E

 

Eben Sadie

Paardeberg, Swartland. Na ervaring in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oregon en Californië teruggekeerd naar Zuid-Afrika om er zelf wijn te maken. Werkte in het begin samen met Charles Back, maar sinds 2000 op zichzelf. Gelooft niet in monocépages, maar wel in blends omdat hij vindt dat dit het best aangepast is aan een mediterraan zuiders warmer klimaat en er alleen zo echt grote wijn kan worden gemaakt in die omstandigheden. Gelooft in biodynamische methodes en zo weinig mogelijk interventie en gebruikt dus geen irrigatie (een natuurlijke vorm van opbrengstbeperking). Trieert heel streng (ongeveer 50% geraakt niet door de selectie). Plantte syrah, grenache en mourvèdre aan. Ook chenin blanc, viognier, chardonnay en grenache blanc. In de kelder wordt gewerkt met zwaartekracht en alles gebeurt met de hand, zelfs de fermentatie gebeurt in open houten kuipen. Alleen lokale gisten. Zijn Sequilla is een blend van syrah, mourvèdre en grenache, zijn duurdere Columella een blend van 80-90% syrah en 10-20% mourvèdre, afkomstig van drie verschillende terroirs, en 16 tot 24 maanden vatrijping (kreeg vijf sterren bij Platter en een International Trophy bij Decanter). Columella schreef De Re Rustica, één van de oudste handleidingen voor het verbouwen van wijndruiven. De tekst op het etiket van deze fles is dan ook steeds in het Latijn. De Palladius is een witte blend van viognier, chenin, grenache blanc en andere druiven. Erg kleine hoeveelheden en dus eerder prijzig, zonder echter te overdrijven. Eben bezit ook een domein in de Priorat, in Spanje, Dits del Terra en gaat elk jaar naar Frankrijk om er zelf het hout te selecteren voor zijn vaten. "The problem with the New World is the obsession with perfection," volgens Eben, "There's no such thing as perfection. It's all imperfection." In België verkrijgbaar bij Wijnen Chateaux in Ternat.

Ebourgeonnage

Snoei van de loten en takken waarvan de teler vermoedt dat de geen druiven zullen dragen. Gebeurt eind april, begin mei, nog voor de bloei. Een geoefend oog is noodzakelijk.

Schlossgut Ebringen

Ebringen, Markgräflerland, Baden. Andreas Engelmann sinds 2003. Wijngaarden op de Sommerberg, een uitloper van het Zwarte Woud gebergte, met een paar mooie op het zuiden georienteerde wijngaarden (de meest in dit gebied gevn uit op het westen). Nogal wat verschillende bodemsamenstellling van perceel tot perceel en de aanplant is hier zeer goed aan aangepast. Opbrengstbeperking en strenge oogstselectie. De poinot noir krijgt drie weken schilweking en meestal rond de 12 maanden nieuwe eik. Klein domein, met uitstekende pinot noirs en een  zeer lekkere gutedel (chasselas). Schijnt momenteel jaar na jaar beter te worden. In België ingevoerd door Roels Wijnimport.

Echézeaux Grand Cru AOC

Côte de Nuits. Grand Cru van de Vosne-Romanée. 37,69 ha. Deze Grand Cru levert typische bourgogne’s op, subtiel en krachtig en met aroma’s van frambozen en pruimen. Ze zijn sappig en zacht met lange afdronk, maar ook zeer duur. Moet zeker tien jaar rijpen alvorens gedronken te worden. Opeenvolgende uitbreidingen van de Cru hebben het aanbod wat te uiteenlopend in kwaliteit gemaakt en oppassen is de boodschap.

Château de l'Éclair

Liergues, Beaujolais. Begin 20e eeuw gecreëerd door Victor Vermorel als experiment. 12ha. Sinds 1980 terug tot leven gewekt door Sicarex, een regionaal onderzoeksinstituut. Elk jaar worden bijna 250 verschillende cuvées gemaakt, waarvan sommige gecommercialiseerd worden (een Chénas, witte, rode en rosé Beaujolais en een Crémant).

L’Ecole N°41

Lowden, Washington. Walla Walla Valley appellatie. Marty en Megan Chubb. °1983 door Jean en Baker Ferguson, de ouders van Megan. Kleinkinderen Riley en Rebecca zijn reeds actief. Werkt alleen met fruit van sustainable farming. Behoren tot de pioniers van het wijnmaken in Walla Walla. De wijnmakers zijn Marty Chubb en Mike Sharon. Maakt ook wijnen uit Columbia Valley. Uit Walla Walla komen erg mooie monocepages en twee complexe blends, Apogee en Perigree. Schuwen het gebruik van eik niet, maar houden het wel onder controle. www.lecole.com

Economou

Ziros Sitia, Kreta. Yannis Economou, in Milaan afgestudeerd als landbouwingenieur en daarna stages in Duitsland, de Piemonte (Ceretto, Scavino) en Chateau Margaux. In 1994 begon hij met zijn eigen bescheiden wijndomein op 600m hoogte met een eigen microklimaat. Het zijn de meest zuid-oostelijk gelegen wijngaarden van Europa. Zandsteen en klei voor de witte, zandsteen en ijzerhoudende grond voor de rode. 30 tot 100 jaar oude wijnstokken. Ondanks de bescheiden schaal modern uitgerust met inox en eik. Elk jaar een beetje beter, maar volgens eigen zeggen nog lang niet op zijn top. 25.000 flessen per jaar. http://wineryeconomou.blogspot.com

Domaine d'E Croce

Domaine d'E Croce

Poggio d'Oletta, Patrimonio, Corsica. 15ha, vooral rood met 50% grenache en 50% niellucciu, ongeveer 2ha wit met 60% vermentinu en 40% ugni blanc. Eigenlijk de wijngaarden van Yves Leccia's vader op de percelen E Croce en Partinelone in het dorp Poggio die Yves vandaag  begeleid sinds hij in 2005 zijn aandelen verkocht aan zijn zuster. Leisteen en klei-kalk. Grondbewerking, geen herbicides, geen kunstmest. Met de hand geoogst en getrieerd. Zoals we gewend zijn van Yves nu heel minutieus begeleid. Grote kwaliteit, met zeer evenwichtige wijnen. Nieuwe kelders sinds 2010. www.yves-leccia.com

YL, 2012: Glou, 27 maart ’14. 80% grenache, 20% niellucciu. 12 maanden inox. Zeer mooi fruit in de neus, bijna iets Bourgondisch, kersen, framboos; in de mond fris, elegant en complex, een zeer lekkere wijn bij rood vlees (hamburger de Glou van Aubrac-vlees, of filet van Wagyu) ***

Domaine de l’Écu

Muscadet. Tot voor kort Guy Bossard, één van de meest onderschatte wijnmakers van Frankrijk. 21ha, waarvan 16 met melon de bourgogne. Al vijf generaties in de familie. Sinds 1975 bio met certificaat, maar al een tiental jaren biodynamisch. Ploegt nog steeds met een paard. Zijn wijnen hebben de bedoeling om steeds goed weer te geven van welk terroir ze komen. Drie cuvées, de Gneiss, de Orthogneiss en de Granite. Vaak erg gesloten wanneer ze zo'n twee à drie jaar oud zijn. In Nederland verdeeld door de Vier Heemskinderen, in België door Boutelegier in Assebroek. Guy Bossard kent echt alles van biodynamische wijnbouw en “C’est lui qu’on appelle quand on a des problèmes”, volgens Elian da Ros. Door gebrek aan erfgenamen verkocht Guy Bossard het domein aan Frédéric Niger Van Herck, een internet-ondernemer en wijngek, maar Guy blijft aan als raadgever. Momenteel wordt er ook geëxperimenteerd met een reeks rode wijnen in zeer kleine oplages. www.domaine-ecu.com

Expression d’Orthogneiss, 2006: Auchan, 7,95 euro, 26 november ’10. BYOBB CSP juni 2011: droog, krijt, mineralig; ook in de mond mineralig, noten, zurige finish, wordt zachter na ademen; ♥♥♥

Cuvée Classique, 2010 : Wineshare, 5 juni ’13, 8,22 euro. 5 juli ’13 : strogeel ; zeer droog, mineralig en vegetaal, maar niet onaangenaam; in de mond een erg aangename maar erg aparte smaak, mooie fraicheur; smaak doet beetje denken aan groene asperges ; lekker, doet wat aan Jura denken ? **

 

Gneiss, 2010: Wineshare, 5 juni ’13, 10,33 euro. 25 augustus ’13: sec, met een heel lichte citroentoets, maar ontwikkelde zich snel tot iets heel interessants en mineraligs met een kruidige toets; in de mond heel droog en neutraal, wel een fris citrroenzuurtje en met wat verwijzingen naar iets lekkers dat ik niet kan thuisbrengen…het fruit zit vooral achteraan wel, heel elegante wijn die lang blijft hangen; ontwikkelt zich snel in het glas tot iets veel interessanters

 

 

Bodega Eduardo Peña

Castrelo de Miño, Ribeiro DO, Galicia. Bekende horeca- figuur in Spanje die hier een oude Bodega kocht, alles liet plat smijten om er de juiste druiven aan te planten en nu probeert om de beste wijn van Ribeiro te maken. Alvaro Bueno is de consulterende wijnmaker. Geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen. 

Maria Andrea, Ribeiro DO, 2010 : Sacacorchos, 27 februari ’13, 14,52 euro. 40% treixadura, 20% godello, loureiro en albariño. Geen eik. In de neus bloemen en wat exotisch fruit, maar ook iets stoffigs dat wel wat later verdwijnt; in de mond vet (lekker bij wat pikante salami), goede frisse etensbegeleider, frisse afdronk en finish maar redelijk lang «(«)

 

Eduardo Peña, 2011 : Sacacorchos, 27 februari ’13, 15,73 euro. 50% treixadura, 23% albariño, 15% loureiro, 7% godello en 5% lado. Een paar maanden op licht getoaste franse en hongaarse eik. 1 maart ’13: mooi geëikt, exotisch fruit en wat licht gebrande karamelgeuren; mooi vet, rond, gedroogde appelsienschil; storende bitterheid «(«)

Edwards

Margaret River, Australië. Brian Edwards begon in 1993 druiven te telen op een oude veeboerderij in Wilyabrup. 25ha wijngaard, maar nu geleid door zonen Christo en Mike. Christo beheert de wijngaard al van het begin. Mike nam de leiding van het wijnmaken over in 2004 na een tijdje gewerkt te hebben als assistant-wijnmaker bij Voyager. Goed werk in de wijngaard en in de kelder. Klassiek maar goede prijs/kwaliteit. Traditionele aanplant: cabernet sauvignon, merlot, syrah, semilllon, sauvignon blanc en chardonnay. http://www.edwardsvineyard.com.au/

Effeuillage

Of ontbladering. Hierbij worden op de wijnranken de bladeren dichtbij de trossen gesnoeid om de trossen meer zonlicht te geven en om meer sap naar de trossen te leiden door het wegnemen van een concurrent.

