika.
Welschriesling
Heeft niets te
maken met echte riesling. Droge witte, wat vlakke wijnen wiens enige verdienste
hun frisse zuren en oppervalkkig fruit zijn wat er pretentieloze terraswijn van
maakt. Een echt goede wijnmaker kan met echt rijpe druiven een licht kruidige
wijn maken met wat karakter en hinten van groene appelen en amandelen. In zoete
wijnen is perzik, abrikoos en honing te vinden. Tweede belangrijkste varieteit
in Oostenrijk. Ook bekend als grasevina (Balkan).
Weltevrede
Bonnievale, Robertson, Zuid-Afrika. °1912
door Klaas Jonker. Japie Jonker begon in 1933 wijn te maken en vandaag is het
Philip Jonker die de traditie verder zet (sinds 1997 als wijnmaker), na
ervaring te hebben opgedaan in Napa Valley en St-Emilion. Papa Lourens was lang
een belangrijk figuur in de Zuid-Afrikaanse wijnwereld en was ondermeer
voorzitter van KWV. Ook vandaag bekleedt hij nog een aantal functies, maar het
beheer van het domein is in handen van zijn zoon, Philip, één van de grote
chardonnay specialisten van het land. 160ha groot domein. Mooie reeks
terroirgedreven chardonnay’s. www.weltevrede.com
Western
Australia
Kleinste van de vier
Australische wijngebieden, met 5% van de produktie, maar met tussen de 20 en
30% van de klassewijnen. Groot gebied met vijf officiële wijnzones, waarvan
alleen de twee in het zuidwestelijke deel interessant zijn (Greater Perth en
Southwest Australia). Omgeving Perth. Met uitzondering van het grillige 2000
(alleen in Margaret River erg goed), waren alle jaren sinds 1998 erg goed.
Weststeiermark
Steiermark.
280ha. Rosé met Blauer Wildbacher. Weststeiermark is bekend voor zijn schilcher, een frisse,
fruitige rosé, gemaakt van blauer wildbacher druiven. Hij moet jong gedronken
worden en is relatief zeldzaam. De beste wijngaarden hebben een bodem die
gneiss en leisteen bevat maar ook de kunde van de wijnmaker is zeer belangrijk.
Wanneer deze tekort schiet is schilcher onaangenaam zuur. In heel warme jaren
wordt er een vollere rode mee gemaakt die wat naar merlot zweemt.
Rochefort-sur-Loire. °2001. Pierre Weyand en
Josette Médau. Tussen 1996 en
1999 maakte Eric Callcut een reeks hele mooie chenins, maar toen hij stopte
verkocht hij een deel van zijn wijngaarden (1,5ha) en vaten aan Pierre Weyand,
die in dezelfde traditie bleef verder werken. 5ha in Saint-Aubin-de-Luigné, Saint-Lambert-du-Lattay,
Rochefort-sur-Loire en Beaulieu-sur-Layon. Vooral grijze leisteen, maar een grote verscheidenheid
aan types ondergrond in de verschillende percelen (zie de website).
Biodynamisch. Er wordt met de hand geoogst. Geen sulfiet, geen filtering, geen
chaptalisatie, geen vreemde gisten. In de kelder wordt heel handmatig gewerkt,
de pigeage gebeurt er nog met de voeten zoals in Portugal. Lange rijping op houten vaten. Plots
overleden in juli 2009 na een ongeval in de wijngaard. www.unvindeterre.fr In België verdeeld door Wouter Wine Consult.
