Eben Sadie
Paardeberg, Swartland. Na ervaring in Duitsland,
Frankrijk, Spanje, Oregon en Californië teruggekeerd naar Zuid-Afrika om er
zelf wijn te maken. Werkte in het begin samen met Charles Back, maar sinds 2000
op zichzelf. Gelooft niet in monocépages, maar wel in blends omdat hij vindt
dat dit het best aangepast is aan een mediterraan zuiders warmer klimaat en er
alleen zo echt grote wijn kan worden gemaakt in die omstandigheden. Gelooft in
biodynamische methodes en zo weinig mogelijk interventie en gebruikt dus geen
irrigatie (een natuurlijke vorm van opbrengstbeperking). Trieert heel streng
(ongeveer 50% geraakt niet door de selectie). Plantte syrah, grenache en
mourvèdre aan. Ook chenin blanc, viognier, chardonnay en grenache blanc. In de
kelder wordt gewerkt met zwaartekracht en alles gebeurt met de hand, zelfs de
fermentatie gebeurt in open houten kuipen. Alleen lokale gisten. Zijn Sequilla
is een blend van syrah, mourvèdre en grenache, zijn duurdere Columella een
blend van 80-90% syrah en 10-20% mourvèdre, afkomstig van drie verschillende
terroirs, en 16 tot 24 maanden vatrijping (kreeg vijf sterren bij Platter en
een International Trophy bij Decanter). Columella schreef De Re Rustica, één
van de oudste handleidingen voor het verbouwen van wijndruiven. De tekst op het
etiket van deze fles is dan ook steeds in het Latijn. De Palladius is een witte
blend van viognier, chenin, grenache blanc en andere druiven. Erg kleine
hoeveelheden en dus eerder prijzig, zonder echter te overdrijven. Eben bezit
ook een domein in de Priorat, in Spanje, Dits del Terra en gaat elk jaar naar
Frankrijk om er zelf het hout te selecteren voor zijn vaten. "The problem with the
Ebourgeonnage
Snoei van de loten en takken waarvan de teler vermoedt dat de geen druiven
zullen dragen. Gebeurt eind april, begin mei, nog voor de bloei. Een geoefend
oog is noodzakelijk.
Schlossgut Ebringen
Ebringen,
Markgräflerland, Baden. Andreas Engelmann sinds 2003. Wijngaarden op de
Sommerberg, een uitloper van het Zwarte Woud gebergte, met een paar mooie op
het zuiden georienteerde wijngaarden (de meest in dit gebied gevn uit op het
westen). Nogal wat verschillende bodemsamenstellling van perceel tot perceel en
de aanplant is hier zeer goed aan aangepast. Opbrengstbeperking en strenge
oogstselectie. De poinot noir krijgt drie weken schilweking en meestal rond de
12 maanden nieuwe eik. Klein domein, met uitstekende pinot noirs en een zeer lekkere gutedel (chasselas). Schijnt
momenteel jaar na jaar beter te worden. In België ingevoerd door Roels Wijnimport.
Echézeaux Grand Cru AOC
Côte de Nuits. Grand Cru van de Vosne-Romanée. 37,69
ha. Deze Grand Cru levert typische bourgogne’s op, subtiel en krachtig en met
aroma’s van frambozen en pruimen. Ze zijn sappig en zacht met lange afdronk,
maar ook zeer duur. Moet zeker tien jaar rijpen alvorens gedronken te worden.
Opeenvolgende uitbreidingen van de Cru hebben het aanbod wat te uiteenlopend in
kwaliteit gemaakt en oppassen is de boodschap.
Château de l'Éclair
Liergues, Beaujolais. Begin 20e eeuw gecreëerd door
Victor Vermorel als experiment. 12ha. Sinds 1980 terug tot leven gewekt door
Sicarex, een regionaal onderzoeksinstituut. Elk jaar worden bijna 250
verschillende cuvées gemaakt, waarvan sommige gecommercialiseerd worden (een
Chénas, witte, rode en rosé Beaujolais en een Crémant).
L’Ecole N°41
Lowden, Washington. Walla Walla Valley appellatie.
Marty en Megan Chubb. °1983 door Jean en Baker
Ferguson, de ouders van Megan. Kleinkinderen Riley en Rebecca zijn reeds
actief. Werkt alleen met fruit van sustainable farming. Behoren tot de pioniers
van het wijnmaken in Walla Walla. De wijnmakers zijn Marty Chubb en Mike
Sharon. Maakt ook wijnen uit Columbia Valley. Uit Walla Walla komen erg mooie
monocepages en twee complexe blends, Apogee en Perigree. Schuwen het gebruik
van eik niet, maar houden het wel onder controle. www.lecole.com
Economou
Ziros Sitia, Kreta. Yannis Economou, in Milaan afgestudeerd als
landbouwingenieur en daarna stages in Duitsland, de Piemonte (Ceretto, Scavino)
en Chateau Margaux. In 1994 begon hij met zijn eigen bescheiden wijndomein op
600m hoogte met een eigen microklimaat. Het zijn de meest zuid-oostelijk
gelegen wijngaarden van Europa. Zandsteen en klei voor de witte, zandsteen en
ijzerhoudende grond voor de rode. 30 tot 100 jaar oude wijnstokken. Ondanks de
bescheiden schaal modern uitgerust met inox en eik. Elk jaar een beetje beter,
maar volgens eigen zeggen nog lang niet op zijn top. 25.000 flessen per jaar. http://wineryeconomou.blogspot.com
Domaine d'E Croce
Domaine d'E Croce
Poggio d'Oletta, Patrimonio, Corsica. 15ha,
vooral rood met 50% grenache en 50% niellucciu, ongeveer 2ha wit met 60%
vermentinu en 40% ugni blanc. Eigenlijk de wijngaarden van Yves Leccia's vader op
de percelen E Croce en Partinelone in het dorp Poggio die Yves vandaag begeleid sinds hij in 2005 zijn aandelen
verkocht aan zijn zuster. Leisteen en klei-kalk. Grondbewerking, geen
herbicides, geen kunstmest. Met de hand geoogst en getrieerd. Zoals we gewend
zijn van Yves nu heel minutieus begeleid. Grote kwaliteit, met zeer
evenwichtige wijnen. Nieuwe kelders sinds 2010. www.yves-leccia.com
YL, 2012: Glou, 27 maart ’14. 80% grenache, 20% niellucciu. 12
maanden inox. Zeer mooi fruit in de neus, bijna iets Bourgondisch, kersen,
framboos; in de mond fris, elegant en complex, een zeer lekkere wijn bij rood
vlees (hamburger de Glou van Aubrac-vlees,
of filet van Wagyu) ***
Domaine de l’Écu
Muscadet. Tot voor kort Guy Bossard, één van de meest
onderschatte wijnmakers van Frankrijk. 21ha, waarvan 16 met melon de bourgogne. Al vijf generaties in de familie. Sinds
1975 bio met certificaat, maar al een tiental jaren biodynamisch. Ploegt nog
steeds met een paard. Zijn wijnen hebben de bedoeling om steeds goed weer te
geven van welk terroir ze komen. Drie cuvées, de Gneiss, de Orthogneiss en de Granite. Vaak
erg gesloten wanneer ze zo'n twee à drie jaar oud zijn. In Nederland verdeeld
door de Vier Heemskinderen, in België door Boutelegier
in Assebroek. Guy Bossard kent echt alles van
biodynamische wijnbouw en “C’est lui qu’on appelle quand
on a des problèmes”, volgens Elian
da Ros. Door gebrek aan erfgenamen verkocht Guy Bossard
het domein aan Frédéric Niger Van Herck, een internet-ondernemer
en wijngek, maar Guy blijft aan als raadgever.
Momenteel wordt er ook geëxperimenteerd met een reeks rode wijnen in zeer
kleine oplages. www.domaine-ecu.com
Expression d’Orthogneiss,
2006: Auchan, 7,95 euro, 26 november ’10. BYOBB CSP juni 2011: droog, krijt,
mineralig; ook in de mond mineralig, noten, zurige finish, wordt zachter na
ademen; ♥♥♥
Cuvée Classique, 2010 : Wineshare,
5 juni ’13, 8,22 euro. 5 juli ’13 : strogeel ; zeer droog,
mineralig en vegetaal, maar
niet onaangenaam; in de mond een erg aangename maar erg aparte smaak, mooie fraicheur; smaak doet beetje denken aan groene asperges ;
lekker, doet wat aan Jura denken ? **
Gneiss, 2010: Wineshare, 5 juni ’13, 10,33 euro. 25 augustus ’13:
sec, met een heel lichte citroentoets, maar ontwikkelde zich snel tot iets heel
interessants en mineraligs met een kruidige toets; in
de mond heel droog en neutraal, wel een fris citrroenzuurtje
en met wat verwijzingen naar iets lekkers dat ik niet kan thuisbrengen…het
fruit zit vooral achteraan wel, heel elegante wijn die lang blijft hangen;
ontwikkelt zich snel in het glas tot iets veel interessanters
Bodega Eduardo Peña
Castrelo de Miño, Ribeiro DO, Galicia. Bekende horeca- figuur in Spanje die hier een
oude Bodega kocht, alles liet plat smijten om er de juiste druiven aan te
planten en nu probeert om de beste wijn van Ribeiro
te maken. Alvaro Bueno is
de consulterende wijnmaker. Geen kunstmest en geen chemische
bestrijdingsmiddelen.
Maria Andrea, Ribeiro DO, 2010 : Sacacorchos, 27 februari ’13, 14,52 euro. 40% treixadura, 20% godello,
loureiro en albariño. Geen
eik. In de neus bloemen en wat exotisch fruit, maar ook iets stoffigs dat wel
wat later verdwijnt; in de mond vet (lekker bij wat pikante salami), goede
frisse etensbegeleider, frisse afdronk en finish maar redelijk lang «(«)
Eduardo Peña, 2011 : Sacacorchos, 27 februari ’13, 15,73 euro. 50% treixadura, 23% albariño,
15% loureiro, 7% godello en
5% lado. Een paar maanden op licht getoaste franse en hongaarse eik. 1 maart
’13: mooi geëikt, exotisch fruit en wat licht
gebrande karamelgeuren; mooi vet, rond, gedroogde appelsienschil; storende
bitterheid «(«)
Edwards
Margaret River, Australië. Brian Edwards begon in 1993 druiven te telen op
een oude veeboerderij in Wilyabrup. 25ha wijngaard, maar nu geleid door zonen
Christo en Mike. Christo beheert de wijngaard al van het begin. Mike nam de
leiding van het wijnmaken over in 2004 na een tijdje gewerkt te hebben als
assistant-wijnmaker bij Voyager. Goed werk in de wijngaard en in de kelder.
Klassiek maar goede prijs/kwaliteit. Traditionele aanplant:
cabernet sauvignon, merlot, syrah, semilllon, sauvignon blanc en chardonnay. http://www.edwardsvineyard.com.au/
Effeuillage
Of ontbladering. Hierbij worden op de wijnranken de bladeren dichtbij de
trossen gesnoeid om de trossen meer zonlicht te geven en om meer sap naar de
trossen te leiden door het wegnemen van een concurrent.