Eger

5160ha. Noord-Hongarije. Wit en rood. Gebruikte druiven: wit met olaszrizling en leanyka, rood met kekfrankos, cabernet, merlot en kekoporto. Op 130km ten oosten van Boedapest ligt de stad Eger, de hoofdstad van de beroemde Hongaarse rode wijn die Egri Bikavér of stierenbloed wordt genoemd. De wijngaarden liggen op een zeer geschikte vulkanische ondergrond op de aanlopers naar het Bükk gebergte en de wijn wordt gemaakt met kékfrankos druiven waaraan een beetje cabernet sauvignon, franc, merlot of kékoporto wordt toegevoegd. De kwaliteit is eerder wisselend en de wijn werd vroeger geplaagd door tradities die niets bijbrachten. In de jaren 70 werd hij op grote schaal geëxporteerd onder de merknaam Bull's Blood door Egervin, een staatsbedrijf, die veel moeite deed om er een wat overdreven faam aan te geven, vooral gebaseerd op een wat langere schilweking dan normaal. Dankzij de modernisatie komt er steeds meer goed witte en rode wijn, maar de faam van dit stierenbloed is tegenwoordig op niet veel meer gestoeld. Naast deze is er ook lokale kadarka die zelden mooie wijn oplevert en meer en meer cabernet sauvignon, merlot en kékfrankos. De beste producenten hebben ook de beste Bikavér. Goed rijpingspotentieel (voor de beste). De witte wijn is of een lichte olaszrizling of een lichtzoete leanyka. Verspreid over de dorpen Andornaktálya, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Szomolya in de omgeving van Eger en Aldebrő, Feldebrő, Tófalu, Verpelét in de omgeving van Debro.

Château L’Eglise-Clinet

Pomerol. Behoort tot de top drie van de Pomerol. Denis Durantou is de man achter dit succes. In 1882 samengebracht door de overovergrootvader van Denis. Tussen 1942 en 1982 werd de wijn gemaakt door Pierre Lasserre van Chateau René, die in ruil hiervoor 50% van de inkomsten kreeg, maar in 1982 kreeg Denis, na studies in Bordeaux, van zijn vader de toelating om de leiding over te nemen. Hij begon onmiddellijk te moderniseren en verhoogde vanaf 1995 het aandeel nieuwe eik van 30 naaar 50%. Zeer goed gelegen op een terroir met klei en kiezelhoudende klei, met veel oude stokken (gemiddeld 40 jaar). 5,5ha met 90% merlot en 10% cabernet franc. In hun jeugd vaak een beetje streng omwille van het hoge percentage cabernet franc. Echte bewaarwijn die vanaf 10-12 jaar op dronk komt. Kleine hoeveelheden en erg duur. La Petite Eglise is de naam van de tweede wijn, die wordt gemaakt van een aparte 1,5ha grote wijngaard. Denis bezit ook het Chateau les Cruzelles in de Lalande-Pomerol en een eigen handelshuis in Catusseau.  www.eglise-clinet.com maar op http://www.agoodnose.com/index.php?action=page&p=denis_durantou vind je een fascinerend interview met de eigenaar.

Egly-Ouriet

Ambonnay. Michel en Francis Égly, vader en zoon. 10ha met 78% pinot noir en 22% pinot meunier. 2ha chardonnay. Zeer goed gelegen wijngaarden met gemiddeld 35jaar oude stokken in de grands crus Ambonnay (7,2ha), Bouzy en Verzenay (1,2ha). Bezit ook 2ha oude pinot meunier in Vrigny die in een aparte cuvée terecht komt. Grondbewerking wordt hier al lang toegepast (een alternatieve vorm van onkruidbestrijding die de stokken dwingt dieper te gaan). Advies van Claude Bourguignon, de grote terroir-specialist. Stevige groene oogst om de opbrengsten te beperken en meer concentratie te bereiken. Niet bio, maar ze gebruiken mest en hebben de laatste jaren het gebruik van pesticides en herbicides teruggedrongen. Gebruikt eik. Weinig sulfiet. Lang kelderverblijf (vier à zes jaar) dankzij de grote stock en er zijn weinig kleine champagneboeren die dit aankunnen. Elke fles heeft op het etiket info over het kelderverblijf en de datum van de dégorgement. Strakke finesse. Zoon Francis neemt meer en meer het roer in handen en is begonnen met de gedeeltelijke stopzetting van de malolactische fermentatie om bij het verouderen meer fraîcheur te houden. Werkt met erg rijpe druiven zonder de finesse te verliezen, een groot risico indien men hierin zou overdrijven. De prijzen blijven redelijk maar de productie is eerder beperkt. In België vind je enkele van de cuvées bij Boutelegier in Assebroek.

Egrappage of Eraflage

Deze techniek bestaat uit het verwijderen van de steeltjes (rafles) van de druiven alvorens ze geperst worden, met het doel om bittere, vegetale of groene smaken te vermijden in het eindproduct. Hij wordt vooral gebruikt voor het maken van rode wijn en slechts uiterst zeldzaam voor witte. Wijnmakers passen de techniek zeker niet altijd toe en er zijn er die een groot verschil maken tussen de rijpheid van de steeltjes bij hun beslissing om al dan niet te ontstelen. Wanneer deze mooi rijp zijn geven ze tannins en fraîcheur aan de wijn. De toepassing varieert dan ook van wijnmaker tot wijnmaker maar ook van jaar tot jaar en terroir tot terroir. Normaal gezien zijn wijnen van ontsteelde druiven fruitiger en ronder en sneller toegankelijk, met meer alcohol en kleur. Wijnen waarvan de druiven niet ontsteeld werden zijn zeker in hun jeugd minder toegankelijk en moeilijker te appreciëren met veel groene of kruidige toetsen die zich naast of bovenop het fruit plaatsen. 

Weingut Eichholz

Jenins, Graubünden, Zwitserland. Irene Grünenfelder, een lerares en journaliste die via huwelijk in Jenins terecht kwam en er haar echte passie, wijn, ontdekte. Bezig sinds 1995. Leerde het vak van Georg Schlegel en krijgt raad van de beste wijnbouwers van de regio, de Gantenbein's. Bio. 3ha. Pinot noir en sauvignon blanc (zonder malolactische). Concentreert zich vooral op de wijngaard en intervenieert minimaal in de kelder. Geen of heel beperkte filtering. Héél sterk. Haar wijnen hebben wat kelderrijping nodig om op hun best te zijn. Won in 2006 de eerste prijs in de Pinot Noir Cup van Weingourmet. www.weinguteichholz.ch

Weingut Eichinger

Strass. Birgit Eichinger met echtgenoot Christian, een aannemer. °1992 met 3,5ha van de ouders van Birgit. Nu 8ha. 70% grüner veltliner, 5% roter veltliner, 17% riesling, 8% chardonnay. Eén van de weinige vrouwelijke wijnmaaksters van Oostenrijk. Wijngaarden op de Heiligenstein, de Gaisberg en de Wechselberg. Werkt met extreem lage rendementen, tot 30 hl/ha. Meer dan de helft wordt geëxporteerd. www.weingut-eichinger.at  In België geïmporteerd door De Koning Drinkt.

Grüner Veltliner Strasser Gaisberg, 2004: Wijnfestival Leuven, 4 november 06, 12,5 euro. Zeer heldere, mineralige wijn met veel fruit en veel concentratie (30 hl/ha), veel body, erg complex. Lekkere gv en een goed voorbeeld ervan. ♥♥

Grüner Veltliner Wechselberg, 2005: De Koning Drinkt, 28 december 06, 10 euro. 40 hl/ha. Inox. Loessbodem. Uitbundig aroma met diepgang, appel, hel duidelijke peper, verse ananas, mineralen. In de mond fris met een zoetje, heel frisse appel achteraan; beetje plakkerig in de finish; heel goed gestructureerd en stevig; heel smakelijk en makkelijk ♥ Deg CSP 7 feb 07: zag heel lichte bollekes in het glas; veel wit fruit, gist, overrijpe ananas, na opwarming een duidelijke vlezige toets; in de mond fris en geconcentreerd, klein beetje plakkerig in de finish, kruiden en peper; goed evenwicht toch. Smakelijke wijn. ♥

Riesling Heiligenstein, Kamptal, Eichinger, 2007: De koning Drinkt, juli ’09, 17,8 euro. Ondergrond met zandsteen. 31 juli ’11: goudgeel; zeer mineralig, met daarnaast heel rijpe peren; heel mooi mondvolume, lekker rond met hele mooie geïntegreerde frisse zuren; vers fruit met veel zuren, heel lekker al heb ik geen idee welk fruit; heel mooie structuur, zéér lekker en mooi lang, met een heel verfrissende complexiteit; later op de dag voorwaar wat petrol; behoorlijk intense mond, ook hier met wat meer petrol nu; ♥♥(♥)

Roter Veltliner, Wechselberg, 2006: Wijnfestival Leuven, 4 november 07, De Koning Drinkt, 11,5 euro. In het aroma wat meloen en exotisch fruit, maar beter in de mond: fruitig, veel diepgang en body, fris en goed gestructureerd; 40 hl/ha. ♥♥

 

Einaudi

Dogliani, Piemonte. 145ha groot langoed met 50ha wijngaard, verspreid over 12 boerderijen in Barolo, Doglinai, Neive en Treise. °1897 door de nog jonge Luigi Einaudi die in 1948 president van Italië werd. De kelders werden vernieuwd in 1993 en sindsdien continu vernieuwd. Ook een luxe-hotel. Het meest gereputeerd voor zijn dolcetto’s, maar dankzij recente aankopen ook uitmuntend in Barolo. Paola Einaudi en zoon Matteo Sardagna. Beppe Caviola is de consultant. Zeer goed domein.  www.poderieinaudi.com In België verkrijgbaar bij Stappato.

Vigna Tecc, Dolcetto d’Alba, 2007: Degustatie CSP Piemonte, Stappato, 2 maart ’11,  17,85 euro. Uitsluitend rijping op inox. Stokken uit 1937 en 1985. Fermentatie op inox, 6 tot 8 dagen schilweking. Aroma met vleeskersen en zwarte chocola; mooi gconcentreerd fruit, mooi bittertje, nogal vettig maar achterin een beetje te vlak voor die prijs ©(©)

Langhe, Nebbiolo, 2009: Degustatie CSP Piemonte, Stappato, 2 maart ’11,  18,33 euro. Stokken uit 2003. Fermentatie op inox, 8 tot 10 dagen schilweking, 12 maanden vatrijping. Nog maar een maand geleden gebotteld. Eigenlijk een gedeklasseerde barbaresco door een ruzie met het consorzio. Fruit, aardbeien, iets van vernis, na een 5tal minuten ook geuze; mooie tannines, lang en breed, eerder warm; hele mooie wijn, heel toegankelijk ©©©

Terlo, Barolo, 2005: Degustatie CSP Piemonte, Stappato, 2 maart ’11,  42,81 euro. 4500 stokken per ha, op een 3,2ha grote wijngaard waarvan de oudste stokken dateren uit 1962. Fermentatie op inox, met 10 dagen schilweking; 30 maanden rijping op barriques en botti, met zowel Sloveense als Franse eik. Bloemen en gestoofd fruit, mooi zuiver, pruimen ook; in de mond stevige tannines, maar ook een rijpe en rijke wijn, intens fruitig; Dag 2: gedroogde bloemen, in de mond nogal veel tannines, heel droog, stoffige droobleomen in een boudoir; dag 3: oude ingedroogde meubelvernis; in de mond strak en erg droog, uitdrogend zelfs; was best op dag 1 ©©(©)

 

Eiswein

Duitse kwaliteitsaanduiding. De druiven worden pas geplukt als ze aan de wijnstok bevroren zijn wat zeer hoge suikerconcentraties met zich meebrengt: meestal zeer duur.

Elba DOC

Toscane. Rood. Gebruikte druiven: wit met trebbiano (procanico), ansonica, malvasia, rosé en rood met sangiovese, malvasia, aleatico. Boeiende, originele maar zeer goede wijnen. Elba Bianco is een frisse, witte lichte met trebbiano toscano (80-100%). Elba Rosato en Elba Rosso bevatten voornamelijk sangiovese en mikken op fruit. Er bestaat ook een volle ronde vinsanto met trebbiano en malvasia. Elba Ansonica bevat minstens 85% van de gelijknamige druif en hij is origineel, vol en intens. Elba Aleatico bevat 100% van deze oude, inheemse druif. Hij is zeer aromatisch, met veel karakter, maar heeft minimaal 16% alcohol en is dus absoluut géén maaltijdwijn !

