Iago’s Wine – Iago Bitarishvili
Chardakhi, niet ver van Mtskheta, in de vallei van Mukhrani, regio Kartli
in Georgië. °2003. Eerst Georgische
domein met een bio-certificaat. 15 qvevri’s (amforen, van 30 tot 4000 liter). 2ha
met 54 jaar oude stokken, vooral Chinuri, kalkrijke ondergrond. Grondbewerking
om de andere rij. 2000 à 3000 flessen per jaar. Traditionele houten wijnpers.
IAR Aosta – Institut
Agricole Regionale
Aosta. Deze landbouwschool wordt gesponsord
door de regering en viticultuur is er een belangrijk
deel van.Naast opleiding in viticultuur
en research ernaar maakt het ook zelf wijn met ongeveer 6,5ha eigen wijngaarden
en met druiven van lokale wijnboeren. De (h)erkenning van lokale druivenrassen
en het herinvoeren ervan is een belangrijk deel van het werk van het instituut.
Er zijn twee reeksen, een eerste die op inox rijpte en een iets grotere produktiehoeveelheid heeft en een tweede meer experimentele
in erg kleine oplagen waarbij ook houtrijping een rol speelt. Naar het schijnt
het sterkst in wit en er worden hier een paar erg aangename wijnen gemaakt.
IGT (Indicazione Geografica Tipica)
Oorpronkelijk
gecreëerd om er de SuperToscanen in onder te brengen
en dus veel losser qua regels dan de DOC. Slaat op een grotere regio dan een
provincie en bepaalt vooral dat de gebruikte druiven uit die grote regio moeten
komen en van een bepaald type moeten zijn. Omdat er erg weinig controle is is er veel misbruik. De kwaliteit kan dus varieren van gewéldig tot onnozel
en alleen de naam van de maker is de garantie. Heeft zeker als verdienste gehad
dat het de ingeslapen Italiaanse wereld terug wakker heeft geschud, maar het
bestaansrecht wordt nu wat in vraag getrokken.
Vin de Pays de l'Île de Beauté
Corse. Wit en Rood. Wijngaarden langs de oostkust van Corsica. Vaak frisse
landwijn, soms iets boven de middelmaat.
Domaine Illaria
Irouléguy, Sud-Ouest op 6 km van de Spaanse grens. Peio
en Lucie Espil. 10ha, op kalkhoudende en arme grond op de Jarra berg. Bio. 10
tot 30 jaar oude stokken. Heel mooie wijnen, heel typerend voor de aoc.
Illes Baleares, Vi de la Tierra
Balearen, Spanje. De wijnen uit Mallorca die niet onder de DO's Binissalem en Pla I Levant terecht kunnen worden ondergebracht onder deze
benaming. De meest zijn echte toeristen-wijntjes. 1400 ha, vooral op Mallorca.
In rood werd vooral manto negro,
callet, tempranillo, monastrell en cabernet sauvignon aangeplant, in wit moll,
macabeo, parellada, moscatel en chardonnay.
Controguerra, Abruzzo. °1890 en al 120 jaar in de familie.
Diego Illuminati en kinderen Lorenzo, Stefano en Anna. Claudio Cappellacci en Giorgio Marone
zijn de oenologen. 100ha binnen de DOC Controguerra
en de DOCG Colline Teramane.
Trebbiano en Montepulciano,
maar ook riesling, passerina, chardonnay,
garganega, malvasia, sauvignon, cabernet sauvignon, sangiovese, . Goed
uitgerust. Maken gebruik van Sloveense eik.
Naaste een eigen schuimwijn een uitgebreid gamma in wit en rood. Het
grootste familiedomein van Abruzzo en tegelijk één
van de betere. www.illuminativini.com
Wijnregio in het centrum van georgië, ten westen van Kartli. Verdeeld in
drie grote regios: Zemo, Shua en Kvemo. De Tsitska-Tsolikouri is een blend van
twee witte druiven met die naam. Ook de witte Krakhuna en de rode Otskanuri
Sapere zijn redelijk bekend.
