Fiorenzo Nada
Treiso, Piemonte. Fiorenzo verkocht het leeuwendeel van zijn druiven aan
anderen en maakte een klein beetje wijn voor familie en vrienden toen zoon
Bruno, een leraar aan de hotelschool, potentieel vbegon te zien in de eigen wijngaarden.
In 1982 maakt hij zijn eerste eigen wijn en toen de stichter van de Slow Food
beweging in 1987 zijn wijn positief besprak was hij vertrokken. Vandaag
vinifieert hij alles zelf. Zijn kinderen Monica en Danillo werken vandaag zij
aan zij met hem. 7ha in de Barbaresco zone, verspreid over de cru’s Rombone en
Manzola, met zes verschillende cuvées. Ze werken zowel met nieuwe eik als met
oude botti. Danillo werkte een tijdje als sommelier voor Gordon Ramsey. Beppe
Caviola is de consulterende oenoloog. www.nada.it
Vins Nadal
Binissalem,
Domaine Philippe Naddef
Fixin. Philippe Nadef sinds 1983, toen met 2,5ha die hij erfde van zijn
grootvader. Nu 5ha pinot noir, 1ha chardonnay in Fixin en Marsannay, verspreid
over 33 verschillende percelen. Lutte raisonnée. Met de hand geplukt en
ontsteeld. 20 à 25 dagen cuvaison. Met uitzondering van der rosé rijping op
eik. Heel stevige, mannelijke wijnen die soms wat choqueren door hun karakter
maar die goed ouderen. www.bourgogne-naddef.com
Nahe
4145 ha. De wijngaarden van dit relatief klein wijngebied liggen vlakbij de
rivier Nahe of één van haar zijriviertjes, gelegen tussen de Moezel en de
Rijnvallei en aangrenzend aan de Rheinhessen regio. De ondergrond varieert
nogal, maar in het algemeen onderscheid men de Untere, Mittlere en Obere Nahe.
De eerste heeft vooral kwarts en leisteen, de tweede löss, leem en rode
leisteen, de derde purpersteen en zandsteen. Het klimaat is droog maar zoals op
zoveel plaatsen bepaalt het microklimaat het terroir. Witte wijn overheerst
hier, maar hier overheerst de riesling veel minder, met ongeveer 25% van de
aanplanting. Müller-thurgau is goed voor 15%, Dornfelder voor 11%. Naast
silvaner (10%) en weissburgunder werd er ook veel bacchus aangeplant, een
praktijk waar de betere domeinen nu van terugkomen. Veel wijn uit de regio is
echter nogal vlak (zeker de bacchus en de müller-thurgau), maar men vindt er
wel degelijk uitstekende, delicate en opwindende Rieslings met een zeer goed
verouderingspotentieel. Sinds men meer en meer de aanplant aanpast aan de
ondergrond gaan alle varianten er op vooruit. In rood wordt er ook gewerkt met
Spätburgunder, Dornfelder, St Laurent en Portugieser. Er bestaat ook een
lekkere, lokale rosé, de Weissherbst. Van de 1563 wijnbouwers bottelt de helft
zelf, de rest levert aan enkele coöperatiekelders die goedkope, maar nog niet zo
slechte wijn verkopen.
Domaine Pierre Naigeon
Gevrey-Chambertin. Lang lutte raisonnée, maar nu meer en meer
biodynamisch. Pierre Naigeon, vijfde generatie, en het domein gaat eigenlijk
terug op het in 1890 gestiche Domaine Naigeaon-Chauveau. Eind 20e eeuw
was dit echter zo goed als verdwenen, Pierre erfde nog een paar zeer goede
percelen (1ha in Bonnes-Mares en Charmes-Chambertin), maar moest eigenlijk
terug iets opbouwen, grotendeels via pachtcontracten. Hijzelf had ook ervaring
opgedaan in Yarra. 11,5ha. Pinot noir en chardonnay, meer dan 50 jaar oude
stokken. Alle percelen worden apart gevinifieerd en gebotteld. Geen kllaring,
geen filtering. Werkt ook met druiven die hij koopt, maar alleen als hij ze
zelf heeft mogen verzorgen en plukken. Wordt steeds beter en smost wat minder
met nieuw hout. Sinds
2008 geholpen door Roland Masse. www.domainepierrenaigeon.com
Château Nairac
Barsac. Deuxième
Cru Classé. 17ha met 90% semillon,
6% sauvignon en 4% muscadelle, gemiddeld 30 jaar oud, 8000 stokken/ha,
gemiddeld 8,5 hl/ha. Slib en kiezel op een kalklaag. 10 tot 15.000 flessen per
jaar. Zuiden van de AOC Barsac. Toen Nicole Tari, de dochter van de eigenaar
van Chateau Giscours in 1971 huwde met de Amerikaan Tom Heeter werd dit hun
familiedomein waar ze ook woonden. Sinds 1993 is het zoon Nicolas Heeter die de
wijn maakt. De Heeter’s werden lang geadviseerd door Emile Peynaud. Zeer sterk
door botrytis bepaalde wijn, maar niet altijd helemaal evenwichtig.
Chaptaliseert nooit. Lange fermentatie op eik. Twee à drie jaar opvoeding op
nieuwe eik. Niet goedkoop, heel rijk, heel voluptueus. www.chateau-nairac.com
Naoussa
Macedonië. Rood. Gebruikte druiven: xinomavro. De wijngaarden van Naoussa
liggen op hoogtes tussen de 150 tot 650m op de hellingen van de Vermio. Ze zijn
gemaakt met 100% xynomavro en worden 12 maanden op eiken vaten bewaard (24
voorde reserve en grande reserve). Ze geuren naar zwarte bessen, kaneel en
vanille en hebben een volle en warme smaak. De harde tannines maken altijd twee
à drie jaar extra flesrijping aangeraden, maar na vier, vijf jaar wordt hij
fluweelzacht. Drinken op 16°C. De reserve en grande reserve kwaliteit heeft een
aroma van zoete, overrijpe vruchten, eventueel zelfs gedroogde, met een zachte
vanilletoets. Ook deze wordt best eerst nog enkele jaren gekelderd, maar hij
wordt dan uitmuntend.
Californië. 30000ha. Wit en rood. De wijnindustrie ontstond hier rond 1840, kende dan zijn pieken en zijn
dalen zonder echter ooit volledig te verdwijnen en begon in de jaren zestig,
ondermeer door de inspanningen van Robert Mondavi, aan een nieuwe bloeiperiode.
In de jaren zeventig schoten de wijnmakerijen er uit de grond en vandaag zijn
er ongeveer 400 actief. Veel domeinen zijn het eigendom van rijke en bekende
Amerikanen die hier na hun pensioen neerstrijken om er wijn te maken.
Het klimaat van Napa Valley is bij uitstek geschikt: de vele uren
zonneschijn worden getemperd door een frisse zeewind en vochtige mist. De
laatste decennia is men er meer en meer achter gekomen dat Napa ook een
lappendeken van verschillende soorten ondergrond en klimaatomstandigheden is en
de rol van de VA's wordt steeds belangrijker. De belangrijkste druiven zijn
Cabernet Sauvignon en Chardonnay, die beiden zeer goed aardden in de deze
omstandigheden. Ook Pinot Noir, merlot, Zinfandel, Sauvignon Blanc en Chenin
Blanc zijn populair. De Meritage bordeaux-blends zijn een nieuwe golf, maar
helaas niet alleen beter, maar ook duurder. Het bewaarpotentieel van de Napa
Valley wijnen loopt ook erg sterk uiteen. De eenvoudigste Chardonnay's en
Sauvignon Blanc's zijn jong te drinken (max 3 jaar oud) wijntjes die zeer goed
apart of bij de Aziatische keuken gedronken worden. De weelderige, houtgerijpte
chardonnays halen de acht jaar zonder problemen. Gewone Cabernet Sauvignon,
merlot of Pinot Noir wordt het best gedronken voor hij zeven of acht jaar oud
is, maar de grote zinfandel's en cabernet sauvignon's halen moeiteloos de
twintig jaar. Zinfandel is de enige die best niet jong gedronken wordt en pas
na vier-vijf jaar wat open komt. Vandaag is er erg veel discussie of de trend
naar overrijpe druiven en hoge alcoholgehalte's definitief is of niet, met
voor- en tegenstanders en geen duidelijke richting. Napa Valley slaat zowel op
een regio als op een aparte VA. Indien de wijn uit een specifiek gebied van
Napa valley komt draagt hij de naam van een aparte VA. De VA Napa Valley duidt
op wijn waarvan de druiven uit het hele gebied afkomstig kunnen zijn. De regio kent de volgende sub-appellaties: Atlas Peak, Chiles Valley,
Los Carneros, Mountain, Howell Mountain, Mount Veeder, Oakville, Rutherford,
Spring Mountain, Stags Leap District, St Helena, Wild Horse Valley en
Yountville.
Napa wijnjaren
2004: goed jaar met geconcentreerd fruit
2003: goed jaar
2002: klassiek jaar met soepele wijnen
2001: schitterend jaar
2000: simpel en vaak ondermaats
1999: perfect
1998: niet zo geslaagd en erg moeilijk, maar de toppers evolueren traag
maar goed
1997: erg gemakkelijk jaar en niet alle wijnen evolueren goed
Nasco di Cagliari DOC
Sardinië. Sinds 1979. Wit met de nasco druif. Bestaat als secco, dolce of liquoroso. Goede
kwaliteit. De secco is een lekkere aperitiefwijn. Provinices Cagliari en
Oristano.
Nathalie & Co
Nathalie Estribeau (°1970) is afkomstig uit Bordeaux, studeerde oenologie
en werkte sindsdien als Flying Winemaker in Bourgogne, Australië en Hongarije.
Momenteel woont en werkt ze in Montpellier als wijnmaker voor het Duitse
drankenconcern ZGM. Onder de naam Nathalie & Co maakt ze een eigen reeks
wijnen met aangekochte druiven. Ze experimenteert graag met blends en nieuwe
technieken. Haar Syrah-Carignan 2006 won in 2007 de International Trophy voor
Rhone Blends bij Decanter.
Domaine Henry Natter
Montigny, Sancerre, Loire. 4ha pinot noir, 17ha sauvignon. Henry en Cécile Natter sinds 1974, toen met een halve ha wijngaard in het
dorp Montigny, na de phylloxera crisis opgegeven voor wijnbouw. Domein in het W
van de AOC. Klei en kalk. Rijpe, rijke en genereuze sancerre's dankzij het late
oogsten en de goede positie van de op het zuiden gerichte wijngaarden. Fruitig
eerder dan fris. Wonnen de laatste jaren nog aan expressie en lengte. Openen na
twee à drie jaar, alleen de topcuvée François La Grange wordt pas na vijf jaar
echt interessant. www.henrynatter.com
Domaine Henri Naudin-Ferrand
Magny-les-Villiers. °1964, daarvoor bekend als Naudin-Deroye. Claire
Naudin sinds 1991, na stages in Australië, en in 1994 krijgt ze de leiding.
