Q

 

QbA

Qualitätswein eines bestimmtes Anbaugebietes. Kwaliteitsaanduiding voor Duitse wijn. In onze ogen een basisniveau en wil eigenlijk alleen zeggen dat de druiven uitsluitend van een bepaald gebied komen.

QmP

Qualitätswein mit Prädikat: Duitse kwaliteitsaanduiding. De top voor de Duitse indeling maar voor ons eigenlijk de basis: vanaf dit niveau worden druiven gebruikt die zoet genoeg waren om echte kwaliteitswijn te maken. In deze klasse zijn zes onderverdelingen te maken, die meer vertellen over de rijpheid van de druiven: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese (TBA) en Eiswein.

Clos des Quatre Vents

Margaux. Luc Thienpont, die zich na de verkoop van Labégorce-Zédé hier op concentreert. Jacques Boissenot is de oenoloog. 1,5ha op kiezel, 70 jaar oude stokken. Vroeger 55% cabernet sauvignon, 40% merlot, 5% petit verdot, nu tot 75% merlot. Fermentatie op beton, malolactische op nieuwe eik, daarna 18 tot 20 maanden opvoeding op nieuwe eik. Verleidelijke wijn, erg rechteroever, maar erg duur. In 2014 verkreeg het Chinese Liaoning Energy de meerderheid van de aandelen, een primeur voor de Margaux.   www.luc-thienpont.com

Quarts de Chaume AOC

Loire. 31ha. Wit. Gebruikte druiven: chenin. Wijngaarden op het op het zuiden gerichte beste deel van een wijngaard bij Chaume. Het is een goudkleurige, overweldigende witte wijn die geurt naar honing, specerijen en rijpe vruchten. Het is een goede bewaarwijn met voldoende frisse zuren om als tegengewicht voor al het zoete te dienen. Drinken op 8 à 10°C.

Domaine André en Michel Quénard

Chignin, Savoie. ZO van Chambéry. Door grootvader Quénard ooit overgekocht van de grootgrondbezitters die na de eerste wereldoorlog hun gronden beetje bij beetje verkochten. Nu geleid door Michel Quénard. Sinds 2004 lutte raisonnée. 5ha rood met 40% gamay, 40% mondeuse en 20% pinot noir. 16ha wit met 50% jacquère, 48% bergeron en 2% altesse. 150.000 flessen. Terrassen op de steile hellingen van de Torméry. 300m hoogte, op het volle zuiden gericht, 9000 stokken/ha. Er wordt met de hand geoogst, de rendementen worden beperkt. Traditioneel in de kelder. Zeer geregeld vermeldingen en CdC in de GH. Maken bijna de beste mondeuse van de savoie. Ook de witte chignin-bergeron moet heel goed zijn.

Chignin-Bergeron, 2013:  14 oktober ’14, Winetwunch. Citrus, fris en pittig; in de mond dan weer ronder, mooi fruit, lang ** en beter wordend, is een beetje te jong

 

Mondeuse, Chignin, A. & M. Quénard, Vin de Savoie, 2001 : 8 maart 05, ong 10 euro, Vinothek Delcoeur Eupen. 14 januari 06: Licht van kleur als een pinot noir; weinig aroma, vaag beetje framboos of kers, heel licht putteke; onmiddellijk fris en helder fruit, nog duidelijk aanwezige tannines; goed gestructureerd; leuke fruitige afdronk

 

Domaine Pascal et Annick Quénard

Chignin, Savoie. Eén van de vele Quénards in Chignin (er wonen 40 families met die naam in het dorp en 15 ervan maken wijn). Pascal volgde in 2008 zijn vader Raymond op. Zo goed als bio. Opbrengstbeperking. Hellingen met kalkhoudende klei, erg arbeidsintensief, vandaar de kleine oppervlakte. Geen commerciële gisten, heel weinig sulfiet. 1ha rood met 50% gamay en 50% mondeuse. 5ha wit met 50% jacquère en 50% roussanne. Ongeveer 40.000 flessen per jaar en dan ook niet zo makkelijk te vinden.