Eger
5160ha. Noord-Hongarije. Wit en rood. Gebruikte druiven: wit met
olaszrizling en leanyka, rood met kekfrankos, cabernet, merlot en kekoporto. Op
130km ten oosten van Boedapest ligt de stad Eger, de hoofdstad van de beroemde
Hongaarse rode wijn die Egri Bikavér of stierenbloed wordt genoemd. De
wijngaarden liggen op een zeer geschikte vulkanische ondergrond op de aanlopers
naar het Bükk gebergte en de wijn wordt gemaakt met kékfrankos druiven waaraan
een beetje cabernet sauvignon, franc, merlot of kékoporto wordt toegevoegd. De
kwaliteit is eerder wisselend en de wijn werd vroeger geplaagd door tradities
die niets bijbrachten. In de jaren 70 werd hij op grote schaal geëxporteerd
onder de merknaam Bull's Blood door Egervin, een staatsbedrijf, die veel moeite
deed om er een wat overdreven faam aan te geven, vooral gebaseerd op een wat
langere schilweking dan normaal. Dankzij de modernisatie komt er steeds meer
goed witte en rode wijn, maar de faam van dit stierenbloed is tegenwoordig op
niet veel meer gestoeld. Naast deze is er ook lokale kadarka die zelden mooie
wijn oplevert en meer en meer cabernet sauvignon, merlot en kékfrankos. De
beste producenten hebben ook de beste Bikavér. Goed rijpingspotentieel (voor de
beste). De witte wijn is of een lichte olaszrizling of een lichtzoete leanyka.
Verspreid over de dorpen Andornaktálya, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerszalók,
Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj,
Ostoros, Szomolya in de omgeving van Eger en Aldebrő, Feldebrő,
Tófalu, Verpelét in de omgeving van Debro.
Château L’Eglise-Clinet
Pomerol. Behoort tot de
top drie van de Pomerol. Denis Durantou is de man achter dit succes. In 1882
samengebracht door de overovergrootvader van Denis. Tussen 1942 en 1982 werd de
wijn gemaakt door Pierre Lasserre van Chateau René, die in ruil hiervoor 50%
van de inkomsten kreeg, maar in 1982 kreeg Denis, na studies in Bordeaux, van
zijn vader de toelating om de leiding over te nemen. Hij begon onmiddellijk te
moderniseren en verhoogde vanaf 1995 het aandeel nieuwe eik van 30 naaar 50%.
Zeer goed gelegen op een terroir met klei en kiezelhoudende klei, met veel oude
stokken (gemiddeld 40 jaar). 5,5ha met 90% merlot en 10% cabernet franc. In hun
jeugd vaak een beetje streng omwille van het hoge percentage cabernet franc.
Echte bewaarwijn die vanaf 10-12 jaar op dronk komt. Kleine hoeveelheden en erg
duur. La Petite Eglise is de naam van de tweede wijn, die wordt gemaakt van een
aparte 1,5ha grote wijngaard. Denis bezit ook het Chateau les Cruzelles in de
Lalande-Pomerol en een eigen handelshuis in Catusseau. www.eglise-clinet.com maar
op http://www.agoodnose.com/index.php?action=page&p=denis_durantou vind je een fascinerend interview met de
eigenaar.
Egly-Ouriet
Ambonnay. Michel en Francis Égly, vader en zoon. 10ha met 78% pinot noir en
22% pinot meunier. 2ha chardonnay. Zeer goed gelegen wijngaarden
met gemiddeld 35jaar oude stokken in de grands crus Ambonnay (7,2ha), Bouzy en
Verzenay (1,2ha). Bezit ook 2ha oude pinot meunier in Vrigny die in een aparte
cuvée terecht komt. Grondbewerking wordt hier al lang toegepast (een
alternatieve vorm van onkruidbestrijding die de stokken dwingt dieper te gaan).
Advies van Claude Bourguignon, de grote terroir-specialist. Stevige groene
oogst om de opbrengsten te beperken en meer concentratie te bereiken. Niet bio,
maar ze gebruiken mest en hebben de laatste jaren het gebruik van pesticides en
herbicides teruggedrongen. Gebruikt eik. Weinig sulfiet. Lang kelderverblijf
(vier à zes jaar) dankzij de grote stock en er zijn weinig kleine
champagneboeren die dit aankunnen. Elke fles heeft op het etiket info over het
kelderverblijf en de datum van de dégorgement. Strakke finesse. Zoon Francis
neemt meer en meer het roer in handen en is begonnen met de gedeeltelijke
stopzetting van de malolactische fermentatie om bij het verouderen meer
fraîcheur te houden. Werkt met erg rijpe druiven zonder de finesse te
verliezen, een groot risico indien men hierin zou overdrijven. De prijzen
blijven redelijk maar de productie is eerder beperkt. In België vind je enkele
van de cuvées bij Boutelegier in Assebroek.
Egrappage of Eraflage
Deze techniek bestaat
uit het verwijderen van de steeltjes (rafles) van de druiven alvorens ze
geperst worden, met het doel om bittere, vegetale of groene smaken te vermijden
in het eindproduct. Hij wordt vooral gebruikt voor het maken van rode wijn en
slechts uiterst zeldzaam voor witte. Wijnmakers passen de techniek zeker niet
altijd toe en er zijn er die een groot verschil maken tussen de rijpheid van de
steeltjes bij hun beslissing om al dan niet te ontstelen. Wanneer deze mooi
rijp zijn geven ze tannins en fraîcheur aan de wijn. De toepassing varieert dan
ook van wijnmaker tot wijnmaker maar ook van jaar tot jaar en terroir tot
terroir. Normaal gezien zijn wijnen van ontsteelde druiven fruitiger en ronder
en sneller toegankelijk, met meer alcohol en kleur. Wijnen waarvan de druiven
niet ontsteeld werden zijn zeker in hun jeugd minder toegankelijk en moeilijker
te appreciëren met veel groene of kruidige toetsen die zich naast of bovenop
het fruit plaatsen.
Weingut Eichholz
Jenins, Graubünden, Zwitserland. Irene Grünenfelder, een
lerares en journaliste die via huwelijk in Jenins terecht kwam en er haar echte
passie, wijn, ontdekte. Bezig sinds 1995. Leerde het vak van Georg Schlegel en
krijgt raad van de beste wijnbouwers van de regio, de Gantenbein's. Bio. 3ha.
Pinot noir en sauvignon blanc (zonder malolactische). Concentreert zich vooral
op de wijngaard en intervenieert minimaal in de kelder. Geen of heel beperkte
filtering. Héél sterk. Haar wijnen hebben wat kelderrijping nodig om op hun best
te zijn. Won in 2006 de eerste prijs in de Pinot Noir Cup van Weingourmet. www.weinguteichholz.ch
Weingut Eichinger
Strass. Birgit
Eichinger met echtgenoot Christian, een aannemer. °1992 met 3,5ha van de ouders
van Birgit. Nu 8ha. 70% grüner veltliner, 5% roter veltliner, 17% riesling, 8%
chardonnay. Eén van de weinige vrouwelijke wijnmaaksters van Oostenrijk.
Wijngaarden op de Heiligenstein, de Gaisberg en de Wechselberg. Werkt met
extreem lage rendementen, tot 30 hl/ha. Meer dan de helft wordt geëxporteerd. www.weingut-eichinger.at In België geïmporteerd door De Koning Drinkt.
Grüner Veltliner Strasser
Gaisberg, 2004: Wijnfestival Leuven, 4
november 06, 12,5 euro. Zeer heldere, mineralige wijn met veel fruit en veel
concentratie (30 hl/ha), veel body, erg complex. Lekkere gv en een goed
voorbeeld ervan. ♥♥
Grüner Veltliner
Wechselberg, 2005: De Koning Drinkt, 28
december 06, 10 euro. 40 hl/ha. Inox. Loessbodem. Uitbundig aroma met diepgang,
appel, hel duidelijke peper, verse ananas, mineralen. In de mond fris met een
zoetje, heel frisse appel achteraan; beetje plakkerig in de finish; heel goed
gestructureerd en stevig; heel smakelijk en makkelijk ♥ Deg CSP 7 feb 07:
zag heel lichte bollekes in het glas; veel wit fruit, gist, overrijpe ananas,
na opwarming een duidelijke vlezige toets; in de mond fris en geconcentreerd,
klein beetje plakkerig in de finish, kruiden en peper; goed evenwicht toch.
Smakelijke wijn. ♥
Riesling Heiligenstein,
Kamptal, Eichinger, 2007: De koning Drinkt, juli
’09, 17,8 euro. Ondergrond met zandsteen. 31 juli ’11: goudgeel; zeer
mineralig, met daarnaast heel rijpe peren; heel mooi mondvolume, lekker rond
met hele mooie geïntegreerde frisse zuren; vers fruit met veel zuren, heel
lekker al heb ik geen idee welk fruit; heel mooie structuur, zéér lekker en
mooi lang, met een heel verfrissende complexiteit; later op de dag voorwaar wat
petrol; behoorlijk intense mond, ook hier met wat meer petrol nu; ♥♥(♥)
Roter Veltliner,
Wechselberg, 2006: Wijnfestival Leuven, 4
november 07, De Koning Drinkt, 11,5 euro. In het aroma wat meloen en exotisch
fruit, maar beter in de mond: fruitig, veel diepgang en body, fris en goed
gestructureerd; 40 hl/ha. ♥♥
Einaudi
Dogliani, Piemonte. 145ha groot langoed met 50ha wijngaard, verspreid over
12 boerderijen in Barolo, Doglinai, Neive en Treise. °1897 door de nog jonge
Luigi Einaudi die in 1948 president van Italië werd. De kelders werden
vernieuwd in 1993 en sindsdien continu vernieuwd. Ook een luxe-hotel. Het meest
gereputeerd voor zijn dolcetto’s, maar dankzij recente aankopen ook uitmuntend
in Barolo. Paola Einaudi en zoon Matteo Sardagna. Beppe
Caviola is de consultant. Zeer goed domein. www.poderieinaudi.com In België verkrijgbaar bij Stappato.
Vigna Tecc, Dolcetto d’Alba,
2007: Degustatie CSP Piemonte, Stappato, 2 maart
’11, 17,85 euro. Uitsluitend rijping op
inox. Stokken uit 1937 en 1985. Fermentatie op inox, 6 tot 8 dagen schilweking.
Aroma met vleeskersen en zwarte chocola; mooi gconcentreerd fruit, mooi
bittertje, nogal vettig maar achterin een beetje te vlak voor die prijs ©(©)
Langhe, Nebbiolo, 2009: Degustatie CSP Piemonte, Stappato, 2 maart ’11, 18,33 euro. Stokken uit 2003. Fermentatie op
inox, 8 tot 10 dagen schilweking, 12 maanden vatrijping. Nog maar een maand
geleden gebotteld. Eigenlijk een gedeklasseerde barbaresco door een ruzie met
het consorzio. Fruit, aardbeien, iets van vernis, na een 5tal minuten ook
geuze; mooie tannines, lang en breed, eerder warm; hele mooie wijn, heel
toegankelijk ©©©
Terlo, Barolo, 2005: Degustatie CSP Piemonte, Stappato, 2 maart ’11, 42,81 euro. 4500 stokken per ha, op een 3,2ha
grote wijngaard waarvan de oudste stokken dateren uit 1962. Fermentatie op
inox, met 10 dagen schilweking; 30 maanden rijping op barriques en botti, met
zowel Sloveense als Franse eik. Bloemen en gestoofd fruit, mooi zuiver, pruimen
ook; in de mond stevige tannines, maar ook een rijpe en rijke wijn, intens
fruitig; Dag 2: gedroogde bloemen, in de mond nogal veel tannines, heel droog,
stoffige droobleomen in een boudoir; dag 3: oude ingedroogde meubelvernis; in
de mond strak en erg droog, uitdrogend zelfs; was best op dag 1 ©©(©)
Eiswein
Duitse kwaliteitsaanduiding. De druiven worden pas geplukt als ze aan de
wijnstok bevroren zijn wat zeer hoge suikerconcentraties met zich meebrengt:
meestal zeer duur.