Elbling

Zeer oud druivenras uit de Moezel, waarschijnlijk van Romeinse oorsprong. Zure, droge witte wijn met een licht appelaroma. Ook populair in Luxemburg.

DO Finca Elez

El Bonillo, Albacete, Castilla-La Mancha, in het hart van de Sierra de Alcaraz. °1993. Samen met Valdepusa in 2003 de eerste om de nieuwe DO Pago (zie daar) status te krigen. Project van auteur, acteur en filmmaker Manuel Manzaneque. Zoon Manuel (°1980) is een gediplomeerd oàenoloog die ondermeer bij Michel Rolland studeerde en in 2002 de rangen vervoegde. Dochter Sofia verzorgd de administratie. Michel Poudou als oenoloog. 38ha chardonnay, cabernet sauvignon, tempranillo, merlot en syrah. Ongeveer 200.000 flessen per jaar. Wijngaarden op 1080m in de Sierra de Alcaraz. Koele nachten, veel zonneschijn en arme grond met veel zanderige klei en mineralen (potassium). De chardonnay was van in het begin een groot succes. De topwijn is de Escuena, een 100% tempranillo. Eén van de betere Spaanse wijndomeinen. www.manuelmanzaneque.com

Château Elget

Musadet, Loire. Gilles Luneau. 23ha verspreid over de gemeentes Gorges, Clisson en Le Pallet. Voorzitter van het syndicaat van de wijnmakers van Gorges, de neiuwe gemeentelijke cru. Lichte grondbewerking. Groene oogst. Het oogsten gebeurt machinaal. Tot drie jaar opvoeding. Goed domein dat bewaar-muscadet’s maakt, met vooral die van de cru Gorges als toppers. www.chateauelget-muscadet.com 

Domaine Elian Da Ros

Cocumont, Côtes du Marmandais. Na vijf jaar als rechterhand van Olivier Zind-Humbrecht, lanceerde Elian da Ros, °1968 en landbouwingenieur, in 1998 zijn eigen domein op basis van 2ha wijngaard van zijn grootmoeder en 7,5ha die zijn vader eind jaren 70 aanplantte met loten van oude stokken uit de St-Emilion, de Médoc en de Castillon. De dood van zijn vader door leukemie doet hem vanaf het begin resoluut kiezen voor bio en in 2000 start hij er mee om in 2003 zijn Ecocert certificaat te behelen. Van daar uit gaat hij meer en meer naar biodynamie. 21,5ha met 7ha merlot, 4ha cabernet franc, 4ha cabernet sauvignon, abouriou, malbec en syrah. 2,5ha daarvan met semillon en sauvignon, aangeplant in 1997.  De rode werd voornamelijk aangeplant in 1975. 50% van de wijngaard is biodynamisch (meer is niet menselijk volgens Elian, want te arbeidsintiensief). Een witte, een rosé en vier rode (Le Vin Est Une Fête, Vignoble d'Elian, Chante Coucou, Clos Baquey). De vier rode cuvées komen elk van een ander terroir. Elian past op één op de twee rijen groenbemesting toe. Bijna alles wordt met de hand geoogst. Parcellaire vinificatie. Er wordt ontsteeld en hij gebruikt een pneumatische pers. Pigeage à la bourguignonne. De fermentatie gebeurt op beton, daarna worden (grotendeels) oude eiken vaten gebruikt, met een vattijd van 12 tot 24 maanden. Het gebruik van sulfiet wordt beperkt. Momenteel de enige echt interessante wijnmaker van de Marmandais. Volgens de vakpers zeer getalenteerd. Hij is ook duidelijk een terroirmens en zijn wijnen drukken heel duidelijk uit waar ze vandaan komen en in welk jaar ze gemaakt werden, vooral na 2002. Hij extraheert minder dan vroeger, “De grote wijnen zijn degenen die men drinkt, niet die waarnaar men kijkt”. De wijnen parelen vaak nog een beetje en moeten dan ook gedecanteerd worden. In het begin sterk geïnspireerd door mensen als Mathieu Cosse of de gebroeders Foucault. In België verkrijgbaar bij le Vin Passion.

Domaine d'Elise

Milly. °1970. 13ha op de Côte de Lechet, in één deel. Kalk en klei en veel stenen. Domein uit 1970, maar eigendom van Frédéric Prain sinds 1983. Geen grands crus maar een mooi gamma Petit Chablis en Chablis, heel regelmatig. Traditioneel, maar oogst wel zo;laat mogelijk om veel fruit te krijgen. Schuwt alle publiciteit. Ongeveer de helft van zijn productie verkoopt hij in bulk, om alleen het beste onder de eigen domeinnaam aan te bieden, en tegelijk probeert hij alles zeer betaalbaar te houden.

Petit Chablis, 2006: Rabotvins, 5 maart 08, ong 7,6 euro. Correct, rond, wat te weinig zuren ? ©

Chablis, 2006: Rabotvins, 5 maart 08, ong 9,5 euro. Goed gemaakt; ok ♥(©)

 

Eloro DOC

Sicilië. Sinds 1994. Rosé en rood. Gebruikte druiven: nero d’avola, frappato en pignatello met maximaal 10% toevoeging van nog andere soorten. Een aantal gemeentes in de provincies Siracusa en Ragusa.

Elqui Valley

Chili. Norte Chico. Meest noordelijke wijnregio van Chili. Sauvignon blanc, chardonnay, cabernet sauvignon, carmenère, merlot en syrah. Aan de voet van Atacama-woestijn. Heel heet en droog, maar een afkoelend briesje vanuit de Pacific en nachtelijke zeemist brengen soelaas. Irrigatie is noodzakelijk. Vroeger uitsluitend beplant met moscatel-druiven voor de productie van pisco, Chili's nationale sterke drank. Nu bekendst voor zijn elegante syrah’s

Cave coopérative d’Embres-et-Castelmaure

Durban, Corbières, Languedoc. 275 ha. Driekwart van de produktie in Corbières. Sinds 1978 bezig met macération carbonique. Tussen 1985 en 1992 werd syrah en Grenache aangeplant. Sinds 1995 selectie per perceel. Moderne, fruitige, smakelijke wijnen. Sinds 2004 bezig met grote investeringen in kelderuitrusting. Patrick de Marien is de directeur. Midden jaren 90 grote vooruitgang dankzij de raadgevingen van de mediagenieke consultants – oenologen Michel Tardieu en Dominique Laurent die ondermeer de parcellaire selectie introduceerden. Bernard Pueyo als wijnmaker. Zowel kleine lekkere fruitwijntjes als een gesofisticeerde topper, de Cuvée N°3. www.castelmaure.com 

La Pompadour, Corbières, 2012 : Auchan, 5 mei ’14, 9,5 euro. 50% Carignan, 20% grenache noir en 30 % syrah.  Deels opgevoed op eik. 4 september ’14: vooral vanille, daarnaast fruit, een beetje zoet, eenvoudig maar best wel lekker; leuk maar nogal zoet afdronkje, plakt een beetje ? dag 2, ok *(*)

 

Cuvée N°3, Corbières, 2011 : Auchan, 19,95 euro, 5 mei ’14. 25% Carignan, 35% grenache noir, 40% syrah.Koude schilweking. 14 maande eik. Geen klaring, geen filtering. 4 september ’14: heel kruidige extraverte neus, vlezig en zelfs wat rokerig, mooi versmolten alhoewel de syrah veel meer naar voren komt; start even heel hard, dan snel kruidig en interessant en heel intens, met een leuke mineraliteit; erg frisse finish; ook dag 2 nog altijd zeer lekker **(*)

 

Emery

Emponas, Rhodos. °1923. Maria-Irini en Nikos Triantafyllou (neef en nicht en kleinkinderen van de stichter). 650.000 flessen per jaar. Met wijn bezig sinds de jaren 60. Eigen kelders sinds 1974. Kopen druiven op in de wijde omgeving, maar concentreren zich op de lokale varianten als de athiri waar ze erg in geloven, ook voor de export. Halen trouwens betere en betere resultaten met de druif. Angelos Iatridis is de consultant-oenoloog, maar de verantwoordelijke wijnmaker is de Grieks-Amerikaanse Sterghos Hatzisavas die jaren ervaring opdeed in Italië. Veel export naar de VS. www.emery.gr

Emiliana Organico

Colchagua, Chili. Vroeger onder de naam VOE. ° 1998. Zusterbedrijf Viñedos Emiliana bracht de grond bijeen voor dit project. Tot recent een pionier als biodynamische producent maar onder impuls van wijnmaker en bio-goeroe Alvaro Ezpinoza nu steeds meer een succesvol wijndomein met als belangrijkste merken Adobe, Novas, Sincerity en Coyam. Blijven de biodynamische principes centraal stellen maar tegelijk ook zeer kwaliteitsgericht. Wijngaarden in Maipo, Casablance en Colchagua. In 2006 werd de top-cuvée, G, gelanceerd, één van de eerste biodynamische topwijnen van Chili. www.emiliana.cl In België verdeeld door Colruyt.

Domaine Les Eminades

Cebazan, 5km ten oosten van Saint-Chinian. Patricia en Luc Bettoni. Luc werkte voorheen voor Chateau Montus, Patricia is apothekeres. °2002, toen ze begonnen met het kopen van geschikte wijngaarden. 10ha in Cebazan en Villespassans, op 150 en 270m hoogte. Klei en zandsteen, maar redelijk wat variatie in de samenstelling. Vooral carignan, 50 tot 110 jaar oud, wat oude grenache (35 en 60 jaar oud), door henzelf aangeplante syrah en cinsault (20 tot 65jaar oud). Eén ha sauvignon blanc voor een vin de pays. 30-35 hl/ha. Voor 2002 gingen de druiven nog naar een coöperatieve. Geen herbicides. Er wordt met de hand geoogst en getrieerd. Geen collage, geen filtering. De installaties liggen in het centrum van Cebazan. www.leseminades.fr

Montmajou, Saint-Chjnian, 2009: Cavopro, Wijnfestival, 11,15 euro. 50/50 grenache blanc en marsanne; zeer complex, wonderlijke wijn, heel interessant en zéér lekker ©©© juli ’11, aan zee: een complexe neus met een noterige grenache blanc ondertoon maar ook met veel citrus en kruidige toetsen bovenop de rest; zachte complexe mond met intense finish, redelijk lange afdronk; ♥♥♥

Silice, Vin de Pays des Coteaux de Fontcaude, 2007: 11,75 euro, Cavopro, 30 juli ’09. 100% sauvignon blanc, 24 jaar oud. Eigen gisten, 10 maanden op fust. Mooi strogeel, maar troebel (ongefilterd?); ananas, na walsen dikke vleugen mineraliteit, stenen, olie; in de mond eerst uitermate droog en wat neutraal maar dat verandert snel in ook hier een grote mineraliteit; mooie frisse zuren, mooi exotisch fruit ook (ananas, erg rijpe pompelmoes) maar weggedekt onder de mineraliteit; veel body; mooie persistente afdronk; wreed interessant met een erg mooie complexiteit; Marc zei onherkenbaar als sauvignon: fout, zelfde fruit als een grote pessac-léognan ©©©

Silice, Vin de Pays des Coteaux de Fontcaude, 2008: Cavopro, 11,75 euro, Wijnfestival leuven, 28 maart ’10. pure vuursteen in de neus; strak en zacht in de mond, zachter en minder complex dan de 07, maar wel erg lekker ©©(©) 6 juni ’12, Zitta degustatie CSP. Zeer mineralig, na walsen ook stevige reductie in het begin maar dat verdween, gedroogde sinaasappelschil ook; vet en rond in de mond, met een erg mooi geplaatst bittertje, heel breed, diep en erg lekker, zeer complex; ♥♥♥(♥)

