Paul Jaboulet Ainé
Tain l’Hermitage, Rhône, Frankrijk. °1834 door Antoine
Jaboulet. Verdergezet door zijn zonen Paul en Henri. 100ha, gemiddeld 40 jaar
oude stokken, 25 à 35 hl/ha. Lutte raisonnée. Constante kwaliteit sinds de jaren
50, een beetje zwakker en wat overgeconcentreerd sinds de eeuwwisseling, met
enkele serieuze dieptepunten. Overgekocht in 2006 door de Zwitserse familie
Frey (eigendommen in de Champagne en de Bordeaux, Chateau La Lagune) omwille van de hoge erfenisrechten. Wijnmaker
bleef nog even Laurent Jaboulet, maar de nieuwe chef (en oenologe) Caroline
Frey, de wijnmaakster van La Lagune, stelde al snel Denis Dubourdieu aan als
supervisor. Jacques Desvernois is de kaldermeester. In de wijngaard werden al
maatregelen genomen om de opbrengst te beperken en werden de traditionele
manden vervangen door kleinere dozen om minder schade tijdens het transport te
krijgen. In de kelders werden de vaten vervangen en voortaan wordt alleen nog
nieuwe en eerstejaarse eik gebruikt. Het hoofdkwartier zal verhuizen naar het
Domaine de Thalabert waar ook nieuwe kelders zullen worden gebouwd. De nieuwe
eigenaar wil ook uitbreiden: 1,8ha in de Côte-Rôtie werden al aangekocht.
Helaas werden ook de prijzen stevig verhoogd. 2007 werd de eerste jaargang
waarin ze voor het hele proces verantwoordelijk waren. De Hermitage La Chapelle
is al vijftig jaar te rekenen bij de top van de aoc (hij kreeg recent het
gezelschap van een tweede wijn, La Petite Chapelle) met een zwakke periode in
de jaren 90). Ook een goede Côtes du Rhône, de Parallèle 45, en een sterke
Crozes-Hermitage, de Domaine de Thalabert. Sommige critici verwijten het huis
dat ze Bordeaux proberen te maken, anderen noemen het Rhône – nieuwe
stijl. www.jaboulet.com In België verdeeld door De Coninck in Waterloo, in Nederland door Oud
Reuchlin & Boelen in Zoetermeer.
Les Traverses, Ventoux, 2010: De Coninck, 23 juni ’11,
6,9 euro. 80% grenache blanc en 20% bourboulenc. 25 jaar oude stokken. Inox en dan
voor 50% een kort eikverblijf. 40 hl/ha.
juli ’11, aan zee; strogeel; citrus, wit fruit en een toetsje drop; in
de mond drop, venkel, achteraan citrus en een mooi lange mondindruk; erg sterke
prijs/kwaliteitsverhouding ♥♥
Parallèle "45",
Blanc, Côtes du Rhône, 2011: De Coninck,
7,9 euro, 21 november 2012. 50% grenache blanc, 20%
marsanne, 20% viognier, 10% bourboulenc, 25 jaar oude stokken. nogal gesloten,
pas na walsen wat citrus en bloemen ; droog maar nogal neutraal, pas na
lang ronndraaien wat smaak ; ok maar echt niet meer ♥
Parallèle "45", Rouge, Côtes du Rhône, 2003: Wijnhandel Jan Vos,
Herentals, 19 augustus 06, 8,85 euro. Leuk. ©
Parallèle "45", Rouge, Côtes du Rhône, 2010: De Coninck, 7,99 euro, 21
november 2012. 60% Grenache en 40% syrah. filter en eenvoudig rood fruit, wat cassis,
nogal gesloten ; in de mond eveneens wat zwijgzaam, maar wel ok, met
correcte tannines, ok zuurtjes en net genoeg fruit ; proef vooral grenache
maar ruik vooral syrah; aangenaam ♥
Les Sauvagères, Paul Jaboule
Ainé, Saint-Péray, 2001: 9 juni 05, 7,9 euro, De
Coninck. 100% marsanne. RVF juli-aug 05: ‘fin et frais, avec des notes d’agrume
et de fruits blancs. Prêt à boire.’ Erg intense gele
kleur; aroma met anijs, hele goede verse okkernote, vers van de boom,
appelsienschil; in de mond een volle indruk met frisse zuren, droog wit fruit
en een notig en lekker einde; aangename afdronk; goed gemaakte en originele
wijn; anne hield ervan; goed aperitief op zichzelf, zonder hapjes. ©©
Mule Blanche, Crozes-Hermitage
Blanc, 2002: Wijnhandel Jan Vos, 19 augustus 06, 17,9 euro. 7ha
wijngaard. 50% marsanne, 50% roussanne. 40 à 60 jaar oude stokken. 40hl/ha. 6 à
9 maanden op eik. 12 december 06: zeer mooie lichte goudgele kleur met
schittering; mooie viscositeit; aroma is elegant en fijn, wat notig,
appelbloesem (verdorie, zoals in het boekske); in de mond vol maar fris, je
proeft de concentratie, intense finish, maar mist toch wel wat fruit, alles is
wel héél elegant…peperkoek in de afdronk verwijst naar het hout, mooi gedaan. ©©.
Jacquart
Reims. °1962. Merk van Alliance
Champagne, een groepering van drie coöperatieves
(Union Auboise (Veuve A. Deveaux), Covama (Pannier) en Cogevi (Collet).
350ha van de groepering. Vier cuvées, in een eerder strakke stijl.
Philippe Dupuis is de keldermeester. www.champagne-jacquart.com
Jacquère
Met deze zeer productieve Franse druif uit de Savoie wordt een wat
eigenaardige witte wijn gemaakt die populair is bij de skiërs. Komt vooral tot
zijn recht wanneer aangeplant op kalkrijke grond.
Château des Jacques
Romanèche-Thorins, Beaujolais. 36ha, waarvan 27 in Moulin-à-Vent en 9ha wit (chardonnay op kalkgrond voor
de cuvée Clos de Loyse). 200.000 flessen per jaar. Vanaf 1928 eigendom van de
familie Thorin, maar groot gemaakt door Michel Sauzey die nadat hij in 1987
zijn négoce verkocht zich concentreerde op dit domein en het zijn eigen stijl
gaf. In 1996 aangekocht door Louis Jadot, de négociant uit de Bourgogne. Hij
stuurde zijn wijnmaker, Guillaume de Castelnau, een ex-majoor van de cavalerie,
die na zijn carrière in de leer ging bij mensen als Coche-Dury en Jayer, naar
het domein om het tot nieuw leven te wekken. Dit gebeurt vooral door de
introductie van technieken die voor de Bourgogne al erg normaal zijn, maar die
in de Beaujolais met zijn meer op volume gerichte verleden nog niet massaal
worden toegepast. Zo werd het gebruik van kunstmest en onkruidbestrijder zo goed
als gestopt (het domein is op weg naar een biodynamische cultuur), wordt er nu
geplukt met de hand en wordt de maceration
carbonique niet langer gebruikt. Triage op oogsttafels. Het domein past de
enherbement toe en houdt zelfs rekening met de aardstralen. 50 hl/ha. Tegen de
traditie in wordt hier ook ontsteeld. Alleen natuurlijke gisten.
Temperatuurgecontroleerde extractie. Lange cuvaison (30 dagen) en eigenlijk erg
Bordelees qua keldertechnieken. 50% van de wijn rijpt op nieuwe barrique, een
deel blijft op inox om leter te kunnen corrigeren op fruitigheid. De
wijngaarden liggen verspreid over verschillende terroirs: la Roche (kwartsiet),
Grand Carquelin (mengeling van graniet) en Rochegrès (grès, rijk aan mangaan).
De Grand Clos reeks komt van vijf aparte percelen. Eén van de vaste waarden van
de AOC Moulin-à-Vent, maar tegelijk wat apart omdat de wijn veel mineraliger is
dan zijn concurrenten en over een heel stevige structuur beschikt. Erg
karaktervol. In de Morgon wordt de kwaliteit van het Château de Bellevue (nu
herdoopt tot Château des Lumières) verder onder handen genomen.
Chateau St Jacques d'Albas
Laure, Minervois, Languedoc. 75ha groot domein. In 2001
aangekocht door zakenman Graham Nutter en echtgenote Beatrice die het wat
verwaarloosde domein nu terug op niveau aan het brengen is (voorheen gingen de
druiven naar de coöp). 24ha, met 30% syrah, 30% grenache, 30% carignan, 10%
mourvèdre. 1,5ha wit met roussanne, viognier en vermentino, pas aangeplant in
2006.Goed uitgeruiste nieuwe kelders, maar ook aandacht voor lage opbrengsten,
organische landbouw en heraanplantingen. De grond van de wijngaarden, op
stervan na dood na jaren chemische onkruidbestrijding, wordt terug tot leven
gewekt door het toevoegen van homeopathische hoeveelheden mineralen (Methode
Cousinié) en het inploegen van schapenmest. De Cuvée La Chapelle is een 100%
syrah. In de gewone cuvée zit vooral grenache en carignan, met een spatje
syrah, in de Cuvée du Château is de syrah met 70% in de meerderheid. http://www.saint-jacques-albas.leminervois.com.
12ha wijngaard, voor het grootste deel in Rully,
maar met 1,3ha in Mercurey en 0,8ha in Bouzeron. Grondbewerking, geen
herbicides. Lutte raisonnée. Met de hand geplukt (één van de weinige van het
dorp) en getrieerd aan de ingang van de kelder. Heel lichte filtering. Paul
Jacqueson begon in 1970 aan de zijde van zijn vader Henri wijn te maken en
heeft dus wat ervaring; Kleindochter Marie staat klaar voor de opvolging. Eén
van de beste wijnmakers van de aoc Rully. www.domainejacqueson.fr
Jacquesson
Dizy. °1798 en de lievelingschampagne van
Napoleon. In 1844 vond Adolphe
Jacquesson de muselet uit, het ijzeren structuurtje dat een champagne-kurk op
zijn plaats houdt. Jean-Hervé en Laurent Chiquet, broers. De familie Chiquet
verwierf het huis in 1974. 16ha rood met 50% pinot meunier en 50% pinot noir.
14ha wit met 100% chardonnay. 350.000 flessen per jaar. Wijngaarden in Avize,
Aÿ, Dizy en Hautvillers. Opbrengstebeperking door snoei of door enherbement en grondbewerking. Geen kunstmest
en een deel van de wijngaard is in conversie naar bio. Heel strikte triage
tijdens de pluk. Persing op oude verticale persen. Fermentatie op grote houten
vaten van 45hl waar hij ook zijn malolactische doet. Kopen ook druiven aan.
