Oak Valley
Overberg, Zuid-Afrika. °1908 door Sir Antonie Viljoen, maar tijdens WOII
stopte het domein met wijnmaken. Anthony Rawbone-Viljoen pakte de draad terug
op en in 2003 lanceerde het sindsdien vooral op fruit gerichte domein terug
zijn eerste wijnen met druivelaars die al een twintigtal jaar geleden werden
heraangeplant. Pieter Visser is de wijnmaker die al sinds 1993 verantwoordelijk
is voor de druiventeelt en die zijn terroir dus goed kent. 44% sauvignon blanc,
14% merlot, 11% chardonnay, 10% pinot noir, 7% cabernet franc, 6% shiraz en 8%
andere. De wijnen worden nu nog gemaakt bij Paul Cluver, Oak Valley heeft geen
eigen kelders. In 2007 werd de Oak Valley Blend verkozen als International
Trophy Decanter Bordeaux Blend. www.oakvalley.co.za
Oakville VA
California. Napa Valley. Centrum van de regio. Vaak in één adem genoemd met
Rutherford, maar veel gevarieerdere bodem. Stevige
Cabernet Sauvignon. Aroma van salie en zwarte bessen.
Winzergenossenschaft Oberbergen
Vogtsburg-Oberbergen, Baden. °1924. 325ha. 430 leden. De
Oberbergener Bassgeige is de top-site. Poreus en halfvergaan vulkaangesteente,
bedekt met een laag loess. 39% müller-thurgau, 28% spätburgunder, 22%
grauburgunder. Een betrouwbare bron van goede wijnen voor elke dag. Wolfgang
Schub is de wijnmaker, Rold Hofschneider de manager. www.wg-oberbergen.com
Bereich Obermosel
Dit is het minst presterende stukje van de Moezel-Saar-Ruwer en een groot
deel van de productie is in handen van één coöperatieve, Moselland, die 21% van
de druiven van de streek verwerkt. 87% van het oppervlakte is aangeplant met
elbling die vaak gemengd wordt met silvaner.
Andrea Oberto
La Morra, Piemonte. Andrea Oberto en zoon Fabio.
16ha, verdeeld over vier dorpen. Papa Andrea begon met 3ha, ergens mpidden
jaren 80, als een bijberoep naast zijn hoofdjob als vrachtwagenchauffeur, maar
breidde stelselmatig uit. Nieuwe kelders sinds 2003. 100.000 flessen per jaar.
Eén van de goede wijnmakers van La Morra. www.andreaoberto.com
Vigneto Ventrino Albarella, Dolcetto d’Alba, 2008: 10 euro in de lokale supermarkt, CSP Piemonte, Danny,
2 november ’11. Redelijk korte schilweking.
8 maanden op inox, met 15-20% op nieuwe eik gedurende 6 maanden. Mooi vol rood.
In de neus zoethout, cynar zonder de appelsien, heel harde neus; in de mond
hard en uitdrogende tannines, genoeg fruit en voldoende zuren, maar die harde
tannines beloven niet zo veel goeds, denken we. Nu drinken, bij een stevige
maaltijd. Evolueerde niet zo leuk in het glas. ♥
Vin de Pays d'Oc
Geen AC, maar een steeds beter wordende landwijn in de
Languedoc-Roussillon, die nu gemaakt wordt in de stijl van de Nieuwe Wereld-wijnen.
Het is een zogenaamde regionale vin de pays, wat wil zeggen dat de druiven van
overal in de Languedoc-Roussillon kunnen komen en ook gemengd mogen worden.
Produktie van 3,5 miljoen hectoliter. Het zijn vaak monocépages op basis van
internationaal succesvolle druiven en zo krijgt u voor heel weinig geld heel
aanvaardbare wijnen in uw glas. Café-eigenaren zouden verplicht moeten worden
zich ten minste aan deze standaards te houden. Bij het kopen is proeven echter
nog steeds de boodschap, verrassend goed en verrassend slecht staan hier vaak
naast elkaar.
Arianna Occhipinti
Vittoria, Sicilië. Nicht van Giusto Occhipinti van
Cos, op wiens domein ze al als tiener rondhing. Studeerde oenologie in Milaan
en studeerde af in 2004 waarop haar vader haar een wijngaard schonk.
Biodynamisch. Frappato en nero d’avola. 30.000 flessen per jaar. Géén
irrigatie. Enherbement en grondbewerking. Alleen natuurlijke gisten,
fermentatie op oude botti. Pigeage en vaak erg lange schilweking. Biodynamisch. 5ha wijngaard, 16ha olijfbomen, in een
contrada met de naam Fossa del Lupo.
Mooie wijnen die opvallen door hun mooie fraicheur. Arianna is een fan
van frappato, in Sicilië miskend en gebruikt in blends, en maakt er een zeer
elegante maar ook complexe, vrouwelijke wijn mee. Ze probeert zowel in de
wijngaard als in de kelder de natuur zo veel mogelijk zijn gang te laten
gaan. www.agricolaocchipinti.it
Bianco, SP68, 2011: Stappato, eind april 2012, 15,98 euro.
Albanello en Moscato
di Alexandria. Jonge stokken; inox; alleen
natuurlijke gisten; 30 juli’12: lichte reductie maar voor de rest een heerlijke
en complexe neus; in de mond ronduit fascinerend en uitermate lekker, heel fris
en fijn en elegant en tegelijk complex, lang en fascinerend ♥♥♥♥
dag 2: reductie iets meer op achtergrond en alleen na walsen, zonder walsen
sterk kweepeerconfituur; opnieuw ongelooflijk waw in de mond, sterk hele goeie
kweeperenconfituur nu, geweldig lekker vind ik; begin veel respect te krijgen
voor zibibbo...♥♥♥♥
Bianco, SP68, 2013: Stappato, 31 mei ’14, 18 euro ?
hele mooie neus, heel fruiting, gekonfijte citroen, sinaas; in de mond zacht en heel fruiting,
rijpe citroenen uit Turkije, en een mooie minerale trek; erg lekker ***(*)
SP68, 2009: Stappato, 12 februari ’11. blend
van nero d’avola en frappato; mooi kruidig neuzeke; leuk fruit, mooie
kruidigheid, mooi fris; ©©
Frappato, 2008: Stappato, 12 februari ’11. Frappato. Mooie fraicheur in de neus,
zuiver fruit; heel mooi evenwicht, fris en zuiver; mooi en lekker lang ! ©©©
Siccagno, 2008: Stappato, 12 februari ’11. Nero d’avola. Heel mooie complexiteit;
zachte fluwelen tannines met een erg mooie fraîcheur, mooie complexiteit
ook; ©©(©)
Riserva, 2006: Stappato, 12 februari ’11. Nero d’avola. Nogal toasted, een beetje
rokerig, wel fris fruit ook; zacht en rond meer met een mooie fraicheur, mooi
evenwicht, zachte tannines, duidelijke eik maar goed gedaan ©©
Domaine de l’Ocre Rouge
Dions, Gard, Languedoc, tussen Nîmes en Uzès.
Aymeric Beaufort is
één van de acht kinderen van een bekende champagnemaker die na studies
landbouwkunde en oenologie naar het zuiden trok om er zijn fortuin te zoeken.
Hij kocht in 1999 samen met zijn vrouw Marceline een aantal wijngaarden op en
samen bouwden ze op drie jaar tijd hun huis en kelder. Ze zijn de enige zelf
bottelende wijnmaker van het dorp. 13ha. Rolkeien en rode klei op een kalklaag.