13,37ha rood met 95% pinot noir en 5% gamay. 7,17ha wit met 60% aligoté, 34%
chardonnay en 6% pinot blanc. Al 15 jaar in lutte raisonnée. Schakelt meer en
meer over naar grondbewerking en enherbement. In de kelder werkt ze met zeer
weinig sulfiet en zonder enzymes of vreemde gisten. Macération semi-carbonique.
Geen klaring, lichte filtering. Geen pompen. De wijnen van de beste 6ha dragen
de namen van bloemen. www.naudin-ferrand.com
Bodegas Navajas
Navarrete, Rioja Alta. °1918, toen als Bodegas Arjona. In 1983 kreeg de
familie Navajas de meerderheid van de aandelen in handen en veranderde de naam.
10ha eigen wijngaard, maar ze hebben contracten met de telers van nog eens
150ha. Alles wordt met de hand geplukt. Na de ontsteling volgt fermentatie op
inox en dagelijks overpompen om meer kleur te krijgen. De malolactische gebeurt
ook op inox, en daarna gaat een deel van de wijn verder rijpen op Amerikaanse
en Franse eik, op de klassieke Rioja manier. Nu geleid door Antonio Navajas,
met zoon Roberto als wijnmaker. Modern uitgerust met investeringen in de kelder
in 2000 en 2005. Heel klassiek domein met een heel klassiek gamma en een heel
consistente kwaliteit. http://www.bodegasnavajas.com/
In België verkrijgbaar bij WineLoft in Leuven.
Branco, Crianza, 2006: WineLoft, 8,47 euro, 3 sep.
11.100% viura, gemiddeld 25 jaar oud. 6maanden nieuwe Franse eik. Diep
goudgeel; sterk geêvolueerde neus, idem voor de mond; nog drinkbaar , maar
net...
Rosado, Crianza, 2005: WineLoft, 4 euro (korting vanwege wrschjlk
te oud), 3 september ’11.50% tempranillo, 50% viura. 6 tot 8 maanden nieuwe
Amerikaanse eik. Naar het oranje neigende kleur; heel lichte neus, maar best
wel leuk fruit, een beetje als een oudere bourgogne; in de mond start hij zeer
neutraal, dan verruimt hij en wordt hij dieper, llanger en breder, met zelfs
een mooie afdronk; deed me echte denken aan een heel lichte bourgogne; ik ben
erg verrast door deze fles, en zeer lekker bij een risotto met parmaham en
geitenkaas ♥♥
Tinto Joven, 2009: 5,84 euro, Wine Loft, 3
september ’11. 95% tempranillo, 5% mazuela. Aan de op inox gefermenteerde basiswijn werd
een beetje eikgerijpte crianza toegevoegd om meer structuur te krijgen (en dat
is gelukt !). 24 tot 48 uur koude schilweking, dan fermentatie op eigen gisten;
na een paar maanden inox wordt de wijn licht gefilterd en gebotteld; in de neus
rood fruit en een zweem van leer (en een beetje karton van de filtering); in de
mond een heel mooie samenslmelting van een beetje vanille en rood fruit en een
beetje kruiden, mooie fraîcheur ook, zachte tannines, en geen bewaarwijn
volgens mij, maar nu, op dit moment, héél lekker en héél goedkoop ♥♥
Crianza, 2007: Wine Loft, 3 september ’11, 8,47
euro. 12 maanden franse en amerikaanse eik. 95% tempranillo en 5% mazuela. 9
september ’11: een elegante neus met wat vanille en rood fruit; heel
evenwichtig, zacht en elegant, zal waarschijnlijk nooit hoog scoren omdat alles
zo zacht en onpretentieus is, maar een lekkere wijn en liever dit dan zo’n
vanille krachtpatser met een mooie naam en geen geschiedenis; kortom een
klassieke Rioja Crianza. ♥(♥)
Reserva 2005: Wine Loft, 3 september ’11, 10,49
euro. 95% tempranillo, 5% mazuela. 20 maanden Franse en Amerikaanse eik. 4
september ’11: een reserva aroma met kruidenkast en gedroogd fruit; heel
afgerond en versmolten in de mond, zo uit de kamer te warm; een paar uur later:
heel mooi kruidig, een neventoontje van vanille, een erg mooie complexiteit;
ook in de mond heel erg lekker, heel smakelijk, mooie fraîcheur, een erg leuke
wijn voor deze prijs ♥♥
Graciano, Navajas, 2005: Wine Loft, 10,98 euro, 3 september
’11.100% graciano. 12 à 14 maanden Franse en Amerikaanse eik. 8 september ’11:
best wel leuke, wat kruidige en vooral stevige neus; krachtige mond, nog
voelbare tannines die wel al verwerkt zijn, combineerde zeer goed bij een
gehaktschotel in de oven ♥♥
Navarra DO
Navarra. 17600 ha. Wit, rosé en rood. Gebruikte
druiven: wit met viura, chardonnay en moscatel, rood met garnacha, tempranillo,
cabernet en merlot. Navarra is één van de historische wijngebieden van Europa
waarover al in de 14de eeuw gesproken werd. Het waren toen vooral de rosés die
beroemd waren en in grote hoeveelheden geëxporteerd werden. Ook vandaag wordt
er nog lekkere rosé gemaakt met de garnacha druif, maar sinds een tiental jaren
werd er een Navarra nieuwe-stijl ontwikkeld die rood is en van andere druiven
gemaakt. Sinds kort is de kwaliteit zo gestegen dat de wijn zich kan meten met
de Rioja’s. Navarra ligt tussen de Ebro-rivier en de Pyreneeën, oostelijk van de
rioja. De wijngaarden liggen op goede waterdoorlatende grond van kalksteen en
kiezels met een leemachtige bovenlaag in het noorden (Valdizarbe, Tierra
Estella en Baja Montaña) en een drogere, meer zanderige in het zuiden (Ribera
Baja), steeds op een hoogte tussen de 240 en de 540 m hoogte. De Ribera Alta is
eerder een overgangsgebied dat de twee verbindt, en hier ligt ook het
wijnbouwkundig instituut EVENA dat in de Navarra de vernieuwingen in gang
zette. Kenners prefereren de wijnen van Tierra Estella en Valdizarbe die de
beste klimatologische omstandigheden bieden voor de nieuwe rode druivenrassen.
In het noorden zijn er warme zomers, strenge winters en weinig neerslag. Het
zuiden is warmer en droger en bijna woestijnachtig. Ook de Ribera Alta is meer
zuiders van klimaat. Garnacha (31%) en Tempranillo (36%) zijn de belangrijkste
druiven, gevolgd door Cabernet Sauvignon (13%), Merlot (11%) en Chardonnay
(2%). De van garnacha gemaakte rosé is hier nog altijd belangrijk en goed voor
25% van de produktie. Het blijft één van de leukste rosés van de wereld. Hij is
meestal vol, rond, kruidig, fruitig (rode bessen) en stevig. Je drinkt hem best
fris (10-12°C). Het is in een warme zomer een goede vleesbegeleider. Alhoewel
er van pure garnacha gemaakte rode wijn bestaat is hij meestal nogal schraal en
niet geschikt om op vat te ouderen. Tijdens de jaren tachtig begon men, onder
meer met de hulp van EVENA, een proefstation van de regering, met de
aanplanting van andere meer geschikte druiven als tempranillo, cabernet sauvignon
en merlot. Ook de rubí cabernet, een kruising tussen cabernet en garnacha, werd
aangeplant. Vandaag word er werkelijk uitstekende rode wijn gemaakt van deze
voor de streek nieuwe druivenrassen die ernstige concurrentie voor de rioja
vormen, zonder er daarom een kopie van te zijn. Door de combinatie van een
Spaanse druif, de tempranillo, met de Franse cabernet sauvignon en merlot werd
voor de Navarra een heel eigen stijl geschapen die steeds populairder word. De
classificiatie van de wijnen is overigens dezelfde als die voor rioja. Wijn
zonder vatrijping noemt men joven en moet fris en jong gedronken worden (12°C).
Hij is niet slecht, zonder veel pretenties. De al iets betere crianza zat zes
maanden in het vat en anderhalf jaar in de fles. Hij mag pas in zijn derde jaar
verkocht worden. Hij moet iets minder fris, op ongeveer 14°C, gedronken worden.
De beste zijn de reserva (één jaar vat, twee jaar fles) en de Gran Reserva
(twee jaar vat en drie jaar fles). Die van de coöperatieven zijn goed, die van
zelfstandige bodega’s beter en interessanter. Deze rode wijnen combineren
uitstekend bij lamsvlees (gebraden en geroosterd), maar combineren ook goed bij
rood vlees en wild. Witte wijn is hier minder populair (5% van de produktie).
De lokale druif is de viura (macabeo), maar sinds de jaren tachtig neemt het
aandeel van de chardonnay toe. Vaak vult men er de viura mee aan (tot max 30%),
die dan wat meer body krijgt, of maakt men er monocépagewijnen mee. De viura
moet koud (9°C) gedronken worden, de chardonnay iets warmer (12°C). Zeer
zeldzaam is de 100% moscatel (droog), maar ook de zoete moscatel is uitstekend.
70% van de produktie in de regio is in handen van coöperatieven, maar de meeste
(er zijn uitzonderingen als Nekeas) zijn nog niet echt mee met hun tijd.
Navarra wijnjaren
2005: zeer droog, lage opbrengsten, maar evenwichtige wijnen
2004: aromatisch en elegant met bewaarpotentieel
2003: te heet, overrijp
2002: over het algemeen OK
2001: zeer goed; bewaarjaar
2000: nu te drinken. OK maar eerder dun
1999: goede wijn; nu drinken
1998: onevenwichtig jaar; nu drinken
1997: te veel regen; nu drinken
1996: zeer goed, maar op zijn top nu
Domaine Navarre
Roquebrun, Saint-Chinian, Languedoc. Thierry Navarre. 12ha.
Wijngaard op de leisteenhellingen van Roquebrun. De bruine leisteen is zeer
waterdoorlatend zodat de wortels diep in de grond op zoek gaan wat ze zeer
beschermd tegen de droogte en de hitte in de zomer. Bio. Met de hand geoogst.