Vinificatie op eiken fusten en sur lie, weinig of geen dosage (extra-brut),
geen filtering. Ze worden op de markt gebracht wanneer ze klaar zijn en niet in
chronologische volgorde. Elke tirage van de non-millésimé krijgt sinds 2002
zijn eigen, op de fles vermeld, nummer mee, en bestaat in hoofdzaak uit wijnen
van een op het etiket vermeld jaar (de 700 reeks). Sommige zijn ondertussen meer
dan 8 jaar oud voor ze gecommercialiseerd worden. De basis-brut is een blend
van 50% chardonnay, en 25% van de twee pinot's. De millésimés zijn anders
samengesteld, maar na 2002 zijn er geen meer gemaakt. De Degorgement Tardif is
een 1995 die pas in 2010 op de markt werd gebracht. Er worden nog wel een
aantal “lieux-dits” gemillésimeerd. Klein maar sterk presterend huis. www.champagnejacquesson.com
Louis Jadot
Beaune. °1859 door Louis Jadot. Na drie
generaties Jadot, 30 jaar André Gagey, momenteel geleid door Pierre-Henry
Gagey. Heeft naast een eigen domein ook een aantal overeenkomsten rond
marketing en produktie met andere domeinen en controleert in totaal bijna 140ha
wijngaard. De belangrijkste zijn het eigen Domaine Jouis Jadot (37ha in de Côte d'Or), het Domaine Gagey (8ha in de Côte d'Or), het Domaine des Héritiers Louis Jadot (16ha) en het Domaine du Duc de Magenta (9ha). Zeer breed gamma, grote hoeveelheden,
maar indrukwekkende kwaliteit, vooral dankzij de geniale pinot noir specialist
Jacques Lardière (sinds 1970). Ook belangrijke eigendommen in de Beaujolias
(Chateau des Jacques en Chateau De Bellevue). Gebruikt geen chemische
onkruidbestrijding. Handgeplukte druiven en tweede triage in de kelders. Schilweking
van ongeveer 30 dagen is gebruikelijk en er worden voor de opvoeding (10 à 20
maanden) bottes van 225l gebruikt, waarvan 30% in nieuwe eik. Heel individuele
aanpak: de musigny bijvoorbeeld wordt helemaal ontsteeld, de chambertin wordt
gemaakt met de volledige trossen.
Portugese druif. Zie Mencia.
Jakeli Wine
Khasmi, Iori vallei, Kakheti. °2001 door de broers Jakeli, met 5,5ha nieuw
aangeplante saperavi open 14ha groot domein. Vandaag 14ha. Bio. Wijngaarden op
760m hoogte, kalk, klei, zand en steen. Geen irrigatie. Groenbemesting. Eerste schilweking buiten, daaarna met
zwaartekracht de kelder in waar traditioneel gewerkt wordt met minimale
hoeveelheden sulfiet. Werken op
natuurlijke wijze, zonder additieven. Werkt niet met de traditionele qvevri,
maar met tronconische vaten. Geen eik, geen filtering. https://www.facebook.com/jakeliwines/info?tab=page_info
Jakoncic
Kozana, Goriska Brda, Slovenië. Familiewijngaard sinds 1847, maar de wijn
ging altijd naar de lokale coöperatieve. Vader Igor besliste dan om zich los te
koppelen en onder eigen naam te werken. Zoon Aljosa vervoegde hem en de twee
werken nu samen. Aljosa pastte onder andere de snoeivorm aan, die nu anders is
dan die van de meeste wijnbouwers uit de regio. Hij houdt niet van wijnen met
veel alcohol (vindt 13,5% meer dan genoeg) en zoekt vooral naar structuur en
intensiteit. Lutte raisonné, maar er wordt toegewerkt naar bio.
Les Jamelles
°1991 door Catherine en Laurent Delaunay, twee Bourgondiërs die na ervaring
te hebben opgedaan in Californië vielen voor de charmes van de Languedoc. Ze
kopen over de hele Languedoc druiven op van wijngaarden waarvan ze vinden dat
ze het ideale terroir zijn voor een bepaald druivenras, overzien het wijnmaken
met deze druiven en creëren dan de finale blend om ze vervolgens op de markt te
brengen, meestal als mono-cépages. Les Jamelles is hun hoofdgamma, met zes
witte en zes rode, daarnaast hebben ze ook Les Petites Jamelles, een witte,
rosé en rode grenache, en drie wat ambitieuzere blends onder de Sélections
Spéciales naam. www.les-jamelles.com In België geïmporteerd door Het Wijnhuis in Antwerpen en St-Niklaas.
Domaine Jean-Paul et Jean-Luc Jamet
Ampuis, Côte-Rôtie. Geleid door de gebroeders Jean-Paul en Jean-Luc Jamet.
Één van de betere van de aoc, zeer zuiver en een heel goede reflectie van het
terroir. 7,5ha met 100% syrah. Beetje anders dan de andere, ondermeer omdat ze
weinig ontstelen. Heel teruggetrokken domein met een kleine productie (ong.
30.000) maar één van de toppers van de regio. Heel moeilijk te vinden in de
handel.
Château Jander
Moulis, Médoc. Kleine cru met 1,8ha wijngaard dat bij het Château Sémeillan
Mazeau in Listrac hoort. Sinds 1998, in een hypermodern amfitheater. Cabernet
sauvignon en merlot. Grondbewerking en lutte raisonnée. Met de hand geoogst.
100% nieuwe eik, 18 maanden. De laatste jaren eleganter en evenwichtiger
geworden, vlak na de eeuwwisseling gekenmerkt door iets te uitgesproken
houtinvloed, maar nu wat evenwichtiger. www.vignoble-jander.com
Domaine de la Janasse
Châteauneuf-du-Pape. Aimé (sinds 1967) en Christophe
(sinds 1991) Sabon. Dochter Isabelle sinds 2001. Eerste eigen kelder en cuvée
in 1973, voorheen werden de druiven naar de coöperatieve gebracht. Toen 15ha, nu 55, verspreid over 60 percelen. 15ha
in de Châteauneuf, 20 ha in de Côtes-du-Rhône, 20ha in de Vin de Pays de la
Principauté d'Orange. Uiteenlopende terroirs
(wat toelaat om veel cuvées te maken en een grote complexiteit in te brengen).
Hoog niveau en excellente prijs/kwaliteit. Vaak beschreven als "Elegant
met fond". Drie interessante Châteauneuf cuvées maar ook een erg aangename
basis Côtes du Rhône. Gebruiken ontsteling en een mix van foudres en barriques
met een korter verblijf op eik om fruit en elegantie meer naar de voorgrond te
brengen. Grenache liefhebbers die 80% in de basiscuvée, 90% in de Vieilles
Vignes en 100% (een perceel met stokken uit 1912) in de cuvée Chaupin
gebruiken. Zeer lage opbrengsten zorgen ervoor dat de grenache hier scoort.
Consultant Jean-Luc Colombo. Snoei en groene oogst om de rendementen te
beperken tot 20 à 30 hl/ha voor de Châteauneuf en 35 à 45 voor de
Côtes-du-Rhône. Viticulture raisonnée. 4000 à 5000 stokken/ha. Dubbele triage.
Eraflage voor 50 tot 80% omdat die voor rijpe grenache als positief worden
aanzien. Kleine betonnen cuves met temperatuurregeling. Weinig hout. De meeste
cuvées worden zo'n 12 tot 14 maanden opgevoed.
Vin de Pays du Jardin de la France
Loire. Wit, rosé en rood. Landwijnen uit de departementen Mine-et-Loire,
Indre-et-Loire, Loiret, Loire-Atlantique, Loir-et-Cher, Indre, Allier,
Deux-Sèvres, Sarthe, Vendée, Vienne, Cher, Nièvre. 45% van
de produktie is wit, de rest rood en rosé. Het zijn de klassieke druiven van de
regio die gebruikt worden. Ze zijn jong te drinken. Deze regionale benoeming
dekt ook de Vins de Pays de Retz, des Marches de Bretagne en des Coteaux
Charitois.
Jardins de Babylone
Aubertin,
Jurançon AOC. Dit zijn ongeveer de beste zoete wijnen van de
appellatie, alhoewel ze er niet echt typerend voor zijn en meer lijken op een
Duitse Auslese. Ze zijn afkomstig van een heel klein wijngaardje dat in 2002
werd geschapen door de geniale maar inmiddels overleden Didier Daguenau.
Vandaag is het zijn zoon die de wijngaard opvolgt, geholpen door Guy Pautrat.
Domaine Paul et Eric Janin
Romanèche-Thorins.
Eén van de beste van de AOC Moulin-à-Vent. 10ha. 50.000 flessen
per jaar. Drie cuvées (Les
vignes du Tremblay, Le Clos du Tremblay en Les Greneriers).
De eerste is gemaakt met 4ha 25 tot 80 jaar
oude stokken, de tweede met 2ha 70 tot 100 jaar oude stokken en de laatste met
1,1ha stokken die ouder zijn dan 1914. Grotendeels (90%) gelegen op een stuk
met slib en rode klei, meer naar Romanèche toe, waar
de druiven laat rijpen, maar hun meticuleuze zorg in
de wijngaard maakt dit iets minder gunstige terroir
goed. 10% ligt dichter bij Chenas op een armere bodem
met veel graniet. Zoon Eric studeerde in Beaune
en vervoegde het domein al in 1983, maar nam de teugels over in 1995. Niet gecertifieerd bio maar dichte aanplant (12000
stokken per ha). Er wordt een sort lutte raisonnée
toegepast en op de helft van het domein wordt licht geploegd tussen de rangen,
niet te diep op de bodemstructuur niet te verstoren. Rusteloze zoekers naar kwaliteit, continu bezig met experimenten die af
en toe heel aparte cuvées opleveren als de moderne Séduction die in 2002 op de markt verscheen. Toch werden ze
lang lokaal aanzien als traditionalisten die een korte schilweking
met de steeltjes (9 à 10 dagen) toepassen, een techniek die al uit de jaren 50
dateert, gevolgd door 9 à 10 maanden rijping op oude foeders
en het is maar sinds enkele jaren dat Eric hier wijzigingen aanbrengt (langere schilweking, deels ontsteelde
druiven). Werken met commerciële gisten (wel geen aromatiserende). Hun
klassieker is de vaak zeer elegante Clos du Tremblay die een paar jaartjes kelder vraagt en die in een
goed jaar verrassend mooi veroudert. De wijnen van dit huis zijn een beetje
rustiek in hun jeugd en moeten lang voor ze gedronken worden gekarafeerd worden. De Domaine
des Vignes des Jumeaux, hun
Beaujolais-Villages, komt van een rijkere bodem met
klei en graniet en levert veel fruitigere maar minder complexe wijnen op.
Jasnières AOC
Loire. 4ha. Wit met chenin blanc. Deze zeer kleine appellation
is het neusje van de zalm van de Coteaux du Loir wijngaarden, uitsluitend voor
witte wijn en op een stuk grond van nauwelijks enkele honderden meter breed en
4km lang. In grote jaren kan hij subliem zijn. Hij is erg zeldzaam. Aroma’s van
citrus, amandel, kweepeer, abrikozen, perziken, soms wat rozen of tijm en munt.
Drinken op 10 à 12°. Hij kan droog of halfzoet zijn, afhankelijk van de
weersomstandigheden.