La Pure Sève du Paradis, 2004:
Wouter Wine Consult degustatie, 28 juni 09, 19,83
euro. 100% chenin. 24 maanden oude barriques. Oxydatieve
stijl. Troebel, met zeer veel bezinksel. Gedecanteerd. Het aroma en de smaak van
een hele oude koele kelder vol winterfruit. ©© 24 oktober ’09: heel lekker; licht troebel, maar
een aroma en een smaak die ongelooflijk complex zijn, heel aards, heel fris en heel
intens; gegeten bij nieuwe Franse gezondheidskeuken (bio-kip, bio-boekweit,
wortelen, sinaasappelvinaigrette...); duur maar buitengewoon lekker en elke
euro waard. ©©©
Le Paradox des Bonnes
Blanches,2004: CouvertCouvert WouterWineConsult, 15 november ’09, 19,83 euro. Honingtoetsen, maar zeer
complex; heel mooi gesructureerd, heel mooi fruit ©©©
La Rosé Rouge de Gasneries,
2003: Wouter Wine
Consult degustatie, 28 juni 09, 13,22 euro. 100%
cabernet franc. Kort schilweking? 18 maanden op oude barriques. Mooi en stevig
aroma; heel frisse zuren maar geslaagd en interessant © CouvertCouvert WouterWineConsult, 15 november ’09, 13,22 euro. Prachtige
wijn, geen woorden voor, aards diep én leuk; heel mooie fraicheur ©©©
Le Sang de Lumière du haut Bois Joli, 2005 : Wouter Wine Consult, 28 juni 09, 19,83 euro. 100% cabernet sauvignon. 24 maanden oude
barriques. Heel aards. Interessant maar stond zo warm dat hij nog nauwelijks te
proeven viel... CouvertCouvert WouterWineConsult, 15 november ’09,
19,83 euro. Aroma van bloed, moet goed bij steak gaan, stevige tannines, een
wijn voor bij La Paix; ©©©
Le Sang du Lumière des
Gasneries, 2005: CouvertCouvert
WouterWineConsult, 15 november ’09, 19,83 euro. 100% cabernet
franc; fruitige neus; zacht fruit, veelstructuur, leuk; was pas geopend en dus
wat moeilijk te kwoteren ©©©
Château
Wiala
Tuchan,
Languedoc. 11ha, bijna volledig onder de AOC Fitou, maar ook wat droge en zoete
muscat. 8ha ligt op het klassieke leisteen terroir maar ze beschikken ook over
enkele goed gelegen percelen met oude stokken op klei en kalk. Ontstaan uit de
ontmoeting op de wijnbouwschool van Narbonne van Wiebke Seubert, een ancien
voor de regio, en Alain Voorons, een autodidact. Ongeveer 35.000 flessen per
jaar. Goed uitgeruste kelder. Hun Sélection is een blend van grenache op een
leisteen terroir en carignan op klei-kalk, en verenigd zo de twee terroirs van
het dorp in zich. Hij krijgt 12 maanden bordelese eik. Hun Tradition werd uitsluitend
gemaakt met druiven van het klei-kalk terroir en verblijft maar gedeeltelijk op
eik. www.chateau-wiala.com
Christelle et Gilles Wicky
Sainte Agnès, Jura. °2003 na het volgen van een opleiding tot oenoloog.
4,5ha. Geen herbicides, geen kunstmest. Grondbewerking. Bezig met conversie
naar bio. Bevriend met Fanfan Ganevat die ze een beetje helpt.
Clos de Jerminy,
Chardonnay, 2010: TGW 9 december ’11, 12,5
euro. Heel speciale nues; fruitig met daarbij iets heel aparts, zelfs vreemds ♥(♥)
Poulsard de Noêl, 2011: TGW, 9 december ’11, 12,5 euro.
Heel fruitig, fris en krokant; poulsard nouveau ! lekker lang zelfs ♥♥
18 feb. 12:heel helder en transparant, bijna
als een rosé; licht maar “wild” aroma, met rode bessen en struikgewas; in de
mond heel fris, maarook met iets fruitigs, heel natuurlijk fruit, vooral na
walsen erg leuk; perfect bij een risotto met geitekaas en prosciutto. ♥♥
Hermann J. Wiemer
Wien
Niederösterreich.
700ha. Wit met grüner veltliner, riesling, weissburgunder, chardonnay. Het overgrote deel van de
produktie verdwijnt hier als een blend van lokale varieteiten in de keelgaten
van de inwoners van Wenen maar af en toe komt er toch wat van deze meestal
lichte en pittige wijn op de wereldmarkt. Sommige zijn erg goed.
