J

 

 

Paul Jaboulet Ainé

Tain l’Hermitage, Rhône, Frankrijk. °1834 door Antoine Jaboulet. Verdergezet door zijn zonen Paul en Henri. 100ha, gemiddeld 40 jaar oude stokken, 25 à 35 hl/ha. Lutte raisonnée. Constante kwaliteit sinds de jaren 50, een beetje zwakker en wat overgeconcentreerd sinds de eeuwwisseling, met enkele serieuze dieptepunten. Overgekocht in 2006 door de Zwitserse familie Frey (eigendommen in de Champagne en de Bordeaux, Chateau La Lagune)  omwille van de hoge erfenisrechten. Wijnmaker bleef nog even Laurent Jaboulet, maar de nieuwe chef (en oenologe) Caroline Frey, de wijnmaakster van La Lagune, stelde al snel Denis Dubourdieu aan als supervisor. Jacques Desvernois is de kaldermeester. In de wijngaard werden al maatregelen genomen om de opbrengst te beperken en werden de traditionele manden vervangen door kleinere dozen om minder schade tijdens het transport te krijgen. In de kelders werden de vaten vervangen en voortaan wordt alleen nog nieuwe en eerstejaarse eik gebruikt. Het hoofdkwartier zal verhuizen naar het Domaine de Thalabert waar ook nieuwe kelders zullen worden gebouwd. De nieuwe eigenaar wil ook uitbreiden: 1,8ha in de Côte-Rôtie werden al aangekocht. Helaas werden ook de prijzen stevig verhoogd. 2007 werd de eerste jaargang waarin ze voor het hele proces verantwoordelijk waren. De Hermitage La Chapelle is al vijftig jaar te rekenen bij de top van de aoc (hij kreeg recent het gezelschap van een tweede wijn, La Petite Chapelle) met een zwakke periode in de jaren 90). Ook een goede Côtes du Rhône, de Parallèle 45, en een sterke Crozes-Hermitage, de Domaine de Thalabert. Sommige critici verwijten het huis dat ze Bordeaux proberen te maken, anderen noemen het Rhône – nieuwe stijl.  www.jaboulet.com In België verdeeld door De Coninck in Waterloo, in Nederland door Oud Reuchlin & Boelen in Zoetermeer.

Les Traverses, Ventoux, 2010: De Coninck, 23 juni ’11, 6,9 euro. 80% grenache blanc en 20% bourboulenc. 25 jaar oude stokken. Inox en dan voor 50% een kort eikverblijf. 40 hl/ha.  juli ’11, aan zee; strogeel; citrus, wit fruit en een toetsje drop; in de mond drop, venkel, achteraan citrus en een mooi lange mondindruk; erg sterke prijs/kwaliteitsverhouding ♥♥

Parallèle "45", Blanc, Côtes du Rhône, 2011: De Coninck, 7,9 euro, 21 november 2012. 50% grenache blanc, 20% marsanne, 20% viognier, 10% bourboulenc, 25 jaar oude stokken. nogal gesloten, pas na walsen wat citrus en bloemen ; droog maar nogal neutraal, pas na lang ronndraaien wat smaak ; ok maar echt niet meer

Parallèle "45", Rouge, Côtes du Rhône, 2003: Wijnhandel Jan Vos, Herentals, 19 augustus 06, 8,85 euro. Leuk. ©

Parallèle "45", Rouge, Côtes du Rhône, 2010: De Coninck, 7,99 euro, 21 november 2012. 60% Grenache en 40% syrah. filter en eenvoudig rood fruit, wat cassis, nogal gesloten ; in de mond eveneens wat zwijgzaam, maar wel ok, met correcte tannines, ok zuurtjes en net genoeg fruit ; proef vooral grenache maar ruik vooral syrah; aangenaam ♥

Les Sauvagères, Paul Jaboule Ainé, Saint-Péray, 2001: 9 juni 05, 7,9 euro, De Coninck. 100% marsanne. RVF juli-aug 05: ‘fin et frais, avec des notes d’agrume et de fruits blancs. Prêt à boire.’ Erg intense gele kleur; aroma met anijs, hele goede verse okkernote, vers van de boom, appelsienschil; in de mond een volle indruk met frisse zuren, droog wit fruit en een notig en lekker einde; aangename afdronk; goed gemaakte en originele wijn; anne hield ervan; goed aperitief op zichzelf, zonder hapjes. ©©

Mule Blanche, Crozes-Hermitage Blanc, 2002: Wijnhandel Jan Vos, 19 augustus 06, 17,9 euro. 7ha wijngaard. 50% marsanne, 50% roussanne. 40 à 60 jaar oude stokken. 40hl/ha. 6 à 9 maanden op eik. 12 december 06: zeer mooie lichte goudgele kleur met schittering; mooie viscositeit; aroma is elegant en fijn, wat notig, appelbloesem (verdorie, zoals in het boekske); in de mond vol maar fris, je proeft de concentratie, intense finish, maar mist toch wel wat fruit, alles is wel héél elegant…peperkoek in de afdronk verwijst naar het hout, mooi gedaan. ©©.

 

Jacquart

Reims. °1962. Merk van Alliance Champagne, een groepering van drie coöperatieves (Union Auboise (Veuve A. Deveaux), Covama (Pannier) en Cogevi (Collet). 350ha van de groepering. Vier cuvées, in een eerder strakke stijl. Philippe Dupuis is de keldermeester. www.champagne-jacquart.com 

Jacquère

Met deze zeer productieve Franse druif uit de Savoie wordt een wat eigenaardige witte wijn gemaakt die populair is bij de skiërs. Komt vooral tot zijn recht wanneer aangeplant op kalkrijke grond.

Château des Jacques

Romanèche-Thorins, Beaujolais. 36ha, waarvan 27 in Moulin-à-Vent en 9ha wit (chardonnay op kalkgrond voor de cuvée Clos de Loyse). 200.000 flessen per jaar. Vanaf 1928 eigendom van de familie Thorin, maar groot gemaakt door Michel Sauzey die nadat hij in 1987 zijn négoce verkocht zich concentreerde op dit domein en het zijn eigen stijl gaf. In 1996 aangekocht door Louis Jadot, de négociant uit de Bourgogne. Hij stuurde zijn wijnmaker, Guillaume de Castelnau, een ex-majoor van de cavalerie, die na zijn carrière in de leer ging bij mensen als Coche-Dury en Jayer, naar het domein om het tot nieuw leven te wekken. Dit gebeurt vooral door de introductie van technieken die voor de Bourgogne al erg normaal zijn, maar die in de Beaujolais met zijn meer op volume gerichte verleden nog niet massaal worden toegepast. Zo werd het gebruik van kunstmest en onkruidbestrijder zo goed als gestopt (het domein is op weg naar een biodynamische cultuur), wordt er nu geplukt met de hand en wordt de maceration carbonique niet langer gebruikt. Triage op oogsttafels. Het domein past de enherbement toe en houdt zelfs rekening met de aardstralen. 50 hl/ha. Tegen de traditie in wordt hier ook ontsteeld. Alleen natuurlijke gisten. Temperatuurgecontroleerde extractie. Lange cuvaison (30 dagen) en eigenlijk erg Bordelees qua keldertechnieken. 50% van de wijn rijpt op nieuwe barrique, een deel blijft op inox om leter te kunnen corrigeren op fruitigheid. De wijngaarden liggen verspreid over verschillende terroirs: la Roche (kwartsiet), Grand Carquelin (mengeling van graniet) en Rochegrès (grès, rijk aan mangaan). De Grand Clos reeks komt van vijf aparte percelen. Eén van de vaste waarden van de AOC Moulin-à-Vent, maar tegelijk wat apart omdat de wijn veel mineraliger is dan zijn concurrenten en over een heel stevige structuur beschikt. Erg karaktervol. In de Morgon wordt de kwaliteit van het Château de Bellevue (nu herdoopt tot Château des Lumières) verder onder handen genomen.

Chateau St Jacques d'Albas

Laure, Minervois, Languedoc. 75ha groot domein. In 2001 aangekocht door zakenman Graham Nutter en echtgenote Beatrice die het wat verwaarloosde domein nu terug op niveau aan het brengen is (voorheen gingen de druiven naar de coöp). 24ha, met 30% syrah, 30% grenache, 30% carignan, 10% mourvèdre. 1,5ha wit met roussanne, viognier en vermentino, pas aangeplant in 2006.Goed uitgeruiste nieuwe kelders, maar ook aandacht voor lage opbrengsten, organische landbouw en heraanplantingen. De grond van de wijngaarden, op stervan na dood na jaren chemische onkruidbestrijding, wordt terug tot leven gewekt door het toevoegen van homeopathische hoeveelheden mineralen (Methode Cousinié) en het inploegen van schapenmest. De Cuvée La Chapelle is een 100% syrah. In de gewone cuvée zit vooral grenache en carignan, met een spatje syrah, in de Cuvée du Château is de syrah met 70% in de meerderheid. http://www.saint-jacques-albas.leminervois.com.

Domaine Jacqueson – Domaine de Chèvremont

12ha wijngaard, voor het grootste deel in Rully, maar met 1,3ha in Mercurey en 0,8ha in Bouzeron. Grondbewerking, geen herbicides. Lutte raisonnée. Met de hand geplukt (één van de weinige van het dorp) en getrieerd aan de ingang van de kelder. Heel lichte filtering. Paul Jacqueson begon in 1970 aan de zijde van zijn vader Henri wijn te maken en heeft dus wat ervaring; Kleindochter Marie staat klaar voor de opvolging. Eén van de beste wijnmakers van de aoc Rully. www.domainejacqueson.fr

Jacquesson

Dizy. °1798 en de lievelingschampagne van Napoleon. In 1844 vond Adolphe Jacquesson de muselet uit, het ijzeren structuurtje dat een champagne-kurk op zijn plaats houdt. Jean-Hervé en Laurent Chiquet, broers. De familie Chiquet verwierf het huis in 1974. 16ha rood met 50% pinot meunier en 50% pinot noir. 14ha wit met 100% chardonnay. 350.000 flessen per jaar. Wijngaarden in Avize, Aÿ, Dizy en Hautvillers. Opbrengstebeperking door snoei of door  enherbement en grondbewerking. Geen kunstmest en een deel van de wijngaard is in conversie naar bio. Heel strikte triage tijdens de pluk. Persing op oude verticale persen. Fermentatie op grote houten vaten van 45hl waar hij ook zijn malolactische doet. Kopen ook druiven aan. Vinificatie op eiken fusten en sur lie, weinig of geen dosage (extra-brut), geen filtering. Ze worden op de markt gebracht wanneer ze klaar zijn en niet in chronologische volgorde. Elke tirage van de non-millésimé krijgt sinds 2002 zijn eigen, op de fles vermeld, nummer mee, en bestaat in hoofdzaak uit wijnen van een op het etiket vermeld jaar (de 700 reeks). Sommige zijn ondertussen meer dan 8 jaar oud voor ze gecommercialiseerd worden. De basis-brut is een blend van 50% chardonnay, en 25% van de twee pinot's. De millésimés zijn anders samengesteld, maar na 2002 zijn er geen meer gemaakt. De Degorgement Tardif is een 1995 die pas in 2010 op de markt werd gebracht. Er worden nog wel een aantal “lieux-dits” gemillésimeerd. Klein maar sterk presterend huis. www.champagnejacquesson.com

Domaine Anne-Cécile Jadaud et Tanguy Perrault
Vouvray. Klein domein van 2ha uit 2010, opgestart door een jong koppel met de ambitie om nog verder uit te breiden in de toekomst. Anne-Cécile is prof oenologie in Amboise, hij geeft cursussen wijnbouw. Twee percelen, één op terrassen in Vouvray, en één niet ver van Clos du Bourg. Grondbewerking en enherbement, en in conversie naar bio. Vatrijping op gebruikte bordelese en bourgondische eik. Beperkt gebruik van sulfiet.