Elba DOC
Toscane. Rood. Gebruikte druiven: wit met trebbiano (procanico), ansonica,
malvasia, rosé en rood met sangiovese, malvasia, aleatico. Boeiende, originele
maar zeer goede wijnen. Elba Bianco is een frisse, witte lichte met trebbiano
toscano (80-100%). Elba Rosato en Elba Rosso bevatten voornamelijk sangiovese
en mikken op fruit. Er bestaat ook een volle ronde vinsanto met trebbiano en
malvasia. Elba Ansonica bevat minstens 85% van de gelijknamige druif en hij is
origineel, vol en intens. Elba Aleatico bevat 100% van deze oude, inheemse druif.
Hij is zeer aromatisch, met veel karakter, maar heeft minimaal 16% alcohol en
is dus absoluut géén maaltijdwijn !
Elbling
Zeer oud druivenras uit de Moezel, waarschijnlijk van Romeinse oorsprong.
Zure, droge witte wijn met een licht appelaroma. Ook populair in Luxemburg.
DO Finca Elez
El Bonillo, Albacete, Castilla-La Mancha, in het hart van de Sierra de
Alcaraz. °1993. Samen met Valdepusa in 2003 de eerste om de nieuwe DO Pago (zie
daar) status te krigen. Project van auteur, acteur en filmmaker Manuel
Manzaneque. Zoon Manuel (°1980) is een gediplomeerd oàenoloog die ondermeer bij
Michel Rolland studeerde en in 2002 de rangen vervoegde. Dochter Sofia verzorgd
de administratie. Michel Poudou als oenoloog. 38ha chardonnay, cabernet
sauvignon, tempranillo, merlot en syrah. Ongeveer 200.000 flessen per jaar.
Wijngaarden op 1080m in de Sierra de Alcaraz. Koele nachten, veel zonneschijn
en arme grond met veel zanderige klei en mineralen (potassium). De chardonnay
was van in het begin een groot succes. De topwijn is de Escuena, een 100%
tempranillo. Eén van de betere Spaanse wijndomeinen. www.manuelmanzaneque.com
Château Elget
Musadet, Loire. Gilles Luneau. 23ha verspreid over de gemeentes Gorges,
Clisson en Le Pallet. Voorzitter van het syndicaat van de wijnmakers van
Gorges, de neiuwe gemeentelijke cru. Lichte grondbewerking. Groene oogst. Het
oogsten gebeurt machinaal. Tot drie jaar opvoeding. Goed domein dat
bewaar-muscadet’s maakt, met vooral die van de cru Gorges als toppers. www.chateauelget-muscadet.com
Domaine Elian Da Ros
Cocumont, Côtes du Marmandais. Na vijf jaar als rechterhand van Olivier
Zind-Humbrecht, lanceerde Elian da Ros, °1968 en landbouwingenieur, in 1998
zijn eigen domein op basis van 2ha wijngaard van zijn grootmoeder en 7,5ha die
zijn vader eind jaren 70 aanplantte met loten van oude stokken uit de
St-Emilion, de Médoc en de Castillon. De dood van zijn vader door leukemie doet
hem vanaf het begin resoluut kiezen voor bio en in 2000 start hij er mee om in
2003 zijn Ecocert certificaat te behelen. Van daar uit gaat hij meer en meer
naar biodynamie. 21,5ha met 7ha merlot,
4ha cabernet franc, 4ha cabernet sauvignon, abouriou, malbec en syrah. 2,5ha daarvan met semillon en sauvignon,
aangeplant in 1997. De rode werd
voornamelijk aangeplant in 1975. 50% van de wijngaard is biodynamisch (meer is
niet menselijk volgens Elian, want te arbeidsintiensief). Een witte, een rosé en vier rode (Le Vin Est Une
Fête, Vignoble d'Elian, Chante Coucou, Clos Baquey). De vier rode cuvées komen elk van een ander terroir.
Elian past op één op de twee rijen groenbemesting toe. Bijna alles wordt met de
hand geoogst. Parcellaire vinificatie. Er wordt ontsteeld en hij gebruikt een
pneumatische pers. Pigeage à la bourguignonne. De fermentatie gebeurt op beton,
daarna worden (grotendeels) oude eiken vaten gebruikt, met een vattijd van 12
tot 24 maanden. Het gebruik van sulfiet wordt beperkt. Momenteel de enige echt
interessante wijnmaker van de Marmandais. Volgens de vakpers zeer getalenteerd.
Hij is ook duidelijk een terroirmens en zijn wijnen drukken heel duidelijk uit
waar ze vandaan komen en in welk jaar ze gemaakt werden, vooral na 2002. Hij
extraheert minder dan vroeger, “De grote wijnen zijn degenen die men drinkt,
niet die waarnaar men kijkt”. De wijnen parelen vaak nog een beetje en moeten
dan ook gedecanteerd worden. In het begin sterk geïnspireerd door mensen als
Mathieu Cosse of de gebroeders Foucault. In België verkrijgbaar bij le Vin
Passion.
Domaine d'Elise
Milly. °1970.
13ha op de Côte de Lechet, in één deel. Kalk en klei en veel stenen. Domein uit
1970, maar eigendom van Frédéric Prain sinds 1983. Geen grands crus maar een
mooi gamma Petit Chablis en Chablis, heel regelmatig. Traditioneel, maar oogst
wel zo;laat mogelijk om veel fruit te krijgen. Schuwt alle publiciteit.
Ongeveer de helft van zijn productie verkoopt hij in bulk, om alleen het beste
onder de eigen domeinnaam aan te bieden, en tegelijk probeert hij alles zeer
betaalbaar te houden.
Petit Chablis, 2006: Rabotvins, 5 maart 08, ong 7,6 euro. Correct,
rond, wat te weinig zuren ? ©
Chablis, 2006: Rabotvins, 5 maart 08, ong 9,5 euro. Goed gemaakt; ok ♥(©)
Eloro DOC
Sicilië. Sinds 1994. Rosé en rood. Gebruikte druiven: nero d’avola,
frappato en pignatello met maximaal 10% toevoeging van nog andere soorten. Een
aantal gemeentes in de provincies Siracusa en Ragusa.
Elqui Valley
Chili. Norte
Chico. Meest noordelijke wijnregio van Chili. Sauvignon blanc, chardonnay, cabernet sauvignon,
carmenère, merlot en syrah. Aan
de voet van Atacama-woestijn. Heel heet en droog, maar een afkoelend briesje
vanuit de Pacific en nachtelijke zeemist brengen soelaas. Irrigatie is
noodzakelijk. Vroeger uitsluitend beplant met moscatel-druiven voor de
productie van pisco, Chili's nationale sterke drank. Nu bekendst voor zijn elegante syrah’s
Cave coopérative
d’Embres-et-Castelmaure
Durban,
Corbières, Languedoc. 275 ha. Driekwart
van de produktie in Corbières. Sinds 1978 bezig met macération carbonique.
Tussen 1985 en 1992 werd syrah en Grenache aangeplant. Sinds 1995 selectie per
perceel. Moderne, fruitige, smakelijke wijnen. Sinds 2004 bezig met grote
investeringen in kelderuitrusting. Patrick de Marien is de directeur. Midden
jaren 90 grote vooruitgang dankzij de raadgevingen van de mediagenieke
consultants – oenologen Michel Tardieu en Dominique Laurent die ondermeer de
parcellaire selectie introduceerden. Bernard Pueyo als wijnmaker. Zowel kleine
lekkere fruitwijntjes als een gesofisticeerde topper, de Cuvée N°3. www.castelmaure.com
La Pompadour, Corbières, 2012 : Auchan, 5 mei
’14, 9,5 euro. 50% Carignan, 20% grenache noir
en 30 % syrah. Deels opgevoed op eik. 4
september ’14: vooral vanille, daarnaast fruit, een beetje zoet, eenvoudig maar
best wel lekker; leuk maar nogal zoet afdronkje,
plakt een beetje ? dag 2, ok *(*)
Cuvée N°3, Corbières, 2011 : Auchan, 19,95
euro, 5 mei ’14. 25%
Carignan, 35% grenache noir, 40% syrah.Koude schilweking. 14 maande eik. Geen
klaring, geen filtering. 4 september ’14: heel kruidige extraverte neus, vlezig
en zelfs wat rokerig, mooi versmolten alhoewel de syrah veel meer naar voren
komt; start even heel hard, dan snel kruidig en interessant en heel intens, met
een leuke mineraliteit; erg frisse finish; ook dag 2 nog altijd zeer lekker
**(*)
Emery
Emponas, Rhodos. °1923. Maria-Irini en Nikos Triantafyllou (neef en nicht
en kleinkinderen van de stichter). 650.000 flessen per jaar. Met wijn bezig
sinds de jaren 60. Eigen kelders sinds 1974. Kopen druiven op in de wijde
omgeving, maar concentreren zich op de lokale varianten als de athiri waar ze
erg in geloven, ook voor de export. Halen trouwens betere en betere resultaten
met de druif. Angelos Iatridis is de consultant-oenoloog, maar de
verantwoordelijke wijnmaker is de Grieks-Amerikaanse Sterghos Hatzisavas die
jaren ervaring opdeed in Italië. Veel export naar de VS. www.emery.gr
Emiliana Organico
Colchagua, Chili. Vroeger onder de naam VOE. ° 1998. Zusterbedrijf Viñedos
Emiliana bracht de grond bijeen voor dit project. Tot recent een pionier als biodynamische
producent maar onder impuls van wijnmaker en bio-goeroe Alvaro Ezpinoza nu
steeds meer een succesvol wijndomein met als belangrijkste merken Adobe, Novas,
Sincerity en Coyam. Blijven de biodynamische principes centraal stellen maar
tegelijk ook zeer kwaliteitsgericht. Wijngaarden in Maipo, Casablance en
Colchagua. In 2006 werd de top-cuvée, G, gelanceerd, één van de eerste
biodynamische topwijnen van Chili. www.emiliana.cl In
België verdeeld door Colruyt.
Cebazan, 5km ten oosten van Saint-Chinian.
Patricia en Luc Bettoni. Luc werkte voorheen voor Chateau Montus, Patricia is
apothekeres. °2002, toen ze begonnen met het kopen van geschikte wijngaarden.
10ha in Cebazan en Villespassans, op 150 en 270m hoogte. Klei en zandsteen,
maar redelijk wat variatie in de samenstelling. Vooral carignan, 50 tot 110
jaar oud, wat oude grenache (35 en 60 jaar oud), door henzelf aangeplante syrah
en cinsault (20 tot 65jaar oud). Eén ha sauvignon blanc voor een vin de pays.