Fritz Wieninger
Stammersdorf, Wien. 25ha, met 2/3 wit (gruner veltliner,
pinot blanc, pinot gris, chardonnay, sauvignon blanc, riesling, gelber
muskateller, traminer) en 1/3 rood (zweigelt, pinot noir, merlot, cabernet
sauvignon). 200.000 flessen per jaar. Een deel van de wijngaard is nog
aangeplant volgens de oude techniek van de gemischter satz, waarbij de rassen
door elkaar staan aangeplant en worden geoogst (een vineyard blend). Binnen de
stadsgrenzen van Wenen, met wijngaarden op de Bisamberg en de Nussberg. Vroeger
heel lokaal, tot in 1987 Fritz Wieninger Jr de zaak overnam, na stages in
California. Geen kunstmest, geen herbicides. Snoei en groene oogst om de
opbrengst te beperken, bladsnoei voor meer zonlicht. Werken zowel met inox als
eik. Het domein maakt een aantal verrassend sterke chardonnay’s. De Grand Select
reeks wordt niet gefilterd. www.wieninger.at
Nussberg Alte Reben, Wiener gemischter Satz, 2007: 16 euro, Leirovins, 19 augustus ’09. 45jaar
oude stokken op kalk, 9 rassen door elkaar groeiend (pinot blanc, neuburger,
sylvaner en gruner veltliner). 28 aug. 09: nogal streng gesloten, wat curry
kruiden, later kruiden en wit fruit; in de mond zeer droog, wat droogtrekkend
zelfs en bitter; even laten ademen; een beetje van alles hier, moeilijk te
definieren, is dit te jong geopend ? sec en nogal neutraal, elegant en zuiver,
maar mankeert wat karakter vind ik? ©
Chardonnay Classic, 2007: Leirovins, 9 euro, 18 februari ’10. Kalk- en zand-houdende
leem. 15 tot 30 jaar oude stokken. 20% eik en malolactische, de rest inox.
Wijngaarden op de Wiener Bisamberg. 21 februari ’10: in de neus een echte
chardonnay met sinaas en pompelmoes; in de mond verfrissend, bijna tintelend
fris, mooi fruitig (citrus, pompelmoes), mooi rijp fruit, frisse finish en
afdronk; in zijn genre erg goed gelukt en erg aangenaam ©©
Chardonnay Classic 2009: 21 juni ’10, Leirovins. Strogeel;
witte bloemen; in de mond nog een prikkel; redelijk rond met mooie zuren,
frisse afdronk. 4 augustus ’11: pompelmoes en citrus; mooie mond met een lichte
eiktoets en frisse zuren en mooi knisperig fruit ♥(♥) 5 januari ’12: vuursteen, nog nooit zo
duidelijk geproefd, na walsen en opwarmen wat gebrande boter; in de mond mooi
fruit, een eikstreeltje, een een mooie lange finish, een beetje eenduidig en
simpel misschien maar lekker ♥♥
Chardonnay, Grand Select, Weingut Wieninger, 1999: Augustus 2002, 10 euro, Leirovins.
30 jaar oude
wijngaarden. 16 maanden gelagerd. 5500 flessen. 13,5% Febrauri 2003: heerlijke
chardonnay, typisch, vol en rijk, met zeer lange afdronk. Vol. 88/100.
Chardonnay, Select, Weingut Wieninger, 2000: 27 februari 2004, 16,50 euro, Leirovins.
Ongeveer een derde komt van laat geoogste druiven van oude wijnstokken.
Mengeling van nieuwe en gebruikte vaten. CSP maart 04: fucking brillant !!!
Zeer lekkere en complexe wijn. 16,5/20.