Louis Jadot

Beaune. °1859 door Louis Jadot. Na drie generaties Jadot, 30 jaar André Gagey, momenteel geleid door Pierre-Henry Gagey. Heeft naast een eigen domein ook een aantal overeenkomsten rond marketing en produktie met andere domeinen en controleert in totaal bijna 140ha wijngaard. De belangrijkste zijn het eigen Domaine Jouis Jadot (37ha in de Côte d'Or), het Domaine Gagey (8ha in de Côte d'Or), het Domaine des Héritiers Louis Jadot (16ha) en het Domaine du Duc de Magenta (9ha). Zeer breed gamma, grote hoeveelheden, maar indrukwekkende kwaliteit, vooral dankzij de geniale pinot noir specialist Jacques Lardière (sinds 1970). Ook belangrijke eigendommen in de Beaujolias (Chateau des Jacques en Chateau De Bellevue). Gebruikt geen chemische onkruidbestrijding. Handgeplukte druiven en tweede triage in de kelders. Schilweking van ongeveer 30 dagen is gebruikelijk en er worden voor de opvoeding (10 à 20 maanden) bottes van 225l gebruikt, waarvan 30% in nieuwe eik. Heel individuele aanpak: de musigny bijvoorbeeld wordt helemaal ontsteeld, de chambertin wordt gemaakt met de volledige trossen.

Jaen

Portugese druif. Zie Mencia.

Jakeli Wine

Khasmi, Iori vallei, Kakheti. °2001 door de broers Jakeli, met 5,5ha nieuw aangeplante saperavi open 14ha groot domein. Vandaag 14ha. Bio. Wijngaarden op 760m hoogte, kalk, klei, zand en steen. Geen irrigatie. Groenbemesting.  Eerste schilweking buiten, daaarna met zwaartekracht de kelder in waar traditioneel gewerkt wordt met minimale hoeveelheden sulfiet.  Werken op natuurlijke wijze, zonder additieven. Werkt niet met de traditionele qvevri, maar met tronconische vaten. Geen eik, geen filtering. https://www.facebook.com/jakeliwines/info?tab=page_info

Jakoncic

Kozana, Goriska Brda, Slovenië. Familiewijngaard sinds 1847, maar de wijn ging altijd naar de lokale coöperatieve. Vader Igor besliste dan om zich los te koppelen en onder eigen naam te werken. Zoon Aljosa vervoegde hem en de twee werken nu samen. Aljosa pastte onder andere de snoeivorm aan, die nu anders is dan die van de meeste wijnbouwers uit de regio. Hij houdt niet van wijnen met veel alcohol (vindt 13,5% meer dan genoeg) en zoekt vooral naar structuur en intensiteit. Lutte raisonné, maar er wordt toegewerkt naar bio.

Les Jamelles

°1991 door Catherine en Laurent Delaunay, twee Bourgondiërs die na ervaring te hebben opgedaan in Californië vielen voor de charmes van de Languedoc. Ze kopen over de hele Languedoc druiven op van wijngaarden waarvan ze vinden dat ze het ideale terroir zijn voor een bepaald druivenras, overzien het wijnmaken met deze druiven en creëren dan de finale blend om ze vervolgens op de markt te brengen, meestal als mono-cépages. Les Jamelles is hun hoofdgamma, met zes witte en zes rode, daarnaast hebben ze ook Les Petites Jamelles, een witte, rosé en rode grenache, en drie wat ambitieuzere blends onder de Sélections Spéciales naam. www.les-jamelles.com In België geïmporteerd door Het Wijnhuis in Antwerpen en St-Niklaas.

Domaine Jean-Paul et Jean-Luc Jamet

Ampuis, Côte-Rôtie. Geleid door de gebroeders Jean-Paul en Jean-Luc Jamet. Één van de betere van de aoc, zeer zuiver en een heel goede reflectie van het terroir. 7,5ha met 100% syrah. Beetje anders dan de andere, ondermeer omdat ze weinig ontstelen. Heel teruggetrokken domein met een kleine productie (ong. 30.000) maar één van de toppers van de regio. Heel moeilijk te vinden in de handel.

Château Jander

Moulis, Médoc. Kleine cru met 1,8ha wijngaard dat bij het Château Sémeillan Mazeau in Listrac hoort. Sinds 1998, in een hypermodern amfitheater. Cabernet sauvignon en merlot. Grondbewerking en lutte raisonnée. Met de hand geoogst. 100% nieuwe eik, 18 maanden. De laatste jaren eleganter en evenwichtiger geworden, vlak na de eeuwwisseling gekenmerkt door iets te uitgesproken houtinvloed, maar nu wat evenwichtiger. www.vignoble-jander.com 

Domaine de la Janasse

Châteauneuf-du-Pape. Aimé (sinds 1967) en Christophe (sinds 1991) Sabon. Dochter Isabelle sinds 2001. Eerste eigen kelder en cuvée in 1973, voorheen werden de druiven naar de coöperatieve gebracht. Toen 15ha, nu 55, verspreid over 60 percelen. 15ha in de Châteauneuf, 20 ha in de Côtes-du-Rhône, 20ha in de Vin de Pays de la Principauté d'Orange. Uiteenlopende terroirs (wat toelaat om veel cuvées te maken en een grote complexiteit in te brengen). Hoog niveau en excellente prijs/kwaliteit. Vaak beschreven als "Elegant met fond". Drie interessante Châteauneuf cuvées maar ook een erg aangename basis Côtes du Rhône. Gebruiken ontsteling en een mix van foudres en barriques met een korter verblijf op eik om fruit en elegantie meer naar de voorgrond te brengen. Grenache liefhebbers die 80% in de basiscuvée, 90% in de Vieilles Vignes en 100% (een perceel met stokken uit 1912) in de cuvée Chaupin gebruiken. Zeer lage opbrengsten zorgen ervoor dat de grenache hier scoort. Consultant Jean-Luc Colombo. Snoei en groene oogst om de rendementen te beperken tot 20 à 30 hl/ha voor de Châteauneuf en 35 à 45 voor de Côtes-du-Rhône. Viticulture raisonnée. 4000 à 5000 stokken/ha. Dubbele triage. Eraflage voor 50 tot 80% omdat die voor rijpe grenache als positief worden aanzien. Kleine betonnen cuves met temperatuurregeling. Weinig hout. De meeste cuvées worden zo'n 12 tot 14 maanden opgevoed.

Vin de Pays du Jardin de la France

Loire. Wit, rosé en rood. Landwijnen uit de departementen Mine-et-Loire, Indre-et-Loire, Loiret, Loire-Atlantique, Loir-et-Cher, Indre, Allier, Deux-Sèvres, Sarthe, Vendée, Vienne, Cher, Nièvre. 45% van de produktie is wit, de rest rood en rosé. Het zijn de klassieke druiven van de regio die gebruikt worden. Ze zijn jong te drinken. Deze regionale benoeming dekt ook de Vins de Pays de Retz, des Marches de Bretagne en des Coteaux Charitois.

Jardins de Babylone

Aubertin, Jurançon AOC. Dit zijn ongeveer de beste zoete wijnen van de appellatie, alhoewel ze er niet echt typerend voor zijn en meer lijken op een Duitse Auslese. Ze zijn afkomstig van een heel klein wijngaardje dat in 2002 werd geschapen door de geniale maar inmiddels overleden Didier Daguenau. Vandaag is het zijn zoon die de wijngaard opvolgt, geholpen door Guy Pautrat.

Domaine Paul et Eric Janin

Romanèche-Thorins. Eén van de beste van de AOC Moulin-à-Vent. 10ha. 50.000 flessen per jaar. Drie cuvées (Les vignes du Tremblay, Le Clos du Tremblay en Les Greneriers). De eerste is gemaakt met 4ha 25 tot 80 jaar oude stokken, de tweede met 2ha 70 tot 100 jaar oude stokken en de laatste met 1,1ha stokken die ouder zijn dan 1914. Grotendeels (90%) gelegen op een stuk met slib en rode klei, meer naar Romanèche toe, waar de druiven laat rijpen, maar hun meticuleuze zorg in de wijngaard maakt dit iets minder gunstige terroir goed. 10% ligt dichter bij Chenas op een armere bodem met veel graniet. Zoon Eric studeerde in Beaune en vervoegde het domein al in 1983, maar nam de teugels over in 1995. Niet gecertifieerd bio maar dichte aanplant (12000 stokken per ha). Er wordt een sort lutte raisonnée toegepast en op de helft van het domein wordt licht geploegd tussen de rangen, niet te diep op de bodemstructuur niet te verstoren. Rusteloze zoekers naar kwaliteit, continu bezig met experimenten die af en toe heel aparte cuvées opleveren als de moderne Séduction die in 2002 op de markt verscheen. Toch werden ze lang lokaal aanzien als traditionalisten die een korte schilweking met de steeltjes (9 à 10 dagen) toepassen, een techniek die al uit de jaren 50 dateert, gevolgd door 9 à 10 maanden rijping op oude foeders en het is maar sinds enkele jaren dat Eric hier wijzigingen aanbrengt (langere schilweking, deels ontsteelde druiven). Werken met commerciële gisten (wel geen aromatiserende). Hun klassieker is de vaak zeer elegante Clos du Tremblay die een paar jaartjes kelder vraagt en die in een goed jaar verrassend mooi veroudert. De wijnen van dit huis zijn een beetje rustiek in hun jeugd en moeten lang voor ze gedronken worden gekarafeerd worden. De Domaine des Vignes des Jumeaux, hun Beaujolais-Villages, komt van een rijkere bodem met klei en graniet en levert veel fruitigere maar minder complexe wijnen op. 