30-35 hl/ha. Voor 2002 gingen de druiven nog naar een coöperatieve. Geen
herbicides. Er wordt met de hand geoogst en getrieerd. Geen collage, geen
filtering. De installaties liggen in het centrum van Cebazan. www.leseminades.fr
Montmajou, Saint-Chjnian, 2009: Cavopro, Wijnfestival,
11,15 euro. 50/50 grenache blanc en marsanne; zeer complex, wonderlijke wijn,
heel interessant en zéér lekker ©©© juli ’11, aan zee: een
complexe neus met een noterige grenache blanc ondertoon maar ook met veel
citrus en kruidige toetsen bovenop de rest; zachte complexe mond met intense
finish, redelijk lange afdronk; ♥♥♥
Silice, Vin de Pays des Coteaux
de Fontcaude, 2007: 11,75 euro, Cavopro, 30 juli
’09. 100% sauvignon blanc, 24 jaar oud. Eigen gisten,
10 maanden op fust. Mooi strogeel, maar troebel (ongefilterd?); ananas, na
walsen dikke vleugen mineraliteit, stenen, olie; in de mond eerst uitermate
droog en wat neutraal maar dat verandert snel in ook hier een grote
mineraliteit; mooie frisse zuren, mooi exotisch fruit ook (ananas, erg rijpe
pompelmoes) maar weggedekt onder de mineraliteit; veel body; mooie persistente
afdronk; wreed interessant met een erg mooie complexiteit; Marc zei
onherkenbaar als sauvignon: fout, zelfde fruit als een grote pessac-léognan ©©©
Silice, Vin de Pays des Coteaux de Fontcaude, 2008: Cavopro, 11,75 euro,
Wijnfestival leuven, 28 maart ’10. pure vuursteen in de neus; strak en zacht in
de mond, zachter en minder complex dan de 07, maar wel erg lekker ©©(©) 6 juni ’12, Zitta degustatie CSP. Zeer mineralig, na
walsen ook stevige reductie in het begin maar dat verdween, gedroogde
sinaasappelschil ook; vet en rond in de mond, met een erg mooi geplaatst bittertje,
heel breed, diep en erg lekker, zeer complex; ♥♥♥(♥)
Cebenna, Saint-Chinian, 2006: Cavopro,
9,95 euro, 8 juni ’10. 40% carignan
(80 jaar oude stokken), 40% grenache, 20% syrah. 18 maanden op cuve. 26 hl/ha.
22 juni ’10: zeer mooie neus met een kern van zwart fruit, heel zuiver; in de
mond redelijk complex, mooie structuur, zachte tannines, goed geplaatste zuren,
interessante finish en afdronk; dag 2: mooie kruidige neus; in de mond fris,
mooi zuiver en droog, geen storende suikers, zeer goed evenwicht, genoeg
complexiteit; perfecte p/k ©©©
Sortilège, 2005:Cavopro, 28 maart ’10, Wijnfestival Leuven, 13,75 euro. Carignan Vieilles
Vignes, Grenache Vieilles Vignes en Syrah. Stevige
en strakke neus; mooie complexiteit, veel wijn, strak ©©
Sortilège, 2007: Cavopro, 27 maart ’11, Wijnfestival Leuven, 14 euro. Carignan Vieilles
Vignes, Grenache Vieilles Vignes en Syrah, elk 1/3. complexe, zuivere en
elegante wijn, uitmuntend ! ©©©
Vieilles Canailles, 2005: 10 mei ’09, gekregen van Cavopro. Druiven van een perceeltje carignan uit
1902 op de kalk van Montmajou, in Villespassans. 18 maandsen eik. Geen
filtering, noch collage. 28hl/ha. Kan acht tot tien jaar oud worden. 30 juli
’09: heel donker; zo nogal gesloten, na walsen gekonfijt zwart fruit; frisse
zuren, stévige tannines, alcoholgloed achteraan; dag 2: erg mooi aroma met
zwart fruit, na walsen komt daar stevigheid bij met toetsen als kouwe koffie
(straffe), teer, vernis, maar telkens komt ie terug tot rust en dan duikt dat
zuivere zwarte fruit terug op; wat een prachtige mond ! onmiddellijk heel edel
openend, vol power en diepgang; koffie (warme nu), fruit, wat vanille, straffe
zwarte chocola, mooie zuren en tannines, geen alcoholgloed (frisser geserveerd
nu); niet echt complex, eerder één krachtige boodschap dan een cacafonie, die
van oude carignan stokken ! ©©©
Vieilles Canailles, 2007: 27 maart 2011, Cavopro wijnfestival, 21,75 euro. Druiven van een perceeltje carignan uit 1902 op de kalk van Montmajou, in
Villespassans. 18 maandsen eik. Geen filtering, noch collage. 28hl/ha. Intense,
krachtige wijn, stevig en broeiertig masculine, maar met mooi zuiver ,zwart
fruit en veel karakter; geen wijn voor dummies ©©©
Emporda-Costa Brava DO
Catalonië. 2000 ha. Wit, rood en rosé. Gebruikte druiven: wit met
grenache blanc, macabeo, xarel.lo, muscat en chardonnay, rood met tempranillo,
garnacha, cariñena, lledoner, merlot, syrah en cabernet sauvignon. Deze regio
ligt in het uiterste Noorden aan de voet van de Pyreneeën en aan de kust van de
Middellandse Zee, tussen de stad Figueras en de zee. Aan de andere kant van de
grens ligt Collioure. De beste wijngaarden liggen in het binnenland op
westflanken van kleine bergjes (ong op 200 m hoogte). Het klimaat is
mediterraan met warme zomers en milde winters en verkoeling, maar ook gevaar,
door de winden die uit de Pyreneeën komen, en met erg weinig neerslag.
Irrigatie is dan ook gedurende een deel van het jaar toegelaten. Het werd in
1975 een aparte DO. De bodem bestaat voornamelijk uit zand met een dunne laag
organisch materiaal met weinig voedingswaarde en leisteen, maar er is een grote
verscheidenheid. De wijngaarden liggen op grote plateaus, beschermd door hagen
en cipressen. Een buitenbeentje in Spanje is de vi novell of vi de l'any,
gemaakt van garnacha en cariñena, en bedoeld om binnen de zes maanden op te
drinken. De enige traditie in deze wijnregio was een zoete dessertwijn, de
garnatxa, die krachtig en weelderig is en één van de weinige wijnen die bij een
dessert van chocolade passen. Dit gebrek aan traditie laat de weg open voor
veel geëxperimenteer en vanaf het midden van de jaren 90 begon de kwaliteit te
stijgen. De rode wijn van de regio is meestal gemaakt van garnacha en mazuelo
(cariñeno). De meeste bestaat onder de vorm van vino joven, maar er bestaan
goede crianza's en zeer goede Reserva's, die echter meestal ook cabernet
sauvignon en tempranillo bevatten. Enkele wijnbouwers experimenteren met
monocépages van deze druiven. De rosé wijnen zijn meestal gemaakt van garnacha,
soms met cariñena erbij of een beetje tempranillo. Ze zijn droog, soepel en
fruitig. Af en toe vind je lekkere monocépage rosés, met vooral die van
cabernet sauvignon als aanrader. In de witte wijn is de traditionele die van
garnacha blanca en macabeo (viura) gemaakt is. Vaak word hij aangevuld met
xarel-lo, chardonnay of zelfs garnacha tinta.
Bij de meeste producenten is dit vandaag een frisse, fruitige witte wijn
zonder meer. Er word geëxperimenteerd met interessante monocépages. In de regio
word ook veel cava gemaakt die onder zijn eigen DO terecht komt.
Emrich-Schönleber
Monzingen an der Nahe. Hannelore & Werner Schönleber. Blauwe leisteen en kwartz. 14ha. Wordt
beschouwd als de N°2 van de Nahe. Fruitige rieslings met veel mineraliteit, erg
goede zoete wijnen. Schijnt ook erg goede grauburgunder te hebben. www.emrich-schoenleber.com
Monzinger Halenberg,
Riesling Trocken, Nahe, 2010: Leirovins,
22 euro, 29 juli ’12. heel zuivere neus met groene appel; in de mond heel
elegant, filigraanfijn en lang maar ook erg timide; dag 2: heel fijn, elegant
met duidelijker fruit (limoen), veel structuur en een lange afdronk; dag 3 nog
meer fruitigheid en nog steeds zeer mooi en fijn en lekker ♥♥♥
Enate (Viñas y Crianzas Del Alto
Salas Bajas, Somontano. 500ha, op een hoogte van 550 tot 600m. 85% van de
produktie is rood. Het etiket vertoont altijd een modern kunstwerk. Jesus
Artajone de Serrano is de ondermeer in Bordeaux opgeleide oenoloog. Heel breed
aanbod met veel commerciële maar correcte wijnen en een paar iets moeilijker te
vinden toppers. www.enate.es In België
verkrijgbaar bij Conceptvins in Grimbergen.
Tinto, 2006: CSP degustatie, november ’09, 6,59 euro in Spanje. 50% cabernet sauvignon,
50% merlot. Eerst wat reductie, dan al snel een wat peperig fruit; in de mond
rood fruit met een correcte fraîcheur; ok ©
Tinto Bodega Raiz, 2002: Oudjaar 2013. 100% cabernet
sauvignon. 15 tot 18 maanden op Franse eik. Zeer
complexe neus, heel mooi versmolten; fris en evenwichtig in de mond, perfect
bij de ragout van hert; mooie wijn ©©©
Varietales 2002: CSP
Aragon, 5 januari ’11, ongeveer 20 euro op het domein. 36% cabernet sauvignon, 33%
merlot, 25% tempranillo en 6% syrah. Heel mooie complexe neus met een grote
versmoltenheid; zeer mooie fraîcheur, complex, heel evenwichtig, lekker, goed
gemaakt, munt, fruit, tabak, in de afdronk wat balsamico en drop; pracht van
een fles ©©©(©)
L’Enclos des Anges
Pregigolio,
Calvi, Corsica. Richard Spurr, van
Engels-Ierse afkomst. Heeft gewerkt in Bordeaux, de Languedoc, Spanje voor naar
Corsica te komen. Werkte eerst voor Renucci en Clos Culombu, en kocht dan zijn
eigen 15ha groot domein met de aanmoediging van Pierre Acquaviva (Alzipratu),
met 20 tot 40 jaar oude stokken. Hij plantte ondertussen ook zelf nog eens 3ha
aan. Naast de klassielke Corsicaanse druivenrassen ook carignan, grenache en
cinsault. Wit, rosé en rood.
Encruzado
Eén van de betere Portugese witte wijndruiven. Vooral in de Dão. Niet erg
productief maar vaak erg aromatisch (appel, abrikoos, nectarine, meloen,
rozijnen). Reageert goed op eik. Overproduktie leidt vaak tot een gebrek aan
zuren.
Domaine Les Enfants Sauvages
Fitou. Carolin en Nikolaus Bantlin, Duitsers, en allebei
architect van opleiding. °1999 toen ze een vervallen schaapstal, omringd door
wijngaarden, kochten op de grens tussen Fitou en Opoul, heel afgelegen en
zonder buren. Opgeleid bij Olivier Pithon. Eerste millésime in 2003, nog in de
installiaties van Pithon. 12ha, met ongeveer 8ha aangeplant. Op 5km van de zee,
op een hoogte van 150m, en omringd door garrigue. Biodynamisch. 30 tot 60 jaar
oude carignan, 50jaar oude grenache (plus een 8 jaar oude heraanplant), 25 jaar
oude mourvèdre en 4 jaar oude syrah. 70 jaar oude grenache blanc en 8 jaar oude
muscat. Met de hand geoogst. www.les-enfants-sauvages.com
Enfer d'Arvier - Valle d'Aosta DOC
Vrij beperkte productie. Zachte en droge rode wijn op basis van petit rouge
met licht bittertje in de finale.
Château de l’Engarran
Lavérune, AOC Saint-Georges-d’Orques, Languedoc. Geleid
door twee energieke zusters, Diane (kelders) Losfelt en Constance (commerce en
de assemblages) Rerolle, geboren Grill. Voorstad van Montpellier. Familie Grill
sinds 5 generaties. 18de eeuws kasteel. Eerste botteling in 1978. Erg goed
uitgerust met ondermeer een pneumatische pers. Parcellaire vinificatie. Steeds
beter en beter. www.chateau-engarran.com
Domaine Fernand Engel
Rorschwihr, Alsace.
