L

 

Château Labégorce

Margaux. Cru Bourgeois. 33 ha. Grens Margaux-Soussans. Sinds 2010 samengesmolten met Labégorce-Zédé in een 55ha groot domein. De eerste wijn wordt nu Chateau labégorce, de tweede wijn wordt Zédé de Labégorce. Een deel van de druiven gaat naar Chateau Marquis d’Alesme.

Château Labégorce-Zédé

Soussans, AOC Margaux. Cru Bourgeois. Tussen 1979 en 2005 in handen van de familie Thienpont. Luc Thienpont kende eerst drie slechte oogsten en schakelde dan de hulp in van Emile Peynaud.Hij verhoogde de aanplantdichtheid na advies van het INRA, voerde in 1982 het gebruik van nieuw eiken vaten, in 1985 drainage en in 1990 automatische temperatuurregeling. Onder de Thienpoint’s werd een lange reeks erg mooie wijnen gemaakt, heel opulent en rijk. In 2005 verkocht de familie het aan de oliemagnaat Hubert Perrodo, die ook al Labégorce en Alesme-Becker aankocht. Hij overleed in december 2006 in een klimongeval en het werd dochter Nathalie die het van hem overnam. In 2010 smolten Labégorce en Labégorce-Zédé samen om een groot landgoed te vormen onder Labégorce naam. 38ha met 50% cabernet sauvignon, 35% merlot, 10% cabernet franc en 5% petit verdot. 200.000 flessen per jaar. Met de hand geoogst. Drie weken schilweking. 18 maanden vatrijping, 50% nieuwe eik. De tweede wijn heet Domaine Zédé en bestaat sinds 1984. Sinds 1988 bestaat er ook een Z de Zédé van een apart stuk wijngaard van 9ha onder de aoc Bordeaux Supérieur. Hij wordt nog steeds gemaakt maar behoort niet meer tot het domein. Vanaf oogstjaar 2009 verdwijnt ook Labégorce-Zédé en wordt de hoofdwijn gewoon Labégorce. De naam van de tweede wijn wordt Zédé de Labegorce. 

Domaine Labet

Rotalier. Alain Labet 12ha. Zeer persoonlijke aanpak in de kelder. Chardonnays die héél duidelijk hun terroir tonen. Geen insecticides, geen kunstmest. Lage rendementen. Met de hand geoogst. Alleen lokale gisten.

Chardonnay, Domaine Labet, 2009: L’Eau Vive, 16 november ’13. Noten,pastinaak !, abrikoos ; heel mooi fruit, ronde neus met veel fraicheur, heel intens; ♥♥♥

 

Fleur de Marne, “En Chalasse”, Côtes du Jura, 2004 : Cadeauke avond bij mij, 29 december ’09. Stefan’s kip, 29 april ’11: wit chardonnay fruit met een Jura toets; mooi gestructureerd, en zéér lang, k ga de mijne ook opendoen ♥♥

Domaine Julien Labet

Rotalier, Jura. Zoon van de getalenteerde Alain Labet, die hem in 2003 enkele percelen gaf om "mee te oefenen". 0,6ha rood met 47% poulsard, 35% pinot noir en 18% trousseau. 2,4ha met 77% chardonnay en 23% savagnin. 9000 flessen per jaar. Jonge wijnbouwer (°1974) die werkt zonder de typische flor, in concurrentie met de Bourgogne. 2003 als eerste jaargang, zeer geslaagd. Gebruikt vier tot vijftiendejaars vaten en laat zijn wijnen lang op lie; eerlijke en delicate wijnen, zeer precies gevinifieerd. 8 verschillende cuvées van 8 verschillende percelen.

Domaine Labruyère

Moulin-à-Vent, Beaujolais. °1830. Jean-Pierre en Edouard Labruyère, vader en zoon. Jean-Pierre verkocht bijna dertig jaar lang zijn druiven aan Geroges Duboeuf, maar in 1995 beslot hij de oude installaties te vernieuwen en opnieuw zelf te gaan bottelen. In 2008 kwam zoon Edouard op het domein, en in 2009 werd Nadine Gublin, een Bourgondische, aangetrokken als wijjmaakster. 14ha, waaronder de beroemde Clos du Moulin-à-Vent die ze in 2000 konden verwerven. Vandaag twee cuvées, de Clos, en Grande Cuvée. In 2011 komt er ook een Clos du Carquelin (een uitzonderlijk goed climat). De familie bezit ook een domein in Meursault, het Domaine Jacques Prieur, en een domein in Pomerol, het Château Rouget.

Lacrima di Morro d'Alba

Italië. Goed voor een exotische wijn gelanceerd door Stefano Mancinelli en steeds populairder in de Marche. Aroma met rozen en viooltjes.

Domaine Lacroix-Vanel

Caux, Pézenas, Languedoc. 10ha rood met 36% grenache, 22% carignan, 22% syrah, 10% cinsault en 10% mourvèdre,0,5ha wit met 70% grenache blanc, 20% roussanne en 10% carignan. Basalt en kiezel. Gemiddeld 25 jaar oude stokken. Sinds 2007 bezig met conversie naar bio. Jean-Pierre Vanel die op vijftigjarige leeftijd zijn restaurant wegdeed en in de wijnbouw ging. Eerste jaargang in 1998. Verzorgde, jong te drinken rode, met lange rijping op cuve, géén hout, en in een uitbundige zonnige stijl. 4 rode cuvées. www.domainelacroix-vanel.com In België verdeeld door Mostade-Hennebert.

Lacryma Christi del Vesuvio DOC

Campania. Mooie naam, maar niks speciaals. Rood (Piedirosso, Sciascinoso, Aglianico), Wit (Coda di Volpe, Verdeca, Falanghina, Greco)

Laderas de Pinoso

El Pinoso, Alicante, Spanje. °1999. Project van Juan Carlos López Delacalle (Artadi, Rioja) en zijn vriend Agapito Rico (Carchelo, Jumilla) rond oude monastrell stokken in het binnenland van Alicante, een regio die vooral bekend was voor zijn bulkwijnen. Narciso Bernal als oenoloog. 40ha wijngaard. In België verdeeld door La Buena Vida in Mol.

Lado

Spaanse druif uit de Ribeiro. Zeldzaam maar subtiel. Brengt zuren en elegantie voor de witten van de regio.

Ladoix AOC

Côte de Beaune. Deze redelijk onbekende en onbeminde appellation strekt zich uit over de drie gehuchten van Ladoix-Serrigny. Het is het meest noordelijk gelegen dorpje van de Côte de Beaune in de schaduw van de Corton heuvel. Sinds 1978 zijn er een aantal Premiers Crus erkend (la Micaude, la Corvée, le Clou d’Orge, les Mourottes, le Bois-Roussot, Sur la Lave zijn de belangrijkste). Ze zijn redelijk moeilijk te vinden maar erg onderschat en ze zijn zeker te proberen wanneer men ze vindt. Een aroma van kruiden, leer en humus is typisch als hij wat ouder is. Enkele jaren rijping in de kelder zijn aangewezen. Drinken op ongeveer 16°C en een uur op voorhand openen. De witte is zeer zeldzaam maar goed met een aroma van hazelnoten en droge vruchten.

Lafage

Perpignan. Eliane en Jean-Marc Lafage, beiden oenoloog leerden elkaar tijdens hun studies kennen en trokken eerst de wijde wereld rond (Zuid-Afrika, Californië, Australië, Chili) tot Eliane terugkeerde om er het ouderlijk domein te beheren en Jean-Marc rondreizend oenoloog werd. Recent verminderde hij die activiteit sterk om meer tijd door te brengen op zijn eigen domein. Ondermeer heel sterk in witte wijn (hij was erg lang consulent bij La Chablisienne). 160ha maar met lage opbrengsten (J-M komt oorsprinkelijk van Maury en houdt daarvan). Wat onderschat domein met een grote productie, veel verschillende cuvées, een goede commerciële reflex, maar naar het schijnt ook heel wat kwaliteit. www.domaine-lafage.com

Centenaire, Côtes du Roussillon, 2012 : Leirovins, 28 augustus ’13, 9,6 euro. 80% Grenache blanc van een 100 jarige wijngaard, 20% roussanne met vier maanden nieuwe eik.  17 januari ’14: mooie, intense neus, oude was, gedroogde sinaasappelschil, erg leuk; mooie mond, evenwichtig, met smaak en finesse, nergens overdreven, mooi frisse afdronk; excellent en heel leuk geprijsd !! ©©(©)

 

La Grande Cuvée Rose, Côtes du Roussillon, 2011 ; Argeles, juli 2013. 15 euro. 70% grenache, 30% mourvèdre. 65 tot 80 jaar oude stokken. Met de hand geoogst, extreem lage opbrengsten. 10% fermenteert op demi-nuids en rijpt dan gedurende vier maanden. Zalmroze met een licht oranje schijn. Intens en aromatisch, met fruit en kruiden. Heel fris, redelijk complex, een beetje té fris ? zeker in het begin, alhoewel dat vreemd genoeg verdween; elegant met veel smaak en diepgang, heel extravert; ©©(©)

 

Côté Sud, Côtes Catalanes, 2011 : Leirovins, 28 augustus ’13, 7,3 euro. Syrah, grenache noir, cabernet sauvignon. 20% krijgt 10 maanden mt 20 ,nieuw eik. Op het zuiden gerichte terrassen. 10 januari ’14: fruit en chocolade maar niet ontzettend zuiver, het fruit lijkt wat overrijp; in de mond aardig, fris genoeg, beetje tannines, maar ook wel wat gloed; leuk maar niet het beste evenwicht; dag 2: chocolade en koffie, in neus en mond, fris maar niet zo heel zuiver; wel ok ©

 

Tessellae, Old Vines, Côtes du Roussillon, 2011 : 9,94 euro, Wineshare, 6 februari ’14. 40% syrah, 40% Grenache, 15% mourvèdre, 5% Grenache gris. 12 maanden beton. Ongefilterd. 7 februari ’14 : vooral veel fruit met vlaagjes kruiden ; leuk, fruitig, erg rond, voldoende fraicheur, maar niet veel diepgang en nogal kort; valt wat tegen, beetje onevenwichtig ©(©) dag 2: meer kruiden dan frut nu, in de mond nog iets beter, maar eigenlijk een beetje onverschillig latend; “bwof” wijn

 

Nicolas, Vieilles Vignes, Vin de Pays des Côtes Catalanes, 2011 : Leirovins, 28 augustus ’13, 10 euro. 100% grenache noir. Druiven uit les Aspres, hooggelegen, heet en droog. 17 januari ’14: pikkedonker !! zuiver en puur fruit, heerlijk, later ook cholocade (melk); stevige knaap maar ook melkchocola, rood fruit, nogal stevige tannines, en een nogal heftige alcoholprikkel, nogal warme afdronk ook, maar wel tamelijk lang; niet groots, wel lekker, interessant ook als monocépage; dag 2: kruidiger en de chocolade wordt zwart; mooie tannines, koeler gedronken nu en dat bevalt de alcohol ook beter, veel cassis nu, geen verkeerd glas wijn  ©(©)

Michel Lafarge

Volnay. Michel en Fréderic Lafarge, vader en zoon. Werken zij aan zij (vader Michel is nu de 70 voorbij). Michel werkt al op het domein sinds 1949, Frédéric vervoegde zijn vader in 1979. Perfectionisten. 10ha rood met 98% pinot noir en 2% gamay, 2ha wit met 50% aligoté en 50% chardonnay. 60.000 flessen per jaar. 14 verschillende cuvées. Volledig biodynamisch sinds 2000. De Clos des Chênes is zeer groot. Wijnen die tijd nodig hebben om te rijpen. Eén van de grote namen alhoewel het Revue de Vin de France wat kritiek heeft op de laatste jaargangen. www.domainelafarge.com

Château Lafaurie-Peyraguey

Bommes. Premier Cru Classé. 40ha, verdeeld in drie zones, één direct achter het kasteel en grenzend aan Sigalas-Rabaud, de twee andere grenzend aan Clos Haut-Peyraguey en Guiraud. 90% semillon, 8% sauvignon, 2% muscadelle (vroeger bijna 30% sauvignon). Kiezel op zandsteen. Tot 14 hl/ha. Geoogst in verschillende lezingen, uiteraard met de hand. 80.000 flessen per jaar. Fermentatie op eik, gevolgd door een opvoeding op barrique van 30 maanden (één derde nieuwe eik). Vanaf 1917 eigendom van het huis Cordier, maar onlangs overgekocht door de financiële groep Suez die stevig investeerde in de kelders. Tot 1983 geleid door Pierre Patachon die dan werd opgevolgd door Yannick Laporte wat vanaf 1986 te proeven valt door de grote sprong voorwaarts. Vandaag naast Yannick ook Georges Pauli als technisch consulent. Grote klassieke rijke Sauternes, ook in kleine jaren groot dankzij een rigoreuze selectie voor de eerste wijn. Eén van de wat evenwichtigere Sauternes, omdat men altijd op zoek gaat naar finesse en niet zo zeer naar suikers. Hij is heel elegant, genuanceerd en fijn, en heeft wat tijd nodig om al zijn kwaliteiten te tonen. De tweede wijn heet La Chapelle de Lafaurie, de droge witte heet Le Brut de Lafaurie.

Château Lafite Rothschild

Pauillac. 1er CC. 114 ha. Rand van het noordelijk plateau, tegen St Estèphe. Goed gedraineerde grindgrond op een basis van kalk, wat erg ongewoon is voor de Médoc, bijna overal elders is het een kleilaag. De wijnen van het domein zijn al sinds de 18de eeuw bekend, maar sinds de overname door Eric de Rothschild in 1974 zijn ze tot de legendes gaan behoren. In 1973 werd 90% van de oogst nog gebruikt voor de grote wijn, na 1997 nog gemiddeld een derde ! De man achter het domein is sinds 1995 Charles Chevallier, landbouwingenieur en oenoloog (hij werkte al op het domein sinds 1983, maar tussen 1985 en 1993 stond hij aan het hoofd van Ch. Rieussec). Hij leerde triëren bij Rieussec en past sindsdien dezelfde tactiek toe bij Lafite, zowel op de grote als de tweede wijn. 70% cabernet sauvignon, 25% merlot, 3% cabernet franc, 2% petit verdot. 240.000 flessen per jaar van de eerste wijn, 280.000 van de tweede. De stokken van het domein zijn gemiddeld 30 jaar oud, maar die van de grote wijn zijn gewoonlijk ouder dan 40. Fermentatie op inox, per perceel. De blend bevat vooral cabernet sauvignon, maar dit kan afhankelijk van het jaar varieren van 57 tot 90%. Gracieuzer en geraffineerder dan Mouton, heel elegant en fijn. Zeer duur. De beste jaren worden 40 jaar oud. De tweede wijn, Les Carruades de Lafite, komt van jonge stokken en van een plateau tussen Lafite en Mouton en is eveneens erg goed. Hij krijgt meestal iets meer merlot. De druiven die voor beide cuvées ongeschikt worden verklaard komen terecht in een generieke Pauillac. Tussen 1960 en 1974 middelmatig. Sinds 1995 top en één van de beste wijnen van de AOC. Eigen tonnellerie. Wordt beschouwd als één van de subtielste wijnen van de regio, zeer intellectueel, fluisterend ipv schreeuwend. http://www.lafite.com/

 

Alhoewel het domein al langer bestond als gemengd landbouwbedrijf begon de geschiedenis van Lafite-Rothschild in 1670 toen Jeanne de Gasq huwde met Jacques de Ségur, één van de grote drijvende krachten achter het ontstaan van de viticultuur als overheersende cultuur in Bordeaux. Zoon Alexandre huwde met de erfgename van Chateau Latour en voegde nog Calon-Ségur, Phélan-Ségur en Mouton toe aan zijn bezittingen. Samen met zijn zoon Nicolas-Alexandre werd er continu geïnvesteerd in Lafite en men begon in de regio meer en meer doorzicht te krijgen in de beste terroirs. De wijn werd erg populair in Engeland waar ondermeer Robert Walpole, de eerste minister, bekend stond als een liefhebber maar tegen 1750 werd hij ook aan het Franse hof geïntroduceerd. Kleindochter Marie-Thérèse huwde met Alexandre de Ségur-Calon, maar hun zoon verkwanselde het domein en het werd in 1784 verkocht. De eigenaar in 1794 eindigde zijn carrière op de guillotine. In 1797 kocht een groep Hollandse investeerders onder leiding van Jan de Witt het en in 1816 werd het verkocht aan de familie Vanlerberghe, met de Londense familie Samuel Scott als dekmantel om erfrechten te vermijden. In 1866 verkochten de erfgenamen het echter aan Baron James de Rothschild en de naam veranderde in Lafite Rothschild. Tegelijk werd een lange geschiedenis van rivaliteit tussen dit kasteel en Mouton-Rothschild, eigendom van een andere tak, opgestart. Tijdens wereldoorlog 2 was het kasteel bezet door Duitse troepen maar in 1945 keerde baron Elie de Rothschild terug op het domein om het terug op de juiste rails te zetten. Dat deed hij met succes, net als zijn opvolger Baron Eric de Rothschild sinds de jaren 70. Hij moderniseerde en renoveerde en maakte van Lafite Rothschild één van de reuzen van de Bordeaux.  

Château Lafleur

Mouillac, Pomerol. Tot 1984 geleid door de mediaschuwe zussen Thérèse en Marie Robin. Na het overlijden van Thérèse gaf Marie het domin in pacht aan haar neeft Jacques Guinaudeau en zijn vrouw Sylvie die een reeks dringende vernieuwingen invoerden. Toen Marie in 2001 overleed konden Sylvie en Jacques alle resterende percelen opkopen. Ondermeer vanwege het feit dat het meer dan de helft kleiner is dan Petrus niet zo bekend, maar zeker even goed. 4,5ha met 50% cabernet franc en 50% merlot. Zeer veel kiezel, wat dit stukje zo goed als uniek maakt en zeer geschikt om de cabernet franc tot rijpheid te brengen. Onder de kiezel ligt een diepe kleilaag die perfect is voor de merlot. 8000 stokken per ha, gemiddeld 30 jaar oude stokken. Geen kunstmest. 18 maanden vatrijping met maar 50% nieuwe eik. Jacques en Sylvie Guinaudeau. Les Pensées de Lafleur is de naam van de tweede wijn. Hij wordt gemaakt sinds 1987 in kleinere hoeveelheden om de grote wijn nog beter te maken. Zeer duur, zeer goed. Kan zeer lang bewaren.

Domaine des Comtes Lafon

Meursault. 5,8 ha in rood, 8ha in wit. Dominique Lafon. Nam sinds 1984 over van zijn vader René na studies in Beaune en vier jaar onder Becky Wassermann. Bio sinds 1995, biodynamisch sinds 1998. Zeer lage opbrengsten. Geen commerciële gisten. Gebruikt minder nieuwe eik dan zijn vader en ook de vatrijping werd een beetje korter, dit alles om het terroir meer te doen spreken. Alleen de Montrachet krijgt nog 100% nieuwe eik, de premiers crus tussen de 25 en 40% voor 16 maanden.  In 2010 konden hij en Jean-Marc Roulot het domein René Manuel kopen om het tussen hun twee te verdelen en sindsdien is Dominique de enige met wijngaarden in elk van de zes premiers crus van Meursault. Ook erg sterk in rood (Volnay) met ook hier alleen natuurlijke gisten. Korte schilweking maar tot 22 maanden vatrijping met tot een derde nieuwe eik. Heeft sinds 1999 ook wijngaarden in de Mâcon (7ha in Milly sinds 1999 en 7ha in Uchizy en Chardonnay sinds 2004) toen hij zijn groei gestopt zag in Meursault (door de hoge grondprijzen). Vriend van Oliver Merlin. Ook werkzaam als consulent in oregon, bij Evening Land. www.comtes-lafon.fr  <o:p></o:p></SPAN>In België verdeeld door Van Oevelen in Edegem.

Château Lafon-Rochet

Saint-Estèphe. 4ème Cru Classé. Familie Tesseron sinds WOII toen Guy Tesseron, uit de Cognac, het kocht. In 1975 voegde hij Pontet-Canet toe aan zijn bezittingen (zijn vrouw was een Cruse en familie van de vorige eigenaars die het na een schandaal moesten verkopen). Toen Guy overleed erfde zoon Michel Lafon-Rochet, na ondermeer bij Barton & Guestier ervaring te hebben opgedaan. 42ha. 55% Cabernet sauvignon, 40% merlot, 3% cabernet franc en 2% petit verdot. 240.000 flessen per jaar. Lafite-Rothschild en Cos d’Estournel zijn buren. Kiezel op kalk. Gemiddeld 30 jaar oude stokken, 9200 per ha. Lutte raisonnée. Met de hand geoogst, dubbele triage. Fermentatie op inox, 2 weken schilweking. 20 maanden vatrijping met 50% nieuwe eik. Nu bestuurd door Michel Tesseron, maar met de komst van zoon Basile is er sinds 2007 ook nieuw bloed. Vroeger in dezelfde handen als Pontet-Canet maar sinds de scheiding steeds beter geworden. Denis Dubourdieu is sinds kort consultant. Les Pélérins de Lafon-Rochet is de tweede wijn. Goed bewaarpotentieel maar kan al jong gedronken worden. In de jaren 70 middelmatig maar sinds 95 terug op niveau. Nieuwe kelders in 2000. Nogal duur maar opulent en harmonieus van stijl.  www.lafon-rochet.fr

Domaine Claude Lafond

Reuilly, Loire. In 1960 gesticht door André Lafond met 2,5ha. In 1977 door Claude overgenomen (toen 6ha). Nu 9ha sauvignon, 2,5ha pinot gris (voor een rosé) en 3,5ha pinot noir. De wijnen worden sinds 1993 gevinifieerd in le Chai de Reuilly, een coöperatieve kelder die in de tuin van Claude ligt en waar ook andere wijnbouwers van Reulliy vinifieren (vandaag 11, goed voor 80ha). Stéphane Vaillant is er de full-time oenoloog. Claude wordt algemeen beschouwd als de man achter de wederopstanding van de AOC Reuilly en hij is ook de man achter de domeinen Chateau Gaillard, Domaine des Seigneurs en Domaine du Menoux (zie de website). Dochter Nathalie heeft ondertussen de leiding overgenomen van het domein. www.claudelafond.com

Domaine Lafond Roc-Epine

Tavel. °1970 door Jean-Pierre Lafond, nu beheerd door Pascal Lafond. De naam Roc-Epine komt van een toen bekend racepaard. Sinds 1978 bottelt het domein zelf, vooral op aandringen van Pascal die toen het beheer min of meer overnam. 40ha in Tavel, maar ook in Lirac (10ha), Côtes du Rhône (24ha) en Chateauneuf-du-Pape (2,6ha sinds 2001). Lutte raisonnée. Frédéric Leenhardt is de oenoloog. Moderne, goed uitgeruste kelders uit 1995. www.roc-epine.com

Château Lafont-Menaut

Martillac, AOC Pessac-Léognan. 10ha naast Chateau Rochemorin. 7ha rood met 60% cabernet sauvignon en 40% merlot. 3ha wit met 70% sauvignon en 30% sémillon. Geleid door Philibert Perrin, zoon van Antony, en deel uitmakend van de stal van Ch. Carbonnieux. Momenteel loopt een groot heraanplantingsprogramma.

Domaine Lafran-Veyrolles

La Cadière d’Azur, op 6km van Bandol. Er worden hier al minstens sinds de 17de eeuw druiven gekweekt. In 1917 erft kleindonchter Clement Ventre het domein en ze huwt met de schilder Louis Ferec die zo verliefd wordt op het domein dat hij zijn carrière in Parijs laat vallen en wijnmaker-schilder wordt. Vandaag wordt het domein uitgebaat door hun dochter, Mme Ferec-Jouve. 9ha rood met 87% mourvèdre, 8% cinsault en 5% grenache. 1ha wit met 60% clairette en 40% ugni. 45000 flessen per jaar. Hellingen op de flanken van de Veyrolles. Klei en kalk. Moeilijke ondergrond voor de wijnbouwer.  Bekend voor hun zeer zorgvuldige werk in de wijngaard. Geen herbicides, alleen grondbewerking. Groene oogst. Er wordt met de hand geplukt. Geen ontsteling. Eén van de beste witte Bandol’s van de appellatie. Twee rode cuvées. Heel rustieke stijl, pas de laaste jaren iets soepeler in de tannines. www.lafran-veyrolles.com In Nederland verkocht door B.J. De Logie in Amsterdam.

Rosé, 2005: Tom’s CSP avond, 15 december ’12, Bandol, 12 euro. 70% mourvèdre, 20% cinsault, 10% grenache. Kleur van oud goud ; in de neus boenwas en uitgedroogde mandarijntjes ; zacht en zeer complex in de mond, erg lang ♥♥♥(♥)

 

Bodega Lagarde

Lujan de Cuyo, Mendoza, Argentinië. °1897 door José Angel Pereyra, een ex-artillerie-officier. In 1975 ging het domein over in handen van de Pescarmona familie, toen Don Luis Menotti Pescarmona het kocht. Vandaag is de derde generatie Pescarmona's actief. 218 ha groot domein. Heeft 40 mensen in dienst (2006). Breed gamma met de Altas Cumbres reeks (gemaakt met jongere druiven), Lagarde Classic (een reeks basis-monocépages), en Henry (kleine oplages). http://www.lagarde.com.ar/

Château Lagarette

Camblanes-et-Meynac, Premières Côtes de Bordeaux. 4ha. Sinds 1998 in handen van de familie Minvielle en nu geleid door Olympe en Yvon Minvielle. Merlot, cabernet, malbec. Sinds 2003 biodynamisch maar al enige tijd daarvoor bio. Vermijden het gebruik van sulfiet bijna volledig. In België verkrijgbaar bij Wijnfolie in Aalter.

Château Lagarosse

Tabanac, Premières Côtes de Bordeaux. Sinds 2000 eigendom van een groep Amerikaanse investeerders rond de succesvolle Amerikaanse zakenman Stephen Adams. Marjolaine de Coninck als wijnmaakster, Michel Rolland als consultant. De kelders en de installaties werden vernieuwd in 2005. 40ha, waarvan 33 aangeplant. 80% sémillon, 20% sauvignon. 80% merlot, 10% cabernet franc, 10% cabernet sauvignon. Klei en zandsteen, met kiezel op een paar lager gelegen percelen. Opbrengstbepeerking door groene oogst. Parcellaire vinificatie, met 10 à 12 maanden opvoeding op 1/3 nieuwe eik en 2/3 eerstejaarse.  De stokken zijn gemiddeld 30 jaar oud. Bezit naast dit kasteel ook Ch. Fonplégade, een St Emilion Grand Cru Classé, Ch. De Candale, Ch. De Bel-Air Lalande, Ch. L’Enclos en Ch. Roylland, en wtee domeinen in de VS, Roblar en White Cottage Ranch.  www.adamsfrenchvineyards.fr

Alois Lageder

Alto Adige. Opgericht in 1855 aan de rand van Bolzano door de familie Lageder. De overgrootvader van de huidige Alois Lageder kocht de betere wijngronden op in de omgeving en in 1934 kocht zijn vader het Loewengang domein in Magré. In 1996 verhuisde de firma naar Magré (Magrein) met nieuwe kantoren en hypermoderne kelders en installaties. Vandaag wordt de firma geleid door Alois Lageder (°1950), met zus Wendelgard voor administratie en PR en schoonbroer Luis von Dellemann als oenoloog. De belangrijkste domeinen zijn vandaag de Maso Römigberg (met hellingen uitkijkend over het Caldaromeer), het Lindenburgdomein in Bolzano, het Löwengang domein in Magré en een aantal kleinere percelen in Cortaccia, Termeno en Bolzano (hoogtes tussen de 200 en 800 m). Vooral grindbodems met hoog kalkgehalte. De eigen wijngaarden beslaan in totaal 31 ha, maar men koopt ook druiven bij zo’n 150 onafhankelijke wijnboeren (die telen volgens de specificaties van de firma en worden betaald volgens de kwaliteit die ze leveren), in totaal goed voor zo'n 200 ha. Sinds de jaren 80 (als één der eersten in de regio) afgestapt van het traditionele pergola-opbindsysteem, en nu gebruik makend van een latwerk met draden, wat het rendement beperkt. Milieuvriendelijk (lutte intégrée) en hier wordt elk jaar nog verder aan gewerkt. Vandaag bijna biodynamisch maar indien de omstandigheden het vragen passen ze zich aan. Beperkte rendementen (wintersnoei), zomersnoei van het loof en trosdunning. Er wordt alleen met zwaartekracht gewerkt in de 17m hoge hypermoderne vinificatietoren die vol milieuvriendelijke oplossingen zit. Bemesting uitsluitend met compost. Beplanting met grassen en bloemen om de wortels te dwingen dieper te zoeken. De befaamde Loewengang wijngaard is aangeplant met erg oude chardonnay maar ook met carmenère (lang verkeerdelijk aanzien als cabernet). De bodem is er kalkachtig met een dunne toplaag en krijgt relatief weinig zon, ideaal voor chardonnay dus. Naast de Löwengang is Lageder ook eigenaar van de Cason Hirschprunn waar hij twee witte en twee rode cuvées maakt, erg originele "field blends", waarbij verschillende druivenrassen in dezelfde wijngaard staan en samen gevinifieerd worden. www.aloislageder.eu  In België verdeeld door Licata in Diepenbeek.

Lago di Caldaro DOC

Trentino-Alto Adige. Rood, met schiava, pinot nero en lagrein. Lichtrode, jonge, frisse wijn, enorme productie, vooral voor Duitssprekende landen waar hij kalterersee wordt genoemd. De Superiore heeft een half procent meer alcohol, de Scelto een heel procent.

Château Lagorce Bernadas

Fougeyrolles, Moulis-Médoc. Martine en Jean Vallette. In de familie sinds 1986. 1ha 72ca. Cru Artisan sinds 1998. 60% cabernet sauvignon, 40% merlot. Gemiddeld 26 jaar oude stokken. Kiezel. Lutte raisonnée. Regelmatig en zeer correct. Château Hountic is de naam van de tweede wijn.

Lagorthi

Vooral Peloponnesos en bijna uitgestorven. Uit de vergetelheid gered. Zeer produktief maar kan ook een plat massaprodukt voortbrengen. Frisse nerveuze wijn, stalig en mineralig. Typische aroma's : rauwe kweepeer.

Herdade dos Lagos

Mértola, Alentejo. In de jaren 80 opgericht door een Duitse reder. Oenologen Antonio Saramargo en Dorina Lindemann. 1000ha groot domein met ondermeer 1000 schapen, 30ha olijfbomen en 21ha wijngaard. Allen rood met syrah, aragonez, touriga nacional en alicante bouschet. In 2003 vonden de eerste bottelingen plaats. Sterk gericht op de Duitse markt.  www.herdade-dos-lagos.com

Château Lagrange

Saint-Julien. 3ème Cru Classé. In de 19de eeuw had dit domein een grote reputatie maar in de 20e eeuw zakte het compleet weg. In 1983 werd het echter gekocht door de Japanse groep Suntory en het persoonlijke eigendom van diens voorzitter. Er werd onder de Japanners zwaar geïnvesteerd in het domein, zowel in de kelder als in de wijngaard en eigenlijk gaat men daar nog steeds mee door. Meer dan twintig jaar lang was Marcel Ducasse als directeur de man achter deze vernieuwing, maar onlangs ging hij op pensioen en vandaag is Bruno Eynard de directeur. Elegant en tegelijk stevig. Vanaf 1985 groots, na een hele reeks enorme investeringen in kelder en wijngaard (nieuwe kelders, heraanplant). Heel regelmatig. Dichtheid vergroot van 7500 naar 8500 stokken/ha. 111ha. 65% Cabernet sauvignon, 28% merlot, 7% petit verdot (waarvan marcel Ducasse een fan is). 4ha wit met 60% sauvignon, 30% sémillon en 10% muscadelle. 700.000 flessen per jaar. Fermentatie op inox. De hoofdwijn krijgt 20 maanden vatrijping met 60% nieuwe eik. Tweede wijn Fiefs de Lagrange, goede prijs/kwaliteit, met 12 maanden en 20% nieuwe eik en druiven van jongere en minder gunstig gelegen percelen. Ook een klein beetje witte (80% nieuwe eik). www.chateau-lagrange.com

Les Fiefs de Lagrange, 1994: Cadeau Anne, 2 juli 05. December 06. Weinig fruit, veel hout, harde wijn alhoewel de tannines wel al zacht waren; vreemd (©)

Les Fiefs de Lagrange, 1998: 12,87 euro, Cora, 15 december 04. December 06, Karin en erik: fruitig en op dronk ©

Les Fiefs de Lagrange, 2003: Super GB Degustatie, 14 september 05, 12,59 euro ipv 15. Lekker en fruitig, maar nogal simpel en eigenlijk wat te duur; ©

Château Lagrange, 2001: Super GB degustatie 14 september 05, 22,99 euro. Parker 90/100. GH06, **. Zeer mooie weelderige neus, frutiig, zacht, fris en goed geplaatste tannines; zeer goede fles met nog potentieel; heel sterk; ©©©

Château Lagrange, 2001: Super GB degustatie 14 september 05, 22,99 euro. Parker 90/100. GH06, **. Zeer mooie weelderige neus, frutiig, zacht, fris en goed geplaatste tannines; zeer goede fles met nog potentieel; heel sterk; ©©©

 

Lagrein

Deze oorspronkelijk Oostenrijkse druif komt alleen voor in Zuid-Tirol (Alto Adige) en Trentino, voormalige oostenrijkse provincies. Vroeger werd hier vooral een opvallende rosé mee gemaakt, de Lagrein Kretzer (Lagrein rosato). Sinds de jaren 90 wint de Lagrein Dunkel of Sciuro fel aan populariteit en nu is het de symbooldruif voor de regio. Opbrengstbeperking en betere terroirkeuze maken hem beter en beter, alhoewel hij erg afhankelijk is van de weersomstandigheden. Typische aroma's : pruimen, bramen, menthol, chocolade.

Château Lagrézette

Caillac. Domaine de Lagrezette. Alain-Dominique (°1942) en Marie-Thérèse Perrin, ex-eigenaar van Cartier, sinds 1980. Sinds 1998 geädviseerd door Michel Rolland en dus wijnen in diens stijl, maar zelf geeft Alain-Dominique ook Claude Bourguignon aan als even belangrijke consultant, een microbioloog die zijn gronden bestudeerde. 63 ha, 77% Auxerrois of malbec, 21% merlot, 2% Tannat. Wijngaarden op de tweede en derde terrassen van de Lot met kleihoudende zandsteen en silex. Groene oogst, ontbladering, met de hand geoogst en ontsteeld. 350.000 flessen. Lang gevinifieerd door de coöperatieve maar sinds de jaren 90 zelf, in erg moderne goed uitgeruste kelders met drie niveaus om de zwaartekracht zijn rol te laten spelen. Verleidelijke, diepe en goed gemaakte wijnen met veel concentratie en nieuwe eik. Zeer goede reputatie en erg belangrijk voor de reputatie van de AOC. De Cuvée Les Dames is de topper en een echte bewaarwijn, maar ook Chateau Lagrézette zelf heeft bewaarpotentieel. De tweede wijn, Moulin de Lagrezette is een jong te drinken, fruitgedreven aangename wijn. De Le Pigeonnier, een 100% malbec, is de garagewijn, afkomstig van een stukje wijngaard van 2,8ha (18 hl/ha). www.chateau-lagrezette.tm.fr Dezelfde eigenaar is ook actief als négociant onder de naam Les Caves de Grezette, eveneens met de assistentie van Michel Rolland, maar kondigde in 2007 aan hiermee te willen ophouden. Kocht onlangs nog een domein in de Cahors met 20ha wijngaard, Landiech.

Domaine Laguerre

Saint-Martine-de-Fenouillèdes, Roussillon. Eric Laguerre. Eerst samen met Gérard Gauby in Le Soula, maar onder diens invloed op het familiedomein, dat hij eind jaren 90 overnam, nu ook veel intenser bezig. 50ha. Rood met carignan, grenache, syrah en cabernet sauvignon, wit met macabeu, grenache blanc, rolle, marsanne en roussanne. Op 400m hoogte gelegen wijngaarden met uitzicht op de Mont Canigou. Veel goed drainerende graniet. Eerste jaargang in 2001, daarvoor bulkproductie. Geen filtering voor de rode. Sterke witte Le Ciste.

Château La Lagune

Ludon-Médoc. 3ème CC. Ten Zuiden van Margaux, vlakbij Bordeaux. 80ha. 60% cabernet sauvignon, 30% merlot, 10% petit verdot. 140.000 flessen van de eerste wijn, 120.000 van de tweede. Zand en kiezel, wat in de stijl van Graves. 6500 stokken per ha. Met de hand geoogst. Ontsteeld en driemaal gesorteerd. Fermentatie op inox. Lang bekend voor zijn 100% nieuwe eik, maar Caroline Frey veranderde dit in 55%. 18 maanden vatverblijf. Uitstekend, in de fluwelige stijl van een Margaux. Van 1855 tot 1958 in dezelfde familie, dan aangekocht door Georges Brunet, toen er nog slechts 4ha restte en de kwaliteit beneden alles was. Het kasteel was voorheen bekend als Grand la Lagune en kreeg dan zijn huidige naam. Hij herstelde de wijngaard in zijn afmetingen maar verkocht terug alles in 1961 aan Ayala, een groep uit de Champagne. Ondertussen werd er continu in geïnvesteerd. In 2000 kocht ook de immobiliëngroep Frey zich in. Jean-Jacques zette zijn dochter Caroline Frey aan het hoofd vanaf einde 2003 (een in Bordeaux afgestudeerde briljante oenologe, met Denis Dubourdieu als raadgever). 2004 was haar eerste oogst. Zware investeringen (15 miljoen euro) door de Frey’s, vooral in de wijngaard waar het het meest nodig was. Kende zijn hoogtes en laagtes, maar nu de druivelaars ouder worden terug in stijgende lijn. De tweede wijn is Moulin de La Lagune (vroeger Ludon Pomies Lagassac) die maar 12 maanden vatverblijf krijgt met 30% nieuwe eik en meer merlot. Sinds 2004 bestaat er ook een derde wijn, Mademoiselle L, met druiven uit het dorp Cussac.  http://www.chateau-lalagune.com/

Weingut Alexander Laible

Durbach. Jongste zoon van Andreas Laible, en in 2007 op zich zelf begonnen toen hij de hand kon leggen op een oude bakkerij en 7ha wijngaarden die hij in pacht kon nemen. Geen gronden in Durbach, wel hoger gelegen met kalkrijk zand en granietstroken. Jong, °1979, maar één van de meest getalenteerde wijnmmakers van Baden. Newcomer of the Year voor Gault-Millau. Eerste jaargang 2007. http://www.weingut-alexanderlaible.de/ In België verdeeld door Vinikus en Lazarus.