Cebenna, Saint-Chinian, 2006: Cavopro, 9,95 euro, 8 juni ’10. 40% carignan (80 jaar oude stokken), 40% grenache, 20% syrah. 18 maanden op cuve. 26 hl/ha. 22 juni ’10: zeer mooie neus met een kern van zwart fruit, heel zuiver; in de mond redelijk complex, mooie structuur, zachte tannines, goed geplaatste zuren, interessante finish en afdronk; dag 2: mooie kruidige neus; in de mond fris, mooi zuiver en droog, geen storende suikers, zeer goed evenwicht, genoeg complexiteit; perfecte p/k ©©©

Sortilège, 2005:Cavopro, 28 maart ’10, Wijnfestival Leuven, 13,75 euro. Carignan Vieilles Vignes, Grenache Vieilles Vignes en Syrah. Stevige en strakke neus; mooie complexiteit, veel wijn, strak ©©

Sortilège, 2007: Cavopro, 27 maart ’11, Wijnfestival Leuven, 14 euro. Carignan Vieilles Vignes, Grenache Vieilles Vignes en Syrah, elk 1/3. complexe, zuivere en elegante wijn, uitmuntend ! ©©©

Vieilles Canailles, 2005: 10 mei ’09, gekregen van Cavopro. Druiven van een perceeltje carignan uit 1902 op de kalk van Montmajou, in Villespassans. 18 maandsen eik. Geen filtering, noch collage. 28hl/ha. Kan acht tot tien jaar oud worden. 30 juli ’09: heel donker; zo nogal gesloten, na walsen gekonfijt zwart fruit; frisse zuren, stévige tannines, alcoholgloed achteraan; dag 2: erg mooi aroma met zwart fruit, na walsen komt daar stevigheid bij met toetsen als kouwe koffie (straffe), teer, vernis, maar telkens komt ie terug tot rust en dan duikt dat zuivere zwarte fruit terug op; wat een prachtige mond ! onmiddellijk heel edel openend, vol power en diepgang; koffie (warme nu), fruit, wat vanille, straffe zwarte chocola, mooie zuren en tannines, geen alcoholgloed (frisser geserveerd nu); niet echt complex, eerder één krachtige boodschap dan een cacafonie, die van oude carignan stokken ! ©©©

Vieilles Canailles, 2007: 27 maart 2011, Cavopro wijnfestival, 21,75 euro. Druiven van een perceeltje carignan uit 1902 op de kalk van Montmajou, in Villespassans. 18 maandsen eik. Geen filtering, noch collage. 28hl/ha. Intense, krachtige wijn, stevig en broeiertig masculine, maar met mooi zuiver ,zwart fruit en veel karakter; geen wijn voor dummies ©©©

 

Emporda-Costa Brava DO

Catalonië. 2000 ha. Wit, rood en rosé. Gebruikte druiven: wit met grenache blanc, macabeo, xarel.lo, muscat en chardonnay, rood met tempranillo, garnacha, cariñena, lledoner, merlot, syrah en cabernet sauvignon. Deze regio ligt in het uiterste Noorden aan de voet van de Pyreneeën en aan de kust van de Middellandse Zee, tussen de stad Figueras en de zee. Aan de andere kant van de grens ligt Collioure. De beste wijngaarden liggen in het binnenland op westflanken van kleine bergjes (ong op 200 m hoogte). Het klimaat is mediterraan met warme zomers en milde winters en verkoeling, maar ook gevaar, door de winden die uit de Pyreneeën komen, en met erg weinig neerslag. Irrigatie is dan ook gedurende een deel van het jaar toegelaten. Het werd in 1975 een aparte DO. De bodem bestaat voornamelijk uit zand met een dunne laag organisch materiaal met weinig voedingswaarde en leisteen, maar er is een grote verscheidenheid. De wijngaarden liggen op grote plateaus, beschermd door hagen en cipressen. Een buitenbeentje in Spanje is de vi novell of vi de l'any, gemaakt van garnacha en cariñena, en bedoeld om binnen de zes maanden op te drinken. De enige traditie in deze wijnregio was een zoete dessertwijn, de garnatxa, die krachtig en weelderig is en één van de weinige wijnen die bij een dessert van chocolade passen. Dit gebrek aan traditie laat de weg open voor veel geëxperimenteer en vanaf het midden van de jaren 90 begon de kwaliteit te stijgen. De rode wijn van de regio is meestal gemaakt van garnacha en mazuelo (cariñeno). De meeste bestaat onder de vorm van vino joven, maar er bestaan goede crianza's en zeer goede Reserva's, die echter meestal ook cabernet sauvignon en tempranillo bevatten. Enkele wijnbouwers experimenteren met monocépages van deze druiven. De rosé wijnen zijn meestal gemaakt van garnacha, soms met cariñena erbij of een beetje tempranillo. Ze zijn droog, soepel en fruitig. Af en toe vind je lekkere monocépage rosés, met vooral die van cabernet sauvignon als aanrader. In de witte wijn is de traditionele die van garnacha blanca en macabeo (viura) gemaakt is. Vaak word hij aangevuld met xarel-lo, chardonnay of zelfs garnacha tinta.  Bij de meeste producenten is dit vandaag een frisse, fruitige witte wijn zonder meer. Er word geëxperimenteerd met interessante monocépages. In de regio word ook veel cava gemaakt die onder zijn eigen DO terecht komt.

Emrich-Schönleber

Monzingen an der Nahe. Hannelore & Werner Schönleber. Blauwe leisteen en kwartz. 14ha. Wordt beschouwd als de N°2 van de Nahe. Fruitige rieslings met veel mineraliteit, erg goede zoete wijnen. Schijnt ook erg goede grauburgunder te hebben. www.emrich-schoenleber.com

Monzinger Halenberg, Riesling Trocken, Nahe, 2010: Leirovins, 22 euro, 29 juli ’12. heel zuivere neus met groene appel; in de mond heel elegant, filigraanfijn en lang maar ook erg timide; dag 2: heel fijn, elegant met duidelijker fruit (limoen), veel structuur en een lange afdronk; dag 3 nog meer fruitigheid en nog steeds zeer mooi en fijn en lekker ♥♥♥

 

Enate (Viñas y Crianzas Del Alto Aragon)

Salas Bajas, Somontano. 500ha, op een hoogte van 550 tot 600m. 85% van de produktie is rood. Het etiket vertoont altijd een modern kunstwerk. Jesus Artajone de Serrano is de ondermeer in Bordeaux opgeleide oenoloog. Heel breed aanbod met veel commerciële maar correcte wijnen en een paar iets moeilijker te vinden toppers.  www.enate.es In België verkrijgbaar bij Conceptvins in Grimbergen.

Tinto, 2006: CSP degustatie, november ’09, 6,59 euro in Spanje. 50% cabernet sauvignon, 50% merlot. Eerst wat reductie, dan al snel een wat peperig fruit; in de mond rood fruit met een correcte fraîcheur; ok ©

Tinto Bodega Raiz, 2002: Oudjaar 2013. 100% cabernet sauvignon. 15 tot 18 maanden op Franse eik. Zeer complexe neus, heel mooi versmolten; fris en evenwichtig in de mond, perfect bij de ragout van hert; mooie wijn ©©©

Varietales 2002: CSP Aragon, 5 januari ’11, ongeveer 20 euro op het domein. 36% cabernet sauvignon, 33% merlot, 25% tempranillo en 6% syrah. Heel mooie complexe neus met een grote versmoltenheid; zeer mooie fraîcheur, complex, heel evenwichtig, lekker, goed gemaakt, munt, fruit, tabak, in de afdronk wat balsamico en drop; pracht van een fles ©©©(©)

 

L’Enclos des Anges

Pregigolio, Calvi, Corsica. Richard Spurr, van Engels-Ierse afkomst. Heeft gewerkt in Bordeaux, de Languedoc, Spanje voor naar Corsica te komen. Werkte eerst voor Renucci en Clos Culombu, en kocht dan zijn eigen 15ha groot domein met de aanmoediging van Pierre Acquaviva (Alzipratu), met 20 tot 40 jaar oude stokken. Hij plantte ondertussen ook zelf nog eens 3ha aan. Naast de klassielke Corsicaanse druivenrassen ook carignan, grenache en cinsault. Wit, rosé en rood.

Encruzado

Eén van de betere Portugese witte wijndruiven. Vooral in de Dão. Niet erg productief maar vaak erg aromatisch (appel, abrikoos, nectarine, meloen, rozijnen). Reageert goed op eik. Overproduktie leidt vaak tot een gebrek aan zuren.

Domaine Les Enfants Sauvages

Fitou. Carolin en Nikolaus Bantlin, Duitsers, en allebei architect van opleiding. °1999 toen ze een vervallen schaapstal, omringd door wijngaarden, kochten op de grens tussen Fitou en Opoul, heel afgelegen en zonder buren. Opgeleid bij Olivier Pithon. Eerste millésime in 2003, nog in de installiaties van Pithon. 12ha, met ongeveer 8ha aangeplant. Op 5km van de zee, op een hoogte van 150m, en omringd door garrigue. Biodynamisch. 30 tot 60 jaar oude carignan, 50jaar oude grenache (plus een 8 jaar oude heraanplant), 25 jaar oude mourvèdre en 4 jaar oude syrah. 70 jaar oude grenache blanc en 8 jaar oude muscat. Met de hand geoogst. www.les-enfants-sauvages.com

Enfer d'Arvier - Valle d'Aosta DOC

Vrij beperkte productie. Zachte en droge rode wijn op basis van petit rouge met licht bittertje in de finale.

Château de l’Engarran

Lavérune, AOC Saint-Georges-d’Orques, Languedoc. Geleid door twee energieke zusters, Diane (kelders) Losfelt en Constance (commerce en de assemblages) Rerolle, geboren Grill. Voorstad van Montpellier. Familie Grill sinds 5 generaties. 18de eeuws kasteel. Eerste botteling in 1978. Erg goed uitgerust met ondermeer een pneumatische pers. Parcellaire vinificatie. Steeds beter en beter. www.chateau-engarran.com

Domaine Fernand Engel

Rorschwihr, Alsace. Drie generaties. Fernand stichtte het domein in 1949 en is vandaag gepensioneerd, Bernard, vandaag de bedrijfsleider, houdt zich vooral bezig met de wijngaard. Dit ondertussen 50ha groot domein ligt ten zuiden van Haut-Koenigsberg. Biodynamisch, met Ecocert certificaat. Met de hand geoogst. Schoonzoon Xavier Baril is de oenoloog van dienst en toont zich het sterkst in zijn zoete Sélections de Grains Nobles (met een uitzonderlijke Muscat SGN). Het domein vinifieert ook de stokken van het Château du Meyerhof. Breed maar betrouwbaar gamma. 3;5ha rood met pinot noir. 37,5ha wit met 28% gewurztraminer, 24% riesling, 21% pinot gris, 16%pinot blanc en auxerrois, 4% chardonnay, 3% muscat en 3% sylvaner. www.fernand-engel.fr

Engeland

De geschiedenis van de Engelse wijnbouw gaat niet verder terug dan de jaren 50 toen op drie plaatsen experimenten succesvol werden uitgevoerd. Tijdens de jaren 60 doken de eerste wijndomeinen op en vandaag zijn er ongeveer 300 wijnboeren, waarvan er zo'n 200 wijn maken (soms in zéér kleine hoeveelheden). In het begin was Duitsland het grote voorbeeld vanwege het gelijkende klimaat: Duits advies, Duitse druivenrassen en een historische voorkeur voor zoete wijnen maakten de Engelse wijnen in het begin sterk gelijkend op de Duitse. Naarmate het succes van de Australische en Nieuw-Zeelandse wijnen ook de Engelse consument naar drogere wijn dreef, stond er een nieuwe generatie op van jonge internationalere wijnmakers die goed op de hoogte waren van de technologische mogelijkheden en de kwaliteit maakte opnieuw een sprong voorwaarts. Vandaag wordt er interessante en lekkere witte wijn gemaakt die zowel als aperitief als als maaltijdwijn overeind blijft. Ook in de schuimwijn werd grote vooruitgang geboekt, maar, net zoals bij de witte, is voor ons Europeanen de prijs (dankzij het dure pond en stevige taksen op alcohol) een grote handicap. Dankzij de warmere zomers probeert men ook meer en meer in rood, met druiven als dornfelder, pinot noir en rondo die relatief goed tegen het koude klimaat kunnen, maar hier staat de Engelse wijnindustrie echt nog in haar kinderschoenen en kan men zich afvragen of het wel de moeite van het proberen is.