Az Agr Inama
San Bonifacio, Veneto. °jaren 60 door Giuseppe Inama,
gefascineerd door de mogelijkheden van oude garganega
stokken. Tot 1983 werkte hij naast voor zichzelf ook voor Anselmi.
Begin jaren 90 maakten ze hun eerste sauvignon blanc en constateerden dat deze druif wonderwel bij hun terroir paste. Nu geleid door Stefano,
met een meer wetenschappelijke opleiding die zich in London zo schaamde voor de
kwaliteit van veel Italiaanse wijnen dat hij begon te experimenteren. Dit
leverde onder meer de Vulcaiai Fumé
op, een uitzonderlijke sauvignon blanc
met vatrijping en enorm veel karakter, een zéér lekkere wijn. 25ha. Zeer weinig
interventie in de kelder, de kwaliteit wordt gemaakt in de wijngaard en die
moet zich kunnen uitdrukken. Ook rode wijn van de Colli Berici,
met carmenère (!), merlot
en cabernet sauvignon. Bio,
maar zonder certificaat. www.inamaaziendaagricol.it
Vulcaia Fumé,
Sauvignon del Veneto, 2010:
Restaurant Vizicapitali
in Trastevere. Goudgeel. Zeer complexe rijke neus, noning maar dan zonder de suiker; in de mond heel lekker,
vet en breed en met zeer veel diepgang, héél complex; magnifiek ***(*)
Château L’Inclassable
Prignac-en-Médoc. Dit is het oude Chateau Lafon dat in 2001 van naam moest veranderen na een verloren
rechtszaak. Rémy Fauchey
sinds 1985 en al sinds 1900 in de familie. Erg regelmatig en zeker de laatste
jaren op niveau. 16ha. 55% cabernet sauvignon, 25% merlot, 12% petit verdot, 8% cabernet franc. 40jaar
oude stokken, 5000 à 6000 per ha. 55000 flessen per jaar. Groenbemesting. Lutte raisonnée. 12 maanden
vatrijping met 33% nieuwe eik. De tweede wijn, gemaakt van 20jaar oude stokken
heet Chateau Fontaine de l’Aubier. Hij krijgt 12
maanden op eerstejaarse eik. www.linclassable.com
Incrocio Manzoni
Professor Manzoni gaf les
aan de hogeschool van Conegliano en ontwikkelde daar
in de jaren 20 en 30 van vorige eeuw een hele reeks kruisingen, die (heel
verwarrend) worden aangeduid als Incrocio Manzoni wat gewoon kruising door Manzoni
wil zegge, gevolgd door een cijferreeks.
Incrocio Manzoni 2.15
Kruising tussen de prosecco
en de cabernet sauvignon.
Ook bekend als manzoni nero of rosso.
Gebruikt in blends in de Colli Euganei,
Colle di Conegliano, Montello, Piave en Colli Asolani.
Incrocio Manzoni 6.0.13
Kruising tussen pinot bianco
en riesling renano. In het begin vooral in Friuli, Veneto en Trentino, maar nu meer en meer verspreid. Gekweekt door
professor Luigi Manzoni in de jaren dertig.
Incrocio Manzoni 13.0.25
Kruising tussen raboso en muscat. Zeer fruitig, veel suikers maar ook veel zuren.
Inertage
Techniek waarbij een inert gas, geurloos en
smaakloos, in de cuves wordt gebracht om de wijn te
beschermen tegen oxydatie. Kan gebeuren tijdens de
oogst, de persing, de filtering, of tijdens elk stadium waarin druiven, most of
wijn aan overdreven veel zuurstof worden blootgesteld. Vooral gebruikt voor wit
of voor heel kleine cuvées rood. Laat toe om het
gebruik van sulfiet te beperken.