Vigneron-artisan. Werkt vooral met grenache en carignan (levendige, complexe en
kruidige chinian's) maar houdt zich ook bezig met bijna verdwenen lokale
druivensoorten als terret, oeillade of de ribeyrenc. Thierry vindt dat syrah en
grenache geen lokale druiven zijn, wat volgens hem ook de problemen met de hoge
lacoholniveau’s verklaart, want carignan, wél lokaal, heeft daar geen last
van. www.thierrynavarre.com
Nebbiolo
Wat de grote
Bordeaux wijnen zijn voor Frankrijk, zijn de Barolo’s uit de Piemonte voor <SPAN
class=GramE>Italië :</SPAN> duur, soms bijna onbetaalbaar,
maar ook fantastisch en verantwoordelijk voor volstrekt unieke proefervaringen
wanneer op leeftijd. De druif die hiervoor verantwoordelijk is heet nebbiolo,
één van de oudste en meest oorspronkelijke druivenrasssen ter wereld. Hij
groeit alleen in Italië, hoog op hellingen waar hij tot in de herfst zon moet
vangen (‘nebbiolo’ vanwege de herfstnevels) en heeft een dikke schil wat soms
zéér strenge tannines oplevert (jonge Barolo kan ondrinkbaar zijn). Hij rijpt laat,
wordt pas vanaf midden oktober geoogst en kent een erg lange vegetatiecyclus.
Op zijn best in wijngaarden rond de 300m hoogte (tot 450 is ook nog OK).
Onderaan de heuvels staat meestal de dolcetto, bovenaan de barbera en de
nebbiolo middenin, meestal omringd door andere wijnrassen of door notelaars die
hem beschermen tegen ziektes. Afhankelijk van het aantal dagen schilweking (van
20 voor de modernere stijl tot 60 dagen voor de traditionalisten), moet Barolo
vijf à zes of twintig à dertig jaar rijpen. Daarna wordt een goede Barolo een
volstrekt unieke, warme en zinnelijke wijn die zijn gelijk niet kent. De beste
zijn <SPAN class=GramE>walgelijk</SPAN> duur maar jonge
wijnmakers maken vandaag ook iets betaalbaardere exemplaren die ook sneller op
dronk zijn. Nebbiolo wordt ook gebruikt voor de iets goedkopere Barbaresco, de
delicate Ghemme en Gattinara wijnen, de prijsvriendelijke Nebbiolo d’Alba en
nog een hele reeks kleinere Piemontese appellaties. In Lombardije heet hij
chiavennasca en men maakt er de elegante Valtellina mee. Er zijn wat
Australiërs en Amerikanen die ook met de druif werken, met wisselend resultaat.
Typische <SPAN class=GramE>aroma's :</SPAN> viooltjes, frambozen,
bessen, thee, laurier en andere kruiden, rozenwater, gedroogde pruimen, zoethout,
den en na lange rijping, teer, tabak, chocolade, rook.
Nebbiolo d’Alba DOC
Piemonte. Rood. De wijngaarden van de Nebbiolo
d’Alba liggen rond de gelijknamige stad op vuursteenhoudende kleigrond. De zone
ligt tussen die van barolo en barbaresco en biedt er een goed alternatief voor
aan een wat aangenamere prijs. Al is hij over het algemeen (de
kwaliteitsverschillen zijn hier zeer groot) minder lang houdbaar, minder
complex en minder duur is de betere een volle ronde wijn, fluweelzacht, met
toch wat rijpingspotentieel. Door de tannines en de zuren is het eerder een
goede pizza- of pastawijn die niet zo erg geschikt is om apart te drinken, maar
een goed exemplaar heeft een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Meestal is hij
binnen de drie à vier jaar drinkklaar. In topjaren benadert hij zijn buren,
maar ook in mindere jaren is hij vaak interessant omdat veel fruit dan wordt
afgekeurd voor de grote wijnen en terecht komt in de nebbiolo. Grote huizen
gebruiken hem ook vaak als een tweede wijn met druiven van de nog te jonge
stokken. Hij wordt gedronken op 13-15°C. Er bestaan ook amabile (zeer zoet) en
spumante (bruisend) versies die koud of koel gedronken moeten worden.
Domaine Nebout
Saint-Pourçain-sur-Sioule. Serge
Nebout en zoon Julien. Ooit vooral graan, maar sinds 1980 meer en meer wijn.
40ha wijngaard, verdeeld over 6 gemeentes. Goed uitgerust. Veel aandacht aan de
eigenheid van elk perceel. www.domainenebout.fr
Insolite,
Saint-Pourçain, 2013 : Tasttoe, november ’14, 13,95
euro. 30%
tressallier, 70% chardonnay. Zand en kiezel. Paar jaar eik. 28 november ’14:
geboende eik en wat agrumes; frisse, wat scherpe start, dan wordt de wijn
molliger en komt de eikrijping naar voor (denk ik); lekker, met een mooi fris
zuurtje ertussen; later op de avond: mooiere neus, meer versmolten, honing,
boenwas en agrumes; in de mond droog en strak, minder scherp, mooier
geintegreerd, lekkerder; heel mooi nu; mooie afdronk ook met wat marsepein ***
Domaine
Neferis
Grombalia, Nabeul, Tunesië. Overgenomen door
het Italiaanse (Siciliaanse!) Calatrasi, in partnership met een Tunesisch
landbouwconcern. Ooit het domein van de familie Rosières. Tot voor de overname
vertrokken de druiven nog naar de coöperatieve. De oenologen van Calatrasi
geven raad, maar het domein wordt geleid door een jonge Tunesische, Samia
Belali. 220ha
met carignan, syrah, chardonnay, viognier en pedro ximenez, binnen de
appellatie Sidi Salem. De opstart werd begeleid
door Australische oenologen. Goed gelegen wijngaarden in een natuurlijk
amfitheater, gekoeld door een zeebries. Eerste jaargang in 2000.
Negoska
Macedonië. Rood. Ook bekend als Popolka Naoussis. Productieve druif die
vooral op goed gedraineerde leem floreert. Wordt gebruikt in Goumenissa wijn om
alcohol, kleur en body aan te brengen bij wijn van de xinomavro druif. Typische
aroma's : vooral moerbei, ook andere bessen
Naoustiano
(Griekenland) zie xinomavro
Bodega Navarro Correas
Godoy Cruz, in de Uco Vallei, Mendoza, Argentinië. Alhoewel de familie al
druiven kweekt sinds 1798 is het pas in 1974 dat Don Edmundo Navarro Correas
begon met zelf te bottelen. Zeer breed gamma met zes productlijnen (Ultra, Gran
Reserva, Coleccion Privada, Finca Dolores Correas en Los Arbolas). Ook
schuimwijnen. Juan Marcos, de wijnmaker, werkte vroeger bij Kendall-Jackson in
de VS en bij Calina in Chili. http://www.ncorreas.com/
Negramoll
Negrara
Dit is één van de rode druiven waarmee de Bardolino uit Veneto wordt
gemaakt. De negrara is verantwoordelijk voor het verfrissende en de zachtheid
en is goed voor 10% van de blend.
Negreiros
Douro Superior.
Familie Negreiros sinds 2002. Familiedomein sinds de jaren 40, de Quinta das Amendoeiras, waarvan de
druiven vroeger naar Cockburn’s gingen. Nadat het gedegradeerd was tot niet
meer dan een vervallen opslagruimte stond het tien jaar leeg tot de familie het
in ere herstelde. Eerste oogst in 2004. In het begin met Anselmo Mendes en
Pedro Bravo als consultants, maar nu al enkele jaren met João Brito. www.negreirostinto.com
2009: Alentejo proeverij De Wijnzolder, 21 maart ‘13, 12,6 euro. Touriga
nacional, touriga franca, tinta roriz en tinta barroca. 10 maanden, Franse eik.
Rokerig, vlezig, getoaste eik, heel expressief en lekker; rijk en rijp met mooi
fruit en goed evenwicht, heel expressieve plezante Douro “with a smile” ♥♥(♥)
Négrette
Negroamaro
In de regio Puglia wordt een zonnige rode wijn gemaakt die barst van het
fruit en de kruidigheid en die bijna altijd goedkoop is. De negroamaro, soms
met malvasia nera, is hier de verantwoordelijke voor. De druif zou
oorspronkelijk Grieks zijn en verwant met de xinomavro. Ze kan bijzonder goed
tegen hitte en droogte. De afdronk is meestal een beetje bitter (amaro) en de
tannines stevig.
Nemea
Peloponnesos. Rood. Gebruikte druiven: Agiorgitiko. Vlakbij Corinthe, op de
hellingen van de berg Kilini (250 tot 800m hoog), liggen de wijngaarden van
Nemea. Het is na Naoussa de populairste rode wijn in Griekenland. Hij rijpte 12
maanden op eiken is complex, vol en zeer aromatisch (perziken, kaneel,
specerijen).Ze kunnen tien tot vijftien jaar oud worden.
Weingut Nelles
Ahr, Duitsland. Bad Neuenahr-Ahrweiler. 6,5ha.
Thomas Nelles. Alfred Emmerich in de kelder. Familiebedrijf sinds 1479. Eén van
de besten van de Ahr. 55hl/ha, 35.000 flessen per jaar. Vooral
leisteen-hellingen. Werkt zo bio mogelijk. Past opbrengstbeperking toe. Geen
filtering. 60% spätburgunder, 5% Frühburgunder, 4% Domina, 9% Portugieser, 8%
riesling, 7% grauburgunder. Bekend voor zijn spätburgunder die op steile
schisthellingen groeit. VDP-lid. www.weingut-nelles.de.
Château Nénin
Pomerol. Eén van de grotere domeinen van Pomerol,
sterk verwaarloosd tot het in 1997 werd verkocht aan de familie Delon (Léoville
Las Cases). In 1999 kocht de familie ook de helft van Château Certan-Giraud en
voegde de wijngaarden toe aan die van Nénin. Ondertussen werd ook in de kelder
geïnvesteerd. Jong zijn deze wijnen nogal streng en wat minder typerend pomerol
dan vele anderen. 25ha, met 9ha in aanplant. 80% merlot en 20% cabernet franc.
Zand en klei, of kiezel en klei. 7000 stokken/ha. Gemiddeld 30 jaar oude
stokken, maar de oudste zijn meer dan 60. Lutte raisonnée. Met de hand geplukt
en ontsteeld en dubbel getrieerd. Fermentatie op inox. 30% nieuwe eik tijdens
de rijping. Jean-Hubert Delon en Geneviève d’Alton. Philippe Delaigne is de
keldermeester, met Michel Rolland als consultant. De Fugue de Nenin is de
tweede wijn.
Nerello Cappuccio of Mantellato
Sicilië, alleen op de
hellingen van de Etna. Meestal gesnoeid in alberello. Redelijk tanninerijk.
Zelden apart gevinifieerd. Vaak geblend met de nerello mascalese. De druif is
eerder donker van kleur.