Grauburgunder, SL***, 2010: Vinikus, 14,5 euro, 3 oktober ’11. 13 november ’11: eerst hard en groen, en de wijn had wat lucht nodig,maar kreeg dan veel mooiere aroma’s, zeker na walsen; appel, citrus, wat meloen, en een vleug witte peper; na een uurtje heel duidelijk verse ananas in de neus en in de mond; nogal vet, sappig, wel bijna onmiddellijk frisse zuurtjes en net als in de neus komt het interessantere pas achteraan; erg fruitig maar dat stoort niet. Veel beter na een uurtje te hebben opengestaan. ♥♥(♥)

Riesling trocken, *, 2007: Opening Vinikus, 3 oktober 08, 10,3 euro. Een nogal gesloten, rechttoe-rechtaan riesling ♥

Riesling, ***, trocken, alte reben, 2007: Opening Vinikus, 3 oktober 08, 12,3 euro. Zeer fijn, rijp en fruitig, met wat mineraliteit; heel evenwichtig ook ♥♥

Riesling, ***, trocken, alte reben, 2008: Convento, 1 oktober ’09, 12,35 euro. Geen citrus, meet geel fruit, mooie mineraliteit; elegant en mooie en very riesling ©©

Riesling, ***, trocken, alte reben, 2011: Vinikus, 1 mei ’12, 13 euro. Zeer aromatisch en open, leuk; in de mond zeer smakelijk en lang ♥♥

Riesling, ***, trocken, alte reben, SG,  2011: Vinikus, 1 mei ’12, 17,45 euro. Strenger en geslotener dan de gewone alte reben; (kan mijn geschrift niet meer lezen)

Chardonnay ***, trocken, SL, 2007: Opening Vinikus, 3 oktober 08, 13,95 euro. Nogal verrassend, geen merkbare eiktoets, heel fris en kruidig, met een frisse afdronk; origineel en goed, erg onverwacht voor een Duitse chardonnay 13/20 ♥(♥)

Spätburgunder Alte Reben ***, 2007: Opening Vinikus, 3 oktober 08, 13,95 euro. Gesloten en vreemd, erg bitter

Cuvée Apalasso, trocken, 2007: Opening Vinikus, 3 oktober 08, 13,95 euro. Leuke neus maar een vreemde, bittere mond

 

Weingut Andreas Laible

Durbach, Baden. Al sinds 1672 in de familie, maar onder Andreas uitgegroeid tot één van de meest bekroonde wijndomeinen van Baden. 7ha, goed voor 40.000 flessen. Uiteengevallen graniet. 58% riesling (hier bekend als klingelberger), 15% spätburgunder, 6% traminer, 6% gewürztraminer, 6% scheurebe, 6% weissburgunder en grauburgunder, 3% chardonnay. VDP-lid. Zijn topwijngaard is die van de Durbacher Plauelrain, een zeer goed gelegen maar extreem moeilijk te bewerken steile helling waarvan de beste stukken alleen te voet bereikt kunnen worden en die alleen handwerk toelaten. Zeer gericht op de kwaliteit en de rijpingsgraad van wat uit de wijngaard komt (im Keller kann nur das erhalten werden, was im Weinberg geerntet wurde) . Past groene oogst toe, maar pas heel laat. Enorm actief en volop bezig met de volgende generatie: zowel Andreas als Alexander hebben hun diploma als viticulteur al behaald. Nogal eigenzinnig als persoon en dit straalt af op zijn wijnen, maar over het algemeen wel topkwaliteit. Werkt overwegend met inox om het pure karakter van de druif duidelijker naar voren te laten komen. www.weingut-laible.de In België verdeeld door Vinikus uit Merchtem.

Durbacher Plauelrain Riesling Spätlese Trocken, 2005: Wijnfestival Leuven, 4 november 07, 14,1 euro, QV Wijnen. Een zeer fruitige stijl, lekker fris; ok, proefde nog erg jong, wel nogal duur ♥

Durbacher Plauelrain Riesling Spätlese Trocken, 2007: Kortenberg, november ’09, QV. 15 euro. Licht aroma; elegant, met pompelmoes fruit en een mooie afdronk ©©

 

 

Domaine de la Laidière

Evenos, Bandol, Provence. Freddy Estienne sinds 1970. Historisch domein met wijngaarden op de typische restanques (terrassen). Opgericht in 1941 door Etienne en zoon Jules Estienne, die mee aan de wieg stonden van de geboorte van de appellation Bandol. Vroeger heel bekend voor zijn witte, in een fruitige, frisse stijl en niet in de vandaag populairdere krachtigere stijl. 19,5ha rood met 75% mourvèdre, 15% cinsault en 10% grenache. 4,5ha wit met 60% clairette en 40% ugni. Gemiddeld 110.000 flessen per jaar. Leem en zand. Met de hand geoogst. Volledig ontsteeld. Zwaartekracht in plaats van pompen. Wit en rosé op inox, de rode krijgt 18 maanden op grote foeders. http://laidiere.free.fr

Bandol, 2007: Tom’s CSP avond, 15 december ’12, 16 euro. 70% mourvèdre, 20% cinsault, 10% grenache. 20 à 25 dagen cuvaison, 18 maanden vatrijping. In de neus zwarte chocolade en vers leer, in de mond opnieuw die zwarte chocolade, donker fruit met stevige tannines, maar ook mooi zuiver en heel fris en lang; te jong maar zeer veelbelovend ♥♥♥ 

 

Benoit Lahaye

Bouzy. In 1930 opgericht door Lucien Waroquier. Vanaf 1971 onder de coöperatieve van Fynlieu. Benoit en Valérie namen het domein in 1993 over en bottelen sinds 1996 onder hun eigen naam, volledig los van de coöp. 4,5ha met 85% pinot noir en 15% chardonnay, gemiddeld tussen de 25 en 30 jaar oud, verspreid over 17 percelen in het zuiden van de Montagne de Reims. 3ha in Bouzy, de rest in Ambonnay (1ha) en Tauxières. In de wijngaard wordt een deel van de rangen geploegd, een ander deel krijgt enherbement. Lang lutte raisonnée, maar sinds 2007 volledig bio en sinds 2010 biodynamisch (Biodyvin). Al sinds 1994 geen herbicides en de druiven op de rand van wijngaarden die aanpalen aan percelen die wel bespoten worden gaan naar de négoce. Parcellaire vinificatie. Geen vreemde gisten, alleen sulfiet wanneer echt nodig. Rijping op fusten van 228l. Malo, maar nog paar sinds een paar jaar. De wijnen verblijven minimaal drie jaar op kelder voor ze als klaar worden beschouwd. Inox, email en eik. Negen verschillende cuvees. Lekkere rosé champagne van één bepaald perceel en een mooie rode stille Bouzy. 12% van de productie gaat in de vintage champagne.

Laherte Frères

Chavot-Courcourt. Thierry en Aurélien Laherte, vader en zoon. °1889. 10ha, met wijngaarden op de hellingen ten zuiden van Epernay, in de Côte des Blancs en in de Vallée de la Marne. In totaal 75 percelen verspreid over 10 crus. Grondbewerking. Heraanplant via selection massale, en zien zichzelf dan ook als schatbewaarder van de oude druivenrassen van de Champage. Gebruiken nog de oude houten persen. Vinificatie op barrique, per perceel, soms met het solera systeem. Geen of weinig dosage. Malol         actische gisting wanneer de champagne erachter vraagt. De cuvée les 7 is een champagne met alle 7 historische druivenrassen: chardonnay, pinot noir, pinot meunier, pinot blanc, pinot gris, petit meslier en arbanne.     www.champagne-laherte.com

Cantina Laimburg

Vadena/Pfatten, Alto Adige. Eigendom van het research-centrum voor landbouw van de provincie Bolzano. 50ha wijngaard. 200.000 flessen per jaar. Beheert de grootste en oudste wijnstok ter wereld: 350 m² loof en 600 jaar oud. De Cantina is heel actief bezig met allerlei soorten experimenten rond druivenrassen, terroirs etc etc maar maakt ook wijn die de gewone handel in gaat. In de vakpers wordt nogal eens opgemerkt dat alle wijnen weliswaar goed gemaakt zijn maar dat ze zeer technisch zijn en wat bezieling missen. Klaus Platter is de oenoloog. www.laimburg.bz.it

Lairèn

zie Airèn

Lake County

California. Wit en rood. De wijngaarden van deze wijnregio liggen rond het Clear Lake en hebben een warm klimaat, bij uitstek geschikt voor cabernet sauvignon en sauvignon blanc. Vooral de witte Lake sauvignon is verrassend goed met aroma’s van meloen en ananas. De bodem is vulkanisch. Zestal wijnmakerijen. De VA's Guenoc Valley en Benmore Valley hebben elk één wijnmakerij.

Lake Erie VA

New York. 95% aangeplant met de hybride Concord, vooral voor druivensap.

Château Lalande-Borie

Saint-Julien. Cru Bourgeois. 23ha in het westen van de AOC op één groot perceel. 65% cabernet sauvignon, 25% merlot, 10% cabernet franc. 8500 stokken per ha. Klei en kiezel. In 1970 door de Borie's van Chateau Ducru-Beaucaillou gekocht van het in financiële moeilijkheden verkerende Chateau Lagrange. De druiven werden nooit gebruikt voor de Ducru maar altijd apart gevinifieerd onder de nieuwe naam Lalande-Borie. Modern en goed geleid met veel aandacht voor de kwaliteit van de druiven. 20 à 30% nieuwe eik. Kan zich niet schaduwen aan het niveau van zijn grote broer maar heeft geen slechte reputatie.

Lalande-de-Pomerol AOC

1100ha. Deze AOC grenst aan de Pomerol en wordt aanzien als het kleine broertje ervan, zonder de perfectie van de Pomerols maar met toch nog zeer attractieve eigenschappen indien de wijngaarden op gronden met grind of grind met zand liggen. De meeste liggen echter op klassieke bordelese klei. Gelegen rond de dorpen Néac en Lalande-de-Pomerol. Meestal zijn het volle en zachte wijnen, zonder het minerale tintje en de concentratie van de echte Pomerols. Ze zijn drinkklaar in 3 à 4 jaar, maar sommigen zijn met wat meer zorg bewerkt en bewaren ook niet slecht (vijf à tien jaar). Ze zijn bijna altijd hun geld waard. Aroma's van pruimen, drop, rijpe vruchten, vanille, nootmuskaat, cacao, koffie soms zelfs wat menthol. Drinken op 16-17°C.

Jean Lallement et fils

Verzenay, Champagne. Jean-Luc en Alexandra Lallement. 3,6ha pinot noir, 0,9ha chardonnay, verdeeld over 20 perceeltjes. 20.000 flessen per jaar. Wijngaarden in vooral Verzenay en een beetje in Verzy en Ludes. Zeer voorzichtig qua dosage. Malolactische fermentatie. Een erg klein huis, maar een type voorbeeld van wat de vigneron artisan kan doen met goede druiven. Complexe, viriele wijnen die heel goed de eigenheid van de grand cru Verzenay weergeven. Heel expressief.

Lallier

Aÿ. Klein en discreet huis. 10ha in eigendom, aankoopovereenkomst met 30ha. François Tribaut, vroeger nog productieleider bij Lanson Pommery, en nu chef de cave van zijn eigen champagne-huis dat hij in 2004 kon kopen van René Lallier. 380.000 flessen. Bezit ook een négoce die meer gericht is op instapchampagnes, Les Rives de Marne. De vins de reserve worden gestockeerd in Aÿ, maar de productiefaciliteit voor het hele gamma zit in een nagelnieuw gebouw in de industriezone van Oger. Mooi gamma dat sterk bezig is met terroir en slechts beperkt doseert (malolactische fermentatie voor een deel van de productie). Gebruikt alleen pinot noir en chardonnay. www.champagne-lallier.fr

Château de Lamarque

Haut-Médoc AOC. 35ha. Marie-Hélène en Pierre-Gilles Gromand d’Evry, afstammelingen van de graaf van Fumel die dit domein in 1841 kocht. Ooit een versterkte post tegen de invallen van de vikings. Cru Bourgeois Supérieur. 41% merlot, 37% cabernet sauvignon, 18% cabernet franc, 4% petit verdot. Krijgt vaak goede kritieken. Grote inspanningen op vlak van biologische teelt.

Château Lamartine

Soturac, in het westen van de Cahors, op de rechterover van de Lot. 35ha, op het zuiden. 90% auxerrois, 7% merlot, 3% tannat. Alain Gayraud sinds 1981. Begon in 1986 met hout te experimenteren en lanceerde zijn cuvée Particulière in 1988. Drie cuvées waarvan de basiscuvée een leuke instapwijn is, jong te drinken (90% malbec, 10% merlot), terwijl la Particulière (50% van de produktie en een assemblage van verschillende terroirs, 90% malbec, 10% tannat) en l’Expression (15%, 5ha op het derde terras, 100% malbec) meer geduld vragen. Maken ook een beetje rosé. De Benjamin is de tweede wijn. Over het algemeen wat zachter en toegankelijker dan veel andere Cahors.   www.cahorslamartine.com

Béatrice & Pascal Lambert

Cravant-les-Coteaux. °1987. Domaine des Chesnaies. Zonder concessies en echte terroirwijnen. Vooral vuursteenhoudende kiezelafzettingen voor de cuvées Graves en Les Silices, klei-kalk voor de cuvée danae en 50 tot 70 jaar oude stokken op kiezel en klei-vuursteen voor de cuvée marie.

Les Chesnaies, Chinon Blanc, 2009 : Li Cwerneu, 14 maart ’14. In de neus iets als geschifte boter ; frisse, intense mond, heel mooi fruit, iets gestoofds ***

 

 

Lambert Bridge

Healdsburg, Dry Creek Valley, Sonoma County, California. °1969 door Gerald Lambert die begon met de aanplant van druivelaars. In 1975 werd de wijnkelder gebouwd (toen goed voor een productie van 5000 kisten) en in 1983 werd hij uitgebreid om een grotere productie aan te kunnen. In 1993 kocht de Chambers familie het wijngoed. 22 percelen verspreid over in meerderheid Dry Creek, maar ook in Alexander Valley, Russian River Valley, Sonoma Valley, Sonoma County en Placer County. Het domein maakt bijna uitsluitend blends ("blending for complexity") van de verschillende wijngaarden. Rijke en complexe wijnen. Oenologe Jill Davis (University of California, daarna werkzaam bij Beringer, Buena Vista en William Hill) is hoofd-wijnmaker, met Mitch Firestone-Gillis (Belverne, Fisher en Williams Selyem) als haar assistant. http://www.lambertbridge.com/

Domaine des Lambrays

Morey-Saint-Denis, Bourgogne. 10ha pinot noir, 0,65ha chardonnay. 45.000 flessen per jaar. Eigendom sinds 1996 van de Duitse familie Günter Freund, maar al sinds 1980 geleid door Thierry Brouin. In 1980 was het domein sterk verwaarloosd en toen de Duitse broeders Saier het kochtten gaven ze Thierry de opdracht om het te restaureren. De eerste zeven jaar werd er nog in Mercurey gevinifieerd. De triage werd ingevoerd in 1991. Geen insecticides sinds 1999, geen herbicides sinds 2004, voor de rest lutte raisonnée. In goede jaren wordt er niet ontsteeld. 18 maanden op 50% nieuwe eik. Hebben het monopolie op de grand cru Clos des Lambrays (8,6ha, gemiddeld 65 jaar oude stokken) waarvan de druiven in één keer geoogst worden. Schoolvoorbeeld van de klassieke elegante bourgogne die zijn terroir reflecteert en nooit ingegaan op de mode die naar meer volume en extractie vroeg. Hier wordt een uitermate strenge selectie toegepast: alle wat minder goed gelukte cuvées (het terroir van de clos is nogal onregelmatig) worden als Morey Premier Cru uitgebracht. Bij het ouder worden gaan de aroma's van de Clos meer naar kruiden, leer en gerookt vlees dan naar fruit. Maken echter ook een cuvée Les Loups met jonge druiven van de Clos en twee percelen van de gelijknamige premier cru. Ook twee percelen chardonnay in Puligny (zeer goed).

Lambrusco

Met deze druif wordt de typische rode mousserende wijn van de Emilia gemaakt waarvan de druiven afkomstig zijn uit de vlaktes rond Modena. Hij is licht bruisend, meestal zoet en gemakkelijk. De beste is de rode die naar kersen smaakt. Hij past goed bij de andere streekproducten als Parmezaanse kaas, salami en parma-ham. Meestal is <SPAN class=GramE>het</SPAN> massawijn, maar er zijn, vooral in de vier aparte DOC's, ook enkele goede fabrikanten. Hij moet altijd jong en fris gedronken worden. Lambrusco is trouwens één van de oudste druivenrassen ter wereld, genetisch nog dicht aanleunend bij de wilde voorouders van de vitis vinifera.

Lambrusco DOC

Emilia-Romagna. Gebruikte druiven: Lambrusco. Dit is de verzamelnaam voor de typische rode mousserende wijn van de Emilia waarvan de druiven afkomstig zijn uit de vlaktes rond Modena. Hij is licht bruisend, meestal zoet en gemakkelijk. De beste is de rode die naar kersen smaakt. Hij past goed bij de andere streekproducten als Parmezaanse kaas, salami en parma-ham. Meestal is het massawijn, maar er zijn, vooral in de vier aparte DOC’s, ook enkele goede fabrikanten. Hij moet altijd jong en fris gedronken worden.

Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC

Volste aroma van de vier cru's, bevat ook meer tannines. Meestal met fijne mousse en altijd fris. Zowel droog als zoet. Wijngaarden ten zuiden en oosten van Modena.

Lambrusco Reggiano DOC

De meest populaire en geëxporteerde van de vier cru's. Gemaakt met lambrusco salamino, lambrusco montericco, lambrusco marani en ancelotta druiven (max 15%). Kan rosé of rood zijn, met fijne mousse en zeer karakteristieke fruitige en vegetale aroma’s.

Lambrusco Salamino di Santa Croce DOC

Wijngaarden ten noorden van Modena. Onstuimig, karakteristiek en goed, kan droog of zoet zijn.

Lambrusco di Sorbara DOC:

Dit is de droogste van de vier, vaak met scherpe zuren. De betere exemplaren geuren naar bosviooltjes, maar veel Sorbara is goedkope rommel.

Lambrusco Mantovano DOC

Lombardia. Rood. Gebruikte druiven: lambrusco (vier varianten) en ancellotta, fortuna en uva d’oro. Deze DOC brengt de Lombardese Lambrusco-variant voort met wijngaarden langs de Po. Hij is frizzante, fris en sappig, en kan droog of zoet zijn. Fris drinken, op 10-12°C.

Lamezia DO

Calabria. Sinds 1978. Provincie Catanzaro, gemeente Lamezia en omringende. Witte met vooral greco, ook in monocepage van deze druif; rode met nerello en gaglioppo. De origineelste is de zachtrode en naar kersen geurende lamezia.

Lamiable

Tours-sur-Marne, Champagne. °1955. Jean-Pierre Lamiable sinds 1972, nu geholpen door dochter Oriane en Ophélie (in de kelder). Familiebedrijf. 4ha pinot noir, 2ha chardonnay. 55.000 flessen per jaar. Elegante champagnes, bestemd voor aan tafel (vooral bij gerookte gerechten), gemaakt met druiven die uitsluitend uit wijngaarden in Tours-sur-Marne komen. Erg sterke Les Meslaines, een pinot noir Vieilles Vignes (40jaar oude stokken) van één perceel. Zeer sympathieke prijzen. Klein beetje stille wijn van een perceel in Bouzy. www.champagnelamiable.com In België verdeeld door Basin en Marot in Brussel.

Lammershoek

Malmesbury, Zuid-Afrika. Boerderij uit 1715 met de eerste aanplant van druiven in 1750. Al in de jaren 70 werden er toen vreemde rassen aangeplant als grenache, carignan, tinta barroca en harslevelu. Vandaag staan er een 14tal verschillende rassen aangeplant. Paul en Anna Kretzel sinds 1995, eerst nog als aanleveranciers voor de coop in Perdeberg, maar vanaf 2000 met eigen installaties en eigen bottelingen. Vanaf dat moment werden Günter en Sieglinde Stephan mede-eigenaar. 95ha met onder meer meer dan 50 jaar oude chenin. Sinds 2010 bio. Alleen eigen gisten. Beperkt gebruik van sulfiet. Geen filtering. De LAM wijnen zijn iets makkelijkere en iets goedkopere wijnen van jongere stokken en met een beperkter (of geen) gebruik van eik. De Lammershoek wijnen komen van de oudere wijngaarden. Onder de naam Cellar Foot komen de experimentelere cuvées uit. Craig Hawkins is momenteel de wijnmaker. www.lammershoek.co.za In België verdeeld door Matthys Wijnimport in Brugge.

Chenin Blanc, Lammershoek, 2009: Matthys Wijnimport, 22 feb 12, 12,5 euro. 100% chenin, bio, van 18 verschillende percelen, tussen de 40 en de 49 jaar oud. Natuurlijke gisten. 12 maanden op oude vaten, dan nog 6 maanden op beton. 4 maart ’12: droge en nogal neutrale neus met een wat oxydatieve neus; in de mond ook erg neutraal, pas achteraan komt er iets van amandelen en gedroogd wit fruit en in de afdronk zelfs wat zuren 

 

LAM, Chenin – Viognier, 2011: Matthys Brugge, 4 maart ’13, 10,5 euro. 9 maart ’13: een wat onnatuurlijk aroma van banaan en gist; in de mond verrassend zuur, zelfs scherp, bijna ondrinkbaar met de zalm in mosterdsaus; niks voor mij

 

Weingut Lämmlin-Schindler

Schliengen-Mauchen, in het zuiden van het Markgräflerland. Gerd Schindler sinds 1995.  Bio. Loess-leem met veel stenen uit Jura-kalk. 14ha. 35% spätburgunder, 25% gutedel, 10% weissburgunder, 10% chardonnay en voor de rest riesling, grauburgunder, sauvignon, gewürztraminer en merlot. VDP lid. Maakt ook wijn met andermans druiven onder een herkenbaar etiket en ook deze  wijnboeren werken zonder onkruidverdelgers. Uitstekende Gutedel, maar ook mooie spätburgunders.  www.laemmlin-schindler.de

Château Lamothe

Sauternes. Ook bekend onder de naam Lamothe-Despujols. In 1961 aangekocht door Jean Despujols bij de opsplitsing van het domein. Sinds 1989 geleid door zoon Guy. Heeft een paar moeilijke jaren achter de rug, maar is nu terug ok. 7,5ha wit met 85% sémillon, 10% sauvignon en 5% muscadelle. Zand en kiezel op een ondergrond van klei en kiezel. Met de hand geoogst. 30 à 45 dagen fermentatie op barriques. 5 maanden sur lie met batonnage, daarna volgt nog een verblijf op eik. De naam van de tweede wijn is Les Tourelles de Lamothe. www.lamothe-despujols.com

Château Lamothe-Guignard

Sauternes. Ontstaan door een opdeling van Chateau Lamothe. De huidige naam wordt pas gebruikt sinds 1981 toen de Guignard familie het domein overnam. 17ha met 90% sémillon, 5% muscadelle en 5% sauvignon. Wijngaarden op twee plaatsen, eentje met klei en zandsteen, uitkijkend op de Ciron, en een tweede die uitkijkt op Sauternes zelf, met veel kiezel. 40 jaar oude stokken. Fermentatie op inox of barrique, afhankelijk van het jaar. 15 maanden opvoeding op eik, waarvan 25% nieuwe. 40.000 flessen per jaar. Philippe en Jacques Guignard. Eigen kelders sinds 1991. Lang een moderne, regelmatige maar niet erg complexe Sauternes, sinds 2000 terug wat vetter. Voor 1981 ondermaats. De 10ha wijngaard die het kerngebied uitmaken liggen op de croupe van Haut-Bommes, in het westen van Sauternes.

Château Lamothe Vincent

Montignac, Bordeaux. Vignobles Vincent. °1920. Eerste eigen wijn in 1969, eerste eigen flessen in 1988 door Bernard (°1946) en Josette. Familiebedrijf. Sinds 1990 is zoon Christophe bezig met een herstructurering van de wijngaard. In 1999 vervoegde ook Fabien het team na stages in Australië en Nieuw-Zeeland. Mikt op harmonie en herkenbaarheid. Oude wereld gemengd met Nieuwe wereld. 65 ha. Lutte raisonnée. 4000 stokken/ha. Mikt heel sterk op optimale rijpheid. Ontbladering en soms groene oogst. Moderne installaties. Koude fermentatie voor de witte. Onder de AOC Bordeaux en Bordeaux Supérieur.

Domaine Hubert et Olivier Lamy

St Aubin. °1973 onder de naam Hubert Lamy. Hubert (sinds 2003 op pensioen) en zoon Olivier die hem helpt sinds 1996. 4ha pinot noir, 12,5ha wit. 80% in Saint-Aubin. Het domein verkocht stelselmatig al zijn minder goed gelegen wijngaarden om er premier cru’s in St-Aubin en Chassagne mee te kopen. Eén van de beste domeinen van de AOC St-Aubin. 140000 stokken per ha en het domein experimenteert zelfs met een terreintje waar de aanplantingsdichtheid 30.000 is, de standaard in pré-phylloxera tijden. Grootvader Jean was één van de eerste om zelf te beginnen bottelen. Lage rendenemten en erg verzorgde wijngaard. Manuele oogsten. Installaties uit 1981 die in 2003 werden vernieuwd en uitgebreid. Hele goede betaalbare wijnen die helaas zo goed als onvindbaar zijn. www.domainehubertlamy.com

Bodegas LAN

Fuenmayor, Rioja, Spanje. °1972. Wijngaarden in Logroño, Álava en Navarra, vandaar de naam. 72ha met 40 tot 60jaar oude stokken. Kopen ook zeer veel aan van onafhankelijke wijnbouwers, maar volgens een strikt kwaliteitscharter. Zeer modern uitgerust. Hun eigen wijngaard heet Viña Lanciano en heeft klassieke maar aan de hedendaagse smaak aangepaste reserva’s. Produktie van 3,5 miljoen flessen. Eigendom van de groep Mercapital. www.bodegaslan.es

Champagne Lancelot-Pienne

Cramant. 8,3ha in de Côtes des Blancs en de vallée de la Marne. Gilles Lancelot, oenoloog, sinds 2005. Begin 20e eeuw opgericht door Jean-Baptiste Lancelot, toen chef vigneron bij Mumm. Lancelot-Pienne sinds 1967. 70.000 flessen per jaar. Paar mooie cuvées en een heel goede prijs-kwaliteit verhouding.  www.champagne-lancelot-pienne.fr

Château de Lancyre

Valflaunès, Languedoc. Families Durand et Valentin. Groot domein van 80 ha. Geregeld vermeld in de GH. Wijngaarden in Valflaunès en Sauteyrargues. Bottelen 230.000 flessen per jaar. 52ha in AOC, de rest in aanplant of VdP. 72ha rood, 4,5 ha wit. 15ha syrah, 15ha grenache, 20ha cinsault, 20ha carignan, 2,5 ha mourvèdre; 3ha roussillon, 1,5 ha Marsanne.De meeste wijnstokken zijn 20 à 30 jaar oud. Ondermeer een erg aardige rosé.

La Rouvière, Blanc, 2004: 15 oktober 05, 8,47 euro, Dulst degustatie. 90% roussillon, 10% marsanne. Witte bloesems en noten; stevige en typerende fles met grenache blanc ? (nee dus) 12/20; 4 november 06, wijnfestival, zelfde prijs: meer volume gekregen, rijper en smakelijker, aangenaam bittertje. (♥)

La Rouvière, Blanc, 2006: Dulst, degustatie 11 april 08, 8,6 euro. Een nogal kruidige neus; in de mond rustig, neutraal, droog en fris; geslaagd ♥

Pic Saint-Loup, Rosé, 2004: 20 juni 05, Claudine, ong 6 euro. 60% grenache, 40% syrah, 50 hl/ha. 21 juni 05: zalmroze; wat medicinale geur, maar ook wat licht rood fruit; mooie structuur, met al na een of twee tellen mooi fruit, mooier dan in de neus; aardige, licht kruidige afdronk. OK.

Château de Lancyre, Pic Saint-Loup, Rosé, 2011: Dulst, juni ’12. zalmroze; een wat timide geur van rode besjes; zachte goed gestructureerde rosé met voldeonde zuren en een bittertje, zowel geschikt voor de maaltijd als als apero; lekker en zomers ♥♥

Château de Lancyre, Pic Saint-Loup, Rosé, 2013 : Dulst,  juli ’14. Zalmroze ; snoepjesgeur ;  in de mond smakelijk, goed gestructureerd, nét genoeg zuurtjes (dus koud te drinken), met mooi fruit; alleraardigste zomerrosé **

 

 

Weinbau Landauer

Rust am See. 25ha, goed voor 100.000 flessen. Leem en kalk, maar ook verweerde leisteen, oergesteente, loess, kwartsiet en mosselkalk. 50% wit, 50% rood. Familielandgoed sinds 1650. Bruno Landauer (°1958), sinds 2004 ook zoon Stefan. Alleen handarbeid in de wijngaard. Geen herbicides, er wordt gras gezaaid tussen de ranken. Niet mijn favoriet. www.weingutlandauer.at In België verdeeld door VanoVino in Melle.

Muskat Ottonel, Ried Kräftn, Burgenland, 2003: 7,3 euro, 26 maart 06, Vano Vino. Aangenaam.

Neuburger, Burgenland, 2007: Megavino, oktober ’09, 7,1 euro, Vano Vino. Halbtrocken. Fris, eenvoudig en leuk. ©

Blaufrânkisch, Kräftl, Burgenland, 2007: Megavino, oktober ’09, 8,65 euro. Kelderaroma, oud en verschrompeld fruit; start eigenlijk goed, maar dan komt er iets storend opzetten

LAN 1, Burgenland, 2006: Megavino, oktober ’09, 16,3 euro. 60% blaufränkisch, 10% pinot noir, 30% Cabernet Sauvignon. 18 maanden barrique. In de neus iets balsamico-achtigs; gesloten en strak, ook hier balsamico; mooie afdronk wel; stevige, wat ontoegankelijke knaap ©©

Weissburgunder, Ruster Ausbruch, Burgenland, 1999: Glaasje aangeboden vano-vino maart 06 bij aankoop. Karamelbruin; fruitig aroma met gekonfijte sinaasaappelschil; lekker en fris, goed gebalanceerd. ©©

 

Vignobles Landeau

St-Vincent-de-Paul, Bordeaux. Onder deze groep vallen drie kastelen: Château Mirambeau-Papin, een Bordeaux Supérieur, Château Courrèges, een Premières Côtes de Bordeaux en Domaine Grange Brûlée, een Bordeaux en een Bordeaux Supérieur. Geleid en opgevolgd door Xavier Landeau. Goed gelegen en beplant met stokken op leeftijd, wat elegante wijnen oplevert met voldoende diepgang. Goede prijs/kwaliteitsverhouding. 22ha rood met 62% merlot, 32% cabernet sauvignon, 3% petit verdot en 2% malbec. www.vignobleslandeau.fr

Château Landereau

Sadirac. Bruno Baylet sinds 1988, een gepassioneerd wijnmaker. Vignobles Baylet. Ligt in de Entre-Deux-Mers regio. Malolactolaatgisting op 100% nieuwe eik. 75ha. Klei en silex in de ondergrond, maar ook heuveltoppen met kiezel (de zgn Croupes). De grootouders van Bruno Baylet waren wijnbouwers in Noord-Afrika. De Château de l'Hoste Blanc is de tweede wijn. De Cuvée Prestige, gemaakt met de beste 6ha, is een aanrader. Vaak ook een lekkere clairet.

Domaine Seppi Landmann

Soultzmatt. 8,5ha. 0,5ha rood met pinot noir. 8ha wit met 34% pinot blanc en auxerrois, 22% gewurztraminer, 21% sylvaner, 11% riesling, 9% pinot gris en 3% muscat. Wijngaarden op de Bollenberg en de Grand Cru Zinnkoepflé. Lutte raisonnée. Gebruikt al 20 jaar geen kunstmest. Groene oogst maar geen ontbladering. 65000 flessen per jaar. Een grote bek die graag provoceert maar die zeer ernstig en vastbesloten bezig is met zijn vak. Mikt op grote bewaarwijnen. Stopte in 1982, na zijn studies oenologie in Beaune, met het leveren van druiven aan de coöperatieve. Begreep snel dat zijn rendementen omlaag moesten en dat hij moest oogsten als de druiven erg rijp waren. Geen techno-wizard maar probeert zo weinig mogelijk te intervenieren. Er wordt met de hand geoogst, voor een groot deel in het weekend door klanten en vrienden. De druiven worden gefermenteerd in kleine inox vatjes zonder systematische toevoeging van vreemde gisten, voor de droge erg kort, een week, voor de zoete zeer lang. In mei of juni worden de wijnen gebotteld en hun verdere rijping gebeurt op fles. Al zijn wijnen zijn goed, zelfs de crémants die tot de beste van de Elzas behoren. Hij is een meester met de sylvaner druif en dat kunnen er hem maar weinig in de Elzas nadoen. Lage rendementen en een héél goed begrip van de perfecte rijpingsgraad zorgen hiervoor. Hij maakt er krachtige en complexe droge wijnen mee maar ook vette, zeer aromatische SGN of VT wijnen. Zijn riesling Grand Cru Zinnkoepflé wordt beschouwd als één van de grote witte wijnen van Frankrijk. Jong zijn ze al heel karaktervol en complex, oud krijgen ze uitermate mooie terroirtoetsen (bijenwas). Ook sterk in de goedkopere cuvées. De betere komen pas na een drietal jaar open. Zijn zin voor humor komt ook terug in de namen, zoals bij zijn sublieme maar door de INAO niet goegdekeurde Sylvaner Vendanges Tardives die hij Hors-la-Loi doopte. De wijnen worden grotendeels verkocht en primeur, rechtstreeks aan de eindafnemer, via zijn website. In 2011 op pensioen gegaan en voortaan uitgebaat door Maison Riefflé. www.seppi-landmann.fr

Landwein

Duitse kwaliteitsaanduiding. Iets beter dan Tafelwein maar niet te vergelijken met het Vin de Pays niveau in Frankrijk.

Langhe DOC

Piemonte. Gecreëerd opdat de Vino da tavola’s uit de streek ook DOC konden worden. Veel monocépagewijnen, maar ook Langhe Rosso en Langhe Bianco, zeer brede mengwijnen met erg losse regels zodat bijna iedereen ze kan maken. In de monocépagewijnen mag gewoonlijk eveneens 15% van een ander ras worden toegevoegd zonder het te vermelden.

Château Langoa Barton

Saint-Julien-Beychevelle. 3ème Cru Classé. In 1821 aangekocht door de uit Ierland afkomstige Barton familie en nog steeds in de familie. Dezelfde familie is ook eigenaar van Léoville Barton. Sinds 1986 geleid door Anthony Barton, nu ook geholpen door zijn dochter, en in exclusiviteit verkocht door zijn handelshuis, bijna volledig in Groot-Britannië. 25ha met 73% cabernet sauvignon, 22% merlot en 5% cabernet franc. 100.000 flessen per jaar voor de eerste, zelfde hoeveelheid voor de tweede. Twee weken schilweking en tot 20 maanden vatrijping. 50% nieuwe eik. Een traditionele genereuze St Julien met dominantie van cabernet, sterk in de stijl van zijn grote broer, maar vrouwelijker en vooral in grote jaren zeker zo goed. Heeft minimaal tien jaar kelder nodig. De tweede wijn heet Lady Langoa of La Réserve de Léoville. 

Languedoc

Zie Coteaux de Languedoc.

Champagne Lanson

Reims. Al sinds 1972 dezelfde keldermeester, Jean-Paul Gandon. Sinds 1976 wel al zes verschillende eigenaren. LVMH behield bij de laatste overname de 203 ha wijngaard en verkocht het merk dan verder, zodat Lanson nu nog één eigen ha bezat, terwijl het wel 4,5 miljoen flessen per jaar maakt. In 2006 werd de groep overgenomen door BCC, eigendom van Bruno Paillard, en beschikt het terug over 120ha wijngaarden (van de groep). Philippe Baijot werd de nieuwe PDG. www.lanson.com

Lanzara

Menfi, Sicilië. In 2000 opgestart door een uit Silicon Valley teruggekeerde Siciliaanse ondernemer, Professor Giovanni Lanzara, die het domein Baglio San Vicenze koopt en in de omgeving wijngaarden begint op te kopen. In 2005 trekt hij een pas afgestudeerde oenoloog aan, Alessandro Giarraputo. 35ha. Heel modern ingericht. www.lanzarawines.com

Lanzarote DO

Canarische eilanden. Gebruikte druiven: malvasía, listán blanca, moscatel diego, listán negra, negramoll, pedro ximénez, breval en burra blanca. 2200ha, verdeeld over een zone in het centrum en één in het noorden van het eiland. Wit, rosé, rood en zoet. DO sinds 1994. Bodem van zwarte vulkanische as met wijnstruiken in kuilen om bescherming te hebben tegen de sirocco. Zeer lekkere moscatel in dulce (vrij fruitig, goede balans, smaak van verse muskaatdruiven) of licoroso (fluweelzacht en erg zoet maar toch mooi in balans met zeer lange bedwelmende afdronk). Ook zeer goede malvasia, van seco tot dulce.

Domaine Jean-Claude Lapalu

Saint-Etienne-La-Varenne. 12ha, waarvan 7 in Beaujolais-Villages, 4 in Brouilly en 1 in de Côtes de Brouilly. Een deel van de opbrengst is nog steeds bestemd voor de coöp. Sinds 1995 bottelt hij ook zelf, in het begin traditioneel, maar elk jaar natuurlijker en vandaag zelfs zo goed als biodynamisch. Zelf vindt hij zijn flessen ok vanaf 2000. Beïnvloed door de geschriften van Jules Chauvet. Beperkte rendementen, zo goed als geen sulfiet, alleen natuurlijke gisten, geen chaptalisatie. Met de hand geoogst. Hij is een non-interventionist die vind dat de belangrijkste beslissingen worden genomen in de kelder, niet in de wijngaard. Heel aparte Beaujolais die meer richting Bourgogne gaat en er vaak niet van te onderscheiden is (en dat is zowel een zegen (lekker…) als een vloek (…maar niet wat je verwacht als je een Beaujolais koopt). De wijngaard in de Côte de Brouilly kon hij recent verwerven en heeft 60 tot 80 jaar oude stokken. In België verkrijgbaar bij Vinikus in Merchtem en Laurent Mélotte in Pécrot.