Pinhão, Douro. Fam Roseira sinds eind 19de eeuw. João Roseira is eigenaar en oenoloog en wordt geholpen door
wijnmaker Luis Suares Duarte. Al in 1979 eigen op het
domein gebottelde porto en dus in 1986 één van de eerste om te profiteren van
de nieuwe wetgeving die het monopolie van de grote huizen afschafte.
Voornamelijk porto, de stille Bago de Touriga wijnen worden niet op het domein gemaakt. 46 ha en
alleen de eigen wijngaarden worden gebruikt. Gebruikt uitsluitend lagares, de grote betonnen kuipen waarin de druiven nog met
de voeten worden geplet (ook voor de basisport) om meer contact met de schil te
krijgen wat volgens João meer elegantie brengt. Daarenboven voegt hij ook
minder aguardiente toe dan gewoonlijk om een melo-seco (medium-dry) stijl te krijgen. Elegante en
evenwichtige porto’s. www.quintadoinfantado.pt
Infinitus
Argentinië. 80-jaar oud bedrijf. In 1996 overgenomen
door Dom Vistalba. 50ha, met een gemiddelde opbrengst
van 50 hl/ha. 5ha Cabernet sauvignon,
20 merlot, 10 malbec, 5 syrah, 5 chardonnay, 5 semillon.
Inglenook
In de 19de eeuw
gesticht door François Nieubaum, een steenrijke
zeekapitein en bonthandelaar van Finse afkomst die er Amerikaanse wijn wou
maken om die van Bordeaux naar de kroon te steken. Hij was zijn tijd ver
vooruit en introduceerde zaken als sorteertafels en bottelmachines, werkte met
zwaartekracht in plaats van pompen en reduceerde al in 1896 de plaats tussen de
stokken om de opbrengst naar beneden te brengen. Zijn achterneef John Daniel
volgde hem op, maakte nog steeds grote wijnen maar verkocht in 1964 het domein
aan een concortium tussen Allied
Grape Growers en United Vintners. 5 jaar later werd het doorverkocht aan Heublien, de eigenaar van Smirnoff, en gleed Inglenook af naar een merk voor goedkope supermarktwijnen.
Vandaag eigendom van Francis Ford Coppola die in 1975
een eerste stukje (Rutherford Bench, een heel mooi terroir) kon kopen met de opbrengst van The Godfather. Hij
maakte zijn eeste wijnen van Inglenook
wijngaarden in 1978, met de naam Rubicon, en zonder de verwijzing naar Inglenook waarvan hij de rechten niet bezat. In 1995 kon
hij met de opbrengsten van Bram stokeer’s Dracula het kasteel en de wijngaarden die ervoor lagen
kopen. De wijn werd dan nog Niebaum-Coppola genoemd.
Pas in 2011 kon hij het zich veroorloven om ook de naam terug te kopen. Om Inglenook terug in zijn oude glorie te herstellen werd het
commerciële deel verhuisd naar de Francis Ford Coppola
Winery in Sonoma. Stéphane Derenoncourt werd de consultant, hij wierf Craig Williams (Phelps) aan om er
een Napa toets aan te geven, en vroeg Philippe Bascaules (21 jaar lang op Ch.
Margaux) aan als manager, met de bedoeling om terug de grote Inglenook’s te maken waarvoor het domein ooit bekend was.
Hij is alvast begonnen met een evaluatie van de verschillende percelen die
worden onderverdeeld om ze apart te vinifieren en er
meer kennis over te verwerven. 95ha met 76% Bordelese
rassen (vooral cabernet sauvignon,
maar ook wat cabernet franc, merlot
en petit verdot), 11% zinfandel,
6% syrah, 4% wit (viognier,
roussanne, marsanne) en 3% petite syrah. 7,1ha worden
momenteel aangeplant met cabernet en merlot. http://www.inglenook.com/
Inzolia
Siciliaanse druif
waarvan toch wel zo’n 12000 ha aangeplant werden.
Typisch is de geur van noten, vaak ook tropisch fruit. Meestal frisse
zomerwijntjes in een blend met cattaratto,
trebbiano en chardonnay.