Grenache, carignan, syrah, merlot, chardonnay en pinot noir. Bio. Geen pigeage,
uitsluitend natuurlijke gisten, spaarzaam gebruik van sulfiet. Geen klaring of
filtering. Sinds 2010 oogsten ze mechanisch omdat ze niet aan voldoende
plukkers geraakten. Omwille van zijn oorsprong plantte Aymeric ook pinot noir
en chardonnay om er een schuimwijn in de champagne-mode mee te maken. http://ocrerouge.sup.fr
Domaine de l’Octavin
Arbois. Alice Bouvot (oenologe) en Charles Dagand
(zoon van een wijnbouwer uit het dorp). Alice studeerde in Dijon en deed
ervaring op in Chili, Californië en Nieuw-Zeeland. 1ha
rood met 50% trousseau, 33% poulsard en 17% pinot noir. 4ha wit met 50%
chardonnay en 50% savagnin. Biodynamisch. Met de hand
geoogst, met een triage in de wijngaard en in de kelder. Geen filtering, geen
klaring, geen commerciële gisten, sinds 2008 geen sulfiet. Jong bedrijf,
opgericht in 2008, daarvoor bekend als Opus Vinum (sinds 2005, maar pas in 2006
met eigen druiven). Goed gemaakte wijnen. www.octavin.fr
Oddero
Santa Maria, vlakbij La Morra, Piemonte. °1878, toen de familie begon haar
wijn te verkopen op fles. Giacomo, de papa, en dochters Mariacristina
(oenologe) en Mariavittoria Oddero en hun kinderen, waarvan de bevallige
Isabella onlangs de rangen vervoegde. Giacomo, nu de 80 voorbij, was intens
betrokken bij het tot stand komen van de meeste DOC's en DOCG4s van de regio en
was tot recent nog steeds de president van het studiecentrum voor
alba-truffels. 35ha. 16,5ha nebbiolo voor de barolo. Wijngaarden in
La Morra, Serralunga, Monforte d'Alba, Castiglione Falletto, Trezzo Tinella en
Vinchio d'Asti. Ook perziken en hazelnoten. Luca Veglio is de
wijnmaker. Inox, Sloveense en Franse eik. Eind 2008 zouden de nieuwe kelders
moeten klaar zijn. www.odderofratelli.it In België verdeeld door Het Moment.
Oenoforos
Aighio, Peleponnesos. 160.000 flessen per jaar. Gesticht in 1990 door de in
Bordeaux opgeleide oenoloog Anghelos Rouvalis. In 1994 vervoegd door de
agronoom Yannis Karabatsos, gespecialiseerd in de Griekse viticultuur. Zetten
met hun bieden de regio Aighialia op de Griekse wijnkaart. Zeer modern
uitgerust. Op een heuvel gelegen wat hen toelaat om uitsluitend met
zwaartekracht te werken. Kopen veel van hun druiven in de regio, van op het
noorden gerichte wijngaarden op 500 tot 850m hoogte, waar ze
lange-termijncontracten afsluiten. De witte Asprolithi, een AOC Patras, is de
topcuvée en wordt gemaakt met de lokale rhoditis. Hij werd voor de eerste maal
gebotteld in 2001 en was één van de eerste witte Griekse wijnen die een nieuw
tijdperk inluidden. Ook rode wijn met merlot, syrah, aghiorghitiko, volitza en
cabernet sauvignon. In 2004 overgenomen door Greek Wine Cellars Kourtakis, een
grote Griekse exporteur en wijnmaker, en vanaf dan met Vassilis Kourtakis als
directeur. Hier vlakbij, in Pagkratio, zou de oudste wijnstok van de wereld
staan. Hij werd voor de eerste maal vermeld in een reisverhaal uit de tweede
eeuw na Christus. www.oenoforos.gr In België geimporteerd door Dion Wines in Aalst.
Offida DOC
Marche. Rood. Sinds 2001 erkend als DOC. Voorheen deel van de Rosso Piceno
DOC. Bestaat als de witte Offida Pecorino of Offida Passerina en is dan genaamd
naar de druif of als Offida Rosso, een blend van montepulciano en sangiovese.
Oger Grand Cru
Grand Cru uit de Champagne, in de Côte des Blancs. 400ha. Tussen Avize en
Le Mesnil. Is wat sneller op dronk dan Le Mesnil. Veel
gebruikt bij de assemblage waartoe hij zich uitstekend leent.
Domaine Ogereau
Saint-Lambert-du-Lattay, Anjou, Loire. 24 ha, waarvan 12 wit (90% chenin,
5% sauvignon, 5% chardonnay) en 12 rood (50% cabernet franc, 30% cabernet
sauvignon, 15% grolleau en 5% gamay). 70.000 flessen per jaar. Vincent Ogereau.
Geholpen door de oenoloog Didier Coutenceau. Groot en
homogeen gamma droge witte Anjou en zoete Coteaux du layon. Zijn rode wijnen
waren begin jaren 90 erg rustiek, nu eerder zijdezacht. Ook de instapwijnen
zijn zuiver en precies. Classement RVF Loire februari 06 N°18. Maakt ook hele
goede cabernet d'anjou rosé. Le Bonnes Blanches is een zijdezachte Coteaux du
Layon die vijftien jaar kelder zonder moeite overleeft.
Domaine Michel en Stéphane Ogier
Ampuis, Côte-Rôtie. Stéphane Ogier. 11ha, waarvan 8
rood en 3 wit, met 3,5ha op zeer goed gelegen percelen op de beide hellingen
van de Côte-Rôtie. 50.000 flessen per jaar. Tot 1983 werd de wijn nog verkocht
aan de négoce. Vader Michel maakte erg rustieke wijnen, maar dat veranderde
toen in 1997 zoon Stéphane de gelederen vervoegde na studies oenologie in
Beaune. Begon met een deel van de druiven te ontstelen en gebruikt nieuwe eik,
alhoewel kenners vinden dat hij tot in 2002 hiermee overdreef. Altijd al op
zoek naar elegantie en finesse en meer en meer succesvol op dit vlak. Veel
export. Houdt ervan dat zijn côte-rôties "pinoteren". Verkrijgbaar
bij Vinesse in Temse.
Oiry Grand Cru
Grand Cru uit de Champagne in de Côte des Blancs. 87ha
met chardonnay. Vooral uitgebaat door lokale wijnbouwers. Niet bepaald de
topper onder de Grand Cru's. Het beste stukje is dat van Briquettes, waarvan de
champagnes gekenmerkt worden door aroma's van granny smith.
Confrérie des Vignerons de Oisly et Thésée
Sologne, Touraine. °1961, met maar twee domeinen, eentje
in Oisly en eentje in Thésée. 250 ha, 21 leden. De coop concentreerde zich
vanaf het begin op eigen botteling en werkte vooral met sauvignon blanc. In
1990en 1994 uitgebreid, vooral met de bedoeling om elk lid toe te laten elke
wijngaard apart te vinifieren. Agnes Bardet is sinds 1990 de keldermeester. In
de jaren 70 door het Institut Technique du Vin (ITV) gebruikt om te
experimenteren met fermentatie en koeling. Vanaf het begin liet de coop de
prijs die het betaalde ook afhangen van de kwaliteit van de druiven of de wijn,
niet van de kwantiteit. Sommige cuvees zijn bio, andere niet. 80% sauvignon
blanc. Zo weinig mogelijk additieven, maar wel klaring en filtering.
Olasz Rizling
Niets te maken met de echte riesling. Ook bekend als Laski Rizling of
Welschriesling. Erg productief en daarom ook erg populair maar om dezelfde
reden nauwelijks interessant. Aroma's van bittere amandelen, kruiden.