Jasnières AOC

Loire. 4ha. Wit met chenin blanc. Deze zeer kleine appellation is het neusje van de zalm van de Coteaux du Loir wijngaarden, uitsluitend voor witte wijn en op een stuk grond van nauwelijks enkele honderden meter breed en 4km lang. In grote jaren kan hij subliem zijn. Hij is erg zeldzaam. Aroma’s van citrus, amandel, kweepeer, abrikozen, perziken, soms wat rozen of tijm en munt. Drinken op 10 à 12°. Hij kan droog of halfzoet zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Jasper Hill

Heathcote, Victoria. °1975 door Elva en Ron Laughton, toen Ron bodemstudies deed voor een groot bedrijf en in Heathcote een bijzonder terroir vond met een 500 miljoen oude vulkanische ondergrond bedekt met ijzerhoudend rood zand. Op heuvels van een goede 300m hoogte planten ze syrah aan en ze bottelen in 1982 hun eerste oogsten. Biodynamisch sinds 1998. Erg individuele en zeer uitgesproken wijnen ( zeer lage opbrengsten, erg veel aandacht voor de wijngaard). Zeer weinig interventie in de kelder, zes weken fermentatie, alleen natuurlijke gisten en nooit aanzuring of chaptalisatie. 20% nieuwe eik, voornamelijk Franse (een beetje Amerikaanse in Georgia’s Paddock). Rieslings en syrah’s die erg sterk zijn. Aangeplant zijn vooral syrah, een beetje cabernet franc en kleinere percelen riesling, gewurztraminer en nebbiolo. Geen irrigatie. Twee wijngaarden: Emily’s Paddock (4500 flessen per jaar) en Georgia’s Paddock (18000 flessen per jaar). Gelooft rotsvast in het verschil in terroir tussen de twee. Onmiddellijk drinkbaar maar de syrah kan ook 20 jaar rijpen. Cult wijngoed dat zo goed als altijd uitverkocht is. Nogal hoog in alcoholgehalte, maar Ron verdedigt zich door te zeggen dat dit gewoon de rijpheid van de druiven reflecteert en net gezocht is. Volgens de pers zou het niet storen. In samenwerking met Michel Chapoutier maken ze ook nog een andere, heel aparte wijn, de Pléiade, van 50% uit Frankrijk geimporteerde stokken van een wijngaard van Chapoutier en 50% stokken die zij zelf selecteerden. Hij wordt voor de rest volgens dezelfde principes gemaakt als de rest van hun gamma en zou ondanks zijn hoge alcoholpercentage heel apart maar ook evenwichtig zijn.

Clos du Jaugueyron

Arsac, Bordeaux. Michel Théron, afkomstig uit de Languedoc. Gebruikt geen consulent en maakt zelf zijn wijn. Eerste jaargang 1993. Bio sinds 2012 (Agrocert). 7,5ha, waarvan 2,71ha binnen de aoc Margaux, de rest is Haut-Médoc. Voor de Haut-Médoc is de aanplant 60 à 65% cabernet sauvignon, 25% merlot, 5% cabernet franc en 2% petit verdot, voor de Margaux is het 65% cabernet sauvignon, 30% merlot en 5% cabernet franc, met stokken uit 1988. Veel kiezel. Schenkt heel veel aandacht aan de wijngaard. Geen groene oogst. Moeilijk te vinden maar heel sterk.

Domaine Patrick Javillier

Meursault. °1945 door Raymond Javillier. Patrick sinds 1974, toen met 3ha. 2ha pinot noir en 8h chardonnay, verspreid over verschillende climats in Meursault. Heel klassiek van stijl en daarom vaak wanneer jong erg gesloten en moeilijk, maar ze evolueren erg mooi en geven na een paar jaar kelder heel goed hun terroir weer. Wat Javillier erg apart maakt is het feit dat zijn beste witte eigenlijk blends zijn van twee percelen, een hier weinig toegepaste techniek. De witte Bourgogne Blanc Cuvée Oligocène staat dicht bij een echte Meursault in smaak (en terroir) en is een aanrader. De rode is wat minder maar wordt de laatste jaren beter en beter. www.patrickjavillier.com

Cuvée des Forgets, Bourgogne Blanc, 2010: Jeuris, 26 april ’12, 17,27 euro. 25 jaar oude stokken van verschillende percelen in les Herbeux (Meursault) en les Vaux (vlakbij Volnay). CSP 2 mei ’12: mooie gele kleur; licht boter en toast eerst, dan evoluerend naar meer gebrande boter en iets gekonfijts, nog later heel rokerig, evolueerde continu; in de mond een mooie volle start, frisser achterin, mooi fruit; prachtige afdronk; heelmooie witte, geweldig lekker én interessant ♥♥♥(♥)

Clos du Cromin, 2006: Wine World Taster of the Year, TerroirNV Antwerpen, februari 08. Goed gemaakt, zeer evenwichtig en mooi ♥♥

 

Henri Jayer

In 1939 op 16-jarige leeftijd begonnen in de wijngaard van zijn vader in Vosne-Romanée, geheel tegen zijn zin. Ontmoet op jonge leeftijd René Engel, professor in de oenologie in Dijon, die hem wijnen van over de hele wereld liet proeven en in hem een passie voor goede wijn deed ontwaken. Behaalde er zijn diploma oenologie. Was in de jaren 70 verantwoordelijk voor een revolutie in de Bourgogne toen hij gloednieuwe technieken begon toe te passen om fruitigere en meer spectaculaire wijnen te maken (rijp oogsten, kleinere rendementen, introductie in de regio van de selectie op oogsttafels, volledige ontsteling, koeling van de schilweking, zuivere en gekoelde kelders, nieuwe eik). Had de theorie dat 80% van de Bourgondische wijn goed de kelder in gaat, maar dat maar 20% er ook goed uitkomt. Was daarom een heel grote verdediger van de perfecte kelderomstandigheden (zuivere, gekoelde omgeving, regelmatig bijvullen van de vaten). Zijn wijnen zijn al lekker jong (en lijken dan ouder dan ze zijn), maar blijven dat ook wanneer ze oud zijn (en lijken dan jonger). De Cros Parantoux was zijn paradepaardje, een wijngaard die hij zelf aanplantte. Op pensioen in 1995 (maar maakte nog een eigen wijn tot in 2000). Was tussen 1945 en 1988 ook actief op het domein Méo-Camuzet. Overleden in 2006 op 84 jarige leeftijd. Emmanuel Rouget, zijn neef, volgde hem op (de wijnen van het domein dragen nu diens naam). De wijnen van Rouget worden verdeeld door Van Oevelen in Edegem.

Château Jean de Gué

Lalande-de-Pomerol. 9,8ha met 75% merlot, 20% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon, 25 jaar oude stokken, 6500 per ha. Opbrengstbeperking door groene oogst. Met de hand geplukt en getrieerd. 18 maanden nieuwe eik. Jean-Claude Aubert (ook La Gouspaude, St-Emilion), maar vandaag geleid door dochter Héloïse. Modern gemaakte wijnen die sterk richting pomerol gaan. Michel Rolland is de consultant. http://www.aubert-vignobles.com/

Château Jean-Faure

St-Emilion. Goed gelegen, tussen La Dominique, Figeac, Cheval Blanc en Ripeau. Ooit een Grand Cru Classé, maar in 1985 van de lijst gehaald omdat de kwaliteit ondermaats was. In 2004 aangekocht door Olivier Decelle, de eigenaar van mas Amiel. Zeer goed gelegen, met een ongewoon hoog percentage cabernet franc. Was wat verwaarloosd maar sinds 2005, en verrassend snel dus, terug op hoog niveau. Tot begin 2012 geconsulteerd door Stéphane Derenoncourt. De Bourguignon’s werden aangetrokken om de wijngaard te herstructureren. 18ha met 54% cabernet franc, 40% merlot en 6% malbec. Gemiddeld 40 jaar oude stokken. 40 hl/ha. Met de hand geoogst en getrieerd op een trieertafel. Fermentatie op hout en beton. 18 maanden eik. Blijft met opzet betaalbaar en dat maakt deel uit van een bewuste strategie van Olivier. Werkt niet via de vaste négociants van Bordeaux. Wijnen die absoluut moeten worden gekarafeerd voor het drinken.

Jerez

7700ha, waarvan 90% als Jerez Superior. Verdeeld over de gemeentes Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria, Sanlucar de Barrameda, Chipiona, Trebujena, Rota, Puerto real, Chiclana de la Frontera en Lebrija. Tussen de rivieren Guadalquivir en Guadalete. Heet mediterraan klimaat. Grote, zachtgolvende heuvels of albarizas van witte organische mergel, rijk aan kalk, klei en siliciumdioxide) slaan tijdens de winter vocht op die in de diepe bodem tijdens de lange hete zomer als voedselbron dient. Deze bodem is alleen te vinden in de driehoek Sanlucar de Barrameda,Jerez de la Frontera en El Puerto de Santa Maria, het zogenaamde Jerez Superior gebied. In de 'zona' is de grond minder geschikt en de wijn van mindere kwaliteit. 290 dagen per jaar volle zon, met soms temperaturen van meer dan 40°C en een hete woestijnwind. 95% wordt gemaakt met listan of palomino druif, perfect aangepast aan de klimatologische omstandigheden en de grond. De zoetere pedro ximenez druif(door een zekere Peter Siemens meegebracht uit de Elzas tijdens de regering van karel V) wordt meer gebruikt voor de zoete oloroso sherry. Slechts een deel van de persing wordt gebruikt, het vocht van de tweede persing gaat naar de distillatie. Na de persing en de gisting in stalen tanks gaat de wijn voor een jaar op eiken vat (demi-muid). Op dit moment beslist een ervaren proever al of de wijn zal utgroeien tot een droge fino die flor ontwikkelde of tot een zoete oloroso. De fino's worden nu met alcohol versterkt tot 15%, de oloroso's tot 18%. Bij de fino's verteert de flor (kaamgist) de suikers en glycerine en hij maakt de wijn kurkdroog (crianzo bajo - proces). De florlaag schermt de wijn ook af van oxidatie door direct contact met zuurstof waardoor hij fris van smaak blijft. De 18% alcohol van de oloroso is te hoog om kaamgist toe te laten zich te ontwikkelen. Zij worden oxidatief verouderd en de beste kunnen hierdoor tot 100 jaar oud worden. Ze zijn complex en diep.

Om sherry te maken moet de wijn nu nog door het solera proces dat verschillende oogstjaren tegelijk veroudert en vermengd, waarbij de jonge wijn de smaak van de oude moet overnemen. Het proces steunt op een muur van vaten die op elkaar gestapeld worden in rijen. De onderste rij bevat de oudste wijn (de solera), de rijen daarboven zijn jonger en kunnen uit verschillende lagen (criadera’s) en dus oogstjaren bestaan, meestal zijn het er drie. Bij het bottelen wordt een zeker % van de solera laag afgetapt waarop een zeker % van de wijnen in de lagen erboven ook een niveau zakt zodat er op elke laag een vermenging van verschillende jaargangen gebeurt. Het wettelijke minimum in dit systeem is een aftap in de solera laag van 35% wat dus beduidt dat de wijn gemiddeld drie jaar oud zal zijn maar bij het maken van goede oloroso wordt de aftap beperkt om naar tien of zelfs dertig jaar te gaan. In elke laag zakt hetzelfde percentage een laag en bovenaan wordt jonge wijn, of sobretabla, toegevoegd. De onderste en oudste laag zit het dichtst tegen de grond die vochtig en fris gehouden wordt door hem te besprenkelen met water. De officiële website van de DO vindt je op www.sherry.org

Soorten sherry:

Fino: strogeel, droog en fris, geur en smaak van noten (amandel en walnoot), hout en 'flor'. Minimaal drie jaar rijping. Zeer goed aperitief. 6-8°C. Past bij olijven, nootjes, tapa's of gegrilde gamba's of rivierkreeftjes. Zeer goed bij maatjes. Een gesloten fles kan je zo'n 18 maanden bewaren, eens geopend blijft ze maximaal tien dagen goed in de ijskast.

