X

 

Xarel-lo

Van deze Catalaanse druif wordt beweerd dat hij een cava verknoeid en zijn gebruik neemt af. Wordt ook geblend in andere witte wijnen uit Spanje. Typische aroma's : noten, kaneel, koekjes

Xavier

Xavier Vignon (°1970) is een oenoloog die in Reims en Montpellier oenologie studeerde en zijn carrière begon bij Moët & Chandon in de Champagne en bij professor Boidron in de Bordeaux. Sinds 1995 werkt hij als consultant in de Rhône vallei waar hij aan het hoofd staat van één van de twee belangrijkste labo's van de Châteauneuf-du-Pape. Sinds 1999 brengt Xavier ook zijn eigen wijnen op de markt, gemaakt met druiven van stukken land van zijn klanten die hem bijzonder interesseren. Hij mikt op intensiteit en structuur wat hem aardig lukt, maar hecht ook veel belang aan de prijs-kwaliteitsverhouding van zijn wijnen, wat ze trouwens populairder en populairder maakt. Chaotische persoonlijkheid die houdt van experimenten maar wel héél veel van wijn maken afweet. Zeer geregeld geciteerd in de Guide Hachette behalve in 2007 en 2008 toen hij het zo druk had dat hij vergeten was zijn stalen op te sturen. Zijn 100% Xavier wijnen bestaan naar eigen zeggen uit een blend van 20% passion, 20% heart, 20% body, 20% dream en 20% spirit. Blijft ook actief als meester-blender bij Moët & Chandon en consulteert nu meer dan 100 domeinen in de Rhône. Sinds kort in samenwerking met Tristan Depauw die zijn marketing en verkoop verzorgt. In België verdeeld door Cavopro in Beerzel, in Nederland door Wijnimport Karakter in Amsterdam.

Côtes du Rhône, Blanc, 2006: Cavopro, 7,95 euro, 30 juli ’09. 7 augustus ’09: screwcap; opvallende toetsen van grenache blanc met iets extra’s; mooie start in de mond ook met het kelderappeltje van een goede cider, maar wordt al snel complexer (marsanne in de blend ?); mooie frisse zuren zetten nu ook op; in de afdronk komt citrus; heel goeie p/k; later ook een beetje drop in de afdronk ©©©

Côtes du Rhône, Blanc, 2007: Cavopro, 9 juni ’10, 7,95 euro. 11 augustus ’10, aan zee: opvallend wit grenache fruit en iets fris; lekker en origineel, zuiders en mooi fris, stevig maar met voldoende finesse; aardig en interessante prijs ©©

100% Xavier Blanc: Wijnfestival Leuven, 4 november 07, Cavopro, 9,75 euro. Blend van 7 verschillende druiven (roussanne, marsanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc, chardonnay en vermentino), van drie verschillende jaargangen en afkomstig van wijngaarden in de Rhône en de Languedoc, 50% op inox, 50% op eik. eerste eindruk was elegantie-ook complex, lekker en fruitig, eventjes tabak ook, maar moeilijk om juist aan te duiden wat precies; ook in de mond dezelfde elegantie, mooie afdronk; op de vijf minuutjes die ik doorbracht met hem te proeven leek ik elke keer weer iets anders te ontdekken. Zou hier eens een avondje mee moeten doorbrengen ♥♥ ♥♥ 9,95 euro, 30 juli ’09: augustus aan zee: goudgeel; heel apart intens aroma, eerst witte bloemen, dan wat pikante kruiden (peper, gember, wasabi...); in de mond honing, balsamico, gesuikerde appelsien, een tikje van iets zouts en peperigs; complex en lekker ©©©

Côtes du Rhône, 2010: Cora Anderlecht, 18 oktober ’12, 7,59 euro. 60% grenache, 25% mourvèdre, 15% syrah. Donkere, intense kleur, schitterend en zuiver; eerst een lichte geur van filter, gesloten, na walsen cassis en kruiden; na een tijd kwam er zwarte chocola, wat koffie en een steeds groeiende complexiteit, na een half uur sloot hij zich weer; in de mond zacht en met mooi fruit, leuke tannines, niet zoveel zuren; ook hier na een tijd chocola; lekker (fris genoeg gedronken) ♥♥(♥)

Gigondas, 2001: 15,15 euro, deg CSP Cavopro, 6 april 05. GH05. Gesloten aroma en er werd verwezen naar naft; zeer tanninerijk; had moeten gedecanteerd worden ? Verslag Gert een dag later: Neus: Iets (maar niet veel) minder gesloten dan gisteren. Duidelijk aroma van opgelegde kersen waarneembaar (duidelijk alcoholisch). Mond: Veel rondere smaak dan gisteren (alhoewel de taninnes nog ruim aanwezig zijn hoor). De wijn wordt beter in evenwicht gehouden door het fruit (opnieuw kersen). Veel vanille in de aanzet en een lange warme finale (opnieuw duidelijke alhocol)

Début, Vin de Table: Wijnfestival Leuven, 5 november 05, 9,15 euro, Cavopro. Blend van zeven druiven die hij 100% Xavier noemt. Twee jaargangen gemengd. Warm en kruidig.

Xavier Vignon, Côtes du Rhône, 2001: Wijnfestival Leuven, november 04, 6,9 euro, Cavopro. Vrolijke fruitige CdR die indien elke goedkopere CdR was als deze de problemen van de regio in één klap oplostte. Deed denken aan een zomerse boomgaard. Eerlijk, zuiver, pakken rood fruit maar ook pretentieloos. Wijn voor momenten waarop de mensen om je heen belangrijker zijn dan de wijn.(♥)

100% Xavier Rouge: Wijnfestival Leuven, 4 november 07, Cavopro, 9,75 euro. Blend van 8 verschillende druiven (syrah, merlot, grenache, mourvèdre, caladoc, marsellan, cinsault, carignan), van vier verschillende jaargangen (01, 03, 05 en 05)en afkomstig van wijngaarden in de Rhône en de Languedoc, 50% op inox, 50% op eik. Fris en straf tegelijk, heel veel karakter, heel complex, veel tonen door elkaar; idem als voor de witte

 

 

Xynogaltso (Griekenland) zie xinomavro

Xynomavro

Noordelijk Griekenland. Reageert goed op houtrijping. De bekendste is die van Naoussa, gemaakt met 100% xynomavro en 12 maanden op eiken vaten bewaard (24 voor de reserve en grande reserve). Ze geuren naar zwarte bessen, kaneel en vanille en hebben een volle en warme smaak. De harde tannines en stevige zuren maken altijd twee à drie jaar extra flesrijping aangeraden, maar na vier, vijf jaar wordt hij fluweelzacht om dan nog ongeveer 12 jaar goed te blijven. De reserve en grande reserve kwaliteit heeft een aroma van zoete, overrijpe vruchten, eventueel zelfs gedroogde, met een zachte vanilletoets. Ook deze wordt best eerst nog enkele jaren gekelderd, maar hij wordt dan uitmuntend. In Griekenland vergelijkt men ze na kelderrijping met de grote Bourgogne’s. Vaak vergeleken met nebbiolo. Ook bekend als Popolka, Xinogaltso, Mavro Naoussis of Naoustiano.