Vinyes I Bodegas Miquel Oliver
Olho de Sapo (Spanje)
zie Caíño Redondo
McLaren Vale, Australia. °1839 door William en Elizabeth Oliver, vers
geêmigreerd vanuit Schotland. Corina Rayment, 6e generatie en de
eerste wijnmaker in de familie, maakt sinds 2000 de wijnen. Voorheen werden de
druiven verkocht. 92ha in Taranga, met 12 verschillende druivenrassen. www.oliverstaranga.com
Château Olivier
Léognan. 44ha rood met 51% cabernet sauvignon, 41%
merlot en 6% cabernet franc. 10ha wit met 50% sauvignon en
50% semillon. Jean-Jacques de Berthmann als eigenaar maar sinds 2004 geleid
door een jonge oenoloog, Laurent Lebrun, die zich onmiddellijk een betere
installatie aanschafte die parcellaire vinificatie toelaat. Ook in de wijngaard
werden de terroirs zorgvuldig bestudeerd en opgedeeld. Deze beide zaken
brachten het chateau in twee jaar verder dan waar het ooit was. Nog zeer veel
potentieel voor vooruitgang, maar nu al veel beter dan vroeger. www.chateau-olivier.com
Domaine Ollier-Taillefer
°1977. Luc en Françoise Ollier,
broer en zus en de vijfde generatie op het domein. NO van de AOC Faugères. 36ha.
Familiedomein met regelmatige productie, zowel in op hun fruit te drinken
simpele rode als in iets ambitieuzere cuvées. Ook een heerlijke witte, één van
de beste van de aoc. Lutte raisonnée (Terra Vitis) sinds 2001, bezig met
conversie naar bio, de certifiering wordt verwacht voor jaargang 2012. . www.olliertaillefer.com
Castel Fossibus, Faugères, 2009: Gekocht in Lille en
gedronken aan zee, augustus ’12. 15% nieuwe eik, 12 maanden vatrijping.
Carignan, grenache, syrah en mourvèdre. Eerste glas recht uit de ijskast; in de
neus bramen, in de mond zuiver zwart fruit en een mooie intensiteit. Uit de
karaf na een half uur chambreren, nog steeds dat zuivere fruit maar met extra
krudiigheid, iets zachter en zwaarder; nog later kwam er meer syrah fruit naar
boven en toen hij wat te warm werd (zomerda) begon de alcohol wat te storen.
Dag 2: veel kruidiger geworden, meer syarh toetsen ook, munt, laurier, tijm,
maar behield ook wel zijn fraîcheur en zijn fruit; redelijk lange afdronk;
einde dag 2: koffie en chocola als van een goeie porto; nog een kletske dag 3
heel rond en kruidig, en nog meer porto-achtig ♥♥
Château Ollieux Romanis
Montseret, Boutenac-Corbières, Languedoc. Al
sinds 1860 in de familie. Jacqueline en François Bories sinds 1978. Het is
vooral Jacqueline die zich bezighoudt met de wijn, terwijl echtgenoot François
notaris is in Villeneuve. Tot 2001 werkt de familie grotendeels met een
négociant, maar in 2001 nam oudste zoon Pierre, tot dan werkend voor een bank,
de commercialisatie over en begint met een herstructurering die er vier jaar
later toe leidt dat de hele productie zelf gebotteld wordt. Hij herschikte het
gamma, verfijnde het werk in de wijngaard, maar mama zorgt nog steeds voor de
assemblages. Jean-Pierre Amigues is al sinds 1984 de man die samen met
Jacqueline de wijngaard bestuurt. Het domein is een goede vertegenwoordiger van
de nieuwe appellation Corbières-Boutenac. 140ha,
met 135ha rood (47% carignan, 24% syrah, 23% grenache, 5% mourvèdre) en 5ha wit
(58% roussanne en 42% marsanne). Goed voor 550.000 flessen per
jaar. Nogal uiteenlopend terroir. Maximaal 40hl/ha en over het algemeen veel
aandacht voor wat er in de wijngaard gebeurt. Lutte raisonnée maar in overgang
naar bio. Erg uiteenlopende collectie maar zeer regelmatig. Grote voorstanders
van het werken met oude carignan stokken, wat de basis vormt van al hun blends
maar waarmee ze ook een mooie monocépage maken. Hun oudste carignan perceel
dateert trouwens uit 1896. Slaagden er in 2006 in om Chateau Oliieux terug aan
het domein Ollieux Romanis te koppelen waarmee een lange splitsing werd teniet
gedaan. Domein in volle expansie en overgang. De Atal Sia is de topcuvée, één
van de beste wijnen van de aoc. www.chateaulesollieux.com In België ondermeer te vinden bij Jublou in
Bierbeek.
Cuvée Prestige, Corbières Blanc, 2010: Lille, 9 augustus ’12,
gedronken aan zee. 50% roussane en 50% marsanne. 14 maanden, nieuwe eik. Heel
stevig geëikt, heel kruidig en met exotisch fruit;vet, heel breed, ook in de
mond heel veel eik maar wel lekker, intens en heel extravert (met een iets te
bittere afdronk); schaamteloos hedonistische wijn ♥♥
Cave Coopérative des
Côtes d’Olt
Parnac,
Cahors. °1947. 250 leden
(ongeveer de helft van alle Cahors wijnboeren), goed voor één derde van de
totale productie. Goed georganiseerd en sinds kort samengegaan met de
coöperatieven van Fronton, Rabastens en Tecou onder de Vinvalie-paraplu. De
Châteaux Bru Lagardette en Les Bouysses behoren tot de betere cuvees, net als de
topper, L’Astrolabe. Hervé Froment
als oenoloog. www.vinovalie.com
La Cave des Vignerons
d'Olt
Coubisou,
Aveyron, Vins d’Estaing VDQS. °1997. 20ha, waarvan 11 onder de VDQS, negen
leden, en zo de kleinste coöperatieve van Frankrijk. Ondermeer een leuke witte
van chenin en mauzac. Jean-Pierre Marc is de wijnmaker.
Oltrepo Pavese DOC
Lombardia. Wit, rosé en rood. Gebruikte druiven: Rood met
Barbera, Bonarda. Ten zuiden van de Po, tussen de Piëmont en Emilia-Romagna,
liggen de wijngaarden van Oltrepo Pavese. Een groot deel van de produktie is
bestemd voor de grootstad Milaan, maar de produktie is zo uitgebreid dat er nog
ruimschoots genoeg overblijft voor export. Onder deze DOC vallen niet minder
dan twintig verschillende sub-DOC’s, met enkele generieke en veel specifieke
DOC's.
Oltrepo Pavese Barbera DOC: Rood. Lenig en strak gestructureerd.
Oltrepo Pavese Bonarda DOC: Rood.
Zacht met aroma van braambessen.
Oltrepo Pavese Buttafuoco DOC: Barbera en Bonarda druiven. Droog en vol en vaak licht
mousserend.
Oltrpo Pavese Moscato Liquoroso DOC:sterk aromatisch en honingkleurig, zoet en zelfs likeurachtig
Oltrepo Pavese Riesling Italico
DOC: de welschriesling en dus niet
de echte
Oltrepo Pavese Riesling Renano DOC: wél de echte
Oltrepo Pavese Rosato DOC: Vaak
licht frizzante, eenvoudige rosé van barbera en croatina.
Oltrepo Pavese Rosso DOC: Sterk
aromatische rode wijn met aroma van bittere kersen, licht frizzante wanneer
jong. Barbera en Bonarda-druiven.
Oltrepo Pavese Sangue di Giuda DOC: Barbera en Bonarda druiven. Licht,
zoet, vol en aangenaam. Licht frizzante. Koud drinken (10-12°C)
Oltrepo Pavese Spumante DOC: Wit of rosé. Minimaal 70% pinot nero, maximaal 30% chardonnay,
pinot grigio en pinot bianco.
Fris en elegant, zeer fruitig. 6 – 8°C.
Oltrepo Pavese Metodo Classico DOCG
Sinds 2007 een aparte DOCG.