Nerello Mascalese - Negrello<o:p></o:p>
Sicilië. Erg aparte druif die op de flanken van de Etna groeit en er
gebruikt wordt voor een originele schuimwijn, de Murgo, en een aantal rode
wijnen, meestal geblend met een vleugje nerello cappuccio. Ook wel eens geblend
met de nero d’avola. Meestal gesnoeid in de oude alberello vorm. Tanninerijk en
koppig. Aroma’s van aardbeien en rode bessen in jonge wijnen, vaak ook erg
kruidig (tabak). Ook bekend als de Negrello. De druif is eerder licht van
kleur.
Château La Nerthe
Châteauneuf-du-Pape. Historisch wijngoed uit 1560,
in 1985 aangekocht door de Ricard familie en terug opgestaan uit de doden en
sindsdien onder impuls van Alain Dugas terug in vorm. 90ha. Verleidelijke
wijnen met diepgang en groot verouderpotentieel. Alle 13 varieteiten zijn
aangeplant, maar grenache bedraagt nog slechts 55% van de aanplant, syrah 18%
syrah en mourvèdre 20%. Volledige ontsteling. Soms wat nieuwe eik wat men
proeft in de jongere wijnen. De op nieuwe eik opgevoede Les Cadettes werd
gemaakt met de druiven van een erg oud perceel en is het typevoorbeeld van een
topper van de aoc in een zogezegd moderne stijl.
2002: 15 december 07, zwart schaap, 49 euro ? rijk en
rond, verleidelijk, zeer drinkklaar maar met mooie strakke tannines om de
stevige vleesschotel te begeleiden. ♥♥
2007: 21 oktober ’11, 30,85 euro, Megavino, Vindemia.
Gewzldigfe complexiteit, groots en lang; zeer mooi ♥♥♥
Nero d’Avola
Deze zwarte druif uit het dorpje Avola bij Siracuse op Sicilië heeft zich
vandaag over het hele eiland verspreid en is er een beetje symbool van
geworden. Men maakt er zowel fruitige en kruidige wijntjes voor alledag mee als
topwijnen die een kruidige weelde ten toon spreiden. Zijn hoofdprobleem is het
bijna volkomen gebrek aan tannines. Hij wordt dan ook vaak gebruikt in
combinatie met de minder zure maar tanninerijkere nerello of met Franse
nieuwkomers als cabernet en merlot. Typische aroma's : zwarte
bessen, pruimen
Gattinara. °1906 door
Luigi Nervi. Oudste domein van Gattinara. 24ha, vooral Nebbiolo. Vier
wijngaarden: Casacce, Caravoglie, Molsino en Valferana. Vulkanische kiezel en
veel klei. Met de hand geoogst. Fermentatie
op inox, cement en Sloveense eik, met de toppers in open tini . Alleen endogene gisten.
Vinificatie op grote oude botti in Sloveense eik, maar ook op 6 enorme 3200
liter vaten met hout uit het Zwarte Woud.
Enrico Fileppo is de oenoloog, al sinds 1984 bij de firma. In 2011 verkocht
aan vier Noorse families. www.nervicantine.it In België verdeeld
door Stappato in Vlaanderen en Vignalpi in Luik.
Weingut Netzl
Carnuntum, Oostenrijk. Göttlesbrunn. Franz & Christine Netzl. 20ha. 80% rood. Modern uitgerust met mooi gamma waaronder de erg sterke
Anna Christina
Neuburger
Oostenrijkse kruising tussen veltliner en silvaner. Levert krachtige wijnen
op maar is niet zo populair omdat hij moeilijk te telen is. Lijkt op weisser
burgunder mar is vetter. Typische aroma's : amandelen en noten
Canton de Neuchâtel
Zwitserland. Wit, rosé en rood. 596 ha. Gebruikte druiven: chasselas, pinot
noir. De wijngaarden van dit kanton liggen dichtbij de Jura en zijn ook
beschermd door dit gebergte. Ze strekken zich uit op een smalle, 40km lange
band tussen Le Landeron en Vaumarcus, op de linkeroever van het meer van
Neuchâtel, op meestal erg kleine percelen. Het is er in de zomer droog en
zonnig, met zachte winters. De bodem bevat vooral bergkalk met veel minerale
zouten. Chasselas (80% van alle wit) en pinot noir (90% van alle rood) zijn de
belangrijkste druiven. Slechts 6% van de gronden is toegewezen aan andere
druiven. De rode wijn wordt gemaakt met pinot noir en is elegant en fruitig en
kan enkele jaren kelderen om nog te verbeteren. De rosé Oeil-de-Perdrix is
uniek en er bestaat zelfs een witte Oeil-de-Perdrix die men maakt door alleen
te persen en schilweking volledig achterwege te laten. De van chasselas
gemaakte witte is echter het meest typisch en hij wordt vaak gewoonweg
Neuchâtel genoemd. De variatie in gronden en persoonlijkheden van de wijnmakers
leveren zeer uiteenlopende smaken en aroma’s op. Er bestaat ook een lokale
primeurwijn, de Non filtré, die pas vanaf de derde woensdag van januari verkocht
mag worden. Er zijn 18 gemeentes met zeer verschillende gronden en deze mogen
allen hun dorpsnaam gebruiken als aparte appellation. De beste chasselas komt
uit de dorpen Cressier, Auvernier, Cortaillod, Boudry, La Béroche.
Nelson,
Nieuw-Zeeland. Tim en Judy Finn. Tim is een wetenschapper van opleiding. John
Kavanagh is de wijnmaker. Het koppel startte de wijnboerderij op in 1978, vol
wat hippie-achtige idealen (de Back to the Land beweging). Tim is heel
gefixeerd op de wijngaard waar hij alles doet om de beste druiven te krijgen.
Het Moutere terroir is er één van klei en kiezel, veel zon en koele nachten.
Geen irrigatie. 5000 stokken per ha, lage opbrengsten. Geen kunstmest, geen
herbicides. Sauvignon blanc, chardonnay, pinot gris, riesling en pinot noir.
Bijna dertig jaar oude pinot noir stokken. De Moutere chardonnay behoort
dankzij het terroir, doorgedreven selectie en de beste nieuwe eik die hij kan
krijgen tot de wereldtop. Het koppel werkt ook met druiven van een wijngaard in
Brighwater. Het domein maakt heel aparte wijnen, vaak van topkwaliteit, maar
ook behoorlijk eigenzinnig. Wat hun chardonnay’s en pinot noir’s sterk in de
buurt brengt van de beste Bourgogne’s. www.neudorf.co.nz In
België verdeeld door Ad Bibendum in Sint-Truiden.
Domaine Gérard Neumeyer
Neuquèn
Patagonië. 1000ha. Zie Rio Negro.
Neusiedlersee
Oostenrijk, Burgenland. 8326 ha. Wit en rood. Gebruikte druiven: wit met
welschriesling, weissburgunder, grüner veltliner, chardonnay, bouvier, muskat
ottonel en traminer. Rood met st laurent, zweigelt, blaufränkisch, cabernet
sauvignon, pinot noir. In het noorden van Burgenland, tussen het Neusiedlermeer
en de grens met Hongarije ligt een gebied dat bekend is als Neusiedlersee maar
dat lokaal ook bekend staat als Seewinkel. Het grote maar ondiepe
Neusiedlermeer warmt in de zomer op tot bijna 30°C. Tegelijk met de warme lucht
die afkomstig is uit de Hongaarse steppe creëert dit de idelae omstandigheden
voor rode wijn. Bijna 20% van de volledige Oostenrijkse produktie komt hier
vandaan. De bodem bestaat uit löss, zand en kiezel en het klimaat (zonnige
herfsten en ochtendmist) is bij uitstek geschikt voor botrytis of edele
rotting. Aan de oevers worden vooral zoete witte wijnen gemaakt omdat daar de
mist en de zanderige ondergrond de ideale omstandigheden scheppen. Dit is ook
zo voor de wijngaarden aan enkele meertjes rond Illmitz. De botrytis-wijnen uit
deze regio zijn opmerkelijk omdat ze hun zoetheid combineren met voldoende zuur
om al dit geweld te dragen en ze zijn vaak opmerkelijk goed gestructureerd en
minder vermoeiend dan veel Franse tegenhangers. Rond het dorp Gols komt er meer
löss en kiezel in de bodem en daar is rode wijn belangrijker, maar de domeinen
zijn er klein (slechts 10% heeft 5ha of meer).
Neusiedlersee - Hügelland
Burgenland. 3900 ha. Wit en rood, met weissburgunder, welschriesling,
rülander, sauvignon, neubruger, furmint en muskateller. Tussen Wenen en de
neusiedlersee liggen de wijngaarden van Rust die beroemd zijn voor hun
ausbruch, een zoete witte wijn die gemaakt is van gebotrytiseerde witte druiven
(of trockenbeerenauslese) waarvoor het klimaat bij uitstek geschikt is. Hij is
zoet maar altijd met genoeg (en soms verrassend veel) zuren en nooit te sterk
(12 à 13%). In andere dorpen worden eveneens zeer goede zoete witte wijnen
gemaakt met een hele reeks witte druiven die botrytis ondergingen. De bodem
bevat vooral klei, zand, kalk en zware leem.
Neyen
Apalta, Colchagu, Chili. °1890 in Apalta, Colchagua Valley. Familie Rojas.
30ha. Lang gewoon een leverancier van druiven voor anderen, maar besloot in
2003 om een deel zelf te bottelen onder de naam Neyen Espiritu de Apalta.
Gemaakt met druiven van een 5ha grote wijngaard met zeer oude carmenère en
cabernet stokken en gevinifieerd door consultant Patrick Valette. Nu al één van
de betere wijnen van Chili. In België verdeeld door Ad Bibendum.
Notaresco, tussen de Voma en de Jordino rivieren.
Abruzzo. 38ha groot domein, met 30ha wijngaard, aangeplant met montepulciano en
trebbiano, in het hart van de Colline Teramane. Bio. 200.000 flessen per jaar.
Klei en kalk, op 300m hoogte, Z-ZO gericht. °1970 door Bruno Nicodemi. In 2000
overgenomen door de kinderen Elena en Alessandro. Zij introduceerden
opbrengstbeperking en de cordon-opbindmethode (in plaats van de traditionele
tendone). Er wordt met de hand geoogst. Paolo Caciorgna is de consulterende
oenoloog. Goed gemaakte, vlotte wijnen, zeker sinds de overname. De Neromero is de op eik gerijpte topper.