Querciabella

Greve in Chianti. 76,5ha waarvan sangiovese, merlot, cabernet sauvignon, syrah, chardonnay en zelfs pinot blanc. Gesticht begin jaren 70 door Giuseppe Castiglioni, een zakenman uit Milaan en een liefhebber van Franse wijn. Vandaag geleid door zoon Sebastiano. Biodynamisch sinds 1999. Uitlsuitend natuurlijke gisten. Zéér modern ingericht en beschikkend over een mooi vatenpark. Guido de Santi is de consulterende oenoloog. Naast een chianti classico ook twee supertoscanen, de zeer vaak bekroonde Camartina (Cabernet sauvignon, sangiovese en soms een wolkje merlot) en de zachtere Palafrina (merlot) en een mooie witte, de Batàr (pinot blanc en chardonnay). Ook wijngaarden in de Maremma, waarmee de Mongrana wordt gemaakt, een blend van sangiovese, merlot en cabernet. www.querciabella.com In België ingevoerd door Rabotvins in Gent. 

Mas des Quernes

Saint-Clément-de-Rivière, Terrasses du Larzac, Languedoc. Domein van de succesvolle consultant-oenoloog Jean Natoli en Peter Riegel, een Duitser die al 25 jaar biowijnen verdeelt in Duitsland. °2009, voorheen gingen de druiven naar de koöperatieve. Mourvèdre, grenache, syrah, merlot, cinsault. 12ha groot domein met bossen, olijfbomen en wijngaarden. Bio. Eerste jaargang in 2009. Het grootste deel van de productie gaat naar Duitsland. www.mas-des-quernes.com

Quinta de la Quietud

Toro. °1999 door de families Belondrade en Lurton, en in 2001 verkocht aan Jean-François Hébrad, Eusebio Sacristanen anderen. Jean-François is de wijnmaker en hij is afkomstig van st Emilion, Eusebio was een voetballer voor Barcelona. Zand, klei en kiezel. Geen irrigatie. Tempranillo, met ongeveer de helft al 65 jaar oud, de rest ongeveer 20. Twee cuvées, met de Corral zes maanden eik en de Quinta 20 maanden eik.Beperkte productie.

Corral de Campanas, Toro, 2008: CSP april ’11, Vinos i Cavas, 10,29 euro. 14,5% alcohol. Eerst putteke, maar toen dat weg was peper, vers leer, kruidnagel; in de mond stevig maar ook lekker fris, zwart fruit, peper, mooie tannines, heel goed gestructureerd; karaktervol en sexy, zeer goede restaurantwijn ♥♥

 

Clos San Quilico

Poggio d'Oletta, vlakbij Patrimonio. 35 ha. Sinds 1989. Tweede eigendom van Henri Orenga de Gaffory van het gelijknamige domein, die het in 1992 heraanplantte. Klei, kalk en lesiteen. Niellucciu, vermentinu en muscat. Gevinifieerd op het moederdomein. Vier basiscuvées, beter wordend naarmate de stokken ouder worden.

Domaine Quillot

Jura. Wijngaarden in Chateau-Chalon, Montain, Lavigny en Passenans. Eigendom van de négociant La Maison du Vigneron (het vroegere Compagnie des Grands Vins de Jura), de tweede grootste van de Jura en één van de onderdelen van Grands Chais de France, een grote négociant in de Vogezen. 18ha groot domein. Gebruikt de klassieke jura-cépages voor een al even klassiek gamma, waaronder een crémant maar geen vin jaune.

Château Quinault l’Enclos

<SPAN lang=FR style="mso-ansi-language: FR; mso-fareast-font-family: 'MS Gothic'">Libourne, St Emilion. Grand Cru. Klein domein binnen de muren van Libourne en op wat tot 1973 nog een aparte appellatie was, Sables St-Emilion. Dr Alain Reynaud sinds 1997. In 1999 zette hij zijn praktijk stop om zich volledig aan de wijn te wijden en onderussen is hij ook actief als consultant voor heel wat kleinere bedrijven. Hij is ook de eigenaar van la Croix de Gay en La Fleur de Gay.  18ha met 70% merlot, 15% cabernet franc en 10% cabernet sauvignon, 5% malbec. Kiezelterroir van de oude Sables St Emilion appellatie. 60 tot 70 jaar oude stokken. Genereuze, elegante wijnen, zeer professioneel gemaakt. Eind 2008 verkocht aan Bernard Arnault en Albert Frère. 