22 maart 06: ranzige boter, appelsienen; in de mond fris en zeer fruitig, goed
gebalanceerd en geen spoor van te oud, integendeel mooi op dronk;
Chardonnay, QW, Grand Select, 2000: 19 februari, Comm. Hoegaarden, Kurt Ryslavy, 28 euro. Goddelijke
chardonnay, lang, vol, rokerig en intens; toast; heel goed gemaakt, maar wel
"gemaakt" ♥♥♥♥
Wild Duck Creek Estate
Heathcote, Victoria,
Australië. David en Diana
Anderson, sinds 1991, hun eerste jaargang, met stokken die ze in 1979 aangeplant
hadden. 15ha. Bezig met conversie naar biodynamische wijnbouw. Vier eigen
wijngaarden maar kopen ook aan. Zoon Liam maakt meer en meer de wijn. 5 normale
cuvées, maar ook een zestal speciallekes die alleen in goede jaren gemaakt
worden. www.wildduckcreekestate.com.au
Alan’s Cabernet, 1996: 7
december ’11, CSP Ad Bibendum 99 Cabernet, 84,28 euro, nu 50,57. 90% cabernet
sauvignon, 5% merlot, 5% malbec. Tijm, tijgerbalsem, Vicks, drop, zoethout,
bladeren, koalabeer en colasnoepjes. In de mond complex, mooie tannines, heel
mooi; heel apart ook wel ♥♥♥
Springflat Shiraz, 1999: Cadeau
Joep, 30 oktober ’11. 20 november ’11: erg herkenbaar shiraz met cassis en een
vleugje koude koffie, in het begin ook iets van echt te oude wijn maar dat ging
eigenlijk snel weg; in de mond stevig syrah fruit met een niet oninteressante
modevolutie, twijfelend tussen “ik ben te oud’ en “ok, ik ben te oud, maar ik
kan nog leuke verhalen vertellen”. Leuk omwille van het evenwicht: veel fruit
maar geen plakkerigheid, mooie fraîcheur en toch nnog wel veel smakelijkheid
zonder storende elementen, de onmiddellijke mondindruk stoort wat, daarna wordt
alles snel beter; leuke afdronk zelfs ♥♥
Wild Horse Vineyards & Winery
Templeton,
Paso Robles VAQ, Central Coast, California. °1981 door ken Volk. Clay Brock is sinds 2008 de wijnmaker.
Gebruiken naast druiven van de eigen wijngaarden ook die van meer dan 50 andere
telers. Pinot noir, chardonnay, viognier, cabernet sauvignon en merlot zijn de
hoofdrassen, maar ze maken ook micro-cuvées van andere druivenrassen om hun
wijnmakers op te leren. Elk perceel wordt apart gevinifieerd en achteraf
geblend met andere. Overgenomen en nu eigendom van de groep Constellation, maar
Clay Brock krijgt naar het schijnt veel vrijheid. www.wildhorsewinery.com
Bodegas Williams & Humbert
Jerez de la Frontera. °1877 door Alexander
Williams en Arthur Humbert. Overgenomen door Luis Paéz, een concern waar de
familie Medina en het Nederlandse Royal Ahold elk 50% van de aandelen hadden.
In 2005 kon de familie Medina terug 100% van de aandelen in handen krijgen en
nam het bedrijf de naam Williams & Humbert aan. Ook bekende commerciële
sherries als Dry Sack en Canasta. Verdelen ook gin, cognac’s, wijn en zelfs
voeding. www.williams-humbert.com
Estero Blanco, Tierra
de Cadiz, 2013 : Taberna del Guerrita, 30 januari ’15. Druiven uit Balbaina. Mineralig en een beetje kruidig; fris, simpel, wat kruide,
ok **
Solera Especial, 15 yr Old Oloroso, Williams Humbert: Juli 03, Ghil
& Leen. Pedro Ximenez
druiven. Dry Sack House. Als digestief. Stevige, zeer
aromatische sherry, mooi vol in de mond, duidelijk walnoten, zeer goed. **
Williams Selyem Winery
Healdsburg,
Sonoma County. °1979 door Burt Williams en Ed Selyem, in hun garage met
aangekochte druiven. In 1985 maakten ze een pinot noir uit met druiven van
teler Joe Rochioli uit Russian River Valley en in 1987 werd hij verkozen als
beste wijn van California. Het was de eerste keer dat Russian River Valley
toonde tot wat er met pinot noir kon worden gedaan. In 1998 verkocht aan John
Dyson. Bob Cabral is de erg getalenteerde wijnmaker. Drie eigen wijngaarden,
maar kopen nog steeds zeer veel in. Geen pompen, geen filtering. Moeilijk te
vinden, zo goed als alles is op voorhand uitverkocht. www.williamsselyem.com
Hans Wimmer-Czerny
Donauland,
Oostenrijk. 200-jaar oud domein, maar eerste eigen bottelingen in de jaren 60.