Clos Nicrosi
Rogliano,
Corsica. °1850 door Dominique Nicrosi. In 1959 overgenomen door zijn
achterkleinkind en kleinkind Toussaint en Paul Luigi. Familiedomein; 20ha, veel
leisteen, met 10ha in Sainte-Marie. Vooral vermentinu (13ha) en muscat (4,5ha),
maar ook wat nielluciu, grenache, sciacarelllu en aleatico voor een rode cuvée.
Met de hand geoogst en getrieerd. Jean-Noël Luigi nam in 1993 het roer over van
zijn oom, na 20 jaar aan zijn zijde te hebben gewerkt. Complexe, zeer goed
verouderende witte wijnen, al decennialang behorend tot de top qua wit, maar
ook excellende Muscat du Cap Corse. Nieuwe kelders zijn gepland tegen 2013. Het
domein werkt zonder professionele oenoloog, puur op jarenlange ervaring
eigenlijk.
Niederösterreich
Oostenrijk. 30.000ha. Niederösterreich bestaat uit de appellations Wachau,
Kremstal, Kamptal, Weinviertel, Thermenregion en Carnuntum en is het bekendst
voor zijn witte riesling en grüner veltliner wijnen.
Ignaz Niedrist
Appiano/Eppan, Alto Adige. Zeer goede Lagrein, maar ook excellente witte.
8ha. Verwijderde al zijn pergola-stokken te voordele van het Guyot
opbindsysteem dat lagere opbrengsten maar meer concentratie garandeert. Rooide zijn
vernatsch ten voordele van andere rassen en maakt ondermeer een heel originele
sauvignon blanc. Eén van de intelligentste wijnbouwers van Süd-Tirol, maar een
eerder gesloten figuur. Zijn wijnen zijn moeilijk te vinden buiten de regio,
maar altijd de moeite waard.
Niellucciu
(Italië) zie Sangiovese
Niepoort Vinhos
Porto. Fam Niepoort sinds 1842, oorspronkelijk uit Nederland. In de kelder
Nick Delaforce en José Nogueira als meester-blenders van porto. José Nogueira
is al de vierde generatie Nogueira die op het domein werkzaam is. 45 ha op twee
quinta's, de Quinta de Nápoles (30ha, Luis Seabra als wijnmaker, hier worden de
witte, rosé en rode wijn gemaakt) en de Quinta do Carril waar de cultwijn
Batuta wordt gemaakt, die ze pas eind jaren 80 verwierven (als hun eerste eigen
wijngaarden, daarvoor kochten ze druiven op). Maakt sinds 2003 zijn porto's in
het Museu dos Lagares in Vale Mendiz. Dirk Niepoort (°1964) is een van de meest
invloedrijke wijnmakers van de regio met zijn hand in veel projecten. Begon in
1987 aan de zijde van zijn vader te werken en nam in 2005 de leiding over.
Maakte zijn eerste, bijna ondrinkbare droge rode wijn in 1990. In 1991 werd de
eerste rode Redoma gebotteld, de eerste witte in 1995, de eerste rosé in 1997.
Vandaag vier gamma’s: Redoma (wit, rood, rosé), het toegankelijke basisgamma
Vertente, Charme, een friszuivere Bourgogne-achtige wijn en de cultwijn Batuta,
sinds 1999 gemaakt met de oudste stokken van de noordelijke hellingen van de
Qta do Carril. Enkele wijnen worden speciaal gemaakt voor bepaalde markten
(zoals de Fabelhaft voor Duitsland, de Gestolen Fiets voor Nederland…). Heel
leuk en interessant is de Projectos reeks, kleinschalige experimenten met voor
de regio ongewone druiven als riesling en chardonnay. Houdt van frisse wijnen,
niet zo van fruitige. www.niepoort-vinhos.com Sinds kort verdeeld door Wijnhuis Jeuris, in erg kleine hoeveelheden.
Girosol, Loureiro, 2009: Jeuris, 21 juni ’10, 10,45 euro. Granietbodems.
Nog een paar jaartjes ok en evoluerend. 3 juli ’10, bij sardientjes in een
witte wijnsaus; pompelmoes en peer in de neus; in de mond fris en fruitig en
lekker en redelijk lang; mooie vinho verde, met 10,5% alcohol. ©©
Melusina, Branco, 2011: 20 tot 50 jaar oude
stokken ; codega, rabigato, gouveio, dona branca, viosinho, bical en
andere, van verschillende wijngaarden. Fermentatie 75% o inox, 25% op eik. 7
maanden opvoeding. Geen malo. Strogeel; citrusfruit en bloemen, maar ook een
mooie mineraliteit; in de mond droog en mooi, voldoende complex en mooi
bittertje; lange afdronk ♥♥
Redoma, Douro Branco, 2004: 14 maart 08, 17,1 euro, Tasttoe Kampenhout. Tussen de 60
en 80 jaar oude stokken in gemengde wijngaarden (leisteen) met vooral rabigato
en een hoog percentage codega, met daarnaast nog wat donzelinho, arinto en
viosinho. Fermentatie en opvoeding op barrique (8 maanden). 14.000 flessen. 15
maart 2008: agrumes en witte pompelmoes; erg mooi geëikt, een beetje apart
fruit zoals een witte port maar dan droog en minder fluwelig, met daarmooi rond
gewikkeld het hout. ♥♥
Redoma, Douro Branco,
2009: Stefan’s kip, 29 April ’11. wit fruit en
peper; heel mooi vet in de mond, hele mooie structuur, zeer lekkere fles,
eigenlijk heel herkenbaar (maar niet herkend); ♥♥♥
Morgadio da Calçada, Douro Branco, 2006: Wijnhuis Jeuris, 29 april 08, Gouveio, codeio, rabigato,
viosinho, ook wat zeer oude malvasia fina. Met de hand geoogst en getrieerd in
de kelder. 7 maanden op inox en eik, geen malolactische fermentatie. 14,08
euro. Het historische landgoed Casa da Calçada in Provesende sloot een
samenwerkingsakkoord af met Dirk Niepoort die hun wijnen zal vinieren en
verdelen. Vandeze fles werden 8200 exemplaren gemaakt. Mei 08, CSP: Boter en
eik, maar alles nog wat compact en gesloten; opende zich wel maar bleef sterk
eikgedomineerd; in de mond opnieuw die eik maar zeer elegant, ook duuidelijk
abrikozen, zeer zuivere en frisse afdronk; zeer goed gestructureerd en een wijn
met veel toekomst: een beetje kindermoord, maar al wel verduiveld lekker ! ♥♥♥
Morgadio da Calçada, Douro Branco, 2007: Wijnhuis Jeuris, 8 maart ’09, Hilton Antwerpen. Codeio,
rabigato, viosinho, ariinto, ook wat zeer oude malvasia fina. Met de hand
geoogst en getrieerd in de kelder. 7 maanden op inox en eik, geen malolactische
fermentatie. 14,08 euro. Fris en elegant. Mooie mond, eveneens erg elegant maar
ook mollig met eiktoets (en het leek me wél malolactische, maar het was er
geen) ©© Morgadio da Calçada, Douro Branco, 2007: Wijnhuis Jeuris, 8 maart ’09, Hilton Antwerpen. Codeio,
rabigato, viosinho, ariinto, ook wat zeer oude malvasia fina. Met de hand
geoogst en getrieerd in de kelder. 7 maanden op inox en eik, geen malolactische
fermentatie. 14,08 euro. Fris en elegant. Mooie mond, eveneens erg elegant maar
ook mollig met eiktoets (en het leek me wél malolactische, maar het was er
geen) ©© 28 december, Duijn avond: mooi puur fruit, bloemen; fris
en fruitig, lieve vrouwkes snoep, zacht en elegant en heel slecht geplaatst
tussen de vorige, wat jammer was, deze wijn had de avond moeten starten; ©© 10 februari ’10: Folliez, Mechelen: aroma van witte bloemen (gedroogde),
met bittertje; in de mond breed en complex en zacht, interessant ©©(©)
Redoma, Rosé, 2007: Bretoentje, 12 euro, augustus ’09, aan zee. Diep
gekleurd snoepjesroze; framboos, aardbei, kreupelhout, iets mineraligs; fris en
lekker fruitig, goed gestructureerd, heel evenwichtig; een echte maaltijdrosé
met ballen en verfijning, redelijk complex en erg intens; mooie afdronk ! na
een halve dag nog verfijnder en complexer geworden, excellent en apart, met een
opvallend mooie structuur; een hele mooie interessante rosé ©©© augustus ’10: heel rijk en rijp, mooie afdronk,maar qua ouderdom stilaan
wat op het randje (winkelschap ? ) ©(©)
Gestolen Fiets, Douro DO, 2007: Convento, 22 juli ’10, 10 euro (ongeveer). 20% Tinta Roriz, 20% Touriga Franca, 10% Tinta Barocca, 10% Touriga
Nacional, 5% Tinta Cão en 35% andere soorten. 4
augustus ’10, aan zee: heel rijk, bedwelmend aroma, heel kruidig, gestoofd
fruit, veenbessenconfituur, neuzekes; in de mond zeer veel gestoofd fruit,
bessen ook maar met zachte tannines en een fris zuurtje achterin ©©
Redoma, 2002: Oktober 2011, in een restaurant
in Luxemburg. Wijn met heel veel karakter, zeer kruidig, en met verzachte
tannines, maar dit moet een heel stgevige jongen geweest zijn; niet genoteerd
want met klanten m aar heel
sterk ♥♥♥
Morgadio da Calçada, Douro Tinto, 2005: Wijnhuis jeuris, 29 april 06, 16,5 euro; tinta roriz,
touriga franca en touriga nacional; 15 maanden franse eik. mei 08, CSP: eerst
vet, olie, maar heel complex, eik maar dan ge getoaste, nog absoluut niet
versmolten, na een half uurtje mokka, caramel (roothoofd caramellekes); in de
mond zeer mooi geëikt, rijp fruit, een beetje gekonfijt, een beetje vrouwelijk
en elegant, in de afdronk specerijen; ziel en karakter; na enkele seconden komt
er terug een echo naar boven; opmerkelijk lekker en de topper van de avond ♥♥♥♥(♥)
Morgadio da Calçada, Douro Tinto, 2006: Wijnhuis jeuris, 8 maart ’09, Hilton Antwerp, 16,5 euro. Touriga franca, tinta roriz en touriga
nacional; 15 maanden franse eik. Erg mooie neus met pruimen en kruiden; in de mond elegant, complex en
interessant, een echte mengeling van kruiden en pruimen; op het einde van een
lange proefnamiddag ©©©
Morgadio da Calçada, Dry White Port: 24 februari 08, Wine World Taster of the Year,
Wijnhuis Jeuris, 12,03 euro. Resultaat van een partnership tussen Dirk Niepoort en de familie da
Calçada. Côdega ,Rabigato, Viosinho, Arinto and Gouveio, 30 jaar oude stokken. Leisteen. Lange
schilweking, gevolgd door een fermentatie die duurt tot de wijn bijna droog is
en dan wordt gestopt door toevoeging van brandewijn. Rijping op kleine oude
vaatjes, minimaal 3,5 jaar. In de neus amandelen en een mooie oxydatieve toets
(géén flor !); zoete start en hij blijft dat ook, maar op een speciale manier
ook tegelijk droog; lekkere afdronk; mooi aperitief ♥♥♥
Tawny Reserve Porto: Hilton
Antwerpen, 8 maart ’09, Wijnhuis Jeuris, 13,64 euro. Opmerkelijk aroma: verse
gekookte ham van bij mijn (goede, ambachtelijke) beenhouwer; superbe tawny, met
mooi fruit (framboos), heel complex, mooie zuren en een prachtige afdronk; ik
ben niet gek van tawny, maar wél van de deze ©©©
Morgadio da Calçada, LBV 2003: 24 februari 08, Wine World Taster of the Year,
Wijnhuis Jeuris, 16,4 euro. Wijngaarden in de Cima Corgo (leisteen) regio, 70
jaar oude stokken, een mengeling van Touriga
Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão,
Tinta Roriz en andere. Fermentatie in traditionele lagares, de druiven worden op traditionele
manier met de voeten geplet. 4 jaar rijping op grote houten vaten. 6000
flessen. Behoorlijk intens maar toch elegant en vol fruit; lekker, absoluut
niet plakkerig, intens maar niet overgeconcentreerd; kortom eigenlijk
schitterend ! ♥♥♥(♥) 8 maart ’09: elegant en fruitig,
zuiver en fris; niet meer gekwoteerd (laatste glas van 7 uur proeven) maar
waarschijnlijk zoals de vorige keer
Bodegas Nieto Senetiner
°1905 door Italiaanse immigranten. Sinds 1969 in handen van Nicanor Nieto
en Adriano Senetiner die het domein ingrijpend moderniseerden. In 1998
overgenomen door de Perenc groep. Nieto en Senetiner vertrokken en richtten Viniterra
op. Sinds 2000 met de hulp van Alberto Antonini (ex-Antinori) en Roberto
Gonzalez. Domein van 300ha in Vistalba. Mooi en breed gamma met karaktervolle
wijnen.