Domaine Ludovic Engelvin

Vic Le Fesq, Languedoc. Geitenboer en wijnbouwer. Voor de moment dienen de geiten nog om tussen de ranken te grazen en ze te bemesten, maar de bedoeling is om uiteindelijk ook hun vlees te verkopen. Ex-caviste, ex-sommelier die voor de eerste keer wijn maakt in 2010 en in 2013 geeft hij zijn job op om full-time wijn te maken, eigenlijk zonder een euro op zak en hij leefde het eerste jaar van zijn kippen en geiten. 6ha over drie gemeentes. 2ha met oude grenache, 50 tot 60 jaar oud, 3ha met jonge stokken en 1he met mourvèdre op een ader van blauwe klei. Biodynamisch maar in vrijheid, hij wil zich niet binden. Nog volop aan het experimenteren. Vin de France, omdat hij geen syrah heeft. De certifiering in bio is bezig. Werkt sinds 2012 nog alleen met zwaartekracht. Leerling van Didier Daguenau. Geen sulfiet, behalve een beetje bij het bottelen.

Espontaneo, ?: Vintage, 9 januari ’14. 100% Grenache. Droog en licht oxydatief. Sinaas in de mond, fris en zeer droog; lang, mooie wijn **(*)

 

The Radiant, 2013 : Vintage, 9 september ’14. 80% mourvèdre, 20% grenache. In de neus nogal lactisch, maar ok. In de mond erg zacht, met een heel mooi snoepje; een aardige rosé **

 

English Wine Group - Chapel Down

Hier wordt wijn gemaakt met druiven uit Kent, Sussex en Essex (180 acres) en er wordt nog continu gezocht naar nieuwe bronnen. De eigen wijngaarden liggen in Tenterden (25 acres). Modern uitgerust en gebruikt ook amerikaanse en franse eik (en houtschilfer, schaamteloos !). Maakten in 2005 500.000 flessen, goed voor de helft van de totale engelse produktie. Hun lijn stille wijn wordt nu ook onder naam Chapel Down gevoerd en is moderner geworden en meer aangepast aan hedendaagse smaken (vroeger Curious Grape en meer gericht op Duitse varianten). Vandaag bestaat hun rode aanplant uit ronde, dornfelder, regent en pinot noir; de witte uit bacchus, chardonnay, pinot blanc, ortega, schönburger, huxelrebe, müller-thurgau, siegerrebe en reichensteiner. Owen Elias is de wijnmaker.

Enjingi

Kutjevo, Kroatië. °1890. Ivan Enjingi sinds 1957, als vierde generatie, toen nog een heel klein domein dat zijn druiven aan de staat leverde. Vanaf 1972 eigen flessen. Vandaag olv Ivan jr. die vanaf 1980 percelen begon bij te kopen (voor deze datum mocht een wijnboer van de communisten nooit meer dan 10ha bezitten). Kocht goed gegelegen percelen op de heuvels die de boeren hadden verlaten vanwege de moeilijkheidsgraad  en de aankooppolitiek van de staatscoöperateive. Vanaf 1991 biologisch. Grasevina, pinot gris, riesling, traminer, sauvignon blancn, müller thurgau, zweigelt en pinot noir. Nieuwe kelders in 1994. Momenteel 40ha maar nog in volle uitbreiding en wil zo snel mogelijk naar 60. Een van de top wijnmakers van Kroatië. Spreekt alleen Kroatisch. Heel aparte wijnen, heel interessant maar niks voor beginnelingen en met grote gastronomische mogelijkheden. In België verdeeld door Pasqualinno in Opglabbeek.

Vin d'Entraygues-et-du-Fel VDQS

Sud-Ouest. 20ha. Wit met chenin en mauzac, rood met fer sarvadou en cabernet franc. Op de steile heuvels rond Entraygues en Le Fel in het dal van de Lot liggen wijngaarden met een bodem van afgebrokkeld graniet of bruine schilfersteen voor een goede drainage en warmteregulatie. Ze maken deel uit van de historische Aveyron, voor de phylloxera goed voor 20.000 ha wijngaard. Er bestaat zowel pittige frisse witte van chenin druiven, zeer goed bij zachte cantal kaas of forel, als aromatische, frisse rode en rosé voor bij stevige landelijke gerechten, jong te drinken en een goede dorstlesser. De rode moet op 16°C geschonken worden. Er zijn nog een handvol wijnmakers actief.

Entre-Deux-Mers AOC

1500ha. Deze AOC groepeert alle witte wijn in de Entre-Deux-Mers regio (tussen de Dordogne en de Garonne), met uitzondering van degene uit de specifieke appellaties of die als gewone Bordeaux Blanc Sec op de markt komt. De wijngaarden liggen op een kalksteenbodem die erg geschikt is voor witte wijn. Het is geen veeleisende appellatie maar veel wijnboeren reserveren er toch hun betere gronden voor. Hij word gemaakt met de druiven sémillon en sauvignon blanc en is normaal gezien sappig en rond, met de smaak van acacia en grapefruit, appel en soms wat citrus. Enkele wijnboeren beginnen nu ook aan op vat gerijpte wijnen die lijken op witte Graves, maar de gewone is jong te drinken en kan je maximum één jaar bewaren. Daarna verliest hij zijn bestaansrecht, de frisheid en fruitigheid eigen aan een goede Entre-Deux-Mers. Ooit was zijn reputatie zéér slecht maar vandaag is dat wat onterecht (zie ook André Lurton). Een aantal jonge wijnboeren is hier zeer goed bezig en de prijs-kwaliteitsverhouding is zeer goed. Voor echte grote witte wijnen is de bodem ongeschikt, maar een goede Entre-Deux-Mers is een uitstekend aperitief of begeleider van eenvoudige vismaaltijden. Het karakter van de wijn wordt deels bepaald door het terroir, deels door de gebruikte mengeling. De sauvignon blanc zorgt vooral voor citrusachtige frisheid waaraan ook aroma’s van pompelmoes, acacia, brem en buks kunnen gekoppeld, de sémillon zorgt voor aroma's als lentebloemen en wit en geel fruit als peren of perziken en een zekere rondheid in de mond. Muscadelle is de derde druif, altijd gebruikt in kleine hoeveelheden. Hij kan een extra bloemen-toets geven. De wijn is ideaal bij schelpdieren, zeevruchten, oesters en eenvoudige visgerechten indien ze niet te stevig zijn (zoals slibtongetjes). Ook zeer goed bij gegrilde of gefrituurde vis. Wat kaas betreft is een eenvoudige verse geitenkaas de beste begeleider. Lokaal combineert men hem ook met koud varkensvlees en zelfs "moeilijke" gerechten als loempia’s of taco’s kunnen. Meestal al op zijn hoogtepunt tijdens het eerste jaar, versies met meer sémillon halen de twee à drie jaar, uitzonderingen blijven zo’n vijf jaar goed. Op restaurant altijd de wijn van het laatste wijnjaar kiezen. Drinken op 10-12°C. De rode wijn van de producenten uit deze regio wordt verkocht als Bordeaux of Bordeaux Supérieur.

Entre-Deux-Mers-Haut-Benauge AOC

140ha. Lijkt sterk op de normale Entre-deux-mers maar de wijngaarden liggen slechts gedeeltelijk binnen het gebied Entre-Deux-Mers.

Entre-Deux-Monts

Westouter, Heuvelland. 4,5ha tussen de Rodeberg en de Zwarteberg. 1e aanplant in 2004, eerste oogst in 2007. Chardonnay, pinot gris, kerner en siegerrebe. Modern uitgerust. Uitgebaat door de 28 jarige Martin Bacquaert, een bio-ingenieur die oenologie studeerde en wiens vader wijnhandelaar is. www.entre-deux-monts.be

Chardonnay, 2009: Week van de smaak, zarza, 19 november ’10. 90% chardonnay, 10% siegerrebe. 3 maanden op oude eik. Appelsienschil en rozenblaadjes in de neus; eerst redelijk droog in de mond, maar mooi afgerond en in de afdronk lievevrouwebeeldjes ©©

Chardonnay – Pinot Gris, Entre-deux-monts, 2008: CSP degustatie februari ’10, 9,7 euro, Belgian Wines. 70% chardonnay, 30% pinot gris. Aroma van kaas, groene druiven, snoep en wat vuursteen, evoluerend naar kaneel; in de mond boter, zacht en fris, een bittertje en een wat zurige afdronk ©©

 

Domaine D’Eole

Eygalières, aan de voet van de Alpilles, tussen Saint-Rémy en Cavaillon. Coteaux D’Aix-en-Provence. °1992 en in 1996 verkocht aan Christian Raimont, een Franse financier. Geleid door Matthias Wimmer, een jonge Duitse oenoloog, al sinds 1993. 23,8ha rood met 36% grenache, 26% syrah, 15% carignan, 13% cinsault, 5% counoise en 5% mourvèdre. 2,4ha wit met 42% roussanne, 35% rolle en 23% grenache. 80.000 flessen per jaar. Zand, kalk en kiezel. Bio sinds 1997. Rendementsbeperking door groene oogst (20 à 35 hl/ha). Met de hand geoogst. Zeer sterk, zowel in wit, rosé als in rood. De Cuvée Léa is de topper maar het hele gamma is gewoonlijk goed.

Epanomi

Griekenland, ten Westen van Chalkidiki, omgeving Thessaloniki. Landwijnen. Witte wijnen met assyrtiko en malagouzia en de geur van versgesneden paprika's. Goede rode wijnen met grenache en petite syrah.