Jasper Hill
Heathcote, Victoria. °1975 door Elva en Ron Laughton,
toen Ron bodemstudies deed voor een groot bedrijf en in Heathcote een bijzonder
terroir vond met een 500 miljoen oude vulkanische ondergrond bedekt met
ijzerhoudend rood zand. Op heuvels van een goede 300m hoogte planten ze syrah
aan en ze bottelen in 1982 hun eerste oogsten. Biodynamisch sinds 1998. Erg
individuele en zeer uitgesproken wijnen ( zeer lage opbrengsten, erg veel
aandacht voor de wijngaard). Zeer weinig interventie in de kelder, zes weken
fermentatie, alleen natuurlijke gisten en nooit aanzuring of chaptalisatie. 20%
nieuwe eik, voornamelijk Franse (een beetje Amerikaanse in Georgia’s Paddock).
Rieslings en syrah’s die erg sterk zijn. Aangeplant zijn vooral syrah, een
beetje cabernet franc en kleinere percelen riesling, gewurztraminer en
nebbiolo. Geen irrigatie. Twee wijngaarden: Emily’s Paddock (4500 flessen per
jaar) en Georgia’s Paddock (18000 flessen per jaar). Gelooft rotsvast in het
verschil in terroir tussen de twee. Onmiddellijk drinkbaar maar de syrah kan
ook 20 jaar rijpen. Cult wijngoed dat zo goed als altijd uitverkocht is. Nogal
hoog in alcoholgehalte, maar Ron verdedigt zich door te zeggen dat dit gewoon
de rijpheid van de druiven reflecteert en net gezocht is. Volgens de pers zou
het niet storen. In samenwerking met Michel Chapoutier maken ze ook nog een
andere, heel aparte wijn, de Pléiade, van 50% uit Frankrijk geimporteerde
stokken van een wijngaard van Chapoutier en 50% stokken die zij zelf
selecteerden. Hij wordt voor de rest volgens dezelfde principes gemaakt als de
rest van hun gamma en zou ondanks zijn hoge alcoholpercentage heel apart maar
ook evenwichtig zijn.
Clos
du Jaugueyron
Arsac, Bordeaux. Michel Théron, afkomstig uit
de Languedoc. Gebruikt geen consulent en maakt zelf zijn wijn. Eerste jaargang
1993. Bio sinds 2012 (Agrocert). 7,5ha, waarvan 2,71ha binnen de aoc Margaux,
de rest is Haut-Médoc. Voor de Haut-Médoc is de aanplant 60 à 65% cabernet
sauvignon, 25% merlot, 5% cabernet franc en 2% petit verdot, voor de Margaux is
het 65% cabernet sauvignon, 30% merlot en 5% cabernet franc, met stokken uit
1988. Veel kiezel. Schenkt heel veel aandacht aan de wijngaard. Geen groene
oogst. Moeilijk te vinden maar heel sterk.
Domaine Patrick Javillier
Meursault.
°1945 door Raymond Javillier. Patrick
sinds 1974, toen met 3ha. 2ha pinot noir en 8h chardonnay, verspreid over
verschillende climats in Meursault. Heel klassiek van stijl en daarom vaak
wanneer jong erg gesloten en moeilijk, maar ze evolueren erg mooi en geven na
een paar jaar kelder heel goed hun terroir weer. Wat Javillier erg apart maakt
is het feit dat zijn beste witte eigenlijk blends zijn van twee percelen, een
hier weinig toegepaste techniek. De witte Bourgogne Blanc Cuvée Oligocène staat
dicht bij een echte Meursault in smaak (en terroir) en is een aanrader. De rode
is wat minder maar wordt de laatste jaren beter en beter. www.patrickjavillier.com
Cuvée des Forgets,
Bourgogne Blanc, 2010: Jeuris, 26 april ’12,
17,27 euro. 25 jaar oude stokken van
verschillende percelen in les Herbeux (Meursault) en les Vaux (vlakbij Volnay).
CSP 2 mei ’12: mooie gele kleur; licht boter en toast eerst, dan evoluerend
naar meer gebrande boter en iets gekonfijts, nog later heel rokerig, evolueerde
continu; in de mond een mooie volle start, frisser achterin, mooi fruit;
prachtige afdronk; heelmooie witte, geweldig lekker én interessant ♥♥♥(♥)
Clos du Cromin, 2006: Wine
World Taster of the Year, TerroirNV Antwerpen, februari 08. Goed gemaakt, zeer evenwichtig en mooi ♥♥
Henri Jayer
In 1939 op 16-jarige leeftijd begonnen in de wijngaard van zijn vader in
Vosne-Romanée, geheel tegen zijn zin. Ontmoet op jonge leeftijd René Engel,
professor in de oenologie in Dijon, die hem wijnen van over de hele wereld liet
proeven en in hem een passie voor goede wijn deed ontwaken. Behaalde er zijn
diploma oenologie. Was in de jaren 70 verantwoordelijk voor een revolutie in de
Bourgogne toen hij gloednieuwe technieken begon toe te passen om fruitigere en
meer spectaculaire wijnen te maken (rijp oogsten, kleinere rendementen,
introductie in de regio van de selectie op oogsttafels, volledige ontsteling,
koeling van de schilweking, zuivere en gekoelde kelders, nieuwe eik). Had de
theorie dat 80% van de Bourgondische wijn goed de kelder in gaat, maar dat maar
20% er ook goed uitkomt. Was daarom een heel grote verdediger van de perfecte
kelderomstandigheden (zuivere, gekoelde omgeving, regelmatig bijvullen van de
vaten). Zijn wijnen zijn al lekker jong (en lijken dan ouder dan ze zijn), maar
blijven dat ook wanneer ze oud zijn (en lijken dan jonger). De Cros Parantoux
was zijn paradepaardje, een wijngaard die hij zelf aanplantte. Op pensioen in
1995 (maar maakte nog een eigen wijn tot in 2000). Was tussen 1945 en 1988 ook
actief op het domein Méo-Camuzet. Overleden in 2006 op 84 jarige leeftijd.
Emmanuel Rouget, zijn neef, volgde hem op (de wijnen van het domein dragen nu
diens naam). De wijnen van Rouget worden verdeeld door Van Oevelen in Edegem.
Château Jean de Gué
Lalande-de-Pomerol. 9,8ha
met 75% merlot, 20% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon, 25 jaar oude
stokken, 6500 per ha. Opbrengstbeperking door groene oogst. Met de hand geplukt
en getrieerd. 18 maanden nieuwe eik. Jean-Claude Aubert (ook La Gouspaude,
St-Emilion), maar vandaag geleid door dochter Héloïse. Modern gemaakte wijnen
die sterk richting pomerol gaan. Michel Rolland is de consultant. http://www.aubert-vignobles.com/
Château Jean-Faure
St-Emilion. Goed gelegen, tussen La Dominique, Figeac, Cheval
Blanc en Ripeau. Ooit een Grand Cru Classé, maar in 1985 van de lijst gehaald
omdat de kwaliteit ondermaats was. In 2004 aangekocht door Olivier Decelle, de
eigenaar van mas Amiel. Zeer goed gelegen, met een ongewoon hoog percentage
cabernet franc. Was wat verwaarloosd maar sinds 2005, en verrassend snel dus,
terug op hoog niveau. Tot begin 2012 geconsulteerd door Stéphane Derenoncourt.
De Bourguignon’s werden aangetrokken om de wijngaard te herstructureren. 18ha
met 54% cabernet franc, 40% merlot en 6% malbec. Gemiddeld 40 jaar oude
stokken. 40 hl/ha. Met de hand geoogst en getrieerd op een trieertafel.
Fermentatie op hout en beton. 18 maanden eik. Blijft met opzet betaalbaar en
dat maakt deel uit van een bewuste strategie van Olivier. Werkt niet via de
vaste négociants van Bordeaux. Wijnen die absoluut moeten worden gekarafeerd voor het
drinken.
Jerez
7700ha, waarvan 90% als Jerez Superior. Verdeeld over de gemeentes Jerez de la
Frontera, El Puerto de Santa Maria, Sanlucar de Barrameda, Chipiona, Trebujena,
Rota, Puerto real, Chiclana de la Frontera en Lebrija. Tussen de rivieren Guadalquivir en Guadalete. Heet
mediterraan klimaat. Grote, zachtgolvende heuvels of albarizas van witte
organische mergel, rijk aan kalk, klei en siliciumdioxide) slaan tijdens de
winter vocht op die in de diepe bodem tijdens de lange hete zomer als
voedselbron dient. Deze bodem is alleen te vinden in de driehoek Sanlucar de
Barrameda,Jerez de la Frontera en El Puerto de Santa Maria, het zogenaamde
Jerez Superior gebied. In de 'zona' is de grond minder geschikt en de wijn van
mindere kwaliteit. 290 dagen per jaar volle zon, met soms temperaturen van meer
dan 40°C en een hete woestijnwind. 95% wordt gemaakt met listan of palomino
druif, perfect aangepast aan de klimatologische omstandigheden en de grond. De
zoetere pedro ximenez druif(door een zekere Peter Siemens meegebracht uit de
Elzas tijdens de regering van karel V) wordt meer gebruikt voor de zoete
oloroso sherry. Slechts een deel van de persing wordt gebruikt, het vocht van
de tweede persing gaat naar de distillatie. Na de persing en de gisting in
stalen tanks gaat de wijn voor een jaar op eiken vat (demi-muid). Op dit moment
beslist een ervaren proever al of de wijn zal utgroeien tot een droge fino die
flor ontwikkelde of tot een zoete oloroso. De fino's worden nu met alcohol
versterkt tot 15%, de oloroso's tot 18%. Bij de fino's verteert de flor
(kaamgist) de suikers en glycerine en hij maakt de wijn kurkdroog (crianzo bajo
- proces). De florlaag schermt de wijn ook af van oxidatie door direct contact
met zuurstof waardoor hij fris van smaak blijft. De 18% alcohol van de oloroso
is te hoog om kaamgist toe te laten zich te ontwikkelen. Zij worden oxidatief
verouderd en de beste kunnen hierdoor tot 100 jaar oud worden. Ze zijn complex
en diep.
Om sherry te maken moet de wijn nu nog door
het solera proces dat verschillende oogstjaren tegelijk veroudert en vermengd,
waarbij de jonge wijn de smaak van de oude moet overnemen. Het proces steunt op
een muur van vaten die op elkaar gestapeld worden in rijen. De onderste rij
bevat de oudste wijn (de solera), de rijen daarboven zijn jonger en kunnen uit
verschillende lagen (criadera’s) en dus oogstjaren bestaan, meestal zijn het er
drie. Bij het bottelen wordt een zeker % van de solera laag afgetapt waarop een
zeker % van de wijnen in de lagen erboven ook een niveau zakt zodat er op elke
laag een vermenging van verschillende jaargangen gebeurt. Het wettelijke
minimum in dit systeem is een aftap in de solera laag van 35% wat dus beduidt
dat de wijn gemiddeld drie jaar oud zal zijn maar bij het maken van goede
oloroso wordt de aftap beperkt om naar tien of zelfs dertig jaar te gaan. In
elke laag zakt hetzelfde percentage een laag en bovenaan wordt jonge wijn, of
sobretabla, toegevoegd. De onderste en oudste laag zit het dichtst tegen de
grond die vochtig en fris gehouden wordt door hem te besprenkelen met water. De officiële website van de DO vindt je op www.sherry.org
Soorten sherry:
Fino: strogeel, droog en fris, geur en smaak van noten (amandel en
walnoot), hout en 'flor'. Minimaal drie jaar rijping. Zeer goed aperitief.