Aléatoire, Petillant Naturel: Laurent Mélotte, 20 maart ’10, 11,9 euro. Heel fruitige petnat met kleur; een perfecte tuinfeest schuimwijn eerst, maar dan valt op hoe lang hij is en hoe complex; heerlijk ©©©

Beaujolais-Villages Nouveau 2011: Laurent Mélotte, 8,9 euro, 18 November 2011. Bojo Novo met enige serieux, met fruit, zuren en zelfs wat tannins en een zekere kruidigheid; erg lekker ♥♥(♥) 24december ’11: heel leuke neus, heel sympathiek, iets van op vlees gestrooide kruiden uit de oven; in de mond krokant fris, heel luchtig en verteerbaar en lekker; 3 mei ’12: eerder gesloten neus; in de mond aards en fris, nogal streng eigenlijk, stevige tannines: ik zou nog één fles extra willen om volgend jaar te testen...♥(♥) dag 2: na eeen nachtje in de ijskast eigenlijk véél lekkerder; zeer leuke fruitige en zuivere neus; heerlijk in de mond, fris en fruitig en zelfs lang en interessant; puur drinkplezier ♥♥♥

La Tentation, Jean-Claude Lapalu, Beaujolais-Villages, 2005: Degustatie CSP 6 september 06, 10,2 euro, Vinikus. De wijnboer noemt deze wijn ook Cuvée Zero omdat hij op geen enkele manier de smaak probeert te sturen in de kelder: dat wil zeggen geen chaptalisatie, geen toegevoegde gisten en geen sulfiet. De wijnstokken zijn tot 100jaar oud en zéér dicht aangeplant (13.000 stokken/ha). Mooie, redelijk diepe kleur. Opmerkelijk aroma dat mij deed terugdenken aan de koeienstal van grootvader: mest, koezweet, stro. In de mond zeer fris, zelfs wat tintelend, met zuiver en lekker fruit. Op de een of de andere manier een echte boerderijwijn die goed moet combineren met verse op de boerderij gemaakte bloedworst of ander vlees dat ook zo'n boerderij-stempel draagt.

La Tentation, Jean-Claude Lapalu, Beaujolais-Villages, 2006: Cadeauke Natuurlijke Wijnen festival april 07, Vinikus. Opmerkelijk helder aroma met framboos, koetjesreep, grote mineraliteit, vooral na walsen, zeer intens en fris; in de mond fruitig en vinnig, met veel minerale elementen, een frisse afdronk; zachte en frisse tannines; nog erg jong maar eigenlijk ook erg lekker en nogal complex voor een gamay ♥(♥)

Vieilles Vignes, Beaujolais Villages, 2009: Laurent Mélotte, 20 maart ’10, 11,9 euro. Nog niet gebotteld (pas in juni); Fruit en complexiteit zij aan zij; uitbundige en lekkere beaujolais, heel extravert, heel zomers, mooie fraîcheur ©©(©)

Rang du Merle, Jean-Claude Lapalu, Beaujolais-Villages, 2003: Degustatie CSP 6 september 06, 20,9 euro, Vinikus. Opmerkelijke fles, gemaakt met de druiven die na de oogst aan de stokken bleven hangen voor de merels. Zeer complex en interessant aroma met nootmuskaat en tabak als duidelijkste. In de mond donker intens fruit van zwarte bessen, al van de eerste slok vol en complex, heel stevige wijn met zeer goed geïntegreerd hout. In de afdronk heel duidelijk vlierbessen ? ♥♥

Rang du Merle, Beaujolais-Villages, 2008: Laurent Mélotte, 20 maart ’10, 22,9 euro. Rijk en warm, intens en interessant ©© 18 November 2011: krokant fruit in de neus; in de mond veel fruit maar ook licht bruisend, had misschien moeten gekarafeerd worden ♥(♥)

Brouilly - Vieilles Vignes, 2006: Festival Natuurlijke Wijn, 23 april 07, 12,55 euro, Vinikus. 80 tot 90 jaar oude stokken. Een soepele, ronde, stevige Beaujolais met veel zwart fruit, zeer eerlijk en zuiver; goed gestructureerd ♥

Brouilly, Vieilles Vignes, 2008: Riesling avond. Kruidnagel en rood fruit; licht tinteltje, heel zuiver, mooie zuren, vers fruit ©©©

Brouilly, Vieilles Vignes, 2009: Laurent Mélotte, 20 maart ’10, 14,4 euro. Nog niet gebotteld. Fruitig en complex, met een toets van mineraliteit; veelbelovend ©©

Brouilly, Vieilles Vignes, 2010: Vinikus, 3 oktober 2011, 13,8 euro. Goed gestructureerd, mooi fruit ♥♥

Brouilly, Croix des Rameaux, 2008: Laurent Mélotte, 20 maart ’10, 18,5 euro. Klassiek, elegant, diep en lang ©©©

Brouilly, Le Croix des Rameaux, 2010: Vinikus, 3 oktober 2011, 18,5 euro. Complexe Beaujolais, lekker met een herfstige toets ♥♥♥

Brouilly, Cuvée des Foux, 2008: Laurent Mélotte, 20 maart ’10, 20,9 euro. Elegant en klassiek, zeer fijn, ragfijn eigenlijk; ©©(©)

Côte de Brouilly, 2006: Laurent Mélotte, 20 maart ’10, 15,7 euro. Een nogal ernstige beaujolais met veel diepgang, complexiteit en evenwicht, lekker fris ook; prachtige afdronk ©©©

Côte de Brouilly, Lapalu, 2010: Vinikus, 3 oktober ’11, 15,9 euro; goed gestructureerd, mooi met een frisse toets; ♥♥(♥)

100% Pur Jus, 2006: Festival Natuurlijke Wijn, 23 april 07, 10,25 euro, Vinikus. En ik dacht dat alleen Viret deze naam gebruikte…maar blijkbaar delen ze hem; 100% gamay hier. Zeer verfrissend, fruitig, mooi. ♥♥

 

Domaine Hubert Lapierre

La-Chapelle-de-Guinchay. °1970. 7,5ha gamay binnen de AOC's Chénas en Moulin-à-Vent. 45jaar oude stokken, maar de Vieilles Vignes wordt gemaakt met stokken die een respectabele leeftijd van bijna 90 jaar hebben bereikt. 40.000 flessen per jaar. Lutte raisonnée. Met de hand geoogst. Redelijk lange schilweking (10 à 12 dagen) met temperatuurcontrole en dus wel wat bewaarpotentieel. Heel gediscipilineerd werker. Zeer zuivere wijnen met veel fruit. www.domaine-lapierre.com

Domaine Marcel Lapierre

Villié-Morgon, Beaujolais. In 1973 nam Marcel het domein over van zijn vader Camille die in de jaren 50 was begonnen met het bottelen van zijn wijnen. 11ha, waarvan één op de Côte de Py. Vanaf 1981 besluit hij om zijn wijnen te maken zonder sulfiet en om in de wijngaard biodynamisch te gaan werken. Bio sinds 1981, sinds 2004 bezig met biodynamische experimenten op een paar percelen. Kopen ook druiven bij anderen, maar op stok (wat wil zeggen dat ze ze zelf plukken). Er wordt met de hand geplukt en getrieerd in de wijngaard en de kelder om alle onzuiverheden te verwijderen. Zoon Mathieu vervoegde vader in 2005. Kleine opbrengsten. Uitstekend terroir met graniet. Traditionele methode met maceration semi-carbonique en rijping gedurende 9 maanden op oude eiken vaten. Een derde van de produktie wordt gemaakt met noch filtering, noch sulfiet. Een derde krijgt sulfiet maar geen filtering, en het laatste derde krijgt de twee. Op die manier kan hun klant zelf kiezen wat hij prefereert, maar de niet gesulfiteerde moet ofwel snel worden gedronken ofwel bewaard in een kelder die koeler is dan 12°C. De cuvée Marcel Lapierre wordt alleen in topjaren gemaakt. Eén van de betere van de Morgon. In Nederland verkrijgbaar bij Wijnvriend in Haarlem en Vleck Wijnen in Amsterdam. In België bij Ferme de l'Arsouille in Temploux, Leirovins in Wetteren en La Boite des Pinards in Brussel. www.marcel-lapierre.com Marcel is helaas overleden op 11 oktober 2010. Hij laat een generatie nieuwe wijnmakers na. Vandaag zet Mathieu het werk verder, op een heel sterke manier.

Morgon, 2008: Le Vin Passion, 1 oktober ’10, 15 euro. 7 oktober ’10, CSP: vreemde neus, asperges à la flamande (asperge, ei, boter...), dan fijner en erg intrigerend; in de mond nogal strak eerst dan mooi openplooiend met veel fruit, heel elegant en complex ©©©(©), dag 2: erg negatief geêvolueerde neus; in de mond iets beter, maar al wat zurig alleen achteraan nog ok; valt nu erg tegen

Morgon, Sans Soufre, 2009: Leirovins, 14 december ’10, 13 euro (actieprijs). een kruidige, eerder warme neus; in de mond fruitig, zelfs een beetje zoet, maar met hele mooie frisse zuren en mooie evenwichtige tannines; heel krokant, mooi mondgevoel, erg lekker ©©© twee dagen later: iets drogere, geslotenere neus met stoffige oude kruiden; in de mond zeer lekker, heel kalm nu maar met geen spoor van oxydatie, erg lekker, opmerkelijk voor een wijn zonder sulfiet ! ©©©(©)

Morgon, 2009: Wereldrunddag 11 juni ’12. mooie wijn, alhoewel ik de sans souf iets beter vind, mooie fraîcheur ♥♥

Morgon, Sans Soufre, 2010: Leirovins, 16 december ’11, 14,6 euro. Eerst gewoon wat fruit, dan kwam er wat meer mineraliteit; mooie evenwichtige mond, fris, evenwichtig, lichte tannines; een nogal “ernstig” fruit; minder uitgesproken en fruitig dan de 2010, meer tannines; na een tijdje in het glas en walsen begon er mooier fruit en wat kruiden boven te komen; ook in de mond kwam er een mooi, wat gronderig smaakje naar boven en werd de afdronk héél smakelijk, het handelsmerk van een goede natuurlijke gamay; heerlijk; dag 2: wondermooie bojo neus, fruit en kruiden; in de mond zuiver en lekker, heel typisch bojo naturel, mooie tannines en zuren, dit heeft bewaarpotentieel ♥♥♥ 17 maart ’12: stevige reductie in de neus; in de mond onmiddellijk fruitig en fris, dan komt er even een soort mineraliteit opzetten, om te eindigen in een verrassend zoete finish; ♥♥ 15 april ’12: echt een prachtige bojo neus, kruidig en mineralig, geweldig leuk en intens, het stuift gewoon uit het glas; ook in de mond gewoonweg heerlijk en best een beetje gekoeld; zachte tannines, mooi fruit en een heerlijke complexiteit; gedronken na een hapje haaiebuikjes, gatjes en sprotjes en wonderbaarlijk lekkere combinatie; ♥♥♥

MMXI, Marcel Lapierre, 2011: 6 oktober ’12, La grenouillère. 100 jaar oude stokken. Iedereen dacht aan pinot noir, maar het bleek deze practige gamay te zijn; heel mooi en intens fruit in de neus, heel zuiver; in de mond heel intens, héél fruitig, bijna zoet, erg intens; prachtig naturlijk fruit en subliem bij de kikkerbillen ♥♥♥(♥)

 

Château Lapuyade

Cardesse, Jurançon. Régine en Jean-Joseph Aurisset. 8ha. Eigenlijk in bijberoep. °1996. Bio sinds 2000, biodynamisch sinds 2007. Werken met oude vaten uit Sauternes.

Jurançon Sec, 2010: Terrovin, 23 december ’11, 9,9 euro. 100% gros manseng. 12 maanden op oude vaten uit Sauternes. 3 feb. 12: eigenzinnige, aparte neus, droogbloemen, oud interieur; in de mond snel erg intens en heel fris eindigend, veel body, veel fruit maar dan wel gedroogd fruit, ook met wat toetsen boenwas en honing; na een uurtje wat bedachtzamer maar ook nog complexer; excellent; ♥♥

 

Château Larcis-Ducasse

<SPAN lang=FR style="mso-ansi-language: FR">Saint-Emilion. Grand Cru Classé. Jacques-Olivier Gratiot. 11 ha, 78% merlot, 22% Cabernet franc. De stokken zijn gemiddeld 35jaar oud en staan nu aangeplant aan 7500 stokken/ha. Geen herbicides, wel grondbewerking en bezaaing met granen. Fermentatie op cement. 20 maanden vatrijping met 60% nieuwe eik. 40.000 flessen. Zeer goed gelegen terrasvormige wijngaard op het zuiden, op de grens met St-Laurent-des-Combes, boven die van Pavie. Gem. Leeftijd 35 jaar. 18 maanden eik waarvan 40% niuewe. Sinds 2002 met Stéphane Derenoncourt en Nicolas Thienpont. En vanaf 2003 wat anders qua stijl en jong veel gemakkelijker. Daarvoor hadden ze echt tijd nodig. De oorsprong van het domein gaat minstens terug tot 1777 en in 1867 had het een goede reputatie. In 1893 kreeg Henri Raba het in handen en vandaag zijn het nog altijd afstammelingen die er eigenaar van zijn. Sinds 1945 Helène Gratiot Alphandéry, daarna zoon Jacques-Olivier. Had de reputatie een under-achiever te zijn (bij Parker) maar is volgens B&D pas na vijf jaar op snee en is een eerder elegante en frisse wijn dan een krachtpatser wat hem vaak in vergelijkende degustaties het onderspit doet delven. Ook in mindere jaren een goede performer. De laatste jaren schijnt de wijn echt van stijl te zijn veranderd, veel Amerikaanser en overweldigender. Niet iedereen is daar gelukkig mee.  www.larcis-ducasse.com

Château Larmande

St-Emilion. Grand Cru Classé. Claire Thomas-Chenard. 25 ha met 65% merlot, 30% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon. Heel verscheiden terroir in het noorden van de aoc, in het gehucht Larmande. Vroeger eigendom van de familie Méneret-Capdemourlin, sinds 1990 van de verzekeringen La Mondiale, die er stevig in geïnvesteerd hebben. Vooral jong erg lekker maar veroudert niet alijd even goed. Geconsulteerd door Michel Rolland. Elegant en verleidelijk. 22,5ha met 65% merlot, 30% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon. Geen herbicides. Met de hand geplukt. In 2003 werden de kelders vernieuwd. Opvoeding op 60% nieuwe eik. De Cadet de Larmande is de tweede wijn en wordt gemaakt van een apart 2,5ha groot perceel. Hij krijgt alleen eerste en twee jaarse eik. www.chateau-larmande.com 

Guy Larmandier

Vertus, Champagne. °1899. Het merk Guy Larmandier bestaat sinds 1977. Zeer typische blancs de blancs met erg goede prijs/kwaliteitsverhouding. 0,7ha pinot noir, 8,3 ha chardonnay. 90.000 flessen per jaar. Wijngaarden in Cramant en Chouilly, grand cru gemeentes en in Vertus. 90% chardonnay en wat pinot noir om meer structuur te geven. Mineraliteit en finesse gaan hier hand in hand. Momenteel olv Guy Larmandier en zoon François. Alleen eigen druiven. Met de hand geoogst. Vinificatie per perceel. Verouderen goed en zijn symapthiek geprijsd. www.champagne-larmandier-guy.fr

Larmandier-Bernier

Vertus, Champagne. Pierre en Sophie Larmandier. 2ha rood met 100% pinot noir en 13ha wit met 100% chardonnay, gemiddeld 33 jaar oude stokken. Wijngaarden in Vertus, Cramant en Chouilly. 120.000 flessen per jaar. Bio-dynamisch met ploegen van de rangen tussen de stokken en homeopathische behandeling van zijn druiven. Radicaal tegen genetisch gemanipuleerde stokken om ziektes te bestrijden en zal eerder op zoek gaan naar resistente oude planten. Er wordt met de hand geoogst. Alleen natuurlijke, eigen gisten. Zeer beperkte dosage. Zo goed als perfecte uitdrukking van de terroirs Cramant en Vertus. Heel intense champagnes, echte Côte de Blancs, die best nog een vijftal jaartjes kelder krijgen. Terre de Vertus is de hoofdcuvée. http://www.larmandier.com/

Domaine Laroche

Chablis. Michel Laroche sinds 1967 en hij breidde het domein enorm uit. Is zowel een groot domein als een belangrijk handelshuis met eigendommen in Chili (Punto Alto), Zuid-Afrika (L’Avenir) en de Languedoc (Mas La Chevalière). Is een belangrijk en overtuigd aanhanger van het gebruik van de screwcap, ook voor zijn Franse wijnen. Groot maar heel correct, met enkele erg mooie cuvées. De belangrijkste rijpen op barriques. 100ha chardonnay, maar de totale produktie hier is 3,2 miljoen flessen per jaar. Begin 2010 samengegaan met de groep JeanJean om AdVini te vormen, de derde grootste wijnproducent van Frankrijk.www.larochewines.com

Olivier Larochette

Laizé. Na 20 jaar te hebben gewerkt voor een groot domein is Olivier in 2008 voor zichzelf begonnen met een négoce, steunend op zijn grote kennis van de terroirs en de wijnmakers van de Mâcon.

Viré-Clessé, 2007: Cora Foetz, 14 oktober ’11, 11,99 euro. GH11, **:, CdC: une roba à la brillance or pâle , un premier nez de fougère eet de fleurs blanches qui s’ouvre sur la mangue et l’ananas, une bouche à la fois d’une grande fraîcheur et d’une rondeur caractéristique du chardonnay bien travaillé. 4 ou 5 ans. 31 oktober ’11: boter, hazelnoten, sterk geurende bloemen; in de mond mooi gestructureerd, een beetje vet eerst, mooie fraîcheur, voldoende volume; erg frisse levendige finish ♥♥

 

Domaine Laroppe

Bruley, Cotes de Toul. Michel en Marcel Laroppe en hun neef Vincent, nu al de 8e generatie. Een François Laroppe was al in de 18de eeuw keldermeester van het Chateau de Bruley. Grootste domein van de regio. 20ha. Wit, gris en rood. Ook actief als négoce. www.laroppe.com

Château Laroque

Saint-Christophe-des-Bardes, ten oosten van St-Emilion. Familie Beaumartin. Bruno Sainson is de directeur. In 1996 terug Grand Cru Classé geworden. 61ha met 88% merlot, 10% cabernet franc en 2% cabernet sauvignon. 330.000 flessen per jaar. 50% nieuwe eik. Momenteel iets minder sterk ?   www.chateau-laroque.com

Château Larose-Perganson

Haut-Médoc. 40ha. °1719 als Pontet-Perganson, en voor de eerste keer als aparte wijn vermeld in 1742. In 1815 wordt Henri Delaroze de eigenaar en in 1830 wordt het voor de eerste maal vermeld als Larose-Perganson. Zwaar in verval tot in 1963 wanneer Emile Peynaud het onder handen neemt. In 1986 aangekocht door AGF (nu Allianz). De vinificatie gebeurt sinds 2009 door een team onder leiding van Brice Amoureux, net als Larose Trintaudon, in de vernieuwde kelders  van Château Arnauld. 100% Franse eik, 12 tot 18 maanden, met 30 tot 50% nieuwe. 60% cabernet sauvignon, 40% merlot. Gemiddeld 35 jaar oude stokken. http://www.chateau-larose-perganon.fr/

Château Larose-Perganson, 1998: 27 Februari 2003, Delhaize, 14,49 euro. Cru Bourgeois. 33 ha. 57% cabernet sauvignon, 43% merlot. Drinken tussen 2005 en 2008. Parker 85-87, no text, only tasted. Op de grens met St Julien. 12 maanden op Franse eik waarvan 40% nieuw. Meer eik dan de Trintaudon.  Pas sinds 1996 apart gevinifieerd. Gem 26 jaar oude stokken. Mag open maar moet niet. 12 mei 07: zeer ernstig aroma met veel hout, gedroogde pruimen; in de mond ook die pruimen met hout; frisse finish maar wat vlak ♥

 

Château Larose-Trintaudon

Saint-Laurent-Médoc. Cru Bourgeois. °1838 door Henry Delaroze, rond een nederzetting met de naam Trintaudon, op een tot dan onbenutte verhoging in het landschap met veel kiezel. In 1870 laat de Comte Ernest de Lahens het kasteel bouwen. Van 1923 tot 1963 kent het een periode van grote verwaarlozing en verval. In 1963 heraangeplant door de gebroeders Forner (ook Camensac en Marques de Caceres) onder leiding van Emile Peynaud. Sinds 1986 eigendom van de verzekeringsgroep AGF, nu Allianz. Christain de Gournay heeft momenteel de leiding.175 ha. 65% Cabernet sauvignon, 30% merlot, 5% Cabernet franc. Lutte raisonnée. 45 à 55 hl/ha. 85% Franse eik, 10% Amerikaanse, 20 tot 25% nieuwe, 10 tot 12 maanden. Les Hauts de Trintaudon is de tweede wijn. Gemiddelde jaarproductie van 900.000 flessen en waarschijnlijk de meest verkochte cru bourgeois in de supermarkten. Geleid door Brice Amoureux. De kastelen Larose Perganson en Arnauld zitten in dezelfde groep en worden gevinifieerd door hetzelfde team. www.chateau-larose-trintaudon.fr

Château Larose-Trintaudon, 1999: Degustatie Erik & karine: veel rood fruit, maar wat weinig tannines, een beetje onuitgesproken (slechte glazen)

 

Château Larose-Trintaudon, 1998 : 21 Februari 2003, Colruyt, 10,54 euro. Cru Bourgeois. Midden van de regio. 119 ha. 60% cabernet sauvignon, 35% merlot, 5% cabernet franc. Drinken tussen 2005 en 2008. Parker 83, no text, only tasted. Erik: nogal stevig en ernstig, minder fruit dan de andere jaargangen, veel hout. 30 maart 07: moooie kleur, rijke tranen; wat rijp rood fruit gemengd met veel hout en leer, wat monolithisch; in de mond zeer zachte attaque, met daarna toch wel echt stevige tannines en een frisse finish; ok maar zeker geen hoogvlieger ♥

 

Château Larose-Trintaudon, 1997: Degustatie Erik: gemakkelijke wijn met kruiden & fruit, weinig tannines.

 

Château Larose-Trintaudon, 1996 : 22 Januari 2003, Carrefour, 16,3 euro.. 60% cabernet sauvignon, 35% merlot, 5% cabernet franc. Drinken tussen 2003 en 2006. Parker 86. Degustatie Erik: één van de stevigere van de reeks met mooie tannines en goed geplaatste zuren en een stevig karakter. ♥

 

Château Larose-Trintaudon, 1971: Degustatie Erik: het fruit is volledig verdwenen, leek me te oud, zeer bleke kleur: niet geproefd in geschikte glazen. 16 mei 07: opnieuw geproefd; gezakt tot schouderniveau; zeer verouderde kleur; in de neus sterk geëvolueerde, tertiaire toetsen, veel gedroogde kruiden, gedroogd fruit; geen tannines, frisse zuren die nog niet te veel domineren: drinkbaar, interessant, helemaal niet slecht, maar ook al lang over de top; gedronken bij een kip in dragonsaus waarbij hij eigenlijk zeer goed paste. 6 mei 2011: schouderniveau, heel bleke oude kleur; in de neus verrassend fruitig, met wilde braambessen en aarde, héél duidelijk; in de mond nog mooi gestructureerd, fris maar niet té, volledig versmolten tannines; lekker, redelijk lang zelfs en positief evoluerend in het glas; beste fles van de drie ♥♥

 

Château Laroze

St-Emilion. Grand Cru Classé. Guy Meslin sinds 1986, maar al sinds 1883 in handen van dezelfde familie. Vanaf 1998 goed (decanter). 27ha. 68% Merlot, 26% Cabernet Franc, 6% Cabernet Sauvignon. Aan de voet van de helling van st-Emilion, met klei en kalk op een zanderige ondergrond. 20 jaar oude stokken. Aanplanting 5900/ha, en stijgend. Geen herbicides, geen kunstmest. Tussen 1991 en 1998 biodynamisch, nu in lutte raisonnée. 40 hl/ha door ondermeer groene oogst. Tot 2003 werkten ze met natuurlijke gisten, vanaf dan terug met commerciële. 12 tot 14 maanden eik voor ongeveer 85% van de wijn, met 50% nieuwe. Soepele, regelmatige wijnen die enkele jaren kunnen liggen.  www.laroze.com

Château Larrivet Haut-Brion

Léognan. In 1987 aangekocht door de familie Gervoson (van de Andros confituur). 50 rood, 10 wit. 50% merlot, 45% cabernet sauvignon, 5% cabernet franc, gemiddeld 20 jaar oude stokken. Voor wit 60% semillon, 40% sémillon. Bijna volledig heraangeplant en ondanks de naam, niks te maken met de andere Haut-Brions vanwege de ligging (dichter bij kastelen als La Louvière en Haut-Nailly waarmee het kasteel wel enige verwantschap toont). Ooit gekend als Haut-Brion-Larrivet, maar een rechtszaak tijdens het interbellum dwong de toenmalige eigenaars de volgorde om te draaien. Met de hand geoogst. 18 maanden eik voor de rode, met sinds de overname ongeveer 70% nieuwe. Sinds de komst van Michel Rolland en het ouder worden van de druiven steeds beter. Sinds 2007 geleid door Bruno Lemoine, ex-directeur van Montrose, die onmiddellijk een diepgaande studie van het terroir doorvoerde en de kelders moderniseerde. In rood waren 2001 en 2002 al toppers, in wit is de aromatische precisie bereikt maar mist men nog wat vettigheid en expressie. Heel regelmatig en sinds de komst van lemoine in stijgende lijn. De naam van de tweede wijn is Les Demoiselles de Larrivet-Haut-Brion.

Domaine Larue

Saint-Aubin, Bourgogne. Eén van de betere Saint-Aubin's. Denis en Didier Larue, broers, en Bruno, de zoon van Denis. Goede prijs/kwaliteit. 16ha, waarvan 5 in Saint-Aubin, de rest in Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet en Blagny. Sinds een 8tal jaar bezig met rendementsbeperking en gestopt met herbicides. www.laure-vins.com

Château de Lascaux

Vacquières. Jean-Benoît Cavalier. Vakbondsman die ook actief meewerkt aan de ontwikkeling van de regio. Momenteel président van het syndicat des Coteaux du Languedoc. 36ha rood met 60% syrah, 35% grenache en 5% mourvèdre. 9ha wit met 40% roussanne, 35% roussanne en 25% rolle. 200.000 flessen. Erg goed domein. Modern gemaakte aromatische witte die erg goed het gematigde klimaat van het NO van de aoc uitdrukken. Goed gemaakte rode.

Les Nobles Pierres, Château de Lascaux, 2009 : Wineshare, ? euro, 5 juli ’13. 17 augustus ’13. Goudgeel. Mooie neus, redelijk complex, wit fruit, dennehars, erg interessant; in de mond rond en wat mollig maar goed gestructureerd niet overdreven; achterin wordt hij complex en fijn; zeer goed gemaakte witte die perfect op dronk is; ook hier popt die hars geregeld boven (doet zelfs een beetje aan retsina denken). Mooi zuurtje in de finish. Een uurtje of twee later nog veel beter, vooral in de mond waar hij heel mooi complex wordt ©©

 

Château de Lascaux , Blanc, 2001: 10 december 03, wijndegustatie wijnbar, Cavopro. 6,5 euro. Jean-Benoit Cavalier. Rolle, viognier, marsanne, roussanne. Strogeel met witte rand, aroma van kiwi en amandel, zacht en fluwelig in de mond, goed evenwicht. 15,5/20. 4 oktober 04, degustatie CSP. 14/20. Aroma met bittere kruiden, peper, gesausde tabak, agrumes, erg mooi afgerond. In de mond zacht en rond met duidelijke amandelen. Lekker.

 

Les Pierres d’Argent, Château de Lascaux, Coteaux du Languedoc, 2000 : CSP degustatie 9 maart 05, 11,65 euro, Cavopro. In de neus aardbeien in slagroom, twintig minuten later wat muskus; in de mond zeer zacht, beetje hout, een mooi 2e deel met bittertje, grenache blanc toets; mooie afdronk. © Wijnfestival Leuven, 5 november 05, 11,65 euro, Cavopro. Vond hem nu zo goed dat ik er zes flessen van kocht voor aan zee (als ze dat halen). 2 april 06: prachtig geëvolueerd aroma van vooral honing en rijpe perzikenchutney; mooie zachte maar tegelijk erg droge mond ♥♥♥ juli 06: nog steeds even sterk, héél lekkere wijn, rijk en erg aangenaam; 3 december 06: laatste fles: nog steeds een erg rijk, maar nu ook wat vermoeid aroma (natte, wat aangetaste kurk); in de mond vol en rijk, fris en aangenaam, complex en met heel veel interessante toetsen, een mengeling van tertiaire elementen en hout; sterk alcoholische toets, sterker dan vroeger; erg lekker; ♥♥(♥) 

 

Rosé, 2006 : Auchan Béziers, augustus 08, 5,35 euro. Zalmkleurig met een mooie roze schittering; mooi aroma van bloemen en fris klein rood fruit; mooie, vlotte mond, fris met voldoende volume; een zekere tinteling ook ♥

 

Les Nobles Pierres, 2001 : Wijnfestival, 4 november 06, 12,55 euro, Patrick Jublou. Stevig, fruitig, warm, veel body.

 

Les Nobles Pierres, Château de Lascaux, 2000 : Degustatie CSP, 9 maart 05, 11,65 euro. Aroma met een heel zachte kruidigheid en rood fruit (kers?) op de achtergrond (ik heb wc-papier met dit aroma); in de mond zacht, fluwelig en vrouwelijk ©

Château Lascombes

Margaux. 2ème Cru Classé. 118 ha, verdeeld over een 60tal percelen (te zeer versnipperd en met té uiteenlopende terroirs). Nam onlangs nog eens 34ha van Chateau Martinens in pacht. 50% merlot, 45% cabernet sauvignon, 5% petit verdot. 300.000 flessen per jaar voor de eerste wijn, 150.000 voor de tweede. Gerestaureerd vanaf 1952 door wijlen Alexis Lichine en dan in 1971 verkocht aan de Engelse brouwer Bass-Charrington. In de jaren 60,70 en 80 ondermaats. Volledig vernieuwd in 1986 en sinds eind jaren 80 merkelijk beter, maar kende midden jaren 90 terug een neergang door een verontreiniging in de kelder. In 2001 aangekocht door een groep amerikaanse investeerders, Colony Capital, die een serieuze remonte plande en die daar Alain Reynaud voor aantrokken. Deze ontsloeg de manager en verving hem door Dominique Befve (ex Lafite Rothschild (1990-2000) en l'Evangile (2000)). In 2002 werd ook Michel Rolland aangetrokken als oenoloog. 12ha zijn al heraangeplant en men mikt op een dichtheid van 10.000 stokken /ha om het rendement naar beneden te krijgen. Bezig modernisering van de wijnkelder om vinificatie per perceel mogelijk te maken. Werken met zwaartekracht. Fermentatie op eik en inox. 18 à 20 maanden eik, soms tot 100% nieuwe. Sinds 2000 terug interessant, maar in een heel opulente, rijke stijl, door sommigen geprezen als top, door sommigen verguisd als atypisch. Het is vandaag dan ook nog niet duidelijk of het kasteel nu zijn stem gevonden heeft, of nog aan het proberen is wat de beste stijl is. Zeker interessant om te volgen. In 2011 verkocht aan MACSF (Mutualité d’assurance du corps de santé français). Chevalier de Lascombes is de tweede wijn. www.chateau-lascombes.com

Jacques Lassaigne

Montgueux, vlakbij Troyes. 4,7ha. 94% chardonnay, 6% pinot noir. De Montgueux heuvel wordt beschreven als de Montrachet van de Champagne en is sterk kalkhoudend en bij uitstek geschikt voor chardonnay. De meeste druiven hier gaan naar de grote huizen en verdwijnen in blends, maar dit huis is gespecialiseerd in dit terroir, één van de beste van de champagne. In de jaren 60 gesticht door Jacques Lassaigne. Vandaag geleid door de zoon, Emmanuel. Bio. Enherbement en grondbewerking. Aleen natuurlijke gisten wanneer mogelijk. Geen of weinig sulfiet. Heel beperkte dosage. Geen filtering, weinig klaring. Eén van de mooiste websites die ik ken.    www.montgueux.fr In België verkrijgbaar bij Bistro de la Poste in Brussel en Wouter Wine Consult in Knokkke-Heist, in Nederland bij Vleck Wijnen in Amsterdam en Dumont in Breda. .

Les Vignes de Montgueux, Blanc de Blancs: Event AOC, 22 december ’11, 29 euro. 100% chardonnay. 2 jaar sur lattes, 2006 en 2007, 4gr/l dosage, 23,97 euro ex BTW. Een heel naturel aroma, beetje à la geuze; in de mond recht en strak, mooie zuren, ook hier met wat aardse tonen, heel brut, moet lekker zijn in de moderne terroirkeuken ♥♥(♥) dag 2: meer gerimpelde en heel rijpe oogstappeltjes; in de mond levendig, veel volume, gedroogd fruit, mooi zuurtje achterin; over heel de lijn een erg mooie mineraliteit; ♥♥(♥)

Brut Reserve: In de Wulf, 23 oktober ’11. aroma van grootmoederskast, of van de hele “beste kamer”. In de mond gedroogd fruit, amandelen in de finish, heel smakelijk ♥♥(♥)

2003, Brut Nature Blanc de Blancs: Bistro de la Poste, 30 september 2011, als dessert. In de neus oogstappeltjes. In de mond heel verfrissend, gist, rijp fruit, heel mooi bruisend, een erg eetlustopwekkende champagne (of maagkalmerende…); erg lekker ♥♥♥

 

Château Lassolle

Romestaing, Côtes du Marmandais. Stéphanie Roussel, een Normandische, sinds 2002. 12ha, grotendeels in rood, alhowel ze heel mooie stokoude semillon en sauvignon gris stokken heeft. Fijne kiezel, klei en kalk. Veel oude stokken uit 1947 en 1960. Cot, fer servadou, abouriou, syrah, cabernet franc, cabernet sauvignon en merlot. Eén van de weinige mensen die nog werken met de abouriou, een zo goed als verdwenen druivenras. Biodynamisch, geen herbicides, geen kunstmest, geen pesticides. Lage rendementen. Alleen natuurlijke gisten. Geen klaring, geen filtering. Enthousiaste wijnmaakster die leeft voor haar wijnen en er zeer enthousiast kan over vertellen. Maakt ondermeer een 100% cabernet franc van pré-phylloxera stokken, de Coup Franc, uitsluitend in geschikte jaren, en voor haar de wijn die het beste uitdrukt wat voor iemand ze is.

Le Blanc qui Tente, Vin de France, 2007?: 8,84 euro, Laurent Mélotte, 8 september ’11. 100% oude sémillon stokken op originele onderstam. 11 september ’11: geel met een bruin tikje; kruiden uit de biowinkel, heel snel ontwikkelde zich drop, in de mond erg lekker, hedonistisch eigenlijk, fruit maar dan een soort dat ik niet ken, een hele lekkere wat warme afdronk ♥♥(♥) 29 december ’12: kruiden, was en abrikoos; in de mond fris maar ook erg fruitig en rond, met een frisse en lange afdronk; erg lekkere wijn van een sympathieke dame ♥♥(♥)

Le Rosé qui Touche, Vin de France, 2009: 8,57 euro, Laurent Mélotte, 8 september ’11. Cabernet franc. 18 september ’11: grenadine rood; in de neus geen fruit maar de hele tuin (fruit plus takjes en bladeren), bijna vibrerend qua levendigheid; in de mond erg intens, heel energiek, erg apart, complex ook en erg lang; lekker maar erg karaktervol en voor de iefhebbers, geen apero roséke ♥♥

SSS, Vin de France, 2007:  11,52 euro, Laurent Mélotte, 8 september ’11. Sauvignon gris, sémillon, sauvignon blanc.  2 oktober 2011: troebel en goudgeel; zeer aparte neus, gedroogd fruit, vuursteen; klein prikkeltje in de mond, oud fruit, uitgedroogd in de kelder, heel levendige energieke wijn; zeer veel volume; achteraan in de mond zet plots echt exotisch fruit op, met ondermeer ananas; heel lange nadronk, wijn met impact, maar je moet ervoor zijn ! ♥♥

Petit Lassolle, 2008 : Laurent Mélotte, 8,86 euro, 15 december ’12. Cabernet sauvignon, fer servadou, malbec, merlot en syrah. Kruidige en zelfs wat warme wijn ♥♥(♥) stevige neus (na walsen), aards, paddestoelen ook (verse); in de mond stevige tannines, veel structuur maar straf spul (met lichte alcoholgloed) ♥♥ dag 2: gek genoeg nu in de neus fruitiger, en ook in de mond eigenlijk aangenamer, vind ik; die gloed is er nog wel, lekkere wijn, niet ambitieus maar lekker ♥♥

 

Coup Franc, 2010 : Laurent Mélotte, 15 december ’12, 17,35 euro. 100 jaar oude CF stokken. Superbe wijn, nu nog met een erg gesloten neus (pas gebotteld), maar la zeer complex in de mond; veelbelovnd en nu al heel bijzonder.Stéphanie vind deze wijn het meest uitdrukken wat voor iemand ze zelf is. 11 november ’14: héél donker; in de neus eerst heel aards, dan de geur van herfst, van een antiekwinkel, en zelfs een beetje van de zee; in de mond heel mooi, heel interessant en complex maar dan op een al versmolten manier, mooie frisse zuurtjes ook en heel mooi geplaatste tannines ***

 

 

Château de Lastours

Portel-des-Corbières, in het noord-oosten van de AOC Corbières. °1975. 600ha groot domein met restaurant, een parcours voor 4x4's en rallyrijders en een centrum voor mensen met ernstige leermoeilijkheden die er ondermeer in de wijngaard werken. 100ha, waarvan 95ha rood met 25% carignan, 25% grenache, 25% syrah, 15% mourvèdre en 10% cinsault. 5ha wit met 60% malvoisie, 30% grenache blanc en 10% muscat. 200.000 flessen per jaar. Keien, klei en kalk. Tot 1985 leverancier van een plaatselijke coöp, daarna begon het domein zelf te bottelen. Lutte raisonnée. 80% wordt met de hand geoogst. Klassieke methodes en géén macération carbonique. Nadruk op terroir en men probeert te vermijden dat eik deze verstopt. Was wat aan het wegzakken toen de verzekeringsmakelaars Filhet-Allard het in 2004 aankochten. Franck Allard, de nieuwe CEO plant een volledige heraanplant gespreid over de volgende tien jaar. Nieuwe installaties in aanbouw (gepland voor 2009). Drie cuvées, de Arnaud de Berre (basis), de Simone Descamps en de Réserve, de topper. www.chateaudelastours.com

Laszki Rizling

Niets te maken met echte Riesling.