Equipo Navazos

Jerez de la Frontera. Wijngaarden in Jerez, Sanlucar en Montilla-Moriles. 15 tot 30.000 flessen per jaar. °2007 door Jesus Barquin, professor in de rechten en criminoloog, en Eduardo Ojeda, oenoloog en directeur van Estévez, een grote drankengroep in Spanje. Origineel concept waar de twee op zoek gaan naar vergeten cuvées of cuvées die wat te eigenzinnig zijn om door de grote huizen gemakkelijk te worden gecommercialiseerd. Hun wijnen heten Bota, met een nummer, verwijzend naar het vat (bota). Elke bota komt van een vat dat zo apart was dat het resultaat niet meer zal worden herhaald, compleet in tegenstelling dus met de klassieke sherry’s.  www.equiponavazos.com

2009 Colet Navazos: Gekregen na een tasting bij Guerrito. Blend van cava en palo cortado. Heel droog en kort met sherry smaakje; interessant, droog en zacht, maar niet fris of fruitig; wat bizar **

 

Bota 42, Manzanilla: 31 december ’14, oudejaar. 15%. Bodega Miguel Sanchez Ayala, Sanlucar de Barrameda. Heel licht gefilterd. Erg interessante neus, zilt, maar met iets rustieks ; ook in de mond mooi zilt, fris, heel levendig, geweldig lekker bij de oesters en één van de beste sherries die ik al dronk.  ***

 

Erbaluce di Caluso DOC

Piemonte. Wit. Gebruikte druiven: erbaluce. Ten Noorden van Turijn, in de Canavese-heuvels, ligt het dorp Caluso. De erbaluce druif brengt hier sinds de jaren 80 een magere, kiezeldroge witte wijn voort die nogal scherp is en zeer licht geparfumeerd. Hij profiteert mee van de grote vraag naar droge witte wijnen van originele Italiaanse druiven. Er bestaat ook een heerlijke passito versie waarbij de druiven eerst een half jaar drogen voor de persing gebeurde. Daarna moet hij vijf jaar rijpen. Deze wijn is zeer aromatisch (hazelnoten en honing) maar toch droog en voelt in de mond fluwelig en romig aan met citrustonen. Het procede is eeuwenoud, zéér lekker maar momenteel helemaal niet populair meer en de meeste fabrikanten concentreren hun inspanningen op de droge. Er bestaat ook een zeer zoete liquoroso.

Mas de l'Erme

Jonquières, Coteaux du Languedoc. Florence en Fabien Milési. Opgericht in 2006. 10ha waarvan 8 in productie, met 12 tot 45 jaar oude stokken. Mourvèdre, grenache, cinsault en carignan. In 2007 werd ook een ha syrah aangeplant. Lutte raisonnée. Met de hand geoogst. Parcellaire vinificatie, opgevolgd door de consultants van natoli & Co. Vinifieerden tot voor kort nog in openlucht en voedden op in de kelders van hun woning, maar de neiuwe kelder was klaar eind 2007. Geen chaptalisatie en slechts een kleine dosis sulfiet. Buur en lichtend voorbeeld is Olivier Jullien van de Mas Jullien. Veelbelovend. www.masdelerme.fr Momenteel nog niet verdeeld in de Benelux.

Casa Ermelinda Freitas

Aguas de Moura, Terras do sado. Ermelinda en Leonor Freitas, moeder en dochter. Eigen lijn sinds 1997. Jaime Quendera is de oenoloog. 130ha, waarvan 100 aangeplant met periquita. De rest is recenter aangeplant met syrah, touriga nacional, trincadeira, aragones, alicante bouschet en cabernet sauvignon. Gerenoveerd bedrijf in volle expansie, erg commercieel ingesteld. www.ermelindafreitas.pt

Ermitage

Met deze druif maakt men in Zwitserland droge, halfzoete of zoete wijnen, vooral in de Valais (44ha). De druif is nauw verwant aan de marsanne uit het Rhône gebied. Ook bekend als marsanne blanche. Aromas van frambozenjenever en witte truffel.

Ernie Els

°1999 door Ernie Els, een beroemd golfer, en Jean Engelbrecht, een goede vriend en de eigenaar van Rust en Vrede. Louis Strydom was van het begin de wijnmaker. Eesrte wijnen in 2004. 72ha. www.ernieelswines.com

Big Easy, 2010 : Tasting Boeres, 13 maart ’13. 100% chenin blanc. Fris en fruitig en zomers in de neus. Licht tinteltje in de mond, verfrissend, mooi fruitig, redelijk lang en goed gestructureerd. Eerst vonden we vooral een eerder koud te drinken zomerse terraswijn, maar de wijn bleef heel mooi overeind en heeft wel wat culinaire mogelijkheden (vis, slaatjes). ♥♥

 

Engelbrecht / Els, 2010 : Tasting Boeres, 13 maart ’13. Blend van cabernet sauvignon, shiraz, merlot, cabernet franc, malbec en petit verdot. 15% alcohol. Complexe neus met mooi cederhout, overheersende cab s maar geflankeerd door allerlei interessants; stevige knaap, goed voor een stuk rood vlees op de braai, heel strak en imposant, toetsen van hoestsiroop en zoethout; indrukwekkende wijn maar zo goed gemaakt dat hij ondanks de 15% mooi drinkbaar blijft. Een “Afrikaanse” wijn in de stijl “Dark Continent”. ♥♥♥

 

Ribeira da Ervideira / Terras d’Ervideira

165ha. Eig. Duarte Leal Da Costa. Verkocht tot eind 90 zijn oogst aan de coöperatie, maar maakte vanaf dan zijn eigen wijn door zijn druiven met koelwagens honderd kilometer te tranporteren naar een vriend. Dit gekoelde transport leverde verrassend frisse en fruitige wijnen op en sindsdien vervoert Duarte nog steeds zijn druiven gekoeld. Hij heeft ondertussen zelf een hypermoderne installatie en zijn beste percelen liggen op 40-50 kilometer van de quinta. www.ervideira.com   

Vinha d’Ervideira, Branco, Alentejo, 2002: Degustatie winebar 21 januari 04, 9 euro. Antão Vaz, Arinto. Frisgele kleur. Erg speciaal aroma, wat zilt. Ook in de mond zeer eigenaardig. 14/20?

 

Terras d’Ervideira, VR Alentejano, 2011: Alentejo Proeverij De Wijnzolder, 21 maart ’13, 6,6 euro. Trincadeira, aragones en syrah. Eerst een visgeur, dan redelijk mooi fruit, maar wat gesloten; fris en elegant met mooie tannines ©©

 

Ervideira IV, 2003 : Cora Foetz, 3 november 04, 4,7 euro. Aragonez, Trincadeira, Castelão. Laureaat FVDA 05: echt rijp, zonnig rood pitfruit (kersen, griottes), jammy met een vleugje zoete toffee op de achtergrond. Zachte, gekonfijte smaak, fluwelig zoet zelfs, maar toch voldoende vinnige fraïcheur, boordevol rode kersen. “ zeer rijp fruit, toffee, beetje putteke; zacht, maar ok, heel rijp fruit; zachte tannines; OK

 

Ervideira IV, 2004: Pasqualinno, 4,8 euro, deg pur-pur 17 juli 06: in het glas onmiddellijk chocola maar ook een vervelende wrange toets; verdween echter erg snel en dan bleef alleen een zuivere chocola geur over; ook in de mond chocola, fruit en caramel; geen pretentieuze, wel erg aardige wijn; 

 

Vinha d’Ervideira, 2002: Degustatie winebar 22 januari 04, 10 euro. Trincadeira, Cabernet Sauvignon, Alicante. 9 maanden vat. Portugese en Franse eik. De druiven worden eerst gekoeld (vroeger per koelwagen). Intens purperrood. Pakken kruidig rood fruit. Mooie kruidige aanzet, veel body, leuke afdronk. Volgens de schenker ook zwarte chocolade, had het niet gemerkt, maar klopt wel. 15/20. FVDA: “briljant robijnrood; rokerig boeket in de start, met verder vooral rijpe bosbessen en vijgen. Rijpheid markeert ook de smaak, dei helemaal niet door zijn eikverblijf overdonderd wordt. Mooi versmolten, met de rijpe bosbessen en griotte-krieken in het hart van de smaak. CSP degustatie oktober 04: herkende deze keer wel de chocolade. Een zekere wrangheid ook wel.

 

Vinha d’Ervideira, Trincadeira-Aragonez, Alentejo, 2001 : Degustatie winebar 22 januari 04, 14 euro. Nieuwe Franse eik. 90% Trincadeira, 10% Aragonez (=tempranillo). Helderrrood. Fluwelig en elegant, erg mooi geschakeerd. Veel rood fruit maar met iets extra’s (zoethout ?) dat ik niet goed kon identifieren. In de mond zeer zachte aanzet, fris en fruitig, mooie kruiden, erg fijn, mooie afdronk. 15,5/20.

 

Ervideira I, branco, 2003: 8 euro, Pasquallino, degustatie Pur-Pur 21 april 05. 100% antao vaz. 6 maanden franse en amerikaanse eik. Zeer aromatisch maar enorme dominantie van het hout stoort; in de mond ook overvloedige boter, straf hout, boers maar wel lekker, wel fris genoeg om lekker te blijven;

 

Ervideira III, Branco, 2004: 19 februari 06, Pasqualinno, degustatie Hoegaarden, 6,6 euro. Antao Vaz en Arinto. Aroma van cavaillon en jong hout, OK; degustatie pur-pur mei 06: boter, een beetje peer; in de mond wat bitter met vooral ranzige boter en absoluut geen fruit;

 

Lusitano, Alentejo, 2005: Wine World Taster of the Year 2008, 22 februari 08, 7 euro. Aragonese, trincadeira, castelão. 4 maanden franse eik. Cassis, twijgjes, sous-bois; in de mond cassis, kruiden en iets animaals; heel goede prijs/kwaliteit, mooi etiket ♥♥

Domaine de l’Escarpolette

Montpeyroux, Languedoc. Ivo Ferreira werkte zes jaar als sommelier in Parijs. Werkte dan drie jaar bij Château Le Puy in de Bordeaux (aangetrouwde familie) en deed ook ervaring op in de Jura. Begonnen in 2009 met één ha, nu 5ha, verspreid over een 15tal percelen. Stilletjes bezig met het in ere herstellen van de zwaar verwaarloosde wijngaarden. In het oog te houden. Met de hand geoogst. Eerder korte schilweking. Plukt zijn druiven redelijk vroeg, op zoek naar fraîcheur. Smakelijke, fruitgedreven wijnen, uitgebracht als Vin de Table, en thuishorend in de Vins Naturels stal. Fascinerende witte “oranje” wijn. Zo weinig mogelijk interventie in de kelder, minimale hoeveelheden sulfiet. 

Château d'Esclans

La Motte en Provence. Sacha Lichine, zoon van Alexis Lichine, een nogal fascinerend personage, kocht dit domein in 2006. Uitsluitend rosés, waaronder de Garrus, de duurste rosé ter wereld. Patrick Léon, ex-Mouton Rothschild, als consultant. Nogal uiteenlopende terroirs, wat toelaat om apart te vinifieren en later te assembleren zodat ze de gewenste stijl kunnen bereiken. Er wordt met de hand geoogst. Zeer modern uitgerust. Werken met inox of eiken vaten van 500l. Bâtonnage, zoals in de Bourgogne, en deze rosés mogen dan ook niet te jong gedronken worden. Rosés tussen de 8 en de 80 euro, maar ook de Whispering Angel van 14 euro schijnt erg goed te zijn. www.chateaudesclans.com Ingevoerd in de Benelux door Chauxdigue in Dalen in Nederland.

Bodegas Escorihuela Gascon

Mendoza, Argentinië. °1884 door Don Miguel Escorihuele Gascon, een Spaanse immigrant. Eén van de oudste wijnbedrijven van Argentinië. Sinds 1993 eigendom van Nicolas Catena (en enkele andere investeerders). 149ha, aangeplant met merlot, sangiovese, syrah, barbera, pinot noir, cabernet franc, malbec, cabernet sauvignon, sauvignon blanc, verdichio, chardonnay, viognier en semillón. Oenologen Gustavo Marín, Estela Perinetti (stages in Sonoma, Napa en Bordeaux) en Olivier Ruhard (opgeleid in Bordeaux). Vijf verschillende merken, bijna volledig bestemd voor de Argentijnse markt. http://www.escorihuela.com/

Esfarrapa

zie Caíño Redondo

Esgana Cão

Portugal. « Hondenwurger ». zie Cercial

Domaine Sylvie Esmonin

Gevrey-Chambertin, Bourgogne. Sylvie Esmonin, landbouwingenieur opgeleid in Dijon en pas na enkele jaren als onafhankelijk consulent naar het vaderlijk bedrijf teruggekeerd. Dit is het voormalige domein Michel Esmonin et fille. 6,87 ha pinot noir, 0,26ha chardonnay, met veel oude stokken. 36000 flessen per jaar. Sylvie's eerste jaargang was 1990 en vanaf dan besloot het domein om ook alles zelf te bottelen en niet meer met een négociant te werken. Werkt sinds 2000 opnieuw met de volledige druif (grootvader ontsteelde) om meer aromatische complexiteit terug te vinden (kruiden en bloemen). Sylvie nam stelselmatig meer en meer verantwoordelijkheid tot ze in 1998 de volledige controle had. Papa houdt zich nu nog alleen met het ploegen bezig (zijn favoriete bezigheid in de wijngaard). Dankzij een heel nauwgezette arbeid in de wijngaard heel sterk, zeker omdat dit gepaard gaat met een grote feeling in de kelder. Heel klassiek en bij het beste wat Gevrey-Chambertin te bieden heeft. Alles is sterk, maar ze weten als geen ander het potentieel van de premier cru Clos Saint-Jacques, bijna letterlijk in hun achtertuin, naar boven te halen.