Onchette
Rode druif uit Trièves in de Isère. Zo goed als verdwenen (er waren nog
twee stokken bewaard bij het INRA), maar er wordt nu een kleine wijngaard mee
aangeplant.
Ondarribi zie Hondarribi
Ontario
85% van de Canadese wijn. Omgeving Niagara-meer. Drie subdistricten:
Niagara Peninsula, Lake Erie North Shore en Pelée Island. Zeer streng klimaat
met hete zomers en ijskoude winters, wat toelaat om met de Vidal druif ijswijn
te maken (oogst bij –10°C, zo snel mogelijk geperst, zeer trage fermentatie:
weinig alcohol, véél suikers en hoge aciditeit; er mag geen botrytis
voorkomen). Niet alle jaren zijn hetzelfde en alleen bij ideale weersomstandigheden
kunnen hier wijnen worden gemaakt in Bordeaux of Bourgogne stijl. Goede
Rieslings en Chardonnays in een microklimaat rond de meren. Bodem van klei,
kiezels en leem, rijk aan mineralen en met een onderlaag van harde rots. Nog
veel wijn van wat minderwaardige hybride druiven, maar meer en meer
kwaliteitsdruiven.Wijnen die alleen maar "Product of Canada"
vermelden moeten slechts 25% lokale wijn bevatten.
Ontbladering
Zie Effeuillage
Clos d’Opleeuw
Gors-Opleeuw, Haspengouw. Peter Colemont, docent wijnkennis, en kenner van
Bourgogne. Ommurde clos op een zuidhelling, en gewoonlijk is er een verschil
van 3°C tussen de clos en de omgeving. Gewoonlijk een jaar op eik, vooral
Franse, en een mengeling van nieuwe en eerste jaarse, en één vat uit Belgische
eik. Peter importeert ook een paar zeer mooie domeinen uit de Bourgogne en de
Jura. www.clos-d-opleeuw.com
Chardonnay, 2006 : Vinipure, februari ’09, 32 euro. 29 april
’11, Stefan’s kip. Prachtige rijpe volumineuze neus, heel mooi fruit, heel
evenwichtig geëikt; in de mond lang, breed, eigenlijk zo goed als perfect,
pracht van een wijn die zijn reputatie waarmaakte en zeer goed paste bij de kip
♥♥♥♥(♥)
Chardonnay, 2010 : CSP oktober ’12, Belgian Wines, 32
euro. Een warme en rijpe neus, heel chardonnay, en vooral na walsen erg
toasted; in de mond opulent en rijk, heelmooi, heel lang, heel complex,
superbe; echte “wow” wijn, en terecht belgiê’s best bekende ♥♥♥♥
Optima
Domaine de l'Oratoire
Cairanne. 25ha. Frédéric en François Alary, twee broers, sinds 1984. De familie boert hier al sinds de 17de eeuw maar het was pas hun grootvader
die de eerste stokken aanplantte die nu, 100 jaar later, de druiven leveren
voor de Cuvée Prestige (grenache en mourvèdre). Maakt gebruik van cementen
tanks in plaats van inox omdat hij de statische electriciteit van de inoxtanks
niet goed vind voor de kwaliteit. 60% grenache, 30% mourvèdre,
10% syrah. 80% van de productie is rood. Voor wit marsanne, roussanne,
clairette en viognier. Geen pesticides, geen kunstmeststof. Een rij op
twee wordt ondergeploegd met organische meststof, in de andere doet men aan enherbement.
Geen filtering. www.oratoiresaintmartin.fr
Clos de l’Oratoire des Papes
Eén van de eerste domeinen die ooit begonnen met het bottelen van
Châteauneuf-du-Pape wijnen. 20ha. Vroeger heel typisch, dan een tijdje lichter,
fruitiger en ook wat eendimensionaler, maar vanaf 2000 weer terug beter. Sinds
2000 in handen van Maison Ogier, vroeger van Leonce Amoureux. Het Maison Ogier
is zelf sinds 2005 eigendom van Advini. Didier Couturier is de oenoloog.
Klassieke wijnen voor de aoc.
Oregon
Oregon. 3000 ha. Wit en rood. Gebruikte druiven: wit met, rood met pinot
noir. De helft van de wijngaarden van oregon is beplant met pinot noir en in
dit koele, natte klimaat, dat inderdaad wat op dat van de Bourgogne lijkt, komt
deze druif het best tot zijn recht, in zoverre zelfs dat de beste die van de
Bourgogne naar de kroon steken. De wijngeschiedenis van Oregon begon pas in
1966, maar vandaag is het scala van pinot noirs die door hun terroir erg eigen
zijn al zo groot dat de Pinot Noir liefhebber een tweede paradijs bij heeft
gekregen (goed voor 40% van de verkoop en 3000ha aanplant). Een Pinot Noir uit
Oregon kan vier tot zes jaar oud worden, de beste gaan tot tien-vijftien jaar.
Produktie van witte wijn was oorspronkelijk beperkt tot de klassieke
Amerikaanse Chardonnay-stijl met veel houtrijping, maar ook hier ontdekte men
dat het klimaat meer elegantie toeliet en ze worden steeds beter. Drie à vier
jaar flesrijping is waarschijnlijk het maximum. Riesling en Pinot Gris (en
Pinot Grigio sinds kort) zijn eveneens goed vertegenwoordigd. Kent de volgende
sub-appellaties: Rogue Valley, Umpqa Valley, Williamette Valley en Douglas
County.
Domaine Orenga de Gaffory
Patrimonio, Corsica. Henri Orenga de Gaffory sinds 1974. 52ha rood met 90%
niellucciu en 10% grenache. 24ha wit met 75% vermentinu en 25% muscat. Sterk
gegroeid (in 1966 nog maar 23ha). Goed voor 300.000 flessen per jaar en de
belangrijkste producent van de aoc. Sinds de jaren 60. Erg versnipperd areaal
met veel verschillende terroirs wat veel mogelijkheden geeft bij het blenden,
met wijngaarden in de gemeentes Patrimonio, Barbaggio, Saint-Florent, Oletta en
Poggio d'Oletta. De druiven worden met de hand geoogst. Schilweking en
fermentatie op inox. Modern uitgerust. Alleen de Cuvée des Gouverneurs rijpt op
een mengeling van oude en nieuwe eik. Er wordt gefilterd. Leisteen en
klei-kalk. Goed gemaakte, evenwichtige wijnen. Zie ook Clos San Quilico, het
andere domein van de familie. www.domaine-orengadegaffory.com
Domaine
l’Originel
Prayssac, Cahors. Simon Busser. Leerde de stiel bij Cousin-Leduc, in de Loire.
5ha op het derde terras. °2007 met 3ha20a. Aangeplant tussen 1970 en 1990.
3h90 met malbec, 70a met merlot
en 20a met tannat. Klei en kalk met veel vuursteen. Biodynamisch.
Werk in de wijngaard met behulp van een paard. Lange fermentatie, vier tot 18
maanden op vat. Zo weinig mogelijk sulfiet. Vaak verrassende wijnen, artisanaal
gemaakt, onregelmatig maar geregeld zeer apart én lekker. Valt buiten de appellatie.
L'Orléanais VDQS
Centre.
127 ha. Rood en rosé. Gebruikte
druiven: pinot noir, chardonnay, pinot meunier,
cabernet. In de middeleeuwen waren de wijnen van Orléans bekender en na een
lange periode van verval zijn ze vandaag terug in opmars. De wijngaarden liggen
op een ondergrond van zand en kiezel op de rechteroever van de Loire tussen
Olivet en Cléry. De pinot meunier is hier erg populair, ondermeer voor een
verfrissende vin gris. Voor de rest worden vooral druivenrassen uit de
Bourgogne gebruikt, maar met andere benamingen die uit de Auvergne komen: de
auvernat rouge (pinot noir) en de auvernat blanc (chardonnay). Drinken bij
geroosterde fazant en wildpatés. In 2006 opgegaan in de AOC’s Orléans en
Orléans-Cléry.