6-8°C. Past bij olijven, nootjes, tapa's of gegrilde gamba's of rivierkreeftjes.
Zeer goed bij maatjes. Een gesloten fles kan je zo'n 18 maanden bewaren, eens
geopend blijft ze maximaal tien dagen goed in de ijskast.
Amontillado: donkerder van kleur. Vijf tot vijftien solera jaar rijping. Eigenlijk is dit
een fino waarvan de flor zich niet correct ontwikkelde en waaraan dan alcohol
wordt toegevoegd om de flor te doden en een oxydatieve opvoeding te verkrijgen
die een aantal jaren duurt. Frisse smaak en geur van hazelnoten. 17,7%. Winters aperitief maar ook goed bij wild of wit vlees. 12-14°C. Een gesloten
fles kan je zo'n twee-drie jaar bewaren, eens geopend blijft ze enkele weken
dagen goed.
Oloroso: gemaakt met op matten ingedroogde px druiven; veel donkerder van
kleur. Amber- tot mahoniehout-kleurig. Volle en krachtige smaak, duidelijke
hinten van walnoten. Heeft volledige oxidatie gehad. 18% alcohol. 12-14°C voor
jonge oloroso, 14-16°C voor oudere. Er bestaat ook dulce of zoete. Past bij
oosterse gerechten én bij een goede sigaar. Eens geopend blijft de fles enkele
maanden goed, gesloten kan je ze meerdere jaren wegleggen, de betere tot tien
jaar, de beste tot 100 jaar.
Palo Cortado: Kleur van mahonie. Droge evenwichtige smaak van hazelnoten.
Zeldzaam. Zacht als een amontillado, vol als een oloroso. 14-16°C. Kan zéér oud
worden. Winteravondwijn om met een sigaar te degusteren voor het houtvuur.
Medium: ook bekend als amoroso. Zoet en in feite een blend van gewone
oloroso met zoete pedro ximenez of moscatel. Drinken op 15-16°C. Een geopende
fles blijft enkele maanden goed.
Pale Cream: zacht en bleek als een fino maar lichtzoet en meestal delicaat
van smaak. Eigenlijk een oloroso (minimaal drie jaar oud, maar om goed te zijn
tien) waaraan wat zoete px werd toegevoegd. 17,7%. Goed in combinatie met paté
en vers fruit. 8-10°C.
Rich Cream: ook bekend als cream of olorose dulce. Vijf tot vijftien jaar
oud. Pedro ximenez druif, eventueel aangevuld met moscatel. Veel body en
karakter. Zoet, vol, krachtig en zacht. 17,5%. Dessertwijn. 12-14°C. Een fles
cream kan je enkele jaren kelderen, eens geopend blijft ze een paar maanden
goed.
Pedro Ximenez of px: donkere, mahoniekleurige zeldzame wijn. Rozijnen met
hints van koffie- en cacoabonen. In de zon gedroogde pedro ximenez-druiven.
17%. Vaak bij zoet gebak, maar kan zelfs bij chocolade. 16-18°C of goed
gekoeld. Eens geopend kan je ze een paar maanden houden, gesloten soms tot een
decade.
De aanduidingen VOS of VORS slaan op de leeftijd, Very Old Sherry voor
sherry die 20 jaar op vat bleef en Very Old Rare Sherry voor meer dan 30 jaar.
Silvio Jermann
Dolegna del Collio,
Domaine
Jessiaume
Santenay, Bourgogne. °1850. Marc en Pascal
Jessiaume. 15ha, verdeeld over Auxey-Duresses, Beaune,
Pommard, Volnay en Santenay. Grondbewerking. Met de hand geoogst. Vinificatie
in houten kuipen met een tronconische vorm, daarna opvoeding op barrique. Goed
domein, en ook een redelijk goed handelshuis, Maison Jessiaume. www.domaine-jessiaume.com .
Château Joanin Bécot
Saint-Philippe-d’Aiguille, Côtes de Castillon. De familie Bécot (Ch. Beau-Séjour Bécot) kocht dit goed gelegen domein in
2001 aan. Zelfde stijl als hun domein in de St Emilion, stevig en smakelijk,
ook wanneer nog jong. Het is dochter Juliette die er zich vooral mee
bezighoudt, een beetje om de stiel te leren voor ze de rest zou overnemen. 11,8 ha met 75% merlot, 25% cabernet franc. www.beausejour-becot.com
Joaquin
Montefalcione, Avellino, Campania. °1999. Raffaele Pagano. Heel apart wijndomein. Elke jaargang kan heel verschillend zijn omdat de
vinificatiemethodes tot in het extreme worden aangepast aan het terroir (de
plaats, het jaar). Onvindbaar buiten Italië, maar heel interessante, soms
spectaculair lekkere wijnen.
Vino della Stella, Fiano di Avellino, 2009: Restaurant Umberto, 29 januari 2012. Aangeraden door de eigenares. Fiano op barriques. Heel
rijke neus, heel intens, neel vin naturel, duidelijke appelsien; geweldig mooie
structuur, lang, complex, rijk en heel goed gestructureerd, heel apart karakter
ook. Wie is dit in godsnaam !!! Prachtige wijn. ♥♥♥♥
JQN104, Aglianico,
Joaquin, 2006: Palazzo Petrucci, 29
januari ’12. een heel mooi karaktervol
vineus aroma, complex en erg elegant; schitterende mond, fris en complex, met
fijne tannines; zeer mooie wijin ♥♥♥
Domaine François et Antoine Jobard
Meursault. François Jobard, sinds
2002 geholpen door zijn zoon Antoine. 0,5ha pinot noir en
5,5ha chardonnay. Lutte raisonnée. Zeer klassiek. In het
begin zeer moeilijk en pas na enkele jaren kelder beginnen ze hun potentieel te
tonen, maar ze behoren tot het beste wat meursault te bieden heeft.
Domaine Rémi Jobard
Meursault. Rémi Jobard sinds begin jaren 90 toen hij het
domein overnam van zijn vader, Charles Jobard. 3ha pinot noir, 6,5h wit met 72%
chardonnay en 28% aligoté. Sinds Rémi de touwtjes in handen nam stevige
rendementsbeperking. Zeer soepele en smakelijke meursaults die mooi verouderen,
met een modern en ingehouden gebruik van eik. Ook sterk in de basiscuvées.
Domaine Joblot
Givry. Vincent en Jean-Marc Joblot. 11ha pinot noir, 2,5ha chardonnay. 65000 flessen per jaar. Een groot deel van de wijngaarden is premier cru.
Beste domein van Givry. Sterk beïnvloed door Henri Jayer. Jean-Marc is een
veeleisend en ambitieus man die liet zien dat je ook in Givry topwijn kan maken
als je maar genoeg discipline in de wijngaard aan de dag legt. Ondermeer
berucht voor zijn heel strenge triage. Geen klaring, geen filtering.
Frisfruitige wijnen met mooie aroma’s maar heel goed gestrcutureerd en zowel
jong als oud zeer lekker. Zouden tussen de acht en vijftien jaar oud hele mooie
bosaroma’s ontwikkelen.
Domaine Charles Joguet
Sazilly.
°1957. Tijdens de jaren 80 een ster aan het chinon
firmament en de man die een generatie wijnkenners en sommeliers
liet kennismaken met grote chinon wijnen. In 1997 ging Charles Joguet op pensioen en ging het domein over op zijn
boekhouder Jacques Genet, al sinds 1985 betrokken bij het domein, geholpen door
Alain Delaunay voor de handel en François-Xavier Barc. In 2000 nam Jacques’ dochter Anne-Charlotte Genet, de
leiding op zich, vooral op commercieel vlak. In 2006 nam Kevin Fontaine het
werk in de wijngaard en de kelder over, na een opleiding in Tours, ervaring bij
Nicola Potel en in Nieuw-Zeeland en wat tijd aan de zijde van Michel Pinard, zijn voorganger op het domein. Sindsdien iets in
mindere vorm maar nog steeds een aanrader. 40ha in Beaumont-en-Véron. Voor 2008 werd er om de andere rij nog gewerkt met herbicides, daarna wordt er overal grondbewerking
toegepast. 24 verschillende percelen.