Château Latour

<SPAN lang=FR style="mso-ansi-language: FR">Pauillac. 1er Cru Classé. Gelegen op goed gedraineerde grindhoudende heuvelglooiingen, goed beschermd tegen slecht weer. 80 ha waarvan 47 ha voor het perceel L’Enclos dat rond het kasteel ligt en dat de basis vormt voor de hoofdwijn. 88% Cabernet Sauvignon (en dus robuuster dan Lafite), 11% merlot, 1% petit verdot. Ondergrond van een laag kiezel op een laag klei op een ondergrond van zandsteen.Met de hand geplukt en getrieerd en ontsteeld, waarna elk perceel apart wordt gevinifieerd. Na selectie worden de blends verder gerijpt op 100% nieuwe eik voor de hoofdwijn, of 50/50 nieuwe en eerstejaarse voor Les Forts. 18 maanden vatrijping is de standaard. Geconcentreerde en stevige bewaarwijn die decennia meegaat. Beschouwd als een zeer zuivere uitdrukking van het potentieel van de cabernet sauvignon en van de Pauillac. Sinds 1993 eigendom van François Pinault. Tweede wijn Les Forts de Latour (23ha) is ook erg goed en eigenlijk een eerste wijn op zich. Hij wordt al sinds 1966 gemaakt met druiven van de jonge stokken en met die van een gelijknamig perceel. De druiven van recente (19de eeuw!) aanwinsten gaan ook naar Les Forts. De eigenlijke echte tweede wijn is de generieke Pauillac de Latour. Maken veel gebruik van technologie en investeren continu. Recent werden nieuwe installatises in gebruikt genomen die meer dan 15 miljoen euro gekost hebben. Frédéric Engerer (°1964) staat sinds 1999 aan het hoofd van een erg jong en dynamisch team. Zelf was hij al actief op het domein sinds 1994 toe hij als management consultant door Pinault werd uitgestuurd om het domein aan een onderzoek te onderwerpen. Frédéric Ardouin is de wijnmaker. Iets meer dan 50% gaat naar de grote wijn, de rest gaat naar de tweede. Kende eind jaren 80, begin jaren 90 een zwakkere periode, maar sinds dan heel regelmatig. Heel sterk in het per perceel op het juiste moment oogsten. Geobsedeerd door zuiverheid en precisie. Kocht in 2005 Ch. La Tourette (3ha met 80% cabernet sauvignon,20% merlot) over van de Larose-Trintaudon groep. Heeft ondertussen ook het domein René Engel in de Vosne-Romanée gekocht. Engerer maakt zelf ook wijn in de Roussillon, de Marius, een Cabernet Sauvignon met in 1997 aangeplante stokken die van Latour - loten komen. www.chateau-latour.com

De naam van Château Latour gaat terug tot een versterking uit de 14de eeuw die een heel klein rolletje in de 100jarige oorlog speelde. Toen de Engelsen uit Bordeaux werden verdreven werd hij met de grond gelijk gemaakt en de toren die vandaag op veel foto’s pronkt is de 200 jaar jongere duiventil. Viticultuur was toen nog van geen belang op het domein, maar tegen de 17de eeuw verrmelden de eerste bronnen hetmaken van wijn en tegen de 17de eeuw had Latour al een grote reputatie op de exportmarkten naar Engeland en Nederland, op gelijke hoogte als Margaux, Haut-Brion of Lafite. Dit ging niet onopgemerkt voorbij en Alexandre de Ségur, toen één van de grote eigenaars van de Bordeaux, slaagde er in om de eigenaresse, Marie-Thérèse de Clauzel te huwen en het kasteel zo aan zijn portfolio toe te voegen. Tegen het eind van de 18de eeuw was het verdeeld over drie erfgenamen wat eventjes de deur openzette voor négociants als Barton-Guestier, maar tegen midden 19de eeuw was het terug in handen van de Ségur’s en volgde de erkenning als premier cru classé. Het kasteel werd, met het geld van de wijnverkoop, opgetrokken tussen 1862 en 1864 en er volgde een reeks legendarische jaargangen, even onderbroken door de phylloxera- crisis. In 1962 verkocht een deel van de familie zijn aandelen aan handelaars als Pearson & Sons en Harveys of Bristol. Henri Martin (Ch. Gloria) en Jean-Paul Gardère werden aangesteld als managers en er werd een moderniseringsprogramma opgestart voor de kelders. Ondertussen werd ook uitgebreid en heraangeplant. In 1989 kwam het kasteel in handen van Allied Lyons, in 1993 in die van de biljonair François Pinault, de eigenaar van luxemerken als Gucci en YSL en het veilinghuis Christie’s. Hij wierf Frederic Engerer aan en startte opnieuw een uitgebreid moderniseringsprogramma.

Louis Latour

Beaune. Momenteel olv Louis-Fabrice Latour, maar al generaties lang in de familie (sinds 1768 !, toen gesticht in Aloxe, vooral als tonnenmakers, maar ook toen al met eigen wijngaarden). Grote uitbreiding in 1880. Sinds 1867 actief als négoce toen ze Lamarosse overnamen. Bouwen al heel lang aan hun patrimonium dat nu uniek is geworden, met bijvoorbeeld 10ha in Corton-Charlemagne en 17ha in Corton. Agriculture raisonnée. Denis Fetzmann is momenteel directeur. Er wordt met de hand geplukt en de groene oogst wordt toegepast. De rode worden volledig ontsteeld. RVF feb 06. In de Ardèche beheren ze nu ook nog een  goede 400ha wijngaard, op hun aanwijzen aangeplant door de lokale coöperatieve. Dit experiment werd herhaald in de Var met pinot noir. Beide experimenten leverden aardige landwijnen op. Het Domaine Louis Latour is het eigen 17ha grote domein in Aloxe-Corton. Pasteurizeren hun wijnen, een techniek die voor- maar ook nadelen heeft, maar die hun wijnen zeer geschikt maakt voor de export. www.louislatour.com  

Grand Ardèche, Chardonnay, 1999: 28 euro, restaurant Cappiello, Zeedijk Oostende. Prachtige boterige chardonnay, geweldig van smaak, het leek wel een betere bourgogne. 50ha. Door het Bourgondische huis Louis Latour. Drie gekocht via internet bij Delhaize, 9,4 euro, september 2002. 27 november 02, eentje bij Anne's verjaardag: nog steeds zeer goed, maar beter bij iets te eten. Februari 2003 bij vis uit comme chez soi boek: zeer mooie volle wijn, combineerde zeer goed. Apart maart 2003 voor Luc & Katrien als aperitief: zeer volle warme wijn met perfect geslaagd hout. 

Grand Ardèche, Chardonnay, 2000: 6 flessen, begin 2003. Als aperitief of begeleider bij kip uit Sevilla in het voorjaar. Septemb er: zeer elegant en mooi gestructureerd maar niet opgewassen tegen pesto. Proefsessie CSP: gemengde reacties, ik vond het een topper.

Grand Ardèche, Chardonnay, 2001: 19 maart 2004, 9,49 euro, 5+1, Delhaize wineworld. Maart 03: nog fris en strak, wat zacht hout en fris citrusfruit. Zekere bitterheid in de afdronk die wel mooi lang duurt. Oktober 04: perfect op dronk; elegant, fruitig, zacht hout, mooie structuur. 16/20. Januari 05: mmmm…. Rijp en stevig, helemaal op dronk, gaat niet meer beteren denk ik. Nog steeds heel goede strcutuur, helemaal versmolten hout en fruit. Maart 05: laatste twee met Michiel, één van de twee duidelijk beter, meer afgerond dan de andere die wat gewoontjes was.

Grand Ardèche, Chardonnay, 2006: 24 juli ’09, 10,5 euro, Auchan. Heel droog en gesloten.

Chablis, 2002: 11,29 euro, Delhaize Kessel-Lo, degustatie 21 maart 2004. Nogal vluchtige neus, nog erg gesloten. In de mond aangenaam en OK. Te jong maar wel beloftevol. 13,5/20. 11,4 euro.

Les Deux Moulins, Saint-Véran, 2005: Delhaize, februari 07. Mooi helder strogeel; fruitig en licht; fris en aangenaam fruitig; best wel leuk. Frisse afdronk; Moet goed gaan bij een geitenkaasje. Misschien iets langer laten liggen ? (♥)

Ardèche, Chardonnay, 2002: September 04, Vinifrance. 375 ml. De niet houtgerijpte versie. Geseke op hotel. Lichtgeel; aroma met agrumes maar nogal weggeborgen. In de mond fris en zuiver, maar niet erg opvallend; mooie afdronk wel (erg mooie ! secondenlang en lekker). Tweede feb 04: elegante mooie zachte chardonnay

Ardèche, Chardonnay, 2009: 18 september ’11: zachte fruitige neus; in de mond eveneens zacht en fruitig, een heel correct glas wijn, mooi ingehouden en elegant eerder dan grootsprakerig; goede p/k. ♥(♥)

 Bourgogne Blanc, 200 Ans, 2004: 8,39 euro, Delhaize, 8 maart 07. 8 maart 07: niet ok, plakkerig en fout gestructureerd.

Pinot Noir, Domaine de Valmoissine, Vin de Pays des Coteaux du Verdon, 2001: 19 januari 05, Vinifrance, 14,5 euro. 24 maart 05: Echte pinot noir neus met onvervalst putteke. Wel erg zacht en lekker in de mond, wienig afdronk. Te duur, wel OK. ©

Chameroy, Marsannay, 2004: 10 euro, Delhaize, 10 september 06. Fris aroma met veel vegetale toetsen, wat onrijp; ook in de mond terug die vegetaliteit met wat frisse zuren achteraan, vooraan meer het zoete; nog wat hoekig en onrijp, waarschijnlijk wat te vroeg open.

Chameroy, Marsannay, 2005: 10 euro, Delhaize, 4 oktober 07. Een erg gesloten en droog aroma; in de mond fris, maar zeer weinig fruit en eerder dun; in mijn ogen teleurstellend;

Chameroy, Marsannay, 2006: Cadeau Guy, Delhaize, juni 09. leuke kleur; rode bessen, framboze en iets anders; in de mond fris, licht prikkend zelfs, rood fruit; positief evoluerend: na een urrtje al een wat interessantere neus; fris en fruitig in de mond, in een lichte elegante stijl met een mooie eveneens elegante afdronk, net complex genoeg om interessant te zijn; eerste maal dat ik deze cuvée lekker vind ©(©)

Chameroy, Marsannay, 2007: 10,99 euro, Delhaize, 15 september ’09. strogeel; droog en gesloten; droog, fris maar nietszeggend

Savigny-les-Beaune,  1998: 37 euro, hotel La Frontière Luxemburg, april 03. Zeer licht van kleur met erg mooie tranen (10), een rijke geur met iets vettigs en dierlijks en tegelijk ook vrolijk (17), in de mond zeer aangenaam met erg mooie openbarstende secondaire smaken (26) en een stevige dominante afdronk (18), niet de beste wijn bij de eend (8), kon zeker nog wat ouderen (10). 89/100.

 

Château Latour-à-Pomerol

Pomerol. Eigendom van de Ets J.P. Moueix. Jean-Claude Berrouet als oenoloog. 8ha met 90% merlot, 10% cabernet franc. 46000 flessen gemiddeld per jaar. Wijngaarden in het hart van de appellation met evenwichtig verdeelde klei en kalk en kleine kiezeltjes. Twee percelen, één vlakbij de kerk van Pomerol, één op het plateau met wat lichtere gronden. Met de hand geoogst. Fermentatie op beton (temperatuurgecontroleerd). Opvoeding op 50% nieuwe eik gedurende 18 maanden. Geen filtering. Al een kwarteeuw lang zeer regelmatig en goed maar niet de absolute top. Smakelijke en goed gestructureerde wijnen met diepgang. Wanneer ze ouder worden krijgen ze vaak wat verwijzingen naar truffels in de neus.

Château La Tour Haut-Brion

Pessac. Klein domein van amper 5ha met 44% cabernet sauvignon, 34% merlot en 21% cabernet franc. Alleen rood. Overgenomen door Haut-Brion en sindsdien olv Jean-Bernard Delmas verder ontwikkeld. Fijn elegant en licht rokerig en sterk lijkend op Haut-Brion maar iets lichter. Jong vaak erg tanninerijk. Was lang de tweede wijn van Haut-Brion maar vandaag helemaal apart, wel gevinifieerd door hetzelfde team.

Château Latour-Laguens

Saint-Martin-du-Puy, Bordeaux. 30ha. Entre-Deux-Mers. In 2008 verkocht voor 1,7 miljoen euro aan een Chinese groep, Longhai, en de eerste Chinese overname van een Bordelese cru. Stéphane Toutoundji is sinds 2007 consulterend oenoloog. De Chinezen willen de komende jaren zowel de kelders als het kasteel renoveren en er hun visitekaartje van maken. Voorheen eigendom van Serge Laguens wiens vader het na WOII kocht, maar het grootste deel van de productie ging naar de négoce. www.latour-laguens.com De website is in het Chinees…

Château Latour-Martillac

Martillac, AOC Pessac-Léognan. De familie Kressmann, uit Duitsland afkomstige négociants, bezitten dit kasteel sinds 1929 alhoewel ze er al voor de eeuwwisseling vinifieerden. Veel respect voor de traditie zonder de technologie uit het oog te verliezen. Nu geleid door Tristan en Loïc Kressmann. 30 ha rood met 65% cabernet sauvignon, 32% merlot en 3% petit verdot. 10ha wit met 55% semillon, 44% sauvignon en 1% muscadelle. 290.000 flessen per jaar.De gemiddelde leeftijd van de rode is 40jaar, die van de witte 30. Met de hand geoogst en getrieerd. De witte worden geplukt in verschillende lezingen om steeds perfect materiaal te krijgen en fermenteren op één derde nieuwe eik. 18 à 20 maanden houtrijping met één derde nieuwe eik voor de rode. Erg mooie witte wijnen, stevig, complex en verleidelijk op basis van 60% semillon die na drie jaar op snee komen. Worden tussen de vijf en tien jaar oud. Nogal technische, zeker minder opvallende rode wijnen, maar steeds aangenaam om te drinken.  Krijgt naar verluid zeer moie tertiaire aroma’s. Interessante prijzen. Geconsulteerd door Michel Rolland en Denis Dubourdieu. De Lagrave Martillac is de naam van de tweede wijn en wordt gemaakt van de druiven van de jongste stokken. www.latour-martillac.com 

Chateau Latour-Martillac, Blanc Sec, 1997: 9,5/10. Wit. GB, 2001. Gedronken augustus 2002 aan zee bij sole à l'ostendaise door Anne. Prachtige goudgele kleur. Geweldig rijk aroma (grapefruit, boter, amandelen, kweepeer, vanille). Ongelooflijke smaak, fruitig, vettig en rond met een fantastische afdronk. 18,5/20.

Château Latour-Martillac, 1997: Carrefour Eupen, 21 april 04, 18,6 euro. Rood. 3 oktober 04: mooie helderrode kleur; héérlijk aroma met leder, tabak, een snuifje truffel, elegant en mysterieus, met een zekere kruidige volheid verscholen achter de hoofdaroma’s; kan je aan blijven draaien en snuffelen; reageerde ook zeer goed op de kookgeuren van de champignons en de steak; in de mond lekker, fruitig, met nog stevige tannines maar na enkele seconden diezelfde rijke tinten als in de neus; geen echt grote afdronk, wel goed; 17/10. Eén van de besten van dit jaar.

Chateau Latour-Martillac, Blanc sec, 1998: Wit.12,5 euro. Kelderrestje GB. 7 juni 05: intense donkergele kleur; een rijk maar ook ergens fijn aroma met heel wat hout; wat rijpe sinaas ?  ; in de mond erg mooie structuur, erg mooie afdronk in twee golven, eerste enkele tellen neutaal, dan volgt een secondenlange nagalm (8 ?), maar niet overdreven vettig of zwaar;

Château Latour-Martillac, 1998: Super GB degustatie 14 september 05, 17,99 euro ipv 22,26 euro. Rood. Over the top; oxydatie en fruitloos. 9/20

Château Latour-Martillac, Blanc Sec, 2002: GH05, **: 8 augustus ’10, aan zee. Gebrande boter, kruiden, geur van risotto; mooie complexiteit, mooie zuren, heel mooi op dronk, met een zeer frisse finish en afdronk ©©©(©)

 

 

Latricières-Chambertin Grand Cru AOC

Côtes de Nuits. Grand Cru van het dorp Gevrey-Chambertin. 7,35 ha. Heel arme grond, maar grote wijn. Krachtige en toch zachte wijn, met aroma’s van ontbijtkoek en hinten van gekonfijte sinaasappel.

Georges Laval

Cumières. Vincent Laval (°1969). 1,53 ha met 67% pinot meunier en 33% pinot noir, 1 ha met 100% chardonnay. Gemiddeld 30 jaar oude stokken. Op het zuiden gerichte wijngaarden. Vincent nam in 1997 het domein over, maar werkte al sinds 1991 aan de zijde van zijn vader (en tegelijkertijd voor Roederer). Al sinds 1971 bio, toen zijn vader ermee begon. Om zijn wijngaarden te beschermen tegen de bestrijdingsmiddelen die zijn buren gebruiken omzoomt hij ze met en paar meter begroeiing. Nieuwe perceeltjes (ruil) moeten vier jaar bekomen voor hun druiven gebruikt wordt in de cuvées van het huis. Nooit chaptalisatie. Fermentatie op cuve en barriques met lokale gisten. Zeer karaktervolle, mineralige champagnes, over het algemeen niet gedoseerd. www.georgeslaval.com

Château Laujac

Begadan, Médoc. 400ha groot domein dat ook Limousin runderen en springpaarden kweekt. Sinds 1852 eigendom van de familie Cruse. Zeer mooi gebouw uit 1810. Helemaal in het noorden van de aoc, vlakbij het estuarium van de de Gironde. 60% cabernet sauvignon, 30% merlot, 5% cabernet franc, 5% petit verdot. Fermentatie op inox, vatrijping 18 maanden. Ook Chateau Laffitte Laujac en Chateau La Tour Cordouan. De wijngaarden van Laujac zelf liggen op een heuveltop met kiezel, die van Laffitte laujac liggen lager, met voornamelijk klei en leem. http://www.chateaulaujac.com/

Château Lavillotte

Saint-Estèphe. Cru Bourgeois. Jacques Pédro sinds 1962, geholpen door zijn zoon Hervé en door zijn schoonzoon. Ouderwetse, maar sterke bewaarwijn met een goede prijs/kwaliteitsverhouding. 11ha met 67% cabernet sauvignon, 3% petit verdot en 30% merlot. Eind jaren 90 wat minder, maar de laatste jaren terug in vorm.  Ook Châteay Meynieu in de Haut-Médoc.en Domaine de la Ronceray, eveneens een St-Estèphe maar van een ander perceel.  www.domaines-pedro.com  .

Paulo Laureano Vinus

°1999 door de oenoloog Paulo loreano samen met zijn familie. Paulo is een geschoold oenoloog en populair consultant die na ervaring en opleding in Portugal, Australië en Spanje nog 10 jaar les gaf aan de universiteit van Evora en in 2003 daarmee stopte om zich volledig aan het domein te wijden (als consultant bleef hij wel actief). 10ha in Evora (Vinea Maria) en 110ha in Vidigueira (Vinea Julieta en Vinea Teresa). Voor wit Antão Vaz, Arinto, Verdelho en Roupeiro, voor wit Aragones, Trincadeira, Alicante Bouschet, Alfrocheira, Tinta Grossa en Touriga Nacional. Flamboyante figuur met veel vrienden in de regio. Ook wijnmaker bij Mouchão. www.paulolaureano.com  In België verdeeld door PJ Vermeiren in Brussel.

Vinho Espumante Bruto 2006: BL Lounge, Evora, januari ’13, 28 euro. Blend van Esgana Cão (sercial) en arinto, de arinto is de druif van Bucelas in de Alentejo, de Sercial die van Madeira. 50 maanden rijping. Diepgele kleur; in de neus het aroma van vers geschaafde plank, toast en wat later komt er fruit door, in de mond eigenlijk hetzelfde; strak en droog in de mond, en hier proef je de frisheid, bijna schraalheid van de sercial; curieuze fles, maar best wel lekker, en nogal onconventioneel; wijn voor gevorderden ♥♥ 

Branco, 2011: Quarta-feira, 24 januari ’13: Fernao Pires, Antao Vaz, Arinto. Eerder kruidig dan fruitig; ook in de mond droog, kruidig en peperig ♥♥

Branco Reserve, 2011: BL Lounge, 18 euro, Evora, januari ’13. 100% Antao Vaz. Fermentatie op eik. Een stevige eiktoets op een bed van exotisch fruit, erg lekker; ook in de aanzett stevige maar erg zuivere eik, heel mooie, erg lange afdronk, klein bittertje en zuiver exotisch fruit; erg goed gemaakt in ieder geval en ik vind dit erg lekker ♥♥’(♥)

Premium Escolha, Tinto, 2009: Restaurant Tipica Quarta-Feira, januari ’13, stevig zware confituurneus; stevig en een beetje zwaar op de hand maarmooie zuren, vooral bessen; wel erg goed bij het varken ♥♥ 

 

Domaine Laureau

Angers, Loire. 3,5ha rood, 6,5 ha wit. In 1999 van zijn oom overgenomen door landbouwingenieur Damien Laureau, maar oompje blijft nog wel assisteren. Het domein kweekt naast druiven ook fruit en fruitbomen. De familie bezit al enkele generaties de Clos Frémur aan de poorten van Angers. Gespecialiseerd in droge witte Anjou en Savennières. De druivelaars in de Savennières zijn nog erg jong maar dit is een erg veelbelovend domein dat in het oog moet worden gehouden. www.domainelaureau.com

Les Genets, Savennières, 2011: Winetwunch 6, 14 oktober ’14. Wat lactisch in de neus ; heel mooie mond wel, mooie zuren, heel mooi puntje, zeer mooi fruit; erg lekker ***

 

Dominique Laurent

Nuits-Saint-Georges. Opgeleid als banketbakker. Négociant-élévatuer die de wijnen die hij koopt op eik verder opvoedt. Sterke en meestal nogal dure rode wijnen, vaak in zeer kleine oplagen. Zijn erg stevige en geconcentreerde wijnen kennen zowel bewonderaars als felle tegenstanders. Gebruikt 200% nieuwe eik (waarbij de wijn twee keer wordt overgepompt). Geen klaring, geen filtering en zo weinig mogelijk sulfiet. Zijn grote kracht is het opsnorren van mini-perceeltjes met oude stokken die altijd goed verzorgd zijn geweest, maar te klein om apart te commercialiseren. Zelfs zijn instapcuvées mogen wat rijpen en worden dan vaak heel mooi. Wijnkunstenaar die gelooft in interventie en die hele mooie dingen maakt. Heeft zelf ook 5ha wijngaard. Zijn jaarproductie ligt rond de 250.000 flessen.

Laurent-Perrier

Tours-sur-Marne. °1812 door Alphonse Pierlot en in 1887 voor de eerste maal Veuve Laurent-Perrier genoemd. In 1939 nam Marie-Louise de Nonancourt het bedrijf over en het was van 1949 tot zijn overlijden in 2010 in handen van Bernard de Nonancourt die het groot maakte. Dochters Alexandra en Stéphanie volgden hem op. Nog steeds een familiaal bedrijf. 150ha eigen wijngaard, maar maakt elk jaar 7,5 miljoen flessen met de druiven van bijna 1200ha wijngaard van anderen. Alain Terrier als keldermeester en keldergenie die sinds 1975 grotendeels verantwoordelijk was voor de grote vooruitgang van het merk de laatste decennia. In 2006 opgevolgd door zijn assistant, Michel Fauconnet. Erg regelmatig. Kwaliteit. Beroemd voor zijn Grand Siècle luxe-cuvée. Vroeger zeer vernieuwend en het eerste merk dat een rosé brut en een ultra brut maakte. Wel bekritiseerd voor het lager wordend niveau van de basis brut. www.laurent-perrier.fr  In België verdeeld door Laurent-Perrier Belgium.

Domaine des Lauriers

Vouvray. Laurent Kraft, voorzitter van de technische commisie van de AOC Vouvray, sinds 1992 toen hij 20 werd. 19ha, versnipperd over 50 perceeltjes, maar in 92 begonnen met 3,5 ha. 50% van de oogst gaat naar de coöp. Van de eigen productie gaat 40% naar schuimwijnen. Wijngaarden op zgn “perruches” ondergrond, bijna volledig op het plateau van de Bonne dame. Lutte raisonnée. De Cuvée des Sens wordt gemaakt met de druiven van een 1ha groot perceel onderaan het kerkhof van Bourg, met stokken die bijna 100 jaar oud zijn. De rendementen zijn hier zeer laag, er wordt met de hand geoogst en de wijn wordt opgevoed op barriques. Eerder conventioneel domein. Niet geproefd en geen persoonlijke opinie. www.laurent-kraft.com  

Lauzet

Oud Frans druivenras, gebruikt in Jurançon blends. Aan het verdwijnen.

Domaine de Lauzières

Mouriës, Baux-de-Provence. Jean-daniel Schlaepfer, °1945, en Gérard Pillon, °1937, allebei Zwitsers. 30ha rood met 46% grenache, 28% petit verdot, 12% syrah, 8% mourvèdre, 3% cinsault, 2% carignan en 1% counoise. 2ha wit met 80% grenache en 20% clairette. Veel kalk. De syrah en mourvèdre stokken werden aangeplant in 1993, de oude grenache stokken werden behouden. Opmerkelijk is de aanplnat van petit verdot, aangeplant op aanraden van professor Alain Carbonneau, prof wijnbouw in Bordeaux en in Montpellier. Opgebonden in Lyra, wat uitzonderlijk is voor de streek. Al vanaf de start bio. Naast de twee cuvées onder  de aoc Baux-de-provence ook twee erg opvallende Vin de tables: Astérie (wit) en Sine Nomine (rood, 80% petit verdot en 20% grenache). De twee hebben in Zwitserland een ouder wijngoed waar ze al in 1983 mee startten, Domaine les Balisiers. Op dit domein waren ze pioniers in het gebruik van eivormige, betonnen cuves waar ze al in 2004 mee begonnen als één van de eersten in Frankrijk. www.lauzieres.com

Bodegas Lavaque

Cafayete en San Rafael, Argentinië. °1870 toen José Lavaque de eerste druiven aanplantte. Zoon Félix begint in 1889 zijn eigen wijn te maken en wordt snel één van de belangrijkste van Argentinië. Gilberto Lavaque, de jongste zoon, bouwt in 1930 een wijnkelder in San Rafael, Mendoza. Vandaag is de eigenaar Rodolfo Félix Lavaque, maar opvolger Francisco staat al klaar (met een oenologie diploma behaald aan Davis). Groot landbouwconglomeraat. Twee domeinen, elk met eigen kelders: Bodega Félix Lavaque in Cafayate (360ha) , Bodega Lavaque in San Rafael (415ha). Namen in 2000 El Recreo over en maken nu van hun popualaire Quara reeks elk jaar zo'n 3 miljoen flessen. De Finca de Altura werkt met striktere regels en oudere stokken. www.lavaque.com

Lavaux

Zwitserland. Vaud. 825 ha. Oevers meer van Léman (Genève). Zes herkomstbenamingen (Montreux-Vevey, Chardonne, Saint-Saphorin, Epesses, Villette, Luttry) en twee grand cru’s (Dézaley en Calamin). Volle stevige jong te drinken chasselas met veel terroirsmaak. Past goed bij gegrilde vis, quenelles en wit vlees. De Grand Cru’s bewaren wat langer (vijf jaar). Citroenmelisse en munt (Montreux-Vevey), peer en cassis (Chardonne), ananas, truffel en witte peper (Epesses), grapefruit en rozen (Lutry), toast, thee, honing (Dézaley). Ook goede rode, vooral van Saint-saphorin en Villette. Gletsjergruis op een erg gevarieerde ondergrond met klei, kiezel en marne.

Château Laville Bertrou

Minervois-La-Livinière. In 1997 aangekocht door Gérard Bertrand van L’Hospitalet en dus één van zijn domeinen. 58ha. Vooral syrah, maar ook grenache noir en mourvèdre. Zie onder L’Hospitalet.

Château Laville Haut-Brion

Pessac. Eén van de satellieten van Haut-Brion en dus ook eigendom van de groep Clarence Dillon. Alleen wit maar één van de beste witte van de Bordeaux. Bestaat sinds 1921, maar al sinds 1931 verbonden aan Haut-Brion. 3,57ha, met 81% sémillon, 15% sauvignon en 3% muscadelle. In sommige jaren bevat de wijn tot 88% semillon. Klei en zand met een kiezellaag die iets dunner is dan bij Haut-Brion en minder geschikt is voor rood. Gemiddeld 50 jaar oude stokken, 10.000 per ha. Met de hand geoogst en getrieerd. Fermentatie op nieuwe eik, gevolgd door een verblijf tussen de 13 en 18 maanden. Zeer aparte vette smaak en een ongelooflijk verouderingspotentieel dankzij dit hoge percentage sémillon. Beperkte productie en dus tamelijk zeldzaam. Er worden maar tussen de 500 en de 1000 kisten per jaar van gemaakt. Jong erg streng en mineraal en de goede jaren zijn pas na 15jaar top, de beste zijn schitterend na 30. Zeer regelmatig. Vanaf 2009 wordt de naam veranderd La Mission Haut-Brion Blanc en wordt de naam niet meer gebruikt. Bestuurd door de Duchesse de Mouchy, een kleindochter van Clarence Dillon. www.haut-brion.com De naam van de tweede wijn wordt La Clarté de Haut-Brion en vervangt een vroegere Les Plantiers.

Laville Haut-Brion, 1997: Degustatie Tom, augustus ’14. Blind geproefd. Goudgeel. Wat een schitterende neus, prachtig fruit, vleugles van potloodslijpsel, wind en buitenlucht; in de mond rokerig, complex, fruit, hazelnoten, ongelooflijk prachtige wijn, bij het beste wat ik ooit dronk en een ***** wijn. Ontroerend. 

 

Lavilledieu VDQS

Sud-Ouest. 150 ha. Rood en rosé. Gebruikte druiven: négrette (30%), cabernet franc, gamay, syrah en tannat. Op de terrassen van de Tarn en de Garonne ligt deze kleine appellation met alleen rode en rosé wijn. Ze strekt zich uit over 12 dorpen tussen Montauban en Castelsarrazin. De ondergrond bestaat uit een fijne laag kiezel en keien op een ondergrond met grote rolkeien. De produktie is nog erg beperkt, alhoewel de VDQS al bestaat sinds 1954.

 

Lavradores de Feitoria

Vila Real, Douro, Portugal. °1999. Cooperatieve van een vijftiental boeren die elk goed gelegen wijngaarden hebben maar te klein zijn om zelf wijn te maken. Een deel van hun druiven wordt verkocht om er porto mee te maken, maar ze hebben zich verenigd om een reeks droge wijnen te maken. Origineel idee dat erop gebaseerd is dat iedereen die druiven levert die in een bepaalde blend terecht komen een gelijk deel van de winst krijgt, onafhankelijk van het volume dat hij aanleverde, maar dus wel afhankelijk van hoe die wijn presteert op de markt. Dirk Niepoort is één van de aandeelhouders en alhoewel hij zelf geen druiven aanlevert is hij bekend voor zijn grote talent in de selectie. Eigen Vinhos da Quinta. Geleid door Olga Martin en Paulo Ruão (ex-oenoloog van Ramos Pinto). Raum Pereira in de kleder. Nu bijna 1000 ha. Interessante prijzen. Drie kwaliteiten: Douro als basis, Três Bagos als middengroep en Single Quinta als beste. De Grande Escolha wijn is een blend van de beste wijnen uit de drie subzones van de Douro. Zeer mooie Tres Bagos in 2003. 60% gaat naar de export. www.lavradoresdefeitoria.pt In België verdeeld door Wijnhuis Jeuris, In Nederland door RocaWijnen.

Vinho Tinto, 2005: 8 euro, Tasttoe, 3 april 08. Mei 08, CSP: sulfiet of mineralen, in ieder geval een velug putteke, dat wel omsloeg in iets vlezigers en animalers dat ook op zijn beurt terug verdween, slechts wat tabak bleef over; rood fruit, ook hier iets animaals en vlezig, besjes met ietwat scherpe zuren, een prikkeltje maar wle ronde tannines. P/k OK ♥

 

Tres Bagos, 2005: Wijnhuis Jeuris, 29 april 08, 12,29 euro. Tinta roriz, tinta barroca, touriga nacional, touriga franca. Vlezig, deed wat denken aan rauw gehakt, maar ook morescokersen, peper en iets zuivers, bijna zeelucht; heel mooi rijp fruit, mooi volume, erg zuiver, duidelijke tannines, een erg goede structuur. ♥♥♥ Dag 2: een iets geslotener maar nog steeds erg mooi en rijp aroma; heel zacht en zuiver, iets nerveuzer misschien, nog steeds erg lekker; mooie afdronk met specerijen en amandelen ! Dag 3: nog steeds een mooi zuiver aroma; stevige tannines, zuiver fruit, er ontwikkelt zich een storend bittertje; geen afdronk meer

 

Meruge, 2005: Wine World Taster of the Year, 2008, 26,18 euro, 24 februari 08, Wijnhuis Jeuris. 70% tinta roriz, 10% touriga nacional, 20% andere. Half ontsteeld. 12 maanden nieuwe en gebruikte eik. Prachtige, fruitige neus met frambozen en slagroom; in de mond even goed, power en concentratie en tegelijk fruit en elegantie; zeer compleet, eerder Bourgondisch qua stijl en elegantie maar veel fruitiger; zeer veel potentieel ook, denk ik  ♥♥♥♥ mei 08, CSP: een voor mij erg mooie bourgondische neus met specerijen, getoaste eik en zoete pijptabak; ook in de mond erg toasted, geroosterde koffiebonen, fruitig en ook elegant; evolueert van zoet naar fruit naar melkchocola en land dan heel zachtjes; was sterk onder de indruk, echt mijn wijn, maar niet elk lid was hiervan overtuigd ♥♥♥♥

 

Laudun Chusclan Vignerons

Gebouwen in Laudun en in Chusclan. °2008 uit het samengaan van de Caves des Vignerons de Laudun (°1925) de Vignerons de Chusclan (1933). 3000ha. 200 leden verdeeld over 25 gemeentes. Sinds 2010 is 85% van de wijngaard in lutte raisonnée, een 100tal ha worden bio beheerd. Modern geleid en kwaliteitsgericht. Zeer uiteenlopende terroirs. 120.000 hl per jaar, waarvan 80.000 binnen een aoc. 40tal medewerkers waarvan 6 oenologen. Eigenaar van het zeer pittoresk gelegen Château de Gicon met heel oude wijnstokken. www.laudunchusclanvignerons.com

Blanc, Côtes du Rhônes Villages, 2013 : CdR degustatie februari 2015. Grenache, clairette, roussanne, viognier. Terrassen met keien op zand en alluvium. 1 maand dur lie, 6 maanden inox. Wekelijkse batonnage. Mooie neus, zelfs wat complex ; ook in de mond mooi vol, redelijk rond, mooie structuur, goeie prijs/kwaliteit ; leuk en lekker **

Ktima Kostas Lazaridis

Adriani, Drama, Macedonia. 700.000 flessen per jaar. °1992. 110ha, met enkele griekse rassen en veel klassieke Franse, die zich goed schijnen aan te passen aan de omstandigheden. Kostas Lazaridis is eigenlijk een belangrijk exporteur van marmer die zijn geld wou investeren in een state-of-the-art wijnkelder in Drama. Past moderne technieken temperatuurrregeling of groene oogst toe. Vassilis Tsaktsarlis is de wijnmaker. Amethystos en Chateau Julia zijn de belangrijkste merken. Naarmate de aanplant ouder wordt worden ook de wijnen beter. De Amethystos Cava is de topper.

Nikos Lazaridis

Agora, vlakbij Drama in Macedonië, Griekenland. . Nikos Lazaridis en zoon Federico. 51ha, maar er worden ook druiven afgenomen bij een aantal buren (niet zo heel veel). Leem en zandsteen. 600.000 flessen per jaar, en dit wordt bewust op dit niveau gehouden. Ook wijngaarden in Kavala en op het eiland Mykonos°1987. Grote, ondergrondse kelders met temperatuurcontrole. In 1993 werd een perceel aangeplant met allerlei Italiaanse rassen als experiment. Theodoros Tseleponis is de viticulturist die ondermeer de groene oogst toepast. Bakis Tsalkos is de in Montpellier opgeleide oenoloog. Hij bracht drie jaar door in St-Emilion alvorens terug te keren naar Griekenland en deze invloed is duidelijk merkbaar. Modern en export gericht bedrijf. Werken veel met Europese rassen. Het domein is niet gek op nieuwe eik maar wil wel zijn tijd nemen en de topcuvée, de Chateau Lazaridi, krijgt 18 maanden tweedejaarse eik. Doen naar het schijnt ook mooie dingen met ugni blanc !

Léanyka

Hongarije. Rood. Erg neutraal

Domaine Leccia

Poggio d'Oletta, Patrimonio. 8ha rood met 90% niellucciu en 10% grenache, 1,7 ha wit met 100% vermentinu. 60.000 flessen per jaar. Annette della Rossa, geboren Leccia sinds 2005, maar tot dan bestuurd door Yves Leccia, haar broer, een Niellucciu specialist die het domein groot maakte. Mikt vooral op de elegantie van de expressie van de druif en op evenwicht. Sinds 2003-4 ook in wit actief met erg mooi resultaat. Uitstekende rosés. Triage en een moderne kelder. Zeer goed gemaakt en drinkbaar wanneer jong, maar zeker ook met bewaarpotentieel. Yves verkocht in 2005 zijn aandelen aan zijn zuster en begon terug op zichzelf. Annette nam in 2007 Philippe Picard aan als wijnmaker en Nicolas Mariotti-Bindi voor de wijngaard. Tegen 2011 zou het domein gecertifieerd bio willen zijn. Sinds het vertrek van Yves technischer geworden, met wat minder karakter, maar nog steeds goed.  http://www.domaine-leccia.com/

Domaine Lechartier

Montlouis-sur-Loire. In 2006 opgericht met 4ha wijngaard op het plateau van Husseau. Klei en silex op een kalklaag. 5 à 100 jaar oude stokken. Gebroeders Yann (°1977) en Loïc (°1979) Lechartier. Yann deed ondermeer stages bij Francois Plouzeau en Chantal Lescure. De wijngaarden werden al tien jaar lang bewerkt in lutte raisonnée, inclusief ploegen in plaats van herbicides (heel belangrijk voor de kwaliteit van de wortels van de stokken). Nu in conversie naar bio. Vinificatie op inox en tien jaar oude eiken vaten (om geen eiksmaak af te geven). http://loic.lechartier.free.fr/ In België verkrijgbaar bij Troca Vins.