Drie generaties. Fernand stichtte het domein in 1949 en is vandaag
gepensioneerd, Bernard, vandaag de bedrijfsleider, houdt zich vooral bezig met
de wijngaard. Dit ondertussen 50ha groot domein ligt ten zuiden van
Haut-Koenigsberg. Biodynamisch, met Ecocert certificaat. Met de hand geoogst.
Schoonzoon Xavier Baril is de oenoloog van dienst en toont zich het sterkst in
zijn zoete Sélections de Grains Nobles (met een uitzonderlijke Muscat SGN). Het
domein vinifieert ook de stokken van het Château du Meyerhof. Breed maar
betrouwbaar gamma. 3;5ha rood met pinot noir. 37,5ha wit met 28%
gewurztraminer, 24% riesling, 21% pinot gris, 16%pinot blanc en auxerrois, 4%
chardonnay, 3% muscat en 3% sylvaner. www.fernand-engel.fr
Engeland
De geschiedenis van de Engelse wijnbouw gaat niet verder terug dan de jaren
50 toen op drie plaatsen experimenten succesvol werden uitgevoerd. Tijdens de
jaren 60 doken de eerste wijndomeinen op en vandaag zijn er ongeveer 300
wijnboeren, waarvan er zo'n 200 wijn maken (soms in zéér kleine hoeveelheden).
In het begin was Duitsland het grote voorbeeld vanwege het gelijkende klimaat:
Duits advies, Duitse druivenrassen en een historische voorkeur voor zoete
wijnen maakten de Engelse wijnen in het begin sterk gelijkend op de Duitse.
Naarmate het succes van de Australische en Nieuw-Zeelandse wijnen ook de
Engelse consument naar drogere wijn dreef, stond er een nieuwe generatie op van
jonge internationalere wijnmakers die goed op de hoogte waren van de
technologische mogelijkheden en de kwaliteit maakte opnieuw een sprong
voorwaarts. Vandaag wordt er interessante en lekkere witte wijn gemaakt die
zowel als aperitief als als maaltijdwijn overeind blijft. Ook in de schuimwijn
werd grote vooruitgang geboekt, maar, net zoals bij de witte, is voor ons
Europeanen de prijs (dankzij het dure pond en stevige taksen op alcohol) een
grote handicap. Dankzij de warmere zomers probeert men ook meer en meer in
rood, met druiven als dornfelder, pinot noir en rondo die relatief goed tegen
het koude klimaat kunnen, maar hier staat de Engelse wijnindustrie echt nog in
haar kinderschoenen en kan men zich afvragen of het wel de moeite van het
proberen is.
Domaine Ludovic Engelvin
Vic Le Fesq, Languedoc. Geitenboer
en wijnbouwer. Voor de moment dienen de geiten nog om tussen de ranken te
grazen en ze te bemesten, maar de bedoeling is om uiteindelijk ook hun vlees te
verkopen. Ex-caviste, ex-sommelier die voor de eerste keer wijn maakt in 2010
en in 2013 geeft hij zijn job op om full-time wijn te maken, eigenlijk zonder
een euro op zak en hij leefde het eerste jaar van zijn kippen en geiten. 6ha
over drie gemeentes. 2ha met oude grenache, 50 tot 60 jaar oud, 3ha met jonge
stokken en 1he met mourvèdre op een ader van blauwe klei. Biodynamisch maar in
vrijheid, hij wil zich niet binden. Nog volop aan het experimenteren. Vin de
France, omdat hij geen syrah heeft. De certifiering in bio is bezig. Werkt
sinds 2012 nog alleen met zwaartekracht. Leerling van Didier Daguenau. Geen
sulfiet, behalve een beetje bij het bottelen.
Espontaneo, ?: Vintage, 9 januari ’14.
100% Grenache. Droog en licht oxydatief.
Sinaas in de mond, fris en zeer droog; lang, mooie
wijn **(*)
The
Radiant, 2013 : Vintage, 9 september ’14. 80% mourvèdre, 20% grenache. In de neus nogal lactisch, maar ok. In de mond erg zacht, met een heel mooi
snoepje; een aardige rosé **
English Wine Group - Chapel Down
Hier wordt wijn gemaakt met druiven uit Kent, Sussex en Essex (180 acres)
en er wordt nog continu gezocht naar nieuwe bronnen. De eigen wijngaarden
liggen in Tenterden (25 acres). Modern uitgerust en gebruikt ook amerikaanse en
franse eik (en houtschilfer, schaamteloos !). Maakten in 2005 500.000 flessen,
goed voor de helft van de totale engelse produktie. Hun lijn stille wijn wordt
nu ook onder naam Chapel Down gevoerd en is moderner geworden en meer aangepast
aan hedendaagse smaken (vroeger Curious Grape en meer gericht op Duitse
varianten). Vandaag bestaat hun rode aanplant uit ronde, dornfelder, regent en
pinot noir; de witte uit bacchus, chardonnay, pinot blanc, ortega, schönburger,
huxelrebe, müller-thurgau, siegerrebe en reichensteiner. Owen Elias is de
wijnmaker.
Enjingi
Kutjevo,
Kroatië. °1890. Ivan Enjingi sinds 1957, als vierde generatie, toen nog een
heel klein domein dat zijn druiven aan de staat leverde. Vanaf 1972 eigen
flessen. Vandaag olv Ivan jr. die vanaf 1980 percelen begon bij te kopen (voor
deze datum mocht een wijnboer van de communisten nooit meer dan 10ha bezitten).
Kocht goed gegelegen percelen op de heuvels die de boeren hadden verlaten
vanwege de moeilijkheidsgraad en de
aankooppolitiek van de staatscoöperateive. Vanaf 1991 biologisch. Grasevina,
pinot gris, riesling, traminer, sauvignon blancn, müller thurgau, zweigelt en
pinot noir. Nieuwe kelders in 1994. Momenteel 40ha maar nog in volle
uitbreiding en wil zo snel mogelijk naar 60. Een van de top wijnmakers van Kroatië.
Spreekt alleen Kroatisch. Heel aparte wijnen, heel interessant maar niks voor
beginnelingen en met grote gastronomische mogelijkheden. In België verdeeld
door Pasqualinno in Opglabbeek.
Vin d'Entraygues-et-du-Fel VDQS
Sud-Ouest. 20ha. Wit met chenin en mauzac, rood
met fer sarvadou en cabernet franc. Op de steile heuvels rond Entraygues en Le Fel in het dal van de Lot liggen
wijngaarden met een bodem van afgebrokkeld graniet of bruine schilfersteen voor
een goede drainage en warmteregulatie. Ze maken deel uit van de historische
Aveyron, voor de phylloxera goed voor 20.000 ha wijngaard. Er bestaat zowel
pittige frisse witte van chenin druiven, zeer goed bij zachte cantal kaas of
forel, als aromatische, frisse rode en rosé voor bij stevige landelijke gerechten,
jong te drinken en een goede dorstlesser. De rode moet op 16°C geschonken
worden. Er zijn nog een handvol wijnmakers actief.
Entre-Deux-Mers AOC
1500ha. Deze AOC groepeert alle witte wijn in de
Entre-Deux-Mers regio (tussen de Dordogne en de
Entre-Deux-Mers-Haut-Benauge AOC
140ha. Lijkt sterk op de normale Entre-deux-mers maar de wijngaarden liggen
slechts gedeeltelijk binnen het gebied Entre-Deux-Mers.
Entre-Deux-Monts
Westouter, Heuvelland. 4,5ha
tussen de Rodeberg en de Zwarteberg. 1e aanplant in 2004, eerste
oogst in 2007. Chardonnay, pinot gris, kerner en siegerrebe. Modern uitgerust.
Uitgebaat door de 28 jarige Martin Bacquaert, een bio-ingenieur die oenologie
studeerde en wiens vader wijnhandelaar is. www.entre-deux-monts.be
Chardonnay, 2009: Week van de smaak, zarza, 19 november ’10. 90% chardonnay, 10% siegerrebe.
3 maanden op oude eik. Appelsienschil en rozenblaadjes in de neus; eerst
redelijk droog in de mond, maar mooi afgerond en in de afdronk
lievevrouwebeeldjes ©©
Chardonnay – Pinot Gris, Entre-deux-monts, 2008: CSP degustatie februari ’10, 9,7 euro, Belgian
Wines. 70% chardonnay,
30% pinot gris. Aroma van kaas, groene druiven, snoep en wat vuursteen,
evoluerend naar kaneel; in de mond boter, zacht en fris, een bittertje en een
wat zurige afdronk ©©
Eygalières, aan de voet
van de Alpilles, tussen Saint-Rémy en Cavaillon. Coteaux D’Aix-en-Provence. °1992 en in 1996 verkocht
aan Christian Raimont, een Franse financier. Geleid door Matthias Wimmer, een
jonge Duitse oenoloog, al sinds 1993. 23,8ha rood met 36% grenache, 26% syrah, 15% carignan, 13% cinsault, 5%
counoise en 5% mourvèdre. 2,4ha
wit met 42% roussanne, 35% rolle en 23% grenache. 80.000 flessen per jaar.
Zand, kalk en kiezel. Bio sinds 1997. Rendementsbeperking door groene oogst (20
à 35 hl/ha). Met de hand geoogst. Zeer sterk, zowel in wit, rosé als in rood.
De Cuvée Léa is de topper maar het hele gamma is gewoonlijk goed.
Epanomi
Griekenland, ten Westen van Chalkidiki, omgeving Thessaloniki. Landwijnen.
Witte wijnen met assyrtiko en malagouzia en de geur van versgesneden paprika's.
Goede rode wijnen met grenache en petite syrah.
Equipo Navazos
Jerez de la Frontera. Wijngaarden in Jerez, Sanlucar en Montilla-Moriles.
15 tot 30.000 flessen per jaar. °2007 door Jesus Barquin, professor in de
rechten en criminoloog, en Eduardo Ojeda, oenoloog en directeur van Estévez,
een grote drankengroep in Spanje. Origineel concept waar de twee op zoek gaan
naar vergeten cuvées of cuvées die wat te eigenzinnig zijn om door de grote huizen
gemakkelijk te worden gecommercialiseerd. Hun wijnen heten Bota, met een
nummer, verwijzend naar het vat (bota). Elke bota komt van een vat dat zo apart
was dat het resultaat niet meer zal worden herhaald, compleet in tegenstelling
dus met de klassieke sherry’s. www.equiponavazos.com
2009 Colet Navazos: Gekregen na een tasting bij Guerrito. Blend van cava en palo cortado. Heel droog en kort
met sherry smaakje; interessant, droog en zacht, maar niet fris of fruitig; wat
bizar **
Bota 42, Manzanilla:
31
december ’14, oudejaar. 15%. Bodega Miguel Sanchez Ayala, Sanlucar de Barrameda. Heel licht gefilterd. Erg interessante
neus, zilt, maar met iets rustieks ; ook in de mond mooi zilt, fris, heel
levendig, geweldig lekker bij de oesters en één van de beste sherries die ik al dronk.
***
Erbaluce di Caluso DOC
Piemonte. Wit. Gebruikte druiven: erbaluce. Ten Noorden van Turijn, in de
Canavese-heuvels, ligt het dorp Caluso. De erbaluce druif brengt hier sinds de
jaren 80 een magere, kiezeldroge witte wijn voort die nogal scherp is en zeer
licht geparfumeerd. Hij profiteert mee van de grote vraag naar droge witte
wijnen van originele Italiaanse druiven. Er bestaat ook een heerlijke passito
versie waarbij de druiven eerst een half jaar drogen voor de persing gebeurde.