Met de hand geoogst met dubbele triage. Parcellaire vinificatie. Pigeage
voor de beste, remontage voor de simpelere cuvées. Er wordt gesulfiteerd. De grote cuvées (Clos de la Dioterie, Chêne Vert, Varenne
du Grand Clos) zijn rtonduit
schitterend maar de eerste wijnen zijn wat te simpel voor een domein met zo'n
reputatie. Sinds het begin van de 21e eeuw wist hij door effciënter
te snoeien de opbrengst terug te brengen tot 40 hl/ha. Rond de eeuwwisseling
wat minder precies, maar dat schijnt nu voorbij te zijn, en alhowel
de wijnen wel wat moderner zijn geworden, zouden ze ook terug op niveau
zijn. www.charlesjoguet.com
Clos de la Plante Martin, Touraine Blanc AOC,
2007: Le Vin Passion, 1 oktober ’10, 10 euro. 3ha grote
wijngaard met klei en kalk en chenin blanc. 1/3 nieuwe eik, 2/3 oudere vaten. 3
maanden fermentatie en 4 à 6 maanden opvoeding, daarna nog rijping op inox na
de assemblage. 10 november ’10: erg
mooie neus, deed me denken aan een oud appartement (dat van de jan) waar heel
wat feesten plaatsvonden; in de mond evenwichtig, even wat groene chenin, maar
onmiddellijk dan kruiden en nog even later rijp wit fruit; dag 2: de neus geeft
nu kweeperengelei, opgelegd wit fruit; in de mond mooi karaktervol met duidelijk
de eik, maar ook mooie frisse zuren en fruit; ik vind dit een erg mooie en
leuke wijn ©©
Les Petites Roches, Chinon, 2007: Chai
& Bar, 16 juli ’10, 12 euro. 15 augustus ’10: na walsen wat
stinky, zonder walsen keukenkruiden als laurier; zachte tannines (maar
achteraan steviger...), nogal frisse zuren, een beetje gesloten in de finish;
dag 3: mooi zacht kruidig aroma, chocolade; in de mond zacht, met mooi fruit en
een mooie structuur; lekker en na lang walsen zelfs met diepgang en
interessant; erg geslaagd ©©
Cuvée Terroir, 2004: Parijs,
12 november 06, 25 euro, Les Editeurs. Veel cabernet franc fruit en
mooie terroir toetsen die de wijn meer dan een gewone chinon maakten; opende
zacht en sloot fris, met veel fruit in het midden; lekkere, goed gemaakte
chinon (bij een parmentier canard) ♥
Cuvée Terroir, 2007: Le
Vin Passion, 2 oktober ’10, 8 euro. Opgevoed op cuve. 22 oktober
’10: mooi en lekker kruidig aroma met fruit en wat cabernet-paprika na walsen;
in de mond lekker maar nogal kort; zachte tannines, frisse afdronk; dag 2:
mooie warme kruidigheid; in de mond typiciteit en stevigere tannines, wat
droogtrekkend, ook nu nogal kort ©©
Cuvée Terroir, 2008: Lille, 9 oktober 2011. kruidig en
warm in de neus, beetje vanille ? nochtans cuve; in de mond kruidig en fruitig,
zachte tzannines, correcte fraîcheur; lekker wijntje, heel correct ♥(♥)
Cuvée de la Cure, 2004: Le
Vin Passion, 1 oktober ’10, 8 euro. stokken van de Clos de la Cure. 15 dagen
cuvaison, 12 maanden rijping op oude vaten. 11 november ’10: heel vaag nog wat
paprika, vooral wat meer naar het tertiaire neigende geuren; in de mond ook
lekker geëvolueerd, met vooral paddestoel, rode bessen en nog stevige tannines;
evolueerde heel mooi in het glas met meer structuur en karakter; stevige knaap
voor die leeftijd, erg lekker bij het eten ©©
Les Varennes du Grand Clos, Chinon, 2006: Chai
& Bar, 25 augustus ’10, 16,9 euro. 5 dagen koude schilweking, 30
dagen cuvaison, remontage en pigeage. 15 à 16 maanden eik, eerste tot
derdejaarse. Na de assemblage nog twee maanden rust en dan botteling. Stokken
uit 1962-1976. 11 september ’10: hard en zeer mannelijk aroma, maar ook al wat
complexiteit (géén paprika of patattenkelder), wat later zwarte chocola; frisse
start met gestoofd fruit, stevige tannines en frisse zuren, en na even in de
mond een héél mooie kruidige en diepe, volumineuze indruk; erg lang als hij in
de mond zit, dan redelijk snel weg; dag 2: overweldigend chocola en koffie; in
de mond echt wel stévige tannines, fles had nog lang kunnen liggen; mooi maar
heel stevig ©©©
Clos de la Dioterie, Chinon, 1998: Duin
avond, 28 december ’09. heel vlezig in de neus, rokerig, met duidelijke witte
peper; in de mond vlezig, mooie levendige tannines, mooie fraîcheur en een
lekkere fruitige afdronk; respect ! ©©©(©); een
dag later: een pakje heel mooi fruit met een kruidentuil eromheen, echt
schiterend in de neus; heel mooi fruit, nog steeds, met iets extra dat wat
verwijst naar frangipane, zeker in de afdronk; dit is super-loire ! toch ©©©©
Johannisberg
Zwitserland. Synoniem voor sylvaner.
Karl H. Johner
Vogtsburg-Bischoffingen, Kaiserstuhl. Pinot
noir specialist. °1985 door Karl-Heinz Johner die na studies in Geisenheim
eerst tien jaar in Engeland werkte voor een Engels wijndomein en dan
terugkeerde naar zijn geboortestreek om zelf wijn te maken, zich spiegelend aan
de grote wijnen uit Bourgogne. Zeer veel aandacht voor het werk in de wijngaard
en een zéér gedreven wijnmaker met heel duidelijke ideeën. Ook mooie pinot
blanc. Wint vaak internationale pinot noir competities. www.johner.de
Blauer Spätburgunder,
2008: Hotel Goldener Knopff, Bad sackingen, 7
september ’12, 45 euro. 20 maanden op vat,
deels nieuwe. Koel jaar. Zeer mooie neus met rijp fruit en een mooie eiktoets,
heel typische Duitse spätburgunder. In de mond heel goed evnwicht, fris en
fijn, lang en lekker met mooi fruit; excellente pinot noir, gedronken bij
lamsvlees, een superbe combinatie ♥♥♥
Gan, Jurançon. °1960 door Pierre Yves Latrille,
een landbouwingenieur, uit het niets. 36ha en grootste domein van de Jurançon
maar niet slecht. Vanaf 1983 bottelen ze zelf. Vandaag geleid door dochter
Marion Henry, tegelijk baas in de kelder en al sinds 1999 de wijnmaakster. Er
wordt met de hand geoogst, per perceel, van half oktober tot in januari als de
omstandigheden er naar zijn. De Cuvée Jean is genoemd naar zijn enige
mannelijke afstammeling, een kleinzoon. www.chateau-jolys.com
°2000 in
Domaine du Joncas
Montpeyroux, Languedoc, aan de voet van de Pic Baudille. Pascal Dalier.
Geconsulteerd door Alain Chabanon. 5ha. Bio met certificaat, biodynamisch sinds
2011. Vinifieert ondermeer op eivormige betonnen cuves. Met de hand geoogst.
Erg beperkte rendementen. Non-interventionistisch in de kelder. Momenteel twee
rode cuvées. Erg jong bedrijf. www.domaine-du-joncas.com
Château
Jonc-Blanc
Vélines, Bergerac,
Sud-Ouest. Isabelle Carles en Franck Pascal. 15ha, sinds 2000, op een bult van 60m hoog
waar een kalkader op bepaalde plaatsen aan de
oppervlakte komt en een witte kalkring vormt (jonc blanc betekent witte kalkring). 12 percelen, allen in het dorp. Bio, en voor
sommige percelen biodynamisch. 12ha rood met
55% cabernet sauvignon, 40% merlot, 5% cabernet franc, 3ha wit
met sauvignon blanc, muscadelle en sémillon. 10 tot 30 jaar oude stokken. Lage
rendementen, late oogst. Non-interventionistisch in de kelder, beperkt gebruik
van sulfiet. Geen klaring noch filtering, wel twee jaar kelder voor ze
gecommercialiseerd worden. Goed gestructureerde fruitige rode wijnen, zowel in rode Bergerac als Montravel. Bij de betere rode montravel’s
en goed opweg naar een nog hoger niveau. In België
ingevoerd door Oenologic in Zemst.
Domaine du Joncier
Tavel. °1964 door Pierre Roussel, sinds 1989 door
zijn dochter Marine. 30ha rood met 50% grenache, 20% syrah, 10% mourvèdre, 10%
cinsault en 10% carignan, en 2ha met bourboulenc, marsanne en roussanne. Het domein past grondbewerking toe en gebruikt
geen herbicides. Al lang bio en sinds 2010
biodynamisch. Geen commerciële gisten, geen klaring en geen filtering. Het
domein maakt Lirac, Tavel
en Côtes du Rhône.
Les Muses, Lirac, 2007: Nounou’s avond,
1 september ’10, ong 15
euro. 60% mourvèdre. In de neus een kern van chocola en
kersen, ook in de mond chocola en kersen; straf spul dit ! ©©
Le Classique, Lirac, 2009: 29 euro, Sallamangee, 4 januari ’13.
Carignan, cinsault, grenache, mourvèdre, syrah. Zeer uitbundige maar ook mooie en complexe
neus, met veel fruit en mooie kruidigheid; vol, sappig en erg lekker bij de
paardensteak en de frietjes; goed geadviseerd door de patronne;
ondanks de 14,5% goed evenwicht, helemaal geen alcoholgloed ♥♥(♥)
Jongieux
Savoie Cru. Wit met jacquère en chardonnay, rood en rosé met gamay. Ten westen van het meer van Bourget ligt een pas sinds 1988 erkende cru
voor witte en rode wijn, gemaakt van de klassieke druivenrassen uit de savoie.
Château Les
Jonqueyres
Saint-Paul-de-Blaye.
14,5ha met 90% merlot, 5% cabernet
sauvignon en 5% malbec. Blauwe en grijze
klei. Met de hand geplukt en getrieerd. Gemiddeld 50 jaar oude stokken, 6700
per ha. Lutte raisonnée.
Geen chemische gisten. 15 à 18 maanden barrique, met
50% nieuwe. Pascal en Isabelle Montaut. Pure en harmonieuze
wijnen met diepgang die het lekkerst zouden zijn in hun jeugd. Het hoge
percentage merlot maakt ze heel harmonieus met mooi en veel fruit. Men probeert
de wijnstokken zo oud mogelijk te laten worden. De hoofdwijn komt uit als een
Blaye, de tweede, If des Jonqueyres, als een Premières Côtes de Blaye, die
wordt gemaakt met de jonge wijnstokken, geen nieuwe eik en met 80% merlot en
20% cabernet sauvignon. De familie bezit ook een eigendom in de Côtes de Bourg,
de Clos Alphonse Dubreuil (rode klei, 60% cabernet sauvignon, 40% merlot,
natuurlijke gisten, 15 à 18 maanden eik). www.chateaulesjonqueyres.com
Château de Jonquières
Jonquières, Terrasses du Larzac, Languedoc, aan de
voet van het plateau van Larzac. François en Isabelle de Cabissole. Sinds 1992 bottelen ze zelf. 7ha rood
met carignan, cinsault, mourvèdre, syrah en grenache,
1,5ha wit met chenin blanc en grenache blanc. Harmonieuze, evenwichtige wijnen die sinds de eeuwwisseling nog wat beter
zijn geworden. www.chateau-jonquieres.com In België ingevoerd door De Coninck in Waterloo.
Jordan Winery
Alexander Valley, California. °1972 door Tom Jàrdan en zijn vrouw Sally. Tom was een oliemagnaat
uit Denver, en wilde een wijndomein in de Bordelese stijl beginnen in een
gebied waar tot dan nog weinig gebeurd was. Eerste jaargang in 1976. Nu geleid
door John Jordan (sinds 2005). Rob Davies is al meer dan vijfendertig jaar de
wijnmaker met Maggie Kruse sinds 2006 als assistent. De Cabernet druif geniet
hier van een redelijk koel klimaat wat het maken van evenwichtige wijnen die
vooral goed gaan bij eten mogelijk maakt (en dus geen blockbusters à la Napa).
Geen single-vineyards maar grootse blends (een witte Chardonnay en een rode
Cabernet). Blijken ook goed te verouderen. www.jordanwinery.com
Joseph-Perrier
Châlons-en-Champagne. °1825 door
Joseph Perrier. Jean-Claude Fourmon. 22ha in de
Vallée de la Marne, in Cumières, Hautvillers en Damery. 75ha in aankoop. Pinot noir en chardonnay. 800.000 flessen per jaar. Claude Dervin is de chef de cave.