Orléans AOC
Centre. 100ha.
Rood, rosé en wit. Gebruikte
druiven: pinot noir, chardonnay, pinot meunier, pinot gris. Klei en zand. Erkend in 2006. Historisch erg belangrijke wijngaard, ooit gereputeerder
dan die van Bordeaux, nu bijna volledig verdwenen. De witte moet minimaal 60%
chardonnay bevatten, maar er mag pinot gris aan worden toegevoegd. De rosé en
de rode wordt gemaakt van pinot meunier (!) en pinot noir. Over het algemeen
jong te drinken, fruitige wijnen. De lokale cooperatieve is goed voor meer dan
de helft van de productie. Daarnaast zijn er nog een viertal wijnbouwers
actief.
Orléans-Cléry AOC
Centre. 50ha.
Uitsluitend cabernet franc.
Poggibonsi, Chianti. Ing. Paolo Brini Batacchi en
al in diens familie sinds 1800. Het landgoed gaat terug tot 1200 toen het
eigendom was van de familie Ormanni. 60ha, gemiddeld op 300m hoogte. De
legendarische Giulio Gambelli is de oenoloog. De eerste fermentatie gebeurt op
inox, de maololactische op beton en de rijping op eik. Goed en modern
uitgerust. De Chianti Classico is een blend van 90% sangiovese en 10% canaiolo,
de Riserva is een 100% sangiovese (12 maanden Allier eik, medium toasted). De
topwijn is de Julius, een IGT met 60% sangiovese (de beste), 30% merlot en 10%
syrah en krijgt 8 tot 10 maanden barrique. De naam verwijst naar Giulio, de
consultant, een persoonlijke vriend van de eigenaar. Ook
Agriturismo. www.ormanni.it
Ormeasco (Italië) zie Dolcetto
Château Les Ormes de Pez
St-Estèphe.
Cru Bourgeois. De naam verwijst naar een groepje olmen dat ooit naast het
kasteel stond. Ergens in de 18de eeuw ontstaan. Zeer traditionele St
Estèphe en een echte bewaarwijn. Vlak voor WOII aangekocht door de familie
Cazes. Vandaag Jean-Charles Cazes (zie ook Lynch-Bages). De wijnmaker is Daniel
Llose, dezelfde als bij Lynch-Bages. 35ha. 57% cabernet sauvignon, 32% merlot
en 11% cabernet franc. 200.000 flessen per jaar. 25 à 30 jaar oude stokken,
9000 stokken/ha. 40hl/ha. 12 à 15 maanden eik op gebruikte vaten van
Lynch-Bages. Gerenoveerd in 1993. Zéér regelmatig. Verleidelijk, vaak kruidig
en zeer smakelijk. Minimaal vijf jaar kelder.
Mankeert volgens het RVF net nog een vleugje finesse om bij de
allergrootste te horen. www.ormesdepez.com
Château Les
Ormes-Sorbet
Couquêques, AOC
Médoc. Van 1970 tot zijn
overlijden in 2004 was het Jean Boivert die van het domein een referentie in de
Médoc maakte. Weduwe Hélène Boivert en zonen Vincent en François besturen het
nu, maar het was al sinds 1764 in de familie. Regelmatig en klassiek, jong soms
wat streng maar verouderd zeer goed. 19ha op het kalkplateau van Couquêques,
zeer geschikt voor cabernet. 65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 5% petit
verdot. 130.000 flessen per jaar. Gemiddeld 30jaar oude stokken, 8500 per ha.
Zand en kiezel op een onderrond van kalk. Lutte raisonnée. Met de hand geoogst
en getrieerd. 18 à 20 maanden vatrijping met 1/3 nieuwe eik. Ongefilterd. In
1995 nam zoon Vincent ook het Chateau Fontis over met 10ha 20jarige stokken op
een hooggelegen perceel in Ordonnac, met meer klei. De stokken zijn ondertussen
25 jaar oud, met 50% cabernet sauvignon en 50% merlot. De vinificatie is
grotendeels iderntiek. www.ormes-sorbet.fr
Clos Ornasca
Tenuta dell'Ornellaia
Bolgheri. Lodovico Antinori, broer van Piero (zie Antinori) begon dit
bedrijf in 1981 met de duidelijke bedoeling om een topwijn te maken in
navolging van de Sassicaia. 90ha met voornamelijk zand en klei en aangeplant
met Cabernet en Merlot. Eerste jaargang was 1985. Hij verkocht het in 2002 aan
een joint venture van Frescobaldi en Robert Mondavi die onmiddellijk starten
met nieuwe grote investeringen. In 2005 vertrok Mondavi en vandaag is
Frescobaldi de enige eigenaar. Grote namen als André Tchelistcheff, Michel
Rolland en Tibor Gal verleenden hun medewerking en de vorige wijnmaker, Thomas
Duroux, vertrok in 2004 naar Palmer. Hij werd opgevolgd door de in Bordeaux
opgeleide Zwitser Axel Heinz. De Ornellaia is de topcuvée en bevat een stevig
deel merlot. De tweede wijn is de Le Serre Nuove (sinds 1997). De Masseto
wijngaard met een voor de regio ongewoon terroir van diepliggende klei levert
sinds 1986 één van de beste monocépage merlots van de wereld op. Le Volte is
een iets goedkopere cuvée met 50% sangiovese. Alle wijnen van het domein zijn
uitstekend, duur, en moeilijk te vinden. www.ornellaia.it In
België verdeeld door Fourcroy, in Nederland door Vinites in Haarlem.
Az Agr Orsolani
San Giorgio Canavese, Piemonte. Opgestart in 1894 toen Giovanni Orsolani
met zijn vrouw terugkeerde uit de VS om een herberg uit te baten. Giovanni
maakte de wijn voor de herberg maar had zoveel succes dat hij moest uitbreiden
en dat zijn opvolgers zich full-time aan de wijn konden wijden. Gespecialiseerd
in Erbaluce wijnen, zowel in spumante, droge of passito vorm. Gian Francesco
Orsolani was in de jaren 60 de eerste om Erbaluce Spumante te maken (als DOC
erkend in 1988), maar in de jaren 80 investeerde hij ook in installaties en
technieken om een droge Erbaluce te maken. Hiervoor werden ook nieuwe
wijngaarden aangeplant en vanaf nu gingen de beste druiven niet meer naar de
passito maar naar de droge wijn. De passito kreeg vanaf 1988 ook rijping op
barrique wat hem complexer maakte. Gian Francesco wordt vandaag geholpen door
zoon Gian Luigi. Mooi gamma met vooral interessante witte maar ook aanvaardbare
rode. www.orsolani.it
Ortega
Kruising tussen muller-thurgau en seigerrebe uit 1948. Aromatisch en smakelijk,
maar gevoelig voor ziektes. Ooit tamelijk breed aangeplant voor zoete wijn,
maar vandaag massaal gerooid en vervangen door andere soorten. Het overschotje
verdwijnt meestal in blends.
Ortenau
Baden. 2244ha in het Zuiden van de regio. 30% riesling. Veel botteling op
bocksbeutelflessen. Sinds eind jaren zeventig veel terrasbouw om kwaliteit te
verbeteren en de moeilijkheid bij de bewerking te verminderen. Complexe en
uitgesproken wijnen. De bekendste dorpen zijn Affental (spätburgunder), Durbach
(beste dorp, veel graniet en gneiss in de grond, zeer goede rieslings die men
Klingelberger noemt; uitstekende spätburgunders ook) en Offenburg.