Daarna moet hij vijf jaar rijpen. Deze wijn is zeer aromatisch (hazelnoten en
honing) maar toch droog en voelt in de mond fluwelig en romig aan met
citrustonen. Het procede is eeuwenoud, zéér lekker maar momenteel helemaal niet
populair meer en de meeste fabrikanten concentreren hun inspanningen op de droge.
Er bestaat ook een zeer zoete liquoroso.
Mas de l'Erme
Jonquières, Coteaux du Languedoc. Florence en Fabien Milési. Opgericht in
2006. 10ha waarvan 8 in productie, met 12 tot 45 jaar oude stokken. Mourvèdre,
grenache, cinsault en carignan. In 2007 werd ook een ha syrah aangeplant. Lutte
raisonnée. Met de hand geoogst. Parcellaire vinificatie, opgevolgd door de
consultants van natoli & Co. Vinifieerden tot voor kort nog in openlucht en
voedden op in de kelders van hun woning, maar de neiuwe kelder was klaar eind
2007. Geen chaptalisatie en slechts een kleine dosis sulfiet. Buur en lichtend
voorbeeld is Olivier Jullien van de Mas Jullien. Veelbelovend. www.masdelerme.fr
Momenteel nog niet verdeeld in de Benelux.
Casa Ermelinda Freitas
Aguas de Moura, Terras do sado. Ermelinda en Leonor Freitas, moeder en dochter. Eigen lijn sinds 1997.
Jaime Quendera is de oenoloog. 130ha, waarvan 100 aangeplant met periquita. De
rest is recenter aangeplant met syrah, touriga nacional, trincadeira, aragones,
alicante bouschet en cabernet sauvignon. Gerenoveerd bedrijf in volle expansie,
erg commercieel ingesteld. www.ermelindafreitas.pt
Ermitage
Met deze druif maakt men in Zwitserland droge, halfzoete of zoete wijnen,
vooral in de Valais (44ha). De druif is nauw verwant aan de marsanne uit het
Rhône gebied. Ook bekend als marsanne blanche. Aromas van frambozenjenever en
witte truffel.
Ernie Els
°1999 door
Ernie Els, een beroemd golfer, en Jean Engelbrecht, een goede vriend en de
eigenaar van Rust en Vrede. Louis Strydom was van het begin de wijnmaker.
Eesrte wijnen in 2004. 72ha. www.ernieelswines.com
Big Easy, 2010 : Tasting
Boeres, 13 maart ’13. 100% chenin blanc. Fris en fruitig en zomers in de neus.
Licht tinteltje in de mond, verfrissend, mooi fruitig, redelijk lang en goed
gestructureerd. Eerst vonden we vooral een eerder koud te drinken zomerse
terraswijn, maar de wijn bleef heel mooi overeind en heeft wel wat culinaire
mogelijkheden (vis, slaatjes). ♥♥
Engelbrecht / Els, 2010 : Tasting Boeres, 13 maart ’13. Blend van cabernet
sauvignon, shiraz, merlot, cabernet franc, malbec en petit verdot. 15% alcohol.
Complexe neus met mooi cederhout, overheersende cab s maar geflankeerd door
allerlei interessants; stevige knaap, goed voor een stuk rood vlees op de
braai, heel strak en imposant, toetsen van hoestsiroop en zoethout;
indrukwekkende wijn maar zo goed gemaakt dat hij ondanks de 15% mooi drinkbaar
blijft. Een “Afrikaanse” wijn in de stijl “Dark Continent”. ♥♥♥
165ha. Eig. Duarte Leal Da Costa. Verkocht tot eind 90
zijn oogst aan de coöperatie, maar maakte vanaf dan zijn eigen wijn door zijn
druiven met koelwagens honderd kilometer te tranporteren
naar een vriend. Dit gekoelde transport leverde verrassend frisse en fruitige
wijnen op en sindsdien vervoert Duarte nog steeds zijn druiven gekoeld. Hij
heeft ondertussen zelf een hypermoderne installatie en zijn beste percelen
liggen op 40-50 kilometer van de quinta. www.ervideira.com
Vinha d’Ervideira, Branco, Alentejo, 2002: Degustatie
winebar 21 januari 04, 9 euro. Antão Vaz, Arinto. Frisgele kleur. Erg speciaal
aroma, wat zilt. Ook in de mond zeer eigenaardig. 14/20?
Terras d’Ervideira,
VR Alentejano, 2011: Alentejo Proeverij
De Wijnzolder, 21 maart ’13, 6,6 euro. Trincadeira, aragones en syrah. Eerst een visgeur, dan redelijk mooi fruit, maar wat gesloten; fris
en elegant met mooie tannines ©©
Ervideira
IV, 2003 : Cora
Foetz, 3 november 04, 4,7 euro. Aragonez, Trincadeira, Castelão. Laureaat
FVDA 05: echt rijp, zonnig rood pitfruit (kersen, griottes), jammy met een
vleugje zoete toffee op de achtergrond. Zachte, gekonfijte smaak, fluwelig zoet
zelfs, maar toch voldoende vinnige fraïcheur, boordevol rode kersen. “ zeer
rijp fruit, toffee, beetje putteke; zacht, maar ok, heel rijp fruit; zachte
tannines; OK
Ervideira IV, 2004: Pasqualinno, 4,8 euro, deg pur-pur 17 juli 06: in het glas
onmiddellijk chocola maar ook een vervelende wrange toets; verdween echter erg snel
en dan bleef alleen een zuivere chocola geur over; ook in de mond chocola,
fruit en caramel; geen pretentieuze, wel erg aardige
wijn;
Vinha d’Ervideira,
2002: Degustatie winebar 22 januari 04, 10 euro. Trincadeira, Cabernet Sauvignon, Alicante. 9 maanden vat. Portugese en Franse eik.
De druiven worden eerst gekoeld (vroeger per koelwagen). Intens purperrood.
Pakken kruidig rood fruit. Mooie kruidige aanzet, veel body, leuke afdronk.
Volgens de schenker ook zwarte chocolade, had het niet gemerkt, maar klopt wel.
15/20. FVDA: “briljant robijnrood; rokerig boeket in de start, met verder
vooral rijpe bosbessen en vijgen. Rijpheid markeert ook de smaak, dei helemaal
niet door zijn eikverblijf overdonderd wordt. Mooi
versmolten, met de rijpe bosbessen en griotte-krieken in het hart van de smaak.
CSP degustatie oktober 04: herkende deze keer wel de chocolade. Een zekere
wrangheid ook wel.
Vinha d’Ervideira,
Trincadeira-Aragonez, Alentejo, 2001 : Degustatie winebar 22 januari 04, 14 euro. Nieuwe Franse eik. 90% Trincadeira, 10% Aragonez (=tempranillo). Helderrrood.
Fluwelig en elegant, erg mooi geschakeerd. Veel rood fruit maar met iets
extra’s (zoethout ?) dat ik niet goed kon identifieren.
In de mond zeer zachte aanzet, fris en fruitig, mooie kruiden, erg fijn, mooie
afdronk. 15,5/20.
Ervideira I, branco, 2003: 8 euro, Pasquallino, degustatie
Pur-Pur 21 april 05. 100% antao vaz. 6 maanden franse en amerikaanse eik. Zeer
aromatisch maar enorme dominantie van het hout stoort; in de mond ook overvloedige
boter, straf hout, boers maar wel lekker, wel fris genoeg om lekker te blijven;
Ervideira III, Branco, 2004: 19 februari 06, Pasqualinno, degustatie Hoegaarden,
6,6 euro. Antao Vaz en Arinto. Aroma van cavaillon en
jong hout, OK; degustatie pur-pur mei 06: boter, een beetje peer; in de mond
wat bitter met vooral ranzige boter en absoluut geen fruit;
Lusitano, Alentejo, 2005: Wine World Taster of the Year 2008, 22 februari 08, 7 euro. Aragonese, trincadeira, castelão. 4 maanden franse eik. Cassis, twijgjes, sous-bois; in de mond cassis,
kruiden en iets animaals; heel goede prijs/kwaliteit, mooi etiket ♥♥
Domaine de l’Escarpolette
Montpeyroux, Languedoc. Ivo Ferreira werkte zes jaar als sommelier in
Parijs. Werkte dan drie jaar bij Château Le Puy in de Bordeaux (aangetrouwde
familie) en deed ook ervaring op in de Jura. Begonnen in 2009 met één ha, nu
5ha, verspreid over een 15tal percelen. Stilletjes bezig met het in ere
herstellen van de zwaar verwaarloosde wijngaarden. In het oog te houden. Met de
hand geoogst. Eerder korte schilweking. Plukt zijn druiven redelijk vroeg, op
zoek naar fraîcheur. Smakelijke, fruitgedreven wijnen, uitgebracht als Vin de
Table, en thuishorend in de Vins Naturels stal. Fascinerende witte “oranje”
wijn. Zo weinig mogelijk interventie in de kelder, minimale hoeveelheden
sulfiet.
Château d'Esclans
La Motte en Provence. Sacha Lichine, zoon van Alexis
Lichine, een nogal fascinerend personage, kocht dit domein in 2006. Uitsluitend
rosés, waaronder de Garrus, de duurste rosé ter wereld. Patrick Léon, ex-Mouton
Rothschild, als consultant. Nogal uiteenlopende terroirs, wat toelaat om apart
te vinifieren en later te assembleren zodat ze de gewenste stijl kunnen
bereiken. Er wordt met de hand geoogst. Zeer modern uitgerust. Werken met inox
of eiken vaten van 500l. Bâtonnage, zoals in de Bourgogne, en deze rosés mogen
dan ook niet te jong gedronken worden. Rosés tussen de 8 en de 80 euro, maar
ook de Whispering Angel van 14 euro schijnt erg goed te zijn. www.chateaudesclans.com Ingevoerd in de Benelux door Chauxdigue in Dalen in Nederland.
Bodegas Escorihuela Gascon
Mendoza, Argentinië. °1884
door Don Miguel Escorihuele Gascon, een Spaanse immigrant. Eén van de oudste
wijnbedrijven van Argentinië. Sinds 1993 eigendom van Nicolas Catena (en enkele
andere investeerders). 149ha, aangeplant met merlot, sangiovese, syrah, barbera, pinot noir, cabernet franc,
malbec, cabernet sauvignon, sauvignon blanc, verdichio,
chardonnay, viognier en semillón.
Oenologen Gustavo Marín, Estela Perinetti
(stages in Sonoma, Napa en Bordeaux) en Olivier Ruhard (opgeleid in Bordeaux).
Vijf verschillende merken, bijna volledig bestemd voor de Argentijnse markt. http://www.escorihuela.com/
Esfarrapa
zie Caíño Redondo
Esgana Cão
Portugal. « Hondenwurger ».
zie Cercial
Domaine
Sylvie Esmonin
Gevrey-Chambertin,
Bourgogne. Sylvie Esmonin, landbouwingenieur opgeleid in Dijon en pas na enkele
jaren als onafhankelijk consulent naar het vaderlijk bedrijf teruggekeerd. Dit
is het voormalige domein Michel Esmonin et fille. 6,87 ha pinot noir, 0,26ha
chardonnay, met veel oude stokken. 36000 flessen per jaar. Sylvie's eerste
jaargang was 1990 en vanaf dan besloot het domein om ook alles zelf te bottelen
en niet meer met een négociant te werken. Werkt sinds 2000 opnieuw met de
volledige druif (grootvader ontsteelde) om meer aromatische complexiteit terug
te vinden (kruiden en bloemen). Sylvie nam stelselmatig meer en meer verantwoordelijkheid
tot ze in 1998 de volledige controle had. Papa houdt zich nu nog alleen met het
ploegen bezig (zijn favoriete bezigheid in de wijngaard). Dankzij een heel
nauwgezette arbeid in de wijngaard heel sterk, zeker omdat dit gepaard gaat met
een grote feeling in de kelder. Heel klassiek en bij het beste wat
Gevrey-Chambertin te bieden heeft. Alles is sterk, maar ze weten als geen ander
het potentieel van de premier cru Clos Saint-Jacques, bijna letterlijk in hun
achtertuin, naar boven te halen.