Cheninpan: Trente, 14 juli ’10, avond met Jacques Massy. Wijn nog niet helemaal klaar, wordt pas in november 2010 gebotteld, nu nog heel troebel, wordt pas later gedegorgeerd, na één jaar sur latte; 100% chenin. Eerst een glas uit een oude fles: weinig aroma, mooie mond met fijne appelzuren en licht fruit, dan een nieuwe fles, met een elegante, fijne en fruitige neus; mooi schuim, heel fijn mondgevoel, heel elegante structuur; lekker ©©

Panpinot: Trente, 14 juli ’10, avond met Jacques Massy. Wijn nog niet helemaal klaar, wordt pas in november 2010 gebotteld, nu nog heel troebel, wordt pas later gedegorgeerd, na één jaar sur latte; 100% pinot. Neus met rood fruit, mooi fris mondgevoel met heel veel fruit, heel fris en met mooie zuren, heel mooi schuimend ©© Panpinot: Trente, 14 juli ’10, avond met Jacques Massy. Wijn nog niet helemaal klaar, wordt pas in november 2010 gebotteld, nu nog heel troebel, wordt pas later gedegorgeerd, na één jaar sur latte; 100% pinot. Neus met rood fruit, mooi fris mondgevoel met heel veel fruit, heel fris en met mooie zuren, heel mooi schuimend ©© Couvert Couvert troca Vins,27 november ’11, 17,18 euro : mooi oranjeachtig roze, schuimt wat bij het uitschenken maar zo goed als geen parel meer; eerder aards dan frutig; in de mond naar het zoete toe maar ook goed fris, en met mooi fruit in het tweede deel van de mond. Toch wel beter jong

Suivre son Chenin, Domaine Lechartier, Montlouis, 2006:  : 14,4 euro, TrocaVins. In de neus kwamen eerst wat chemische toetsen als polypropyleenkorreltjes of gesmolten plastic (heel lang geleden stond ik een maand aan de band in een plastiekfabriek), maar daar kwam na een tweetal minuten wit fruit en peer voor in de plaats, geflankeerd door erg aparte geuren als die van ijzerschaafsel of metaalfrees en een goede highland-whiskey, heel complex. Kurkdroog en heel strak in de mond, fris en mineralig, met opnieuw heel complexe smaken als een mengeling van peer en whiskey, om dan complexer en complexer te worden en zowat alle kanten uit te schieten; erg interessant. Een beetje zoals een jonge adolescent waarvan je zegt: die wil ik zien opgroeien, die gaat verrassende dingen doen in zijn leven; kopen en tien jaar lang elk jaar een fles van opendoen ! ***(*)

Suivre son Chenin, Domaine Lechartier, Montlouis, 2007: 16,69 euro, Couvert Couvert Troca, 15 november ’09. rijke, complexe neus; vol en erg mooi in de mond ©©© 28 februari Hoegaarden: droge kelderappeltjes; mooi volume, heel intens, vol en zelfs een klein zoet tikje ©©© CSP degustatie Troca, mei ’10, 16,69 euro. In de neus was, gedroogd geel fruit; in de mond eveneens gedroogd fruit,strak, intens en héél interessant ©©© Trente, 14 juli ’10, avond jacques Massy; heel brede neus, heel interessant en complex, met snoep maar ook iets rokerigs nu; mooie complexiteit ©©© december 2010, Luzien: in de neus drop, in de mond oude peer, complexe afdronk (etentje met collega’s) ©© 29 juni 2011, BYOBB CSP, blind: toetsen van honing, tabak, houtlijm, licht oxydatief; in de mond fris, mooi gedroogd fruit, biofruitsap, mooie complexiteit, en zéér lang ♥♥♥(♥) 12 april ’14: kelderappeltjes, mooi maar minder breed dan vroeger; in de mond nog wel een mooie complexiteit, mooie zuren, zeer lekker bij wat geitenkaas; ©©

Chenin D’Evasion, 2006: De fermentatie werd hier door koeling gestopt na proeven door de broers; Bij Gert thuis, 27 september ’09. rijpe, rijpe appeltjes; goeide oude cider en rijpe en oude appeltjes van topkwaliteit, heel zuiver ook; lekker en geproefd bij blauwe kaas ©©

Chenin d’Evasion, 2009: Trente, 14 juli ’10, avond jacques massy: heeft het zoete van echt fruit met mooie zuren als ondersteuning; heel lekker bij het dessert (een rijpe pittige hollandse kaas met aardbeien) ©© pourquoi est-ce que vous faites encore un vin demi-sec ? parce moi j’aime ça !

 

Leclerc-Briant

Epernay, Champagne. °1872. Pascal Leclerc-Briant van 1978 tot zijn overlijden in 2010. Ségolène Leclerc, zijn dochter, volgt hem op. 30ha verdeeld over Cumières, Daméry, Epernay, Hautvillers en Verneuil. Bio sinds 1999, nu biodynamisch. Oogst altijd heel rijp. In 2011 kochten Lanson-BBC (13ha) en Roederer (2ha) een deel van de wijngaarden. www.leclerc-briant.com

Quinta da Leda

Douro. Eigendom van Sogrape. Plantten 25ha aan in 1979, nu al goed voor 85ha en nog uitbreidend. Aanplant van tinta roriz, touriga nacional en touriga francasa, de helft voor port, de helft voor rode douro. Dit domein brengt ook de druiven voor waarmee in sommige jaren de Barca velha wordt gemaakt.

Douro, 2007: Kris Jeuris bracht een geopende fles mee naar de CSP degustatie oktober ’11. Ongeveer 34 euro. Touriga franca, touriga nacional, tinta roriz en tinta cao van de rijpste wijngaarden. Fermentatie op inox met lange schilweking. Rijping op nieuwe eik in Vila Nova da Gaia. 14% alcohol. Purper van kleur. In de neus chocolade en een zekere serieux, zeer ingetogen en zich snel terug sluitend in het glas, een rijpe stijl maar meer een strenge Permeke; in de mond fris en redelijk strak, stevige tannines, mooi versmolten hout; nogal krachtig, niet zo toegankelijk, maar met veel persoonlijkheid  ♥♥♥(♥)

 

Marie-Noëlle Ledru

Ambonnay, Champagne. Zeer bekwame wijnmaakster. 5ha met 100% pinot noir en 1ha met 100% chardonnay. Gemiddeld 25.000 flessen per jaar. Geen insecticides of herbicides. Zeer strenge snoei. Lutte intégrée. Werkt met inox en lange flesrijping op gist (drie tot vijf jaar). Pinot Noir dominantie en echte eerlijke terroir-champagnes die sprankelen van energie. Nog steeds heel aangenaam geprijsd en een insiders adresje. www.champagne-ledru.com

Leeuwin Estate

Tussen 1975 en 1980 aangelegd door Denis en Tricia Horgan, na advies van Robert Mondavi die als consulent en mentor de opstart begeleidde. Eerste jaargang 1979 en een jaar later begon de legende toen het tijdschrift Decanter de 1980 Art Series Chardonnay in een blindproef-event zeer hoog waardeerde. Absoluut topdomein. Chardonnay en cabernet sauvignon zijn de hoofddruiven, syrah, riesling en sauvignon blanc volgen. Niet bio, wel veel aandacht voor biologische alternatieven. Zeer goed uitgerust, zeer zorgvuldig beleid. Legendarische maar dure Art Series, en wijnen voor verzamelaars die keldertijd eisen. De Prelude Vineyards reeks is toegankelijker en betaalbaarder en eveneens van zeer hoge kwaliteit. De Siblings zijn wijnen voor onmiddellijke consumptie. In België verdeeld door Ad Bibendum. www.leeuwinestate.com.au

Prelude Vineyards Chardonnay, Leeuwin Estate, 2001: Degustatie winebar 8 januari 04. 18,33 euro. Ad Bibendum. Goudgeel. Typische chardonnay smaak, iets fumé, wat hout, wat boter, gebakken ananas !, in de mond lekker en vol met mooie boterafdronk. 15/20. 2 november 05: nog altijd in de pur-pur kelder: mooie kleur; heerlijk aroma, een echte chardonnay maar toch ook elegant; nu nog iets meer op dronk; ♥(♥)

 Prelude Vineyards, Chardonnay, 2003: Degustatie pur-pur Ad Bibendum, 18 oktober 05, 18,33 euro. Erg frisse neus met kweepeer, boter en toast (petit boeurrekes volgens François); zeer lekker, met erg fijne zuren en heel consistent; wel nogal prijzig; ♥

Prelude Vineyards, Cabernet Merlot, 1999: Degustatie CSP 4 oktober 06, 16,33 euro, Ad Bibendum. 86% cabernet sauvignon, 10% merlot, de rest malbec en petit verdot. 89/100 RP. Mooie kleur; elegant en licht in de neus, mooi geblend hout dat ook prefect versmolten is met het zuivere fruit; ook in de mond elegant en zuiver, de 15% alcohol zijn nauwelijks merkbaar, heel evenwichtig; rijp en perfect op dronk. ♥♥(♥)

Art Series, Riesling, 2003: Degustatie CSP 4 oktober 06, 13,95 euro, Ad Bibendum. Zeer helder, mooie kleur; petrol (diesel), granny smith, ciderappel?, limoen en in ieder geval nogal overweldigend; in de mond dan weer opvallend droog en fris en dat wordt achteraan zelfs nog sterker; "a crisp wine": dankzij die zuren nog wel wat toekomst in de kelder ? vroegen wij ons af. (♥) CSP 18 jan. 08: Lichtgeel; limoen en stevige petrol, erg overweldigend; in de mond idem, redelijk vol, vettig en rond ♥ BYOBB CSP, juli ’09. strogeel; petrol, citrus en exotische vruchten; evolueerde richting wasabi nootjes en verbrande boter; fris én vettig, mooi evenwicht, mooi droog wel; het fruit was wel al een beetje op de terugweg in de mond ©©

 Art Series, Syrah, 2002: Oudjaar 2010-2011, Ghil, bij everzwijnragout. Zacht en rond, fruitig maar tegelijk ook heel complex; in de mond eveneens veel en mooi fruit; dag 2, het overschotje: indrukwekkende complexiteit, mooi strak, wat Frans aandoend eigenlijk; zacht en breed in de mond, iets van munt, nog steeds erg mooi fruit, wat alcoholgloed maar net binnen de perken; heel mooie fraîcheur ook; afgeronde maar duidelijke tannines; erg mooie wijn ©©©

Art Series, Cabernet Sauvignon, 1997: Cab S degustatie CSP Ad Bibendum, 7 december ’11, 34,68 euro (nu 26,01). Cabernet sauvignon, malbec en petit verdot. Potloodgrafiet en licht gerookt rood vlees. Fris en een zeer mooi evenwicht, zwarte chocolade, stevig en lang; heel erg ok, de meest Bordeaux-achtige (Linkeroever) wijn van de avond ♥♥(♥)

Celebratory Blend, Margaret River, 2005: Joep, CSP, 10 juli ’12. 10e verjaardag van Ad Bibendum. Onmiddellijk de herkenbare kruidigheid van een aussie shiraz; in de mond confituur, kruiden, een lekkere BBQ wijn voor straf spul, niet zo complex maar stevig. dag 2: heel straf en overtuigend karakter, stevig en intens. Kan stevig gekruid eten aan. ♥♥

 

 

 

Domaine Leflaive

Puligny-Montrachet. 24ha, alleen wit. 120.000 flessen per jaar. Anne-Claude Leflaive (°1956), een in Dijon opgeleide oenologe, nam het domein van haar vader Vincent over in 1990, eerst nog samen met haar neef Olivier, vanaf 1994 is ze alleen baas. Tussen 1986 en 1996 in minder goede vorm, maar daarna terug groots. Sinds 1998 volledig biodynamisch. Wijngaarden in Puligny, Chassagne, Meursault en Meursault Blagny. Serieus gamma met erg mooie premiers en grands crus. Pierre Morey (ex Comtes Lafon) is de baas in de wijngaard waar onder Anne-Claude's aandringen wordt gewerkt met zeer veel respect voor de natuur, maar vertrok in 2009 met pensioen. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Decanter één van de tien beste witte wijnmakers van de wereld en het belangrijkste biodynamische domein van de Bourgogne. Biodynamie gaat volgens Anne-Claude trouwens verder dan gewoon een techniek, ze vind ook dat een fles kan voelen of zijn maker gelukkig en in harmonie met zichzelf was (interview In het RVF, februari 2010). François Bouchet was tot zijn dood in 2005 de consultant in de wijngaard. In 2004 kocht Anne-Claude ook 9,3ha wijngaard in Verzé in de Mâcon omdat de grond in de Bourgogne onbetaalbaar en schaars is geworden. Op voorhand uitverkocht. Duur. Het domein gaat in 2010 enkele rode cuvées uitbrengen met biodynamische druiven die ze aankochten bij het Château de Monthélie. www.leflaive.fr In België verdeeld door Caves de France in Dendermonde en TGVins in Flémalle. 

Olivier Leflaive

Bourgogne. °1984 als négociant, parallel met het familiale domein van 12ha. Olivier Leflaive (°1945). Eén van de belangrijkere négociants van de Côte de Beaune. Gespecialiseerd in wit (maar heeft ook enkele rode Côte de Beaunes, goed voor 5% van de produktie). Franck Grux (°1961, ex-domaie Roulot, Meursault) als wijnmaker, sinds 1988. Koopt nooit kant-en-klare wijnen, maar koopt druiven of soms ook de most, om er dan zelf wijn mee te maken volgens zijn eigen inzichten. Volgt ook de druiven op bij zijn leveranciers om te zien of er voldoende kwaliteit is. Vind zelf dat de prijzen in de Bourgogne te duur zijn en schat dat een kleine 40% van de Bourgogne wijnen eigenlijk zijn geld niet waard is en vindt dat een wijn van 30 of 40 euro niet middelmatig mag zijn. Gelooft in beperkte rendementen. Terroirwijnen maar ook cuvées rondes, blends dus van verschillende percelen in één dorp. Zuivere en eerlijke wijnen die al vroeg drinkbaar zijn. Zeer goede prijs/kwaliteit in de kleinere aoc's als St-Aubin, St-Romain en Rully.

Les Setilles, Bourgogne Blanc, 2009: Star Inn, Harome, Yorkshire, 25 mei 2011. afkomstig uit een wijngaard die deels in Meursault en deels in Puligny-Montrachet ligt. Duidelijk chardonnay fruit in de neus, mooie minerale toets; in de mond mooi fris fruit, hjele fijne lichte eiktoets, maar vooral lekker licht en fris ♥♥

Puligny-Montrachet, 2005: Jo thuis, 9 februari 08. Fijn, rokerig, elegant en fruitig; goed gemaakt en lekker ♥♥

 

Domaine René-Noël Legrand

Varrains, Loire. Vader Vincent richtte mee de aoc Saumur-Champigny op, maar zoon René-Noël, ondertussen ook geholpen door zijn broer, nam de leiding over in 1977. 15ha verspreid over een 20tal percelen in Varrains, Chaintres en les Poyeux. Bezitten enkele van de mooiste stukken wijngaard van de gemeente met uitzonderlijk goede wijnstokken. Vinifieert simpel, zonder franjes, maar erg precies. De rode is fruitig, levendig en fijn.  De cuvée Les Rogelins mag 3 tot 15 jaar liggen, de andere zijn eerder bestemd voor de zomerse maaltijd. Heel discrete, zelfs wat timide wijnmaker die nu alles klaarmaakt om de fakkel door te geven aan zijn dochter. Bernard de Mianville is de oenoloog enhet is vooral hij die nu de wijnen maakt, René-Noël is erg ziek.

Château Lehoul

Graves AOC. De gewone is niet zo veel soeps maar de micro-cuvée Plénitude is ambitieuzer, afkomstig van lage rendementen en gerijpt op (teveel) nieuw hout.

Weingut Jürgen Leiner

Ilbesheim, Pfalz. 10ha met 13% grauburgunder, 13% dornfelder, 10% riesling, 10% müller-thurgau, 10% spätburgunder,10% portugieser, 6% weissburgunder, 6% silvaner en 22% andere. Zoon Sven werd door mensen als Hansjorg Rebholz en Hans-Günther Schwarz opgeleid en is een getalenteerde en veelbelovende jonge wijnbouwer. Droge stijl (mama Leiner is zwaar suikerziek).www.weingut-leiner.de

Weissburgunder, Kalmit, 2008: Stefan’s kip, 29 april ’11. wit fruit; in de mond fruit, nog prikkelend, wat restsuikers ook, heel typisch ♥

 

Weissburgunder, Kalmit, 2009: Intens goudgeel; witte bloemen en perzik; in de mond aardig, droog maar fruitig en toch wel met wat restsuikers, mooi zuurtje, mooi evenwicht, een vrolijke lentewijn die redelijk lang blijft hangen; erg leuk ©©

 

Riesling, Handwerk, 2008: CSP degustatatie april ’10, 6,4 euro bij de wijnboer. 11,5%. Inox.Fris, fruitig en zomers in de neus; veel zuren maar ook mooi fruit, zuurtjes en een leuke toets van mineraliteit; evolueerde mooi in het glas, een echte, vrolijke zomerwijn, hele mooie p/k ©©

 

Riesling, Handwerk, 2009: Januari 2011, meegebracht door Stefan. Inox. Leem en kalk. Fruitig en zomers met een aangename mineraliteit; ook in de mond fruitig en droog, mooie zuren, evenwichtig en lekker zonder erg complex te zijn; mooie lange afdronk; goed jaar denk ik ©© na twee dagen nog mooi fruitig en fris

 

Riesling, Setzer, 2008: CSP degustatie april ’10, 11 euro ter plaatse. Alleen natuurlijke gisten. Inox. In de neus bijenwas, een oude koffer, iets wrangs ook; in de mond fris en strak en stevige zuren ook hier, citrustoetsen, iets van kaas, en een aanvaardbare complexiteit ©(©)

 

Riesling, Kalmit, 2009: Januari 2011, meegebracht door Stefan. Eik uit de Pfalz. 40 hl/ha. 10m holzfass. 14 september ’14: diep goudgeel; eerst heel duidelijk rijpe perzik, daarna meer honing, maar mooi neusje; in de mond eerst erg gesloten en vooral fris, maar gedecanteerd kwam die perzik terug naar boven met iets van honing en amandel ernaast; was verrassend lekker bij Zweedse hapjes ! en ik dacht eigenlijk dat daar geen wijn bij paste **

Chardonnay, Hadorne, 2008: BYOBB CSP, juli ’10. onmiddellijk een erg stevige eik-chardonnay neus, heel stevig, maar ook met wat vreemde referenties als asperges of kaassaus; in de mond een fris sprankeltje, agrumes, boenwas, stevig maar ook fris; lekker, wat overweldigend ©©(©)

 

Spätburgunder, Tradition, 2007: BYOBB CSP, juli ’10. in de neus een echte sp.b., met melkcchocola; in de mond frisse zuren, mooie fruit en een typische holzfass zachtheid ©©

 

Spätburgunder, Tradition, 2008: Januari 2011, meegebracht door Stefan. Holzfass. 17 april ’11: gekoeld. Zeer helder en licht; rozen en wat kersenfruit maaar niet helemaal zuiver; liicht en smakelijk, nauwelijk tannines, lichte frisse zuren; lekker op een zomerdag ♥

 

Spätburgunder, Handwerk, 2009: Januari 2011, meegebracht door Stefan. 60 hl/ha. 9 maanden op holzfass. 21 januari ’11: zoete kers met tabak en een zekere vlezigheid, ook typisch holzfass aroma, wat alcohol ook; in de mond vrolijk en leuk, eerder eenvoudig maar lekker ©©

 

Spätburgunder, reserve, 2007: Januari 2011, meegebracht door Stefan. 35 hl/ha. Natuurlijke gisten. Fermentatie op eik, dan 21 maanden barrique uit Frankrijk, oostenrijk en de Pfalz. Tot 2016. 15 september ’12: redelijk fris aroma, mooi fruit, maar meer een bourgogne dan een spatburgunder; in de mond dan wel weer duitser (eits zoets), zelfs in de afdronk; mooie zuren maar toch wel ook wat zoet ♥♥

 

Josef Leitz

Rüdesheim, Rheingau. Johannes Leitz (°1965), opgeleid in Eltville, Johannisberg en Meursault. Josef Leitz, zijn vader, overleed al in 1965 op 33 jarige leeftijd en het was de bloemenhandel van Johannes moeder die het gezin op de been hield. De 3ha wijngaard bleven behouden als neveninkomst. Op 22 jarige leeftijd nam Johannes de wijngaard over. Hij droomt er vandaag van om op de oude, verlaten terrassen tussen Rüdesheim en Assmannshausen terug druiven te kweken omdat daar naar verluidt ooit de beste Rheingau vandaan kwam. VDP-lid. 15 ha, alleen riesling. 120.000 flessen per jaar. Bijna volledig geëxporteerd naar de USA. Nogal duur, niet altijd even elegant. Nam op 22 jarige leeftijd het domein over (39 jaar oud in 2004) en heeft nu een paar van de mooiste stukken grond in de regio. Grootste stuk op de Rüdesheimer Bisschofsberg. Ondergrond van vergane leisteen. Zijn wijnen houden van een verblijf in de kelder. 100% handpluk. Gisten sur lie. www.leitz-wein.de

Domaine Lejeune

Pommard. Zeer oud domein (1783) waarvan de naam verwijst naar de in 1864 overleden Maxime Lejeune. François Hullien de Pommerol volgde in 1977 zijn vader op en combineerde het domein met zijn job als professor aan de wijnbouwschool in Beaune. Vandaag is het vooral zijn schoonzoon Aubert Lefas die verantwoordelijk is. Zeer elegante wijnen van druiven die in één lezing geoogst werden en die erg goed hun jaar weergeven. 6,5ha rood met 95% pinot noir en 5% gamay, 1ha wit met 60% chardonnay en 40% aligoté. De kelders werden vernieuwd in 1992. Eerder klassiek dus pas ok na een paar jaa kelderrijping.  www.domaine-lejeune.fr

André et Roland Lelièvre

Lucey, Côtes de Toul. Jean Lelièvre begint in 1845 met de aanplant van druiven, maar het zijn zijn zonen, André en Roland, die de eerste flessen bottelen in 1968.  Familiedomein van 16ha. 50 hl/ha (de AOC laat 60 toe). Leverde een belangrijke bijdrage voor de faam van de regio. Roland gaf onlangs het roer door aan zijn twee zonen, Vincent en David, maar blijft nog actief. Homogeen gamma, met heel licht geprijsde wijnen die soms verrassend verouderen.  www.vins-lelievre.com

Quinta de Lemos

Silgueiros, Dão. Celso Lemos Esteves, een textielindustrieel, maar geleid door zijn zoon Pierre de Lemos, gehuiwd met de Vlaamse Els Picard. Hugo Chavas de Sousa is de oenoloog. 23ha. Nieuwe aanplant met touriga nacional, alfrocheiro preto, jaen en tinta roriz. Vooral graniet, en omringd door vier heuvels. Lutte raisonnée. 30hl/ha. Eerste oogst 2000, op de markt vanaf 2003. Wijnen komen pas na minimaal vijf jaar op de markt. Nieuw en goed uitgerust, maar met nog erg jonge stokken. De Dona Santana is de topper. www.quintadelemos.com In België verdeeld door The Solar.

Len de l’el

Franse druif, wordt gebruikt om witte Gaillac te maken, altijd in combinatie met mauzac.

Leone de Castris

Salice Salentino, Puglia. °1665. Begin 19de eeuw begonnen met de export van bulkwijn naar de VS, Duitsland en Frankrijk. In 1925 begonnen met zelf te bottelen. In 1943 lanceerden ze  de Five Roses cuvee, de eerste rosé die in Italië werd gebotteld om op grote schaal te worden verkocht in de VS. In dat jaar liet Don Piero Leone de Castris de wijn proeven aan de aankoper van het Amerikaanse leger, Charles Poletti, die een rosé zocht die in grote hoeveelheden kon geproduceerd worden en die was er onmiddellijk weg van. Na de oorlog waren de teruggekeerde soldaten zo gek op de rosé dat hij ook in de VS zelf een groot succes werd. Salvatore Leone de Castris bouwde het domein verder uit in de jaren 60 en sinds de jaren 90 is het zoon Piernicola die de scepter zwaait.  Zowel lokale als internationale druivenrassen. Export over heel de wereld. 2,5 miljoen flessen per jaar. 500ha groot, met de helft wijngaard, de andere helft olijfbomen. Verspreid over een 17tal domeinen. Kopen ook veel druiven, geteeld volgens hun lastenboek. Breed gamma. De Salice Salentino Riserva kreeg in 2010 drie bekertjes in de GR.  www.leonedecastris.com

Five Roses Anniversario, 2013:  Lecce, 24 januari ’14. 80% negroamaro, 20% malvasia. 50 jaar oude stokken. Neus vol framboosjes. Fris, fruitig en zelfs wat vet maar ook heel mollig en commercieel; koud drinken; simpel maar ooit was deze kwaliteit revolutionair ©

 

Leonetti Cellars

Walla Walla, Washington State. °1977 door Gary en Nancy Figgins, als eerste wijngaard van Walla Walla. Nu geleid door de zoon, Chris Figgins. 20ha in Walla Walla Valley, Washington State, met cabernet sauvignon, merlot en sangiovese. In 1978 bracht Gary hier een Cabernet-Merlot uit die liet zien hoe goed de regio geschikt was voor Bordelese druiven. Leonetti en Figgins zijn de tweee merknamen, maar het domein is lokaal ook zeer bekend voor de kwaliteit van zijn rundsvlees. Figgins is de naam van de cabernet, merlot en peti verdot blend, onder de leontii naam komen drie monocépages en één reserve uit.   www.figginsfamily.com

Domaine Léonine

Argelès-sur-Mer. Stéphane Morin. °2005, na een stage bij Jean-François Nicq. Eigenlijk een fotograaf. 13ha die hij overnam van een oude boer die nooit herbicides had gebruikt, verspreid over 5 percelen. 3,9ha 80jaar oude grenache stokken in Banyuls, op een steile helling met opbrengsten die rond de 3hl/ha liggen, voor de cuvée Entre Coeur. Biodynamisch. Een deel van de wijngaarden wordt bewerkt met paard en ploeg.  Geen pompen in de kelder, alles gebeurt met zwaartekracht. Geen filtering, geen klaring. Geen botteling onder de AOC Collioure omdat zijn kelder in Argelès ligt, buiten de grenzen van de aoc, de rest van de wijngaarden ligt daar trouwens ook.

Que Pasa ?, Blanc, Vin de France, 2012 : Argelès sur mer, juli ’13, . Oranje wijn, zo bedoeld ? speciale neus met geuren als van een kruidenlikeur, kruidnagel ook ; droog m aar ook heel mooi breed en met een zeer interessante erg kruidige mond (wat sinaas ook), mengeling van Marokkaanse kruiden ; wat droogtrekkkende finish, zelfs wat tannines; 5 fabruari, CSP degustatie: kurk

Que Pasa ?, Léonine, Vin de table: Wijnfolie, 30 augustus ’10, 12,6 euro. Grenache gris 75%, Grenache noir 25%, Pet'nat' rosé. Geen additieven, ook geen sulfiet! 19 september ’10: in de neus rustiek op een erg aangename manier, je “ruikt” de tannines ? zeer aangename mond, aards en herfstig maar met mooi rood fruit erdoor gedraaid, hele mooie finish en geweldige afdronk; superbe !! één van de lekkerste petnat’s die ik ooit heb gedronken; geweldig mooi evenwicht, en denk ik met een tikje restsuiker dat het hele ding heel aangenaam maakt; teletransporteert me naar mijn jeugd en de eerlijke smaken van de boerderij ©©©(©)

Que Pasa ?, Vin de Table de France: Wijnfolie, 22 juni ’10, 11,75 euro. L809. Grenache noir en gris, 75/25. 20 tot 55 jaar oude stokken. Fermentatie en opvoeding op barrique. Geen sulfiet. 21 september ’10: troebel; nogal gesloten en een beetje wild aroma; zacht, met een heel licht fruit-zuurtje dat aangenaam is, heel timide wijn eigenlijk met zachte tannines; heel zacht; dag 2: kersen, maar ook aards en een beetje mysterieus, heel mooi geparfumeerd; hele mooie mond, heel fijn, heel precies; prachtig fruit, frisse zuren, zachte tannines; héél héél lekker en verteerbaar, een plezier van een wijn ! ©©©(©)

Le P’tit Scarabée, Rosé, Vin de France, 2012 : Argelès sur Mer, juli ’13. CSP degustatie, 5 februari 2014. Oudroze van kleur ; leuk neusje snoep ; ok, fris genoeg, beetje dun in het midden ©(©) dag 2: mooier interessanter fruit, mooie kruiden (kruidnagel); beter dan gisteren, interessante natuurlijke rosé ©© 15 februari bij kip met bloedappelsien: interessantere, veel mineraligere neus; in de mond vetter en wat breder, veel interessanter eigenlijk, ik begrijp niet goed waarom, maar geniet er wel van ©©

Fond de Tiroir, Vin de France, 2011 : Argelès sur Mer, juli 13. 17 januari ’14 : wilde neus, een zomernacht vol sterren, geluiden en geuren, een dronken wandeling door een tuin in goed gezelschap, momenten die nooit mogen eindigen; prachtige fraicheur, pas geplukte kruiden, sterrenstof, avondbries, stiltes en diepe gedachten maar niet alleen, heel lang en intens, om onmiddellijk verliefd op te worden (gedronken bij de Messais van Haendel en paste daar perfect bij); dag 2: nog steeds een zeer mooi aroma, maar de avondlucht is verdwenen, we zijn binnengegaan, er staat lavendel onder het open raam en ik ruik je huid; fris en levendig, met iets zilts, en nu slaat mijn fantasie op hol…©©©(©) CSP, 5 januari ’14 : zeer intrigerende zuiverheid, zeer complex, barstend van energie, iodium (en dat is dan alleen de mail) ; prachtig, zuiver, fris, schitterend fruit; maakte zeer zwaar indruk op de groep ©©©©

Fond de Tiroir, Vin de Table, 2009: Wijnfolie, 7 dec. 10, 11,75 euro. 60% grenache noir, 40% carignan. 60% grenache noir, 40% carignan vinifiés séparément, 20% barrique, grenache de 12 et 22ans, carignan de 100ans 15mg soufre total. 9 februari 2011: in de neus vin naturel maar nogal weinig anders; verrassend zacht in de mond, mooi fruit, kersen vooral, maar ook een zachte kruidigheid; heel zachte tannines; lekker;dag 3, uit de frigo; nu op zijn lekkerst, een zachte neus met yoghurt en fruit maar ook met kruiden, in de mond erg aardig, zacht met karakter, eigenlijk redelijk lang en naar het einde toe erg mooi; zachte fluwelen tannines; 14% alcohol maar dat is onmerkbaar, zeer goed geintegreerd ♥♥

Malophet, VdF, 2010: Juni 2011, 15,9 euro, Wijnfolie. Juli ’11, aan zee: een vers, natuurlijk bessensapje was de eerste indruk; ook in de mond vers fruit, nogal wat suiker wel; dag 2: véél lekkerder, bedwelmend kruidig, schitterend, lang en interessant; een briljante wijn en een ontdekking, maar eentje die blijkbaar heel wat moet ademen; mooie tannines ook; dag 1 ♥♥ dag 2 ♥♥♥

Carbone 14, 2011 : Juli 2013, Argeles, 17 euro. 100% grenache noir, gris en blanc. 60 jaar oude stokken op graniet. 3 weken maceration carbonique. 100% oude eik. Geen sulfiet.   Heel mooie complexe en kruidige neus, heel interessant, zelfs intrigerend, prachtige tonaliteit ; in de mond krokant fruit, heel fris en zuiver en lekker ; dag 2 (frigo) nog beter, nog complexer, nog lekkerder ; geweldige wijn ©©©(©) 16,2 euro, A Taste Affair. CSP, 5 februari ’14:duidelijk hetzelfde jaar en de zelfde maker als de Fond de Tiroir, maar ernstiger, wat aardser, meer aan de aarde gebonden, indrukwekkender; magnifieke wijn met magnifieke finish; CSP was zeer zwaar onder de indruk ©©©©

 

Entre Coeurs, 2006 : 31 oktober 2013, 25,6 euro, A Taste Affair. 100% grenache. 5 februari ’13, CSP : veel lichter van kleur, geevolueerd ; rozijnen, vijgen, druivenazijn, heel sterk lijkend op de Fond de Turoir, maar dan veel verder geêvolueerd, maar hetzelfde openlucht karakter ; oudere variant van de Carbone en de FdT; heel goeie porto, zethout, cognac zelfs; heel speciaal maar ook erg lekker ©©©(©)

 

 

Château Léoville-Barton

Saint-Julien-Beychevelle. 2ème Cru Classé. Noordelijke hoek van St-Jullien, tussen de rivier en Chateau Talbot. Zusterkasteel van Langoa-Barton. 45 ha. 73% cabernet sauvignon, 23% merlot, 4% cabernet franc. Kiezel op klei. 240.000 flessen per jaar van de eerste wijn, 100.000 van de tweede. Léoville heeft geen eigen kelders en zelfs geen gebouwen omdat het eigenlijk een afgesplitst stuk van het grote voormalige Léoville domein is. Wordt nog altijd gefermenteerd (twee weken schilweking) in grote temperatuurgecontroleerde houten cuves (naar het schijnt één van de redenen voor zijn aparte stijl) in de kelders van Langoa. Daarna volgt een opvoeding van 20 maanden eik, 50% nieuwe. Sinds 1986 en het overlijden van de zeer conservatieve Ronald Barton continu in stijgende lijn onder het beleid van Anthony Barton, de afstammeling van Thomas Barton die uit Ierland naar de Bordeaux kwam om er handelaar in wijn te worden. Sinds 1998 écht goed. Al 180 jaar in dezelfde familie. Goede prijs/kwaliteit verhouding en iets beter dan Langoa. Zeer regelmatig, zeer evenwichtig en natuurlijk, een klassieke Médoc die dankzij de leeftijd en de ligging van zijn wijngaarden nu op zijn top is. De stokken hebben nu een zeer respectabele leeftijd omdat oom Ronald na de oorlog weigerde nieuwe aan te planten. Barton zegt zelf dat hij klassieke claret wil maken, geen Parker-Roland fruitbommen. Vaak en primeur erg open, gaat dan tien erg gesloten jaren in, om zich pas dan te ontplooien tot zijn echte zelf: één van de meest complexe en elegante wijnen van de Médoc. Toen men Barton een genereus bod deed voor zijn kasteel, antwoordde hij de bieder dat hij gek zou zijn om er niet op in te gaan. Waarom hij dan niet verkocht ? "Omdat ik gek ben", was het antwoord. Anthony is ook één van de weinige eigenaren die bewust probeert om de prijzen betaalbaar te houden, maar helaas is het daardoor vooral de tussenhandel die de prijzen omhoog jaagt. La Réserve de Léoville-Barton is de tweede wijn.  http://www.leoville-barton.com/

De ontstaansgeschiedenis van dit kasteel gaat terug op de Ierse handelaar Thomas Barton die zich in 1722 als wijnopkoper vestigde in Bordeaux. In 1745 had hij genoeg opzijgezet om Chateau le Boscq in de St-Estèphe te kopen en Hugh Barton, zijn kleinzoon, was al even succesvol, ondermeer als medestichter van de négociant Barton & Guestier. In 1821 kocht hij Langoa-Barton en wist hij de hand te leggen op een deel van het grote Léoville domein toen dat in drie delen werd opgesplitst. Van 1927 tot zijn overlijden in 1986 werd het kasteel bestuurd door Ronald Barton, met een klein gaatje in WOII toen hij Frankrijk uitvluchtte. De oude band met de familie Guestier zorgde er echter voor dat het domein niet verwaarloosd werd. Vandaag is de eigenaar nog steeds een afstammeling, Anthony Barton, de neef van Roland.

Château Léoville-Las Cases

Saint-Julien-Beychevelle. 2ème Cru Classé. 97 ha. 65% cabernet sauvignon, 19% merlot, 13% cabernet franc, 3% petit verdot. Gemiddeld 30 jaar oude stokken. 180.000 flessen per jaar (van de eerste wijn). Zeer goed gelegen in het noorden van de aoc. Eigendom van de familie Delon. Krachtige geconcentreerde bewaarwijn. Vaak vergeleken met Latour, zijn buur, met wie hij het unieke microklimaat deelt voor L'Enclos, de centrale 55ha grote ommuurde wijngaard waarmee de eerste wijn gemaakt wordt, en met Lafite, omwille van de mineralige tonen die het grote percentage cabernet sauvignon aanbrengen na veroudering. De blend bevat altijd veel cabernet sauvignon, met kleinere hoeveelheden merlot en cabernet franc. De druiven worden uiteraard met de hand geplukt, getrieerd op een oogsttafel en ontsteeld. Fermentatie in een mix van eik, cement en inox, per perceel. De cuvaison duurt tussen de 15 en 20 dagen, afhankelijk van het jaar. Daarna volgt 18 à 20 maanden eik, met tussen de 50 en 100% nieuwe, afhankelijk van de jaargang (maar 65% is de standaard). De wijn wordt geklaard en gefilterd en elke fles wordt gegraveerd aan de onderkant om fraude te vermijden. Eerst geleid door de perfectionistische Michel Delon, daarna door zijn al even gedreven zoon Jean-Hubert (de vijfde generatie aan het hoofd van het domein). Al sinds 1970 erg regelmatig en sinds 1982 onberispelijk, zelfs in mindere jaren. Slechts 43% van de wijngaard wordt gebruikt voor de eerste wijn. Minimaal tien jaar wachten, maar vaak pas op zijn hoogtepunt na twintig jaar. Wanneer op dronk één van de meest complexe en fijne van alle St-Julien's. De tweede wijn, Clos du Marquis, was altijd al meer een terroirwijn, erg regelmatig en komend van relatief oude stokken uit de eveneens goed gelegen 5ha grote Petit Clos (ong. 25% nieuwe eik) en van stokken in het noordwesten van de gemeente. Hij wa vaak even goed als de eerste wijn van vele crus classés, werd al gemaakt sinds 1902 en is zo één van de oudste tweede wijnen van de Bordeaux. Vandaag wordt hij gezien als een aparte cru, terwijl de petit Lion de echte tweede wijn geworden is. De wijnen van dit kasteel zijn helaas zeer duur, een gewilde politiek van de eigenaars die hem eigenlijk graag zouden zien promoveren tot premier cru classé. De familie is ook eigenaar van Ch. Nénin in de Pomerol en Ch. Potensac in de Médoc.