Amontillado: donkerder van kleur. Vijf tot vijftien solera jaar rijping. Eigenlijk is dit een fino waarvan de flor zich niet correct ontwikkelde en waaraan dan alcohol wordt toegevoegd om de flor te doden en een oxydatieve opvoeding te verkrijgen die een aantal jaren duurt. Frisse smaak en geur van hazelnoten. 17,7%. Winters aperitief maar ook goed bij wild of wit vlees. 12-14°C. Een gesloten fles kan je zo'n twee-drie jaar bewaren, eens geopend blijft ze enkele weken dagen goed.

Oloroso: gemaakt met op matten ingedroogde px druiven; veel donkerder van kleur. Amber- tot mahoniehout-kleurig. Volle en krachtige smaak, duidelijke hinten van walnoten. Heeft volledige oxidatie gehad. 18% alcohol. 12-14°C voor jonge oloroso, 14-16°C voor oudere. Er bestaat ook dulce of zoete. Past bij oosterse gerechten én bij een goede sigaar. Eens geopend blijft de fles enkele maanden goed, gesloten kan je ze meerdere jaren wegleggen, de betere tot tien jaar, de beste tot 100 jaar.

Palo Cortado: Kleur van mahonie. Droge evenwichtige smaak van hazelnoten. Zeldzaam. Zacht als een amontillado, vol als een oloroso. 14-16°C. Kan zéér oud worden. Winteravondwijn om met een sigaar te degusteren voor het houtvuur.

Medium: ook bekend als amoroso. Zoet en in feite een blend van gewone oloroso met zoete pedro ximenez of moscatel. Drinken op 15-16°C. Een geopende fles blijft enkele maanden goed.

Pale Cream: zacht en bleek als een fino maar lichtzoet en meestal delicaat van smaak. Eigenlijk een oloroso (minimaal drie jaar oud, maar om goed te zijn tien) waaraan wat zoete px werd toegevoegd. 17,7%. Goed in combinatie met paté en vers fruit. 8-10°C.

Rich Cream: ook bekend als cream of olorose dulce. Vijf tot vijftien jaar oud. Pedro ximenez druif, eventueel aangevuld met moscatel. Veel body en karakter. Zoet, vol, krachtig en zacht. 17,5%. Dessertwijn. 12-14°C. Een fles cream kan je enkele jaren kelderen, eens geopend blijft ze een paar maanden goed.

Pedro Ximenez of px: donkere, mahoniekleurige zeldzame wijn. Rozijnen met hints van koffie- en cacoabonen. In de zon gedroogde pedro ximenez-druiven. 17%. Vaak bij zoet gebak, maar kan zelfs bij chocolade. 16-18°C of goed gekoeld. Eens geopend kan je ze een paar maanden houden, gesloten soms tot een decade.

De aanduidingen VOS of VORS slaan op de leeftijd, Very Old Sherry voor sherry die 20 jaar op vat bleef en Very Old Rare Sherry voor meer dan 30 jaar.

Silvio Jermann

Dolegna del Collio, Friuli. °1881. 43ha wijngaarden in Farra d’Isonzo en Ruttars. Goed voor een jaarproduktie van 280.000 flessen. Silvio Jermann als eigenaar, Alberto Faggiari als keldermeester. Silvio werd opgeleid in Conegliano en het Instituto di san Michele, vertrok dan naar Canada en kwam 30 jaar geleden terug met pakken nieuwe ideeën. Nadat hij de weerstand van vader Angelo had overwonnen begon hij de witte wijnwereld van friuli om te gooien. 120 ha, verspreid over veel kleine perceeltjes, die hij minutieus opvolgt en dat schijnt ook de reden te zijn dat je hem zelden ziet op beurzen en events. Sinds kort geholpen door zoon Angelo. In 2002 werd gestart met de bouw van nieuwe kelders. Maakt drie rode cuvées, maar is het bekendst voor wat hij deed met zijn witte wijnen van oude druivenrassen. Sinds de eeuwwisseling maakt hij ook meer en meer witte blends. In België ingevoerd door Selezione Vini Italiani in Zonhoven. 

Domaine Jessiaume

Santenay, Bourgogne. °1850. Marc en Pascal Jessiaume. 15ha, verdeeld over Auxey-Duresses, Beaune, Pommard, Volnay en Santenay. Grondbewerking. Met de hand geoogst. Vinificatie in houten kuipen met een tronconische vorm, daarna opvoeding op barrique. Goed domein, en ook een redelijk goed handelshuis, Maison Jessiaume. www.domaine-jessiaume.com .

Château Joanin Bécot

Saint-Philippe-d’Aiguille, Côtes de Castillon. De familie Bécot (Ch. Beau-Séjour Bécot) kocht dit goed gelegen domein in 2001 aan. Zelfde stijl als hun domein in de St Emilion, stevig en smakelijk, ook wanneer nog jong. Het is dochter Juliette die er zich vooral mee bezighoudt, een beetje om de stiel te leren voor ze de rest zou overnemen. 11,8 ha met 75% merlot, 25% cabernet franc. www.beausejour-becot.com 

Joaquin

Montefalcione, Avellino, Campania. °1999. Raffaele Pagano. Heel apart wijndomein. Elke jaargang kan heel verschillend zijn omdat de vinificatiemethodes tot in het extreme worden aangepast aan het terroir (de plaats, het jaar). Onvindbaar buiten Italië, maar heel interessante, soms spectaculair lekkere wijnen.

Vino della Stella, Fiano di Avellino, 2009: Restaurant Umberto, 29 januari 2012. Aangeraden door de eigenares. Fiano op barriques. Heel rijke neus, heel intens, neel vin naturel, duidelijke appelsien; geweldig mooie structuur, lang, complex, rijk en heel goed gestructureerd, heel apart karakter ook. Wie is dit in godsnaam !!! Prachtige wijn. ♥♥♥♥

JQN104, Aglianico, Joaquin, 2006: Palazzo Petrucci, 29 januari ’12.  een heel mooi karaktervol vineus aroma, complex en erg elegant; schitterende mond, fris en complex, met fijne tannines; zeer mooie wijin ♥♥♥

 

Domaine François et Antoine Jobard

Meursault. François Jobard, sinds 2002 geholpen door zijn zoon Antoine. 0,5ha pinot noir en 5,5ha chardonnay. Lutte raisonnée. Zeer klassiek. In het begin zeer moeilijk en pas na enkele jaren kelder beginnen ze hun potentieel te tonen, maar ze behoren tot het beste wat meursault te bieden heeft.

Domaine Rémi Jobard

Meursault. Rémi Jobard sinds begin jaren 90 toen hij het domein overnam van zijn vader, Charles Jobard. 3ha pinot noir, 6,5h wit met 72% chardonnay en 28% aligoté. Sinds Rémi de touwtjes in handen nam stevige rendementsbeperking. Zeer soepele en smakelijke meursaults die mooi verouderen, met een modern en ingehouden gebruik van eik. Ook sterk in de basiscuvées.

Domaine Joblot

Givry. Vincent en Jean-Marc Joblot. 11ha pinot noir, 2,5ha chardonnay. 65000 flessen per jaar. Een groot deel van de wijngaarden is premier cru. Beste domein van Givry. Sterk beïnvloed door Henri Jayer. Jean-Marc is een veeleisend en ambitieus man die liet zien dat je ook in Givry topwijn kan maken als je maar genoeg discipline in de wijngaard aan de dag legt. Ondermeer berucht voor zijn heel strenge triage. Geen klaring, geen filtering. Frisfruitige wijnen met mooie aroma’s maar heel goed gestrcutureerd en zowel jong als oud zeer lekker. Zouden tussen de acht en vijftien jaar oud hele mooie bosaroma’s ontwikkelen.

Domaine Charles Joguet

Sazilly. °1957. Tijdens de jaren 80 een ster aan het chinon firmament en de man die een generatie wijnkenners en sommeliers liet kennismaken met grote chinon wijnen. In  1997 ging Charles Joguet op pensioen en ging het domein over op zijn boekhouder Jacques Genet, al sinds 1985 betrokken bij het domein, geholpen door Alain Delaunay voor de handel en François-Xavier Barc. In 2000 nam Jacques’ dochter Anne-Charlotte Genet, de leiding op zich, vooral op commercieel vlak. In 2006 nam Kevin Fontaine het werk in de wijngaard en de kelder over, na een opleiding in Tours, ervaring bij Nicola Potel en in Nieuw-Zeeland en wat tijd aan de zijde van Michel Pinard, zijn voorganger op het domein. Sindsdien iets in mindere vorm maar nog steeds een aanrader. 40ha in Beaumont-en-Véron. Voor 2008 werd er om de andere rij nog gewerkt met herbicides, daarna wordt er overal grondbewerking toegepast.  24 verschillende percelen. Met de hand geoogst met dubbele triage.  Parcellaire vinificatie. Pigeage voor de beste, remontage voor de simpelere cuvées. Er wordt gesulfiteerd.  De grote cuvées (Clos de la Dioterie, Chêne Vert, Varenne du Grand Clos) zijn rtonduit schitterend maar de eerste wijnen zijn wat te simpel voor een domein met zo'n reputatie. Sinds het begin van de 21e eeuw wist hij door effciënter te snoeien de opbrengst terug te brengen tot 40 hl/ha. Rond de eeuwwisseling wat minder precies, maar dat schijnt nu voorbij te zijn, en alhowel de wijnen wel wat moderner zijn geworden, zouden ze ook terug op niveau zijn.   www.charlesjoguet.com

Clos de la Plante Martin, Touraine Blanc AOC, 2007: Le Vin Passion, 1 oktober ’10, 10 euro. 3ha grote wijngaard met klei en kalk en chenin blanc. 1/3 nieuwe eik, 2/3 oudere vaten. 3 maanden fermentatie en 4 à 6 maanden opvoeding, daarna nog rijping op inox na de assemblage.  10 november ’10: erg mooie neus, deed me denken aan een oud appartement (dat van de jan) waar heel wat feesten plaatsvonden; in de mond evenwichtig, even wat groene chenin, maar onmiddellijk dan kruiden en nog even later rijp wit fruit; dag 2: de neus geeft nu kweeperengelei, opgelegd wit fruit; in de mond mooi karaktervol met duidelijk de eik, maar ook mooie frisse zuren en fruit; ik vind dit een erg mooie en leuke wijn ©©

Les Petites Roches, Chinon, 2007: Chai & Bar, 16 juli ’10, 12 euro. 15 augustus ’10: na walsen wat stinky, zonder walsen keukenkruiden als laurier; zachte tannines (maar achteraan steviger...), nogal frisse zuren, een beetje gesloten in de finish; dag 3: mooi zacht kruidig aroma, chocolade; in de mond zacht, met mooi fruit en een mooie structuur; lekker en na lang walsen zelfs met diepgang en interessant; erg geslaagd ©©