Hans Wimmer (°1957), sinds 1993. Sinds 2004 biodynamisch. Mikt op topwijn.
Gruner veltliner, pinot blanc, traminer, sauvignon blanc, chardonnay, riesling,
zweigelt en pinot noir. Uitsluitend inoxvaten. Manuele oogst. 14ha in Fels am
Wagram.
Wine &
Soul
Pinhão, Douro.
°2001. Jorge Serodio Borges (oenoloog van de Qta do Passadouro) & Sandra
Tavares da Silva (oenologe van de Qta do Vale Dona Maria). Jorge was tot in
2004 de tweede man bij Niepoort, Sandra’s ouders hebben de Quinta de
Chocapalha. In 2001 zijn ze getrouwd en kochten ze 2,5 ha wijngaard om er samen
een domein op te beginnen. Vandaag 20ha, met ondermeer 5ha met 100jaar oude
stokken die ze van een failliet gegaan bouwbedrijf konden kopen en de
wijngaarden van de Quinta de Manuela van Jorge’s ouders. De naam van het
wijngoed, Wine & Soul, kozen ze omdat de echte naam van het domein, Quinta
da Silval, geregistreerd was door de porto-maker Quinta de Noval. In het begin
had het koppel verschrikkelijk veel werk, ondermeer met het herstellen van de
oude terrassen. Hun Pintas (zo genoemd naar hun hond, Vlekje) wordt gemaakt van
2,5 ha wijngaard met 70 à 80 jaren oude stokken van zo’n dertigtal tezamen
aangeplante varieteiten en heel streng geselecteerd. Hij wordt geperst in de
traditionele lagares, met blote voeten, en verdwijnt dan tot 20 maanden op nieuwe Franse eik. Hij werd voor de eerste
maal gemaakt in 2001. Het is een krachtige, heel geconcentreerde wijn, één van
de toppers van de Douro. Zelfs de tweede wijn, de Character, is compact en
tanninerijk. Begint af te stappen van de gemengde wijngaarden en de percelen te
heraanplanten, telkens met de meest geschikte variant. Sinds 2003 ook een
porto, sinds 2004 ook een witte, de Guru, gemaakt van 50 jaar oude stokken.
Sinds 2007 maken ze ook een porto. www.wineandsoul.com
Weingut von Winning
Deidesheim. Tot midden 19de eeuw vormde dit
domein één geheel met Bassermann-Jordan en Reichsrat von Bühl.
Na de opsplitsing (een erfeniskwestie) kreeg het de naam Dr
Deinhard mee, naar de eigenaar Friedrich Deinhard. Opvolger Dr Andreas Deinhard was één van de mede-oprichters
van het VDP en schoonzoon Leopold von Winning was nog
extremer in zijn kwaliteitsdrang. Toen Achim von Niederberger de drie
oorspronkelijke domeinen had gekocht besloot hij om ze niet terug samen te
voegen maar apart verder te laten bestaan, maar omdat hij niet tevreden was van
de kwaliteit bij Dr Deinhard
veranderde hij de naam in von Winning. Hij wierf
Stephan von Altmann aan om
dat te realiseren en vandaag is alles er op gefocust om terug topkwaliteit te
bereiken en tegelijkertijd het domein een eigen stijl te geven. Enkele ingrepen
zijn het verhogen van de densiteit van de aanplant (naar 9500 stokken/ha), het
werken met houten foeders van verschillende grootte
voor de spontane gisting zonder kunstmatige koeling, zo weinig mogelijk
filteren en pompen en het invoeren van biologische landbouwmethodes (zelfs het
gebruik van kopersulfaat in de wijngaard wordt vermeden). 45ha wijngaard, met
80% riesling, voor de rest sauvignon blanc, chardonnay, weissburgunder, grauburgunder, muskateller, gewurztraminer, scheurebe en spätburgunder. Bezit nogal wat topppercelen
op top-terroirs als Ungeheuer,
Pechstein en Kirchenstück.