Orto di Venezia
Venetië. Wijn
gemaakt van druivelaars op het eiland Sant’Erasmo,
750 inwoners, één straat en de groentetuin van Venetië. De eigenaar is Michel Thoulouze, voorheen eigenaar van Canal+,
dat hij in 2001 verliet, en hij kocht eerst vooral het huis omwille van het
zicht. Ter plekke hoorde hij echter van de boeren dat er vroeger wijn gemaakt
werd en zocht het advies van Alain Graillot uit de Croze-Hermitage die belooft hem te helpen. Lydia en Claude Bourguignon helpen hem de aarde opnieuw in vorm te brengen.
Samen kiezen Graillot en Thoulouze
de druivenrassen: 60% malvasia, de lokale druif, 30% vermentino (kan goed tegen een zoute omgeving) en 10% fiano om meer lengte aan de wijn te geven. In 2003 wordt de
eerste stok geplant, met de eerste oogst in 2006. Klei en kalk met
riviersediment aangevoerd uit de Dolomieten. Geen kunstmest, geen irrigatie.
4,5ha wijngaard, goed voor ongeveer 15000 flessen. www.ortodivenezia.com Zo goed als geen
verkoop aan particulieren, maar te vinden in een paar van de beste restaurants
van Frankrijk en Italië.
Ortruga
In Emilia-Romagna verzamelen zich onder de DOC Colli Piacentini een aantal
monocépages waarvan deze er één is. Hij bevat minimaal 85% ortrugo en heeft een
karakteristieke geur; droog en sappig met bittertje.
Orvieto DOC
Umbrië. Wit. Gebruikte druiven: trebbiano toscano (procanico), verdello,
grechetto en canaiolo bianco (drupeggio), malvasia. Orvieto wordt gemaakt van
neutrale inheemse druiven als de procanico (trebbiano-kloon) die goed is voor
40 tot 60%, de grecchetto, de verdello, de drupeggio en de malvasia. Het zijn
meestal goed drinkbare, relatief goedkope, harmonische witte wijnen. De
wijngaarden liggen op een ondergrond van tufsteen en de beste liggen in het
Classico gebied. Hij moet fris gedronken worden (8 – 10°C). Vroeger vooral
bekend als een zoete (abbocato, amabile, dolce) wijn. Vooral de dolce is zeer
goed, wanneer de botrytis toeslaat. Deze ‘Muffa Nobile’ die alleen in goede
jaren gemaakt wordt is één van de allerbeste, duurste en zeldzaamste wijnen van
Italië.
Oseleta
Bijna vergeten blauwe druif uit de valpolicella, gered door Masi. Verleent
tannines en kleur zonder veel smaak en daarom ideaal om te blenden met corvina.
Gebruikt in Amarone blend.
Oostenrijk
De 51000 ha wijngaarden van Oostenrijk liggen allemaal in het oosten van
het land, aan de grenzen met Slowakije, Hongarije en Slovenië en zijn
gespecialiseerd in witte wijn (75%). Na de glycol-crisis van 1985 is
Oostenrijkse wijn de strengst gecontroleerde geworden van Europa en mag hij
zich verheugen in een heroplevende populariteit die ook ten volle verdient is.
Voor veel wijnliefhebbers is het een aangename herontdekking. Het klimaat is
gematigd continentaal met warme zomers en koude winters, maar ook het
opmerkelijke temperatuurverschil tussen dag en nacht verklaart veel en komt
vooral voor de geurrijkheid ten goede. De steile hellingen zorgen voor veel zon
en een goede afwatering. De Oostenrijkse wijnwetgeving is zeer streng sinds in
1985 de complete oostenrijkse wijnindustrie instortte toen bekend werd dat
sommige producenten het giftige zoetmiddel glycol in hun wijnen mengden. Alle
Oostenrijkse wijnen worden dan ook onderverdeeld naar kwaliteit. Chaptalisatie
is bij alle wijnen boven kabinett niveau verboden.
Tafelwein (oorsprongsvermelding oostenrijk) en Landwein
(oorsprongsvermelding één van de vier hoofdregio’s) slaan op de goedkopere
basisklassen. Qualitätswein vermeld steeds de naam van de regio en dit moet één
van de 16 erkende zijn. Op het etiket staat ook informatie over het type:
Kabinett is droog, Spätlese is meestal droog maar later geoogst, Auslese is een
lichte dessertwijn, Auslese trocken idem maar droog, Beerenauslese (BA) is
zoet, Eiswein is nog zoeter, de druiven moeten bevroren zijn bij het plukken en
het persen, Strohwein is zeer zoet, gemaakt met gedroogde druiven (minimaal
drie maanden), Ausbruch is een dessertwijn, zeer zoet en Trockenbeerenauslese
(TBA) is zeer zoet, zeer lekker, zeer karaktervol, zeer duur. De Oostenrijkse
wijnbouw kent een dertigtal verschillende druivenrassen, Oostenrijkse zowel als
Franse of Duitse, maar enkele van de meest interessante zijn Oostenrijks. 77%
van de wijngaarden is beplant met witte soorten. De meest voorkomende is Grüner
Veltliner die hier het leeuwendeel van de witte wijn voortbrengt (36%). De wijn
moet koud en jong gedronken worden en smaakt naar appel, met een beetje peper
(zeer typerend) en rook. Die van Niederösterreich is het beste en deze heeft
ook enig bewaarpotentieel. Jonge grüner veltliners worden trouwens best een
uurtje of twee op voorhand gedecanteerd. Een populaire en goed presterende Duitse
druif is de Riesling (3,4%) die vooral in Wachau en Kamptal-Donauland wordt
geteeld, meestal meer alcohol bevat dan de Duitse en dan ook erg populair is
bij de Duitsers, die vooral die van Steiermark appreciëren. Andere witte wijnen
zijn gemaakt van welschriesling (9%), licht en met fijna aroma’s van appel,
chardonnay (0,6% ook morillon of feinburgunder genoemd), gelber muskatell of
muskateller, neuburger, bouvier, rotgipfler, rülander, zierfandler,
müller-thurgau, de weissburgunder (6%), furmint en Scheurebe waarmee een goede
droge Prädikat-wijn gemaakt wordt. Er bestaat ook een heel zuivere sauvignon
blanc die werkelijk uitmuntend is. Naast de Franse pinot noir en cabernet
sauvignon en de Duitse blauer portugieser (5%) zijn ook in rood de inheemse druivenrassen
in opmars, met als koplopers blauer zweigelt (9%), blaufränkisch (5,5%) en
saint-laurent, alle drie interessant en goed. De laatste jaren lijken de rode
aanplantingen toe te nemen.
Er zijn vier grote regio’s waarbinnen zich wijnbouw bevindt: Niederösterreich
(30.000 ha), Burgenland (15.000 ha), Steiermark (3300 ha) en Wenen (700 ha).
Château d’Osmond
Cissac, Haut-médoc. Philippe Tressol, de president
van de vakvereniging van de Crus Artisans, sinds 1987 hier eigenaar. 8,3ha, verdeeld
over 8 percelen met zand en kiezel op een ondergrond van klei en/of kalk. 49%
merlot, 40% cabernet sauvignon, 3% cabernet franc en 8% petit verdot. Met de
petit verdot wordt in sommige jaren een aparte cuvée gemaakt. Lutte raisonnée.
Grondbewerking. In de kelder geen vreemde gisten en 20% nieuwe eik.