Cuvée Terroir, 2004: Parijs, 12 november 06, 25 euro, Les Editeurs. Veel cabernet franc fruit en mooie terroir toetsen die de wijn meer dan een gewone chinon maakten; opende zacht en sloot fris, met veel fruit in het midden; lekkere, goed gemaakte chinon (bij een parmentier canard) ♥

Cuvée Terroir, 2007: Le Vin Passion, 2 oktober ’10, 8 euro. Opgevoed op cuve. 22 oktober ’10: mooi en lekker kruidig aroma met fruit en wat cabernet-paprika na walsen; in de mond lekker maar nogal kort; zachte tannines, frisse afdronk; dag 2: mooie warme kruidigheid; in de mond typiciteit en stevigere tannines, wat droogtrekkend, ook nu nogal kort ©©

Cuvée Terroir, 2008: Lille, 9 oktober 2011. kruidig en warm in de neus, beetje vanille ? nochtans cuve; in de mond kruidig en fruitig, zachte tzannines, correcte fraîcheur; lekker wijntje, heel correct ♥(♥)

Cuvée de la Cure, 2004: Le Vin Passion, 1 oktober ’10, 8 euro. stokken van de Clos de la Cure. 15 dagen cuvaison, 12 maanden rijping op oude vaten. 11 november ’10: heel vaag nog wat paprika, vooral wat meer naar het tertiaire neigende geuren; in de mond ook lekker geëvolueerd, met vooral paddestoel, rode bessen en nog stevige tannines; evolueerde heel mooi in het glas met meer structuur en karakter; stevige knaap voor die leeftijd, erg lekker bij het eten ©©

Les Varennes du Grand Clos, Chinon, 2006: Chai & Bar, 25 augustus ’10, 16,9 euro. 5 dagen koude schilweking, 30 dagen cuvaison, remontage en pigeage. 15 à 16 maanden eik, eerste tot derdejaarse. Na de assemblage nog twee maanden rust en dan botteling. Stokken uit 1962-1976. 11 september ’10: hard en zeer mannelijk aroma, maar ook al wat complexiteit (géén paprika of patattenkelder), wat later zwarte chocola; frisse start met gestoofd fruit, stevige tannines en frisse zuren, en na even in de mond een héél mooie kruidige en diepe, volumineuze indruk; erg lang als hij in de mond zit, dan redelijk snel weg; dag 2: overweldigend chocola en koffie; in de mond echt wel stévige tannines, fles had nog lang kunnen liggen; mooi maar heel stevig ©©©

Clos de la Dioterie, Chinon, 1998: Duin avond, 28 december ’09. heel vlezig in de neus, rokerig, met duidelijke witte peper; in de mond vlezig, mooie levendige tannines, mooie fraîcheur en een lekkere fruitige afdronk; respect ! ©©©(©); een dag later: een pakje heel mooi fruit met een kruidentuil eromheen, echt schiterend in de neus; heel mooi fruit, nog steeds, met iets extra dat wat verwijst naar frangipane, zeker in de afdronk; dit is super-loire ! toch ©©©©

 

Johannisberg

Zwitserland. Synoniem voor sylvaner.

Karl H. Johner

Vogtsburg-Bischoffingen, Kaiserstuhl. Pinot noir specialist. °1985 door Karl-Heinz Johner die na studies in Geisenheim eerst tien jaar in Engeland werkte voor een Engels wijndomein en dan terugkeerde naar zijn geboortestreek om zelf wijn te maken, zich spiegelend aan de grote wijnen uit Bourgogne. Zeer veel aandacht voor het werk in de wijngaard en een zéér gedreven wijnmaker met heel duidelijke ideeën. Ook mooie pinot blanc. Wint vaak internationale pinot noir competities. www.johner.de

Blauer Spätburgunder, 2008: Hotel Goldener Knopff, Bad sackingen, 7 september ’12, 45 euro. 20 maanden op vat, deels nieuwe. Koel jaar. Zeer mooie neus met rijp fruit en een mooie eiktoets, heel typische Duitse spätburgunder. In de mond heel goed evnwicht, fris en fijn, lang en lekker met mooi fruit; excellente pinot noir, gedronken bij lamsvlees, een superbe combinatie ♥♥♥

 

Château Jolys

Gan, Jurançon. °1960 door Pierre Yves Latrille, een landbouwingenieur, uit het niets. 36ha en grootste domein van de Jurançon maar niet slecht. Vanaf 1983 bottelen ze zelf. Vandaag geleid door dochter Marion Henry, tegelijk baas in de kelder en al sinds 1999 de wijnmaakster. Er wordt met de hand geoogst, per perceel, van half oktober tot in januari als de omstandigheden er naar zijn. De Cuvée Jean is genoemd naar zijn enige mannelijke afstammeling, een kleinzoon. www.chateau-jolys.com

Jonata Estate

°2000 in Ballard Canyon, Santa Ynez Valley, Santa Barbara County. Stan Kroenke (van Screaming Eagle!) en Charles Banks. Vooral zanderige grond, maar gecombineerd met een hoge aanplantingsdichtheid en koele nachten levert dit laat rijpende druiven op met een mooie natuurlijke aciditeit. Zijdezachte, evenwichtige wijnen, zeer fijn, maar helaas ook zeer duur. Charles Banks heeft zich ondertussen teruggetrokken. Matt Dees is de wijnmaker sinds 2004, hij leerde het vak in Nieuw-Zeeland. Michel Rolland is de consulterende oenoloog. Zeer duur, en uiterst moeilijk te vinden. Interessant domein dat een soort polycultuur voorstaat. 

Domaine du Joncas

Montpeyroux, Languedoc, aan de voet van de Pic Baudille. Pascal Dalier. Geconsulteerd door Alain Chabanon. 5ha. Bio met certificaat, biodynamisch sinds 2011. Vinifieert ondermeer op eivormige betonnen cuves. Met de hand geoogst. Erg beperkte rendementen. Non-interventionistisch in de kelder. Momenteel twee rode cuvées. Erg jong bedrijf.   www.domaine-du-joncas.com

Château Jonc-Blanc

Vélines, Bergerac, Sud-Ouest. Isabelle Carles en Franck Pascal. 15ha, sinds 2000, op een bult van 60m hoog waar een kalkader op bepaalde plaatsen aan de oppervlakte komt en een witte kalkring vormt (jonc blanc betekent witte kalkring). 12 percelen, allen in het dorp. Bio, en voor sommige percelen biodynamisch. 12ha rood met 55% cabernet sauvignon, 40% merlot, 5% cabernet franc, 3ha wit met sauvignon blanc, muscadelle en sémillon. 10 tot 30 jaar oude stokken. Lage rendementen, late oogst. Non-interventionistisch in de kelder, beperkt gebruik van sulfiet. Geen klaring noch filtering, wel twee jaar kelder voor ze gecommercialiseerd worden. Goed gestructureerde fruitige rode wijnen, zowel in rode Bergerac als Montravel. Bij de betere rode montravel’s en goed opweg naar een nog hoger niveau. In België ingevoerd door Oenologic in Zemst.

Domaine du Joncier

Tavel. °1964 door Pierre Roussel, sinds 1989 door zijn dochter Marine. 30ha rood met 50% grenache, 20% syrah, 10% mourvèdre, 10% cinsault en 10% carignan, en 2ha met bourboulenc, marsanne en roussanne. Het domein past grondbewerking toe en gebruikt geen herbicides. Al lang bio en sinds 2010 biodynamisch. Geen commerciële gisten, geen klaring en geen filtering. Het domein maakt Lirac, Tavel en Côtes du Rhône.

Les Muses, Lirac, 2007: Nounou’s avond, 1 september ’10, ong 15 euro. 60% mourvèdre. In de neus een kern van chocola en kersen, ook in de mond chocola en kersen; straf spul dit ! ©©

Le Classique, Lirac, 2009: 29 euro, Sallamangee, 4 januari ’13. Carignan, cinsault, grenache, mourvèdre, syrah. Zeer uitbundige maar ook mooie en complexe neus, met veel fruit en mooie kruidigheid; vol, sappig en erg lekker bij de paardensteak en de frietjes; goed geadviseerd door de patronne; ondanks de 14,5% goed evenwicht, helemaal geen alcoholgloed  ♥♥(♥)

 

Jongieux

Savoie Cru. Wit met jacquère en chardonnay, rood en rosé met gamay. Ten westen van het meer van Bourget ligt een pas sinds 1988 erkende cru voor witte en rode wijn, gemaakt van de klassieke druivenrassen uit de savoie.

Château Les Jonqueyres

Saint-Paul-de-Blaye. 14,5ha met 90% merlot, 5% cabernet sauvignon en 5% malbec. Blauwe en grijze klei. Met de hand geplukt en getrieerd. Gemiddeld 50 jaar oude stokken, 6700 per ha. Lutte raisonnée. Geen chemische gisten. 15 à 18 maanden barrique, met 50% nieuwe. Pascal en Isabelle Montaut. Pure en harmonieuze wijnen met diepgang die het lekkerst zouden zijn in hun jeugd. Het hoge percentage merlot maakt ze heel harmonieus met mooi en veel fruit. Men probeert de wijnstokken zo oud mogelijk te laten worden. De hoofdwijn komt uit als een Blaye, de tweede, If des Jonqueyres, als een Premières Côtes de Blaye, die wordt gemaakt met de jonge wijnstokken, geen nieuwe eik en met 80% merlot en 20% cabernet sauvignon. De familie bezit ook een eigendom in de Côtes de Bourg, de Clos Alphonse Dubreuil (rode klei, 60% cabernet sauvignon, 40% merlot, natuurlijke gisten, 15 à 18 maanden eik). www.chateaulesjonqueyres.com

Château de Jonquières

Jonquières, Terrasses du Larzac, Languedoc, aan de voet van het plateau van Larzac. François en Isabelle de Cabissole. Sinds 1992 bottelen ze zelf. 7ha rood met carignan, cinsault, mourvèdre, syrah en grenache, 1,5ha wit met chenin blanc en grenache blanc. Harmonieuze, evenwichtige wijnen die sinds de eeuwwisseling nog wat beter zijn geworden.   www.chateau-jonquieres.com In België ingevoerd door De Coninck in Waterloo.