Onder de naam Dr Deinhard
komen de minder prestigieuze wijnen uit.
www.von-winning.de
Reiterpfad, Erste
Lage, Riesling, von Winning, 2012: Vinikus & Lazarus, 17,5 euro,
30 november ’13. Sappige neus met geel fruit, lang en fris, mooie zuurtjes,
filigraanfijn en zuiver ©©(©)
Ungeheuer, Grosses
Gewachs, Riesling, von
Winning, 2012: Vinikus en Lazarus, 24,9 euro, 30 november ’13. Redelijk
gesloten neus, maar wel de indruk van zuivere, circulerende berglucht; nog
gesloten, maar heel puur en zuiver; ik denk dat dit heel groot wordt, tot ©©©© ?
Weingut Winter
Dittelsheim-Hessloch,
Rheinhessen. De familie Winter zit al sinds 1600 in de wijnbouw, maar pas vanaf
de jaren 90 schakelde het gemengd landbouwbedrijf volledig over op wijn. Geleid
door vader Edmund Winter, met zoon Stefan Winter als geschoold viticulturist en
getalenteerde wijnmaker (°1981). Hij werd opgeleid door Bassermann-Jordan en
Klaus Keller en is sinds 2000 volledig verantwoordelijk voor de kelder.
Opkomend talent waarvan nog veel verwacht wordt. 20 ha, goed voor ongeveer
90.000 flessen. Wijngaarden op de Dittelsheimer Leckerberg en de Westhofener
Aulerde. Terroir met vergane zandsteen, kaolin-mergel en loess-klei. 23%
riesling, 11% grauburgunder, 10% müller-thurgau, 9% kerner, 8% dornfelder, 8%
portugieser, 31% andere soorten. Het domein past in de wijngaard alle moderne
technieken als ontbladering en groene oogst toe, en oogst zo laat mogelijk.
Stefan is momenteel zeer bezig met zijn terroir en de uitdrukking ervan in de
fles. Waar mogelijk worden ook alleen de eigen giststammen gebruikt. Message
in a Bottle-lid. www.weingut-winter.de In België verdeeld door De
Koning Drinkt.
Winzergenossenschaft
Duitse naam voor
een coöperatieve van wijnbouwers. In Duitsland goed voor 32000ha wijngaard, een
derde van de totale oppervlakte en een derde van de produktie. Ontstaan uit
noodzaak in de 19de eeuw toen druifluis, oorlogen, goedkope import en het
napoleontische erfrecht de Duitse wijnbouwer in zijn bestaan bedreigde. De
kwaliteit is vaak middelmatig, maar ook hier is er een duidelijke beweging en
zoektocht naar meer kwaliteit bezig.
Wirra
Wirra
South Australia.
www.wirra.com.au Opgericht door Bob Wigley rond
1900 en tot zijn dood in 1924 een bloeiend bedrijf maar dan opgesplitst en
vervallen. In 1969 kochten de kozijns Greg en Roger Trott de gebouwen en de
enkele overblijvende ha op. Roger was meer de financier en boekhouder en het was
vooral de zeer energieke Greg die zijn stempel op het bedrijf drukte. Zeer
Australisch bedrijf met veel couleur locale (zie de website). Wijngaarden in de
McLaren Vale, maar ze kopen ook heel wat druiven bij andere boeren. Momenteel
bezig snel te groeien en een steeds succesvoller bedrijf.
Weingut
Hans Wirsching
Iphofen,
Franken. Eigendom
van Dr Heinrich Wirsching, 14de generatie. In de familie sinds 1630. Werner
Probst is de wijnmaker. 72ha wijngaard met 38% silvaner, 20% riesling, 8%
müller-thurgau, 8% weissburgunder, 7% spätburgunder, 7% dornfelder, 5%
scheurebe en 7% andere (bacchus, gewurztraminer, domina, pinot gris en
rieslaner). Wijngaarden op de Iphöfer Julius-Echter-Berg, de Kalb en de
Kronsberg. VDP lid. Een van de grootste private wijndomeinen van Duitsland.
Lutte integrée. Investeerde onlangs stevig in een modernere kelderuitrusting.