Experimenteert graag met verschillende vormen van houtrijping. Soepele en
smakelijke wijnen. De zeldzame petit verdot is een bewaarwijn. Er bestaat ook
een rosé (saignée). www.chateudosmond;com
L'Ostal Cazes
La Livinière, Minervois. °2002 door Jean-Michel en Jean-Charles Cazes van
Chateau Lynch-Bages. 150ha groot domein, eigenlijk de samenvoeging van
twee oudere domeinen, nu goed voor 55ha wijngaard en 25ha olijfbomen. 65%
syrah, 10% mourvèdre, 12% grenache, 13% carignan. 100.000 flessen. Kalk en
leem, op het zuiden gelegen maar afgekoeld door een frisse wind. Daniel Llose
die ook de Lynch-Bages maakt overziet hier eveneens het wijnmaken, maar de
lokale oenoloog Fabrice Darmaillacq is full-time bezig met de reorganisatie,
met Jean-Charles aan het hoofd van de operatie. Syrah, carignan, grenache,
mourvèdre. Vanaf 2003 stevig onder handen genomen door de familie, een werk dat
nog niet afgerond is. Fermentatie op inox en cement, opvoeding op eiken vaten.
Elk jaar beter, schijnt het. www.lostalcazes.com
Domaine Ostertag
Epfig, Alsace. André Ostertag, na studies in Bourgondië. Het eerste wat hij
deed was de rendementen naar beneden brengen. 0,7ha rood met pinot noir, 14,3ha
wit met 46% riesling, 20% gewurztraminer, 12% pinot gris, 14% sylvaner, 6%
pinot blanc en 2% muscat. De wijngaarden liggen verspreid over 75 percelen in 5
dorpen. 90.000 flessen per jaar. Biodynamisch. Kan niet uitleggen waarom het
werkt, maar gelooft soms zijn eigen ogen en neus niet, dus past het toe. Een
fan van nieuwe eiken barrique en hij gebruikt ze, vooral voor zijn pinot gris,
die hij als een Bourgondische druif beschouwd en dan ook als dusdanig
behandeld. Zijn mooiste terroirs zijn de Muenchberg, de Fronholz en de
Heissenberg, voor hem grotendeels onbekend en onbemind. Een erg eigenzinnige
stem in het Elzasser koor.
Ostschweiz
2300ha. Wit en rood. Gebruikte druiven: pinot noir, müller-thurgau. In
Duitstalig Zwitserland liggen de wijngaarden dicht bij de Duitse grens met als
belangrijkste centra Zürich en Schaffhausen. Sinds de phylloxera liggen de
wijngaarden op vrij kleine arealen en zeer verspreid. Het is er eigenlijk te
koud en te nat, maar in de buurt van de meren, de rivieren en de dalen waar de
föhn vrij spel heeft is het klimaat goed genoeg. De meeste wijngaarden liggen
op tussen de 300 en 600m hoogte. Rode wijn overheerst hier en de wijngaarden
zijn voor 70% met blauwe druiven aangeplant, vooral met pinot noir. Ze worden
blauburgünder, klevner of beerli genoemd en zijn zeer uiteenlopend van
kwaliteit. De beste komen uit St Gallen en Graubünderland. Erg aangenaam zijn
de zachte, vriendelijke rosés van pinot noir, bekend als federweisser, schiller
of süssdruck. Er wordt ook witte wijn gemaakt, meestal met müller-thurgau (een
frisse, vriendelijke wijn), maar ook met op eik gerijpte chardonnay. De erg
oude rassen Completer (aromatisch) en Räuschling (elegant) kennen nog een
kleine produktie maar zijn interessant voor de liefhebber.
Bodegas Otero
Benavente (Zamora), Spanje. °1965 door Manuel Otero maar de familie was al
sinds 1902 actief in de wijnindustrie. Nu geleid door Julio Otero. 43ha (in
2000 aangeplant op het domein Pago de Valleoscuro) en ongeveer 300
toeleveranciers van druiven. Veel aandacht voor de lokale Prieto Picudo druif,
de rode variant van de verdejo. Domein in het NO van de provincie Zamora rond
de stad Benavente. Julio Otero was grotendeels verantwoordelijk voor de upgrade
van zijn regio tot Vino de Calidad de los Valles de Benavente. www.bodegasotero.com
Domaines Ott
Provence. °1896 door Marcel Ott, een Elzasser, maar écht begonnen toen hij
het Chateau de Selle kocht in 1912. De twee andere domeinen, de Clos Mireille,
ook in de Côtes de Provence en het Chateau Romassan in de Bandol volgen later.
In 2004 opgenomen in de groep CLR en vandaag voor 60% eigendom van het
champagnehuis Louis Roederer. Sinds de overname stevige investeringen en Denis
Dubourdieu als consultant. Passen de lutte intégrée toe. Het oudste van de drie
domeinen is het Chateau de Selle in Taradeau in de Var, met 110ha waarvan 61
met wijngaarden. De aanplant bestaat vooral uit cabernet sauvignon, grenache en
cinsault. Het domein Clos Mireille in la Londe des Maures is 170ha groot
waarvan er 47 aangeplant zijn. Het domein is gespecialiseerd in wit en heet
28,5 ha aangeplant met 60% sémillon, 35% rolle en 5% ugni. Goed voor 90.000
flessen per jaar. Leisteen en vlak bij de zee. Het Chateau Romassan in La
Castellet werd "pas" in 1956 verworven en valt onder de aoc Bandol.
62ha rood met 50% mourvèdre, 20% cinsault, 20% grenache en 10% syrah. Goed voor
280.000 flessen per jaar. Maken een rosé die intenser is dan die van het
Chateau de Selle, meer animaal en meer maaltijdgericht. De wijnen van alle drie
de domeinen zitten in uiterst lelijke flessen, maar schijnen wel echt de moeite
waard te zijn. www.domaines-ott.com In België verdeeld
door Fourcroy in Braine l'Alleud,
in Nederland door Fourcroy Lenselink
in Bussum.
Domaine Otter & fils
Hattstatt, Alsace. °1885. In 1998 door
Jean-François Otter overgenomen. Wijngaarden op de Schlossberg, de Hatschbourg
en de Elsbourg, met drie verschillende soorten ondergrond. Sinds 2001 in
conversie naar bio, met een half oog op biodynamische wijnbouw. 2007 was de
eerste officieel biologische jaargang. Volgens sommigen begin je dit te
proeven, maar het domein blijft een nogal mollige stijl behouden, wat sommige
critici niet bevalt. Gemiddeld 35jaar oude stokken, met een opbrengst van 45
hl/ha, heel redelijk voor de Elzas. 0,82ha pinot noir; 10,38ha met
27% riesling, 21% gewurztraminer, 18% pinot blanc en auxerrois, 14% pinot gris,
6% sylvaner en 5% muscat. www.otter-fils.com
Château de l’Ou
Montescot, Roussillon. Séverine en Philippe Bourrier. 30ha.
Bio sinds 1998. Wijngaarden in Montescot (mergel op de alluviale terrassen van
de Réart), Saint-Paul de Fenouillet (bruine leisteen op 325m hoogte) en Caudiès
de Fenouillède (zwarte leisteen op 385m. Grenache blanc en gris,
viognier, chardonnay en muscat voor wit, grenache noir, carignan, syrah en
mourvèdre voor rood. Sinds 2005 bezig met een heraanplantingsprogramma.
Tussen 1999 en 2006 volledig gerenoveerd. Sinds 2010 ook twee grote foeders van
34hl. Elk jaar worden 60 van de 300 barriques vernieuwd. www.chateau-de-lou.fr
Blanc, Côtes du
Roussillon, 2010 : CSP degustatie BYOBB, Tom.