Jordan Winery

Alexander Valley, California. °1972 door Tom Jàrdan en zijn vrouw Sally. Tom was een oliemagnaat uit Denver, en wilde een wijndomein in de Bordelese stijl beginnen in een gebied waar tot dan nog weinig gebeurd was. Eerste jaargang in 1976. Nu geleid door John Jordan (sinds 2005). Rob Davies is al meer dan vijfendertig jaar de wijnmaker met Maggie Kruse sinds 2006 als assistent. De Cabernet druif geniet hier van een redelijk koel klimaat wat het maken van evenwichtige wijnen die vooral goed gaan bij eten mogelijk maakt (en dus geen blockbusters à la Napa). Geen single-vineyards maar grootse blends (een witte Chardonnay en een rode Cabernet). Blijken ook goed te verouderen. www.jordanwinery.com

Joseph-Perrier

Châlons-en-Champagne. °1825 door Joseph Perrier. Jean-Claude Fourmon. 22ha in de Vallée de la Marne, in Cumières, Hautvillers en Damery. 75ha in aankoop. Pinot noir en chardonnay. 800.000 flessen per jaar. Claude Dervin is de chef de cave. Populair in Engeland, niet zo bekend bij ons, maar topkwaliteit.  www.josephperrier.com

Domaine Josmeyer

Wintzenheim. Jean Meyer, de kleinzoon van de stichter, nam in 1967 het domein over van zijn vader. Dochters Isabelle en Céline worden klaargestoomd voor de opvolging. Isabelle studeerde oenologie in Beaune en Montpellier. 0,5ha pinot noir, 26,5ha wit met 28% riesling, 24% pinot blanc en auxerrois, 21% pinot gris, 19% gewurztraminer, 5% chasselas en sylvaner en 3% muscat. Biodynamisch sinds 1999, met de fanatieke Christophe Ehrart als verantwoordelijke voor de wijngaard. Naast de druiven van de eigen wijngaarden, gebruikt Jean Meyer ook druiven van andere boeren, die dezelfde filosofie volgen. Hij maakt zeer lichte en delicate wijnen die bestemd zijn om een maaltijd te begeleiden, heel evenwichtig ook. Hij heeft een hekel aan restsuikers, zeker in cépages die voor hem droog moeten zijn, zoals riesling, pinot blanc of sylvaner. Gebruikt een pneumatische pers om de druiven zo zacht mogelijk te persen. Geen vreemde gisten. Fermentatie op grote oude eiken vaten. De grand crus Hengst en Brand leveren erg mooie rieslings op. Al lang bezig maar pas de laatste vijf jaar op zijn top en ook de basiswijnen zijn vandaag zeer goed. Uitzonderlijke pinot blanc. Zelfs zijn rijkste rieslings behouden hun voor hem typisch kristalhelder en elegant karakter. Homme de l’Année RVF 2004. Veel export (bijna 70%). Auteur van het citaat, "Riesling is geen druif, het is een planeet". www.josmeyer.com

Weingut Toni Jost

Bacharach, Mittelrhein. Peter en Linde Jost besturen dit domein sinds 1975 toen Peter het van zijn vader Toni overnam. Peter is een grote pleitbezorger van de Mittelrhein en is er zonder twijfel één van de meest getalenteerde wijnbouwers. 5ha in de premier cru Bacharacher Hahn, een zonnige naar het zuidoosten gerichte heuvelflank met donkere leisteen die al vijf generaties in de familie is. Ook percelen in de Bacharacher Wolfshöhle. Rijke en ronde wijnen. 12ha waarvan 1/3 in de Rheingau. 80% riesling, 15% spätburgunder, 5% weissburgunder en dunkelfelder. In de Rheingau liggen de wijngaarden op de Wallufer Walkenberg (loess en leem). Natuurvriendelijk, handenarbeid, strenge selectie in de pluk, moderne en zuivere kelders, weinig manipulatie. 90.000 flessen per jaar. Duur maar zeer goed. VDP lid. Dochjter Cecilia studeerde in 3009 af in Geisenheim en keerde na stages in Baden, Nieuw-Zeeland en Oostenrijk terug om aan de zijde van haar papa te staan. www.tonijost.de In België ingevoerd door Langbeen in Rumst.

Château Jouanin

Pierre Taix, ook eigenaar van Ch. Fongaban en La Mauriane. Kalk en leem, 32ha met vooral merlot en wat cabernet franc en sauvignon. Bio. Goed team (zie ook La Mauriane). In België verdeeld door van Eccelpoel in Herentals.

Castillon Côtes de Bordeaux, 2010: Van Eccelpoel, 30 augustus ’12, 8,65 euro. Een deel van de wijn gaat op eik, waarvan 30% nieuwe, de rest op inox. Bordeaux Nouvelle Vague, CSP, september ’12, halfblind: in de neus nogal stroef, we dachten aan cab s; in de mond een erg mooie fraicheur, stevigte tannines en een mooie structuur; in de afdronk wat munt; iedereen dacht dat dit een topper was, het bleek de goedkoopste van allemaal ! ♥♥(♥)

 

Domaine Marcel Joubert

Quincié, Beaujolais. 4e generatie, met sinds 1972 marcel aan het roer. Bio zonder certificaat. 30 tot 100 jaar oude stokken. Geen vreemde gisten, geen filtering, geen toegevoegde sulfiet. 

Fleurie Vieilles Vignes, 2010: 21 oktober ’11, Megavino, Vindemia, 13,95 euro. Zeer mooi, fris en krokant fruit, een levendige en vrolijke beaujolais in de natuurlijke stijl ♥♥                                                  

Brouilly Vieilles Vignes, 2010: 21 oktober ’11, Megavino, Vindemia, 13,95 euro. Mooi, complex en zacht, ingetogerner en tegelijk ook indrukwekkender dande lichtvoetigere fleurie; zeer sterk ♥♥♥(♥)

 

Domaine Jerome Jouret

Villeneuve de Berg, Rhône. Voor 2011 bekend als Domaine Les Clapas. Verliet in 2006 de coöperatieve nadat hij zijn vader was opgevolgd. Geïnspireerd door mannen als Gramenon en Gilles Azzoni en van het begin werkend op de “natuurlijke” manier. 12ha, hooggelegen op de heuvels rond het riviertje de Ibie. Voorstander van natuurlijke wijnen zonder extra sulfiet. Werkt steeds onder de Vin de Pays de l’Ardeche. Geen herbicides, pesticides en kunstmest, en in conversie naar bio. Maakt heel sympathieke, krokante wijnen vol energie en zuiders fruit, maar ook een verrassend noordelijk aandoende cabernet sauvignon. Geen of zo weinig mogelijk sulfiet.

L’Ivraie, Vin de Pays de l’Ardèche, 2007: True Great Wines festival, 26 juni 09, 8,76 euro. Ugni blanc. 15 maanden in 5 à 6 maanden oude foeders. 25 jaar oude stokken. In de neus een oxydatieve toets van natuurlijke wijn, heel apart, heel speciaal; in de mond veel zachter, verrassend kruidig en met veel diepgang; werpt een heel nieuw licht op de ugni blanc ! ©© augustus ’09: goudgeel; aroma van kokende kweeperen, heel typerend vin naturel ook; in de mond een zachte toets maar met een mooie fraîcheur en mooi fruit (eerst rijpe gele appel, dan evoluerend naar verse appelbeignet, inclusief zelfs iets licht gekarameliseerd). ©©© 28 december, Duijn avond: mooie gele kleur; wit fruit en mineralen; in de mond lekker vet met een fruit-bittertje en met frisse zuren in de finish; werd later kruidiger; dag 2: interessante neus (was), in de mond heel mooi rond en vettig, mooie finish waarin die was weer terugkwam; in de afdronk wat amandel ©©(©)

La Chasse Aux Papillons, VdP des Coteaux de l’Ardèche, 2009 : CSP februari ’13, Ardèche door Danny, 10 euro. 100% sauvignon blanc, 20 jaar oude stokken op klei/kalk.10 tot 12 maanden sur lie op fusten. Mooi droog, fris en kruidig. Heel zacht en rond, vet zelfs, met wit fruit ; mooi lang. Na een tijdje vooral drop ♥♥♥

Java, Vin de Pays de l’Ardèche, 2008 : True Great Wines festival, 26 juni 09, 8,1 euro. Syrah en grenache. Fruit, fruit en nog eens fruit; heel zuiders, heel sympa, heel leuk; proeft als heel vers klein rood fruit ©©

En Avant Doute, Vin de Pays de l’Ardèche, 2008 : True Great Wines festival, 26 juni 09, 8,76 euro. Grenache. Stond wat te warm; heel fruitig, met iets meer diepgang dan de Java; licht gekleurd en licht gemaakt met veel fruit, deed me denken aan de Spaanse rosé Brunus; koele wijngaard geeft de lichte kleur, dit is geen hete grenache. ©(©) 30 maart ’10: heel fris fruit maar met iets heellekkers extra, een beetje als zo’n blend van fruitsappen; in de mond strak en fris, bij de worst eigenlijk niet zo lekker, veel lekkerder apart; hele stevige zuren in de afdronk, heel verteerbare wijn ©(©)

L’Abri, Vin de Pays de l’Ardèche, 2007 : True Great Wines festival, 26 juni 09, 8,48 euro. 100% Cabernet sauvignon. 30j oude stokken. 20hl/ha. Een jaar op houten foeders. Klei en kalk. Geen sulfiet. Peper en patatten, heel noordelijk aandoend...in de mond hout, een tertaire toets, erg verteerbaar © maar stond veel te warm

Pas à Pas, Vin de Pays de l’Ardèche, 2008 : True Great Wines festival, 26 juni 09, 8,76 euro. 70% carignan, 30% alicante. 45hl/ha. 6maanden inox. Carignan fruit met diepgang; mooi fruit maar stond te warm ©

Fontaury, Coteaux de l’Ardèche, 2007: Februari ’13, CSP Danny, Ardèche wijnen. Syrah. Rijp, kruidig, evenwichtig, zuiver en sappig, herkenbaar bio, werd later in het glas heel vlezig; start erg kort, dan meer droog fruit, bessen; lekker en fris, plooit open en wordt heel mooi ♥♥(♥)

Les Armouriers, Vin de Pays des Coteaux de l’Ardèche, 2009 : CSP Danny, februari ’13, Ardèche wijnen. Merlot. Krokante merlot neus; mooi merlot fruit in de mond, chocolade, krokant en ook lang; leuk, niet spectaculair, maar leuk ! ♥♥(♥)

 

 

Domaine Jousset - Domaine L & B

Montlouis, Loire. Bertrand Jousset (ex-militair) & Lise Girard (sommelier). Richtten in 2004 een eigen kelder in. 10,3 ha chenin, verdeeld over 23 percelen binnen Montlouis en Touraine, in de gehuchten Husseau en St Martin le Beau. Tussen de 30 en de 130 jaar oud. Chenin, chardonnay, cabernet franc, gamay en grolleau. Bio. Grondbewerking in de wijngaard, er wordt met de hand geoogst. Zo weinig mogelijk, interventie in de wijngaard en behorend tot de “natuurlijke” school. Hardwerkende gepassioneerde wijnliefhebbers en lid van de jonge garde in Montlouis. Altijd op zoek naar wijnen met “tension”. Geen commerciële gisten. www.domaine-jousset.fr

Rose A Lies, Petillant Naturel: Bistro de la Poste, 27 augustus ’11. Rosé. 60% gamay, 40% grolleau. Fermentatie op oude barriques. Mooi roze, mooi schuimend; in de neus frambozen en rozen; in de mond mooi schuim, fris en fruitig met net genoeg complexiteit om karakter te hebbeb; uitstekend en plezant ♥♥(♥)

 

Juan Garcia

Spanje, Zamora. Jong te drinken rode, soms leuk, maar vaak niet gemakkelijk.