Zeer breed gamma. Ondanks de grootte toch absoluut een kwaliteitsdomein met
goede rieslings en silvaners. www.wirsching.de
Weingut
Wittmann
Westhofen,
Rheinhessen. Günter en Elisabeth Wittmann, maar vandaag is zoon Philipp
Wittmann (°1974) de baas. Oud domein, één van de beste van Rheinhessen. 25ha, met
47% riesling, 30% burgunders, 10% silvaner en 13% andere. 150.000 flessen per
jaar. Wijngaarden in Westhofen, Flörsheim-Dalsheim en Bechtheim. De beste sites
zijn die van de Westhofener Morstein, de Kirchspiel en de Aulerde. Leem,
verbrokkelde zandsteen en klei. In 2003 kreeg de vooral in de Pfalz opgeleide
Philipp de titel Newcomer des Jahren in Wein Gourmet. Bio sinds 1990, sinds
2004 biodynamisch. Papa Günther is vandaag vooral actief in de wijngaard. Hij
gaf de verantwoordelijkheid voor de kelder al erg vroeg aan zijn zoon, net
zoals men dat met hem ook had gedaan. Verantwoordelijk voor het recente succes
van Westhofen, voorheen een ondergewaardeerde en ondermaatse wijn. Message in a
Bottle en VDP lid. Zeer sterk in Silvaner (de kruidige "S" cuvée). www.wittmannweingut.de In België verdeeld door Vinikus en Lazarus.
100 Hügel,
Weissburgunder, 2011: Vinikus, 1 mei ’12,
8,8 euro. Mooi wit fruit; strak, droog, mooie
intensiteit, lang en interessant; ok ! ♥♥
100 Hügel, Riesling,
2011: Vinikus, 1 mei ’12, 8,8 euro. Leuk. Fris en
fruitig en net interessant genoeg; aardige riesling ♥(♥)
Riesling Trocken, Rheinhessen, 2008: 27 september ’09, bij Gert. Heel
fijn en licht aroma met wat citrus; in de mond een beetje suikers, maar ook
fijn en elegant, deed wat aan pompelmoes denken, frisse afdronk ©
Riesling Trocken, 2008: Convento, 1 oktober ’09, 10,65 euro.
Kalkbodem. Geen eik. Frisse citrus in de neus; friszurig maar ook rijp en
fruitig, wat ingehouden en strak; er is wat restsuiker maar hij is heel goed
weggemoffeld. ©(©)
Riesling Trocken, 2009: Vinikus, 2 oktober ’10, 10,75 euro. In de neus
anijs, venkel; in de mond subtiel en mooi ©©(©)
Riesling Trocken, 2010: Vinikus, 11,5 euro, 3
oktober. Ernstig, schoon en serieus, zeer ingetogen maar ook heel overtuigend;
topwijn ♥♥♥
Riesling Trocken,
2011: Vinikus, 1 mei 2011, 11,9 euro. Rijpe en
nogal complexe enus; mooi fruit, in een rijkere, rijpere stijl dan andere jaren
♥♥
Riesling Aulerde GG, 2007:
Wereldrund 11 juni ’12. fijne en
moioie neus; erg mooie fruit en een heel
fijne mineraltieti (en een klein petroltoetsje). ♥♥♥
Riesling Westhofener Trocken
2009: Vinikus, 2 oktober ’10,
18,3 euro. Ingehouden, met een hele mooie fijne elegantie; veel te jong ©©©
Riesling Trocken "S", Westhofener, Wittmann, Rheinhessen, 2007: Opening Vinikus, 3 oktober 08, 18,3 euro. Ernstig, voornaam en fijn; in de mond heel edel, serieus en evenwichtig; een
zeer gereserveerde wijn maar wel topklasse ♥♥♥
Riesling, Westhofener
Trocken, 2010: Vinikus, 3 oktober ’11.