Geschiedenis: In 1638 kocht een Bordelese négociant met de naam Moytié een kiezelhoudende croupe in de gemeente Saint-Julien, omringd door moerasland. Die croupe lag ten zuiden van Château Latour en hij had gezien dat er hetzelfde microklimaat heerste. Hij liet er druivenstokken aanplanten en deze heuvel is nog steeds bekend als de Mont Moytié. Een eeuw later huwt een afstammelinge van hem met een zeer rijke parlementariër uit de Charentes, Blaise Antoine Alexandre de Gascq, de seigneur de Léoville. In 1769 sterft hij kinderloos en het domein gaat naar de markies de Las-Cases-Beauvoir en diens broer en zussen. Sindsdien heeft het kasteel zijn naam bewaard. Tijdens de Franse Revolutie sloeg de markies op de vlucht en moest de familie een kwart van de wijngaarden verkopen: dit werd  Léoville-Barton. In 1815 erft zijn zoon, Pierre-Jean, het grootste deel, maar nog eens een kwart gaat naar zijn zuster, gehuwd met de baron de Poyferré, en zo ontstond Léoville-Poyferré. In de Classificatie van 1855 werden alle drie de kastelen erkent als Deuxième Crus. Pierre-Jean’s kleinkinderen zijn niet allemaal even geïnteresseerd en verkopen een deel van de aandelen aan hun gérant, de lokale négociant Théophile Skavinski, die in 1902 als één van de eerste een tweede wijn in het leven roept. Hij beheert het domein tot 1930 en zijn extreme gerichtheid op kwaliteit wordt later overgenomen door zijn schoonzoon, André Delon. Zijn zoon Michel en kleinzoon Jean-Hubert zetten diens politiek voort en vandaag is het merendeel van de aandelen in handen van de Delon’s.  

 

Château Léoville-Poyferré

Saint-Julien-Beychevelle. 2ème Cru Classé. 80 ha. 75% cabernet sauvignon, 20% merlot, 5% petit verdot. Goed voor 450.000 flessen per jaar waarvan 230.000 voor de eerste wijn. Zeer goed gelegen, zeer goede drainage. Ploegt en past enherbement toe. Deels tegenover Léoville-Las Cases, vlakbij Latour en Pichon-Longueville. Op de rand met Pauillac. In 1920 door de familie Cuvelier, négociants uit het noorden van Frankrijk, aangekocht. Was toen Didier Cuvelier het kasteel in 1979 het domein overnam in zeer slechte vorm en zonder twijfel de slechtste van de drie Léoville's. Didier was genoodzaakt de hele wijngaard opnieuw aan te planten en alle installaties te vernieuwen, wat uiteraard tijd en geld kostte. Dit gebeurde stelselmatig tijdens de jaren 80 en 90 wat dit dus niet de beste periode maakte, alhoewel er al een paar mooie jaargangen te voorschijn kwamen. Zeker met de komst van Michel Rolland in 1996 was er een duidelijk verschil merkbaar. Vandaag zijn de druiven eindelijk oud genoeg en de wijn wint elk jaar wat aan subtiliteit. Vandaag een genereuze, complexe wijn met mooie evolutie, en zeker na een jaar of vijf kelder op het niveau van zijn betere buren. Nu al zeer regelmatig. Vanaf 2011-2012 zouden de cabernet stokken de juiste leeftijd hebben om hem nog een treetje hoger te brengen. Emile Peynaud was zijn eerste raadgever, maar vandaag is de goede raad van Michel Rolland essentieel. Francis Dourthe is de keldermeester. Fermentatie drie weken op inox, daarna malolactische op 80% nieuwe eik. Opvoeding 18 tot 21 maanden op 80% nieuwe eik. Tweede wijn was Château Moulin-Riche, in 1920 als een Cru Bourgeois aangekocht door de familie met zijn eigen 20ha grote wijngaard, sinds 2003 fungerend als echte tweede wijn, maar vanaf 2008 aanzien als een aparte cru. Groot deel petit verdot die in de beste jaren ook in de grand vin gaat. De Pavillon de Poyferré is de nieuwe tweede wijn, uitsluitend gemaakt van stokken die nog te jong zijn voor de eerste en tweede wijn. www.leoville-poyferre.fr

Domaine Leroy

Vosne-Romanée. 18,13 ha pinot noir, 3,86ha wit met 71% aligoté en 29% chardonnay. Een amalgaam van perceeltjes in een twintigtal premier en grand cru's. Lalou Bize-Leroy, beschouwd als de meest ervaren en wijze proever van Frankrijk, met meer dan 50 jaar ervaring. Ze begon in 1955 te werken in de négoce van haar vader en was van 1974 tot 1992 medezaakvoerder van Domaine Romanée-Conti. In 1988 had ze voor zichzelf Domaine Noëllat gekocht en doopte het om tot Domaine Leroy. Ze slorpte ook de wijngaarden van Philippe-Rémy in Gevrey-Chambertin op. De wijnen van het Domaine d’Auvenay worden onder de eigen domeinnaam gebotteld. Biodynamisch sinds 1989 en op dat vlak absoluut compromisloos, ook in de moeilijkste omstandigheden, tot aan het excentrieke toe (ze behandelt haar druivelaars altijds gelijk om onderlinge jaloezie te vermijden). Heel lage opbrengsten. Geen filtering, geen klaring. Een absoluut respect voor het terroir wordt gekopeld aan een smakelijkheid en een generositeit die legendarisch is. Ontsteelt nooit. Zeldzaam en duur. www.domaineleroy.com

Maison Leroy

Handelshuis van Lalou Bize-leroy (zie Domaine Leroy). Bestaat al 50jaar. Ooit mede-eigenaar van Romanée-Conti. Koopt klassewijnen op en houdt ze bij tot ze ze klaar vindt. Zeer duur, zeer goed.

Domaine Richard Leroy

Rablay-sur-Laon, Anjou, Loire. Richard Leroy, voorheen bediende op een bank. Uitsluitend wit. Zijn eerste jaargang was 1996. 2,7 ha in Maine-et-Loire op leisteen. Twee percelen, bio-landbouw. Er wordt met de hand geoogst en getrieerd zodat in sommige jaren hetzelfde perceel een droge en een zoete wijn oplevert. Lage opbrengsten (tussen de 7 en 35 hl/ha). Droge op eik gerijpte anjou die malolactische fermentatie ondergaan en soms, als de omstandigheden juist zijn, een coteaux-du-layon. Eén van de meest opwindende chenin-wijnmakers van Frankrijk. De Clos des Rouliers wordt gemaakt met de nog jonge druiven van een ha op leisteen, de Noëls de Montbenault met de 45 jaar oude stokken van 2ha met een vulkanische ondergrond.

Domaine Lérys

Villeneuve-les-Corbières, in de Haut-Fitou. Sinds 1861. Alain Izard. Alleen leisteen als terroir. Karaktervolle wijn. Rijk, stevig en niet duur. In het gamma zit naast een Fitou ook een Corbières, een Muscat en een paar Vins de pays. Nog relatief onbekend, maar groot potentieel.

Domaine Chantal Lescure

Nuits-Saint-Georges. °1975 door Chantal Lescure Xavier Machard de Gramont. en 16,6ha pinot noir, 1,7ha wit met 95% chardonnay en 5% pinot gris. Sinds 1996 eigendom van Aymeric Machard de Gramont, zoon van de stichter, maar geleid door François Chavériat. Bio. Met de hand geoogst. Niet te veel nieuwe eik. Geen filtering. Rijzende ster in de regio. Moderne wijnen in Denis Mortet stijl. Soliede bewaarwijnen. www.domaine-lescure.com

Pommard, Les Vignots, 2006: True Great Wines, 29,9 euro, 4 februari ’11. 35 jaar oude stokken, op het zuiden gericht. 100% ontsteeld, fermentatie op inox, 30% nieuwe eik. Magnifieke, rijke en complexe wijn, eigenlijk al op dronk; mooie tannines, mooie zuren, heel mooi fruit en lekker lang; exceleent, breed en complex ©©©©

 

Château Lespault-Martillac

Martillac, Pessac-Léognan. Eigendom van de familie Jean-Claude Bolleaud, maar uitgebaat door Olivier Bernard en de ploeg van Domaine de Chevalier sinds 2009. 8ha (7 rood, één wit). Vooral kiezel met een klein % klei. Stéphane Derenoncourt als consultant. 60% merlot, 22% cabernet sauvignon, 13% petit verdot en 5% malbec. In wit 80% sauvignon en 20% semillon. Gemiddeld 30 jaar oude stokken. Fermentatie en schilweking op beton. 14 maanden opvoeding op eik, met 25% nieuwe. Geen kunstmest. Grondbewerking. Met de hand geoogst en getrieerd. In het oog te houden. www.lespault-martillac.com

Lessona DOC

Piemonte. Rood. Gebruikte druiven: nebbiolo. De wijngaarden van deze bijna verdwenen DOC liggen op de oevers van de Sesia.

Lessini Durello DOC

Veneto. Gebruikte druiven: durella. In de Lessini-heuvels ten noorden van Soave brengt de Durella-druif vooral een goede schuimwijn voort. Het hoge zuurgehalte maakt de stille versie een beetje te wrang.

Chateau Lestevenie

Gageac-et-Rouillac, Bergerac. Jolaine en Dominique Audoux. 15 ha, erg verwaarloosd toen ze het in 2000 kochten (zonder veel ervaring). Eerste oogst in 2003. Maken een heel lekkere Saussignac liquoreux dankzij een perceeltje van een halve ha met bijna 100 jaar oude sémillon stokken en een stroompje dat er vlak bij stroomt en de kans op botrytis sterk verhoogt.

Leverano DOC

Puglia. 300 ha. Wit en rood. Gebruikte druiven: negroamaro (rood), malvasia, bombino (wit), rosé. Deze regio rond de gemeente Leverano ligt in het zuiden van Puglia, tusen Brindisi en Lecce. De stevige, fruitige rode bestaat uit minimaal 50% negroamaro met wat sangiovese en montepulciano. Voor de witte wordt malvasia bianca en bombino bianco gebruikt.

Lexia

Australië. Zie Muscat d’Alexandrie

Leyda Valley

Chili. Vlakbij de Pacific. Koele nachten dankzij de zeewind.

Libera Terra

San Giuseppe Jato, vlakbij Corleone, Siciliê. In 1996 werd in Italië een wet gestemd die toeliet om in beslag genomen gronden van veroordeelde maffiosi in beslag te nemen, en in 2001 werd vlakbij Corleone de eerste cooperativo sociale opgericht die met deze gronden werkt. Ze draagt de naam van Placido Rizzotto, een vakbondsman die in 1948 werd vermoord door de maffia. In 2006 werd de eerste wijn gebotteld, onder de naam Centopassi, naar een film over de in 1978 vermoorde vakbondsman en radiojournalist Giuseppe Impastato. Vandaag worden er 200.000 flessen van gemaakt, een witte blend van catarratto, grillo en chardonnay en een rode van nero d’avola en syrah. Het zijn aardige, eenvoudige drinkwijnen. www.liberaterra.it

Mas de Libian

Rhône. 17ha in Saint-Marcel d’Ardèche. Al sinds 1670 in handen van de familie. Nu geleid door de jonge, mooie én getalenteerde Hélène Thibon, gehuwd met Alain Macagno. Vanaf 1995 begon het koppel zelf te bottelen en sinds 1998 commercialiseren ze ook alles zelf. Beperkte rendementen die zich situeren tussen de 35 en 50 hl. 10 maanden eik om zachte tannines te bekomen. Wijngaarden op de westkant van de Rhône, expositie zuid-oost op oude terrassen. Rolkeien tot één meter diep. Oogsten gewoonlijk laat (begin september) om optimale rijpheid te bekomen. Géén pesticides, insecticides of herbicides. Gemiddelde leeftijd van de wijngaarden is 45 jaar. Hoogste gamma heet La Calade. Al 80 jaar biologisch, maar sinds herfst 2005 ook biodynamisch. De wijnen van dit erg interessante domein zijn nooit duur en altijd interessant, maar een karaf moet je wel bij de hand hebben, ze zijn zeker in hun jeugd vaak zéér gesloten en dat geld ook voor de witte.

Viognier, 2003: Leirovins, 21 juni 04, 10,56 euro. Als een kelder vol rijpe appelen. Augustus 04 aan zee: erg anders; in het aroma overweldigend rijpe peren, in de mond zacht en fruitig, met een aangenaam bitter toetsje en een erg goed evenwicht. Oktober 04: herfstige champignon en peer toetsen na een bedauwde ochtend, fris en stevig tegelijk, opmerkelijk originele wijn. ♥♥ 19 juli 05: donkerder geworden? Sterk veranderd; heel zacht boterig aroma met oxydatietoets, deed denken aan een engelse zandkoek; licht oxydatieve toets, honing, aan het einde bloemen en frisse zuren maar compleet gedekt door bittertje en zoetje; wonderlijk einde en afdronk, heel complex. ♥♥

Côtes du Rhône Blanc, 2003: Leirovins, 21 juni 04, 8,91 euro. Eerste fles aan zee, augustus 04: heel lekker, fijn elegant, aroma van bloemen (maar zegt mij absoluut niks). Evenwichtig en fris klopten wel. Bij de zeeschotel met saffraan te weinig zuren en fruit om overeind te blijven. Apart wel lekker ! 27 december 04: absoluut apart te drinken. Bloemen en wat fruit in de neus, met een zekere bittere toets; in de mond vol, met rijp wit fruit en een duidelijke bittere toets in de afdronk; ik lekker, Anne niet. Augustus 05: volle wijnmet frisse nootachtige toetsen, lekker en aangenaam, niet overdreven. November 05: bloemen en limoen deze keer, maar dit had misschien te maken met de lompviseitjes; in de mond opnieuw verrassend zacht en vol, bitter op een aangename manier, peperig ook, mooie afdronk; uitstekende wijn. ♥(♥)

Mas de Libian, 2011: 10 euro, 27 november ’12, Vinikus. Grenache met een beetje syrah.  Eigenlijk de resten van wat niet kapot is gegaan door slecht geleverde betonnen kuipen. 17 februari ’13: grenache fruit en mooie zuren, lekker wijntje;dag 3: licht kruidig, wat gesloten; in de mond gewoon lekker, goed evenwicht en nooit te zoet; leuke wijn voor elke dag bij de maaltijd (en nooit schrik dat hij morgen slecht gaat zijn)  ♥♥

Cave Vinum, Côtes du Rhône, 2008: True Great Wines, 17 juli ’09, 8,9 euro. Klei en kalk. 35 hl/ha. 40% Clairette, 50% roussanne, 10% viognier. 20% nieuwe eik. Augustus 08: heel neutraal, met een vage eiktoets; in de mond idem, fris met zeer weinig smaak; Kindermoord ?

Khayyâm, Côtes du Rhône Villages, 2004: Degustatie CSP Vinikus 6 september 06, 9,65 euro. 65% grenache, 25% syrah en 10% mourvèdre. Zeer donkere wijn. Zeer geblokt aroma met inkt , alcohol, medicijnen. In de mond hard, stroef en moeilijk. Decanteren ? Te jong ?

La Calade, Côtes du Rhône Villages, 2004: Degustatie CSP Vinikus 6 september 06, 18,99 euro. 100% mourvèdre. Fruitiger en zachter dan de Khayyam, opvallende vlierbes-aroma's; veel beter geïntegreerd dan de K, heeft structuur, body én karakter: een echte mourvèdre van een terroir dat voor deze druif geschikt is. ♥(♥)

 

Liatiko

Kreta. Zeer produktieve en vroegrijpende druif. Lichte rode wijn die geurt naar rozen en wisteria. Ook gebruikt voor een zoete dessertwijn. Vaste druif van de appellatie Sitia.

Cave La Liaudisaz

Fully. Marie-Thérèse Chappaz, °1960, een oenologe die werd opgeleid in het Zwitserse Changins en er zelf zes jaar werkte. 8,5ha, zeer versnipperd, die ze in 1987 overnam van haar grootoom en zorgvuldig restaureerde. Eerste jaargang in 1989. Heel sterk. In 2006 genomineerd als wijnmaker van het jaar door Weingourmet. Respect voor handwerk en traditie. Wijngaarden in de dorpen Fully, Martigny, Charrat, Leytron, Saillon en Chamoson. 5,5ha wijngaarden op een heel steile helling die uitkijkt op de Rhône, op 450 tot 600m hoogte, alleen bereikbaar per monorail en beschermd tegen de wind. Bestudeert momenteel de mogelijkheden van biodynamische landbouw. Bekendst voor haar zoete wijnen, maar zelf geeft ze de voorkeur aan haar droge witte wijnen met lokale druivenrassen als petite arvine, ermitage en humagne. www.chappaz.ch 

Liber Pater

Landiras, Graves, Bordeaux. °2000 door Alona en Loïc Pasquet, vreoger werkzaam als ingenieur bij Peugeot. 16 à 20.000 stokken per ha, wat enorm hoog is. Bio, met Ecocert certificaat. Geen tractor, wel het paard. Werkt ook met bijna verdwenen rassen als de castet. Met de hand geoogst. Alleen eik, op geen enkel moment ziet de wijn inox. Geen pompen, uitsluitend zwaartekracht. Zeer exportgericht met de internationale markt voor luxe-wijnen als doel, wat aardig schijnt te lukken: je betaalt vandaag 300 euro voor de rode en 1100 euro voor de zoete witte... www.liber-pater.com

Domaine Thibault Liger-Belair

Nuits-Saint-Georges. °1720 door Claude Marey als handelshuis, sinds 1906 onder de naam Liger-Belair. Familiedomein, in 2001 overgenomen door de getalenteerde Thibault, met 2002 als eerste jaargang. 7ha pinot noir in Gevrey-Chambertin, Nuits-Saint-Georges, Vosne-Romanée, Vougeot en Hautes Côtes de Nuits. Biodynamisch. Rendementsbeperking. Vindt dat het belangrijkste werk gebeurt in de wijngaard. Heel goed gemaakte strakke wijnen zonder toegevingen. Onder de naam Thibault Liger-Belair Successeurs worden ook wijnen gemaakt met andermans druiven.  www.thibaultligerbelair.com

Domaine Lucie et Auguste Lignier

8,3ha met gemiddeld 46 jaar oude stokken in Morey-Saint-Denis, Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny en Fixin. Dit is het domein van Kellen Lignier, een Amerikaanse die gehuwd was met de bijzonder getalenteerde maar de in 2004 veel te vroeg overleden Romain Lignier. In het begin werkte ze nog samen met haar schoonvader Hubert van het gelijknamige domein, maar meningsverschillen dreven hen uit elkaar. Ze begon daarom met een eigen domein dat ze de namen van haar kinderen gaf. Bio uit overtuiging, haar man overleed aan kanker en ze ziet een verband met de bestrijdingsmiddelen die in de regio werden gebruikt. Romain was een fan van pre-fermentaire schilweking en Kellen zet dit verder. Typisch verblijven de druiven gekoeld vijf dagen lang weken voor ze een 15 à 20 dagen lange fermentatie ondergaan. Het gebruik van hout hangt af van het type: 20% voor de villages, 50% voor de premiers crus en 90% voor de grands crus is typisch. De Villlages krijgt zo’n 18 maanden rijping, de andere ongeveer 24. www.la-lignier.com

Domaine Lignier-Michelot

Morey-Saint-Denis. Virgile Lignier-Michelot (°1971). Sinds 1999 is Virgile de eindverantwoordelijke, na 8 jaar in loondienst op het familiedomein olv van vader Maurice (eerste bottelingen in 92). Voor zijn komst ging alles nog naar de négoce. Op het domein werden onder zijn invloed vanaf 1996 serieuze investeringen gedaan. 2000 was zijn eerste jaargang waarvoor hij alleen verantwoordelijk was. Eén van de rijzende sterren van de regio, nu nog erg betaalbaar maar met een grote toekomst dankzij serieuze inspanningen in wijngaard en kelder. 9 ha pinot noir, 0,3ha chardonnay. Wijngaarden vooral binnen de AOC maar mooi verspreid. Bio sinds 2010, maar nu terug in lutte raisonnée door te moeilijke omstandigheden. Oenoloog Pierre Millemann consulteert sinds 2000. Virgile zelf vindt zijn Premier Cru Les Faconnières en zijn En La Rue de Vergy zijn beste. Past vendange verte toe en vindt 50hl/ha een maximaal rendement. Erg doorgedreven triage. Ongeveer 25% van de oogst wordt gevinfieerd met de volledige trossen. 12 maanden eik, tot 30% nieuwe. Ongefilterd, ongeklaard; Een heel zorgvuldig en gepassioneerd wijnmaker die stapje per stapje vooruitgang boekt. Virgile is ok een jeugdvriend van Frédéric Magnien. Ook een eigen handelshuis, goed voor 3ha. Pas vernieuwde installaties (2013).

Lilbert & fils

Cramant. Bertrand Lilbert. Sinds 1746. 4ha uitstekend gelegen wijngaard in de Côtes des Blancs, met alleen chardonnay druiven uit Grand Cru wijngaarden in Cramant en een beetje in Chouilly en Oiry. 30.000 flessen per jaar. Zeer goede prijs/kwaliteit, zeer puur en mineralig, zonder compromissen. De millésimés zijn bekend als de pure expressie van de cru Cramant. Bewaarchampagne voor bij eten die zeer goed verouderd en mag (moet) gekarafeerd worden. www.champagne-lilbert.com

Limari Valley

Norte Chico. Meest noordelijke wijnvallei van Chili. Loopt parallel met de Elqui-vallei. Zeer heet en droog. Koele zeelucht met nachtelijke mist is ideaal voor de gelijkmatige rijping van de druiven. Irrigatie is noodzakelijk. Vooral moscatel-druiven voor pisco, maar sinds begin jaren 90 ook gewone wijn, toen een paar grote wijnbedrijven hier investeerden. Sauvignon blanc, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, carmenère, syrah, met vooral heel mooie chardonnay’s met een typerende toets van zout en citroen in de finish.

Limnio

Limnos en vooral het Noorden van Griekenland (Halkidiki, Drama, Kavala, Evros, Theassily, Larissa, Karditsa, Thessaloniki). Bestand tegen droogte en ziektes. Goed voor gecorseerde wijnen met rijpingspotentieel en hoog alcoholgehalte. Populaire blendwijn, ook met klassiekers als cabernet. In Turkije Kalambaki genoemd. Typische aroma's : salie, laurier, geplette peper.

Limnos

Oost-Egeïsche eilanden. 650ha. Wit en rood. Gebruikte druiven: wit met muscat, rood met limnio. De wijngaarden van Limnos liggen op een vulkanische ondergrond, op zachtglooiende heuvels tot 450m hoog. De belangrijkste wijn is een droge witte wijn van de muscat d'alexandrie die een zeer fruitige volle smaak heeft. Er bestaat ook een beetje zoete muskaatwijn en enkele simpele rode wijnen van limnio.

Limoux AOC

Languedoc. Wit. Gebruikte druiven: mauzac (mimimaal 15%), chardonnay en chenin. Al sinds 1938 bestaat er een appellation Limoux nature voor stille wijnen, maar deze sloeg op de basisproducten voor blanquette die slechts zelden apart verkocht werden. In 1959 werd de gewone witte op basis van mauzac erkend. Vanaf 1992 mocht er chenin en chardonnay worden toegevoegd aan de nog steeds verplichte mauzac en moest de wijn verplicht rijpen tot in de maand januari na de oogst. Drinken op 12-14°C. Uit deze streek komen ook veel monocépages. Kruising tussen mediterrane en atlantische invloeden. Vier verschillende terroirs: Terroir Océanique (Westen, door de invloed van de atlantische oceaan iets frissere wijnen), Terroir Haute-Vallée (Zuiden, aan de voet van de Pyreneeën, de fijnste en meest complexe), Terroir Méditerranéen (Noordoosten, steviger en vaak met wat gebrande tonen), Terroir d'Autan (rond de stad Limoux, zeer toegankelijk, zeer typerend).

Lindemans

Australië. °1843 door Henry Lindeman, een uit Londen geïmmigreerde arts die wijn begon te maken op zijn landgoed in Cawarra, in hoofdzaak vanwege de medische kwaliteiten die hij toedichtte aan wijn. Al in 1858 begon hij met export naar de UK en in 1862 en 1867 won de firma zijn eerste Europese prijzen. Eric Lindeman die de teugels in 1918 in handen nam was het laatste familielid dat actief was in de firma. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de firma losgekoppeld van de familie en in 1973 werd de grote wijnmakerij in Karadoc gebouwd om in de behoeften van de wereld te voorzien. Nu deel van het grote Southcorp. Grootste en modernste wijnmaker van Australië. Wayne Falkenberg is al sinds 1976 bij de firma en is vandaag hoofd-wijnmaker in Karadoc. In Coonawarra heeft de gereputeerde Greg Clayfield de teugels in handen. Miljoenen kisten per jaar van een zeer aanvaardbare en constante kwaliteit. Excellente goed geprijsde chardonnay. Heeft naar verluid ook sterk geleden onder de managementcrisis bij Southcorp maar nu terug op het goede pad. http://www.lindemans.com/

Château Liouner

Listrac-Médoc. Pascal Bosq, maar al in de familie sinds de jaren 20. 41ha wijngaard en 500ha bos. 50% cabernet sauvignon, 40% merlot en 10% petit verdot. In 1975 werd Château Cantegric toegevoegd (5ha). Kiezel en klei en kalk. Werkte vroger vooral met barriques, maar sinds kort eerder met muids van 400 liter, waar de wijn 12 tot 18 maanden op rijpt. De wijn is nu fijner en wat minder rustiek.   www.chateauliouner.fr

Lirac AOC

Rhône. 550 ha. Rood of rosé, soms wit. Gebruikte druiven: rood met grenache, syrah, mourvèdre, cinsaut, rosé met grenache, cinsault en syrah, wit met vooral clairette, bourboulenc en grenache blanc, met ook picpoul, ugni blanc, viognier en roussanne. De wijngaarden van deza AOC liggen op de rechteroever van de Rhône, op het grondgebied van de gemeenten Lirac, Roquemaure, St-Geniès de Comolas en St Laurent des Arbres, tussen Tavel en Chateauneuf-du-Pape en kunnen op drie verschillende types ondergrond liggen. Het eerste type, in het centrum van de appellatie, bestaat uit oude alluviale terrassen met rolkeien en rode klei op een ondergrond van zand. Het tweede type bestaat uit een mengeling van zand en keien, het logische gevolg van grondverschuivingen op de hellingen van deze terrassen. Op de randen van de appellatie vinden we het derde type terug, gronden met een laagje rode klei en kiezel op een ondergrond van kalk. Het klimaat is mediterraan met warme zomers en kent tamelijk droge winters en 2700 uren zon per jaar. De appellatie is erkend sinds 1992. 92% van de productie is rood. Deze vaak ondergewaardeerde wijn is kruidig, met een uitgesproken terroirsmaak, en heeft een beetje bewaarpotentieel (6 à 7 jaar). Momenteel een beetje onderpresterend door gebrek aan ambitieuze jonge wijnbouwers. Drinken op 15-16°C. De rosé is bijna zo goed als die van Tavel en erg verfrissend. Hij komt bijna altijd van de op de hellingen gelegen wijngaarden en is meestal fruitig en zomers. De witte kan zeer goed zijn maar is relatief zeldzaam. De kalkgronden op de rand van de appellatie geven hem zijn aroma. Drinken op 10-11°C.

Chateau de la Liquière

Cabrerolles, Faugères, Languedoc. 53 ha. Familie Vidal. Bernard Vidal en zijn vader Jean waren één van de pioniers van de appellation en was ooit één van de eerste die de syrah hier gaf wat hem toekwam met de cuvée Cistus. Bernard was in de jaren 60 één van de eersten van de regio die zijn wijnen zelf begon te bottelen. Vandaag is dochter Sophie, een volleerde oenologe, verantwoordelijk voor de kelder. 60ha met keien en leisteen. 53ha rood met 29% carignan, 28% syrah, 22% grenache, 12% mourvèdre en 9% cinsault. 7ha wit met 30% grenache, 30% roussanne, 20% terret en 20% viognier. Goed voor 280.000 flessen per jaar. Tien verschillende cuvées. Zeer regelmatig dankzij het zeer zorgvuldige werk in de wijngaard. Onderscheid zich een beetje van zijn collega's omdat hij nog veel met carignan werkt. Top van het gamma is momenteel de stevige Tucade, met vooral mourvèdre. De Cistus is de beste prijs/kwaliteitsfles, elegant en fris. www.chateaulaliquiere.com In Belgie verdeeld door Wijnen Jacqueline.

Amandiers Blanc, Faugères, 2008: Megavino 2009, 8,3 euro, Wijnen Jacqueline. 35% roussanne, 35% grenache blanc, 20% terret, 10% clairette. Aroma is licht, wat bloemen; in de mond elegant en fris, wat neutraal, nog erg jong ©

Amandiers Rouge, Coteaux du Languedoc, 2008: Megavino 2009, 8,3 euro, Wijnen Jacqueline. 30% carignan, 30% syrah, 30% grenache, 10% mourvèdre. In de neus vers fruit; in de mond krokant, heel smakelijk en fruitig, heel toegankelijk, goed bij wit vlees en licht gekoeld in de zomer; erg aangename allemansvriend ©(©)

Cistus Rouge, 2003: Megavino, Wijnen Jacqueline, 20 oktober 06, 15,9 euro. 70% syrah, 15% grenache, 10% mourvèdre, 5% carignan. Een mooie, warme wijn, veelbelovend, met nog stevige tannines. Een absolute belofte, nu al erg lekker. ♥

Tucade, 2003: Hoegaarden, 4 maart 2007, Wijnen Jacquline, 25,5 euro. 70% mourvèdre, 30% syrah. In de neus mineralig en sec, een beetje gesloten (was pas open); in de mond veel zwart fruit, moerbeien, braambessen, heel zuiver; zeer veel tannines met een ietwat bittere toets in de afdronk; wijn met erg veel karakter die nog verder zal evolueren. Voor bij de heel stevige keuken ! ♥♥

 

Vinho Regional Lisboa

West-Portugal. Voor 2009 nog bekend als Vinho regional Estremadura. Wit en rood. Wit met arinto, fernao pires, chardonnay en andere, rood met periquita, tinta roriz, touriga nacional, castelão, syrah en tinta miuda. Aan de westkust van Portugal houdt de nachtelijke koude de suiker in de druiven onder controle en dit heeft mooie, fruitige maar niet al te zware wijnen als resultaat. Dit is Portugal meest productieve regio waar vooral grotere cooperatieven actief zijn en ondermeer de tafelwijn voor Lissabon gemaakt wordt. Alhoewel er zich een DOC en twee IPR’s in de regio bevinden wordt de meeste, maar vaak ook de interessantste wijn als Vinho Regional Estremadura gebotteld. De rode wijnen zijn vaak gemaakt met veel periquita (castelão) en zijn dan kruidig en jong te drinken. Met cabernet sauvignon, tinta roriz (tempranillo) en touriga nacional worden echter steeds interessantere wijnen gemaakt die gemakkelijk een vijftal jaar bewaren. Er wordt ook simpele witte gemaakt met de arinto druif die jong te drinken is.

Lisini

Sant’Angelo in Colle, Toscane. Elina Lisini, maar al sids 1700 in de familie. Ontstaan in de huidige vorm toen in 1846 een Lisini met een Clementi trouwde. Geconsulteerd door Giulio Gambelli. Filippo Paoletti is de wijnmaker, naar eigen zeggen op zoek naar terroir en daar zijn alle middelen goed voor, behalve de barrique. Zijn basis brunello rijpt 36 tot 40 maanden op hout, een jaar langer dan dat de DOCG eist. Hij wordt gemaakt met de druiven van de oudste stokken van het domein. Vindt dat een barrique verblijf van twee jaar (zoals bij de modernisten onder de Brunello makers) alle terroir vermoordt. Vindt ook de zoektocht naar phenologische rijpheid (à la Michel Rolland) maar onzin. 154ha groot domein met 20ha wijngaard. Grote brunello’s, moeilijk en hard wanneer jong, maar met een heel groot kelderpotentieel. De Ugolaia is de topper, gemaakt met de druiven van een klein perceel achter de gebouwen. Ook de gewone Rosso zou goed zijn.

Lison-Primaggiore DOC

Veneto. Wit en rood. Deze DOC brengt vooral veel monocépages voort en ligt ten Noorden van Venetië.

Listan

Deze Portugese druif wordt gebruikt voor sherry (OK) en tafelwijn (niet OK).

Listan Blanca

Canarische eilanden. De Typische aroma's liggen tussen rijpe druiven en berglruiden.

Listan negro

Deze druif van de Canarische eilanden is waarschijnlijk familie van de Portugese Periquita. Ze is zeer goed bestand tegen droogte en ziektes en erg productief. Er wordt jong te drinken tafelwijn mee gemaakt die wat zuur te kort komt en dan ook vaak wordt geblend met druiven die dit euvel verhelpen.

Listel

Jarras. °1883 door les Salins du Midi. 4000ha groot domein. 2000ha is aangeplant met druivelaars, waarvan 1600ha in de Camargue, in het wijngebied dat de Vin de Pays des Sables du Golfe du Lion voortbrengt. Koopt ook nog druiven in van 980ha wijngaard van andere eigenaars. 300 vaste medewerkers. Ook eigenaar van 180 ha in de Côtes de Provence (Château La Gordonne) en 100ha in de Rhône (Château Malijay). In 2005 overgegaan in de groep Vranken-Pommery. Directeur Martial Pelatan sinds 1972. Veel druivelaars zijn hier nog rechtstreekse afstammelingen van pre-phylloxera stokken waaraan ze dankzij de zanderige ondergrond konden ontsnappen. Zware investeringen in de kelders en vooral in marketing. Gespecialiseerd in de rosés van de Sables du Golfe de Lion dankzij de zanderige ondergrond, zeer geschikt voor de grenache gris. Ontstaan als merk in de jaren 50, in de jaren 60 eigenlijk redelijk modern en goed uitgerust, maar vanaf de jaren 70 werd om aan de grote vraag te voldoen zowat alle beschikbare materiaal door elkaar gedraaid en kreeg het merk gaandeweg een erg slechte reputatie. Tussen 1995 en 2005 probeerde de vorige eigenaar, Val d'Orbieu, de focus te leggen op generieke rode wijn, waarvoor het terroir compleet ongeschikt is. Vranken, de nieuwe eigenaar, probeert het merk terug hot te maken, ondermeer door de kwaliteit terug op te trekken en door meer sexy marketing. Vandaag vier gamma's: de Extraordinary Wine, een 100% grenache van ongeënte stokken, de Pink Flamingo, eveneens grotendeels gemaakt met franc de pied stokken. De Cuvées Saint-Louis en du Centenaire zijn de echte supermarktwijnen (3 à 5 euro). www.listel.fr

Listrac-Médoc AOC

670ha. Eén van de zes gemeentelijke appellaties van de Médoc, maar aangezien dit de appellatie is die het verst van de rivier afligt is de wijn vaak goed maar zelden van topkwaliteit. Dit is te wijten aan het gebrek aan kiezel in de grond en in dit gebied ligt dan ook geen enkele grand cru classé. Listrac is een robuuste wijn, normaal gezien met veel fruit en vaak een beetje aards. Vroeger werd hij beschouwd als hard en weinig subtiel, maar de meeste vinden een goed evenwicht tussen hun harde tannines en hun rondheid die met de jaren alleen maar verbetert. De wijngaarden liggen op 43m hoge heuvels en zijn iets kouder dan de andere waardoor de druiven langzamer rijpen. Drinken op kamertemperatuur (17-18°C). Het is een goede bewaarwijn (openen zeven tot achttien jaar na botteling). Er zijn 29 Crus Bourgeois.

Listrac-Medoc wijnjaren

2002 was geslaagd, met klassieke bewaarwijnen met veel fruit en elegantie. 2003 leverde rijke en stevige wijnen op omdat het warme weer de cabernet sauvignon perfect deed rijpen. 2004 was goed voor rijpe, stevige en evenwichtige flessen die over het algemeen een mooie evolutie wachten. De fout die het meest voorkomt is onrijpheid en een gebrek aan dichtheid. Fruitige, ronde wijnen in 2005, vaak rijp en fris en veel minder rustiek dan gewoonlijk. 2006 was klassiek. 2007 was een erg moeilijk jaar met vooral elegantie en fruit, maar geen diepgang. Snel te drinken. Nogal klassiek 2008. Te hoge alcoholniveau’s voor merlot, maar perfecte cabernet sauvignon. 2011 was heel heterogeen, met veel wijnen die een tekort hebben aan structuur en body, de beste zijn aangenaam en soepel maar snel te drinken.

 

 

Cave de Listrac-Médoc

°1935. Tussen de dorpen Margaux en Moulis. 85 leden, 170 ha. Vooral cabernet sauvignon, ook wat merlot en petit verdot. Stevige investeringen in 2000 (micro-bullage en uitbreiding van de kelder waar de houten vaten staan). Hun Chateau St-Martin (10ha) is de uitschieter. Ook de La Caravelle is vaak niet slecht, net als de ronde en aardige Chateau Des Merles. De Chateau Vieux Moulin is een wijn die volgens de principes van de lutte raisonnée wordt gemaakt, soliede maar OK.

Little Beauty

Marlborough, New Zealand. Waihopai Valley. Eerste jaargang in 2008. Evelyne Fraser, ex Cloudy Bay, is de wijnmaakster. Klein domein.  www.littlebeauty.co.nz

Oenopiia Livadiotis

Halikouna, Korfou. °1989 door Irina en Sotiris Livadiotis. Wijngaarden op de zuidwestelijke tip van het eiland. Zanderige ondergrond. Klein maar goed uitgerust met inox tanks en een pneumatische pers. 20.000 flessen per jaar. Ze maken momenteel maar één wijn met de lokale witte kakotryghis uit eigen wijngaard en uit wijngaarden uit de omliggende dorpen. Er wortdt een beetje geëxperimenteert met de lokale taeldruif petrokoritho, erg laag in alcohol, en met de zo goed als verdwenen rode skopelitis.