Irancy AOC
Bourgogne. De 120ha in Irancy brengen heldere,
pure pinot noirs voort, soms met toevoeging van césar en tressot en soms de
moeite. De toevoeging van césar (maximaal 10%) kan
belangrijk zijn, alhoewel deze zowel voor karakter en verouderingspotentieel
kan zorgen als voor een smaakverflauwing. Bij hoge opbrengsten is het niet zo’n
geweldige druif en maakt ze de wijn flauw, met wat opbrengstbeperking brengt ze
veel tannines aan en ook een erg speciaal karakter. Irancy is gewoonlijk erg fruitig. Sinds 1977 heeft het dorp
zijn eigen AOC.
Iris
du Gayon
Pauillac.
0,6 ha op het plateau van Milon (zo goed als het hele plateau in handen van de Rothschild
familie, maar dit stukje niet. Françoise en Pierre Siri. Zeer traditioneel maar
erg goed.
Irouléguy AOC
Sud-Ouest. 200ha. Rood en rosé met tannat (max
50%), cabernet franc (axeria) en cabernet sauvignon, wit met gros manseng en petit courbu. Bijna de volledige productie
van deze oeroude wijnstreek in Frans Baskenland word verwerkt door de lokale
coöperatieve. De wijngaarden liggen op terrassen met vooral rode zandsteen,
daarnaast wat klei en schilfersteen en hier en daar wat kalk, soms op hellingen
met een hellingsgraad tot 80%. De winters zijn er vrij zacht met veel neerslag,
de lente regenachtig, de zomer heet en droog met soms hevige onweders. De
herfst is droog en zacht dankzij een zuidenwind die de regen tegenhoudt en de
druiven droogt wanneer het toch regent. 50% van de rode aanplant is tannat (bordelesa), 30% cabernet franc (axeria) en 20% cabernet sauvignon. In wit is 96%
van de aanplant gros manseng, de rest is petit courbu en petit manseng. Door de moeilijke bereikbaarheid van de terrassen is de opbrengst vrij
laag. De AOC dateert van 1970, maar tot in 1984 maakte alleen de lokale
coöperatieve er wijn. Rode Irouléguy bestaat in drie
soorten: de gewone (stevig en kruidig, bramen), de cuvées
(meer body en hout, enkele jaren flesrijping nodig) en de domeinen (zeer goed,
kruiden en zwarte vruchten, stevige afdronk). De gewone kan goed gekoeld en
jong uitstekend combineren met gegrilde vis met een garnituur van gegrilde
paprika’s. Het sterk geaccidenteerde terrein met sterk uiteenlopende bodemsamenstelling
levert een grote verscheidenheid aan smaken op. Er is ook frisse en droge rosé,
fris, fruitig en delikaat dankzij de cabernet. De witte is zeldzaam en gemaakt van manseng (xuri ixiriota)
en petit courbu (xuri cerrabia). Hij is van grote klasse en geurt naar witte
bloemen, witte perziken, citrus, boter, amandelen.
Fris drinken (9-10°C). De bekendste domeinen zijn Arretxea,
Etxegaraya en Illaria. De Vignerons du Pays Basque is de lokale coöperatieve, ook een vaste waarde.
Irsai Olivér
Hongarije. Kruising tussen Pozsony
en Pearl of Csaba waarmee snel verouderende maar erg
aromatische wijnen à la muscat worden gemaakt; pluk
begin september.
Ischia DOC
Op het kleine eiland Ischia
bevinden zich twee van de oudste druivenrassen van Italië, de forastera en de biancolella. De
druivelaars bevinden zich op terrassen en hangen bijna in zee. De wortelstokken
moeten diep graven in de vulkanische, tufsteen bevattende bodem. De wijnen zijn
mineralig en gekarakteriseerd door een bittere toets
die aan amandelen doet denken.
Isola e Olena
Barberino Val D’Elsa, Chianti. Paolo de Marchi.