Nieuw-Zeeland
Eerste druiven in 1818 door anglikaanse missionarissen. Daarna franse, engelse
en spaanse wijnbouwers. Onderbrekingen door phylloxera en
geheelonthoudingscampagnes. Vanaf de jaren zestig stilletjes populairder
wordend tot de oorspronkelijke 400ha begin jaren 60 zijn uitgegroeid tot een
volwassen 14.000 ha in 2003. Nieuw-Zeelandse witte wijnen wisten zich op korte
tijd befaamd te maken, grotendeels door de unieke Sauvignon Blanc die in de
regio Marlborough gemaakt word.Het matige zeeklimaat (westenwinden, afkoeling
door de nabijheid van de oceaan) is bij uitstek geschikt voor het maken van
frisse witte wijnen. Eigenlijk bestaat het land uit twee eilanden, het North
island en het South Island, die onder elkaar liggen. Omdat beide eilanden
redelijk smal zijn liggen wijngaarden er nooit meer dan 170 kilometer van de
kustlijn en ondanks de vele uren zonneschijn maakt de zeer zuidelijke ligging
het er tamelijk koel. Het lezen van een Nieuw-Zeelands etiket is erg eenvoudig.
De belangrijkste informatie zijn de vermelding van het druivenras en de regio.
Om de regio te mogen vermelden moet 85% van de gebruikte druiven eruit
afkomstig zijn. Indien het een monocépage wijn is moet hetzelfde percentage
minimaal gebruikt zijn. Bij vermelding van meerdere soorten is het de
eerstvermelde die het hoofdbestanddeel vormt. Het afleiden van de kwaliteit kan
u alleen aan de hand van de vermelde naam van de wijnbouwer (of aan de prijs).
De Nieuw-Zeelandse wetgeving laat geen verrijking met suiker toe. Aanzuren mag
wel. Wettelijke beperkingen rond opbrengst bestaan niet en door het zeeklimaat,
met veel regen, is de opbrengst soms erg hoog. Vandaag bestaan er zo’n 460
wijnmakers, maar de vier grootste staan in voor 50% van de productie. De
aanplant is eerder klassiek. Sauvignon Blanc is het dichtst aangeplant en is de
trots en glorie van de Nieuw-Zeelandse wijnwereld. Er wordt geweldig goede en
levendige witte wijn mee gemaakt, zeer pittig en met prachtige geuren. Zelfs de
iets goedkopere flessen zijn zeer aangenaam, de iets duurdere vaak
adembenemend. Veel wijnkenners vinden dat uit dit land de beste Sauvignon Blanc
ter wereld komt. Iedere wijnliefhebber moet hier een paar flessen van geproefd
hebben (en bij voorkeur klaar hebben liggen voor gebruik). Gaat goed samen met
asperges. Ook de chardonnay-druif aardde hier zeer goed. De hiermee gemaakte
wijnen kunnen eenvoudig en licht zijn, maar ook prachtig complex, vol tropisch
fruit. De in Europa vaak verguisde Müller-Thurgau doet het hier goed, vooral in
Gisborne Valley. Hij levert een zeer droge, aangenaam bloemige witte wijn op.
Eigenlijk is het de druif waarmee het in de jaren 70 begon, maar nu zwaar op de
terugweg (er zouden nog zo’n 300 ha overblijven). De riesling wordt in
hoofdzaak gebruikt voor zoete, door botrytis aangetaste wijnen. Ook pinot gris
en gewurztraminer. Wat betreft rood lijkt Nieuw-zeeland één van de weinige
Nieuwe Wereld landen te zijn die de koppige pinot noir goed weet te hanteren.
De kwaliteit wordt elk jaar nog beter. Ze smaken naar gedroogde pruimen,
kersen, tabak en kruiden. Ook merlot en cabernet
sauvignon.
Domaine Nigri
Monein, Jurançon.
°1685. Sinds 1993 olv de oenoloog Jean-Louis Lacoste. 30 jaar oud domein. 13ha met gros en petit
manseng, camaralet en lauzet. Jean-Louis is een fan van de lokale lauzet-druif.
Het domein maakt één droge en twee zoete wijnen. Goed domein.
Weingut Nigl
Senftenberg, Kremstal. Martin Nigl. Grüner veltliner en
riesling op gneis als onderbodem. Heel sterk bezig met het werk in de
wijngaard. Maakt geconcentreerde wijn met mineraliteit die op hun best zijn na
een jaar of tien. www.weingutnigl.at
Nika Bakhia – Nika Wine
Anaga, Sighnaghi, Kakheti. Architect-beeldhouwerdie naar Duitsland
geëmigreerd was, maar die in 2006 een perceeltje sameravi en een kleine
verlaten marani (wijnkelder) kocht. Breidde uit met percelen in Tsarapi en Akhochi in de appellatie
Kardenakhi. Vandaag 6 ha, met 4ha saperavi en witte druivenrassen als
rkatsiteli. Plantte zelf ook kikhvi, kakhuri en cabernet sauvignon aan. Bio. De
opvoeding duurt twee jaar op qvevri, hij gebruikt een beetje sulfiet bij het
bottelene. 12000 flessen per jaar. Wijnen in de natuurlijke stijl. Begaafd
kunstenaar. www.nika-wine.com
Domaine Erell Ninot
Rully, Bourgogne. Deze jonge vrouw nam in 2003 de leiding van het
familiedomein over (vader en grootvader waren belangrijke figuren in Rully). Werkte
daarvoor ondermeer in Australië. Zeer getalenteerd wijnmaakster met een grote
toekomst. Wijngaarden in Rully en Mercurey. 10ha.
Ramaz Nikoladze –
Nikoladzeebis Marani
Nakshirgele,
Imereti, Georgië. Polycultuur. °2007. 0,7ha met Tsitska en Tsolikouri, beide witte
druivenrassen. 80 jaar oude stokken. Klei enj silex, 150m hoogte. Enherbement.
8 qvevris (amforen). De Tsitska krijgt geen schilweking, de Tsolikouri wel (2,
3 of 4 maanden). Ongeveer tien maanden
rijping op amfoor.
Castello di Nipozzano
Toscane, Italië. Al sinds eind 19de eeuw eigendom van de Frescobaldi's,
toen Leonia degli Albizzi huwde met Angelo Frescobaldi. De huidige oenoloog is
Nicoló d'Afflito. Domein van 630ha waarvan 160ha wijngaard. Tussen de 300 en
400meter boven zeeniveau en een droge en rotsachtige ondergrond met veel klei
en zandsteen. Drie Chianti Rufina's, een normale, een riserva, en de Montesodi
(100% sangiovese, 8 maanden eik); ook een super-Toscaan, de Mormoreto, een
blend van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot, een Toscana IGT.
Anita & Hans Nittnaus
Gols, Neusiedlersee, Oostenrijk. °1927 door Johann Nittnaus, de grootvader.
Zoon Johann maakte de switch naar 100% wijn en in 1985 nam kleinzoon Hans
(°1955) het roer over, alhoewel hij eigenlijk een muzikale carrière op het oog
had. 25ha. 90% rood met de nadruk op blaufränkisch, daarna zweigelt,
blauburgunder, merlot en st laurent. Wijngaarden op de Ungerberg, de Altenberg,
de Speigel en een gepachte wijngaard op de Mönchhofer Kurzberg. Pannobile lid.
Wit met chardonnay, sauvignon blanc en neuburger (geen chaptalisatie).
Natuurlijke gisten. Geen filtering voor de rode wijnen. Zeer kwaliteitsgericht.
De topcuvées zijn hun Pannobile van zweigelt, de Comondor, een blend van
merlot, zweigelt en blaufränkisch en een pinot noir van de Kurzberg. Ook wat
wit van de kalk en leisteen wijngaarden van de Leithaberg. Met de Turn Me Red (www.turnmeredwine.com) campagne probeert hij momenteel de Amerikaanse markt te veroveren (mét screwcap!).
www.nittnaus.at In België verdeeld door Kurt Ryslavy in Brussel en Pasqualinno in
Opglabbeek.