beperkte produktie van 2500 flessen. Heel exacte wijn, heel complex met een
heel mooie strcutuur en heel veel volume ♥♥♥(♥)
Morstein Westhofen Riesling, 2002: Riesling avond. 33 euro. Licht mineralig,
fris en zuiver; mooie filigrane fijnheid, mooie zuren, mooi zuiver, heel goed ©©©(©)
Albalonga, Auslese, 1988: Vinikus, 3 oktober ’11,
21,3 euro. Leuke, frisse zoete wijn, veel zuren eigenlijk, en bijna niet meer zoet te
noemen; heel apart ♥♥
Albalonga, Auslese, 2009: Trente goes Vinikus, 18 november ’10. Zeldzame druif. Zuivere en mooi fruitige
zoete wijn, niet zwaar en perfect bij het dessert met mango en passievrucht ©©
Weingut
Wohlmuth
Kitzeck,
Südsteiermark, Oostenrijk. 75ha. Bekend voor zijn mooie chardonnay. De familie zit
al sinds 1803 in de wijnbouw. Familiebedrijf met vader en zoon Gerhard
Wohlmuth. Junior studeerde wijnbouw in Wenen en deed stages in Friuli,
Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, senior deed zijn stages in Zwitserland en
Duitsland en houdt het bedrijf open sinds 1986. Opbrengst tussen de 32 en 45
hl/ha. Er wordt met de hand geoogs, vaak in meerdere lezingen en daarna wordt
beslist hoe men de verdere vinificatie aanpast. Zowel inox als barriques. In
2000 werden gloednieuwe kelders in gebruik genomen. Sterke reputatie. www.wohlmuth.at
Weingut Graf Wolff
Metternich – Gräflich Wolff Metternich’sches Weingut
Durbach, Baden.
Tot 1993 eigendom van de Wolff Metternich graven. Nu G. En R. Hurrle. Sinds
1180. 34ha met 28% riesling, 31% spätburgunder, 10% weissburgunder, 10%
grauburgunder, 6% müller-thurgau, 5% chardonnay, 4% traminer en 6% andere.
Oudste sauvignon wijngaard van Duitsland (1830). Passen enherbement toe in de
wijngaard. Goede kwaliteit. www.weingut-metternich.de
Woodward Canyon
Lowden, Washington State. Valt onder de appellatie Walla
Walla Valley. °1981 door Rick Small en zijn vrouw Darcey. Werkt zowel met eigen
druiven als met aangekochte, en let heel goed op de kwaliteit van zijn
basismateriaal. De eigen wijngaard dateert uit 1977 en met veel van de
aanleveranciers is de relatie al heel oud. Mede-eigenaar van de prestigieuze Champoux
wijngaard. Relatief klein met ongeveer 90.000 flessen per jaar. Onder de naam
Nelms Road komen de tweede wijnen uit (een merlot en een cabernet). Heel erg
bezig met sustainability. De topper, Old Vines Cabernet en de Art Series
Cabernet komt van bekende wijngaarden als Segemoor en Champoux, de Estate red
wordt uitsluitend met eigen druiven gemaakt en bevat wat meer merlot en
cabernet franc. www.woodwardcanyon.com
Württemberg
11.522 ha.
Gebruikte druiven: müller-thurgau, kerner, silvaner en riesling voor wit,
trollinger, müllerebe, spätburgunder, portugieser en lemberger voor rood. De
wijngaarden van deze regio liggen op heuvels op de oevers van de Neckar en haar
zijrivieren, via Tübingen over Stuttgart naar Heilbronn en Bad Mergentheim en
kennen een bodem die mergel, löss, kalksteen en sediment bevat. 19% van de
aanplantingen is voor riesling, maar een opmerkelijke hoge 60% is voor blauwe
druiven als trollinger (22%), schwarzriesling (16%) en lemberger (12%). Het
zijn zeer fruitige rode en stevige witte wijnen, bijna volledig bestemd voor
lokale consumptie. 80% van de produktie is trouwens in handen van de lokale
coöperatieven. De rode is zeer vaak bleek en licht, zonder tannines, bijna
rosé-achtig en lokaal zeer populair als wijn voor alledag, maar ongeschikt voor
de export. Bijna de volledige oogst wordt dan ook ter plaatse geconsumeerd en
pas de laatste jaren vinden er af en toe wat betere flessen de weg naar buiten.
Het gebruik van barrique's wint veld voor de betere rode wijnen. De rieslings
hier zijn hartiger en veel minder nerveus dan die van bijvoorbeeld de Moezel.
Wurzer
Kruising uit de
jaren 30 tussen Muller-Thurgau en Gewurztraminer. Sterke aroma's. Weinig resistent tegen ziektes. Zeldzaam geworden.