Populair in Engeland, niet zo bekend bij ons, maar topkwaliteit. www.josephperrier.com
Domaine Josmeyer
Wintzenheim. Jean
Meyer, de kleinzoon van de stichter, nam in 1967 het domein over van zijn
vader. Dochters Isabelle en Céline worden klaargestoomd voor de opvolging. Isabelle
studeerde oenologie in Beaune en Montpellier. 0,5ha pinot noir, 26,5ha wit met 28% riesling, 24%
pinot blanc en auxerrois, 21% pinot gris, 19% gewurztraminer, 5% chasselas en
sylvaner en 3% muscat. Biodynamisch sinds
1999, met de fanatieke Christophe Ehrart als verantwoordelijke voor de
wijngaard. Naast de druiven van de eigen wijngaarden, gebruikt Jean Meyer ook
druiven van andere boeren, die dezelfde filosofie volgen. Hij maakt zeer lichte
en delicate wijnen die bestemd zijn om een maaltijd te begeleiden, heel
evenwichtig ook. Hij heeft een hekel aan restsuikers, zeker in cépages die voor
hem droog moeten zijn, zoals riesling, pinot blanc of sylvaner. Gebruikt een
pneumatische pers om de druiven zo zacht mogelijk te persen. Geen vreemde
gisten. Fermentatie op grote oude eiken vaten. De grand crus Hengst en Brand
leveren erg mooie rieslings op. Al lang bezig maar pas de laatste vijf jaar op
zijn top en ook de basiswijnen zijn vandaag zeer goed. Uitzonderlijke pinot
blanc. Zelfs zijn rijkste rieslings behouden hun voor hem typisch kristalhelder
en elegant karakter. Homme de l’Année RVF 2004. Veel export (bijna 70%). Auteur
van het citaat, "Riesling is geen druif, het is een planeet". www.josmeyer.com
Weingut Toni Jost
Bacharach,
Mittelrhein. Peter en Linde Jost besturen dit domein sinds 1975 toen Peter het
van zijn vader Toni overnam. Peter is een grote pleitbezorger van de
Mittelrhein en is er zonder twijfel één van de meest getalenteerde wijnbouwers.
5ha in de premier cru Bacharacher Hahn, een zonnige naar het zuidoosten
gerichte heuvelflank met donkere leisteen die al vijf generaties in de familie
is. Ook percelen in de Bacharacher Wolfshöhle. Rijke en ronde wijnen. 12ha
waarvan 1/3 in de Rheingau. 80% riesling, 15% spätburgunder, 5% weissburgunder
en dunkelfelder. In de Rheingau liggen de wijngaarden op de Wallufer Walkenberg
(loess en leem). Natuurvriendelijk, handenarbeid, strenge selectie in de pluk,
moderne en zuivere kelders, weinig manipulatie. 90.000 flessen per jaar. Duur
maar zeer goed. VDP lid. Dochjter Cecilia studeerde in 3009 af in Geisenheim en
keerde na stages in Baden, Nieuw-Zeeland en Oostenrijk terug om aan de zijde
van haar papa te staan. www.tonijost.de In
België ingevoerd door Langbeen in Rumst.
Château Jouanin
Pierre Taix, ook eigenaar van Ch. Fongaban en La Mauriane. Kalk en leem,
32ha met vooral merlot en wat cabernet franc en sauvignon. Bio. Goed team (zie ook
La Mauriane). In België verdeeld door van Eccelpoel in Herentals.
Castillon Côtes de Bordeaux,
2010: Van Eccelpoel, 30 augustus ’12, 8,65 euro. Een deel van de wijn gaat op eik, waarvan 30% nieuwe, de rest op inox.
Bordeaux Nouvelle Vague, CSP, september ’12, halfblind: in de neus nogal
stroef, we dachten aan cab s; in de mond een erg mooie fraicheur, stevigte
tannines en een mooie structuur; in de afdronk wat munt; iedereen dacht dat dit
een topper was, het bleek de goedkoopste van allemaal ! ♥♥(♥)
Domaine Marcel Joubert
Quincié, Beaujolais. 4e generatie, met sinds
1972 marcel aan het roer. Bio zonder certificaat. 30 tot 100 jaar oude stokken.
Geen vreemde gisten, geen filtering, geen toegevoegde sulfiet.
Fleurie Vieilles Vignes, 2010: 21 oktober ’11, Megavino, Vindemia, 13,95 euro. Zeer mooi, fris en krokant
fruit, een levendige en vrolijke beaujolais in de natuurlijke stijl ♥♥
Brouilly Vieilles
Vignes, 2010: 21 oktober ’11,
Megavino, Vindemia, 13,95 euro. Mooi, complex
en zacht, ingetogerner en tegelijk ook indrukwekkender dande lichtvoetigere
fleurie; zeer sterk ♥♥♥(♥)
Domaine Jerome Jouret
Villeneuve de Berg, Rhône. Voor 2011 bekend als Domaine
Les Clapas. Verliet in 2006 de coöperatieve nadat hij zijn vader was opgevolgd.
Geïnspireerd door mannen als Gramenon en Gilles Azzoni en van het begin werkend
op de “natuurlijke” manier. 12ha, hooggelegen op de heuvels rond het riviertje
de Ibie. Voorstander van natuurlijke wijnen zonder extra sulfiet. Werkt steeds
onder de Vin de Pays de l’Ardeche. Geen herbicides, pesticides en kunstmest, en
in conversie naar bio. Maakt heel sympathieke, krokante wijnen vol energie en
zuiders fruit, maar ook een verrassend noordelijk aandoende cabernet sauvignon.
Geen of zo weinig mogelijk sulfiet.
L’Ivraie, Vin de Pays de l’Ardèche, 2007: True Great Wines festival,
26 juni 09, 8,76 euro. Ugni blanc. 15 maanden in 5 à 6 maanden oude foeders. 25
jaar oude stokken. In de neus een oxydatieve toets van natuurlijke wijn, heel
apart, heel speciaal; in de mond veel zachter, verrassend kruidig en met veel
diepgang; werpt een heel nieuw licht op de ugni blanc ! ©© augustus ’09: goudgeel; aroma van kokende kweeperen,
heel typerend vin naturel ook; in de mond een zachte toets maar met een mooie fraîcheur
en mooi fruit (eerst rijpe gele appel, dan evoluerend naar verse appelbeignet,
inclusief zelfs iets licht gekarameliseerd). ©©© 28 december, Duijn avond:
mooie gele kleur; wit fruit en mineralen; in de mond lekker vet met een
fruit-bittertje en met frisse zuren in de finish; werd later kruidiger; dag 2:
interessante neus (was), in de mond heel mooi rond en vettig, mooie finish
waarin die was weer terugkwam; in de afdronk wat amandel ©©(©)
La Chasse Aux Papillons, VdP des Coteaux de l’Ardèche,
2009 : CSP februari ’13, Ardèche door Danny, 10 euro. 100% sauvignon blanc, 20 jaar oude
stokken op klei/kalk.10 tot 12 maanden sur lie op fusten. Mooi droog, fris en
kruidig. Heel zacht en rond, vet zelfs, met wit fruit ; mooi lang. Na een
tijdje vooral drop ♥♥♥
Java, Vin de Pays de l’Ardèche, 2008 : True Great Wines festival,
26 juni 09, 8,1 euro. Syrah en grenache. Fruit, fruit en nog eens fruit; heel
zuiders, heel sympa, heel leuk; proeft als heel vers klein rood fruit ©©
En Avant Doute, Vin de Pays de l’Ardèche, 2008 : True Great Wines festival,
26 juni 09, 8,76 euro. Grenache. Stond wat te warm; heel fruitig, met iets meer
diepgang dan de Java; licht gekleurd en licht gemaakt met veel fruit, deed me
denken aan de Spaanse rosé Brunus; koele wijngaard geeft de lichte kleur, dit
is geen hete grenache. ©(©) 30 maart ’10: heel fris fruit
maar met iets heellekkers extra, een beetje als zo’n blend van fruitsappen; in
de mond strak en fris, bij de worst eigenlijk niet zo lekker, veel lekkerder
apart; hele stevige zuren in de afdronk, heel verteerbare wijn ©(©)
L’Abri, Vin de Pays de l’Ardèche, 2007 : True Great Wines festival,
26 juni 09, 8,48 euro. 100% Cabernet sauvignon. 30j oude stokken. 20hl/ha. Een
jaar op houten foeders. Klei en kalk. Geen sulfiet. Peper en patatten, heel
noordelijk aandoend...in de mond hout, een tertaire toets, erg verteerbaar © maar stond veel te warm
Pas à Pas, Vin de Pays de l’Ardèche, 2008 : True Great Wines festival,
26 juni 09, 8,76 euro. 70% carignan, 30% alicante. 45hl/ha. 6maanden inox.
Carignan fruit met diepgang; mooi fruit maar stond te warm ©
Fontaury, Coteaux de l’Ardèche, 2007: Februari ’13, CSP Danny,
Ardèche wijnen. Syrah. Rijp, kruidig, evenwichtig, zuiver en sappig, herkenbaar
bio, werd later in het glas heel vlezig; start erg kort, dan meer droog fruit,
bessen; lekker en fris, plooit open en wordt heel mooi ♥♥(♥)
Les Armouriers, Vin de Pays des Coteaux de l’Ardèche,
2009 : CSP Danny, februari ’13, Ardèche wijnen. Merlot. Krokante merlot neus; mooi
merlot fruit in de mond, chocolade, krokant en ook lang; leuk, niet
spectaculair, maar leuk ! ♥♥(♥)
Domaine Jousset - Domaine
L & B
Montlouis,
Loire. Bertrand Jousset (ex-militair) & Lise Girard (sommelier). Richtten in 2004 een eigen kelder in. 10,3 ha chenin, verdeeld over 23 percelen
binnen Montlouis en Touraine, in de gehuchten Husseau en St Martin le Beau.
Tussen de 30 en de 130 jaar oud. Chenin, chardonnay, cabernet franc, gamay en
grolleau. Bio. Grondbewerking in de wijngaard, er wordt met de hand geoogst. Zo
weinig mogelijk, interventie in de wijngaard en behorend tot de “natuurlijke”
school. Hardwerkende gepassioneerde wijnliefhebbers en lid van de jonge garde
in Montlouis. Altijd op zoek naar wijnen met “tension”. Geen commerciële
gisten. www.domaine-jousset.fr
Rose A Lies, Petillant Naturel: Bistro de la Poste, 27 augustus ’11. Rosé. 60% gamay, 40% grolleau. Fermentatie op oude
barriques. Mooi roze, mooi schuimend; in de neus frambozen en rozen; in de mond
mooi schuim, fris en fruitig met net genoeg complexiteit om karakter te hebbeb;
uitstekend en plezant ♥♥(♥)
Juan Garcia
Domaine de Juchepie
Faye d'Anjou. 6ha chenin blanc, gemiddeld meer dan 50 jaar oude
stokken, 12.000 flessen per jaar. Bio (geen herbicides of kunstmest). Eigendom
van Eddy Oosterlinck en echtgenote, een Belgisch koppel. Met veel passie en
ernst gemaakte Coteaux du Layon's dankzij een rigoureuze selectie in de wijngaard.