Quincy AOC

Loire. 220 ha. Uitsluitend witte wijn op basis van sauvignon blanc. De wijngaarden van Quincy liggen in de buurt van Sancerre, op de oever van de Cher en niet ver van Bourges, op plateaus met zand, klei en kiezel en een diepe ondergrond van kalkhoudende klei. Het is er iets warmer dan in Sancerre en gemiddeld wordt er een tiental dagen vroeger geoogst. De AOC bestaat al sinds 1936, maar tegen 1977 was er niet meer dan 48ha nog aangeplant en had de wijn een slechte reputatie. Naast de gemeente Quincy liggen de wijngaarden ook op het grondgebied van Brinay. Hij is licht, fijn en fruitig en zeer elegant en alhoewel afkomstig van net dezelfde druif als een Sancerre of een Pouilly Fumé toch duidelijk anders en een mooi voorbeeld van hoe het terroir de smaak bepaalt. Een dertigtal wijnmakers is hier actief, ongeveer een derde binnen de lokale coöperatieve. Drinken op 9 à 10°C bij vis, zeevruchten of geitenkaas. Jong te drinken, maar een paar jaartjes in de kelder doet ze ook geen kwaad.

Quinta do Mouro

Estremoz, in de Borba regio, Alentejo, Portugal. Miguel de Orduña Viegas Louro, een tandarts, die begon met wijn als hobby. Op de boerderij die hij in 1979 kocht vond hij oude wijnvaten en hij besloot in 1989 om samen met de nu beroemde João Portugal Ramos de wijngaarden opnieuw aan te planten, met de Bordeaux als voorbeeld. Eerste oogst in 1991, eerste wijn in 1992. In 1994 eerste eigen wijn, los van JP Ramos, omdat hun ideeën te ver uit elkaar lagen. Wijnmaker Luis Duarte kwam er bij in 1996.  Internationaal in stijl en gebruikt ook Cab S.  22 ha wijngaard rond het huis en in Estremoz, met aragonès, periquita, cab s, alicante bouschet en trincadeira. 40 perceeltjes die allemaal apart worden gevinifieerd. Experimenteert momenteel met merlot, petite sirah en touriga nacional. Technieken als ontbladering worden toegepast in de wijngaard en er wordt gelet dat de opbrengst niet te hoog is. Past géén irrigatie toe in de wijngaard en dat is eerder zelden voor de Alentejano.Alles wordt met de hand geoogst in 20kg-mandjes en er wordt nog eens extra getrieerd op een oogsttafel.  Ze gebruiken portugese, franse en amerikaanse eik. De hoofdwijn, de Quinta do Mouro, is een blend van Aragonez en Alicante, afhankelijk van het jaar met meer of minder Portugese eik (geeft veel tannines af) en met een wit of een gouden etiket. Casa dos Zagalos (een blend van 50% Trincadeira en een drietal andere soorten) is het tweede merk.

Companhia das Quintas

Alentejo. °1999 door Miguel Melo Azevedo. Tamelijk groot bedrijf, heel commercieel. Omvat de Quinta's da Romeiro, do Cardo, de Pancas, da Fronteira, de domeinen Herdade da Farizoa, Pegos Claros en Borlido. www.herdadedofarizoa.com www.quintadaromeiro.com www.quintadepancas.com www.quintadocardo.com www.quintadafronteira.com

Prova Régia, Arinto, 2007: 5,8 euro, 16 december 08, Caves Au Porto Roi. 100% arinto druiven van Qta da Romeiro. Mooie frisse aroma's van citrusfruit; in de mond zomers en fris en lekker fruitig, met een wat plakkerig toetsje in de finish; erg aardig voor die prijs. ♥

 

Prova Régia, Arinto, 2009: 7,08 euro, 19 januari ’11, Van Eccelpoel. 100% arinto van de Qta do Romeira. Wit fruit, krijtdroog; erg fruitig, mooi strak, redelijk volume, friszure finish ©

 