Domaine de Nizas
Caux, Pézenas,
Languedoc. °1998 door de Amerikaan John Goelet, eigenaar van
andere domeinen in Californië en Australië. De eerste jarren wordt de wijngaard
geherstructureerd en heraangeplant. Arnaud Deville is de directeur. 62ha. Zeer
uiteenlopende terroirs, maar steeds goed drainerend en met een
vocht-vasthoudende kleilaag op ongeveer tien meter. Syrah,
mourvèdre, grenache, cabernet sauvignon, merlot, petit verdot, carignan,
sauvignon blanc, viognier en muscat. Gemiddeld 15 jaar oude
stokken, met ondermeer 50jaar oude carignan. Lutte raisonnée. De jongere
wijngaarden worden machinaal geoogst, de oudste en beste met de hand. 15 à 25
dagen schilweking, 9 à 12 maanden vatrijping. www.domainedenizas.com In België verdeeld door Wijnen Jacqueline uit Nijlen.
Nk’Mip Cellars (Inkameep
Vineyards)
Osoyoos, Okanagan
Valley, Canada. Pinot Blanc, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot, Cabernet
Sauvignon, Syrah. Eigendom van
Osoyoos indianen olv Chief Clarence. Deels met eigen druiven, deels met die van
de omliggende wijngaarden. www.nkmipcellars.com
Chardonnay,
2012: 14 juli ’14, Canada. Roze pompelmoes, wat
lavendel. Rijp, rijk, wat boterig (40% eik ?). Niet complex, wel lekker **
Castel Noarna
Nogaredo, Trentino. Marco Zani (°1966), een fan van de nosiola druif, die
volgens hem pas na vier, vijf jaren op fles echt op zijn best is. 7ha, met veel
verschillende druivenrassen waarmee hij een paar mooie blends maakt. Mooi 11de
eeuws kasteel en omliggende wijngaarden, in de familie sinds 1974, toen Marco's
vader een reeks vernieuwinge in wijngaard en kelder opstartte.. www.castelnoarna.com
Domaine du Noble
Loupiac. Patrick Déjean. Sinds 1880 in de familie. Beste
domein van de AOC Loupiac. 13,5 ha wit 85% sémillon, 15% sauvignon, 40 jaar
oude stokken. Wijngaarden op twee heuvels, één met klei en kiezel op het zuiden
gericht, één met klei en kalk op het zuidwesten gericht. 18 à 24 maanden
opvoeding op eik. Ook 2ha rood met 40% cabernet franc, 40% cabernet sauvignon
en 2% merlot. Dejean père & fils. Levendige en zeer elegante Lupiac met een
erg zuivere botrytis-toets die goed veroudert (en dan harmonieuzer wordt).
Château la
Noblesse
La Cadière d’Azur, Bandol. 14ha. Overwegend klei.
Grondbewerking. Henri Gaussen en dochter Agnès Cade, oenologe, sinds 1990.
Opgericht door de familie in de jaren 30. Goed gemaakte Bandol’s, maar volgens
sommigen zit er meer in omdat het domein wat twijfelt tussen traditie en moderniteit
en zijn stem nog niet gevonden lijkt te hebben. www.chateaudelanoblesse.com
Bodega Noemia de Patagonia
Rio Negro, Patagonia. Gesticht door de Deen Hans Vinding-Diers & gravin
Noemi Marone Cinzano. Hij was de consultant-wijnmaker voor Humberto Canale, zij
bezit een domein in Brunello di Montalcino, Argiano. Bouwden een kelder en een
huis ten Z van de Negro rivier rond een oude wijngaard met 80 jaar oude Malbec
stokken. Koele nachten, zeer zuivere omstandigheden met zo goed als geen
ziektes. Met de hand geplukt en op sorteertafels (fanatiek) getrieerd en
ontsteeld. Drie weken schilweking, geen pompen, alleen zwaartekracht. Geen
vreemde gisten. Rijpen op Franse Radoux vaten met een erg fijne korrel om te
veel hout te vermijden. Het hele proces gebeurt met de hand. Geen collage, geen
filtering. Eerste oogst in 2001 (2164 flessen en 30 magnums). Drie cuvée's. De
Noemia is de hoofdwijn, gemaakt met meer dan 70 jaar oude malbec stokken en
volledig gerijpt op 100% nieuwe eik (geen 2005: de oogst werd zwaar beschadigd
door vorst). Er worden maar 3000 flessen van gemaakt. De tweede wijn is de J.
Alberto (95 % malbec, 5% merlot, 50 jaar oude stokken, kleine productie van
8000 flessen). De derde wijn, A Lisa, wordt gemaakt met druiven van
verschillende wijngaarden en rijpt uitsluitend op derdejaarse eik. www.bodeganoemia.com
Domaine de la Noiraie
Benais, Bour. Jean-Paul en Michel Delanoue, de zesde generatie al. Tot in 1976 slechts zijdelings met druiventeelt bezig, vanaf dan
uitsluitend met wijn en sparren. 31ha verspreid over vier gemeenten met veel
uit elkaar gelegen percelen, wat ze zelf als een voordeel zien omdat ze zo mooi
kunnen assembleren en beter beschermd zijn tegen situaties als hagel. Familiaal
domein. Klei-kalk. Soliede wijnen. RVF Classement Loire feb 2006, N°60. www.domaine-de-la-noiraie.viabloga.com
Noon Winery
Winzergenossenschaft Nordheim
Nordheim, Franken. Momenteel geleid door Oskar Georg Noppenberger met Ernst
Braun als wijnmaker. °1951. 240 leden, 293 ha en goed voor een jaarproduktie
van 2,2 miljoen flessen. Wijngaarden in Nordheim, Escherndorf en Fürstenberg.
Klassiek terroir met veel schelpkalk. 40% müller-thurgau, 20% silvaner, en
andere. Tweede grootste co-op van Franken. Sterk gefocust op kwaliteit en meer
en meer ook internationaal als dusdanig erkend. Naar het schijnt een bezoek
waard. www.wgn.de
Nord Vaudois
Zwitserland. 415ha. Vaud. Vully, Bonvillars, Côte de l’Orby. Kalk, klei en
zand. Witte, florale, vaak nog licht parelende en jong te urinken chasselas. Bij
tomaat garnaal, geroosterde kip, terrines, gegrild wit vlees.
North Yuba VA
California, Central Valley. Koeler klimaat dan de andere delen. Omvat
alleen het wijngoed Renaissance Vineyards op een bergwand van de Sierra Nevada.
Clos Normandin
Bordeaux. Jean-Marc Alicandri (°1974) nam in 2000 de 45 ha wijngaard van
zijn vader over die vroeger alles en vrac verkocht aan anderen. Geholpen door
Olivier Dauga ( ook Ch. Le Lux Régula). Eerste millésime 2000. Renoveert en
moderniseert de wijngaard en de kelder. Ambitieuze jonge wijnbouwer met
toekomst. Maakt gemakkelijke, ronde wijnen met veel eerlijk fruit. Drie cuvées:
La Concubine de Normandin (Clairet), Clos Normandin (Bordeaux Suerieur) en een
cuvée Prestige.
Norte Chico
Chili. 450km ten Noorden van Santiago en noordelijkste en warmste wijnregio
van Chili. Zeer lang vooral bekend voor de produktie van de Moscatel druif
waarmee Pisco, Chili's nationale sterke drank, gemaakt wordt. Omvat de valleien
Elqui en Limari die beiden worden gebruikt als geografische aanduiding voor
wijnen, Norte zo goed als nooit.
Bodega Norton
Lujan de Cuyo,
Mendoza. Immens domein. °1895 door de Engelsman Edmund J.P. Norton, als één van
de eerste van Mendoza. In 1989 aangekocht door de Oostenrijkse kristal-familie
Langes-Swarovski in de persoon van Gernot Langes, met Michael W.J. Halstrick,
zijn stiefzoon, als directeur. 1265ha waarvan in 2006 680ha was aangeplant.
Daarnaast worden er ook nog druiven aangekocht. Jaarproductie van 18 miljoen
flessen per jaar. Sinds 1989 zeer grote investeringen en heel modern uitgerust.
Sterk gecomputeriseerd. Groot project rond parcellaire selectie. Momenteel met
Jimena Lopez als oenologe (ex-Trapiche en Chandon, en sinds 2004 bij Norton).
De Gernot Langes is de pas onlangs gelanceerde topcuvée. www.norton.com.ar
Nosiola
Deze druif uit het Italiaanse Trentino is goed voor een elegante,
nootachtige witte wijn.
Nostrano
Lokale blauwe druif uit het Zwitserse Ticino. « boers maar
interessant » ?
Cantina del Notaio
Rionero, Basilicata, Italië. °1998 maar met wijngaarden die 30jaar oude
stokken bevatten en opgericht met de specifieke bedoeling om aglianico wijnen
te maken. 35.000 flessen per jaar. Gerardo Giuratrabochetti, landbouwkundige,
is de eigenaar. 26ha. Snel één van de beste Aglianico del Vulture's aan het
worden. Consultant Luigi Moio, de aglianico specialist. Mooi oud
hoefijzervormig keldercomplex. La Firma is de top maar de tweede, sneller
drinkbare Il Repetorio is minstens even goed. Maken ook een rosé en een zoete
witte. http://www.cantinadelnotaio.it Website met erg goede informatieve
video. In België verdeeld door Licata in Diepenbeek.
Il Rogito, Aglianico del
Vulture Rosato, Cantina del Notaie, 2004: Licata, 18 juli 06, 12,95
euro. 100% aglianico. 12 maanden derdejaars barrique, 14,5% alcohol ! 23
augustus 06: intense diepe kleur; aroma met wat hout dat eerder aan een rode deed
denken en heel veel kirsch, erg intens; ook in de mond terug die krieken op
alcohol, stevige zoete tik wat hem waarschijnlijk een aangename dessertwijn
maakt (géén chocola! Wel apart), heel stevig met een zeer lekkere afdronk; zeer
aparte wijn die erg goed ontvangen werd ♥♥♥(♥)
L’Atto, Basilicata IGP, 2013: Gemiste CSP degustatie oktober ‘14, dag 2. 100% Aglianico. 7 dagen
schilweking op inox, dan vijfdejaarse
eik. Kruidig; mooi vol, zacht, zwart fruit, aangenaam, niet veel diepgang maar
wel aangenaam **
Il Repertorio, Aglianico del Vulture, 2011: Gemiste CSP degustatie oktober ‘14, dag 2.
100% Aglianico. 10 dagen inox, 12 maanden eik. Gesloten, wat kruidig, wat zwart
fruit; nogal hard en hermetisch, bitter; ok bij stevig vlees ? *
La Firma, Aglianico del Vulture, 2010: Gemiste CSP degustatie oktober ‘14, dag 2.