Drie zoete cuvées, een kleine hoeveelheid droge witte Anjou en een heel beperkt
aantal rode. In België te koop bij Wijnen Michel in Dilbeek, in Nederland bij
Onder De Kurk in de omgeving van Rotterdam. www.juchepie.com
Juhfark
Hongarije. Met uitsterven bedreigd en vandaag alleen nog in Somló. Redelijk
hoge zuurtegraad en erg geschikt voor kelderrijping. Vandaag veel gebruikt in
blends met riesling en furmint.
Franck Juillard
Juliénas, Beaujolais. °1992. Franck Juillard. 9ha.
Eén van de betere in Saint-Amour. Wijnbouwer in de vierde generatie.
Saint-Amour, Saint-Véran en Juliénas.
Michel Juillot
<SPAN
style="mso-fareast-font-family: 'MS Gothic'">Mercurey, Bourgogne. Eén van de beste
domeinen van de Côte Chalonnaise. Oude familie van wijnmakers, ooit door de
phylloxera zwaar getroffen. Louis Juillot startte alles opnieuw in 1945, maar
het was zoon Michel die vanaf 1963 voor de grote groei zorgde. Sinds 1996 onder
leiding van Laurent Juillot (die ervaring opdeed in California, Australia en
Nieuw-Zeeland). 32ha, waarvan 21,5ha in Mercurey. Ook wat gronden in Rully en
enkele percelen in de Côtes de Beaune. 180.000 flessen per jaar. 50% export.
Lutte raisonnée. Met de hand geoogst. 12 à 18 maanden eik, met 10 tot 35%
nieuwe. Gebruikt vaak nieuw hout (al sinds 1978 toe hij de eerste testen deed
onder begeleiding van prof Feuillat van de universiteit van Dijon), vooral
afkomstig van eiken uit de Vogezen. Constant op zoek naar de karakteristieken
van het terroir (zegt hij zelf). www.domaine-michel-juillot.fr
Premier Cru Clos Tonnerre, Mercurey, 2003: Degustatie
François @ CSP, blindgeproefd, 4 september 08. 10 euro.
14 maanden vatrijping met 5% nieuwe eik.
Geen collage. Stokken uit 1958. In de neus eerst vooral sulfiet dat maar heel
traag wegtrekt; rond, met pas later opkomende tannines; schuimde een beetje in
het glas en vond een bepaald element wat storend, maar in se wel goed, wel wat
simpel; ♥(♥)
Corton-Perrières, Mercurey, 2003: Degustatie François @ CSP, blindgeproefd, 4 september 08. 35 euro. 18 maanden vatrijping met 30% nieuwe eik. Geen collage. Stokken ui
1964 en 1082. Mooie, houtgedragen complexiteit met wat toetsen van kruidnagel; mooi
rond, met veel body, het warme jaartal vertaalde zich in wat zoetigheid maar de
frisse afdronk en de erg mooie structuur redden alles; een mooie 2003 ♥♥♥
Juliénas AOC
Beaujolais. 606 ha. Gebruikte druiven: gamay. Deze wat
ongewone cru komt van de meest noordelijk gelegen wijngaarden van de
Beaujolais, grenzend aan die van de Mâconnais en gelegen op hellingen tussen de
300 en de 350m. Erkend sinds 1938. In het westelijk deel bestaat het terroir
uit graniet en leisteen, in het oosten vooral uit klei en slib, iets minder
interessant. Hij heeft een fruitig boeket van perzik, kersen en aardbeien en
wordt best gedronken op 13°C. Het is een goede wijn voor de coq au vin of bij
wild. Hij is minder uitbundig dan een gewone Beaujolais, komt pas op gang na
twee tot vier jaar kelder en wordt dan zeer goed na vijf of zes jaar, wanneer
hij krachtig en fruitig wordt en soms zeer complex. Dit geldt wel veel minder
voor de wijnen die afkomstig zijn van de wijngaarden op klei die fruitiger en
snel drinkbaar zijn. Het is absoluut geen terraswijn, hij moet rustig genoten
worden.
Juliénas jaren
2003:
uitzonderlijk goed. 2002: Zéér moeilijk 2002, "une année de
vignerons". 2001: niet slecht maar niet om te laten liggen. 2000: goed
jaar met goede tannines. 1999: goed indien men het rendement onder controle
hield. 1998: niet zo best, maar nu wel mooi op dronk gekomen. 1997: rond en
warm, goed jaar.
Juliusspital
Würzburg, Franken. °1576 door prinsbisschop Julius Echter
voor caritatieve doeleinden (vandaag nog steeds een ziekenhuis, congrescentrum,
apotheek en bejaardentehuis). Putten hun inkomsten ondermeer uit een wijndomein
van 169ha (ook nog 1000ha graan en 3500 ha bos), goed voor een jaarproduktie
van een miljoen flessen. Grootste domein van Franken en derde grootste van Duitsland.
De wijnkelders worden elk jaar door zo'n 20.000 toeristen bezocht. Veel
verschillende terroirs, en veel percelen in de beste Frankische wijngaarden
(Würzburger Stein, Escherndorfer Lump, Randersacker Pfülben, Iphofer
Julius-Echter-Berg). Horst Kolesch als wijnbouwingenieur en manager, Benedikt
Then is de uitermate ervaren wijnmaker. 20% riesling (met een minder goede
reputatie) en 40% silvaner (met een zeer goede reputatie). Ook de
weissburgunder schijnt niet verkeerd te zijn. Op de erg steile hellingen wordt
met de hand geplukt. Er wordt zowel op inox als op hout gevinifeerd. Het gamma
is in drie opgedeeld met de Gutsweine onderaan, gevolgd door de Lagenweine en
de Grosse Weine. www.juliusspital.de
Mas Jullien
Terrasses du
Larzac. Olivier Jullien (°1965) sinds 1985. Olivier besloot toen, op 22 jarige leeftijd, het voorbeeld van Aimé Guibert
(Mas de Daumas Gassac) te volgen en zelf te gaan vinifieren. Nu zelf een
voorbeeld voor de jonge wijnmakers van de regio. 16ha, waarvan 13 in rood (25%
carignan, 25% grenache, 25% syrah, 20% mourvèdre en 5% cinsault) en 3ha in wit
(40% carignan, 20% grenache, 10% viognier, 10% chenin, 5% clairette en 15%
andere rassen). 60.000 flessen per jaar. Zeer evenwichtige wijnen en mooie
blends maar schuwt de publiciteit en men vindt ze het meeste op restaurant en
slechts uiterst zelden in de handel. Besloot in 2005 om zijn productie in wit
met de helft te halveren (om betere wijn te maken!). Dikke vriend van Didier
Daguenau die hem ook wel wat beïnvloed heeft. Heel veel respect voor de
traditie en de lokale druif, zowel voor de syrah als de carignan. Had in het
begin twee cuvées, de Depierre en de Cailloutis, maar maakt ze nu tot één
blend. In 2006 uitgekozen als N°3 van de Languedoc in het Revue de Vin de
France. Koopt en verkoopt zeer vaak percelen, altijd onrustig op zoek naar de
beste (tussen 2000 en 2005 werd 40% van zijn grond verwisseld). Rusteloze
zoeker naar de ideale methode, houdt niet van dogma's. Heeft geêxperimenteerd met
wisselende hoeveelheden sulfiet maar wijst de mode van de sulfietloze wijnen af
(niet genoeg variatie vindt hij). Werkte ooit met veel nieuw hout, maar
concentreert zich nu meer op grote houten fusten. Speelt enorm in op de
verschillen in ligging en ondergrond tussen de verschillende percelen. Was in
de wijngaard achterenvolgens traditioneel, bio en biodynamisch maar schrikt
niet terug om wanneer nodig uitzonderingen te maken op die regels, en in 2000
liet hij zijn bio-certificaat vallen omdat hij vond dat vijftien keer met de
tractor door de wijngaard slechter voor het milieu was dan een halve liter
herbicides. Hij is daar ondertussen van teruggekomen en heeft terug het
certificaat aangevraagd. Nu gezien als een voortrekker en een voorbeeld voor de
regio. Erg zuiderse wijnen met veel rijkdom en intensiteit. Zijn wijnen moeten
ruim op voorhand geopend worden. Maar 3ha wit maar daar maakt hij wel één van
de beste witte wijnen van de Languedoc mee, op basis van (meestal, niet altijd)
carignan blanc en grenache blanc waaraan hij kleinere hoeveelheden viognier,
roussanne, chenin en clairette toevoegt om de wijn te "kruiden". Zeer
fijn en levendig, vraagt tijd om te versmelten en moet tussen de drie en
vijftien jaar kelderen. Houdt er nog altijd aan om een deel van de produktie
rechtstreeks te verkopen aan de liefhebbers, via een systeem van reservatie, en
aan aanvaardbare prijzen. Brengt nu teru een aparte cuvée uit onder de naam
Carlan van een perceel dat volgens hem niet geblend kan worden met de andere
omdat het zo apart is. Les Etats d’Ame is een toegankelijke tweede wijn, meer
gericht op fruit.
Jumilla DO
Murcia. 43000 ha. Wit, rood en rosé. Gebruikte druiven:
wit met merseguera, airen en pedro ximenez, rood en rosé met monastrell,
garnacha, tempranillo en syrah. Het is hier heet en droog en weinig andere
druiven dan de monastrell kunnen hier zonder irrigatie overleven. 80% van de
oogst word door de coöperatieven gebruikt om een donkere rode wijn te maken die
in bulk naar Midden-Europa gaat om er versneden te worden met andere wijnen. De
natuurlijke beperking tot monastrell was lang een vloek, maar met modern
materiaal kunnen er ook met monastrell zeer interessante wijnen gemaakt worden.
De wijngaarden van Jumilla liggen vrij hoog, soms boven de 700m op een ondergrond
van kalksteen met een bovenlaag van losse zanderige roodbruine grond. Het
klimaat is continentaal en dus heet en droog. De lokale witte is simpel en
goedkoop, maar meestal niet interessant. In de rosado komen de kwaliteiten van
de monastrell voor het eerst naar boven. De goede bestaan voor minstens 50%,
maar bij voorkeur voor 100% uit monastrell. Hij is fris, sappig en fruitig en
zeer goed bij paella. Rode Monastrell kan heerlijk zijn, indien hij modern
gemaakt is, met bijvoorbeeld een techniek als de macération carbonique. Zelfs
houtlagering, waar de oxydatie-gevoelige monastrell niet zo geschikt voor was,
lukt nu goed wanneer men de gistingstemperatuur onder controle kan houden en er
zijn nu redelijk wat goede jovens en crianzas. Er wordt ook geëxperimenteerd
met andere druiven als syrah en soms vind je mooie assemblages (zoals
monastrell-tempranillo).