Morgado Sta Catherina, Reserva, 2009: 13,45 euro, Van Eccelpoel, 7 December, 2012. Quinta do Romeiro. 9 December ’12: overduidelijke eik in de neus, veel vanille maar ook weinig fruit; ook in de mond wat mono, een wijn voor de liefhebber van de stijl ♥

 

Morgado Sta Catherina, Reserva, 2006: Caves Au Porto Roi, 11 euro, 16 december 08. Arinto. Fermentatie op nieuwe eik, daarna 9 maanden vatrijping. 30 december 08: goudgeel en schitterend; zebra's zijn cool mooie, frisse en fruitige neus met duidelijke vanille van de eik; in de mond fris, met citrus bovenop de eiktoets, een wijn met duidelijke eik maar toch ook fraîcheur; geen winterwijn, in de zomer bij zelf gerookte zalm bijvoorbeeld ♥♥

 

Gaião, 2011 : Alentejo proeverij De Wijnzolder, 5,1 euro, 21 maart ’13. Aragonez, Trincadeira, Alicante Bouschet van de Quinta do Farizoa. Gesloten en dof . Rond en mollig maar zeer weinig expressie.

 

Farizoa, 2011: Alentejo Proeverij De Wijnzolder, 6,5 euro. Touriga Nacional, Aragones, Syrah. 6 maanden eik. Basiswijn van de Quinta do Farizoa. Best Buy bij Wine Enthusiast. Mooie neus met veel fruit. Mollig en fruitig (bessen), wat zwaar misschien en wat  alcoholgloed maar wel geslaagd ©(©)

 

Quintarelli

Valpolicella. °1924. Giuseppe Quintarelli is sinds de jaren 50 de voorvechter van de traditionalisten in de Valpolicella (zelfs de etikette worden met de hand geschreven). Kleinzoon Marco Trevini-Bellini staat klaar om over te nemen. Uitermete strenge selectie. Alle wijnen komen pas op de markt wanneer Giuseppe ze als klaar ziet, wat vaak jaren kan duren. De Amarone blijft zeven jaar op vat voor hij gebotteld wordt. Legendarisch. Erg apart, erg duur.

Bianco Secco, 2008: 24 euro, 15 juni ’12, Divino.  Garganega, trebbiano, sauvignon blanc en chardonnay. 11 augustus ’12: strogeel; heel fijne complexiteit in de neus, en ook in de mond heelelegant en complex, met een erg apart moeilijk toewijsbaar toetsje. Intrigerend. ♥♥

 

Quinta de Romaneira

Porto. °1967 door Antonio Borges Vagre maar er worden al druiven geteeld sinds 1872. 400 ha groot domein, vroeger één van de leverancier's voor Taylor's. 100ha wijngaard op de best geörienteerde hellingen (A-status) en gebruikt geen druiven van andere leveranciers. Eigendom van Christian Seely (Qta do Noval) en 11 associés. Sinds 2004 worden de terrassen heraangelegd en heraangeplant en wordt er een kelder uitgebouwd. Voorlopig werden 35ha wijngaard nog behouden en gevinifieerd bij de Qta do Noval. Eén van de betere porto's. Vanaf 2007 ook een groot luxe-hotel. In Nederland verdeeld door Wijnkoperij Okhuyzen, In België door Wijnhuis Jeuris.

Qupé

Bien Nacido, Santa Maria, California. °1982 door Bob Lindquist, één van de originele Rhone Rangers die in de VS met druivenrassen uit de Rhône begonnen te werken. Hij deelt de faciliteiten met Jim Clendenen van Au Bon Climat en de beide heren delen ook de verkoopsorganisatie. Bob is gespecialiseerd in rassen uit de Rhone en chardonnay. 50% van de stokken staan in de Bien Nacido wijngaard, de rest is verspreid over Central Coast. In 1986 plantte hij 6ha syrah in de Bien Nacido wijngaard en in 1992 Z Block, eveneens in Bien Nacido. De druiven van Z worden gebruikt om één van de beste syrah’s van de VS te maken, de Hillside Estate. Ook roussanne, marsanne, viognier en grenache. Onlangs kocht de familie ook een wijngaard in Edna Valley. www.qupe.com