Livermore Valley VA

California. 730 ha. Cabernet sauvignon, sauvignon blanc, sémillon. Vaak vergeleken met de Graves. Oost-west orientatie wat toelaat dat er koele zeemist binnen sijpelt en de zeer hoge temperaturen mildert. Indrukwekkende, rijke, donkere wijnen maar vaak tekortschietend qua complexiteit.

Lizzano DOC

Puglia. Sinds 1989. Gemeentes Lizzano en Faggiano. Een beetje van alles mag hier gemaakt worden. Van geen betekenis.

Loazzolo DOC

Piemonte. Moscato Bianco. Zoete ‘passito’wijn.

Locorotondo DOC

Puglia. 425 ha. Wit. Gebruikte druiven: verdeca, bianco d’alessano, aangevuld met fiano, bombino en malvasia. Deze witte wijn komt uit Salento, tussen Bari en Brindisi en is licht, fris, elegant en levendig. Hij is jong te drinken en liefst zeer koud. Ook in spumante.

Lodi VA

California, Central Valley. Gekoeld door de Sacramento River, iets verfijnder, beroemd voor Zinfandel’s met frambozentoets.

Domaine de la Loge

Vallet, Muscadet, Loire. °1876. Jean-Yves Sécher sinds 1971, vijfde generatie en zijn dochter staat al in de startblokken. In 1980 huwde hij met Marie-Claude die de Clos des Bourguignonnes meebracht. 30ha waarvan 23 met muscadet. Ook een paar ha folle-blanche. Lutte raisonnée. Temperatuurgekoelde fermentatie. Werken niet met vreemde gisten. Maken een verrassende vieilles vignes die op grote houten foeders rijpt "zoals vroeger". www.domaine-delaloge.com

Alberto Loi

Cardedu, Sardinië, in de regio Ogliastra. 51ha. Eind jaren 40 gesticht door Alberto Loi. Nu geleid door de vijf kinderen van Alberto. Nieuwe kelders in 1995. Het domein is gespecilaiseerd in cannonau (Ogliastra is één van de beste regio’s voor deze druif). Daarnaast ook cabernet sauvignon, sangiovese en vermentino. Ook actief onder de naam Vitivinicola Cardedu. www.cantina.it/albertoloi

Domaine Sylvain Loichet

Chorey-les-Beaune, in een pas gerestaureerde kelder onder een vervallen boerderij. Naarmate de huurcontracten van de door zijn ouders uitgeleende wijngaarden vervallen neemt deze jonge en gedreven wijnmaker ze over. Hij is gefascineerd door wat er in de wijngaard gebeurt en het eerste wat hij met de nieuw onder zijn vleugels gekomen stukken doet is ze omvormen naar biodynamische teelt. Sylvain doet erg zijn best om de druiven te laten spreken over hun terroir en het schijnt aardig te lukken zodat hij in 2007 de Découverte binnen zijn aoc werd van het Revue de Vin de France. Werkt ook nog steeds met druiven van andere telers. Geen filtering, geen klaring.

Fred Loimer

Oostenrijk, Kamptal. Jonge wijnmaker, verantwoordelijk voor het domein sinds 1998. Studeerde oenologie in Klosterneuberg en deed dan stages in de Nahe en in Carneros, California. 30ha met 55% grüner veltliner, 30% riesling, 7% chardonnay, 3% grauburgunder en 5% blauburgunder. 5 tot 6000 stokken per ha (3000 is de gewoonte in de regio). Erg kwaliteitsgericht en gefascineerd door zijn eigen terroir. Flying winemaker, ook actief in China. Snoeit zijn wijnstokken zeer laag om volop warmte te vangen en plant ze dichter bij elkaar dan andere om lagere opbrengsten en meer concentratie te krijgen. Zijn Grüner Veltliner van Spiegel is één van de beste van Oostenrijk. 200.000 flessen waarvan 40% voor de export. 94% wit. Erg moderne architectuur boven op zijn 19de eeuwse wijnkelders. Vanaf 2005 kwam een nieuwe opdeling in voege: terrassen en single vineyards. Wijn met de vermelding Terrassen komt van kleine steile percelen in Langenlois, te klein om een aparte wijn mee te maken, te goed om te laten opgaan in de basiscuvée. Drie cuvées met plaatsaanduiding (Seeberg, Kaeferberg en Steinmassel) werden vanaf hetzelfde jaar officiële single vineyard wijn, uitsluitend gemaakt met de oude stokken (minimaal 25jaar, maar vele zijn ouder) van de beste percelen. Dit beïnvloedde sterk de kwaliteit (maar ook de prijs…). Sinds kort maakt hij met zijn Dechant ook de beste pinot noir van het Kamptal, een druivenras waar hij bijzonder veel van houdt. In 1995 verving hij al zijn oude foeders door inox en barriques om ze vier jaar later weer terug te kopen. Vandaag koopt hij alleen nog foeders.  http://www.loimer.at/ In België verdeeld door Leirovins in Wetteren.

Lois, Grüner Veltliner, Kamptal, 2005: Leirovins, 22 april 06, 7,65 euro. Nog licht parelend; fris en stevig aroma met vooral appel; in de mond frisse appel, snoepjes maar zeer fris en jong (te jong); zeer frisse maar ook lekkere afdronk; koud drinken bij warm weer; (♥)

Lois, Grüner Veltliner, 2011: Centpourcent, 23 augustus ’12, magnum. appeltjes met een frisse citrus toets. Fris in de mond met een toetsje mineraliteit. Lekker, beetje kort misschien. Heel sterk bij het menu. ()

Grüner Veltliner, Langenlois, 2001: Leirovins, 9,85 euro, 13 februari 04. CSP sessie maart 04: OK, fris, wat nerveus, appel. Geen groot succes. 25 oktober 04, degustatie: kruidig fris met een zoet toetsje en een mooie afdronk. (♥)

Grüner Veltliner, Langenlois, 2003: Leirovins, 10,3 euro, 22 juni 04. Degustatie Leirovins. OK. Fris. 25 oktober 04, degustatie: kruidig fris met een zoet toetsje en een mooie afdronk. (♥)

Grüner Veltliner, Langenlois, 2004: CSP februari 06, 9,5 euro, Leirovins. Elegant aroma met toetsen van appel en limoen; in de mond zeer fris, opnieuw appel, en zeker in de afdronk een flinke snuif witte peper 13/20. Decanter **. (♥)

Grüner Veltliner, Kamptal, 2005: Leirovins, 27 november 06, 10,45 euro. Schroefdop. Mineralige neus met ook wat peper ?. In de mond veel appel, tamelijk nerveus, mooie afdronk; echte GV; ♥

Grüner Veltliner, Terrassen, Kamptal, 2005: Leirovins, 26 maart 07, 14,9 euro. In de neus appel, peper en kruiden; in de mond fruitig, fris en evenwichtig, fijn en karaktervol met een mooie afdronk; ♥(♥)

Grüner Veltliner Kaeferberg, Langenlois, 2003: Leirovins, degustatie 25 oktober 04, 15,84 euro. Fris en fruitig en gewoonweg lekker maar een beetje duur voor wat het is.

Grüner Veltliner Kaeferberg, Langenlois, 2004: Leirovins, maart 06, 15,9 euro. Decanter **. Mooi gele kleur; lekker fruitig en fris aroma met na walsen wat opvallende boterige toetsen en wat mineraliteit ? onmiddellijk zeer fris, maar ook fruitig en complex. Mineralige frisheid met een mooie zeer frisse maar ook volle fruitige afdronk; wel wat duur…♥

Grüner Veltliner Kaeferberg, Langenlois, 2005: Leirovins, 27 november 06, 19,8 euro. Waw! Aroma. Prachtig geconcentreerd, zeer zuiver, fris en vol; mooi fruit, mooie mineraliteit ♥♥ 25 augustus ’12: idem, maar alles nog wat rijper, zelfde zuiverheid en mineraltieit, wel meer diepgang. Dag 2: subliem! Wat een zuiverheid, wat een body ! ben heel blij dat ik deze fles heb bijgehouden (en er is er nog één over); loepzuiver, schitterende fraîcheur,  heel eerlijk, perfect gestructureerd en gewoonweg ongelooflijk lekker ♥♥♥♥(♥)

Grüner Veltliner Spiegel, Langenlois, Fred Loimer, 2002: Leirovins, degustatie 25 oktober 04, 25,85 euro. De perfectie in grüner veltliner !!! Zeer geconcentreerd. Beste die ik ooit dronk, maar kost dan ook wel wat. 18/20. ♥♥♥♥

Grüner Veltliner Spiegel, Langenlois, 2005: Leirovins, 27 november 06, 22 euro. Nobel en rijk aroma, voor zover het er al is; momenteel toch wel eerder gesloten en voor mij moeilijk te kwoteren.

Riesling, Fed Loimer, 2004: Leirovins, 26 juni 06, 10,45 euro. Lichte citrustoets met wat mineraliteit; goede start, fris en aangenaam. (♥)

Riesling Loiserberg, Langenlois, Fred Loimer, 2003: Leirovins, degustatie 25 oktober 04, 14 euro. Fris en fruitig, met een zoete tik in het midden. Goed maar niet héél goed. ♥

Riesling Seeberg, Langenlois, Fred Loimer, 2003: Leirovins, 15,84 euro, 25 oktober 04. Degustatie oktober 04: in de neus mineralen en fruit, in de mond edel en evenwichtig. Zeer goed. Oudejaar 04: één fles gewoon droog en fris, de tweede inderdaad edel en evewichtig, veel beter dan de eerste. CSP 29 maart 06: strak, fris, duidelijke mineralige toets; in de mond mooi gecombineerd overvloedig fruit geflankeerd door mineraliteit; limoen en petrol; héél lekker ♥♥♥ Riesling avond, januari 2010: licht gepetroleeerd, wat vaag (elegant?); frisse zuren in de mond, zeer fris zelfs, limoenfruit ©©

Riesling Seeberg, Langenlois, 2005: Leirovins, 27 november 06, 19,8 euro. In de neus overweldigend kiezel: deed mij enorm denken aan mijn kennismaking met riesling 30 jaar geleden bij nonkel Jan toen het mij verbaasde dat een wijn naar iets anders kon ruiken dan …wijn. Briljante, zuivere wijn die fruit en mineraliteit perfect combineert. Fantastische afdronk. Twee gekocht om te zien evolueren. ♥♥♥(♥) 18 mei 08: prachtige goudgele kleur, heel helder en schitterend; zeer fijne, elegante neus met pakken fruit en een heel mooi zweempje van mineraliteit; in de mond heel stevig gestructureerd, zeer fruitig, mannelijk, frisse zuren, heel mooie structuur, zeer fijn; veel diepgang en intensiteit en een mooie afdronk ♥♥♥ Riesling avond, januari 2010: fris, iets youghurt achtigs; in de mond wel wat zuren maar ook fruit, wat limoen; erg strakke, klassieke riesling ©©

Riesling Steinmassel, Langenlois, Fred Loimer, 2002: Leirovins, degustatie 25 oktober 04, 25,85 euro. Edel, perfect, schitterend maar enigszins kostelijk. ♥

Zöbing Eichelberg, Alte Reben, Fred Loimer, 2003: Leirovins, 9 januari ’06, niet in de catalogus en niet gecommercialiseerd in België. 14,5% ! blend van grüner veltliner en riesling, oude stokken. Was al een week open en nog steeds geen spoor van oxydatie. Zacht perzikfruit, een beetje à la goed viognier; héél vol, vloeiend en geconcentreerd in de mond; erg goed (maar toch ook duidelijk een kind van 2003 ?) ♥♥

Am Manhartsberg, 2012: Leirovins, december ’14, 13,5 euro. Chardonnay van kalk en loess bodems, en pinot gris en pinot blanc van verweerde gneiss bodems. 21 december ’14: strogeel, helder; in de neus eerst en vooral chardonnay (sinaas) maar ook peer (pinot ?) en wat citrus; in de mond mooi vol met een frisse toets, een heel beschaafde wijn, vol met een mmoi zuurtje; **

Pinot Noir, Terrassen, Fred Loimer, 2004: Leirovins, 26 juni 06, 15,9 euro. Mollige gamay neus. In de mond klein rood fruit, wel zeer zuiver; meer gamay dan pinot noir; volgens mij jong te drinken

Pinot Noir, Dechant, 2003: Leirovins, 27 november 06, 25,91 euro. Wat een aroma ! onmiddellijk herkenbaar als een grootse pinot noir. zuiver en lekker, prachtige concentratie, overweldigend fruit en heel mooi omschraagd door (oude) eik. zéér lekker, ben tweemaal glas gaan bijvullen. Beste van de drie op deze degustatie (de andere waren van heinrich en pöckl). ♥♥♥ 15 september ’13: eerst heel licht en gesloten, maar bloeide na een twintigtal minuten heel mooi open; filigraan fijn in de mond, echt een oudere pinot noir, veel tertiairte toetsen maar zéér lekker ***

 

Loire

 

Loire jaargangen

2011: zeer goed voor zoet; in wit en rood een moeilijk jaar maar ook een wijnmakersjaar, wie wist waar hij mee bezig was, heeft goede wijn gemaakt. 2010: heel klassiek jaar met mooie bewaarwijnen met voldoende fraîcheur. 2009: rijk jaar met een heel droge warme zomer; schitterend jaar voor de zoete wijnen van de Loire; voor de rest veel alcohol, maar niet altijd rijpe druiven; goeie wijnmakers maakten goeie wijnen; 2008: voor wit een klassiek en erg goed jaar met frisse zuren en lage rendementen met gezonde druiven. Leuk fruit voor de rode. 2007 was een moeilijk, koud en nat jaar , maar wie lang genoeg wachtte werd gered door een mooie herfst. Frisse, pure wijnen, heel goed voor muscadet. Fijne, frisse rode waarvan de betere bewaarpotentieel hebben. Goed jaar voor zoete wijn. 2006: erg moeilijk jaar met complexe metorologische omstandigheden en veel rotting tijdens de normale oogstperiode; in ieder geval snel te drinken, maar heel vaak ondermaats; de regio's die normaal gezien tanninerijke rode opleveren zijn nu verrassend zacht en zullen niet lang bewaren. 2005: Uitstekend jaar. De wijnen zijn evenwichtig en geconcentreerd. 2004: Het regende tijdens de oogst. Sommigen losten dit probleem op, anderen niet. Ook de natuurlijke overproduktie in reactie op 2003 was op veel plaatsen een probleem. 2003: Uitzonderlijk jaar door de grote hitte. Heel rijpe druiven. 2002: Zuivere wijnen met fijne tannines. 2001: gemiddeld jaar. De druiven bereikten hun optimale rijpheid niet. Openen. 2000: gemakkelijke wijnen die nu beter open gaan.

Loma Larga Vineyards

Patricio Diaz-Quiroga. De familie Diaz kocht 711ha wijngaard in de Casablanca Valley en bestudeerde twee jaar de omstandigheden alvorens over te gaan tot de aanplant van syrah, cabernet en malbec op de hoger gelegen stukken en pinot noir, sauvignon blanc, chardonnay en gewurztraminer op de lager gelegen stukken. De Franse wijnmaker Emeric Genevière-Montignac werd aangetrokken om een Franse toets te geven aan het gamma. www.lomalarga.com

Sauvignon Blanc, 2011

CSP degustatie, september ’13, 11 euro. Kruidig en nogal vegetaal maar wel lekker aroma; kruisbes, citroen en paprika, positief evoluerend in het glas **

 

Alberto Longo

Lucera, Puglia. 35ha. Gesticht door de consulent Alberto Longo. Alle druiven worden met de hand geplukt en de opbrengsten worden bewust laag gehouden. Enzo Corrazzini is de agronoom, ook actief als consultant voor andere domeinen. Graziana Grassini, een leerlinge van Giacomo Tachis, is sinds 2004 de vaste oenologe. Ze is bekend voor haar wetenschappellijke aanpak en staat ook aan het hoofd van twee wijnlabo's. Bijna alle wijnen komen uit onder de IGT Puglia. Het domein bottelt een zestal verschillende cuvées. In België verdeeld door Licata. http://www.albertolongo.it/

Rosé della Quercia, Brut Extra Dry : Lecce, 24 januari ’14, Nero di Troia : zalmroze , fijn schuimend ; frisse droge elegante schuimwijn, mooie apero ©©(©)

 

Le Fossette, Puglia IGT, 2005 : Licata, 18 juli 06, 13,98 euro. 3 maanden sur lie. 100% falanghina (rozen en frambozen schijnen typische aroma's te zijn). 23 augustus 06: Iets goudgeler dan de trebbiano van Montipagano;  zeer apart en erg droog aroma, verwijzend naar rozen; zeer aangenaam, fris en interessant; framboos als element ? Lekkere wijn, iets moeilijker te ontleden maar goed gemaakt; nog erg jong en volgens iedereen nog heel veel potentieel; niet goedkoop maar volgens on binnen een jaartje of twee dubbel en dik zijn geld waard ♥♥

 

Donnadele, Puglia IGT, 2005 : Licata, 18 juli 06, 10,47 euro. Negroamaro. Rosé. 3 maanden sur lie. Donnadele is de naam van de moeder van Alberto Longo. 23 augustus 06: Mooie diepe clairet kleur; in het aroma kwam erg weinig naar voor; weinig fruit, eerder wrang en weinig afdronk; te duur en te weinig karakter en of hier enig flesverblijf soelaas brengt is zeer de vraag

 

Le Crusto Rosse, Puglia IGT, 2004 : Licata, 18 juli 06, 18,15 euro. 100% nero di troia. Druiven van een oude wijngaard met een dichtheid van 12500 stokken (het dubbele van wat normaal is). 6 à 9 maanden houtrijping. 23 augustus 06, CSP: wow ! een zeer warm, kruidig, vol en intens aroma (koffie en cacao werden genoemd, na rondsnuffelen in de keuken toch eerder koffie…); pákken fruit, complex en rijk, vlezig met nogal stevig aanwezige suikers; zeer compleet; een ongelooflijk weelderige voluptueuze wijn, nu al perfect; niet zo veel tannines, dus volgens ons eerder nu te drinken; ♥♥♥

 

Weingut Doctor Loosen

Moezel. Bernkastel-Kues. Ernst Loosen, één van de grote ambassadeurs van de Duitse wijn (man van het jaar in 2005 bij Decanter). Studeerde oorspronkelijk voor archeoloog maar in 1987 was zijn vader zo ziek dat hij de leiding van het wat verwaarloosde familiedomein overnam. Opgeleid in het wijninstituut in Geisenheim. Stopte onmiddellijk met chemische bemesting. Erg gericht op terroir en kwaliteit. Bernhard Schug als keldermeester. 12 ha, 100% riesling, gemiddeld 60 jaar oud. Beschikt nog over een aantal 100jarige wijnstokken. Eén van de beste Moezel-wijnen die er bestaan. Intense en precieze wijnen en fantastische spätlese’s. Fris, fijn en elegant. Heeft ook een merkwijn, Dr L, met moezelwijnen van andere producenten, nam in de Pfalz het wijngoed JL Wolf over en treed op als adviseur voor Chateau Ste Michelle Winery in Washington. Volgend Decanter één van de tien beste witte wijnmakers van de wereld. www.drloosen.de

Bodegas López de Heredia – Viña Tondonia

Haro. Familie Lopez de Heredia. 170ha, verspreid over vier wijngaarden: Viña Tondonia, de grootste met 100ha, Viña Cubillo, Viña Bosconia en Viña Zaconia, allen in de Rioja Alta. De aanplant bestaat uit tussen de 70 en 80% tempranillo, 10 à 15% garnacho en nog wat mazuela en graciano. Klassieker sinds 1877. In 1890 werd de eerste Reserva gebotteld en in 1914 kocht het domein de grote Viña Tondonia wijngaard, vandaag nog altijd het centrale stuk. Wat ouderwets maar daarom ook wel uitzonderlijk. Heeft 15.000 Bordeaux vaten liggen voor de rijping, maar blijft onveranderd zweren bij de enorme vaten van traditionele amerikaanse eik, waarvan sommige al meer dan 100jaar in gebruik zijn. Eigen ateliers om die vaten te maken maar ook om ze te herstellen, want men vind hier dat ook de microflora en de oude wijnsteenkorst van oude vaten mee de ziel van de Rioja bepaalt. Houden hun wijnen zeer lang bij, hun momenteel leverbare Gran Reserva Viña Bosconia dateert uit 1981. Ooit werd hier op grote schaal wijn gemaakt voor de Franse markt om de tekorten tijdens de phylloxera plaag op te vangen (Viña Medokkia, Viña Gravonia). Juan Carlos Montoya in de kelder, Maria José Lopez de Heredia als bedrijfsleider (vierde generatie). Viña Tondonia is de beste. Maken ook nog de traditionele, fluwelige, lang op eik gerijpte witte Rioja. www.lopezdeheredia.com , www.tondonia.com 90% van de produktie wordt in Spanje gedronken. In België verdeeld door Matthys Wijnimpport in Brugge, In Nederland door Van Wageningen & De Lange en Oud Reuchlin & Boelen.

Viña Gravonia, Rioja Branco Crianza, 2001 : Matthys Wijnimport, 15,55 euro, 22 februari 2012. 100% viura, 4 jaar op eik, dan nog 6 jaar op fles. Ongefilterd. CSP, 6 maart ’13: goudkleurig met een erg mooie schittering; complexe en intrigerende neus, bijzonder lekkere crème brulée, bijvoorbeeld; in de mond nogal strak, zure melk, ranzige boter en erg korte afdronk, maar wel intrigerend; Dag 2: nog steeds een prachtige complexe interessante neus; in de mond fris, maar ook mooie eik en complex, echt een beetje als een graves maar dan wel een nerveuze. ** Dag 3: in de neus nu meer en meer als een pessac-léognan ! ook in de mond echt lekker, maar alleen veel droger met geen spoortje vet ©©©

 

Viña Tondonia, Gran Reserva Rosado, 2000:  Matthys Wijnimport, 17 euro, 22 februari 2012. 30% tempranillo, 60% garnacha en 10% viura. 4 jaar vatrijping. 6 jaar fles. Ongefilterd. Bijzonder moooie schittering eigenlijk,  kleur neigend naar iets oranje-bruins; eerste neus verwees naar gerookte ham, later kwam er echte crème caramel; in de mond vreemd en erg fris; Dag 2: oude sherry; heel droog en fris; interessant Dag 3: nog zuurder geworden ©

 

Viña Cubillo, Crianza, 2005: Matthys Wines, Brugge, 3 maart ’13, 15,5 euro. 65% tempranillo, 25% garnacho, mazuelo en Graciano. 3 jaar vatrijping.CSP, 6 maart ’13: opgelegd fruit, heel klasssiek; in de mond fris, fijn en klassiek, wat zanderig zei iemand, en erg herkenbaar Spaans; mooie wijn ©©©

 

Viña Tondonia, Reserva, 2001: Sacacorchos, 8 december 2011, 23,95 euro. 75% tempranillo, 15% Garnacho en 10% graciano en mazuela. 6 jaar eik. 6 maart ’13: erg klassiek, maar volgens ons heel licht gekurkt

Etienne Loew

Westhoffen, in het Noorden van de Elzas. Familiaal domein, sinds 1996 olv Etienne (°1974), gediplomeerd oenoloog, die stages deed bijBoillot in Bourgogne en Christom in Oregon. Droge, energieke rieslings. Machtige riesling van de Bruderbach. Vandaag 6 ha, maar begon in 96 met slechts 76 ares. Lutte raisonnée. Oogst met de hand en in verschillende passages om alleen de perfect rijpe druiven te hebben. Werkt uitsluitend met de op de druiven aanwezige giststammen. Vandaag veel regelmatiger dan vroeger en goed voor een uiteindelijk niet zo geweldig terroir. 0,4ha rood met pinot noir. 5,8ha wit met 32% pinot gris, 21% gewurztraminer, 20% riesling, 11% muscat, 8% pinot blanc of auxerrois en 8% sylvaner.

Longariva

Rovereto, Trentino. Marco en Rosanna Monica. 22ha. °1976. 20ha. Zeer kwaliteitsbewust. Vinificatie per perceel en per ras. Een uitstekende 100% merlot, de Tovi, een complexere blend van merlot en de twee cabernet's, de Tre Cesure, en een hele goede 100% cabernet sauvignon, de Marognon, opvallend omdat dit een moeilijke regio is voor de druif. Zelf is hij zeer trots op zijn pinot nero, de Zinzèle. Hoog kwaliteitsniveau. www.longariva.it In België verdeeld door Mig's World Wines in Brussel.

Domaine Long-Depaquit

Chablis. Eigendom van de Bourgondische négociant Albert Bichot. Nu geleid door Albéric Bichot en onlangs gereorganiseerd. 65ha chardonnay. Heeft de Grand Cru Moutonne in alleenbezit (dit zou één van de beste Grands Crus van Chablis zijn). Gebruikt hout, maar zorgvuldig en geeft voorrang aan mineraliteit. In stijgende lijn maar nu al erg goed. www.albert-bichot.com

Domaine de la Lorentine

Lirac. In 2003 overgenomen door de zusters Catherine en Sofie Armenier van Dom. Marcoux (Chateauneuf-du-Pape) en Jean-Louis Canto. Groot potentieel dat nu beetje bij beetje gerealiseerd wordt. Er wordt met de hand geoogst en getrieerd en slechts 75% van de druiven wordt geplet, de rest gaat er in zijn geheel in. De wijnen fermenteren in cementen tanks alvorens ze op fust gaan maar ze kennen geen lange schilweking. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Domaine Lorentz-Klipfel

Barr, Alsace. °1824 door Martin Klipfel. Vandaag geleid door André Lorentz en zijn zonen Guy en Jean-Louis. Jean-Louis is de wijnmaker. 40ha. Ook actief als négoce en in totaal goed voor bijna 1,8 miljoen flessen per jaar. Breed gamma, met ondermeer veel VT enSGN en wat originele kleveners de heiligenstein. 20% export. Groot en eerder klassiek domein met redelijke kwaliteit (niet geproefd). www.klipfel.com

Domaine Lorenzon

Mercurey, Bourgogne. Bruno Lorenzon. 5,3ha pinot noir, 0,7ha chardonnay. Lutte raisonnée. Bruno nam in 1997 de wijngaard over van zijn vader. Geeft als tonnelier van opleding ook stages in Stellenbosch en Napa Valley. Expert in eik, maar wat zijn wijnen betreft vooral sterk omdat hij met mooi rijpe druiven werkt. “Wat in de wijngaard fout ging kan in de kelder niet worden rechtgetrokken”. Gebruikt (uiteraard) graag eik en niet iedereen houdt daarvan, maar vooral sinds 2002 mooi evenwichtig en één van de betere domeinen van Mercurey. www.domainelorenzon.com

Fréderic Lornet

Montigny-les-Arsures, Jura. 16,5 ha in Arbois en Côtes-du-Jura, verspreid over 16 gehuchten. 8ha rood met 50% trousseau, 30% poulsard en 20% pinot noir, 8,5ha met 50% chardonnay en 50% savagnin. Maakte zijn eerste wijn in 1976, begon met eigen aanplantingen in 1981 en nam in 1989 de kelder van Genne, een oude abdij, over. Lutte raisonnée. Vernieuwer met ontypische Jura wijnen, zoals zoete savagnin wijn en niet geoxideerde chardonnays. Test de macération carbonique uit op poulsard. In België verdeeld door Ange Vin in Keerbergen.

Les Messagelins, Chardonnay, 2003: Wijnfestival Leuven, 4 nov. 07, 12,83 euro, Ange Vin. Ontypische, niet-oxydatieve stijl. Droge, frisse chardonnay, eerder mineralig dan fruitig, met een mooie (een beetje vlezige) finish en een mooie afdronk ♥

Naturé (Savagnin), 2004: Wijnfestival Leuven, 4 nov. 07, 15,19 euro, Ange Vin. Ontypische niet -oxydatieve stijl. Zeer kruidig aroma; droog en sec, goed gestructureerd (♥)

Trousseau, 2004: Wijnfestival Leuven, 4 nov. 07, 12,34 euro, Ange Vin. Wat nerveus rood fruit in de neus, in de mond zeer fris en bijna als een witte (in een blinddegustatie kan je dit niet uit elkaar houden !)

Savagnin, 2001: Wijnfestival Leuven, 4 nov. 07, 16,82 euro, Ange Vin. Klassieke vinificatie op flor. In de neus sherry-like droogheid; fris, fruitig en goed gestructureerd, duidelijke flor toets, mooie afdronk ♥(♥)

Vin Jaune, 1998: Wijnfestival Leuven, 4 nov. 07, 38,6 euro, Ange Vin. Lekkere droge vin jaune, met veel strakke zuren, mooie boventonen, mooie afdronk (♥)

Vin de Paille, 2000: Wijnfestival Leuven, 4 nov. 07, 32,67 euro, Ange Vin. Erg apart aroma (bessen, een soort groente ? ); zoet maar heel apart…

 

E. Loron & fils

La-Chapelle-de-Guinchy, Beaujolais. °1821 door Jean-Marie Loron. In 1852 door huwelijk gefusioneerd met het huis Charlet. Vandaag al de zesde generatie. 90ha in de Beaujolais en de Mâcon, verspreid over het Domaine des Billiards in Saint-Amour, het Cha^teau de Bellevue in Morgon, Domaine de la VieileEglise in Juliénas, het Château de Fleurie, het Domaine Barbet in Moulin-à-Vent en het Château de la Pierre in Régnié en Brouilly. Kopen ook druiven aan bij een 50tal wijnbouwers. Xavier Barbet.  In de tijd van Jules Chauvet vonden ondermeer hier  de eerste experimenten met sulfietloze wijnen plaats, en in uitzonderlijk goede jaren maakt deze négociant er nog steeds een paar, gewoonlijk zeer geslaagd en interessant.  www.loron.fr 

Los Carneros VA

California. Napa Valley, Sonoma County. Meest zuidelijke VA, gekoeld door de baai. 2630ha, waarvan de helft chardonnay en een derde pinot noir. Koelere, lage heuvels met vaak mist. Arme en harde grond. Mooie Chardonnays, opwindende, naar aardbeien geurende Pinot Noirs, weelderige Merlots en uitgesproken Syrah's. Afgekoeld door zeewind uit de San Pablo Bay. Levert een heel groot deel van de californische wijn aan.

Balint Losonci

Gyöngyöspata, Matra, 80km ten Noorden van Boedapest. Geïnspireerd door Istvan Szepsy en na 5 jaar als journalist voor een wijnmagazine wou hij voor zichzelf beginnen, eerst met 0,3ha Olaszrizling, maar nu al met 6ha, de helft ervan gehuurd. Alleen wijngaarden op de hellingen waar maar een dunne laag vruchtbare grond is, wat een natuurlijke manier is om de opbrengst te beperken en minder te moeten sproeien (betere drainage). Klei met een mengeling van verbrokkelende stenen en puimsteen. Geen herbicides, er word wel geploegd. Veel wind (heel goed tegen ziektes). Ondermeer 2ha Olaszrizling, 30 tot 35 jaar oud, zöld (grüner veltliner), furmint, riesling, kekfrankos, pinot noir, kadarka, turan, magyarfrankos. Werkt niet samen met de authoriteiten en mag dus de naam Matra niet gebruiken. Werkt met biodynamische preparaten maar gebruikt uit voorzorg nog steeds sulfiet. www.losonci.hu

Château Loubens

Sainte-Croix-du-Mont. Tijdens het interbellum gekocht door de de Sèze familie. In de AOC al lang de beste. 14 ha voor de witte met 95% semillon. Gebruikt nooit barrique ! en dit laat toe dat het terroir mooi tot uiting komt. Mooie op het zuiden gerichte hellingen met veel kalk in de ondergrond. Momenteel geleid door Arnaud de Sèze. Eén van de beste en meest evenwichtige. Ook 7ha voor rood (45% cab s, 40% merlot, 15% cab f).

Château Loudenne

CB. Saint-Yzans-de-Médoc, dichtbij de monding van de Gironde, in het noorden van de aoc, op de laatste kiezelbanken van de regio vooral het landschap zich klaarmaakt om de zee in te duiken. Ooit voora    l bekend als plaats van waaruit zeer veel wijn of claret vertrok voor de Engelse markt. 48ha. Florence Lafragette. Begeleid door Michel Rolland; 17de eeuws kartthuizerklooster, in de 19de eeuw verfraaid door twee Engelse wijnfanaten, een mooi en erg bekend kasteel, volledig in het roze geschilderd.

Vignoble du Loup Blanc

Bize-Minervois, Languedoc. Nicolas Gaignon en Carine Farre. °2002, door horecamensen (Alain Rochard en Laurent Farre) uit Montréal in Canada. 17ha op de grens met de aoc St-Chinian. Aanplant uit de jaren 90 en de jaren 60. Alicante, Chenanson, Cinsault, grenache Noir, Syrah, Tempranillo, Carignan, Terret Blanc, Muscat, Grenache gris. Bio. Met de hand geoogst. 28 hl/ha. Proberen zo weinig mogelijk interventie toe te passen in de kelder. Mooi gamma.   www.vignobleduloupblanc.com

Loupiac AOC

400ha. Deze kleine appellation ligt op de rechteroever van de Garonne, tegenover Sauternes. Net als Cadillac is het een klassieke, lichte aperitief, al jong drinkbaar (en liefst jong te drinken), die ook bij lichte nagerechten past. Sommige chateaux benaderen Sauternes met mooie zoete witte wijnen, deels gemaakt met botrytis-druiven. Het rendement ligt er echter veel hoger (40 hl/ha) dan voor Barsac of Sauternes (25hl/ha). Veel kenners vinden hem sterk gelijkend maar toch iets frisser dan bijvoorbeeld Sainte-Croix-du-Mont. Deze wijn past zeer goed bij Tarte Tatin.

Loureiro

Deze Spaanse en Portugese druif wordt veel gebruikt voor het maken van vinho verde. Erg aromatisch (kruiden). In Galicië gebruikt ter afronding. Aroma: laurier

Quinta de Lourosa

Lousada, op 40km van Porto. 30ha. Vader Rogerio de Castro is verantwoordelijk voor de wijngaard en is een bekend specialist in viticultuur. Dochter Joana is de oenologe. Vroeger nog met Anselmo Mendes als oenoloog. Veel graniet in de ondergrond. Arinot, alvarinho, loureiro, vinhão, syrah, touriga nacional en merlot. http://www.quintadelourosa.com/ In België verdeeld door Alhambra.

Lourosa, Vinho Verde, Sub-Regio de Sousão, 2009: Alhambra, 5,65 euro, 18 augustus ’11. Arinto en Loureiro. Strogeel; rijp appeltje, na walsen ook wat reductief ? in de mond levendig en fruitig met een plezierig mineraal toetsje maar ook met een veegje van iets onzuivers

Château Loustauneuf

Valeyrac, AOC Médoc. Serge Segond kocht in 1962  dit kasteel van een négociant. In 1988 installeerde Bruno, de zoon, zich en in 1993 verliet hij de coöperatieve van Bégadan. Ondertussen was de wijngaard heraangeplant en Bruno begon stevig te investeren in de kelder. Olivier Dauges is de consultant. Vanaf 2000 echt goed, vanaf dan wordt ook een koude pre-maceratie toegepast. 24ha met 48% cabernet sauvignon, 36% merlot, 10% cabernet franc en 6% petit verdot. 135.000 flessen per jaar. Lutte raisonnée. Er wordt mechanisch geoogst. 10 tot 15 maanden vatrijping, 70% op eik, 30% op inox. Geen klaring, geen filtering. De Lousteauneuf is de hoofdcuvée, maar Bruno maakt nog een paar andere als de Lousteau, de Petit Lousteau, de Lousteau de Mon Père... www.chateau-lousteauneuf.com

Domaine de la Louvetrie

La Haye Fouassière, Muscadet. Jo Landron, die het vak leerde bij zijn vader. 15min ten ZO van Nantes. 46ha verdeeld over drie domeinen: la Louvetrie (26ha), les Grands Houx (5ha) en het Château de la Carizière (15ha). Bio. 7000 stokken/ha. Opbrengst varieert gewoonlijk rond de 50hl/ha maar sommige cuvées ondergaan in sommige jaren groene oogst om dit terug te dringen tot 40hl. Let sterk op terroir en de cuvées worden gemaakt per soort ondergrond of leeftijd van de stokken. De betere hebben ook een reëel verouderingspotentieel. Amphibolite is de lichtste, jong te drinken, l'Hermine d'Or en Fief du Breuil zijn wat steviger en die blijven 6 tot 12 maanden sur lies. Ook de Château de la Carizière wordt best jong gedronken, de Clos du Chateau blijft vijf-zes jaar goed, net als de Haute Tradition en de Fief du Breuil. 30% gaat naar de export. Eén van de beste domeinen van de Muscadet. www.domaines-landron.com In Nederland ingevoerd door Vinites, in België door Wine-Office in Lokeren. Ook bij Rob in Brussel.