Espectacle del Montsant

Montsant, Spanje. Joint-venture tussen René Barbier (Clos Mogador), Fernando Zamora, een consultant-oenoloog, en Christopher Canaan (Clos Figueras). Sinds 2004. Eén cuvée van 120 jaar oude grenache stokken. Heel beperkte hoeveelheden. http://www.espectaclevins.com/

Est!Est!!Est!!! di Montefiascone DOC

Lazio. Wit. Gebruikte druiven: trebbiano toscano, trebbiano giallo, malvasia bianca. Het wereldberoemde verhaal over de monnik die voor zijn wijnliefhebbende bisschop aanduidde waar de wijn goed was is misschien wel een sterk verhaal, maar de wijn zelf is eenvoudig, fris en een beetje saai.

Vins d'Estaing VDQS

Sud-Ouest. 14 ha. Rood met fer en gamay en wit met chenin, mauzac en rousselou. Zeer oude kleine appellatie in het Centraal-Massief, naast de Entraygues et Fel. Erg originele rode wijnen die naar frambozen en cassis geuren. Karaktervolle witte.

Viña Estampa

Colchagua Valley, Chili. 300ha, verspreid over drie wijngaarden. Gonzales-Ortiz familie. Maakten van blends hun handelsmerk maar deden dat tot nu op een eerder behoudende, erg commerciële en eigenlijk niet zo interessante manier. Zeer modern uitgeust. De getalenteerde wijnmaker Ricardo Baettig is echter ambitieuzer dan dat en is op zoek naar meer diepgang en harmonie. Eén van de mooiste wijngebouwen van Zud-Amerika. In België geimporteerd door Wijnimport Herman in Wevelgem, in Nederland door Rougeroseblanc in Wassenaar. www.estampa.com

Chateau des Estanilles

Lenthéric, gemeente Cabrerolles. Michel Louison, sinds kort geholpen door oenologe en dochter Sophie. 29ha rood met 40% syrah, 20% grenache, 20% mourvèdre, 10% carignan en 10% cinsault. 5ha wit met 60% marsanne, 30% roussanne, 10% andere. Goed voor 200.000 flessen per jaar. Leisteenhoudend terroir. Lutte raisonnée. Sinds 1976 actief, één van de grote pioniers van de Faugères en één van de eerste die op de exportmarkt begon te mikken. Modern uitgerust. Autodidact, maar zijn geduld en zijn zeer zorgvuldige werk in de wijngaard doen hem er continu op vooruitgaan. Prijzen bleven redelijk. De Clos du Fou is zijn topwijn, maar ook de witte en de 100% syrah zijn erg sterk. De basiscuvées krijgen soms het verwijt wat te simpel te zijn.

Viña San Esteban

San Esteban, Aconcagua Valley, Chili. °1974. José en Horatie Vicente, vader en zoon. Horatio is een in Bordeaux opgeleide oenoloog die ervaring opdeed bij Mouton Rothschild en Chateau Olivier in Frankrijk, en bij Chalone in de VS. 100ha, met leem en klei, en dichtbij de Aconcagua rivier. Redelijk wat wijngaarden op de heuvelflanken, op een hoogte tot 800m met een groot dag en nacht verschil qua temperatuur. Bestaat uit twee estates, La Florida en Paidahuen, met eigen wijngaarden. Sterk exportgericht (95%). Ook een belangrijk producent van tafeldruiven. Modern bedrijf dat ondermeer sustainability hoog in het vaandel voert. In 1996 werden de installaties uitgebreid en vernieuwd. Franse en Amerikaanse eik. Rio Alto, In Situ en VSE zijn de hoofdlijnen. De Laguna del Inca is de topcuvée, een blend van syrah, cabernet sauvignon, carmenère en sangiovese. www.vse.cl In België ingevoerd door Chileboutique in Mariakerke.

In Situ, White Blend, 2012: CSP degustatie, 10 september ’13, 10 euro. 60% chardonnay, 40% viognier. Fermentatie op eik. In de neus de aroma’s van een gepolijste, goed gemaakte wijn met veel fruit; in de mond mooi droog, goede structuur, redelijk lange afdronk, maar mankeert een beetje zuren en werd snel wat shabby (heel warme zomeravond wel en dus niet ideaal) ♥(♥)

 

Rio Alto, Carmenère, Viña San Esteban, Aconcagua Valley, 2004: 2 april 08, degustatie CSP Chileboutique, 6,95 euro. 50% opgevoed op inox, 50% op tweedejaarse Franse eik. Mooie evenwichtige neus, gebroken jong hout, groene peper, gestoofd fruit (maar géén confituur); duidelijke groene parika ook in de mond, sterk maar niet onaangenaam, goed gestructureerd, wijn met karakter; goede prijs/kwaliteit  en een zeer typerende, zuivere carmenère voor een klein prijske. Goede alledaagse eetwijn. ♥♥

 

In Situ, Syrah, Viña San Esteban, Aconcagua Valley, 2005: 2 april 08, degustatie CSP Chileboutique, 9,5 euro. Syrah, mourvèdre en cabernet sauvignon. 9 maanden hout, 40% amerikaanse, 60% Franse. In de neus neuzekes en caramel; in de mond zeer lekker fruit, bessen, cassis; allemaal nog al eenvoudig en eenvormig maar wel erg smakelijk en lekker; zeer geschikt voor wijnleken. ♥(♥)

 

In Situ, Gran Reserva Carmenère, Viña San Esteban, Aconcagua Valley, 2006: 2 april 08, degustatie CSP Chileboutique, 12,95 euro. 100% nieuwe Franse eik. 14,5%. De doos van Sinterklaas ! een overweldigend aroma met een mengeling van chocola, speculaaskruiden, marsepein maar dan alles door elkaar gehusseld, iemand riep ook een sinaasappel met kruidnagel erop geprikt; heel rijk, stevig en volumineus met een duidelijke alcoholtoets en een mooie afdronk; lekker maar straf, weinig tannines en dus volgens ons niet echt een bewaarwijn; wijn voor een glas 's avonds. ♥♥

 

Mas Estela

Selva de Mar, Alt Emporda, Spanje. In het NO van de DO, tegen het massief van Rodès. Diego Soto en Nuria Dalmau. 50ha groot domein met 16ha wijngaard, op 3km van de zee. Bruine leisteen. 5,5ha grenache noir, 3,5ha syrah, 3ha carignan, 2ha monastrell, 1ha chardonnay, 1,5ha muscat d’Alexandrei. 30 à 25hl/ha. Eind jaren 80 gecreëerd en bio sinds 1989. Sinds 1999 biodynamisch. Enherbement. Met Jaume Serra als consulent –oenoloog (hij staat symbool voor de vernieuwing in deze regio). www.masestela.com In België ondermeer verkrijgbaar bij Sacacorchos in Steenokkerzeel.

Schloss Esterhazy

Eisenstadt, Burgenland, Oostenrijk. Eigendom van de Esterhazy Privatstiftung. Het barokke slot ligt in het centrum van de stad. Hier wordt al wijn gemaakt sinds de 17de eeuw. 65ha. Josef Pusch is momenteel keldermeester. Nieuwe, hypermoderne kelders in 2006 in Trausdorf die een grote kwaliteitssprong voorwaarts zouden moeten mogelijk maken. De Tesoro is de topcuvée , een merlot, cabernet sauvignon en pinot noir blend, dis sinds 2002 gemaakt wordt. www.esterhazywein.at

Les Vignerons d’Estezargues

Estezargues, in de Gard, ten westen van Villeneuve-les-Avignon. °1965. 500ha, gemiddeld op 130m hoogte op zandgrond in terrassen, bedekt met rolkeien. 10 grotere leden een 23 tal kleinere (minder dan een halve ha). Onder de grotere (van 10 tot 60ha) zijn het Domaine des Fées, Domaine de la Coudette, Domaine de Sarrelon, Domaine d’Andezon en Domaine de Pierredon). Tot 1989 was dit een coöperatieve als alle andere, maar toen werd Jean-François Nicq de baas en in 1995 begon hij met de aparte vinificatie en botteling van de beste plots van zijn tien coöperanten, toen erg vernieuwend voor een coop. In 1997-1998 begon hij zijn wijnen op natuurlijke wijze te maken wat nog revolutionairder was, zonder vreemde gisten, zonder sulfiet (alleen bij de botteling), geen filtering, geen klaring. In 2002 nam Denis Deschamps over als wijnmaker en hij gaat verder op de ingeslagen weg. Sinds 2004 extra investeringen in materiaal. Terra Vitis lid en de leden passen de lutte raisonnée toe. Enkele van de grotere domeinen zijn recent bio gecertifieerd, enkele andere zijn ernaar op weg. In 2004 werden de installaties nog vernieuwd. Een coöperatieve die er wat uitspringt door zijn gerichtheid op natuurlijke wijnen. De Les Grandes Vignes is de instapcuvée, maar hij wordt met evenveel zorg gemaakt als de andere, en net als hen zo natuurlijk mogelijk.  www.vins-estezargues.com

Les Grandes Vignes Blanc, Côtes du Rhône, 2012 : 15 maart ’14, 7,6 euro, A taste Affair. 80% grenache blanc, 10% clairette en 10% bourboulenc. Witte bloemen ; mooi volume, wat vet, zeer ok.  ♥♥

Non Filtré, Côtes du Rhône, 2002: 8 maart 2005, gratis !, vinothek delcoeurt Eupen, om te proeven. Terra Vitis production raisonnée. Leuk.