50ha. Eén van de voortrekkers van de Toscaanse kwaliteit maar minder mediageil
dan andere. Hecht zeer veel belang aan terroir en aan
het werk in de wijngaard. Voor hem is het wijnmaken
alleen maar de donkere kamer waar men ontwikkelt wat er al in zat. Stevige en
tanninerijke cabernet sauvignon
Collezioni di Marchi. Zeer
goede sangiovese, de Cepparello,
soms nogal streng wanneer jong maar altijd met veel respect voor de wijn en
nooit me teveel hout. Naar het schijnt niet de beste chianti classico (85% sangiovese, 10% canaiolo en 5% syrah), veel van
zijn beste druiven gaan in de Cepparello, een 100% sangiovese. Keert zich af van de zware supertoscanen
voor de Amerikaanse markt en vindt het Nutella
wijnen: alle kindjes van de hele wereld vinden het lekker... http://www.isoleolena.it/
Isonzo del Friuli DOC
Friuli-Venezia Giulia. 1300
ha. Wit, rood. Gebruikte druiven: zie collio.
De wijngaarden in het dal van de Isonzo zijn al sinds
1974 erkend als DOC. Ze worden afgekoeld door een bergwind en de beste liggen
op een onderlaag van kiezelstenen. Vooral de witte wijn
is zeer goed en hij lijkt veel op die uit Collio. De Bianco wordt gemaakt van tocai friulano, malvasia istriana, pinot bianco en chardonnay, maar er is ook prachtige sauvignon
blanc, chardonnay of pinot grigio. Er is ook erg goede spumante.
De rosso wordt gemaakt van de klassieke franse soorten, maar veel interessanter zijn de fruitige en
zeer aromatische franconia en de volle refosco del peduncolo rosso.
Château d’Issan
Cantenac, AOC margaux. 3ème Cru Classé. Emmanuel Cruse.
Het domein is 120ha groot, met 53ha wijngaard, maar
slechts 30 ha daarvan zijn voor Chateau d’Issan. 70% cabernet sauvignon, 30% merlot. 100.000 flessen per jaar. Erg mooi domein met een
mooi terroir met veel kiezel. 8500 stokken per ha,
gemiddeld 35 jaar oud. Met de hand geoogst en driemaal getrieerd. 50% nieuwe
eik, 16 tot 18 maanden vatrijping. Toen de familie Cruse
het domein in 1945 kocht was het zwaar onderkomen en een uitgebreid heraanplantingsprogramma en de vernieuwing van de kelders
was het eerste werk. Eric Pellon is sinds 1995
technisch directeur en in 2000 werd de vatenkelder nog vernieuwd. Lang
middelmatig, een beetje te licht, maar sinds 2000 olv
Emanuel Cruse junior terug erg goed. Een erg mooie,
fijne en complexe margaux. Even goed jong als oud. Blason d’Issan is sinds 1996 de
tweede wijn. Hij krijgt 35% nieuwe eik en de gemiddelde leeftijd hier is 18 jaar.
De Moulin d’Issan komt
sinds 1988 van een wijngaard die net buiten de aoc
Margaux valt, net als de Château Candale,
die in oktober 2007 10ha verloor toen die werden geherklasseerd
van Haut-Médoc naar Margaux. Beide cuvées krijgen ongeveer 30% nieuwe eik. www.chateau-issan.com
Oorspronkelijk
maakten de wijngaarden van Issan deel uit van het
grote historische Ségur domein. In 1527 huwde de
kleindochter in de Salignac familie en werd het een
apart domein. In 1760 kocht een lokale
raadsman, Castelnau, het en in 17676 werd het
opgesplitst tussen de Castelneu en Candale families. Het kasteel zelf werd
een tijdje het Château de Candale
maar de wijn en de wijngaarden van d’Issan waren
ondertussen al bekend genoeg om hun naam te behouden. Vermeldingen in 1723 en
1787 zijn getuigen van het feit dat hij al een aardige reputatie had opgebouwd.