Atmosphères: 11 euro, Lafayette Gourmet, 7 juli ’12. 80% folle blanche, 20% pinot noir. 31 juli ’12: lichtroze schijn, bijna oranje; licht floraal aroma; elegant en fris, hier wat mmer zure appel; verfrissend aperitief ♥♥

2009: Divino, 27 juni ’12. veel volume, veel fruit en verrassend weinig zuren maar wel genoeg, zeer fruitig, perfect bij mosselen in pastis

Le Petit Clos, 2011: Divino, 27 juni ’12. 10 augustus ’12: frisse groene appeltjes en wat later ook krijt; mooi fris met een mooie mineraliteit, goed gestructureerd, fijne maar lange afdronk ♥♥

Amphibolite Nature, 2006: Oudjaar 2007, Johan, bij oesters. Beste van drie geproefde muscadet's: citroen, marmer; in de mond droog, fruitig (citrus), met een heel mooie structuur en een grote zuiverheid. ♥♥♥

Amphibolite Nature, 2010: Divino. 15 augustus ’12: strogeel; mooie, rijpe en eerder zachte neus; in de mond fris, met een lichte oxydatieve toets; mooie afdronk ♥♥ dag 2: neutraler en krijtiger in de neus, in de mond frisser

Amphibolite Nature, 2011: 15 november ’13, Titulus Pictus, 11 euro. Mooie evenwichtige, zelfs rijpe neus; met de mooie mineralige droge krijttoets van een goeie muscadet, maar ook met lengte (opvallend) en zelfs wat complexiteit ? lekker ♥♥

Le Fief du Breuil, 2008: Divino. 16 augustus ’12. Licht rokerige neus, zeer elegant; fris in de mond met mooie afdronk, maar heel fijn  fruit met een apart elementje erbij; ♥♥

L'Hermine d'Or, Domaine de la Louvetrie, 2004: Oudjaar 2007, bij oesters. Timide, wat ziltige neus; mooie frisheid die ook in de leuke afdronk nablijft; misschien wat licht. ♥(♥)

 

Château La Louvière

<SPAN lang=FR style="mso-ansi-language: FR">Léognan. André Lurton sinds 1965. Als eerste in de Bordeaux overgestapt op de schroefdop. Niet opgenomen in het klassement omdat het domein in 1959 toen het klassement werd gemaakt nog in puin lag. Ligt tussen haut-Bailly en Carbonnieux. 48,5ha waarvan 13,5 voor wit. In rood 65% cabernet sauvignon en 35% merlot. In wit 85% sauvignon en 15% semillon. 20 tot 22 jaar oude stokken. 6500 tot 8000 stokken/ha. 250.000 flessen per jaar. Wit wordt met de hand geoogst. Rood met 12 maanden eik, 50 à 75% nieuwe. Ook de witte ziet 12 maanden eik. Er wordt viermaal zoveel witte gemaakt als rode. Wit is elegant en fijn, gedomineerd door sauvignon en best op dronk tussen de vijf en tien jaar oud, maar kan 20 tot 30 jaar oud worden. In de beste jaren zijn ook de roden erg sterke bewaarwijnen en ze zijn erg regelmatig, meestal kruidig en fijn, vooral sinds 1998. Lang de ambassadeur van de regio en nog steeds heel goed. Lang met oenologen Michel Gaillard en Vincent Cruèges, geholpen door Denis Dubourdieu voor de witte en Pascal Ribereau-Gayon voor de rode, maar sinds kort (2013) is het Michel Rolland die voor de rode zorgt. De rode wordt drinkklaar na vijf jaar en mag dan nog gerust 20 à 30 jaar liggen. Ook sterk en regelmatig in L de la Louvière. Sinds 2004 worden er geen wijnen meer van buiten het domein gemaakt (voorheen Couhins, Cruzeau en Rochemorin) en dit geeft aanleiding tot een betere parcellaire selectie en vernieuwingen als de nieuwe revolutionaire triage machine die toelaat om mechanisch de rijpe van de onrijpe druiven te scheiden.  

L de La Louvière, 1997: Wit. 5 euro. Gekocht 2002, kelderrestje GB. Gedronken mei 2002 bij asperges. Mooie kleur en tranen. Zeer lekker, lange afdronk.

L de La Louvière, 1999: Blanc. Carrefour, 14 oktober 04. 10,5 euro. Mooie gele kleur; limoen, perzik en duidelijk hout, met vaag een beetje een vermoeide indruk; in de mond onmiddellijk limoen, honing, toast, zelfs wat lychee; heel goede strcutuur met frisse zuren goed gekoppeld aan het fruit; nog zeer fris voor zijn zes jaar (en zijn status als tweede). ©© 85,5/100

L de La Louvière, 2001: Blanc. Carrefour, 17 september 03, 7,99 euro. Januari 04: bleekgeel met groen tintje. In de neus vanille, kaneel en wat wit fruit. Zachte aanzet, met opnieuw dan duidelijk die kaneel, frisse zuren in de afdronk. 15/20. Augustus 04 aan zee bij pladijs. Zeer mooi aroma van vanille en citrusvruchten; erg lekkere aanzet met frisse citroen en limoen, frisse zuurbalans; lijkt op de witte Sirius maar beter gemaakt: klassewijn.

L de la Louvière, 2003:  wit. Turnhout, kerst 2005: erg mooie neus met vanille, kaneel, duidelijke agrumes; in de mond was de eerste fles wat onevenwichtig en dun, de tweede merkelijk beter met een mooie afdronk en goed evenwicht; lijkt de 2003 perikelen de baas te kunnen. 13/20

L de la Louvière, Rouge, 2003: Carrefour, 14 september 05, 7,99 euro. Deze wijn geurde naar rijp, gekonfijt fruit, maar niet plat, een beetje naar zwarte gedroogde pruimen uit een zakje (dixit Ghil geen "gestoofde chileen", eerder gestoofd konijn); smakelijke, niet complexe wijn die smeekt om konijn met pruimen; wel vooral fruit en weinig complexiteit; kort afdronkje; (♥)

L de la Louvière, 2004: Wit. Oktober 06. Deg csp 8 mar 07: wat tegenvallend aroma met wat vanillebloem en bittere eik; in de mond zacht en fris genoeg maar met wat weinig fruit, een beetje pompelmoes misschien ? Wel OK en zeker niet slecht maar gedronken zij aan zij met Reynon en Clos de Floridène en dan mist hij zuiverheid en structuur; vooral het aroma liet te wensen over; (♥).1 mei 08: nogal gesloten neus; in de mond eerder dun, niet echt veel fruit, laagje hout erover; valt wat tegen; echt wat te schraal dit jaar. Na een half uurtje beter: neus kwam een beetje open; in de mond redelijk goed geaasimileerd hout, redelijk goed gemaakt

L de la Louvière, Blanc, 2005: Carrefour, 13 september 07, 8,99 euro. 10 oktober ’10: goudgeel, mooie kleur; nogal stevige eik met weinig nuances; in de mond eerder rond en mollig, duidelijk eikgedefinieerd maar met een mooie frisse finish die ook wat fruit geeft; mooi evenwichtig; wat frangipane in de afdronk; lekkere fles en zeker voor die prijs ©©

Chateau La Louvière, 1996: Wit. 23,03 euro, GB. Gekocht 2002. Fles bijgekocht aan 18,42 euro, kelderrestje GB. Januari 04: mijn eerste indruk was dat deze wijn over the top was, vooral door de zure golf achteraan. Na even ademen kwam hij echter tot zijn recht. Mooi goudgele kleur met intense schittering. Rijke neus met wat boter, zeer edel en complex, toast en honing. In de mond zacht, complex en mondvullend, met een smaak en aroma dat het hele hoofd lijkt te vullen, dan een verrassend zure afdronk (de leeftijd of de combinatie ?). 18,5/20.

Chateau La Louvière, 1997: Wit. 12,5 euro. Kelderrestje GB. Januari 2003: héééérlijk, 92/100, geweldige neus, volle smaak, alles is hier ok en meer dan ok. Januari 04: idem dito. Erg mooie, goudgele kleur. Heerlijke, geconcentreerde neus, duidelijke eiktoets, maar vol en tegelijk ook fijn. In de mond nog steeds fris én vol, prachtige concentratie, fantastische afdronk. 18,5/20. Eentje bijgekocht Vinifrance januari 05. Eén gedronken bij Erik in september 05: te oud geworden, dun en bijna smaakloos. Moet open. 10 augustus 06 aan zee, bij griet met citroen, ansjovis en kappertjes. Zeer mooi schitterend geel, zeer helder; complexe neus met mooi versmolten eik, zeer kruidig en complex; heerlijke zachte mond met hele mooie structuur, veel minder zuren dan de 96, beter geplaatst ook, veel en complexe smaken; prachtige afdronk ♥♥♥

Château La Louvière, 2002: Super GB, 21 euro, 7 maart 07; Parker 88. Nu. Deg CSP zelfde dag: kindermoord ! een nog zeer gesloten neus met mandarijn, wierook, sandelhout, deed enkele mensen aan een kerk denken; veel te jong en in de mond valt de complexiteit al een beetje op maar ze is compleet ingeduffeld en is niet rustig, ze pulkt alle kanten op; veel te jong gedronken, maar o.i. wel veel potentieel. Moeilijk te quoteren, ♥♥ ? 2 augustus ’10, aan zee. Mooie rijke neus met ingemaakt fruit van topkwaliteit, wierook; in de mond zeer intens, bijna een explosie, heel breed en complex, doet denken aan amandepasta en gebak maar dan niet zoet en heel complex, en met mooie frisse zuren die alles heel verteerbaar houden; excellent ! ©©©©

 

 

Domaine La Louvière

Malviès, Côtes de la Malepère. Klaus Gröhe, een Duitse industrieel (jawel, die van de kranen) die het domein in 1991 kocht. 50ha. Merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon, chardonnay en chasan. Met de hand geoogst en getrieerd. Lutte raisonnée. Goed uitgerust. Past opbrengstbeperking toe (max 60 hl/ha). De hoofdwijn krijgt 7 à 9 maanden eik. Ook crémant en blanquette de Limoux. http://www.la-louvière.de/

Lubbe, Tom

Nieuw-Zeelander die ondermeer ervaring opdeed in Zuid-Afrika. Tussen 1999 en 2002 wijnmaker op domein Gauby in de Roussillon. Heeft sinds 2001 een eigen domein in de Roussillon, Matassa, dat hij deelt met Sam Harrop.

Stefano Lubiana

Granton, Tasmania, Australia. °1990. Steve Lubiana komt uit Riverland (Lubiana Wines in Moorook, vijfde generatie) maar vond in Tasmanië, in de Derwent Valley, zijn ideaal terug (koelte). 18ha. Biodynamisch vanaf 2010. Plantte ondertussen chardonnay, pinot noir, merlot, sauvignon blanc, pinot grigio, riesling en nebbiolo. Kiezel en zandsteen. Met de hand geoogst en gesorteerd. In de kelders wordt gebruik gemaakt van zwaartekracht, lange schilweking, houten fermentatievaten, maar voor de rest zeer weinig interventie. Werkt graag met de hele trossen tijdens de fermentatie en expreimenteert met lokale gisten. Bekendst voor zijn chardonnay en pinot noir, maar ook voor zijn schuimwijnen. www.slw.com.au

Château Le Luc Régula

Bordeaux. 11ha. In 2001 aangekocht door Max Poussard die sindsdien wijngaard en kelders moderniseerde, met de goede raad van Olivier Dauga sinds 2003. Zijn Cuvée Bois Sacrée (70% cabernet sauvignon en 10% petiti verdot) is uitstekend, maar hij maakt ook een heel uitzonderlijke 100% petit verdot wijn, de Vin de Max. AOC Bordeaux.

Château Luchey-Halde

Pessac-Léognan. 29ha in Mérignac, vlakbij Bordeaux, en dankzij het leger niet verkaveld (het was een militair sportterrein sinds 1917). In 1999 aangekocht door de ENITA, een school voor landbouwingenieurs. 20ha momenteel aangeplant. De kelderuitrusting werd geplaatst in 2002 en is dus momenteel zeer modern. Directeur Jean Magne. Veelbelovend, momenteel natuurlijk nog erg jong maar 2002 was al een succes, rokerig en elegant als een echte Pessac.

Lugana DOC

Lombardia. Wit. Gebruikte druiven: trebbiano. Deze DOC brengt een stille of mousserende witte wijn van trebbiano druiven voort uit wijngaarden aan het Gardameer. Hij is vaak licht ziltig door de mineralen in de ondergrond en heeft karakter. De aroma’s zijn eerder floraal. Hij moet jong gedronken worden (max 1 of 2 jaar bewaren) en past zeer goed bij riviervis.

Domaine Baptiste Lumpp

Givry AOC. Zoon van Vincent Lumpp en neef van François Lumpp, sinds 2002 actief met eigen wijn, gemaakt van wingerds die hij huurt. Voorstander van de lutte raisonnée. Let goed op de eigenheid van elk terroir. Momenteel verkoopt hij al een vierde op fles wat hem toelaat te investeren. Wijngaarden vooral in Givry. Te volgen.

Domaine François Lumpp

Givry. 6,5ha pinot noir, 1,5ha chardonnay. Lage rendementen. Hecht veel belang aan de rijpheid van de druiven maar wil ze op het juiste moment plukken, niet als ze overrijp zijn. Zijn witte wijnen zijn mooi vet en diep en een voorbeeld voor wat Givry kan voorbrengen in ideale omstandigheden. De rode zijn complex en eveneens een god voorbeeld voor wat een premier cru in de Chalonnais kan voortbrengen. Zeer regelmatig. www.francoislumpp.com In België verdeeld door Wijnhuis Jeuris.

Clos du Cras Long, Givry Premier Cru, 2009 : Jeuris, 27,45 euro, 26 april ’12. CSP, 2 mei ’12: heel donkergekleurd; mooie en interessante neus, het aroma ,dat je krijgt als je een hete oven met een rundskotelet en pakken kruiden en knoflook opent; werd steeds kruidiger en kruidiger; in de neus een rijpe, zeer “opgevoede” stijl, heel rijk, maar mooi complex, veel volume,en na verloop van tijd in de mooie afdronk chocolade en koffie; kortom eigenlijk een complete maaltijd deze wijn; zéér lekker en wat leuk is, nu ! ♥♥♥ 

Petite Marole, François Lumpp, Givry 1er Cru, 2000: FAWA 27 juli 06, Johan. Klassieker dan de pipers brook, inclusief putteke; het fruit is eleganter, de wijn meer gestructureerd; past ook heel goed bij de maigret maar versmelt er minder mee, legt er meer iets naast (dat ook wel lekker combineert…); méér pinot noir, vind ik; mooiere tannines ook. Erg mooi op dronk. ♥(♥)

 

Az. Agr. La Luna del Rospo

Agliano Terme, Monferrato, Piemonte. °1994 door een Duits koppel Renate Schutz en Michael Schaffer, uit de IT branche, die een wat verwaarlosd domein kochten. Hij werkt vooral in de kelder, zij in de wijngaard. De oenoloog Guiliano Noé treedt op als consultant. 17ha met gemiddeld 30 jaar oude stokken. Ongeveer 40.000 flessen per jaar. Gespecialiseerd in barbera en aan redelijke prijzen zeer lekkere wijnen, met de Solo per laura als topper. www.lalunadelrospo.com In België ingevoerd door Vinikus & Lazarus.

Silente, Barbera d’Asti, 2009: Vinikus, 4 oktober ’11, 8,9 euro. 100% barbera, deels op inox en deels op oude Sloveense eik. Heel leuk ! warm, rijk, wat chocola, peper en rood fruit, mooie fraicheur, niet zwaar of plakkerig, ideale pastawijn, en dat aan 8,9 euro...voor de wijn ♥(♥) voor de prijs ♥♥

Bricc Rocche, La Luna del Rospo, Barbera d'Asti, 2003: Degustatie CSP 6 september 06 Vinikus, 10,75 euro. 40jaar odue stokken op één van de historische cru's van de regio. Rijpt op grote houten vaten. Zeer donkere, intense kleur. Enorm geconcentreerde neus, bijna monolitisch. Toch volgens ons zeer veelbelovend na nog wat jaren fles (of decanteren). Deed Ghil en mij denken aan de malbec van Nieto Senetiner die dat ook heel sterk heeft. In de mond zeer veel peper en een geslaagde structuur maar ook hier de indruk van nog helemaal open te moeten bloeien. ♥

Bricc Rocche, Barbera d’Asti, 2008: Vinikus, 4 oktober ’11, 10,95 euro. Complex,zacht en rijp, met een heel mooie structuur, véél beter dan de 2003. De man schijnt te zijn gestopt met filteren ! Geweldige goede p/k ♥♥♥

Solo per Laura, La Luna del Rospo, Barbera d'Asti, 2003: Degustatie CSP 6 september 06 Vinikus, 17,95 euro. Gemaakt met de beste en oudste stokken. 100% barbera. Lijkt qua aroma op de Bricc Rocche maar heeft al in de neus meer diepgang, meer complexiteit, meer fruit (pruimen, opnieuw een beetje à la argentijnse malbec). In de mond ronduit schitterend, heel complex, zijdezacht, warm, mooi, fruitig en vlezig. Indrukwekkend. Duur maar in feite een koopje. ♥♥♥(♥)

Solo per Laura, La Luna del Rospo, Barbera d'Asti, 2009: Vinikus, 3 oktober ’11, 17,95 euro. Complex en goed gestructureerd, tanninerijk en nu wel wat moeilijk, moet echt nog rijpen, watt e ontoegankelijk nu, maar het potentieel zit er denk ik wel in; goed, maar veel machtiger, eigenzinniger dan de Bricc, heeft echt nog tijd nodig ♥♥♥

 

Pierre Luneau-Papin

Le Landreau. 30ha. Pierre & Monique Luneau-Papin en zoon Pierre-Marie. Het domein is al acht generaties lang in de familie. Gemiddeld 40jaar oude stokken, sommige gaan tot 65 jaar. Met de hand geoogst. Vinifieren per perceeltje om de identiteit van elk perceel duidelijk te doen uitkomen. Gewoonlijk vier weken schilweking en zes maanden sur lie. De L d'Or is de zgn. top-cuvée, zo mineralig dat hij tegen een riesling aanleunt, maar ook Le Pierre de la Grange, de Clos des Allées, de Pierre Blance (60jaar oude stokken), de Noëls en de Clos de Poyet zijn erg goed. Eén van de betere muscadet-wijnmakers. In Nederland verdeeld door Léon Colaris.

Cantine Giorgio Lungarotti

Torgiano, Umbrië. Giorgio Lungarotti stichtte in de vroege jaren 60 dit wijndomein, begon op een vooruitstrevende manier te vinifieren en plantte nieuwe varianten als de cabernet sauvignon en de chardonnay druif aan. Hij bouwde een mooi domein uit, met een uitstekend hotel (Le Tre Vaselle) dat zijn vriend Mondavi zo beviel dat hij het probeerde te kopiëren (het lukte hem niet). In de jaren 70 creëerde hij de Rubesco Riserva met druiven van zijn Vigna Monticchio wijngaard die de regio rond Torgiano uit de wijn-anonimiteit bracht en die voor de eerste maal bewees dat in Umbrië ook grote rode wijn gemaakt kon worden. In 1990 werd dit werk op een uitzonderlijke manier bekroond: zijn 12ha grote Vigna Monticchio wijngaard kreeg zijn eigen DOCG: Torgiano Rubesco Rosso Riserva. Hij overleed in 1999 op 89-jarige leeftijd, maar zijn dochter Chiara en stiefdochter Teresa zetten zijn werk voort. Chiara is de manager, een agronome die heel wat vernieuwingen doorvoerde in de wijngaard én de kelder, Teresa is de oenologe die sindsdien al twee nieuwe cuvées creëerde, de witte Aurente en de rode Giubilante. De druiven van de hoger gelgegen wijngaarden worden gebruikt voor de topcuvées, die uit de vallei voor de jonger te drinken basiswijnen. Alhoewel er met respect voor de natuur gewerkt wordt niet echt bio. In de kelder zal eerder met botti dan met barriques gewerkt worden en de grote cuvées krijgen ook een lange flesrijping alvorens ze verkocht worden. De laatste jaren werd er opnieuw geinvesteerd in technologie en werden bekwame consultants als Denis Dubourdieu en Lorenzo Landi aangetrokken. Vincenzo Pepe is de vaste oenoloog naast Teresa. 250ha in Torgiano (plus nog eens 40 die ze pachtten), 20ha in Montefalco. Goed voor een jaarproductie van 3 miljoen flessen (bijna de helft voor de export). In 2003 brachten ze hun eerste Sagrantino uit. Het gamma kent een 20tal cuvées die niet allemaal in Europa verkocht worden. Maken ook uitstekende olijfolie. www.lungarotti.net

La Lunotte – Christophe Foucher

Couffy. Bio. 5,5ha, maar hij zou liever 4ha hebben. 50% sauvignon, voor de rest pinot meunier, gamay, cot en een beetje cabernet franc. Verspreid over 7 verschillende percelen. Werd door de wijnmicrobe gebeten via zijn schoonvader die hier een paar wijngaarden bezat. Hij was eigenlijk leraar maar ging terug naar school om wijn te leren maken in Amboise en in 2002 begon hij op zichzelf. Past grondbewerking toe. Veel oude stokken, ondermeer met gamay bouze, een rustieke, donkere gamay-variant die hij gebruikt voor zijn rosé. Werkt helemaal alleen en zou eigenlijk 1,5ha willen verkopen. Met de hand geoogst en getrieerd en geperst in een oude, traditionele pers. 

Le Printemps, Vin de Table : TGW, 28 juli ’12. Zalmroze, mooi tranend. in de neus heel licht rozen en heel zuivere berglucht; licht prikkeltje in de mond, en voor de rest niet veel smaak, nogal bitter ook; Weekend des Vignerons, 15 maart ’13, 9,15 euro. Wilde, wat ontrijpe bessen; heel fris en brut

 

Trio, Menu Pineau – Sauvignon,2011,  Vin de France: Weekend des Vignerons, Mélotte, 15 maart ’13. 12,59 euro. Lentegeuren, bloemetjes, in de mond fijne tannines; een charcuteriehapje in de lente in de tuin…©(©)

 

Rossignoux, Sauvignon, 2011: Weekend des Vignerons, Mélotte, 15 maart ’13. 12,59 euro. Wilde, natuurlijke neus; verrassend vol en rijk in de mond; minstens ©© 1 december ’13: erg wilde eerste neus, biergisten, geuze, en zelfs na een paar uur in de ijskast blijft de neus een stinkerke; in de mond erg droog maar met toetsen van honing en rijp wit fruit en zelfs redelijk rijk en lang; erg aardig bij de kaas ; vreemd, mag niet te koud gedronken worden, dan komen de minder mooie dingen boven; na opwarmen en ronddraaien in de mond wordt hij zeer aardig ©©

 

Domaine Bruno Lupin

Frangy, Savoie. Familiedomein, sinds 1998 in handen van Bruno (°1962). 5,1 ha. Voorheen wijnmaker voor een Zwitserse coöperatieve bij Genève waar hij erg veel ervaring opdeed en geld bijeen spaarde om de originele 1,5 ha familiewijngaard uit te breiden en een kelder te installeren. 4,7 ha altesse binnen de cru Frangy, de rest is beplant met mondeuse. Jong te drinken, erg fruitige wijnen. Experimenteert momenteel wel een beetje en af en toe zit hij er ook wel een naast. De Cuvée du Pépé gemaakt met oude altesse stokken op een terroir met grote rolkeien is heel representatief; de cuvée Les Barriques is een mooi voorbeeld van de reactie van roussette op houtlagering.

Cuvée du Pépé, Frangy, Savoie Vieilles Vignes, 2011 : Li Cwernu, 14 maart ’14. Heel aromatisch en heel speciaal ; in de mond boterig, complex, zeer mooi, superbe zelfs, wat een prachtige complexiteit ****

 

Mondeuse, Vin de Savoie, non-millésimé : Mesa verde, 7 april ’10. Gekregen van een contact in Soignies die de wijn via zijn oenologe-moeder kreeg van de wijnmaker. 21 april ’10: veel fris fruit, cassis, wat à la vin naturel; in de mond nerveus maar met mooi rood fruit, fris en met zachte tannines en vooral zuren in de afdronk; krokant, ik houd hier wel van; **

 

Lurton, André

Eén van de grote figuren in de Bordeaux over wiens levensverhaal en verwezenlijkingen je een boek zou kunnen schrijven. Hij werd in 1924 geboren in een kamer van Château Bonnet en het was hier dat hij zijn carrière begon toen hij het kasteel in 1956 erfde van zijn grootvader. Hij was de man achter de heropstanding van de Entre-Deux-Mers door op grote schaal een nieuw type witte wijn, fris en fruitig, te verdelen, en zijn Chateau Bonnet is ook vandaag nog één van de beste Entre-Deux-Mers. Hij richtte zijn aandacht ook op de Graves, waar hij in 1965 het sterk verwaarloosde Château La Louvière kocht, vandaag één van de beste witte wijnen van de Bordeaux. Chateau Couhins-Lurton volgde in 1967, Chateau Cruzeau in 1973 en Chateau Rochemorin in 1979. In 1992 kreeg hij ook de leiding over Chateau Dauzac in de Margaux. Al in 1974 begon hij zijn strijd om de afscheiding van de noordelijke graves, een strijd die in 1987 werd afgerond met een overwinning en de creatie van de appellatie Pessac-Léognan. Hij bleef president van de AOC tot op 80 jarige leeftijd en nam in 2005 afscheid. Blijft een vernieuwer en bezieler en is vandaag ook de grote promotor van de schroefdop waarmee hij al in 1992 begon te experimenteren. Vandaag bottelt hij niet alleen zijn basiswijn maar ook sommige van zijn grote witte wijnen ermee. André Lurton kan met recht en reden één van de ‘godfathers’ van de Bordeaux genoemd worden en zijn belang kan moeilijk worden overschat. Hij heeft het niet zo op het grote geld dat naar de Bordeaux kwam en vind de opwaartse prijzenspiraal van de grote domeinen ongezond en nadelig voor de regio. Zelf gestart met zo goed als geen kapitaal zegt hij steeds dat hij met wijn geld wil maken en niet andersom. Vandaag bezit zijn maatschappij 630 ha in de Bordeaux en stelt hij 170 personen te werk. Een fles wijn met zijn naam is altijd de moeite.

François Lurton

Bedrijf van François Lurtion sinds broer Jacques het verliet. Maakt wijn in Argentinië, Chili, Frankrijk, Spanje en Portugal. Eigenaar van Chateau des Erles in Fitou, Mas Janeil in de Roussillon, 200ha in de Uco vallei en 65ha in de Maipu vallei, beide in Argentinië, 36ha in Colchagua in Chili, twee kleinere quinta’s in de Douro (Quinta Beira Douro en Quinta do Malhô) en wijngaarden in de Rueda en in Toro. Momenteel is de firma verantwoordelijk voor 80 verschillende cuvées in 5 landen, bezit ze meer dan 400Ha, beheert ze nog eens een andere 400ha en heeft ze 10 full-time wijnmakers.  

Jacques en François Lurton<o:p></o:p>

Zonen van André, die in 1988 hun eigen handelshuis oprichtten. Nadat ze beiden veel ervaring hadden opgedaan als consultants, begonnen ze met hun eigen firma en gamma. Ervan uitgaande dat men onder de juiste omstandigheden bijna overal ter wereld goede wijn kan maken, waren ze al snel actief in acht landen: Italië, China, Argentinië, Chili, Frankrijk, Spanje, Australië en Uruguay. In 1997 kochten ze 225ha in Argentinië (125ha nu aangeplant) en bouwden er een serieus wijnbedrijf rond. <SPAN class=GramE>Ondertussen kochten en bouwden ze ook in Chili en de Languedoc. </SPAN>Al hun wijnen worden lokaal gevinifieerd en gebotteld, om vervolgens op de lokale markt te worden gegooid of naar Vayres, in de Bordeaux, te worden gerepatrieerd en op de wereldmarkt te worden gebracht. In 2007 verliet Jacques het bedrijf om zijn eigen (minder hectische) weg te gaan en werd de firma omgedoopt tot François Lurton.

Lussac-St-Emilion AOC

1400ha. Dit is de tweede grootste van de vier satelliet-apellaties van de St-Emilion. Haar wijngaarden liggen op zo'n 9 km van de stad, op klei-kalksteenhellingen, een klein grindplateau of op pure klei. Meestal binnen de vier jaar te drinken. Het is de zachtste en vrouwelijkste van de vier.

Château de Lussac

Lussac-St-Emilion. In 2000 aangekocht door de Belgische Griet Van Malderen. 26ha. 80% merlot, 20% cabernet franc. Gemiddeld 30 jaar oude stokken en een opbrengst van minder dan 45 hl/ha. Vernieuwde installaties, vergrote en klimaatbeheerste wijnkelders. Jean-Philippe Fort als oenoloog (naaste medewerker van Rolland). Voor 2000 maakte het kasteel allleen bulkwijn voor Moueix. Ook Chateau Vieux Maillet en Chateau Franc Mayne.

Emilio Lustau

Jerez, Spanje. °1896 door Don José Ruiz-Berdejo. Emilio Lustau Ortega verhuisde in 1940 de firma naar het Santiago district, waar ze tot 2001 zouden blijven. Tot 1960 leverde de firma alleen wijn aan andere exportfirma's maar vanaf dan zelf actief en snel vernieuwend. Bleef altijd erg exportgericht. Vandaag geleid door Manuel Arcila Martin. In 1990 overgenomen door Luis Caballero, een fabrikant van likeur (de in Spanje erg bekende Ponche). Sinds 2001 in een grote goed uitgeruste bodega vlakbij Jerez met 6000 vaten. Gespecialiseerd in een hele reeks erg individuele droge sherry’s van kleine producenten, de zogenaamde almacenistas, en dus helemaal anders dan zijn grote concurrenten die een gestandaardiseerd product aanbieden. Beschikt zelf ook over een 170ha grote wijngaard, Les Cruces, in San Lucar de Barrameda, waarmee ondermeer hun Lustau Reserva gemaakt wordt. De East India Solera is een erg aparte sherry die gemaakt wordt in omstandigheden die een reis heen en weer naar Indië nabootsen. Juan Fuentes Romero is al sinds 1985 de wijnmaker (of de capataz general). Zeer breed maar ook interessant gamma, voor echte sherry liefhebbers een niet opdrogende bron van aparte sherry's. In België ingevoerd door Bleuzé in Kontich, maar je vindt de Lustau sherry's op veel plaatsen. www.emilio-lustau.com

La Ina, Fino: Cadiz, 29 januari ‘15 : frisse, lekkere sherry met stevige citrustoetsen **

Almacenista Manzanilla Pasada de Sanlucar, Manuel Cuevas Jurada, Lustau : Oudejaarsnacht, Johan, bij oesters. 7 jaar oude vaten, gebotteld en rama en dus maar heel licht gefilterd. Mooi zilt en zeeïg; in de mond heel rond en zacht, een beetje te smooth maar wel lekker en speciaal **

Solera Reserva, Lustau Almacenista, Manzanilla, Sanlucar de Barrameda : Degustatie Meridian Delhaize, 19 september 06, 11,61 euro. Erg intens geel; complexe eigenaardige neus; heel sec, weinig smaak; mooie notige afdronk **

 

Papirusa, Lustau, Solera Reserva, Manzanilla : Vini Pure, 12,5 euro, 17 november 07. 17/20 RVF. Droge, notige neus met een wat stoffig "zolder" ondertoontje, appeltje, leder; droog en neutraal met een bittere wat medicinale ondertoon, maar wat vetter dan de meeste manzanilla; in de finish een beetje frisser *

 

Botaina, Amontillado, Lustau: 29 februari ’15, Cadiz. Vroeger van Pedro Domecq. Ongeveer 12 jaar oud. Gemaakt van de La Ina wanneer de flor afsterft. In de neus hazelnoten; notig, fris, ok, mooi breed **

 

East India Solera Sherry, Lustau: Vinipure, Leuven, 25 juni 08. Een blend van een oude droge Oloroso en een oude zoete pedro ximenez. Na het blenden verblijft de wijn een jaar op amerikaanse eik voor te worden gebotteld. 28 juni 08: kleur van notensiroop; in de neus: noten en de stoffige kamer van grootmoe; in de mond zoet maar evenwichtig en duidelijk: lichte amandelgeur in de afdronk *(*)

 

Luxemburg

1350 ha. Wit, rosé en rood. Van Schengen aan de Franse grens tot Wasserbillig aan de Duitse, langs de hele lengte van de Moezel (42km), liggen zachtglooiende heuvels die al sinds de Romeinen druiven dragen en wijn voortbrengen. De bodem bestaat uit mergelaarde (Remich) of rotskalk (Grevenmacher) en brengt in hoofdzaak een nerveuze, droge en levendige witte wijn voort. Die van Remich zijn iets voller. De wijngaarden liggen gemiddeld op 150 à 250m hoogte, gericht op het zuiden en het zuidoosten, en de aanwezigheid van de rivier verzacht het klimaat voldoende. De twee belangrijkste kernen liggen rond Remich en Grevenmacher. De winters zijn gematigd en de zomers niet al te warm (subatlantisch klimaat). Ongeveer 725mm regenval per jaar. De Moselle Luxembourgoise werd in 1985 erkend als appellation controlée. Bijna 35% van de produktie bestaat uit rivaner of müller-thurgau waarmee een redelijk mollige en fruitige wijn wordt gemaakt. Het is de ideale mosselwijn. De elbling is het oude lokale druivenras, die een lichte, verfrissende wijn voortbengt, in de 19de eeuw nog gebruikt om Duitse wijn aan te lengen. Ze is goed voor 12% van de produktie. De pinot blanc is fris en delicaat, de auxerrois iets ronder. Luxemburgse pinot gris heeft vaak iets kruidigs en is rond en vol. De riesling van de kalkhellingen is elegant, stevig en complex, de gewürztraminer interessant en zwoel. Er bestaat wat rood met pinot noir, maar in veel jaren heeft deze niet voldoende warmte en zon gehad. Er bestaat zelfs een verdienstelijke, maar eigenaardige wit gevinifieerde pinot noir. De wijnen moeten opgediend worden aan een temperatuur tussen de 8 en 10°C. Er is een aanzienlijke produktie van mousserende wijnen, bestaande uit de goedkope Mousseux du Luxembourg, in het beste geval fris, en de betere Crémant de Luxembourg, sinds 1991 erkend als appellation, beduidend beter. Opdienen tussen de 6 en 8°C. Tweederde van de produktie is in handen van de coöperatieve Les Vins de Vinsmoselle (goed voor 860ha). 15% van de wijnbouwers staat hun oogst af aan handelaars die ze dan bottelen. 54 wijndomeinen oogsten en bottelen zelf. De Luxemburgers hebben hun eigen klassificatie die wordt gegeven wanneer de wijn geproefd voor hij op fles gaat. De beste is de Grand Premier Cru (18-20/20), dan volgt de Premier Cru (16-17,9/20), dan de Vin Classé (14 - 15,9/20), dan de Vin de Qualité, dan de Vin de Table. De laatste is over het algemeen te mijden. Het Marque Nationale - Appellation Controlée zegel staat er borg voor dat wijn van Luxemburgse herkomst is, niet is vermengd met een buitenlandse wijn en gebotteld en geëtiketteerd op de plaats van produktie.

Louis-Antoine Luyt

Chili, Maule Valley. Jonge wijnmaker uit de Bourgogne die in 1998 verliefd werd op Chili en na studies bij ondermeer Marcel Lapierre in 2004 terugkeerde en zich in Cauqueres installeert. Maakt originele maar goede wijnen in een natuurlijke stijl. Had de laatste tijd zware tegenslag door ondermeer een zware aardbeving, maar lijt er aardig terug boven op te komen.

Château Lynch-Bages

Pauillac. 5éme Cru Classé (maar verdient eigenlijk veel beter). In de 18de eeuw opgericht door Jean-Baptiste Lynch, afstammeling van een ingeweken Ier. In 1934 aangekocht door Jean-Charles Cazes. In 1974 naam zijn kleinzoon, Jean-Michel, over en hij herstructureerde het domein. Tussen 1981 en 1991 stevige moderniseringen en vanaf toen op zijn top. Eigenaar Jean-Michel heeft in 2007 na dertig jaar de teugels in handen gegeven van zoon Jean-Charles en dochter Sylvie. 90ha rood met 84% cabernet sauvignon, 9% merlot, 5% cabernet franc en 2% petit verdot. 4,5 ha wit met 45% sauvignon, 45% semillon en 10% muscadelle. 420.000 flessen per jaar. Zeer goed gelegen op het plateau van Bages met een mooie kiezellaag op een ondergrond van leem, kalk en kleiachtig zand met kiezel, goed afwaterend en poreus genoeg om de wortelstokken diep te doen graven. 30 tot 35 jaar oude stokken met een aanplantingsdichtheid van 9000 stokken/ha. 3 weken schilweking op inox. 12 tot 15 maanden op 60-70% nieuwe eik. Soepele maar typische Pauillac, geconcentreerd en stevig, zeer regelmatig. In hun jeugd al lekker en soepel, maar eigenlijk echte bewaarwijnen. Daniel Llose is al sinds 1976 actief op het domein en is nu de chef-wijnmaker, geassisteerd door Nicolas Labenne. Tot 2008 was de tweede wijn Château Haut-Bages Aveyroux, vanaf 2008 werd dat de Echo de Lynch-Bages. De Cazes zijn ook eigenaar van Villa Bel Air en Ormes de Pez. In 2003 kochten ze 144 ha in de Minervois la Livinière. www.lynchbages.com

Château Lynch-Moussas

Pauillac. 5ème Cru Classé. Vrij licht en soepel. Familie Castèja sinds 1919 als eigenaar en bestuurder maar tegen 1970 ten gevolge van familieruzies vervallen en gereduceerd tot 4ha. Zelfde familie heeft ook het handelshuis Borie-Manoux. In de jaren 70 heraangeplant met ontoereikende dichtheid. Vandaag 57ha met 70% cabernet en 30% merlot. 220.000 flessen. Met de hand geoogst. 12 tot 16 maanden eik, 60% nieuwe. Meestal licht en eenvoudig volgens Parker, maar sinds 95 in stijgende lijn met de 98 en de 2000 als uitschieters (maar RVF vind alles voor 2001 ondermaats). RVF wou hem in 2005 deklasseren. Kan naarmate de druivelaars ouder worden wel nog veel verbeteren. Les Hauts de Lynch-Moussas als tweede wijn. Meer potentieel dan momenteel wordt gerealiseerd.

De Lyne

Bordeaux. 10ha in Génissac en St Sulpice de Faleyrens. 95% merlot en 5% cabernet. Gemiddeld 35 jaar oude stokken, met enherbement van de rijen. Ontbladering en groene oogst, 45 hl/ha. Fermentatie op inox, opvoeding 14 maanden op eerstejaarse eik. Eén van de “eenvoudigere” wijnen van Barraud. www.denis-barraud.com 

Lynsolence

Saint-Sulpice-de-Faleyrens. Denis Barraud sinds 1998. De Cuvée Lynsolence is een 100% merlot (45 tot 50 jaar oude stokken) die in 1997 voor de eerste maal gemaakt werd met een wijngaard van 2,5ha van zand en kiezel met crasse de fer in de ondergrond, en een heel klein rendement, 19 tot 25 hl/ha. Het domein past enherbement en ontbladering toe. Er wordt met de hand geplukt en getrieerd op een oogsttafel. Er worden maar 8000 flessen van gemaakt. Fermentatie op eik, daarna een opvoeding van 18 maanden op 100% nieuwe eik uit het woud van Tronçais. Modern maar met persoonlijkheid. www.denis-barraud.com

Ktima Lyraraki

Alaghni Irakliou, Kreta. °1966. Domein ten zuiden van Heraklion. 100.000 flessen per jaar. Gebroeders Lampos en Sotiris Lyrarakis. In 1986 begonnen de broers met een actie om de met uitsterven bedreigde witte druivenrassen Daphni en Plyto te redden, waarmee ze vandaag interessante mono-cepages mee maken. Naast hun lokale rassen als vilana, kotsifali en mandilaria planten ze ook uitheemse druiven als syrah, merlot, cabernet sauvignon en grenache aan. George Tzoumaïdis is de oenoloog. www.lyrarakis.gr In België geïmporteerd door George Kassotakis in Luik, in Vlaanderen te koop bij de Grand Cru Vinotheek in Deinze.