Rive Droite Rive Gauche, 2010: 28 mei 2012, 6,5 euro, Vinikus. 70% grenache, 10% mourvèdre, 10% cinsault, 10% syrah. Beton. Bijna geen sulfiet. Aangename, mooi versmolten neus, wat fruit en wat aangename kruidigheid,; in de mond zachte tannines, grote smakelijjkheid, heel weinig last van zijn alchohol, goed eveniwcht en een erg aangename nasmaak; zeer goede p/k. Aanrader ♥♥

Cuvée des Galets, 2009: December 7, 2010, Wijnfolie, 6 euro. 50% Grenache, 50% carignan. 28 December 28, 2010: mooie nues met zomers fruit, rode bessen, aardbeien ? mooi gestructureerd, zachte tannines, lekker fruit, erg lekker en ondanks de 14% alcohol licht en verteerbaar; lange en warme afdronk; (h)eerlijke basiswijn ©©

Les Grandes Vignes, Côtes du Rhône, 2009: 19 februari ’10, 7,05 euro, Wijnfolie. 80% grenache blanc, 10% clairette, 10% bourboulenc. 6 maanden sur lie. 8 juni ’10: redelijk donker geel met een bruine schijn; weinig neus; in de mond zacht en rond met een bitteretoets; zeer gesloten, maar hij stond dan ook erg koud; na wat opwarmen noterigheid en witte rijpe peer in de neus; in de mond eigenlijk verrassend vet en dik qua structuur, en maar net genoeg structuur, met nogal weinig zuren; moet lekker zijn bij kip in saus ©©

 

Château D’Estoublon

Mogador, Provence. Sinds 1999 eigendom van de familie Schneider. Nu Valérie Schneider en haar echtgenoot, Remy Reboul. 48ha olijfbomen. 19ha wijngaard. Roussanne, marsanne en grenache blanc, grenache noir, syrah, mourvèdre en cabernet sauvignon. Bio, en sinds 2002 met Ecocert certificaat. In 2004 begint Claude Bourguignon met een analyse van de grond, terwijl ondertussen de wijngaarden gerestaureerd, geherstructureerd en heraangeplant worden. Kelders vernieuwd in 2000, met ondermeer heel aparte betonnen amforen. www.estoublon.com 

Blanc, Vin de Pays des Alpilles, Domaine d’Estoublon, 2006:  BYOBB, 29 juni 2011, CSP. Erg geparfumeerd, heelcomplex, heel versmolten; idem voor de mond, erg lang ook, beetje alcoholgloed wel ♥♥♥(♥)

Château d’Estoublon, 2004: BYOBB, 29 juni 2011, CSP. Grenache, syrah en mourvèdre, elk 30% en 10% cabernet sauvignon. Complexe neus met veel karakter; heel mooi, veel fraîcheur, complex met veel diepgang, veel fruit ook en mooi lang; ♥♥

 

Estremadura Vinho Regional

West-Portugal. Wit en rood. Wit met arinto, fernao pires, chardonnay en andere, rood met periquita, tinta roriz, touriga nacional, castelão, syrah en tinta miuda. Aan de westkust van Portugal houdt de nachtelijke koude de suiker in de druiven onder controle en dit heeft mooie, fruitige maar niet al te zware wijnen als resultaat. Dit is Portugal meest productieve regio waar vooral grotere cooperatieven actief zijn en ondermeer de tafelwijn voor Lissabon gemaakt wordt. Alhoewel er zich een DOC en twee IPR’s in de regio bevinden wordt de meeste, maar vaak ook de interessantste wijn als Vinho Regional Estremadura gebotteld. De rode wijnen zijn vaak gemaakt met veel periquita (castelão) en zijn dan kruidig en jong te drinken. Met cabernet sauvignon, tinta roriz (tempranillo) en touriga nacional worden echter steeds interessantere wijnen gemaakt die gemakkelijk een vijftal jaar bewaren. Er wordt ook simpele witte gemaakt met de arinto druif die jong te drinken is. In 2009 werd de naam van de wijnregio omgedoopt tot Vinho Regional Lisboa.

Bodegas Etchart

Argentinië. In 1938 opgericht door Arnaldo B. Etchart met 65ha wijngaard. Vandaag bijna 450ha, waarvan 300 in Salta. 50% van de aanplant is wit, met in hoofdzaak Torrontès en Chardonnay. De gemiddelde leeftijd van de druiven is nog redelijk jong: zo'n 15 jaar (in 2006). Victor Marcantoni (°1959) is de ervaren en bereisde vaste oenoloog die al zijn hele leven lang voor Etchart werkt. Mariano Bustos, de agronoom, is even oud en even ervaren. Eigendom van Pernod Ricard sinds 1996. Gronden in Cafayata Salta en sinds 1975 ook in Lujan de Cuyo (Mendoza). Momenteel zwaar aan het investeren in de regio. Drie gamma's (Gran Reserva, Privado Reserva en Rio de la Plata) en één zoete. http://www.vinosetchart.com/

Etko

De oudste wijnmaker van Cyprus, °1844. Groot wijnbedrijf dat ook de Olympus Winery onderzich heeft. De grote specialiteit van dit huis is Commandaria, een unieke zoete wijn waarvan de geschiedenis nog terug gaat tot de Hopsitaalridders. De Commandaria van St-Nicholas is een van de betere, een beetje in de stijl van een px. De Cuvée Centurion is een topper. Breed gamma aan droge wijnen. www.etkowines.com

Etraire de la Dhuy

Rode druif uit de Isère, vooral in de Coteaux du Grésivaudan. Veel tannines en zuren, gewoonlijk niet erg alcoholrijk. Lijkt op persan.  

Etna DOC

Sicilië. Sinds 1968. Wit, rosé en rood. Gebruikte druiven: Rood met nerello mascalese en nerello cappuccio, wit met carricante, catarratta, trebbiano en minella. Deze traditionele maar kleurloze, vrij stevige rode, zeer droge wijn is vaak erg tanninerijk. Hij veroudert redelijk goed. De witte van vooral carricante heeft een erg delicaat floraal aroma en een riesling-achtige zuurheid.

Etyek

2000Ha. Ten westen van Boedapest. Winderig en zonnig. Loess op een basis van kalk. Ondermaatse chardonnay en iets betere sauvignon blanc (enkele producenten). Pinot blanc en riesling, ook goede Olaszrisling. Hungarovin maakt enkele goede schuimwijnen. Pas in 1990 erkend als wijngebied maar kende al een lange traditie. Veel schuimwijn (Pezgö) maar ook stille. De ooit erg bekende Törley schuimwijnen werden op basis van wijn uit deze regio gemaakt. De volgende dorpen vallen onder de aoc: in de omgeving van Etyek: Alcsútdoboz, Bicske, Csabdi, Etyek, Felcsút, Gyúró, Kajászó, Martonvásár, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Sukoró, Tordas, Vál, in de omgeving van Buda: Budajenő, Budakeszi, Pilisborosjenő, Telki, Tök, Üröm.

L'Etoile AOC

Jura. 73ha. Wit (savagnin en chardonnay). Deze kleine appellation ligt in het gelijknamige dorp en dankt zijn naam aan de stervormige fossielen die men hier overal vind. Er wordt vin jaune, vin de paille en chardonnay gemaakt, die laatste soms gemengd met savagnin. Ook de gewone wijn krijgt twee à drie jaar vatrijping en heeft de typerende notentoets. Vaak lijkt hij ook wat geöxideerd bij de eerste slok. Bij de vin jaune is emmentaler een goede combinatie. Typerend zijn de aroma’s van kruiden en varens.

Château l'Evangile

Pomerol. °1718 en eind 19de eeuw waren 13 van de huidige 14ha al aangeplant en in produktie. Daarvoor nog bekend als Fazilleau maar in de 19de eeuw werd de naam verandert in l'Evangile om de koopkrachtige pastoors te behagen. In 1862 overgekocht door de Chaperons wiens erfgenamen, de familie Ducasse, al snel overnemen. Louis Ducasse plant de wijngaard aan na 1956 en zijn weduwe, Simone Ducasse, houdt de teugels streng in handen tot ze in 2000 overlijdt. Sinds 1991 met participatie van Eric de Rothschild, maar Mme Ducasse hield veel veranderingen tegen en dat was tot haar overlijden te merken aan de kwaliteit. Vandaag met Jean-Pascal Vazart als technisch directeur. Ligt tussen Petrus, Gazin en Cheval Blanc en zelf een complex terroir waarin zowel de kiezel van cheval blanc, het kiezelzand van Gazin als de klei van Petrus terugkomen. De 26 percelen zijn vandaag allemaal onderzocht en worden in de gloednieuwe chai ook apart gevinifieerd. 78% merlot, 22% cabernet franc, gemiddeld 38 jaar oud. Sinds 1998 programme voor heraanplanting vanwege de soms mindere kwaliteit van de klonen die men in 1956 gebruikte. Lutte raisonnée, ontbladering indien nodig, groene oogst. Er wordt zorgvuldig op de rijping gelet voor het oogsten dat manueel gebeurt. Tweede triage op de oogsttafel. 22 tot 25 dagen cuvaison op 28-29°C. 75 tot 95% nieuw hout. 18 maanden eik. Tweede wijn Le Blason d'Evangile en sinds deze bestaat is er wat meer regelmaat (60% van de oogst is voor de grote wijn). Grote verbeteringen in wijngaard en chai sinds 2000. Geconsulteerd door Michel Rolland. Genereuze, zijdezachte wijnen, erg in de mode, die ook na jaren in de kelder dezelfde zijdezachte charme bewaren.

Evans & Tate

Margaret River, Australië. Groot wijnbedrijf, oorspronkelijk gesticht door John Evans en John Tate in 1970. Momenteel geleid door Franklin Tate en uitsluitend bezig binnen Margaret River. Sterke groei sinds 1992. Zeer commercieel, samenwerkend met grote supermarktketens, maken zelfs wijn op bestelling. Goed niveau. Ongeveer 150ha eigen wijngaard. http://www.evansandtate.com.au/

Evening Land

Lompoc, California. Domein van Marc Tarlov, een succesvolle filmproducer uit New York, met een passie voor Bourgogne. Bio. Verzameling van wijngaarden met chardonnay en pinot noir in de Willamette Valley in Oregon, de Sonoma Coast in California en Santa Rita Hills, eveneens in Californië, met drie zeer uiteenlopende terroirs. De wijngaarden in het stadje Occidental in Sonoma Coast en die van Willamette Valley waren bestaande wijngaarden die werden overgekocht, die van Santa Rita werden nieuw aangeplant, maar met Californische klonen, beter aangepast aan een teveel aan zon. Mikt 100% op een Bourgondische stijl en gebruikt vaak klonen uit Frankrijk, maar experimenteert ook met eigen lokale aanplant. Het domein maakt zowel generieke wijnen, afkomstig bijvoorbeeld van Oregon zonder nadere bepaling, als wijnen die à la premier of grand cru echt komen van één bepaalde wijngaard. De wijnmakers zijn Isabelle Meunier voor de wijnen van Oregon, en Sashi Moorman voor die van Santa Rita en Sonoma Coast. Isabelle Lafon is consultant voor Oregon. Christophe Vial (ex-Lafon in Volnay) werkt ook in de Santa Rita wijngaard. www.eveninglandvineyards.com

Evora IPR

Portugal. Sub-regio van de Alentejo. Wit en rood. Gebruikte druiven: rood met periquita, trincadeira, aragonez en tinta caiada. Wit met arinto, rabo de ovelha, roupeiro en tamarez. Bijna volledig verdwenen maar recent heraangeplant. Nog geen DOC erkenning.

Château des Eyrins

Margaux. Tot kort het eigendom van Eric Grangerou. Drie generaties voor hem waren keldermeester bij Ch. Margaux. Familiedomein van 9ha, waarvan 2,5 ha met wijnstokken (vooral cabernet sauvignon) die ouder zijn dan 40 jaar en die worden gebruikt voor het maken van de Chateau wijn. 70% cabernet sauvignon, 25% merlot, 5% petit verdot. Eén van de meest elegante en complexe van de aoc, zeker in de laatste jaargangen, maar eigenlijk erg klein met slechts 2,5ha voor de Margaux. De rest gaan naar een Haut-Médoc en een Bordeaux met de naam Monplaisir. In 2009 overgenomen door Julie en Xavier Gonet-Médeville (Chateau Gilette).

Ezerjó

Populaire Hongaarse druif die eerder anonieme wijnen oplevert. Tussen Budapest en Sopron, vrij dicht bij de Sloveense grens, wordt een relatief zure witte wijn gemaakt met typische aroma's van grapefruit. De bodem van löss en zand levert een goede zuurtegraad op, voor de rest is deze wijn vrij neutraal. Hij moet vroeg gedronken worden. In Duitsland is de druif bekend als tausendgute.