Domaine de Juchepie

Faye d'Anjou. 6ha chenin blanc, gemiddeld meer dan 50 jaar oude stokken, 12.000 flessen per jaar. Bio (geen herbicides of kunstmest). Eigendom van Eddy Oosterlinck en echtgenote, een Belgisch koppel. Met veel passie en ernst gemaakte Coteaux du Layon's dankzij een rigoureuze selectie in de wijngaard. Drie zoete cuvées, een kleine hoeveelheid droge witte Anjou en een heel beperkt aantal rode. In België te koop bij Wijnen Michel in Dilbeek, in Nederland bij Onder De Kurk in de omgeving van Rotterdam. www.juchepie.com

Juhfark

Hongarije. Met uitsterven bedreigd en vandaag alleen nog in Somló. Redelijk hoge zuurtegraad en erg geschikt voor kelderrijping. Vandaag veel gebruikt in blends met riesling en furmint.

Franck Juillard

Juliénas, Beaujolais. °1992. Franck Juillard. 9ha. Eén van de betere in Saint-Amour. Wijnbouwer in de vierde generatie. Saint-Amour, Saint-Véran en Juliénas.

Michel Juillot

<SPAN style="mso-fareast-font-family: 'MS Gothic'">Mercurey, Bourgogne. Eén van de beste domeinen van de Côte Chalonnaise. Oude familie van wijnmakers, ooit door de phylloxera zwaar getroffen. Louis Juillot startte alles opnieuw in 1945, maar het was zoon Michel die vanaf 1963 voor de grote groei zorgde. Sinds 1996 onder leiding van Laurent Juillot (die ervaring opdeed in California, Australia en Nieuw-Zeeland). 32ha, waarvan 21,5ha in Mercurey. Ook wat gronden in Rully en enkele percelen in de Côtes de Beaune. 180.000 flessen per jaar. 50% export. Lutte raisonnée. Met de hand geoogst. 12 à 18 maanden eik, met 10 tot 35% nieuwe. Gebruikt vaak nieuw hout (al sinds 1978 toe hij de eerste testen deed onder begeleiding van prof Feuillat van de universiteit van Dijon), vooral afkomstig van eiken uit de Vogezen. Constant op zoek naar de karakteristieken van het terroir (zegt hij zelf). www.domaine-michel-juillot.fr

Premier Cru Clos Tonnerre, Mercurey, 2003: Degustatie François @ CSP, blindgeproefd, 4 september 08. 10 euro. 14 maanden vatrijping met  5% nieuwe eik. Geen collage. Stokken uit 1958. In de neus eerst vooral sulfiet dat maar heel traag wegtrekt; rond, met pas later opkomende tannines; schuimde een beetje in het glas en vond een bepaald element wat storend, maar in se wel goed, wel wat simpel; ♥(♥)

Corton-Perrières, Mercurey, 2003: Degustatie François @ CSP, blindgeproefd, 4 september 08. 35 euro. 18 maanden vatrijping met 30% nieuwe eik. Geen collage. Stokken ui 1964 en 1082. Mooie, houtgedragen complexiteit met wat toetsen van kruidnagel; mooi rond, met veel body, het warme jaartal vertaalde zich in wat zoetigheid maar de frisse afdronk en de erg mooie structuur redden alles; een mooie 2003 ♥♥♥

 

Juliénas AOC

Beaujolais. 606 ha. Gebruikte druiven: gamay. Deze wat ongewone cru komt van de meest noordelijk gelegen wijngaarden van de Beaujolais, grenzend aan die van de Mâconnais en gelegen op hellingen tussen de 300 en de 350m. Erkend sinds 1938. In het westelijk deel bestaat het terroir uit graniet en leisteen, in het oosten vooral uit klei en slib, iets minder interessant. Hij heeft een fruitig boeket van perzik, kersen en aardbeien en wordt best gedronken op 13°C. Het is een goede wijn voor de coq au vin of bij wild. Hij is minder uitbundig dan een gewone Beaujolais, komt pas op gang na twee tot vier jaar kelder en wordt dan zeer goed na vijf of zes jaar, wanneer hij krachtig en fruitig wordt en soms zeer complex. Dit geldt wel veel minder voor de wijnen die afkomstig zijn van de wijngaarden op klei die fruitiger en snel drinkbaar zijn. Het is absoluut geen terraswijn, hij moet rustig genoten worden.

Juliénas jaren

2003: uitzonderlijk goed. 2002: Zéér moeilijk 2002, "une année de vignerons". 2001: niet slecht maar niet om te laten liggen. 2000: goed jaar met goede tannines. 1999: goed indien men het rendement onder controle hield. 1998: niet zo best, maar nu wel mooi op dronk gekomen. 1997: rond en warm, goed jaar.

Juliusspital

Würzburg, Franken. °1576 door prinsbisschop Julius Echter voor caritatieve doeleinden (vandaag nog steeds een ziekenhuis, congrescentrum, apotheek en bejaardentehuis). Putten hun inkomsten ondermeer uit een wijndomein van 169ha (ook nog 1000ha graan en 3500 ha bos), goed voor een jaarproduktie van een miljoen flessen. Grootste domein van Franken en derde grootste van Duitsland. De wijnkelders worden elk jaar door zo'n 20.000 toeristen bezocht. Veel verschillende terroirs, en veel percelen in de beste Frankische wijngaarden (Würzburger Stein, Escherndorfer Lump, Randersacker Pfülben, Iphofer Julius-Echter-Berg). Horst Kolesch als wijnbouwingenieur en manager, Benedikt Then is de uitermate ervaren wijnmaker. 20% riesling (met een minder goede reputatie) en 40% silvaner (met een zeer goede reputatie). Ook de weissburgunder schijnt niet verkeerd te zijn. Op de erg steile hellingen wordt met de hand geplukt. Er wordt zowel op inox als op hout gevinifeerd. Het gamma is in drie opgedeeld met de Gutsweine onderaan, gevolgd door de Lagenweine en de Grosse Weine. www.juliusspital.de

Mas Jullien

Terrasses du Larzac. Olivier Jullien (°1965) sinds 1985. Olivier besloot toen, op 22 jarige leeftijd, het voorbeeld van Aimé Guibert (Mas de Daumas Gassac) te volgen en zelf te gaan vinifieren. Nu zelf een voorbeeld voor de jonge wijnmakers van de regio. 16ha, waarvan 13 in rood (25% carignan, 25% grenache, 25% syrah, 20% mourvèdre en 5% cinsault) en 3ha in wit (40% carignan, 20% grenache, 10% viognier, 10% chenin, 5% clairette en 15% andere rassen). 60.000 flessen per jaar. Zeer evenwichtige wijnen en mooie blends maar schuwt de publiciteit en men vindt ze het meeste op restaurant en slechts uiterst zelden in de handel. Besloot in 2005 om zijn productie in wit met de helft te halveren (om betere wijn te maken!). Dikke vriend van Didier Daguenau die hem ook wel wat beïnvloed heeft. Heel veel respect voor de traditie en de lokale druif, zowel voor de syrah als de carignan. Had in het begin twee cuvées, de Depierre en de Cailloutis, maar maakt ze nu tot één blend. In 2006 uitgekozen als N°3 van de Languedoc in het Revue de Vin de France. Koopt en verkoopt zeer vaak percelen, altijd onrustig op zoek naar de beste (tussen 2000 en 2005 werd 40% van zijn grond verwisseld). Rusteloze zoeker naar de ideale methode, houdt niet van dogma's. Heeft geêxperimenteerd met wisselende hoeveelheden sulfiet maar wijst de mode van de sulfietloze wijnen af (niet genoeg variatie vindt hij). Werkte ooit met veel nieuw hout, maar concentreert zich nu meer op grote houten fusten. Speelt enorm in op de verschillen in ligging en ondergrond tussen de verschillende percelen. Was in de wijngaard achterenvolgens traditioneel, bio en biodynamisch maar schrikt niet terug om wanneer nodig uitzonderingen te maken op die regels, en in 2000 liet hij zijn bio-certificaat vallen omdat hij vond dat vijftien keer met de tractor door de wijngaard slechter voor het milieu was dan een halve liter herbicides. Hij is daar ondertussen van teruggekomen en heeft terug het certificaat aangevraagd. Nu gezien als een voortrekker en een voorbeeld voor de regio. Erg zuiderse wijnen met veel rijkdom en intensiteit. Zijn wijnen moeten ruim op voorhand geopend worden. Maar 3ha wit maar daar maakt hij wel één van de beste witte wijnen van de Languedoc mee, op basis van (meestal, niet altijd) carignan blanc en grenache blanc waaraan hij kleinere hoeveelheden viognier, roussanne, chenin en clairette toevoegt om de wijn te "kruiden". Zeer fijn en levendig, vraagt tijd om te versmelten en moet tussen de drie en vijftien jaar kelderen. Houdt er nog altijd aan om een deel van de produktie rechtstreeks te verkopen aan de liefhebbers, via een systeem van reservatie, en aan aanvaardbare prijzen. Brengt nu teru een aparte cuvée uit onder de naam Carlan van een perceel dat volgens hem niet geblend kan worden met de andere omdat het zo apart is. Les Etats d’Ame is een toegankelijke tweede wijn, meer gericht op fruit.

Jumilla DO

Murcia. 43000 ha. Wit, rood en rosé. Gebruikte druiven: wit met merseguera, airen en pedro ximenez, rood en rosé met monastrell, garnacha, tempranillo en syrah. Het is hier heet en droog en weinig andere druiven dan de monastrell kunnen hier zonder irrigatie overleven. 80% van de oogst word door de coöperatieven gebruikt om een donkere rode wijn te maken die in bulk naar Midden-Europa gaat om er versneden te worden met andere wijnen. De natuurlijke beperking tot monastrell was lang een vloek, maar met modern materiaal kunnen er ook met monastrell zeer interessante wijnen gemaakt worden. De wijngaarden van Jumilla liggen vrij hoog, soms boven de 700m op een ondergrond van kalksteen met een bovenlaag van losse zanderige roodbruine grond. Het klimaat is continentaal en dus heet en droog. De lokale witte is simpel en goedkoop, maar meestal niet interessant. In de rosado komen de kwaliteiten van de monastrell voor het eerst naar boven. De goede bestaan voor minstens 50%, maar bij voorkeur voor 100% uit monastrell. Hij is fris, sappig en fruitig en zeer goed bij paella. Rode Monastrell kan heerlijk zijn, indien hij modern gemaakt is, met bijvoorbeeld een techniek als de macération carbonique. Zelfs houtlagering, waar de oxydatie-gevoelige monastrell niet zo geschikt voor was, lukt nu goed wanneer men de gistingstemperatuur onder controle kan houden en er zijn nu redelijk wat goede jovens en crianzas. Er wordt ook geëxperimenteerd met andere druiven als syrah en soms vind je mooie assemblages (zoals monastrell-tempranillo).