Espectacle del Montsant
Montsant,
Spanje. Joint-venture tussen René Barbier (Clos Mogador), Fernando Zamora, een
consultant-oenoloog, en Christopher Canaan (Clos Figueras). Sinds 2004. Eén
cuvée van 120 jaar oude grenache stokken. Heel beperkte hoeveelheden. http://www.espectaclevins.com/
Est!Est!!Est!!! di Montefiascone DOC
Lazio. Wit. Gebruikte druiven:
trebbiano toscano, trebbiano giallo, malvasia bianca. Het wereldberoemde verhaal over de monnik die voor zijn wijnliefhebbende
bisschop aanduidde waar de wijn goed was is misschien wel een sterk verhaal,
maar de wijn zelf is eenvoudig, fris en een beetje saai.
Vins d'Estaing VDQS
Sud-Ouest. 14 ha. Rood met fer en gamay en wit met chenin,
mauzac en rousselou. Zeer oude kleine appellatie in het Centraal-Massief, naast
de Entraygues et Fel. Erg originele rode wijnen die naar frambozen en cassis
geuren. Karaktervolle witte.
Viña Estampa
Colchagua Valley, Chili. 300ha, verspreid over drie wijngaarden.
Gonzales-Ortiz familie. Maakten van blends hun handelsmerk maar deden dat tot
nu op een eerder behoudende, erg commerciële en eigenlijk niet zo interessante
manier. Zeer modern uitgeust. De getalenteerde wijnmaker Ricardo Baettig is
echter ambitieuzer dan dat en is op zoek naar meer diepgang en harmonie. Eén
van de mooiste wijngebouwen van Zud-Amerika. In België geimporteerd door
Wijnimport Herman in Wevelgem, in Nederland door Rougeroseblanc in Wassenaar. www.estampa.com
Chateau des Estanilles
Lenthéric, gemeente Cabrerolles. Michel Louison, sinds kort geholpen door oenologe en dochter Sophie. 29ha
rood met 40% syrah, 20% grenache,
20% mourvèdre, 10% carignan
en 10% cinsault. 5ha
wit met 60% marsanne, 30% roussanne,
10% andere. Goed voor 200.000 flessen per jaar.
Leisteenhoudend terroir. Lutte raisonnée. Sinds 1976 actief, één van de grote
pioniers van de Faugères en één van de eerste die op de exportmarkt begon te
mikken. Modern uitgerust. Autodidact, maar zijn geduld en zijn zeer zorgvuldige
werk in de wijngaard doen hem er continu op vooruitgaan. Prijzen bleven
redelijk. De Clos du Fou is zijn topwijn, maar ook de witte en de 100% syrah
zijn erg sterk. De basiscuvées krijgen soms het verwijt wat te simpel te zijn.
Viña San Esteban
San Esteban, Aconcagua Valley, Chili. °1974. José en Horatie Vicente, vader en zoon. Horatio is een in Bordeaux
opgeleide oenoloog die ervaring opdeed bij Mouton Rothschild en Chateau Olivier
in Frankrijk, en bij Chalone in de VS. 100ha, met leem en klei, en dichtbij de
Aconcagua rivier. Redelijk wat wijngaarden op de heuvelflanken, op een hoogte
tot 800m met een groot dag en nacht verschil qua temperatuur. Bestaat uit twee
estates, La Florida en Paidahuen, met eigen wijngaarden. Sterk exportgericht
(95%). Ook een belangrijk producent van tafeldruiven. Modern bedrijf dat
ondermeer sustainability hoog in het vaandel voert. In 1996 werden de
installaties uitgebreid en vernieuwd. Franse en Amerikaanse eik. Rio Alto, In
Situ en VSE zijn de hoofdlijnen. De Laguna del Inca is de topcuvée, een blend
van syrah, cabernet sauvignon, carmenère en sangiovese. www.vse.cl In
België ingevoerd door Chileboutique in Mariakerke.
In Situ, White
Blend, 2012: CSP degustatie,
10 september ’13, 10 euro. 60% chardonnay, 40% viognier. Fermentatie op eik. In de
neus de aroma’s van een gepolijste, goed gemaakte wijn met veel fruit; in de
mond mooi droog, goede structuur, redelijk lange afdronk, maar mankeert een
beetje zuren en werd snel wat shabby (heel warme zomeravond wel en dus niet
ideaal) ♥(♥)
Rio Alto, Carmenère, Viña San Esteban,
Aconcagua Valley, 2004: 2 april
08, degustatie CSP Chileboutique,
6,95 euro. 50% opgevoed op inox, 50% op tweedejaarse
Franse eik. Mooie evenwichtige neus, gebroken jong hout, groene peper, gestoofd
fruit (maar géén confituur); duidelijke groene parika
ook in de mond, sterk maar niet onaangenaam, goed gestructureerd, wijn met
karakter; goede prijs/kwaliteit en een
zeer typerende, zuivere carmenère voor een klein prijske. Goede alledaagse eetwijn.
♥♥
In Situ, Syrah,
Viña San Esteban, Aconcagua Valley, 2005: 2 april 08, degustatie CSP Chileboutique, 9,5
euro. Syrah, mourvèdre en cabernet sauvignon. 9 maanden
hout, 40% amerikaanse, 60% Franse. In de neus neuzekes en caramel; in de mond
zeer lekker fruit, bessen, cassis; allemaal nog al eenvoudig en eenvormig maar
wel erg smakelijk en lekker; zeer geschikt voor wijnleken. ♥(♥)
In Situ, Gran
Reserva Carmenère, Viña San Esteban, Aconcagua Valley, 2006: 2 april 08, degustatie CSP Chileboutique,
12,95 euro. 100% nieuwe Franse eik. 14,5%. De doos van Sinterklaas ! een
overweldigend aroma met een mengeling van chocola, speculaaskruiden, marsepein
maar dan alles door elkaar gehusseld, iemand riep ook een sinaasappel met
kruidnagel erop geprikt; heel rijk, stevig en volumineus met een duidelijke
alcoholtoets en een mooie afdronk; lekker maar straf, weinig tannines en dus volgens ons niet echt een bewaarwijn; wijn
voor een glas 's avonds. ♥♥
Mas Estela
Selva de
Mar, Alt Emporda, Spanje. In het NO van de DO, tegen het massief van Rodès. Diego
Soto en Nuria Dalmau. 50ha groot domein met 16ha wijngaard, op 3km van de zee.
Bruine leisteen. 5,5ha grenache noir,
3,5ha syrah, 3ha carignan,
2ha monastrell, 1ha chardonnay,
1,5ha muscat d’Alexandrei.
30 à 25hl/ha. Eind jaren 80 gecreëerd en bio sinds 1989. Sinds 1999
biodynamisch. Enherbement. Met Jaume Serra als consulent –oenoloog (hij staat
symbool voor de vernieuwing in deze regio). www.masestela.com In België ondermeer
verkrijgbaar bij Sacacorchos in Steenokkerzeel.
Schloss Esterhazy
Eisenstadt, Burgenland, Oostenrijk. Eigendom van de Esterhazy
Privatstiftung. Het barokke slot ligt in het centrum van de stad. Hier wordt al
wijn gemaakt sinds de 17de eeuw. 65ha. Josef Pusch is momenteel keldermeester.
Nieuwe, hypermoderne kelders in 2006 in Trausdorf die een grote
kwaliteitssprong voorwaarts zouden moeten mogelijk maken. De Tesoro is de topcuvée
, een merlot, cabernet sauvignon en pinot noir blend, dis sinds 2002 gemaakt
wordt. www.esterhazywein.at
Les Vignerons d’Estezargues
Estezargues, in de Gard, ten westen van Villeneuve-les-Avignon. °1965. 500ha, gemiddeld
op 130m hoogte op zandgrond in terrassen, bedekt met rolkeien. 10 grotere leden
een 23 tal kleinere (minder dan een halve ha). Onder de grotere (van 10 tot
60ha) zijn het Domaine des Fées, Domaine de la Coudette, Domaine de Sarrelon,
Domaine d’Andezon en Domaine de Pierredon). Tot 1989 was dit een coöperatieve
als alle andere, maar toen werd Jean-François Nicq de baas en in 1995 begon hij
met de aparte vinificatie en botteling van de beste plots van zijn tien
coöperanten, toen erg vernieuwend voor een coop. In 1997-1998 begon hij zijn
wijnen op natuurlijke wijze te maken wat nog revolutionairder was, zonder
vreemde gisten, zonder sulfiet (alleen bij de botteling), geen filtering, geen
klaring. In 2002 nam Denis Deschamps over als wijnmaker en hij gaat verder op
de ingeslagen weg. Sinds 2004 extra investeringen in materiaal. Terra Vitis lid
en de leden passen de lutte raisonnée toe. Enkele van de grotere domeinen zijn
recent bio gecertifieerd, enkele andere zijn ernaar op weg. In 2004 werden de
installaties nog vernieuwd. Een coöperatieve die er wat uitspringt door zijn
gerichtheid op natuurlijke wijnen. De Les Grandes Vignes is de instapcuvée,
maar hij wordt met evenveel zorg gemaakt als de andere, en net als hen zo
natuurlijk mogelijk. www.vins-estezargues.com
Les Grandes Vignes Blanc, Côtes du Rhône, 2012 : 15 maart ’14, 7,6 euro, A taste Affair. 80% grenache blanc, 10% clairette en 10% bourboulenc.
Witte bloemen ; mooi volume, wat vet, zeer ok. ♥♥
Non Filtré, Côtes du Rhône,
2002: 8 maart
2005, gratis !, vinothek delcoeurt
Eupen, om te proeven. Terra Vitis production raisonnée. Leuk.
Rive Droite Rive Gauche,
2010: 28 mei 2012, 6,5 euro, Vinikus. 70%
grenache, 10% mourvèdre, 10% cinsault, 10% syrah. Beton. Bijna geen sulfiet.
Aangename, mooi versmolten neus, wat fruit en wat aangename kruidigheid,; in de
mond zachte tannines, grote smakelijjkheid, heel weinig last van zijn alchohol,
goed eveniwcht en een erg aangename nasmaak; zeer goede p/k. Aanrader ♥♥
Cuvée des Galets, 2009: December 7, 2010, Wijnfolie, 6 euro. 50% Grenache,
50% carignan. 28 December 28, 2010: mooie nues met zomers fruit, rode bessen, aardbeien
? mooi gestructureerd, zachte tannines, lekker fruit, erg lekker en ondanks de
14% alcohol licht en verteerbaar; lange en warme afdronk; (h)eerlijke basiswijn
©©
Les
Grandes Vignes, Côtes du Rhône, 2009: 19 februari ’10, 7,05 euro, Wijnfolie. 80% grenache blanc, 10% clairette, 10% bourboulenc. 6 maanden sur lie.