Grenache blanc en roussanne. Iets
te koud geschonken. Boter en een lichte rokerihgheiid in de neus die zich wel
mooi ontwikkelde. Heel zuidelijk in de mond, met duidelijke grenache blanc
toetsen. De structuur is ok, lekkere wijn en ik houd erg van deze stijl. ♥♥♥
Domaine de l’Oubliée
Saint-Patrice, Bourgueil. Xavier Courant, ex-wijnhandelaar, opgeleid bij
Thierry Michon en Romain Guiberteau. °2009. 6ha (5 cabernet franc,
1 chenin). Verschillende bodemtypes, en er wordt apart gevinfieerd. Bezig met
de overgang naar bio. Sinds 2011 worden er ook biodynamische preparaten
gebruikt om de bodem te versterken, voor de rest gebruikt hij groenbemesting en
grondbewerking. Met de hand geoogst. Werkt alleen met lokale gisten. Minimale
interventie in de kelder, geen sulfiet tenzij een beetje bij het bottelen.
Fermentatie op beton, zonder temperatuurregeling. www.loubliee.fr In België te vinden bij Espacevin Pirard.
Domaine Jean-Claude Oudin
Chablis.
Jean-Claude en Christiane Oudin. Jean-Claude zat eigenlijk in de aerodynamica maar zijn vrouw’s familie
bezat wat stokken in Chablis en toen papa op pensioen ging nam het koppel in
1987 de 2ha over, eerst deeltijds, dan 100%. Vandaag 8,5ha groot, met 1,2ha in
2 premiers crus en een voorbeeld voor de anderen. Gebruikt al 15 jaar geen
herbicides of insecticides en is al bijna even lang een groot voorstander van
grondbewerking. Past rendementsbeperking toe. In de kelder voorzichtig met
kunstgrepen. Vandaag neemt dochter Nathalie, een biologe, meer en meer het roer
in handen. Na twee jaar oenologie in Dijon, kwam ze in 2007 op het domein
werken en voerde ondermeer het gebruik van lokale gisten en manuele pluk voor
de premiers crus in. Werken uitsluitend met inox, en gewoonlijk met 10 maanden
vinificatie.
Château d'Oupia
Oupia. Minervois AOC. André Iché (overleden 24 November 07). 52ha rood, met
30% carignan, 30% grenache en 30% syrah. 2ha wit met 50% marsanne en 50%
roussanne. Kalk en klei, op een butte in het oosten van de Minervois
vlakte. Deze ambachtsman verkocht lang zijn wijn aan de coöperatieve, tot een
collega uit de Bourgogne zijn wijn proefde en er zo van onder de indruk was dat
hij hem kon overhalen om zelf te bottelen. Heeft een aantal héle oude
wijnstokken en goed gelegen stukken grond. Een discreet en ernstig wijnmaker
die door de aandacht van de zanger Stephan Eicher in de media-belangstelling
kwam. Stevige, goed gemaakte en goed ouderende wijnen aan heel eerlijke
prijzen. Ze zijn kruidig, smakelijk en vlezig én ze blijven steeds verrassend
fris. Een gevestigde waarde in de regio. Verdeeld door : Wijnhandel
Bauwmans, Haasdonk ; Patrick Jublou & Cie, Bierbeek ; Pin’Art
Mechelen.
Delcoeur, Domaine Guillaume
Delcoeur, 2004: Straatfeest september 05, 7 euro. Fruitig en zacht wijntje, aangenaam. 11,5/20.
Château
d’Oupia, Blanc, 2003: 8 maart 05, Vinothek Delcoeur
Eupen, 6,5 euro. 23 juli 05: zo goed als neutraal aroma (heel vaag wat grn bl ?);
evenens erg neutrale attaque pas achteraan tegen de afdronk wat frisheid,
beetje citroen; karakterloos; volgens RVF “assez neutre aromatiquement mais
séduit par son équilibre et son corps.” 11/20
Château
d’Oupia, Blanc, 2007: 10 feb. 09, 10,6 euro, Delcoeur
Eupen. Goudgeel; wit fruit, maar vooral hout, veel hout, overdreven veel hout;
in de mond rond en aangenaam, mooi volume maar weinig zuren, in de mond
ontwikkelt zich vanille en poire williams; in de afdronk sterk amandel; was
eerst nogal agressief en werd duidelijk beter na een verblijf in de karaf;
beetje te jong geopend; twijfelgeval, vind ik... ©
Château
d’Oupia, Rouge, 2003: 8 maart 05, Vinothek Delcoeur
Eupen, 6,5 euro. RVF juni 04: “Bouche volumineuse sans chaleur excessive. De la
tenue, de la puissance, il conserve la digestibilité. Parfait rapport qualité/prix.” 60% carignan, 30% syrah, 10% grenache. 5
januari 06 : eerste aroma met duidelijk fruit verdween na een paar minuten
en werd vervangen door iets ernstigers (vleugje sulfiet ook), mineraligers; in
de mond echter de hele sessie bessenfruit, kruidig, droog en fris; leuke
afdronk; erg aangename wijn met een heel sterke prijs/kwaliteitsverhouding;
14/20
Château d’Oupia, Rouge, 2009: Jublou, april ’11, 5,99
euro. 6 en 7 mei 2011: heel straffe wijn, moeilijk en met iets verbrands dat
bijna op kurk lijkt; dag 2: ok neus met rood fruit en vanille; stevige
tannines, rood én zwart fruit, zwaar en agressief, echt alleen bij stevige vleesschotels,
beetje rustiek ook ♥
Chateau
d'Oupia, Tradition, Rouge,
2004: CSP februari 06, 5,9 euro, Patrick Jublou. Aroma met kruiden en zwarte
bessen; kruidig, fris, fruitig; leuk afdronkje 13/20
Les
Barons, Château d'Oupia, 2002: CSP februari,
8,98 euro, Patrick Jublou & Cie. 50% syrah, 35% carignan en 15% grenache. Donkere intense kleur; aroma van bosbessenconfituur maar ook iets heel
fris, later ook iets vlezigs (anijs en peper werden vernoemd); in de mond
heerlijk vlezig, dan kruidig, fris, complex; leuke afdronk; 13,5/20.
Nobilis, Chateau d'Oupia,
Minervois, 2001: 8 maart 2005, 17,9 euro,
Vinothek Delcoeur Eupen, 17,9 euro. 20
maanden Eik. 60% syrah, 40% carignan. Mooie kleur en kleine, fijne tranen.
Rijke complexe tonen met warm fruit, kruiden, cacao en koffie. Een eerder
fijne, frisse attaque, stevige tannines, veel kruiden, rijp fruit, een eerder
korte afdronk; vooral indrukwekkend in de neus ♥
Domaine L’Oustal Blanc
Creissan, Minervois. Philippe Cambie, oenoloog uit Chateauneuf-du-Pape, en
Claude Fonquerle (ex-Ch. Valmont, 20 jaar ervaring in
Chateauneuf en C de ventoux), allebei ex rugbyspelers. Sinds 2002. Philippe
Cambie heeft de alledaagse leiding van het domein in handen, Claude blijft ook
als oenoloog-consultant actief (of is het omgekeerd?). 9,5ha rood met 50%
grenache, 29% carignan, 10% syrah en 10% cinsault. 1,2ha wit met 95% grenache
gris en 5% macabeu. 40.000 flessen per jaar. Werken zéér zorgvuldig met een
heel doorgedreven triage. Evenwichtige, leuke, precieze en frisse wijnen, zowel
als Vin de table (Naïk) met de lokale druivensoorten als in Minervois. Bijna 80
jaar oude druivenstokken met een opbrengst van ongeveer 22 hl/ha. De Naïck Vin
de Tables laten het koppel toe om te experimenteren met aparte cepages of methodes.
Perfect rijpe druiven, maar ook hoge alcoholgehaltes, vaak eerder winterwijnen.
Erg aparte, driehoekige etiketten. Niet eenvoudig te vinden. www.oustal-blanc.com