In 1825 verenigde Justin Duluc het kasteel terug met
zijn wijngaarden. Hij vernieuwde de wijngaard en alhoewel hij het al in 1850
doorverkocht was dit genoeg om het domein in de classificatie van 1855 als 3ème
cru te doen opnemen. In 1866 ging het naar Gustave Roy, de eigenaar van Brane-Cantenac, die er stevig in verder investeerde en ondermeer de kelders liet bouwen. In 1914 kocht de eigenaar
van Giscours het, maar de crisis en de twee
wereldoorlogen brachten het aan de rand van de afgrond tot het in 1945 door
Emmanuel Cruse gekocht werd. Het landgoed omvatte toen nog een magere 2ha
wijngaard.
Iuli
Cerrina
Monferrato, Piemonte. °1998. Fabrizio Iuli. 8,5ha in eigen bezit en nog eens 9
die ze pachten. Bio, op weg naar biodynamie. Wijngaarden op 350 m hoogte, op
het zuiden en het oosten gerich, veel kalk. Sterk verspreid gelegen om de
verschillende terroirs de kans te geven om te spreken. Echte terroirman die
echter ook graag experimenteert met druiven als pinot nero of nebbiolo. Lage
opbrengsten. Gespecialiseerd in Barbera del Monferrato. www.iuli.it
Tenuta Iuzzolini
Ciro, Calabria, aan
de Ionische zee, waar de Grieken ooit begonnen met het aanplanten van
druivenstokken en het maken van wijn. Fortunato Iuzzolini, telg van een zeer oud geslacht. Maken zelf wijn
sinds 2005. 500ha groot domein met ongeveer 100ha wijngaard, 50ha olijfbomen en
200 stuks vee. Ongeveer de helft van de wijngaard is voorzien voor het maken
van wijn onder de DOC Ciro. Aanplant met Greco Bianco, Galioppo
en Magliocco. www.tenutaiuzzolini.it
Artino, Calabria, 2012: Gemiste CSP degustatie oktober ‘14, dag 2. Gaglioppo
en Magliocco. 8 à 10 dagen schilweking.
6 maanden barrique. Fascinerend aroma, fruitig en
fris maar met iets heel speciaals, specerijen; in de mond nogal warm, maar ook
heel aangenaam, goed gestructureerd en heel toegankelijk en lekker; uitstekend
***
Principe Spinelli, Calabria, 2012: Gemiste csp degustatie oktober ‘14, dag 2:
100% Gaglioppo. Wat oxydatie ;
in de mond wel ok, maar ook niet meer dan dat, te laat ?
Maradea, Ciro
Riserva, 2009: Gemiste CSP degustatie
oktober ‘14, dag 2. 100% Gaglioppo. 15 dagen schilweking. 12 tot 14 maanden op Calabrese
kastanjelaar-vaten. Chocolade en rood
fruit, frambozen, vanille; zacht en mooi en fris en aangenaam, om verliefd op
te worden, erg lekker, heel aangenaam, mist misschien beetje zuren, maar
verleidelijk en fijn ***
Paternum, Calabria, Rosso, 2009: Gemiste CSP degustatie
oktober ‘14, dag 2: 15 tot 20 dagen schilweking. 24
maanden Franse eik. Stevige neus, balsamico; in de
mond verrassend zacht, fluwelig zelfs, heel mooie bittere toets achteraan,
nogal wat alcoholgloed maar lijkt bij de wijn te passen; heel mooi ! ***
Ixsir
°2007 door Carlos Ghosn,
pdg van Renault, en Etienne Debbané,
een zakenman die ook in de landbouwindustrie actief was. 120ha, waarvan 66 in
productie. Drie sites, gelegen op hoogtes tussen de 400 en 1700m, in Batroun in het noorden, Jezzine
in het zuiden en in de Bekaa vallei. Hubert de Boüard van Château Angelus treedt
op als raadgever, Gabriel Rivero (ex-Sociando-Mallet) is de wijnmaker.
Zeer modern uitgerust. www.ixsir.com.lb