100% Aglianico. 25 dagen schilweking, 12 maanden franse eik. dag 2 : nogal gesloten, wel zwart fruit
en zoethout; in de mond bitter maar erg intens en geconcentreerd, een blokske
wijn, mooie zachte afdronk, geen spoor van oxydatie, intens en machtig maar
lekker (en waarschijnlijk na wat karen kelder nog veel lekkerder); mooie
afdronk ***
Il Sigillo, Aglianico del Vulture,
2009 : Gemiste CSP
degustatie oktober ‘14, dag 2. 100% Aglianico. 30 dagen schilweking, 24 maanden
eik. Erg gesloten; gesloten, bitter, maar ook fruit meer achterin; zeer
gesloten, moeilijk te beschrijven
Château de
Nouvelles
Tuchan, Fitou,
Languedoc. Tot in 2005 Robert Daura-Fort, maar nu olv van zoon
Jean-Rémy. 45ha rood met 45% carignan, 35% grenache, 20% syrah, en 20ha wit met
46% grenache, 23% maccabeu, 19% muscat en 12% muscat d’alexandrie. Warme,
karaktervolle en sympa geprijsde fitou’s, heel sterk carignan-getypeerd en
genereuze en complexe zoete wijnen.
Abbazia di Novacella
– Kloster Neustift
Varna, Alto
Adige. °12de eeuw. Nog steeds een werkend en actief klooster. 20ha. Maken wijn
van drie domeinen: in het klooster zelf, met witte druiven als kerner,
sylvaner, gewurztraminer, müller-thurgau, rulander en veltliner; in het
Marklhof am Schreckbichl in Girlan, waar ondermeer blauburgunder en vernatsch
aangeplant staat en vooral rode wijn gemaakt wordt; en in het Kloster Mariaheim
in Bolzano waar lagrein aangeplant staat. Kelders in Marklhof en Neustift.
Onder de Praepositus naam worden de wijnen van de oudste en best gelegen
stokken gelanceerd. Bekendst voor hun uitstekende sylvaner. In 2009 werd
Celestino Lucin, °1962, afgestudeerd in San Michaele en met ervaring bij
Colterenzio en Elena Walcch, de lokale oenoloog/keldermeester, door de Gambero
Rosso uitverkozen tot wijnmaker van het jaar. Hij werkt al sinds 1998 voor het
klooster. Urban von Klebelsberg is de zakelijk leider. www.kloster-neustift.it In België wordt een deel van het gamma verdeeld door
Vinesse in Temse.
Müller-Thurgau, 2012: 24 januari, Primo, Otranto. Fijne, luchtige en elegante neus; fris, frutig
en zuiver. ©©
Kerner, Praepositus, 2007: Hilton
Antwerpen, Wine World taster of the Year, 8 maart ’09, 15,95 euro, Vinesse. Sec en droog, doet wat aan
gips en apotheker denken; in de mond droog, fruitiger en erg interessant, mooi,
vol & met fraîcheur en een mooie structuur; goed gemaakt met een mooie afdronk
! ©©©
Quinta do Noval
Pinhao, in de Cima Corgo regio,
In 1894 kocht Antonio José da Silva na de
phylloxera crisis een 2,5 ha grote wijngaard vlakbij de stad Pinhão. Hij
beplantte hem met wijnstokken die de phylloxera overleeft hadden en nog op hun
originele onderstok stonden en doopte de wijngaard Nacional. Het waren immers
bijna de enige nog origineel Portugese wijnstokken die nog te vinden waren. Met
de druiven van deze wijngaard wordt de legendarische Nacional porto gemaakt, in
kleine hoeveelheden, zo’n 3000 flessen. Dit gebeurt alleen in de beste jaren en
de 1931 was de eerste porto die van Robert Parker 100 punten kreeg. In 2006
werd er nog een fles verkocht in London, voor een pittige 5060 Engelse Pond.
Vandaag zijn recente flessen te koop voor prijzen die rond de 500-600 euro
liggen, maar vroeger werden de flessen weggegeven aan wijnhandelaars die genoeg
van de “gewone” Noval kochten.
Cantina Novelli
Perugia, Umbrië. Stefano Novelli. °2000 met 800ha land en
56ha wijngaard in Montefalco en Spoleto. Het domein mikt op druivenrassen uit
de regio en wil ze desgevallend ook herwaarderen. Voor wit zijn dit de
trebbiano spoletino, de grechetto en de pecorino, voor rood de canaiolo, de
ciliegiolo, de sangiovese en de sagrantino. Veel oude stokken. Massimo Giacchi
en Simone Proietti zijn de oenologen, Maurilio Chioccia en Attilio Scienza de
consultants. www.cantinanovelli.it
Pecorino, 2009: Umbria, 29 november ’10, Wijnfestival Kortenberg, 13,6 euro. 100jarige
stokken in een heel hoge wijngaard met gemengde aanplant met ahornbomen. Mooie
expressieve neus; rond en mooi karakteristiek, i love a good pecorino ©©
BiancoCube, 2009: Italiaan Wavre, juni ’11.
Grechetto, pecorine en trebbiano spoletino. Aan zee, juli 2011: mooie
complexiteit in de neus; veel volume, mooie structuur, breed en complex, erg
lekker, misschien een wat korte afdronk maar toch ♥♥(♥)
RossoCube, 2009: Umbria, 29 november ’10, 8,5 euro. Sangiovese, cilieliogo en canaiolo.
Kruidige en heel smakelijk en lekker, mooie wijn voor weinig geld ©©
NeroCube, Umbria,
2008: Italia Autentica, 9 september
2011, 8,85 euro. Sagrantino en andere. 18
November 2012: een beetje een scherpe neus, maar ook straf en erg mannelijk,
erg strak en bijna agressief, maar op een positieve manier; zachte tannines;
stgevige knaap die wel drinkklaar is (er zit zwart fruit achter de teer!);
afdronk van pralines van zwarte chocola met kirsch en marsepein; geen wonder
van complexiteit, maar wel lekker en interessant ♥♥
Montefalco
Rosso, 2007: Umbria, 29 november ’10, 12,7 euro. Na walsen mooi
intense neus; rood fruit, kirsch en heel zuiver van smaak; erg leuk ©©
Sagrantino
de Montefalco, 2005: Umbria, 29 november ’10, . neus van een superieure hoestsiroop, maar voor
de rest heel gebald en gesloten; goed denk ik maar nog vijf jaar te vroeg
(minstens) ©©
Chateau des Noyers
Martigné-Briand, Loire. Elisabeth en Jean-Paul Besnard.
20ha. Onlangs volledig gerestaureerd en omgebouwd tot luxe chambres-d'hôtes.
Sterke vooruitgang de laatste jaren. Fijne en smakelijke Coteaux-du-Layon. 10ha rood met 70% Cabernet franc en 30% Cabernet sauvignon. 7ha chenin
blanc. www.chateaudesnoyers.fr
Domaine des
Nugues
Lancié. 36,2h, grotendeels binnen de AOC Beaujolais-Villages. Ook
Fleurie en Morgon en een halve ha syrah. Dankzij tamelijk oude stokken
(gemiddeld 45 jaar oud) een mooi product met wat verouderpotentieel. °1976 door
Gérard, sinds 2000 samen met zoon Gilles. www.domainedesnugues.com
Beaujolais-Villages Blanc, 2013: 6 juni ’14, 10,7 euro,
Jonge stokken (selection massale). Inox. Espacevin. 14 juni ’14 : frisse,
fruitige neus, vol citrustonen ; ook in de mond fris en fruitig, met mooie
zuurtjes en een heel klein maar aardig mineraal tikje **
Nuits-Saint-Georges AOC
Côte de Nuits. 293ha. Deze appellatie strekt zich uit over een
7km lange strook in de dorpen Nuits-Saint-Georges en Premeaux en omvat 41
premiers crus met uiteenlopend karakter. Les Cailles, Les St Georges en les
Vaucrains leveren klasssieke en volle tanninerijke wijnen op door hun stenige
ondergrond ten zuiden van het stadje. Rond Prémeaux-Prissey liggen Clos de la
Maréchale en Clos Arlot met zeer rijke wijnen. Meer noordelijk liggen ondermeer
Aux Boudots en Aux Murgers, die zachte en toegankelijkere wijnen opleveren.
Over het algemeen zijn deze wijnen compact en extractrijk, met veel tannines
voor een lange bewaartijd. Ze kennen aroma’s van kersen, hout en kruiden en na
ouderen een geur van wild en zwarte bessen. Ze zijn koppig, vlezig, sappig en
fluwelig tegelijk, met vaak een heel mooie nasmaak. Na hun tiende jaar zijn ze
het best, maar ze zijn ook heel lekker ervoor (na minimum vijf jaar kelder).
Perfect bij hazenrug met wilde paddestoelen. 2011 bracht mooie en snel
drinkabre wijnen voort.
Nuits-Saint-Georges jaargangen
1997 was teleurstellend met een gebrek aan zuren
en finesse. 1998 zag stevige tannines die nu aan het verzachten zijn. 1999 was
een uitstekend jaar met rijke en rijpe, vlezige wijnen. 2000 was
teleurstellend. 2001 was alleen goed voor de premiers crus omdat alleen daar de
druiven echt rijp werden. 2002 was goed, maar beter voor de gewone dan voor de
premiers crus. 2003 was een erg slecht jaar omdat de druiven té rijp werden.
2004: veel vegetale en dunne wijn, met enkele uitzonderingen in het noorden.
Briljant en rijk 2005, goed voor decennialange kelderrijping. Goed 2006 en
beter dan veel andere Bourgondische AOC's in dit jaar. 2007:
een moeilijk en wat onregelmatig jaar, die van Saint-Georges, Cailles en Pruliers zijnhet meest geslaagd.
Dichte, compacte wijnen voor 2008 bij wie zijn rendementen onder controle
hield. 2009 leverde stevige wijnen op met veel bewaarpotentieel voor de
toppers.
Nuragus
Deze zeer ouhet druivenras gaat waarschijnlijk terug op de Feniciërs. De
wijngaarden liggen in het zuiden van Sardinië, in de omgeving van Cagliari en
Nuoro. De wijn is subtiel en aangenaam.
Nuragus di Cagliari DOC
Sardinië. Wit met de nuragus druif. Dit zeer oude druivenras gaat
waarschijnlijk terug op de Feniciërs. De wijngaarden liggen in het zuiden van
het eiland, in de omgeving van Cagliari en Nuoro. De wijn is subtiel en
aangenaam. Wordt gedronken bij voorgerechten of vis. Ook lichtzoet (dan bij
pasta) of frizzante naturale.
Nus - Valle d'Aosta DOC
Bestaat als Nus Rosso, een fluweelzachte rode wijn met ongebruikelijke
vegetale aroma's die fris te drinken is en bestaat uit een blend van petit
rouge en vien de nus en als Nus Passito die gemaakt is van pinot gris en wit,
lichtzoet en zeer aromatisch is. De Nus Malvoisie Flétri is zoet
en aromatisch à la passito. 10-12°C.