Juniper Estate

Margaret River, Australië. Het vroegere Wrights landgoed van Henry en Maureen Wright in Wilyabrup werd in 1998 overgenomen door een groep zakenlui uit Perth en omgedoopt. Mark Messenger, voorheen werkzaam als assistant-wijnmaker bij Cape Mentelle (1990-1998) werd ingehuurd als oenoloog en viticulturist. 21ha wijngaard, al vanaf het begin met cabernet sauvignon en shiraz voor rood, en semillon en riesling. De wijngaard, rond een stuk van 8,5ha uit 1973, werd vernieuwd, de riesling werd vervangen door cabernet sauvignon en een extra 2,4ha wijngaard werd bijgekocht om er steundruiven als petit verdot, malbec, merlot en cabernet franc op te planten. Er werd ook geïnvesteerd in installaties en kelder. Geen irrigatie (dry farming). De Juniper Estate wijn is gemaakt 100% druiven van eigen land, de tweede wijn Juniper Crossing, is gemaakt met een mix van eigen en aangekochte druiven. http://www.juniperestate.com.au/

Jura (regio)

Tussen Bourgondië en Zwitserland liggen 1854 ha wijngaarden op heuvelruggen van het krijtplateau van de Jura. De ondergrond bestaat uit mergelaarde en afgebrokkelde kalkblokken en ze liggen op hoogtes tussen de 250 en 480m. De percelen zijn redelijk klein, tussen de vijf à zes hectaren en hellingsgraden tot veertig procent maken mechanisatie erg moeilijk. De winters zijn streng, de lente vroeg en zacht, de zomers en nazomers zijn warm maar zeer onregelmatig, met veel neerslagdagen maar ook met veel dagen waarop het erg heet kan zijn. De oogstperiode duurt zeer lang omwille van het onregelmatige klimaat en de rijpingsprocessen van de verschillende druivenrassen. Lokale druivenrassen zijn hier in rood even belangrijk als de Bourgondische pinot noir, maar in wit overheerst de chardonnay, hier melon d’Arbois genoemd, die dankzij de kalkrijke bodem een erg mooi boeket ontwikkeld. Hij word gebruikt voor leuke witte wijnen, maar ook zeer veel voor crémants. De lokale savagnin is goed voor 15% van het plantoppervlak en is de grondstof, na een bewerking van zes jaar, van de erg speciale vin jaune. In rood wordt pinot noir aangeplant als ondersteuning voor de andere rode wijnen, maar ook voor gebruik in de crémants waar blancs de noirs (van blauwe druiven gemaakte witte wijn) en blancs de blancs (van witte druiven gemaakte witte wijn) worden samengevoegd. Zeer lokaal is de poulsard, een mooie druif die weinig tannines bevat en daarom zeer geschikt is voor het maken van rosé, die hier trouwens op dezelfde wijze als een rode wijn gemaakt word en dus zelfs wat verouderingspotentieel heeft. 20% van de oppervlakte is er mee aangeplant. De trousseau is een andere lokale druif (goed voor 5%), waarmee de typische rode wijnen van de Jura worden gemaakt. Er zijn ongeveer 500 wijnbouwers. Typisch zijn de vele wijnboetieks die de wijn van het eigen domein en van nog kleinere wijnbouwers verkopen.

De wijnbouwers van de Jura onderscheiden twee types wijn: vins ouillés (klassieke legering op vaten met bijvulling om oxidatie te vermijden) en vins sous voile (zes jaar en drie maanden onaangeroerd op eikenhoutenvaten van 228 liter, zonder bijvulling). Het eindresultaat van de vins sous voile wordt gebotteld in de typische clavelin fles met een inhoud van 62 centiliter, precies wat er nog overblijft van één liter wijn na al deze jaren. Tijdens die periode verteert een natuurlijke gistlaag of flor (op dezelfde wijze als bij sherry) alle restsuikers wat resulteert in beendroge wijn. De aroma’s worden ondertussen gecreeërd door de uitwisseling van zuurstof via de houten vatwanden, terwijl hij in relatief koele (in tegenstelling tot sherry) kelders rust. Het eindresultaat is duur, erg speciaal en wordt vin jaune genoemd. Hij wordt alleen van de savagnin druif gemaakt en kan makkelijk dertig tot vijftig jaar kelder doorstaan. Aroma’s van hout (noten, toast, amandelen, rozijnen), gras (hooi, tabak, stro) en specerijen (nootmuskaat, kaneel, kerrie). Wanneer de oogst van onvoldoende kwaliteit is en door een lokaal comité wordt afgekeurd om er vin jaune van te maken mag men een droge witte wijn maken met twee à drie jaar sous voile en met dezelfde typische aroma’s, maar zonder de concentratie en de bewaarkracht van een echte vin jaune. Soms gebeurt dit ook met chardonnay en soms worden chardonnay en savagnin (apart sous voile gelagerd) gemengd om er Tradition wijn mee te maken. Vin Jaune past zeer goed bij straffe kazen als comté of roquefort maar ook bij een moeilijk gerecht als canard à l’orange.

Jura wijnjaren

2011 was een schitterend jaar voor wit, minder goed voor rood. Heel rond en vriendelijk maar toch niet te zwaar. 2010 was een “mager” maar vooral klassiek jaar. Voor wit stoort dit niet, het is zelfs eerder typerend, voor rood leverde sit soms nogal magere wijnen op. 2009 werd zeer mooi dankzij het hele mooie naseizoen. Heel mooie bewaarwijnen en voor wie laat genoeg oogstte een topjaar. Zeer rijke chardonnay’s met aroma’s van hars en honing, soms wat zwaar. 2008 was geen gemakkelijk jaar maar wie lang genoeg wachtte met oogsten heeft mooie wijnen gemaakt, zeker in rood met bewaarpotentieel. 2007 had een zeer natte zomer maar een mooie herfst; goed jaar in rood, iets moeilijker in wit; een jaar voor fijn e, evenwichtige wijnen; 2006 was moeilijk, vooral in de wijngaard waar een doorgedreven triage nodig was; veel wijnen zijn dun en ondermaats, maar wie goed trieerde had wel mooi rijpe druiven en kon er erg goede wijn mee maken; goed jaar voor de biodynamische en biologische wijnbouwers

Domaine des Juralies

Menétru-le-Vignoble, Jura. 6ha. Janick Parent-Loonis, een moeder van vier kinderen afkomstig uit Pas-de-Calais. Werd wijnbouwster in 2005 en kende onmiddellijk succes. Janick vinifieert en haar echtgenoot verzorgt de wijngaarden. Geen oenologe, maar ze volgt haar instinct en dit deed ze alvast in 2006 met succes. Hecht (terecht) veel belang aan de trieertafel. Te volgen.

Jurançon AOC

Sud-Ouest. 976ha. Wit met petit manseng (57%), gros manseng (40%), courbu (1,8%), camaralet en lauzet. Tot de phylloxera ramp toesloeg was dit de wijn van het Franse hof, zéér populair in Nederland en Amerika. In de 20e eeuw zorgden enkele liefhebbers er voor dat de oude druiven en productiemethoden in eer werden hersteld. De witte verkreeg al in 1936 zijn AOC. Het grootste deel van de productie is wit en bestaat zowel als moelleux als sec. De wijngaarden liggen in de heuvels, op zo’n 300 meter hoogte en met bodems van klei, zandsteen en rolkei. Ze liggen verspreid over ongeveer 26 gemeentes. De winter is streng en nat, maar de zomer en nazomer zijn warm en droog en een warme zuidenwind schept ideale omstandigheden voor overrijpe druiven die nodig zijn voor de zoete moelleux en die pas in oktober geoogst worden. Deze is rijk en complex, met voldoende zuren en geurt naar exotische vruchten als ananas en guave, en kruiden als muskaat en kaneel. Hij kan erg oud worden, past perfect bij ganzelever maar kan dank zij zijn aciditeit ook zeer goed bij vis in saus of brebis-kaas uit de vallei van de Ossau. 1995 en 1990 waren zeer goede jaren, net als 2001. 40 hl/ha is toegestaan voor zoete wijn, 60 hl/ha voor droge. Opvallend aan de zoete Jurançon wijnen is dat ze niet door botrytis ontstaan maar door wat men de passerillage noemt. De druiven blijven tot laat in de herfst hangen (halfweg november) en de combinatie van een warme, uitdrogende wind uit Spanje en koude nachten doen de druiven verschrompelen en het sap verdikken. De beste worden gerijpt op eik. De droge wijnen mogen echter ook niet onderschat worden: de warme dagen en koele nachten zijn ideaal en dankzij inox en temperatuurcontrole maakt men hier vandaag frisse witte wijnen. Binnen de AOC onderscheid men momenteel drie grote terroirs: Chapelle de Rousse (25% van de aanplant, rechtsboven in de AOC met de typische "cirques", op het zuiden gelegen amfitheaters), Monein (70% van de aanplant, linksboven, zonnig en zacht, met op het westen gerichte wijngaarden) en Lasseube (5%, onderaan en het hoogste deel van de AOC, tot 400 meter en frisser, maar op het zuiden gericht en bezaaid met rolkeien). De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor het aparte karakter van de verschillende druiivenrassen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de gros en de petit courbu (de tweede is aromatischer maar ook fragieler), de gros en de petit manseng (de tweede is complexer en wordt met héél lage opbrengsten vaak apart gevinifieerd met verrassende resultaten), maar er is nu ook plaats voor traditionele, bijna verdwenen rassen als de camaralet en de lauzet.

Jurançon Sec AOC

Sud-Ouest. 976ha. Wit met gros manseng, courbu, camaralet en lauzet. De Jurançon Sec is droog en friszuur met florale en fruitige aroma’s, soms met wat tintjes van honing. Hij past zeer goed bij forel en zalm. Vooral de gros manseng wordt gebruikt voor de droge vanwege zijn hogere opbrengst. De petit manseng bevat dan weer meer suikers. 75% van de productie is sec. Hij moet redelijk vroeg gedronken worden maar in sommige gevallen veroudert hij interessant. Sommige wijnmakers gebruiken eik maar de originele frisse smaak verdwijnt er een beetje door.

Château Les Justices

Preignac. AOC Sauternes. Julie en Xavier Gonet-Médeville (Chateau Respide-Médeville, Chateau Gilette). Delicaat, evenwichtig en fris, met eerder lage suikergehaltes. Evolueert eerder snel in de fles. 8,6ha met 80% sémillon, 15% sauvignon en 5% muscadelle, deels op kiezel en slib, deels op kiezel op rode aarde. 20.000 flessen per jaar. Met de hand geplukt en getrieerd in drie tot acht lezingen. Twee tot drie maanden fermentatie op inox.  12 tot 18 maanden vatrijping. 

Justin Wine & Vineyards

Paso Robles, Central Coast, California. °1981 door Justin & Deborah Baldwin.  Justin is een ex-investment banker. Eerste jaargang in 1990. Gespecialiseerd in Bordeaux blends, en de Isosceles is hun topcuvée, een blend van Cab S, Cab F en merlot. Heel modern uitgerust met ondermeer een automatische sorteertafel. Fred Holloway is de erg ervaren wijnmaker. Het domein werkt zowel met druiven van de eigen wijngaard als met die van een twintigtal andere kwekers. www.justinwine.com