8 juni ’10: redelijk donker geel met een bruine schijn; weinig neus; in de mond
zacht en rond met een bitteretoets; zeer gesloten, maar hij stond dan ook erg
koud; na wat opwarmen noterigheid en witte rijpe peer in de neus; in de mond
eigenlijk verrassend vet en dik qua structuur, en maar net genoeg structuur,
met nogal weinig zuren; moet lekker zijn bij kip in saus ©©
Château D’Estoublon
Mogador, Provence. Sinds 1999 eigendom van de familie Schneider. Nu Valérie
Schneider en haar echtgenoot, Remy Reboul. 48ha olijfbomen. 19ha wijngaard. Roussanne, marsanne en grenache blanc, grenache noir,
syrah, mourvèdre en cabernet sauvignon. Bio, en sinds 2002 met
Ecocert certificaat. In 2004 begint Claude Bourguignon met een analyse van de
grond, terwijl ondertussen de wijngaarden gerestaureerd, geherstructureerd en
heraangeplant worden. Kelders vernieuwd in 2000, met ondermeer heel aparte
betonnen amforen. www.estoublon.com
Blanc, Vin de Pays des Alpilles, Domaine d’Estoublon,
2006: BYOBB, 29 juni 2011, CSP. Erg geparfumeerd,
heelcomplex, heel versmolten; idem voor de mond, erg lang ook, beetje
alcoholgloed wel ♥♥♥(♥)
Château d’Estoublon, 2004: BYOBB, 29 juni 2011, CSP. Grenache, syrah en
mourvèdre, elk 30% en 10% cabernet sauvignon. Complexe neus met veel karakter;
heel mooi, veel fraîcheur, complex met veel diepgang, veel fruit ook en mooi
lang; ♥♥
Estremadura Vinho Regional
West-Portugal. Wit en rood. Wit met arinto, fernao pires, chardonnay en andere, rood
met periquita, tinta roriz, touriga nacional, castelão, syrah en tinta miuda. Aan de westkust van Portugal houdt de nachtelijke
koude de suiker in de druiven onder controle en dit heeft mooie, fruitige maar
niet al te zware wijnen als resultaat. Dit is Portugal meest productieve regio
waar vooral grotere cooperatieven actief zijn en ondermeer de tafelwijn voor
Lissabon gemaakt wordt. Alhoewel er zich een DOC en twee IPR’s in de regio
bevinden wordt de meeste, maar vaak ook de interessantste wijn als Vinho
Regional Estremadura gebotteld. De rode wijnen zijn vaak gemaakt met veel
periquita (castelão) en zijn dan kruidig en jong te drinken. Met cabernet
sauvignon, tinta roriz (tempranillo) en touriga nacional worden echter steeds
interessantere wijnen gemaakt die gemakkelijk een vijftal jaar bewaren. Er
wordt ook simpele witte gemaakt met de arinto druif die jong te drinken is. In 2009 werd de naam van de wijnregio omgedoopt tot Vinho Regional Lisboa.
Bodegas Etchart
Argentinië. In 1938 opgericht door Arnaldo B. Etchart met 65ha wijngaard.
Vandaag bijna 450ha, waarvan 300 in Salta. 50% van de aanplant is wit, met in
hoofdzaak Torrontès en Chardonnay. De gemiddelde leeftijd van de druiven is nog
redelijk jong: zo'n 15 jaar (in 2006). Victor Marcantoni (°1959) is de ervaren
en bereisde vaste oenoloog die al zijn hele leven lang voor Etchart werkt.
Mariano Bustos, de agronoom, is even oud en even ervaren. Eigendom van Pernod
Ricard sinds 1996. Gronden in Cafayata Salta en sinds 1975 ook in Lujan de Cuyo
(Mendoza). Momenteel zwaar aan het investeren in de regio. Drie gamma's (Gran
Reserva, Privado Reserva en Rio de la Plata) en één zoete. http://www.vinosetchart.com/
Etko
De oudste
wijnmaker van Cyprus, °1844. Groot wijnbedrijf dat ook de Olympus Winery
onderzich heeft. De grote specialiteit van dit huis is Commandaria, een unieke
zoete wijn waarvan de geschiedenis nog terug gaat tot de Hopsitaalridders. De Commandaria
van St-Nicholas is een van de betere, een beetje in de stijl van een px. De
Cuvée Centurion is een topper. Breed gamma aan droge wijnen. www.etkowines.com
Etraire de la Dhuy
Rode druif uit de Isère, vooral in de Coteaux du Grésivaudan. Veel tannines en zuren, gewoonlijk niet erg alcoholrijk. Lijkt op persan.
Etna DOC
Sicilië. Sinds 1968. Wit, rosé en rood. Gebruikte druiven: Rood met nerello
mascalese en nerello cappuccio, wit met carricante, catarratta, trebbiano en
minella. Deze traditionele maar kleurloze, vrij stevige rode, zeer droge wijn
is vaak erg tanninerijk. Hij veroudert redelijk goed. De witte van vooral
carricante heeft een erg delicaat floraal aroma en een riesling-achtige
zuurheid.
Etyek
2000Ha. Ten westen van Boedapest. Winderig en zonnig. Loess op een basis
van kalk. Ondermaatse chardonnay en iets betere sauvignon blanc (enkele
producenten). Pinot blanc en riesling, ook goede Olaszrisling. Hungarovin maakt
enkele goede schuimwijnen. Pas in 1990 erkend als wijngebied maar kende al een
lange traditie. Veel schuimwijn (Pezgö) maar ook stille. De ooit erg bekende
Törley schuimwijnen werden op basis van wijn uit deze regio gemaakt. De
volgende dorpen vallen onder de aoc: in de omgeving van Etyek: Alcsútdoboz,
Bicske, Csabdi, Etyek, Felcsút, Gyúró, Kajászó, Martonvásár, Nadap, Pákozd,
Pázmánd, Sukoró, Tordas, Vál, in de omgeving van Buda: Budajenő,
Budakeszi, Pilisborosjenő, Telki, Tök, Üröm.
L'Etoile AOC
Jura. 73ha. Wit (savagnin en chardonnay). Deze
kleine appellation ligt in het gelijknamige dorp en dankt zijn naam aan de
stervormige fossielen die men hier overal vind. Er wordt vin jaune, vin de
paille en chardonnay gemaakt, die laatste soms gemengd met savagnin. Ook de
gewone wijn krijgt twee à drie jaar vatrijping en heeft de typerende
notentoets. Vaak lijkt hij ook wat geöxideerd bij de eerste slok. Bij de vin
jaune is emmentaler een goede combinatie. Typerend zijn de aroma’s van kruiden
en varens.
Château l'Evangile
Pomerol. °1718 en eind 19de eeuw waren 13 van de huidige 14ha al aangeplant
en in produktie. Daarvoor nog bekend als Fazilleau maar in de 19de eeuw werd de
naam verandert in l'Evangile om de koopkrachtige pastoors te behagen. In 1862
overgekocht door de Chaperons wiens erfgenamen, de familie Ducasse, al snel
overnemen. Louis Ducasse plant de wijngaard aan na 1956 en zijn weduwe, Simone
Ducasse, houdt de teugels streng in handen tot ze in 2000 overlijdt. Sinds 1991
met participatie van Eric de Rothschild, maar Mme Ducasse hield veel
veranderingen tegen en dat was tot haar overlijden te merken aan de kwaliteit.
Vandaag met Jean-Pascal Vazart als technisch directeur. Ligt tussen Petrus,
Gazin en Cheval Blanc en zelf een complex terroir waarin zowel de kiezel van
cheval blanc, het kiezelzand van Gazin als de klei van Petrus terugkomen. De 26
percelen zijn vandaag allemaal onderzocht en worden in de gloednieuwe chai ook
apart gevinifieerd. 78% merlot, 22% cabernet franc, gemiddeld 38 jaar oud.
Sinds 1998 programme voor heraanplanting vanwege de soms mindere kwaliteit van
de klonen die men in 1956 gebruikte. Lutte raisonnée, ontbladering indien
nodig, groene oogst. Er wordt zorgvuldig op de rijping gelet voor het oogsten
dat manueel gebeurt. Tweede triage op de oogsttafel. 22 tot 25 dagen cuvaison
op 28-29°C. 75 tot 95% nieuw hout. 18 maanden eik. Tweede wijn Le Blason
d'Evangile en sinds deze bestaat is er wat meer regelmaat (60% van de oogst is
voor de grote wijn). Grote verbeteringen in wijngaard en chai sinds 2000.
Geconsulteerd door Michel Rolland. Genereuze, zijdezachte wijnen, erg in de
mode, die ook na jaren in de kelder dezelfde zijdezachte charme bewaren.
Evans & Tate
Margaret River, Australië. Groot
wijnbedrijf, oorspronkelijk gesticht door John Evans en John Tate in 1970.
Momenteel geleid door Franklin Tate en uitsluitend bezig binnen Margaret River.
Sterke groei sinds 1992. Zeer commercieel, samenwerkend met grote
supermarktketens, maken zelfs wijn op bestelling. Goed niveau. Ongeveer 150ha
eigen wijngaard. http://www.evansandtate.com.au/
Evening Land
Lompoc, California. Domein van Marc Tarlov, een succesvolle filmproducer uit
New York, met een passie voor Bourgogne. Bio. Verzameling van wijngaarden met
chardonnay en pinot noir in de Willamette Valley in Oregon, de Sonoma Coast in
California en Santa Rita Hills, eveneens in Californië, met drie zeer
uiteenlopende terroirs. De wijngaarden in het stadje Occidental in Sonoma Coast
en die van Willamette Valley waren bestaande wijngaarden die werden
overgekocht, die van Santa Rita werden nieuw aangeplant, maar met Californische
klonen, beter aangepast aan een teveel aan zon. Mikt 100% op een Bourgondische
stijl en gebruikt vaak klonen uit Frankrijk, maar experimenteert ook met eigen
lokale aanplant. Het domein maakt zowel generieke wijnen, afkomstig
bijvoorbeeld van Oregon zonder nadere bepaling, als wijnen die à la premier of
grand cru echt komen van één bepaalde wijngaard. De wijnmakers zijn Isabelle
Meunier voor de wijnen van Oregon, en Sashi Moorman voor die van Santa Rita en
Sonoma Coast. Isabelle Lafon is consultant voor Oregon. Christophe Vial
(ex-Lafon in Volnay) werkt ook in de Santa Rita wijngaard. www.eveninglandvineyards.com
Evora IPR
Portugal. Sub-regio van de Alentejo. Wit en rood. Gebruikte druiven: rood
met periquita, trincadeira, aragonez en tinta caiada. Wit met arinto, rabo de
ovelha, roupeiro en tamarez. Bijna volledig verdwenen maar recent
heraangeplant. Nog geen DOC erkenning.
Château des Eyrins
Margaux. Tot kort
het eigendom van Eric Grangerou. Drie generaties voor hem waren keldermeester
bij Ch. Margaux. Familiedomein van 9ha, waarvan 2,5 ha met wijnstokken (vooral
cabernet sauvignon) die ouder zijn dan 40 jaar en die worden gebruikt voor het
maken van de Chateau wijn. 70% cabernet sauvignon, 25% merlot, 5% petit verdot.
Eén van de meest elegante en complexe van de aoc, zeker in de laatste
jaargangen, maar eigenlijk erg klein met slechts 2,5ha voor de Margaux. De rest
gaan naar een Haut-Médoc en een Bordeaux met de naam Monplaisir. In 2009
overgenomen door Julie en Xavier Gonet-Médeville (Chateau Gilette).
Ezerjó
Populaire Hongaarse druif die eerder anonieme wijnen oplevert. Tussen
Budapest en Sopron, vrij dicht bij de Sloveense grens, wordt een relatief zure
witte wijn gemaakt met typische aroma's van grapefruit. De bodem van löss en
zand levert een goede zuurtegraad op, voor de rest is deze wijn vrij neutraal.
Hij moet vroeg gedronken worden. In Duitsland is de druif bekend als
tausendgute.