Juniper Estate
Margaret River, Australië. Het vroegere Wrights landgoed van Henry en Maureen Wright
in Wilyabrup werd in 1998 overgenomen door een groep zakenlui uit Perth en
omgedoopt. Mark Messenger, voorheen werkzaam als assistant-wijnmaker bij Cape
Mentelle (1990-1998) werd ingehuurd als oenoloog en viticulturist. 21ha
wijngaard, al vanaf het begin met cabernet sauvignon en shiraz voor rood, en
semillon en riesling. De wijngaard, rond een stuk van 8,5ha uit 1973, werd
vernieuwd, de riesling werd vervangen door cabernet sauvignon en een extra
2,4ha wijngaard werd bijgekocht om er steundruiven als petit verdot, malbec,
merlot en cabernet franc op te planten. Er werd ook geïnvesteerd in
installaties en kelder. Geen irrigatie (dry farming). De Juniper Estate wijn is
gemaakt 100% druiven van eigen land, de tweede wijn Juniper Crossing, is
gemaakt met een mix van eigen en aangekochte druiven. http://www.juniperestate.com.au/
Jura (regio)
Tussen Bourgondië en Zwitserland liggen 1854 ha
wijngaarden op heuvelruggen van het krijtplateau van de Jura. De ondergrond
bestaat uit mergelaarde en afgebrokkelde kalkblokken en ze liggen op hoogtes
tussen de 250 en 480m. De percelen zijn redelijk klein, tussen de vijf à zes
hectaren en hellingsgraden tot veertig procent maken mechanisatie erg moeilijk.
De winters zijn streng, de lente vroeg en zacht, de zomers en nazomers zijn
warm maar zeer onregelmatig, met veel neerslagdagen maar ook met veel dagen
waarop het erg heet kan zijn. De oogstperiode duurt zeer lang omwille van het
onregelmatige klimaat en de rijpingsprocessen van de verschillende
druivenrassen. Lokale druivenrassen zijn hier in rood even belangrijk als de
Bourgondische pinot noir, maar in wit overheerst de chardonnay, hier melon
d’Arbois genoemd, die dankzij de kalkrijke bodem een erg mooi boeket
ontwikkeld. Hij word gebruikt voor leuke witte wijnen, maar ook zeer veel voor
crémants. De lokale savagnin is goed voor 15% van het plantoppervlak en is de
grondstof, na een bewerking van zes jaar, van de erg speciale vin jaune. In
rood wordt pinot noir aangeplant als ondersteuning voor de andere rode wijnen,
maar ook voor gebruik in de crémants waar blancs de noirs (van blauwe druiven
gemaakte witte wijn) en blancs de blancs (van witte druiven gemaakte witte
wijn) worden samengevoegd. Zeer lokaal is de poulsard, een mooie druif die
weinig tannines bevat en daarom zeer geschikt is voor het maken van rosé, die
hier trouwens op dezelfde wijze als een rode wijn gemaakt word en dus zelfs wat
verouderingspotentieel heeft. 20% van de oppervlakte is er mee aangeplant. De
trousseau is een andere lokale druif (goed voor 5%), waarmee de typische rode
wijnen van de Jura worden gemaakt. Er zijn ongeveer 500 wijnbouwers. Typisch
zijn de vele wijnboetieks die de wijn van het eigen domein en van nog kleinere
wijnbouwers verkopen.
De wijnbouwers van de Jura onderscheiden twee types wijn:
vins ouillés (klassieke legering op vaten met bijvulling om oxidatie te
vermijden) en vins sous voile (zes jaar en drie maanden onaangeroerd op
eikenhoutenvaten van 228 liter, zonder bijvulling). Het eindresultaat van de
vins sous voile wordt gebotteld in de typische clavelin fles met een inhoud van
62 centiliter, precies wat er nog overblijft van één liter wijn na al deze
jaren. Tijdens die periode verteert een natuurlijke gistlaag of flor (op
dezelfde wijze als bij sherry) alle restsuikers wat resulteert in beendroge
wijn. De aroma’s worden ondertussen gecreeërd door de uitwisseling van zuurstof
via de houten vatwanden, terwijl hij in relatief koele (in tegenstelling tot
sherry) kelders rust. Het eindresultaat is duur, erg speciaal en wordt vin
jaune genoemd. Hij wordt alleen van de savagnin druif gemaakt en kan makkelijk
dertig tot vijftig jaar kelder doorstaan. Aroma’s van hout (noten, toast, amandelen,
rozijnen), gras (hooi, tabak, stro) en specerijen (nootmuskaat, kaneel,
kerrie). Wanneer de oogst van onvoldoende kwaliteit is en door een lokaal
comité wordt afgekeurd om er vin jaune van te maken mag men een droge witte
wijn maken met twee à drie jaar sous voile en met dezelfde typische aroma’s,
maar zonder de concentratie en de bewaarkracht van een echte vin jaune. Soms
gebeurt dit ook met chardonnay en soms worden chardonnay en savagnin (apart
sous voile gelagerd) gemengd om er Tradition wijn mee te maken. Vin Jaune past
zeer goed bij straffe kazen als comté of roquefort maar ook bij een moeilijk
gerecht als canard à l’orange.
2011 was een schitterend jaar voor wit, minder goed
voor rood. Heel rond en vriendelijk maar toch niet te zwaar. 2010 was een
“mager” maar vooral klassiek jaar. Voor wit stoort dit niet, het is zelfs
eerder typerend, voor rood leverde sit soms nogal
magere wijnen op. 2009 werd zeer mooi dankzij het hele mooie naseizoen. Heel
mooie bewaarwijnen en voor wie laat genoeg oogstte een topjaar. Zeer rijke chardonnay’s met aroma’s van hars en honing, soms wat
zwaar. 2008 was geen gemakkelijk jaar maar wie lang genoeg wachtte met oogsten
heeft mooie wijnen gemaakt, zeker in rood met bewaarpotentieel. 2007 had een
zeer natte zomer maar een mooie herfst; goed jaar in rood, iets moeilijker in
wit; een jaar voor fijn e, evenwichtige wijnen; 2006 was moeilijk, vooral in de
wijngaard waar een doorgedreven triage nodig was; veel wijnen zijn dun en
ondermaats, maar wie goed trieerde had wel mooi rijpe druiven en kon er erg
goede wijn mee maken; goed jaar voor de biodynamische en biologische
wijnbouwers
Domaine des Juralies
Menétru-le-Vignoble, Jura. 6ha. Janick Parent-Loonis, een moeder van vier kinderen
afkomstig uit Pas-de-Calais. Werd wijnbouwster in 2005 en kende onmiddellijk
succes. Janick vinifieert en haar echtgenoot verzorgt de wijngaarden. Geen
oenologe, maar ze volgt haar instinct en dit deed ze alvast in 2006 met succes.
Hecht (terecht) veel belang aan de trieertafel. Te volgen.
Jurançon AOC
Sud-Ouest.
976ha. Wit met petit manseng (57%), gros manseng (40%), courbu (1,8%), camaralet en lauzet. Tot de phylloxera
ramp toesloeg was dit de wijn van het Franse hof, zéér populair in Nederland en
Amerika. In de 20e eeuw zorgden enkele liefhebbers er voor dat de oude druiven
en productiemethoden in eer werden hersteld. De witte verkreeg al in 1936 zijn
AOC. Het grootste deel van de productie is wit en bestaat zowel als moelleux
als sec. De wijngaarden liggen in de heuvels, op zo’n 300 meter hoogte en met
bodems van klei, zandsteen en rolkei. Ze liggen verspreid over ongeveer 26
gemeentes. De winter is streng en nat, maar de zomer en nazomer zijn warm en
droog en een warme zuidenwind schept ideale omstandigheden voor overrijpe druiven
die nodig zijn voor de zoete moelleux en die pas in oktober geoogst worden.
Deze is rijk en complex, met voldoende zuren en geurt naar exotische vruchten
als ananas en guave, en kruiden als muskaat en kaneel. Hij kan erg oud worden,
past perfect bij ganzelever maar kan dank zij zijn aciditeit ook zeer goed bij
vis in saus of brebis-kaas uit de vallei van de Ossau. 1995 en 1990 waren zeer
goede jaren, net als 2001. 40 hl/ha is toegestaan voor zoete wijn, 60 hl/ha
voor droge. Opvallend aan de zoete Jurançon wijnen is dat ze niet door botrytis
ontstaan maar door wat men de passerillage noemt. De druiven blijven tot laat
in de herfst hangen (halfweg november) en de combinatie van een warme,
uitdrogende wind uit Spanje en koude nachten doen de druiven verschrompelen en
het sap verdikken. De beste worden gerijpt op eik. De droge wijnen mogen echter
ook niet onderschat worden: de warme dagen en koele nachten zijn ideaal en
dankzij inox en temperatuurcontrole maakt men hier vandaag frisse witte wijnen.
Binnen de AOC onderscheid men momenteel drie grote terroirs: Chapelle de Rousse
(25% van de aanplant, rechtsboven in de AOC met de typische
"cirques", op het zuiden gelegen amfitheaters), Monein (70% van de
aanplant, linksboven, zonnig en zacht, met op het westen gerichte wijngaarden)
en Lasseube (5%, onderaan en het hoogste deel van de AOC, tot 400 meter en
frisser, maar op het zuiden gericht en bezaaid met rolkeien). De laatste jaren
is er steeds meer aandacht voor het aparte karakter van de verschillende druiivenrassen.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen de gros en de petit courbu (de tweede is
aromatischer maar ook fragieler), de gros en de petit manseng (de tweede is
complexer en wordt met héél lage opbrengsten vaak apart gevinifieerd met
verrassende resultaten), maar er is nu ook plaats voor traditionele, bijna
verdwenen rassen als de camaralet en de lauzet.
Jurançon Sec AOC
Sud-Ouest. 976ha. Wit met gros manseng, courbu, camaralet en lauzet. De Jurançon Sec
is droog en friszuur met florale en fruitige aroma’s, soms met wat tintjes van
honing. Hij past zeer goed bij forel en zalm. Vooral de gros manseng wordt
gebruikt voor de droge vanwege zijn hogere opbrengst. De petit manseng bevat
dan weer meer suikers. 75% van de productie is sec. Hij moet redelijk vroeg
gedronken worden maar in sommige gevallen veroudert hij interessant. Sommige
wijnmakers gebruiken eik maar de originele frisse smaak verdwijnt er een beetje
door.
Château Les Justices
Preignac. AOC Sauternes. Julie en Xavier Gonet-Médeville (Chateau Respide-Médeville,
Chateau Gilette). Delicaat, evenwichtig en fris, met eerder lage
suikergehaltes. Evolueert eerder snel in de fles. 8,6ha met 80% sémillon, 15%
sauvignon en 5% muscadelle, deels op kiezel en slib, deels op kiezel op rode
aarde. 20.000 flessen per jaar. Met de hand geplukt en getrieerd in drie tot
acht lezingen. Twee tot drie maanden fermentatie op inox. 12 tot 18 maanden vatrijping.
Justin Wine & Vineyards
Paso Robles,